Whirlpool AKZ 237/NB Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului

Acest manual este potrivit și pentru

RO36
SIGURANŢA DV. ŞI A CELORLALTE PERSOANE ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
Acest manual şi aparatul oferă avertizări importante legate de siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Toate avertizările referitoare la siguranţă specifică pericolul potenţial la care se referă şi arată cum se pot reduce riscurile de
rănire, de deteriorare şi de şoc electric care pot rezulta din folosirea incorectă a aparatului. Respectaţi cu stricteţe următoarele
instrucţiuni:
- Aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua electrică înainte de a efectua orice operaţie de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să fie efectuate de către un tehnician specializat, în conformitate cu instrucţiunile
producătorului şi cu respectarea normelor locale în vigoare, referitoare la siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi nicio piesă a
aparatului, dacă acest lucru nu este indicat în mod expres în manualul de utilizare.
- Împământarea aparatului este obligatorie.
- Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a putea conecta aparatul la priză, după ce a fost încastrat în
mobilă.
- Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele de siguranţă în vigoare, este necesar un întrerupător omnipolar cu o
distanţă minimă de 3 mm. între contacte.
- Nu utilizaţi prize multiple sau prelungitoare.
- Nu trageţi de cablul de alimentare al aparatului pentru a-l scoate din priză.
- După terminarea instalării, componentele electrice nu trebuie să mai fie accesibile pentru utilizator.
- Nu atingeţi aparatul când aveţi părţi ale corpului umede şi nu-l utilizaţi când sunteţi desculţi.
- Aparatul este destinat în exclusivitate uzului casnic, pentru prepararea alimentelor. Orice altă utilizare este interzisă (de ex.
pentru încălzirea încăperilor). Fabricantul nu îşi asumă responsabilitatea pentru utilizările neadecvate sau pentru reglarea
incorectă a comenzilor.
- Utilizarea acestui aparat nu este permisă persoanelor (inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse şi
lipsite de experienţă sau de cunoştinţe, dacă nu au fost instruite în legătură cu folosirea aparatului de către o persoană
care răspunde de siguranţa lor.
- Părţile accesibile se pot înfierbânta foarte mult în timpul utilizării. Copiii mici nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat şi
trebuie să fie supravegheaţi ca să nu se joace cu aparatul.
- În timpul utilizării şi după aceea, nu atingeţi elementele de încălzire sau suprafeţele interne ale aparatului, deoarece pot
provoca arsuri. Aveţi grijă ca aparatul să nu vină în contact cu cârpe sau cu alte materiale inflamabile până când nu s-au
răcit suficient toate componentele.
- Când aţi terminat de gătit, aveţi grijă când deschideţi uşa aparatului, lăsând aerul fierbinte sau aburii să iasă treptat,
înainte de a umbla în cuptor. Când uşa aparatului este închisă, aerul fierbinte este evacuat prin deschiderea de deasupra
panoului de comandă. Nu blocaţi deschiderile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile, având grijă să nu atingeţi elementele de încălzire.
- Nu puneţi materiale inflamabile în aparat sau în apropierea sa. Dacă aparatul este pus în funcţiune din greşeală, ar putea
lua foc.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat alimente în borcane sau în recipiente sigilate. Presiunea care se dezvoltă în interior poate
duce la explozia borcanului, deteriorând aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se aprind uşor. Supravegheaţi prepararea alimentelor cu multă grăsime şi mult ulei.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul uscării alimentelor.
- Dacă la gătit adăugaţi băuturi alcoolice (de ex. rom, coniac, vin etc.), reţineţi că alcoolul se evaporă la temperaturi ridicate.
Prin urmare, există riscul ca vaporii emanaţi de alcool să ia foc atunci când vin în contact cu rezistenţa electrică.
Aruncarea la gunoi a aparatelor electrocasnice
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Aruncaţi-l la gunoi respectând normele locale privind
eliminarea deşeurilor. Înainte de a-l arunca, faceţi-l inutilizabil, tăind cablul de alimentare.
- Pentru informaţii mai detaliate privind eliminarea, valorificarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi
administraţia locală, serviciul de eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat produsul.
INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
Acesta este simbolul de pericol, referitor la siguranţă, care vă avertizează despre riscurile potenţiale pentru utilizator şi
pentru ceilalţi.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
PERICOL
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza leziuni grave.
AVERTIZARE
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza leziuni grave.
RO37
După scoaterea cuptorului din ambalaj, verificaţi ca aparatul să nu fi suferit stricăciuni în timpul transportului şi ca uşa se
închidă corect. În caz de probleme, contactaţi-l pe dealerul dv. sau Serviciul de Asistenţă Tehnică. Pentru a evita stricăciunile,
scoateţi cuptorul de pe suportul de polistiren doar în momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCASTRARE
Mobilierul aflat în contact cu cuptorul trebuie să fie rezistent la căldură (min. 90°C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de
lemn şi rumeguşul.
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai fie accesibilă.
Pentru corecta funcţionare a aparatului, nu astupaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a
cuptorului.
CONEXIUNEA LA REŢEAUA ELECTRICĂ
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea din reţea.
Plăcuţa cu datele tehnice se află pe marginea frontală a cuptorului (se vede când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să fie efectuată de numai de un electrician calificat.
Contactaţi un Serviciu de Asistenţă autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, peliculele de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200° timp de circa o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul materialelor
izolatoare şi al unsorii protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu puneţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul uşii.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi niciodată apă în cuptorul încins; s-ar putea deteriora emailul.
- Nu târâţi niciodată oale sau tăvi pe fundul cuptorului, deoarece se poate deteriora stratul de email.
- Asiguraţi-vă că firele electrice ale altor aparate nu ating părţile fierbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
Reciclarea ambalajului
Materialul de ambalaj este reciclabil 100% şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). Diferitele părţi ale ambalajului nu trebuie
aruncate la întâmplare, ci trebuie reciclate în conformitate cu normele stabilite de autorităţile locale.
Aruncarea la gunoi a produsului
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE, Waste Electrical and Electronic Equipment
(WEEE) (Deşeurile de Echipament Electric şi Electronic).
- Asigurându-se că acest produs este eliminat în mod corect, utilizatorul contribuie la prevenirea potenţialelor consecinţe
negative asupra mediului înconjurător şi sănătăţii persoanelor.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acesta nu poate fi aruncat împreună cu
deşeurile menajere, ci trebuie predat la punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea aparatelor electrice şi
electronice.
Economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă aşa se specifică în tabelul de coacere sau în reţeta dv.
- Folosiţi tăvi de copt închise la culoare, lăcuite sau emailate, pentru că absorb căldura mai bine.
- Stingeţi cuptorul cu 10/15 minute înainte de terminarea duratei de preparare setate. Alimentele care au nevoie de o
preparare mai lungă vor continua oricum să se coacă.
- Acest aparat, care a fost proiectat pentru a veni în contact cu produse alimentare, este conform cu Norma ( ) nr. 1935/
2004 şi a fost proiectat, construit şi comercializat în conformitate cu cerinţele de siguranţă din Directiva “Joasă Tensiune
2006/95/CE (care înlocuieşte directiva 73/23/CEE şi amendamentele succesive), cerinţele de siguranţă din Directiva “EMC
2004/108/CE.
INSTALAREA
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
RO38
Cuptorul nu funcţionează:
Verificaţi să nu fie întrerupt curentul electric, iar cuptorul să fie conectat la reţeaua electrică.
Stingeţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Dispozitivul de programare electronic nu funcţionează:
Dacă pe afişaj apare “ ” urmat de un număr, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat. În acest caz, indicaţi
numărul care urmează după litera “ .
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă:
1. Încercaţi să rezolvaţi singuri problema, urmărind punctele descrise în “Ghidul de detectare a defecţiunilor.
2. Stingeţi aparatul, apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă problema s-a rezolvat.
Dacă problema persistă şi după controalele menţionate, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat.
Indicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul de asistenţă (numărul care se găseşte după cuvântul “Service” pe plăcuţa cu datele tehnice), situat pe marginea
din dreapta, în interiorul cuptorului (e vizibil când uşa cuptorului este deschisă). Numărul de Asistenţă este indicat, de
asemenea, în foaia de garanţie;
adresa dv. completă;
•numărul dv. de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm contactaţi un Serviciu de Asistenţă Tehnică autorizat (pentru a avea
garanţia că se folosesc piese de schimb originale şi că reparaţiile vor fi executate corect).
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă, din greşeală, un asemenea produs intră în contact cu
aparatul, curăţaţi-l imediat cu o cârpă umedă.
Curăţaţi suprafeţele cu o cârpă umedă. Dacă este foarte murdar, adăugaţi în apă câteva picături de detergent pentru vase.
Ştergeţi cu o cârpă uscată.
Interiorul cuptorul
IMPORTANT: Nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea lor poate duce la
deteriorarea suprafeţelor emailate şi a sticlei uşii cuptorului.
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura
murdăria depusă şi petele cauzate de resturile de mâncare (de ex. alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
Curăţaţi geamul uşii cu detergenţi lichizi speciali. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita curăţarea (vezi
ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grillului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele) pentru a curăţa partea de
sus a cuptorului.
NOTĂ: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) se poate forma condens pe partea
internă a uşii şi pe garnitură. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi cu o cârpă sau un burete.
Accesoriile:
Puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, după utilizare, mânuindu-le cu mănuşi de bucătărie, dacă
sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare se pot îndepărta uşor cu o perie sau cu un burete.
GHIDUL DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ
CURĂŢAREA
AVERTIZARE
- Nu folosiţi niciodată aparate de curăţat cu aburi.
- Curăţaţi aparatul numai când este rece.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
RO39
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului
(dacă există):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar
putea deteriora suprafaţa catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
Lăsaţi cuptorul să funcţioneze în gol la o temperatură de 200°C timp de circa o oră, cu funcţia “Convecţie.
După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi uşa în întregime.
2. Ridicaţi cele două dispozitive de oprire şi împingeţi-le în faţă până se opresc (fig. 1).
3. Închideţi uşa cât mai mult (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (fig. 2).
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi uşa în întregime.
3. Coborâţi cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA UNELE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi puţin în faţă rezistenţa (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dv., având grijă să se sprijine pe suporturile laterale.
ÎNTREŢINEREA
AVERTIZARE
- Folosiţi mănuşi de protecţie.
- Executaţi operaţiunile indicate doar când aparatul s-a răcit.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
RO40
ÎNLOCUIREA BECULUI
Pentru a înlocui becul posterior (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (vezi nota pentru tipul becului) şi înşurubaţi la loc capacul becului.
3. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
Pentru a înlocui becul lateral (dacă există în dotare):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Scoateţi grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor, dacă există în dotare (Fig. 3).
3. Folosind o şurubelniţă ascuţită drept pârghie, extrageţi plafoniera (Fig. 7).
4. Înlocuiţi becul (vezi nota pentru tipul becului) (Fig. 8).
5. Puneţi la loc plafoniera şi împingeţi-o spre perete pentru a o fixa corect (Fig. 9).
6. Montaţi la loc grătarele laterale de susţinere ale accesoriilor.
7. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
NOTĂ:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă de 25-40W/230V tip E-14, T300°C, sau becuri cu halogen de 20-40W/230 V tip G9,
T300°C.
- Becurile sunt disponibile la Serviciul nostru de Asistenţă.
IMPORTANT:
- Dacă se folosesc becuri cu halogen, nu le atingeţi cu mâna, pentru a evita deteriorarea acestora din cauza
amprentelor digitale.
- Nu folosiţi cuptorul până ce plafoniera nu a fost pusă la loc.
Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9
RO41
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţa superioară/grill
3. Ventilatorul pentru răcire (nu este vizibil)
4. Plăcuţa cu datele tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Bec
6. Rezistenţa circulară (nu este vizibilă)
7. Ventilator
8. Rotisor (dacă există)
9. Rezistenţa inferioară (nu este vizibilă)
10. Uşă
11. Poziţia rafturilor (numărul nivelului este indicat pe partea anterioară a cuptorului)
12. Perete despărţitor
NOTĂ:
- În timpul coacerii e posibil ca ventilatorul de răcire să se activeze din când în când, pentru a reduce consumul de energie.
- La terminarea coacerii, după stingerea cuptorului, ventilatorul de răcire poate continua să funcţioneze încă un timp.
ACCESORII ÎN DOTARE
A. GRĂTAR (nr. buc. 1): Se foloseşte pentru a găti alimentele sau ca suport pentru oale, forme pentru prăjituri sau alte
recipiente adecvate pentru cuptor.
B. TAVĂ PENTRU SCURGEREA GRĂSIMII (nr. buc. 1): se foloseşte poziţionată sub grătar, pentru a aduna grăsimea, sau ca
grătar pentru a găti carne, peşte, legume, lipii etc.
C. TAVĂ PENTRU DULCIURI (nr. buc. 2): se foloseşte pentru a coace pâine şi produse de patiserie, dar şi pentru fripturi,
peşte în papiotă etc.
D. GHIDAJE GLISANTE: pentru a facilita introducerea şi scoaterea accesoriilor.
ACCESORII CARE NU FAC PARTE DIN DOTARE
Se pot cumpăra separat alte accesorii, de ex. rotisor etc., de la Serviciul de Asistenţă Clienţi.
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
Fig.A Fig.B Fig.C Fig.D
RO42
INTRODUCEREA GRĂTARELOR ŞI A ALTOR ACCESORII ÎN INTERIORUL CUPTORULUI
Grătarul şi celelalte accesorii sunt dotate cu un sistem de blocare care împiedică scoaterea lor accidentală.
1. Introduceţi grătarul orizontal, cu partea ridicată “A” orientată în sus (fig. 1).
2. Înclinaţi grătarul în dreptul poziţiei de blocare “B” (fig. 2).
3. Aduceţi grătarul în poziţie orizontală şi împingeţi-l până la introducerea completă “C” (fig. 3).
4. Pentru a scoate grătarul, procedaţi în mod invers.
Pentru celelalte accesorii, cum ar fi tava pentru scurgerea grăsimii şi tava pentru prăjituri, introducerea se face exact în acelaşi
mod. Proeminenţa prezentă pe partea plană permite blocarea acestuia.
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
DISPOZITIV DE PROGRAMARE ELECTRONIC
1. BUTON PENTRU FUNCŢII: activare/dezactivare şi selectarea funcţiilor
2. BUTON DE NAVIGARE: navigare în meniu, reglarea valorilor setate
NOTĂ: butoanele sunt la nivelul panoului. Apăsaţi pe mijlocul butoanelor, pentru a le face să iasă din locaşul lor.
3. BUTONUL DE SELECTARE/CONFIRMARE
NOTĂ: pe afişaj apare pentru indicaţiile referitoare la această tastă.
Fig. 1
Fig. 2 Fig. 3
1 23
AFIŞAJ
RO43
LISTA FUNCŢIILOR
Rotind butonul “Funcţii” pe o poziţie oarecare, cuptorul se activează: pe afişaj se văd funcţiile sau submeniurile asociate cu
fiecare dintre ele.
Submeniurile sunt disponibile şi pot fi selectate poziţionând butonul pe funcţiile GRILL, SPECIALE, SETĂRI, PÂINE/PIZZA.
NOTĂ: pentru lista şi descrierea funcţiilor, consultaţi tabelul corespunzător de la page 47.
DESCRIEREA AFIŞAJULUI
A. Afişarea rezistenţelor electrice active pentru diferitele funcţii
B. Simboluri referitoare la programarea timpului: timer, durata de coacere, ora de terminare a coacerii, ora curentă
C. Informaţii referitoare la funcţiile alese
D. Funcţia automată PÂINE/PIZZA este selectată
E. Indicaţie pentru uşa cuptorului blocată în timpul ciclului de curăţare automată (nu este disponibilă la acest model)
F. Temperatura din cuptor
G. Funcţia piroliză (nu este disponibilă la acest model)
H. Rumenire
I. Funcţii speciale: decongelare, menţinere la cald, dospire
PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE A CUPTORULUI - REGLAREA OREI CURENTE
După ce aţi conectat cuptorul la reţeaua electrică trebuie să reglaţi ora curentă. Pe afişaj clipesc intermitent cele două cifre care
reprezintă ora.
1. Rotiţi butonul “Navigare” până când este afişată ora corectă.
2. Apăsaţi pe tasta pentru a confirma; pe afişaj clipesc intermitent cele două cifre care reprezintă minutele.
3. Rotiţi butonul “Navigare” până când apar minutele corecte.
4. Apăsaţi pe tasta pentru a confirma.
Pentru a modifica ora curentă, de ex. după o o întrerupere a curentului electric, vezi paragraful succesiv (SETĂRI).
SELECTAREA FUNCŢIILOR DE COACERE
1. Rotiţi butonul “Funcţii” pe funcţia dorită: pe afişaj apar setările de coacere.
2. Dacă parametrii propuşi corespund cu cei doriţi, apăsaţi pe tasta . Pentru a-i modifica, procedaţi cum se arată mai jos.
SETAREA TEMPERATURII/A PUTERII GRILLULUI
Pentru a modifica temperatura sau puterea grillului este necesar să procedaţi astfel:
1. Rotiţi butonul “Navigare” până când apare valoarea dorită.
2. Apăsaţi pe tasta pentru a confirma.
Cuptorul confirmă automat selecţia la 10 secunde după ultima operaţie.
A
B C D
E
I H G F
3
3
3
3
RO44
PREÎNCĂLZIRE RAPIDĂ
1. Selectaţi funcţia Preîncălzire rapidă rotind butonul “Funcţii” pe simbolul .
2. Confirmaţi cu tasta : setările apar pe afişaj.
3. Dacă temperatura propusă corespunde cu cea dorită, apăsaţi pe tasta . Pentru a o modifica, procedaţi aşa cum se indică
în paragrafele anterioare. Pe afişaj apare mesajul PRE. Când se atinge temperatura setată, aceasta va fi înlocuită de
valoarea corespunzătoare (de ex. 200°) şi se va auzi un semnal sonor. La terminarea etapei de preîncălzire, cuptorul
selectează automat funcţia Convenţional .
Acum se pot introduce alimentele şi se poate începe prepararea.
4. Dacă doriţi să setaţi o funcţie de coacere diferită, rotiţi butonul “Funcţii” şi selectaţi-o pe cea dorită.
SETAREA DURATEI DE COACERE
Această funcţie permite să se gătească pe un interval de timp determinat, de la un minim de 1 minut până la durata maximă
permisă de funcţia selectată, iar la terminarea acestuia cuptorul se stinge automat.
1. După ce aţi confermat temperatura, simbolul începe să clipească intermitent.
2. Rotiţi butonul Reglare până când este afişată durata de coacere dorită.
3. Confirmaţi durata de coacere apăsând pe tasta .
Cuptorul confirmă automat selecţia la 10 secunde după ultima operaţie.
SETAREA OREI DE TERMINARE A COACERII / PORNIREA CU ÎNTÂRZIERE
IMPORTANT: Setarea Pornire cu întârziere nu este disponibilă pentru următoarele funcţii: PREÎNCĂLZIRE RAPIDĂ,
PÂINE/PIZZA, CONVECŢIE DELICATĂ.
NOTĂ: cu această setare, la temperatura selectată se ajunge treptat, astfel încât duratele de coacere vor fi puţin mai
lungi decât cele indicate în tabelul de coacere.
Se poate seta ora dorită pentru terminarea coacerii, întârziind pornirea cuptorului până la un maximum de 23 de ore şi 59
minute, începând de la ora curentă. Acest lucru este posibil doar după ce aţi setat o durată de coacere.
După ce aţi setat durata de preparare, pe afişaj apare ora de terminare (de exemplu 15:45), iar simbolul clipeşte intermitent.
Pentru a întârzia terminarea preparării, amânând pornirea cuptorului, procedaţi astfel:
1. Rotiţi butonul “Navigare” până când este afişată ora la care doriţi să se termine coacerea (de exemplu 16:00).
2. Confirmaţi valoarea aleasă apăsând pe tasta : cele două puncte pentru ora de terminare a coacerii clipesc intermitent,
pentru a indica faptul că setarea a fost efectuată corect.
3. Cuptorul va intra în funcţiune mai târziu, în mod automat, astfel încât coacerea să se termine la ora stabilită.
INDICATOR CĂLDURĂ REZIDUALĂ ÎN INTERIORUL CUPTORULUI
La terminarea preparării, sau la oprirea cuptorului, dacă temperatura din interiorul cavităţii este mai mare de 50°C, pe afişaj apar
mesajul HOT (fierbinte) şi temperatura existentă în acel moment. Când căldura reziduală ajunge la 50°C, pe afişaj revine ora
curentă.
TIMER
Această funcţie poate fi utilizată doar când cuptorul este stins şi este utilă, de exemplu, pentru a controla durata de preparare a
pastelor făinoase. Durata maximă care poate fi setată este de 23 ore şi 59 minute.
3
3
3
3
RO45
1. Cu butonul “Funcţii” pe zero, rotiţi butonul “Navigare” până când este afişată durata dorită.
2. Apăsaţi pe tasta pentru a porni numărătoarea inversă. La terminarea duratei setate, pe afişaj apare “00:00” şi se aude
un semnal sonor. Pentru a-l întrerupe, apăsaţi pe tasta (pe afişaj apare ora curentă).
SELECTAREA FUNCŢIILOR SPECIALE
Poziţionând marcajul de pe butonul “Funcţii” în dreptul simbolului se ajunge la un submeniu care conţine cinci funcţii
speciale.
Pentru a explora, a selecta şi a activa una dintre aceste funcţii, procedaţi astfel:
1. Rotiţi butonul “Funcţii” pe simbolul : pe afişaj apare mesajul “DEFROST” şi simbolul asociat cu această funcţie.
2. Rotiţi butonul “Navigare” pentru a parcurge lista funcţiilor; numele lor este în limba engleză: DEFROST (decongelare),
KEEP WARM (menţinere la cald), RISING (dospire), MEAT SLOW COOKING (carne gătită încet), FISH SLOW COOKING (peşte
gătit încet).
3. Apăsaţi pe tasta pentru a confirma.
RUMENIRE
La terminarea coacerii, pentru funcţiile care permit acest lucru, pe afişaj este propusă posibilitatea de a rumeni alimentele.
Această funcţie poate fi activată numai după ce aţi setat o durată de coacere.
După ce s-a terminat durata de coacere, pe afişaj se vede: “PRESS TO BROWN” (apăsaţi pe pt. a rumeni). Apăsând pe
tasta , cuptorul va începe faza de rumenire, cu o durată de 5 minute. Această funcţie poate fi efectuată numai de două ori.
SELECTAREA FUNCŢIEI PÂINE/PIZZA
Poziţionând marcajul de pe butonul “Funcţii” în dreptul simbolului se ajunge la un submeniu care conţine două funcţii
automate de coacere pentru “pâine” şi “pizza”.
Pâine
1. Rotiţi butonul “Funcţii” pe simbolul : pe afişaj apare mesajul “BREAD” (pâine), iar alături scrie AUTO.
2. Apăsaţi pe pentru a selecta funcţia.
3. Rotiţi butonul “Navigare” pentru a seta temperatura dorită (între 180°C şi 220°C) şi confirmaţi apăsând pe tasta .
4. Rotiţi butonul “Navigare” pentru a seta durata de coacere dorită şi apăsaţi pe pentru a porni coacerea.
Pizza
1. Rotiţi butonul Funcţii pe simbolul : pe afişaj apare mesajul “BREAD” (pâine). Pentru a selecta funcţia “PIZZA”, procedaţi
astfel:
2. Rotiţi butonul “Navigare”: pe afişaj apare “PIZZA.
3. Apăsaţi pe pentru a selecta funcţia.
4. Rotiţi butonul “Navigare” pentru a seta temperatura dorită (între 220°C şi 250°C) şi confirmaţi apăsând pe tasta .
5. Rotiţi butonul “Navigare” pentru a seta durata de coacere dorită şi apăsaţi pe pentru a porni coacerea.
SETĂRI
Poziţionând marcajul de pe butonul “Funcţii” în dreptul simbolului , se ajunge la un submeniu care conţine patru setări ale
afişajului care se pot modifica.
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
RO46
Ceas
Rotiţi butonul “Funcţii” în dreptul simbolului : pe afişaj apare mesajul CLOCK (ceas). Pentru a modifica, consultaţi paragraful
precedent (SETAREA OREI CURENTE).
Eco
Când este activ modul ECO (ON), afişajul se stinge când cuptorul este în standby sau când au trecut 5 minute de la terminarea
coacerii. De asemenea, becul din interior este dezactivat în timpul coacerii. Pentru a vedea informaţiile de pe afişaj şi a aprinde
din nou becul, este suficient să apăsaţi pe tasta sau să rotiţi unul dintre butoane.
1. Rotiţi butonul “Navigare” până când apare mesajul “ECO”.
2. Apăsaţi pe tasta pentru a ajunge la setări (ON/OFF - activat/dezactivat).
3. Rotiţi butonul “Navigare” pentru a alege setarea dorită şi confirmaţi apăsând pe tasta .
Semnal sonor
Pentru a activa sau a dezactiva semnalul sonor, procedaţi astfel:
1. Rotiţi butonul “Navigare” până când apare mesajul “SOUND.
2. Apăsaţi pe tasta pentru a ajunge la setări (ON/OFF - activat/dezactivat).
3. Rotiţi butonul “Navigare” pentru a alege setarea dorită şi confirmaţi apăsând pe tasta .
Luminozitate
Pentru a modifica luminozitatea afişajului, procedaţi astfel:
1. Rotiţi butonul “Navigare” până când apare mesajul “BRIGHTNESS”.
2. Apăsaţi pe tasta : pe afişaj apare numărul 1.
3. Rotiţi butonul “Navigare” pentru a mări sau a reduce luminozitatea şi confirmaţi apăsând pe tasta .
3
3
3
3
3
3
3
RO47
TABEL DESCRIERE FUNCŢII
BUTON PENTRU FUNCŢII
OFF Pentru a întrerupe prepararea şi a opri cuptorul.
BEC Pentru a aprinde/stinge becul din cuptor.
FUNCŢII SPECIALE
DECONGELARE
Pentru a accelera decongelarea alimentelor. Se recomandă să poziţionaţi alimentele pe nivelul
central. Se recomandă să lăsaţi alimentele în ambalajul lor, pentru a evita deshidratarea
suprafeţei.
MENŢINERE LA
CALD
Pentru a menţine calde şi crocante alimentele proaspăt gătite (de ex.: carne, friptură, budinci). Se
recomandă să puneţi alimentele pe grătarul central. Funcţia nu se activează dacă temperatura din
cuptor este mai mare de 65°.
DOSPIRE
Pentru a obţine o dospire optimă a aluaturilor dulci şi sărate. Pentru ca dospirea să fie de calitate,
funcţia nu se activează dacă temperatura din cavitatea cuptorului este mai mare de 40°C. Puneţi
aluatul pe nivelul 2. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
CONVENŢIONAL
Pentru a găti orice fel de mâncare, pe un singur ghidaj. Utilizaţi nivelul 2. Pentru a coace pizze,
plăcinte sărate şi dulci cu umplutură lichidă, utilizaţi nivelul 1. Preîncălziţi cuptorul înainte de a
introduce alimentele.
COACERE CONVECŢIE
Pentru a găti carne şi plăcinte cu umpluturi lichide (sărate sau dulci), pe un singur nivel. Utilizaţi
nivelul 2. Se recomandă să preîncălziţi cuptorul înainte de a introduce alimentele.
CONVECŢIE
Pentru a găti simultan pe două niveluri alimente, chiar şi diferite, care necesită aceeaşi
temperatură de preparare (de ex.: peşte, legume, dulciuri). Funcţia permite să se gătească fără ca
mirosurile să treacă de la un aliment la altul. Se recomandă să se utilizeze al 2-lea nivel pentru a
găti pe un singur ghidaj. Pentru a găti pe două ghidaje, se recomandă să utilizaţi nivelurile 1 şi 3,
după ce aţi preîncălzit cuptorul.
GĂTIT MAXI
Pentru a găti bucăţi de carne de dimensiuni mari (peste 2,5 kg). Utilizaţi nivelul 1 sau 2, în funcţie
de dimensiunile bucăţii de carne. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul. Se recomandă să
întoarceţi carnea în timpul coacerii, pentru a obţine o rumenire uniformă pe ambele părţi. Se
recomandă să o stropiţi din când în când, ca să nu se usuce prea mult.
GRILL
Pentru a frige antricoate, frigărui, cârnaţi; pentru a gratina legume şi pentru a prăji pâinea. Se
recomandă să poziţionaţi alimentele pe nivelul 4. Pentru a frige carne, se recomandă să utilizaţi o
tavă pentru scurgerea grăsimii, pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării. Poziţionaţi-o
pe nivelul 3, adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul. În
timpul ciclului de coacere, uşa cuptorului trebuie să fie ţinută închisă.
TURBO GRILL
Pentru a frige bucăţi mari de carne (pulpe, rosbif, carne de pasăre). Poziţionaţi alimentele pe
ghidajele centrale. Se recomandă să utilizaţi o tavă pentru scurgerea grăsimii, pentru a colecta
zeama rezultată în urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 1/2, adăugând aprox. jumătate de litru
de apă. Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul. În timpul ciclului de coacere, uşa cuptorului
trebuie să fie ţinută închisă. Cu această funcţie se poate folosi frigarea, dacă acest accesoriu face
parte din dotare.
SETĂRI Pentru a seta afişajul (ora, luminozitatea, volumul semnalului sonor, economie de energie).
PIZZA / PÂINE
Pentru a coace diferite tipuri şi forme de pâine şi pizza. Această funcţie conţine două programe
ale căror setări sunt prestabilite. Va fi suficient să indicaţi valorile cerute (temperatură şi durată),
iar cuptorul va stabili în mod automat ciclul de coacere optim. Puneţi aluatul pe nivelul 2, după ce
aţi preîncălzit cuptorul.
PREÎNCĂLZIRE
RAPIDĂ
Pentru a preîncălzi rapid cuptorul.
RO48
TABEL DE COACERE
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temp eratură
(°C)
Dura
(min.)
Accesoriile
Torturi dospite
Da 2 160-180 30-90 Formă de tort pe grătar
Da 1-3 160-180 30-90
Niv. 3: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
Plăcinte umplute
(prăjitură cu brânză,
ştrudel, plăcintă cu
mere)
- 2 160-200 30-85
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri sau
formă de tort pe grătar
Da 1-3 160-200 35-90
Niv. 3: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
Biscuiţi/Tarte mici
Da 2 170-180 15-45
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
Da 1-3 160-170 20-45
Niv. 3: grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Choux à la créme
Da 2 180-200 30-40
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
Da 1-3 180-190 35-45
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Bezele
Da 2 90 110-150
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
Da 1-3 90 130-150
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Pâine / Pizza / Lipie
Da 2 190-250 15-50
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
Da 1-3 190-250 25-50
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Pizze congelate
Da 2 250 10-15
Niv. 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă pentru prăjituri
sau grătar
Da 1-3 250 10-20
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Plăcinte cu carne şi
cartofi (plăcintă cu
legume, quiche lorraine)
Da 2 180-190 35-45 Formă de tort pe grătar
Da 1-3 180-190 45-60
Niv. 3: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
Vol-au-vent / Pateuri din
aluat de foietaj
Da 2 190-200 20-30
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
Da 1-3 180-190 20-40
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
Lasagne / Paste făinoase
la cuptor / Cannelloni /
Flanuri
Da 2 190-200 45-55 Tavă pe grătar
Miel / Viţel / Văcuţă /
Porc 1 kg
Da 2 190-200 70-100
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
RO49
Pui / Iepure / Raţă 1 kg Da 2 200-230 50-100
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
Curcan /scă 3 kg Da 1/2 190-200 80-130
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
Peşte la cuptor / în
papiotă (file, întreg)
Da 2 180-200 40-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar
Legume umplute (roşii,
dovlecei, vinete)
Da 2 180-200 50-60 Tavă pe grătar
Pâine prăjită - 4 3 (sus) 3-5 Grătar
Fileuri / bucăţi de peşte - 4 2 (mediu) 20-35
Niv. 4: grătar (întoarceţi la
jumătatea coacerii)
Niv. 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Cârnaţi / Frigărui /
Cotlete / Hamburgeri
- 4
2-3
(mediu-sus)
15-40
Niv. 4: grătar (întoarceţi la
jumătatea coacerii)
Niv. 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Friptură de pui 1-1,3 kg - 2
2 (mediu) 50-65
Niv. 2: grătar (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
preparare)
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
3 (sus) 60-80
Niv. 2: rotisor
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Rosbif în sânge 1 kg - 2 2 (mediu) 35-45
Tavă pe grătar (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere)
Pulpă de miel / But - 2 2 (mediu) 60-90
Tavă pentru scurgerea grăsimii
sau tavă pe grătar (întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere)
Cartofi copţi - 2 2 (mediu) 45-55
Tavă pentru scurgerea grăsimii
/ tavă pentru prăjituri
(întoarceţi alimentele după ce
au trecut două treimi din
durata de coacere, dacă este
necesar)
Legume gratinate - 2 3 (sus) 10-15 Tavă pe grătar
Lasagna şi carne Da 1-3 200 50-100
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Carne şi cartofi Da 1-3 200 45-100
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Peşte şi legume Da 1-3 180 30-50
Niv. 3: tavă pe grătar
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă pe grătar
Reţetă Funcţie Preîncălzire Ghidajul (numărat
de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Dura
(min.)
Accesoriile
RO50
REŢETE TESTATE (în conformitate cu norma IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 şi DIN 3360-12:07:07
În tabelul de coacere sunt recomandate funcţiile şi temperaturile ideale pentru a obţine cele mai bune rezultate pentru toate
tipurile de reţete. Dacă doriţi să gătiţi cu funcţia Convecţie pe un singur nivel, se recomandă să se utilizeze al treilea grătar şi
temperatura recomandată pentru “CONVECŢIE” pe mai multe niveluri.
Pentru a frige la grătar, se recomandă să se lase 3-4 cm liberi până la marginea frontală a grătarului, pentru a facilita scoaterea
acestuia.
Reţetă Funcţie Preînlzire Nivelul
(numărat de jos în sus)
Tem p.
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii şi note
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.4.1
Biscuiţi din aluat sfărâmicios
(Shortbread)
Da 2 170 15-25
Tavă pentru scurgerea grăsimii /
tavă pentru prăjituri
Da 1-3 160 20-30
Niv. 3: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.4.2
Produse mici de patiserie
(Small cakes)
Da 2 170 20-30
Tavă pentru scurgerea grăsimii /
tavă pentru prăjituri
Da 1-3 160 30-40
Niv. 3: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.5.1
Pandişpan fără grăsimi
(Fatless sponge cake)
Da 2 170 35-45 Formă de tort pe grătar
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.5.2
2 torturi de mere
(Two apple pies)
Da 2 185 60-75 Formă de tort pe grătar
Da 1-3 175 70-90
Niv. 3: formă de tort pe grătar
Niv. 1: formă de tort pe grătar
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 9.1.1
ine prăjită (Toast) - 4 3 (sus) 3-5 Grătar
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 9.2.1
Burgeri (Burgers) - 4 3 (sus) 30-40
Niv. 4: grătar (întoarceţi la
jumătatea coacerii)
Niv. 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Tort de mere, tort în tavă (Apple
cake, yeast tray cake)
Da 2 180 30-40
Tavă pentru scurgerea grăsimii /
tavă pentru prăjituri
Da 1-3 160 55-65
Niv. 3: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
DIN 3360-12:07 § 6.6
Friptură de porc
(Pork Roast)
- 2 170 110-150
Niv. 2: tavă pentru scurgerea
grăsimii
DIN 3360-12:07 anexa C
Tort scund
(Flat cake)
Da 2 170 35-45
Tavă pentru scurgerea grăsimii /
tavă pentru prăjituri
Da 1-3 170 40-50
Niv. 3: tavă pentru prăjituri
Niv. 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii
RO51
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia cea mai indicată de utilizat pentru diferite alimente, care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în
acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea
(în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de
alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt
gătite suficient, treceţi la valori mai mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare şi tăvi de prăjituri şi de copt din metal
de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se vor
prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi cu grijă recomandările din tabelul de coacere, în ceea ce priveşte
alegerea accesoriilor din dotare, care urmează a fi puse pe diferitele niveluri.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia “CONVECŢIE”, se pot găti simultan alimente diferite (de exemplu: peşte şi legume), care necesită aceeaşi
temperatură, pe niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai redusă şi continuaţi coacerea celor
care necesită o durată mai lungă.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia Convenţional numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri din metal de culoare
închisă şi puneţi-le întotdeauna pe grătarul din dotare. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia cu aer forţat şi
puneţi tăvile de prăjituri în zigzag pe grătare, pentru a favoriza circulaţia aerului.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii.
Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi tăvi de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească uniform
pe margini.
- Dacă prăjitura “se lasă” în timpul coptului, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să
reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (plăcinte cu brânză sau cu fructe) folosiţi funcţia “COACERE CONVECŢIE”. Dacă baza
prăjiturii este prea umedă, coborâţi nivelul grătarului şi presăraţi baza prăjiturii cu pesmet sau cu biscuiţi sfărâmaţi înainte
de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Pentru
fripturi, se recomandă să se adauge nişte supă de carne în tav, stropind carnea în timpul gătitului, pentru un gust mai bun.
Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu o grosime uniformă, pentru a obţine o preparare uniformă.
Bucăţile foarte groase de carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior,
îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul la un nivel mai coborât. Întoarceţi carnea după ce au trecut două treimi din
durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub
grătarul pe care este pusă carnea. Completaţi atunci când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe axul rotisorului, legând-o cu
o sfoară, dacă este carne de pui, şi verificaţi să fie bine fixată înainte de a introduce rotisorul în locaşul din peretele frontal al
peretelui şi de a-l sprijini pe suportul respectiv. Pentru a evita producerea de fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă să se
pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, pe primul nivel. Tija rotisorului are un mâner de plastic,
care trebuie scos înainte de a ncepe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea, pentru a scoate
alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile, pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din
durata de coacere.
Funcţia dospire
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna aluatul cu un şervet umed înainte de a-l introduce în cuptor. Cu această funcţie, durata
de dospire a aluatului se reduce cu aproximativ o treime, în comparaţie cu dospirea la temperatura camerei (20-25°C). Timpul de
dospire pentru 1 kg de aluat pentru pizza este de aproximativ o oră.
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞII SUGESTII
RO52
Printed in Italy
04/2010
5019 310 56870
Whirlpool is a registered trademark of Whirlpool, USA
HU RU RO
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

Whirlpool AKZ 237/NB Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Acest manual este potrivit și pentru