RO37
Atenţie: simbolurile corespunzătoare funcţiilor de coacere pot fi puţin diferite faţă de desen.
Atenţie: temperaturile şi duratele de coacere sunt aproximate pentru 4 porţii.
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia optimă de utilizat pentru diferite alimente care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul
când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au caracter pur
orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite
suficient, treceţi la valori mai mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare şi forme de prăjituri şi tăvi de copt din metal de culoare închisă. De asemenea, puteţi
folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se vor prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi recomandările din tabelul
de coacere în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din dotare) care urmează a fi puse pe diferite niveluri. Când gătiţi alimente care conţin multă apă, preîncălziţi
cuptorul.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia „COACERE CONVECŢIE” (dacă există), puteţi găti alimente diferite, care necesită aceeaşi temperatură de coacere, în acelaşi timp (de exemplu: peşte şi
legume), pe niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai scurtă şi lăsaţi în cuptor alimentele care au nevoie de un timp de preparare mai
lung.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia „Convenţional” numai pe un nivel. Folosiţi forme de prăjituri din metal de culoare închisă şi puneţi-le întotdeauna pe grătarul
metalic din dotare. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia „Convecţie” şi puneţi formele de prăjituri în zigzag pe grătare, ceea ce favorizează circulaţia
aerului cald.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este
gata.
- Dacă folosiţi forme de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească uniform pe margini.
- Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coacerii, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l
amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (prăjitură cu brânză sau plăcinte cu fructe) folosiţi funcţia „COACERE CONVECŢIE” (dacă există). Dacă baza prăjiturii este prea
umedă, folosiţi un nivel inferior şi presăraţi la baza prăjiturii pesmet sau biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Când preparaţi fripturi, adăugaţi supă de carne în
tavă, stropind carnea în timpul gătitului pentru a obţine un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-
o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu grosime egală pentru a obţine o preparare uniformă. Bucăţile foarte groase de carne necesită durate
de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior, îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul metalic la un nivel mai coborât. Întoarceţi carnea după
ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub grătarul pe care este pusă carnea.
Completaţi cu apă când este necesar.
Pulpă de miel/But - 3 200 55-70
Grătar metalic + tavă pentru scurgerea
grăsimii
Biscuiţi/Tarte mici - 1 şi 3 160-170 20-40
Nivel 3: tavă de copt
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Choux à la crème - 1 şi 3 180 35-45
Nivel 3: tavă de copt
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Vol-au-vent/Pateuri din aluat de
foietaj
- 1 şi 3 180-200 20-40
Nivel 3: tavă de copt
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Lasagna şi carne - 1 şi 3 200 50-100
Nivel 3: grătar metalic + vas pirex
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Carne şi cartofi - 1 şi 3 200 45-100
Nivel 3: grătar metalic + vas pirex
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Peşte şi legume - 1 şi 3 180 30-50
Nivel 3: grătar metalic + vas pirex
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
Bezele - 1 şi 3 90 120-150
Nivel 3: grătar metalic + vas pirex
Nivel 1: tavă pentru scurgerea grăsimii
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞI SUGESTII
Reţetă Funcţie Preîncălzire Nivel
(de jos în sus)
Temperatură
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii