Whirlpool AKP 255/JA Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
RO114
SIGURANŢA DVS. ŞI A CELORLALŢI ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
Acest manual şi aparatul sunt dotate cu mesaje importante referitoare la siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Toate avertizările privind siguranţa oferă detalii specifice despre riscul potenţial existent şi indică ce este de făcut
pentru a reduce riscul de rănire, de deteriorare şi de şoc electric, care pot rezulta din folosirea improprie a aparatului.
Respectaţi cu stricteţe următoarele instrucţiuni:
- Aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua electrică înainte de a efectua orice operaţie de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să fie efectuate de către un tehnician calificat, în conformitate cu instrucţiunile
fabricantului şi cu normele locale referitoare la siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi nicio piesă a aparatului,
dacă acest lucru nu este indicat în mod expres în manualul de utilizare.
- Normele în vigoare impun ca aparatul să fie împământat.
- Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a putea conecta aparatul la priză, după ce a fost
încastrat în mobilă.
- Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele curente referitoare la siguranţă, trebuie să se folosească un
întrerupător multipolar cu o distanţă minimă între contacte de 3 mm.
- Nu utilizaţi prize multiple sau prelungitoare.
- Nu trageţi de cablul de alimentare al aparatului pentru a-l scoate din priză.
- După terminarea instalării, componentele electrice nu trebuie să mai fie accesibile pentru utilizator.
- Nu atingeţi aparatul când aveţi părţi ale corpului umede şi nu-l utilizaţi când sunteţi desculţi.
- Acest aparat este proiectat în exclusivitate pentru a fi folosit drept aparat electrocasnic, pentru gătitul
alimentelor. Orice altă utilizare este interzisă (de ex. pentru încălzirea încăperilor). Producătorul nu-şi asumă
nicio responsabilitate pentru folosirea improprie sau pentru reglarea incorectă a butoanelor.
- Utilizarea acestui aparat nu este permisă persoanelor (inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale
reduse şi lipsite de experienţă sau de cunoştinţe, dacă nu sunt supravegheate sau dacă nu au fost instruite în
prealabil în legătură cu folosirea aparatului de către o persoană care răspunde de siguranţa lor.
- Părţile accesibile ale aparatului se pot înfierbânta în timpul utilizării. Copiii mici nu trebuie lăsaţi să se apropie
de aparat şi trebuie să fie supravegheaţi ca să nu se joace cu aparatul.
- În timpul utilizării şi după aceea, nu atingeţi elementele de încălzire sau suprafeţele interne ale aparatului,
deoarece pot provoca arsuri. Aveţi grijă ca aparatul să nu vină în contact cu cârpe sau cu alte materiale
inflamabile până când nu s-au răcit suficient toate componentele.
- Când aţi terminat de gătit, aveţi grijă când deschideţi uşa aparatului, lăsând aerul fierbinte sau aburii să iasă
treptat, înainte de a umbla în cuptor. Când uşa aparatului este închisă, aerul fierbinte este evacuat prin
deschiderea de deasupra panoului de comandă. Nu blocaţi deschiderile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile, având grijă să nu atingeţi elementele de
încălzire.
INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
Acesta este simbolul de pericol, referitor la siguranţă, care vă avertizează despre riscurile potenţiale pentru utilizator şi pentru celelalte persoane.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
PERICOL
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza leziuni grave.
AVERTIZARE
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza leziuni grave.
RO115
- Nu puneţi materiale inflamabile în aparat sau în apropierea sa: dacă aparatul este pus în funcţiune din greşeală,
ar putea lua foc.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat alimente în borcane sau în recipiente sigilate. Presiunea care se dezvoltă în
interior poate duce la explozia borcanului, deteriorând aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se aprind uşor. Supravegheaţi prepararea alimentelor cu multă grăsime şi
mult ulei.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul uscării alimentelor.
- Dacă folosiţi băuturi alcoolice când gătiţi (de ex. rom, coniac, vin), reţineţi că alcoolul se evaporează la
temperaturi ridicate. Prin urmare, există riscul ca vaporii emanaţi de alcool să ia foc atunci când vin în contact cu
rezistenţa electrică.
Aruncarea la gunoi a aparatelor electrocasnice
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Aruncaţi-l în conformitate cu normele locale referitoare la eliminarea deşeurilor. Înainte de
aruncarea la gunoi, tăiaţi cablul de alimentare.
- Pentru informaţii ulterioare referitoare la eliminarea, valorificarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi autorităţile locale competente, serviciul de
eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat aparatul.
După despachetarea aparatului, asiguraţi-vă că nu a fost deteriorat în timpul transportului şi că uşa cuptorului se închide corect. În caz de probleme, contactaţi-l pe
dealerul dvs. sau Serviciul de Asistenţă Tehnică. Pentru a evita stricăciunile, scoateţi cuptorul de pe suportul de polistiren doar în momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCORPORARE
Mobilele de bucătărie aflate în contact cu cuptorul trebuie să fie rezistente la căldură (min. 90°C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de lemn şi rumeguşul.
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai fie accesibilă.
Pentru corecta funcţionare a aparatului, nu astupaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a cuptorului.
CONEXIUNILE ELECTRICE
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea din reţea. Plăcuţa cu datele tehnice se află pe marginea
frontală a cuptorului (se vede când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să fie efectuată numai de un electrician calificat. Contactaţi un Serviciu de Asistenţă
autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, peliculele de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200° timp de circa o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul materialelor izolatoare şi al unsorii protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu puneţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul uşii.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi niciodată apă în cuptorul încins; stratul de email s-ar putea deteriora.
- Nu târâţi niciodată oale sau tăvi pe fundul cuptorului, deoarece se poate deteriora stratul de email.
- Asiguraţi-vă că firele electrice ale altor aparate nu ating părţile fierbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
INSTALAREA
RO116
Reciclarea ambalajului
Materialul de ambalaj este reciclabil 100 % şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). Diferitele părţi ale ambalajului nu trebuie aruncate la întâmplare, ci trebuie
reciclate în conformitate cu normele stabilite de autorităţile locale.
Aruncarea la gunoi a produsului
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE, Deşeurile de echipamente electrice şi electronice (WEEE).
- Asigurându-vă că acest produs este eliminat în mod corect, contribuiţi la prevenirea potenţialelor consecinţe negative asupra mediului înconjurător şi sănătăţii
persoanelor, consecinţe care ar putea fi provocate de aruncarea necorespunzătoare la gunoi a acestui produs.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acesta nu poate fi aruncat împreună cu deşeurile menajere, ci trebuie predat la
punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea echipamentelor electrice şi electronice.
Recomandări pentru economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă aşa se specifică în tabelul de coacere sau în reţeta dvs.
- Folosiţi tăvi de copt închise la culoare, lăcuite sau emailate, pentru că absorb căldura mai bine.
- Opriţi cuptorul cu 10-15 minute înainte de terminarea duratei de preparare programate. Alimentele care au nevoie de o preparare mai lungă vor continua oricum
să se coacă.
- Acest cuptor, care este proiectat pentru a veni în contact cu produse alimentare, este conform cu Regulamentul european ( ) nr. 1935/2004 şi a fost proiectat,
construit şi comercializat în conformitate cu obiectivele de siguranţă din Directiva „Joasă Tensiune” 2006/95/CE (care înlocuieşte directiva 73/23/CEE şi
amendamentele succesive), cerinţele de siguranţă din Directiva „EMC” 2004/108/CE.
Cuptorul nu funcţionează:
Verificaţi să nu fie întrerupt curentul electric, iar cuptorul să fie conectat la reţeaua electrică.
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Uşa nu se deschide:
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou, pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
•IMPORTANT: în timpul auto-curăţării, uşa cuptorului nu se deschide. Aşteptaţi până când se deblochează automat (vezi paragraful „Ciclul de curăţare al
cuptoarelor cu funcţia piroliză”).
Dispozitivul de programare electronic nu funcţionează:
Dacă pe afişaj apare litera „ ” urmată de un număr, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat. În acest caz, indicaţi numărul care urmează după litera „ .
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă Tehnică:
1. Încercaţi să rezolvaţi singuri problema, cu ajutorul recomandărilor din „Ghidul de detectare a defecţiunilor”.
2. Opriţi şi puneţi din nou în funcţiune aparatul pentru a vedea dacă problema persistă.
Dacă problema persistă şi după controalele menţionate, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat.
Indicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul de asistenţă (numărul care se găseşte după cuvântul „Service” pe plăcuţa cu datele tehnice), situat pe marginea din dreapta, în interiorul cuptorului (e
vizibil când uşa cuptorului este deschi). Numărul de Asistenţă este indicat, de asemenea, în foaia de garanţie;
adresa dvs. completă;
numărul dvs. de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm să contactaţi un Serviciu de Asistenţă Tehnică autorizat (pentru a avea garanţia că se folosesc piese de schimb
originale şi că reparaţiile vor fi executate corect).
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
GHIDUL DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ TEHNICĂ
RO117
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă, din greşeală, un asemenea produs intră în contact cu aparatul, curăţaţi-l imediat cu
o lavetă umedă din microfibră.
Curăţaţi suprafeţele cu o lavetă umedă din microfibră. Dacă sunt foarte murdare, adăugaţi în apă câteva picături de detergent pentru vase. Ştergeţi cu o cârpă
uscată.
Interiorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea lor poate duce la deteriorarea suprafeţelor
emailate şi a sticlei uşii cuptorului.
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura murdăria depusă şi petele cauzate de
resturile de mâncare (de ex. alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
Curăţaţi geamul uşii cu un detergent lichid adecvat. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita curăţarea (vezi ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grill-ului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele) pentru a curăţa partea de sus a cuptorului.
Atenţie: când setesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) şi cu o durată lungă de preparare, se poate forma condens
pe interiorul uşii şi în jurul garniturii. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi interiorul uşii cu o cârpă sau cu un burete.
Accesoriile:
Puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, imediat după utilizare, mânuindu-le cu mănuşi de bucătărie dacă sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare se pot îndepărta uşor cu o perie sau cu un burete.
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului (dacă există):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar putea deteriora suprafaţa
catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
Lăsaţi cuptorul să funcţioneze în gol la o temperatură de 200°C timp de circa o oră, cu funcţia „Convecţie”
După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi uşa în întregime.
2. Ridicaţi cele două dispozitive de oprire şi împingeţi-le în faţă până când se opresc (Fig. 1).
3. Închideţi uşa cât mai mult (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (Fig. 2).
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi uşa în întregime.
3. Coborâţi cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
CURĂŢAREA
AVERTIZARE
- Nu utilizaţi aparate de curăţat cu aburi.
- Curăţaţi cuptorul numai când este rece.
- Deconectaţi de la electricitate înainte de a efectua orice operaţie de întreţinere.
ÎNTREŢINEREA
AVERTIZARE
- Folosiţi mănuşi de protecţie.
- Executaţi operaţiunile indicate doar când aparatul s-a răcit.
- Deconectaţi de la electricitate înainte de a efectua orice operaţie de întreţinere.
Fig. 1 Fig. 2
RO118
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA UNELE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere a accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi puţin în faţă rezistenţa (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dvs., având grijă să se sprijine pe suporturile laterale.
ÎNLOCUIREA BECULUI
Pentru a înlocui becul posterior (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (vezi nota pentru tipul becului) şi înşurubaţi la loc capacul becului (Fig. 7).
3. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
Atenţie:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă de 25-40 W/230 V, tip E-14, T300°C sau becuri cu halogen de 20-40 W/230 V, tip G9, T300°C (în funcţie de model).
- Becul folosit la acest aparat este proiectat special pentru aparate electrice şi nu este destinat iluminatului unei încăperi dintr-o gospodărie (Regulamentul (CE) nr.
244/2009 al Comisiei).
- Becurile sunt disponibile la Serviciul nostru de Asistenţă Tehnică.
IMPORTANT:
- Dacă folosiţi becuri cu halogen, nu le atingeţi cu mâinile neprotejate, deoarece amprentele digitale le pot deteriora.
- Nu folosiţi cuptorul până ce plafoniera nu a fost pusă la loc.
Fig. 3Fig. 4Fig. 5
Fig. 6 Fig. 7
RO119
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţa superioară/grill
3. Sistem de răcire (dacă există)
4. Plăcuţa cu datele tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Lampă
6. Sistem de ventilare pentru coacere (dacă există)
7. Rotisor (dacă există)
8. Rezistenţa inferioară (nu este vizibilă)
9. Uşa
10. Poziţia grătarelor
11. Perete despărţitor
Atenţie:
- La terminarea coacerii, după oprirea cuptorului, ventilatorul de răcire poate continua să funcţioneze încă un timp
- Produsul dvs. poate să fie puţin diferit faţă de desen.
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
RO120
ACCESORII COMPATIBILE
(pentru accesoriile furnizate împreucu cuptorul, consultaţi fişa tehnică)
Tavă pentru scurgerea grăsimii (Fig. 1)
Pentru a aduna grăsimea sau bucăţile de alimente când este plasată sub grătarul metalic, sau ca tavă, pentru a găti carne, pui şi peşte etc., cu sau fără legume. Pentru
a evita împroşcarea cu grăsime sau fumul, turnaţi puţină apă în tava pentru scurgerea grăsimii.
Tavă pentru dulciuri (Fig. 2)
Pentru a coace biscuiţi, torturi şi pizza.
Grătar metalic (Fig. 3)
Pentru prepararea alimentelor la grătar sau ca suport pentru oale, forme pentru prăjituri şi alte vase de gătit. Poate fi aşezat pe orice nivel disponibil. Grătarul metalic
poate fi introdus cu partea concavă în sus sau în jos.
Panouri catalitice laterale (Fig. 4)
Aceste panouri sunt acoperite cu un email special microporos, care absoarbe împroşcăturile de grăsime. Se recomandă să se efectueze un ciclu de curăţare automată
după gătirea unor alimente foarte grase (vezi CURĂŢAREA).
Rotisor (Fig. 5)
Folosiţi rotisorul aşa cum se indică în Fig. 9. De asemenea, consultaţi secţiunea „Recomandări de utilizare şi sugestii” pentru alte informaţii.
Set „Grill Pan” (tavă şi grătar) (Fig. 6)
Setul cuprinde un grătar metalic (6a) şi un recipient emailat (6b). Acest set trebuie aşezat pe grătarul metalic (3) şi utilizat cu funcţia Grill.
Filtrul pentru grăsime (Fig. 7)
Folosiţi numai pentru gătitul alimentelor cu conţinut excesiv de grăsime. Fixaţi-l de peretele posterior al compartimentului cuptorului, în dreptul ventilatorului. Poate
fi spălat în maşina de spălat vase şi poate fi folosit cu funcţia „Convecţie”.
Rafturi glisante (Fig. 8)
Acestea permit ca grătarele metalice şi tăvile pentru scurgerea grăsimii să poată fi scoase pe jumătate în timpul coacerii. Sunt adecvate pentru toate accesoriile, pot fi
spălate în maşina de spălat vase.
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3 Fig. 4
Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8
Fig. 9
6a
6b
RO121
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
Produsul dvs. poate să fie puţin diferit faţă de desen.
1. Butonul de selectare a funcţiilor
2. Buton timer
3. Butonul termostatului
4. Ledul roşu al termostatului.
CUM SE UTILIZEAZĂ CUPTORUL
Timerul permite să se seteze un interval cuprins între 1 şi 60 minute.
Pentru a regla timerul, mai întâi răsuciți-l complet în sensul acelor de ceas și
apoi reglați timpul dorit.
La terminarea duratei programate va fi emis un semnal acustic.
TABEL DESCRIERE FUNCŢII
FUNCŢIE DESCRIERE
OPRIT Pentru a întrerupe prepararea şi a opri cuptorul.
BEC Pentru a aprinde/stinge becul din cuptor.
CONVENŢIONAL
Pentru a găti orice fel de mâncare, pe un singur nivel. Utilizaţi nivelul 2. Preîncălziţi cuptorul la temperatura dorită. Ledul
termostatului se stinge în momentul în care cuptorul este pregătit şi se pot introduce alimentele.
CONVECŢIE
Pentru coacerea plăcintelor cu umplutură lichidă (dulci sau sărate), pe un singur nivel. Această funcţie poate fi utilizată şi pentru
coacere pe două niveluri. Inversaţi poziţia tăvilor de copt pentru a obţine o coacere mai uniformă. Folosiţi nivelul 2 dacă gătiţi pe un
singur nivel şi nivelurile 2 şi 4 dacă gătiţi pe două niveluri. Preîncălziţi cuptorul înainte de a introduce alimentele.
GRILL
Pentru a prepara la grătar antricoate, frigărui şi cârnaţi, pentru a gratina legume şi pentru a prăji pâine. Se recomandă să poziţionaţi
alimentele pe nivelul 4. Când frigeţi carnea la grătar, utilizaţi tava pentru scurgerea grăsimii pentru a colecta zeama rezultată în
urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 3, adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Preîncălziţi cuptorul timp de 3-5 min. În
timpul coacerii, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă.
TURBO GRILL
Pentru a frige bucăţi mari de carne (pulpe, muşchi de vită, pui). Poziţionaţi alimentele pe nivelurile din mijloc. Se recomandă
utilizaţi tava pentru scurgerea grăsimii pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 1 sau 2,
adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Se recomandă să întoarceţi carnea în timpul coacerii pentru a obţine o rumenire uniformă
Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul. În timpul coacerii, uşa cuptorului trebuie să rămână închisă.
DECONGELARE
Pentru a accelera decongelarea alimentelor. Poziţionaţi alimentele pe nivelul din mijloc. Se recomandă să lăsaţi alimentele în
ambalajul lor pentru a evita deshidratarea suprafeţei.
REZISTENŢĂ
INFERIOARĂ +
CONVECŢIE
Pentru a găti prăjituri cu fructe, legume, pizza, pui etc. pe un singur nivel.
TURBOVENTILATOR
Pentru a găti simultan diferite tipuri de alimente care necesită aceeaşi temperatură de preparare (de ex. peşte, legume, prăjituri) pe
maximum două niveluri. Această funcţie permite prepararea alimentelor fără ca mirosurile să treacă de la un aliment la altul. Se
recomandă să utilizaţi nivelul 2 când gătiţi pe un singur nivel. Pentru a găti pe două niveluri, se recomandă să utilizaţi nivelurile 1 şi
3 şi să preîncălziţi cuptorul.
REZISTENŢĂ
INFERIOARĂ
Utilizaţi această funcţie după coacere pentru a rumeni partea inferioară a preparatului. Se recomandă să aşezaţi mâncarea pe nivelul
1 sau 2. Funcţia poate fi utilizată şi pentru preparare lentă, de pildă a tocăniţelor de legume şi carne; în acest caz, folosiţi nivelul 2.
Nu este necesar să preîncălziţi cuptorul.
21
3
4
RO122
TABEL DE COACERE
Reţetă Funcţie Preîn-
călzire
Nivel
(de jos în sus)
Temp.
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
Torturi dospite Da 2 160-180 35-55 Grătar metalic + tavă de prăjituri
Biscuiţi / Tarte mici Da 3 170-180 15-40 Tavă de copt
Choux à la crème Da 3 180 30-40 Tavă de copt
Vol-au-vent / Pateuri din aluat de foietaj Da 3 180-200 20-30 Tavă de copt
Bezele Da 3 90 120-130 Tavă de copt
Miel / Viţel / Văcuţă / Porc Da 2 190-200 90-110
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
grătar metalic + vas pirex
Pui / Iepure / Raţă Da 2 190-200 65-85
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
grătar metalic + vas pirex
Curcan / Gâscă Da 2 190-200 140-180
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
grătar metalic + vas pirex
Peşte la cuptor / în papiotă (file, întreg) Da 2 180-200 50-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
grătar metalic + vas pirex
Lasagne / Paste făinoase la cuptor /
Cannelloni / Flanuri
Da 2 190-200 45-55 Grătar metalic + vas pirex
Pâine / Lipie Da 2 190-230 15-50
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
tavă de copt
Pizza Da 2 230-250 7-20
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
tavă de copt
Pâine prăjită Da 4 200 2-5 Grătar
Legume gratinate Da 3 200 15-20 Grătar metalic + vas pirex
Fileuri şi bucăţi de peşte la grătar Da 3 200 30-40 Grătar metalic + vas pirex
Cârnaţi / Frigărui / Cotlete / Hamburgeri Da 4 200 30-50
Grătar + tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă, pe primul nivel,
întoarceţi la jumătatea coacerii
Plăcinte umplute (prăjitură cu brânză,
ştrudel, plăcintă cu mere)
Da 1 180-200 50-60
Tavă pentru scurgerea grăsimii sau
grătar metalic + vas pirex
Plăcinte cu carne şi cartofi (plăcintă cu
legume, quiche lorraine)
Da 1 180-200 35-55 Grătar metalic + tavă de prăjituri
Legume umplute (roşii, ardei, dovlecei,
vinete)
Da 2 180-200 40-60 Grătar metalic + vas pirex
Plăcinte cu carne şi cartofi (plăcintă cu
legume, quiche lorraine)
Da 1 & 3 180-190 45-55
Grătar + vas pirex, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Pizza / Lipie Da 1 & 3 230-250 12-30
Tavă de copt + tavă pentru
scurgerea grăsimii, schimbaţi
nivelurile la jumătatea coacerii
Pui fript - 2 200 55-65
Grătar + tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă, pe primul nivel
Cartofi copţi - 3 200 45-55 Tavă pentru scurgerea grăsimii
Rosbif - puţin făcut - 3 200 30-40
Grătar + tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă, pe primul nivel
Pulpă de miel / But - 3 200 55-70
Grătar metalic + tavă pentru
scurgerea grăsimii
RO123
Nota: temperaturile şi duratele de coacere au caracter orientativ pentru 4 porţii.
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia cea mai indicată de utilizat pentru diferite alimente, care pot fi gătite pe unul sau mai multe niveluri în acelaşi timp. Durata de coacere începe din
momentul când alimentele sunt introduse în cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere au
caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele
nu sunt gătite suficient, treceţi la valori mai mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare şi forme de prăjituri şi tăvi de copt din metal de culoare închisă. De
asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se vor prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi
recomandările din tabelul de coacere în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din dotare) care urmează a fi puse pe diferite niveluri. Când gătiţi alimente care conţin
multă apă, preîncălziţi cuptorul.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia „CONVECŢIE” (dacă există), puteţi găti alimente diferite, care necesită aceeaşi temperatură de coacere, în acelaşi timp (de exemplu: peşte şi legume),
pe niveluri diferite. Scoateţi alimentele care necesită o durată de coacere mai redusă şi continuaţi coacerea celor care necesită o durată mai lungă.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia „Convenţional” numai pe un singur nivel. Folosiţi forme de prăjituri din metal de culoare închisă şi puneţi-le întotdeauna pe
grătarul metalic din dotare. Pentru a găti pe mai multe niveluri, selectaţi funcţia cu aer forţat şi puneţi tăvile de prăjituri în zigzag pe grătare, pentru a favoriza
circulaţia aerului.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai înaltă a prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este
gata.
- Dacă folosiţi forme de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu crească uniform pe margini.
- Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coacerii, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l
amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (plăcinte cu brânză sau cu fructe) folosiţi funcţia „CONVECŢIE” (dacă există). Dacă baza prăjiturii este prea umedă, folosiţi un
nivel inferior şi presăraţi la baza prăjiturii pesmet sau biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o veţi găti. Pentru fripturi, este mai bine să se adauge supă de
carne în tavă, stropind carnea în timpultitului, pentru un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihneasîn cuptor încă 10-15 minute sau
înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu grosime egală pentru a obţine o preparare uniformă. Bucăţile foarte groase de carne necesită
durate de preparare mai lungi. Pentru a evita arderea cărnii la exterior, îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul metalic la un nivel mai coborât. Întoarceţi
carnea după ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Biscuiţi / Tarte mici - 1 & 3 160-170 20-40
Niv.3: tavă de copt
Niv.1: Tavă pentru scurgerea
grăsimii
Choux à la crème - 1 & 3 180 35-45
Niv.3: tavă de copt
Niv.1: Tavă pentru scurgerea
grăsimii
Vol-au-vent / Pateuri din aluat de foietaj - 1 & 3 180-200 20-40
Niv.3: tavă de copt
Niv.1: Tavă pentru scurgerea
grăsimii
Lasagna şi carne - 1 & 3 200 50-100
Niv.3: grătar metalic + vas pirex
Niv.1: Tavă pentru scurgerea
grăsimii
Carne şi cartofi - 1 & 3 200 45-100
Niv.3: grătar metalic + vas pirex
Niv.1: Tavă pentru scurgerea
grăsimii
Peşte şi legume - 1 & 3 180 30-50
Niv.3: grătar metalic + vas pirex
Niv.1: Tavă pentru scurgerea
grăsimii
Bezele - 1 & 3 90 120-150
Niv.3: grătar metalic + vas pirex
Niv.1: Tavă pentru scurgerea
grăsimii
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞI SUGESTII
Reţetă Funcţie Preîn-
călzire
Nivel
(de jos în sus)
Temp.
(°C)
Durată
(min.)
Accesorii
RO124
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, direct sub grătarul pe care este pusă carnea.
Completaţi atunci când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe axul rotisorului, legând-o cu o sfoară dacă este carne de pui, şi verificaţi
să fie bine fixată înainte de a introduce tija în locaşul din peretele frontal al cuptorului şi de a-l sprijini în suportul respectiv. Pentru a evita producerea de fum şi pentru
a strânge zeama, se recomandă să puneţi o tavă pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, pe primul nivel. Tija rotisorului are un mâner de plastic,
care trebuie scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea pentru a scoate alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Funcţia de dospire (există numai la anumite modele)
Se recomandă să acoperiţi întotdeauna aluatul cu un şervet umed înainte de a-l introduce în cuptor. Cu această funcţie, durata de dospire a aluatului se reduce cu
aproximativ o treime, în comparaţie cu dospirea la temperatura camerei (20-25°C). Timpul de dospire pentru 1 kg de aluat pentru pizza este de aproximativ o oră.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11

Whirlpool AKP 255/JA Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului