8
ÎMPACHETARE ÎN VID CU RECIPIENTE
(Nu este inclus în produs)
Recipientele de împachetare în vid sunt utile pentru depozitarea alimentelor delicate, care se
sfărâmă uor, precum i pentru depozitarea produselor alimentare lichide.
Aceste recipiente de împachetare în vid nu sunt potrivite pentru gătit i pentru depozitarea
în congelator. Pentru performane mai bune, este necesară folosirea ciclului specific pentru
recipiente. Alegei un recipient potrivit pentru împachetarea în vid, care poate fi introdus în
camera de vid i care, odată introdus, rămâne la o distană de aproximativ 1 cm de capacul
închis al aparatului de ambalare. Introducei produsul în recipient i închidei-l.
Limite de umplere:
PRODUSE SOLIDE
100%
BULIOANE INFUZII
1/2
SOSURI VEGETARIENE I CU CARNE
1/3
SMÂNTÂNĂ, SOSURI PE BAZĂ DE SMÂNTÂNĂ
1/4
PRODUSE PE BAZĂ DE OU SAU ALBU
1/6
Notă: introduceţi alimente suficient de reci; produsele răcite la 3°C (temperatura frigiderului) asigură cele
mai bune rezultate de conservare.
DEPOZITAREA ALIMENTELOR ÎMPACHETATE ÎN VID
Iată câteva reguli importante de urmat pentru rezultate excelente în bucătărie. Nu încercai să
împachetai în vid alimente care sunt deja învechite sau care prezintă lipsuri nutriionale: nu
putei recupera calităile deja pierdute. Împachetai în vid numai produse proaspete i de calitate.
• Alimentele care au fost inute la temperatura ambientală pentru o perioadă excesivă de timp
sau care abia au fost preparate îi pierd umiditatea iniială i proprietăile (culoare, miros,
gust etc.). Prin urmare, cel mai bine este să împachetai în vid alimente care au fost răcite
sucient în frigider până la atingerea unei temperaturi de +3/+6 °C (temperatura standard a
frigiderului).
• Atunci când utilizai pungi de împachetare în vid pentru alimente crude i preparate, avei
grijă să distribuii alimentele în mod egal în pungi, pentru a facilita eliminarea aerului. De
asemenea, nu supraîncărcai pungile, deoarece acest lucru poate interfera cu sigilarea,
împiedicând etaneizarea pungilor. În acest caz, vidarea nu va dura: repetai procedura cu o
pungă nouă i vericai ca sigilarea să nu prezinte deschideri sau deteriorări.
• Umplei cel mult 2/3 din pungă cu alimente solide sau 1/3 în cazul alimentelor lichide sau
foarte umede.
• Este important să uscai fructele i legumele după spălare, pentru a preveni stagnarea
lichidului în interiorul pungilor sau recipientelor. Condensarea poate reduce nivelul de vid
odată sigilată punga.
• Pentru a păstra carnea proaspătă pentru o perioadă lungă de timp, răcii-o în frigider timp de
cel puin 2 ore.
• În ceea ce privete petele, în primul rând, spălai-l cu grijă, îndepărtai solzii i aripioarele,
uscai-l i apoi, ca i în cazul cărnii, răcii-l bine înainte de împachetarea în vid.
• Brânzeturile maturate, cum ar parmigiano reggiano, pecorino etc. nu necesită nicio
pregătire, în timp ce brânzeturile proaspete trebuie ambalate în folie transparentă sau într-un
un recipient de împachetare în vid pentru a preveni strivirea acestora.
• Mezelurile împachetate în recipiente i pungi de împachetare în vid nu necesită nicio
pregătire specială.
• Timpul de depozitare depinde de o serie de factori, inclusiv de calitatea iniială a alimentelor
depozitate, temperatura de depozitare, timpul de refrigerare în cazul alimentelor gătite,
nivelul de vidare obinut i calitatea pungii de împachetare în vid utilizate.