Gorenje SVI6B Manualul proprietarului

Tip
Manualul proprietarului
SOUS VIDE
SVI6B
SL Navodila za uporabo.................................................................. 3
HR Upute za uporabu ..................................................................... 8
SRB MNE Uputstvo za upotrebu ............................................................. 14
MK Упатства за употреба ........................................................... 20
EN Instruction manual ................................................................. 26
HU Használati utasítás ................................................................. 32
PL Instrukcja obsługi ................................................................... 38
RO Manual de utilizare .................................................................. 44
SK Návod na obsluhu .................................................................. 50
CZ Návod na použití ...................................................................... 56
UK Iнструкція з експлуатації ....................................................... 62
RU Инструкция по зксплуатации ............................................... 67
DK Brugsanvisning ..................................................................... 73
SE Bruksanvisning........................................................................ 78
NO Bruksanvisning ....................................................................... 83
FI Käyttöopas .............................................................................. 89
44
MANUAL DE INSTRUCŢIUNI RO
Descriere generală
1. Capac din sticlă călită
2. Baie de gătit detaşabilă neaderentă
3. Panou de control
4. Cadru de gătit
5. Buton temperatură
6. + / - buton
7. Buton Start / Cancel (Începere/Anulare)
8. Buton On / Off (Pornire/Oprire)
9. Buton temporizator
Important
Citiţi cu atenţie acest manual de utilizare înainte
de a folosi aparatul şi păstraţi-l pentru consultări
viitoare.
Pericol
Nu introduceţi în priză sau porniţi aparatul înainte
de a introduce vasul de gătit în aparat.
Nu folosiţi aparatul pe o suprafaţă înclinată.
Nu mutaţi sau acoperiţi aparatul în timpul
funcţionării.
Nu introduceţi baza aparatului în apă sau alt lichid.
Folosiţi aparatul la distanţă de pereţi şi perdele şi
nu îl folosiţi în spaţii închise.
Nu atingeţi suprafeţele de metal ale aparatului în
timpul utilizării, întrucât acestea vor fi fierbinţi.
Folosiţi mânerele şi mănuşi de bucătărie pentru a
muta aparatul, vasul de gătit şi capacul atunci
când sunt fierbinţi.
Nu folosiţi aparatul fără alimente sau lichid în
vasul de gătit.
Aveţi grijă când ridicaţi şi scoateţi capacul după
finalizarea procesului de gătit. Înclinaţi capacul
departe de dumneavoastră, deoarece aburul este
fierbinte şi poate provoca arsuri grave. Nu ţineţi
faţa deasupra aparatului.
Scoateţi aparatul din priză atunci când nu îl folosiţi
şi înainte de a-l curăţa. Acordaţi timp pentru
răcirea aparatului înainte de a adăuga sau
îndepărta componente în vederea curăţării.
Nu folosiţi vasul pe aragaz, în cuptorul cu
microunde sau într-un cuptor.
Nu folosiţi vasul de gătit pentru a păstra alimente
şi nu îl introduceţi în congelator.
Nu clătiţi cu apă care are temperatură mai mare
de 80°C.
Avertisment
Înainte de a conecta aparatul, verificaţi dacă
tensiunea indicată pe partea inferioară a
aparatului corespunde tensiunii din reţelele locale.
Nu folosiţi aparatul dacă priza, cablul de
alimentare sau alte componente sunt deteriorate.
În cazul în care cablul de alimentare este
deteriorat, pentru a evita orice riscuri, acesta
trebuie înlocuit de Gorenje, de un centru de
service autorizat de Gorenje sau de către
persoane cu calificări similare.
Acest aparat nu trebuie folosit de persoane
(inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale sau
mentale reduse, neexperimentate sau care nu
deţin cunoştinţele necesare, cu excepţia cazului în
care acestea sunt supravegheate de sau au primit
instrucţiuni de la o persoană responsabilă de
siguranţa acestora.
Copiii trebuie supravegheaţi pentru a vă asigura
că nu se joacă la aparat.
Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în timpul
funcţionării.
În timpul funcţionării, temperatura suprafeţelor
accesibile poate fi ridicată.
Atenţie: Acest aparat este doar pentru uz
casnic.
Nu folosiţi accesorii sau componente de la alţi
producători sau care nu sunt recomandate de
Gorenje. În caz contrar, garanţia dumneavoastră
îşi pierde valabilitatea.
Înainte de a porni aparatul, asiguraţi-vă că toate
componentele sunt instalate corect.
Pentru a evita situaţiile periculoase, nu conectaţi
acest aparat la un temporizator extern sau la un
sistem de control de la distanţă.
45
Acest aparat este marcat în conformitate cu
Directiva Europeană 2002/96/EC cu privire la
Deşeuri de Echipamente Electrice şi
Electronice (DEEE).
Această recomandare constituie cadrul unei
norme valabile la nivel European referitoare la
returnarea şi reciclarea Deşeurilor de
Echipamente Electrice şi Electronice.
Gătit prin metoda Sous Vide (în
vid)
De mai mulţi ani, Sous Vide este o metodă de gătit
des întâlnită în restaurante.
Sous Vide este o expresie din limba franceză care
înseamnă ‘sub vidşi descrie procedeul prin care
alimentele sunt introduse în săculeţi sigilaţi vidaţi
şi gătite în cuptor cu apă. Alimentele sunt gătite
încet, la temperaturi scăzute controlate, în
perioade lungi de timp, pentru a obţine preparate
suculente, cu gust minunat. Sigilarea alimentelor
în săculeţi permite prepararea acestora în suc
propriu completat de marinatele, condimentele,
etc., pe care doriţi să le adăugaţi. Vitaminele,
mineralele şi sucurile sunt păstrate în alimente, iar
aromele naturale devin mai intense. În acest fel
preparatele sunt mai sănătoase, mai fragede şi
mai aromate. Carnea preparată prin metoda sous
vide este mai fragedă, chiar şi bucăţile mai tari,
dar pline de arome, precum antricotul pot fi
folosite.
Metoda de gătit sous vide implică sigilarea
individuală a alimentelor şi a bucăţilor de carne,
dar gătindu-le simultan; din acest motiv, este
perfectă pentru familii şi pentru momentele când
aveţi musafiri şi există persoane cu gusturi şi
nevoi nutriţionale diferite.
Prin metoda Sous Vide este dificil să gătiţi
alimentele mai mult decât este necesar, dar este
posibil ca textura acestora să sufere mici
modificări. Alimentele pot fi gătite în avans,
metoda fiind perfectă pentru mesele în familie sau
cu musafiri.
Temperaturi. Intervalul de temperatură folosit
pentru metoda de gătit Sous Vide este cuprins
între 40°C şi 90°C, putând fi crescută cu câte 1°C.
Temperaturile diferă în funcţie de tipul de aliment
şi nivelul de pătrundere. Consultaţi Ghidul pentru
temperaturi şi durate cu metoda Sous Vide.
Durată. Durata de gătit depinde de grosimea
alimentului, nu de greutatea acestuia. Durata de
gătit implicită este de 1 oră. Durata poate fi
stabilită în intervalul cuprins între 1 oră şi 24 de
ore. Pentru mai multe informaţii , consultaţi Ghidul
pentru temperaturi şi durate cu metoda Sous Vide.
Alimente ideale pentru gătit prin metoda Sous
Vide. Metoda ideală pentru prepararea bucăţilor
de carne este sous vide, întrucât acestea devin
mai fragede, suculente şi aromate.
Carne roşie Miel, vită şi porc.
Pasăre Pui, curcan, raţă.
Peşte şi fructe de mare Peşte, cozi de
homar, scoici.
Legume Rădăcinoase. Cartofi, morcovi,
păstârnac, sfeclă, napi.
Legume Legume moi. Mazăre,
sparanghel, porumb, broccoli, conopidă,
vinete, ceapă, dovlecei.
Fructe Fructe tari. Mere, pere.
Fructe Fructe moi. Mango, prune, caise,
piersici, nectarine, papaya, căpşuni.
Paşii metodei de gătit Sous
Vide
Pasul 1. Condimentarea alimentelor
Pentru a accentua aroma alimentelor, puteţi
adăuga marinate sau condimente, ierburi aromate,
unt sau ulei în săculeţul vidat înainte de a-l sigila.
Pasul 2. Vidarea alimentelor
Metoda de gătit presupune vidarea alimentelor în
săculeţi pentru a asigura eliminarea aerului în
exces şi a umezelii, astfel încât să fie păstrate
gustul natural şi calitatea nutriţională. Vidarea
ajută şi la deschiderea porilor alimentelor precum
carnea şi fructele de mare, astfel încât marinatele
şi condimentele să fie mai bine absorbite pentru o
aromă mai intensă. Oxigenul şi umezeala din aer
degradează alimentele şi reduc aroma, calitatea şi
valoarea nutriţională a acestora. Sistemele
comerciale de vidare elimină aerul şi umezeala
înainte de vidarea alimentelor pentru a crea un vid
de calitate. Noi recomandăm aparatele de vidat
Sunbeam FoodSaver şi pungile şi rolele
FoodSaver.
Step 3. Gătirea alimentelor
Când apa din aparat ajunge la temperatura
necesară, aşezaţi cu grijă săculeţii în apă.
Asiguraţi-vă că săculeţii sunt în întregime sub apă
şi că apa poate circula cu uşurinţă în jurul
acestora, pentru a se găti uniform.
Pasul 4. Încălzirea alimentelor
La finalizarea procesului de gătit sous vide, este
posibil să doriţi să finisaţi alimentele prin încălzire
pentru a le îmbunătăţi aspectul şi gustul. Acest
lucru se aplică mai ales în cazul preparatelor din
carne. Scoateţi alimentele din săculeţ. Încălziţi
repede carnea într-o tigaie încinsă. În acest fel se
vor carameliza grăsimile şi proteinele pentru o
aromă mai intensă.
46
Recomandări pentru siguranţa alimentelor în
cazul gătirii prin metoda Sous Vide
ATENŢIE. Consumul alimentelor preparate prin
metoda Sous Vide nu este recomandat
persoanelor din categoria „de risc” (cu
imunitate scăzută):
Femei însărcinate
Copii mici
Persoane în vârstă
Persoane care suferă de boli/afecţiuni
Recomandările de mai jos cu privire la
folosirea metodei Sous Vide vor ajuta la
asigurarea unei bune igiene a alimentelor.
Prepararea alimentelor
Toate alimentele care urmează să fie gătite
prin metoda Sous Vide trebuie să fie de cea
mai bună calitate şi proaspete.
Carnea, fructele de mare, carnea de pasăre şi
de vânat trebuie păstrate la temperatură mai
mică de 5°C înainte de a începe prepararea.
Se recomandă folosirea unui termometru de
alimente pentru a verifica temperatura.
Asiguraţi-vă că săculeţii cu alimente sunt
curaţi şi necontaminaţi de murdărie sau alte
substanţe care pot contamina alimentele.
Pentru a curăţa zona de preparare folosiţi
detergent şi apă caldă sau o soluţie de
igienizare.
Separaţi zona de preparare a ingredientelor
crude de cea a preparatelor finalizate.
Spălaţi bine mâinile înainte de a începe
prepararea alimentelor.
Pregătiţi alimentele la grosimea recomandată
în Ghidul pentru temperaturi şi durate cu
metoda Sous Vide. Bucăţile mai mici de carne
se vor găti mai repede.
Gătitul
Folosiţi Ghidul pentru temperaturi şi durate cu
metoda Sous Vide pentru a afla duratele şi
temperaturile de gătit.
Asiguraţi-vă că săculeţul de gătit este bine
închis înainte de a începe gătitul.
Asiguraţi-vă că săculeţul de gătit este bine
închis la finalizarea procesului de gătit.
Păstrare
Dacă alimentele nu vor fi consumate imediat,
introduceţi săculeţul în apă cu gheaţă pentru a
reduce rapid temperatura. Păstraţi la frigider
cât timp este necesar.
Reîncălzire
Reîncălziţi alimentele până când temperatura
internă depăşeşte 75°C.
Folosirea aparatului de gătit
Sous Vide
Aşezaţi aparatul de gătit Sous Vide pe o suprafaţă
netedă, dreaptă.
Introduceţi aparatul în priza de alimentare.
Ţineţi apăsat butonul Power On/Off timp de 3
secunde pentru a porni aparatul; becul on/off şi
afişajul digital se vor aprinde.
1. Umpleţi vasul de gătit cu cantitatea dorită de
apă şi puneţi capacul la loc. Asiguraţi-vă că
apa va acoperi săculeţii cu alimente şi că se
află peste nivelul liniei FILL din vas. Consultaţi
Ghidul pentru temperaturi şi durate cu metoda
Sous Vide.
SFAT: Pentru a grăbi creşterea temperaturii până
la nivelul dorit, umpleţi vasul cu apă caldă.
2. Apăsaţi butonul Set Temp, iar pe afişaj va
apărea 40°C; apăsaţi butoanele + Up şi
Down pentru a seta temperatura dorită.
3. Pentru a seta temporizatorul apăsaţi Set
Timer, apoi butoanele + Up şi Down pentru
a seta durata dori (de la 1 la 24 de ore).
Aparatul de gătit sous vide va preîncălzi timp
de 1 oră înainte ca temporizatorul să înceapă
să numere.
4. Apăsaţi butonul Set Timer pentru a seta
temperatura implicită de 40°C şi o durată de
gătit de cel puţin 4 ore.
5. După selectarea celor de mai sus, apăsaţi
butonul start, iar aparatul va începe să
încălzească apa. După atingerea temperaturii
dorite, aparatul va emite un sunet care anunţă
acest lucru, iar acesta este momentul în care
trebuie să introduceţi săculeţii de gătit şi când
temporizatorul va începe numărătoarea.
6. Scoateţi cu grijă capacul. Folosind un cleşte,
aşezaţi uşor săculeţii cu alimente în apă
asigurându- că nivelul apei nu depăşeşte
linia MAX şi că alimentele sunt complet
acoperite de apă. Puneţi capacul la loc.
TIP: Puteţi aşeza săculeţii cu alimente în poziţie
verticală în fantele raftului pentru a vă asigura că
alimentele sunt separate şi că apa circulă în mod
uniform.
TIP: În timpul gătitului ridicaţi capacul doar da
este necesar, întrucât aparatul foloseşte
temperaturi scăzute şi nu recuperează repede
căldura pierdută. Dacă pe interiorul capacului se
formează condens care nu vă permite o
vizualizare bună, ridicaţi cu grijă capacul, la
distanţă de dumneavoastră, astfel încât condensul
să cadă înapoi în vas.
47
Ghid pentru temperaturi şi
durate
Tabelul de mai jos este un ghid pentru setarea
temperaturilor şi duratelor de gătit. Acestea pot fi
ajustate în funcţie de preferinţele personale.
Temperaturi de gătit pentru carne (vită, miel şi
porc):
ÎN SÂNGE: 49°C
POTRIVITĂ ÎN SÂNGE: 56°C
POTRIVITĂ: 60°C
POTRIVITĂ BINE FĂCUTĂ: 65°C
BINE FĂCUTĂ: 71°C şi mai mult
Temperaturi de gătit pentru carne de pasăre:
CU OS: 82°C
FĂRĂ OS: 64°C
Temperaturi de gătit pentru peşte:
ÎN SÂNGE: 47°C
POTRIVITĂ ÎN SÂNGE: 56°C
POTRIVITĂ: 60°C
Temperatură generală pentru legume:
83°C -87°C
48
ALIMENT:
TEMPERATURĂ
DE GĂTIT
DURATĂ DE
GĂTIT
GROSIME
VITĂ & MIEL
Bucăţi moi
Muşchi, cotlet, vrăbioa,
pulpă de vită, muşchi cu os
Bucăţi tari
Antricot, picior de miel, umăr,
gambă, carne de vânat
49°C sau mai mult
49°C sau mai mult
49°C sau mai mult
1 până la 6 ore
2 până la 8 ore
8 până la 24 ore
1 2 cm
4 5 cm
4 6 cm
PORC
Burtă
Coaste
Cotlet de porc
Friptură de porc
82°C
59°C
56°C sau mai mult
56°C sau mai mult
10 până la 12 ore
10 până la 12 ore
4 până la 8 ore
10 până la 12 ore
3 6 cm
2 3 cm
2 4 cm
5 7 cm
PASĂRE
Piept de pui cu os
Piept de pui fără os
Pulpă de pui cu os
Pulpă de pui fără os
Ciocănele de pui
Piept de raţă
82°C
64°C
82°C
64°C
82°C
64°C
2 până la 6 ore
1 până la 4 ore
2 până la 6 ore
1 până la 4 ore
2 până la 6 ore
3 până la 8 ore
3 5 cm
3 5 cm
3 5 cm
3 5 cm
5 7 cm
3 5 cm
PEŞTE
Peşte slab
Peşte gras
47°C sau mai mult
47°C sau mai mult
1 până la 2 ore
1 până la 2 ore
3 5 cm
3 5 cm
CRUSTACEE
Creveţi
Homar
Scoici
60°C
60°C
60°C
1 oră
1 oră
1 oră
2 4 cm
4 6 cm
2 4 cm
LEGUME
Rădăcinoase
Legume moi
83°C sau mai mult
83°C sau mai mult
1 până la 2 ore
1 până la 2 ore
1 5 cm
1 5 cm
Notă:
Duratele de gătit mai lungi pot altera textura
preparatelor finite.
Aceste durate şi temperaturi sunt cu titlu de
recomandare. Pentru a obţine rezultatele dorite
este posibil să fie nevoie de gătire suplimentară.
Grosimile sunt măsurate după vidarea
alimentelor.
Bucăţile mai subţiri de carne se vor găti mai
repede.
49
Sugestii şi sfaturi
Cu aparatul de gătit Sous Vide puteţi pregăti o
mare varietate de alimente. Duratele de gătit
variază în funcţie de alimente, astfel că pentru a le
găti pe gustul dumneavoastră uneori poate fi
nevoie de încercări până când identificaţi duratele
potrivite.
Capacitate
Nu umpleţi aparatul cu prea multă sau prea
puţină apă. Asiguraţi-vă că nivelul apei este
între semnele FILL (minimum) şi MAX de pe
interiorul vasului de gătit. Întotdeauna
asiguraţi-vă că apa acoperă săculeţii cu
alimente în timpul folosirii
Pentru a scurta timpul necesar pentru ca
aparatul să atingă temperatura dorită, umpleţi
vasul cu apă caldă (nu fierbinte).
Alimente
Bucăţi de carne. Metoda Sous Vide este
ideală pentru bucăţile de carne mai tari, pentru
că durata mare de gătit frăgezeşte aceste
bucăţi şi intensifică aromele. Reţineţi faptul că
bucăţile mai subţiri de carne se vor găti mai
repede.
Alimente gătite uniform. Pentru a vă asigura
că alimentele se vor găti în mod uniform în
aceeaşi durată de timp, vă recomandăm să
tăiaţi bucăţi cu grosimi/dimensiuni similare.
Capac
Pe interiorul capacului se poate acumula
condens, reducând vizibilitatea. Înclinaţi cu
grijă capacul, la distanţă de dumneavoastră,
astfel încât condensul să cadă înapoi în vas.
Ridicarea capacului. Aparatele de gătit prin
metoda sous vide şi prin metoda slow cooker
folosesc temperaturi scăzute, aşadar acestea
nu recuperează repede căldura pierdută. Dacă
trebuie să ridicaţi capacul, faceţi acest lucru
foarte repede pentru a minimiza pierderea de
căldură.
Recomandări pentru siguranţa alimentelor în
cazul gătirii prin metoda Sous Vide
ATENŢIE. Consumul alimentelor preparate prin
metoda Sous Vide nu este recomandat
persoanelor din categoria „de risc” (cu
imunitate scăzută):
Femei însărcinate
Copii mici
Persoane în vârstă
Persoane care suferă de boli/afecţiuni
Curăţare
Curăţarea aparatului trebuie efectuată când
aparatul de gătit Sous Vide este oprit şi scos din
priză. Acordaţi timp pentru răcirea apei; ulterior
aceasta poate fi scursă. Nu lăsaţi apa în vas.
Permiteţi răcirea completă a aparatului înainte de
a-l curăţa.
Nu folosiţi vasul de gătit detaşabil pe aragaz, în
cuptorul cu microunde sau în cuptor. Folosiţi vasul
doar în aparatul de gătit Sous Vide.
Capacul şi vasul de gătit detaşabil pot fi curăţate
la maşina de spălat vase, pentru confort sporit.
Aşezaţi capacul pe raftul superior al maşinii de
spălat vase. Pentru a îndepărta alimentele de pe
zona inferioară a vasului de gătit detaşabil,
înmuiaţi vasul în apă caldă înainte de a-l curăţa.
Uscaţi bine vasul înainte de a-l pune înapoi în
aparat.
Ştergeţi exteriorul vasului de gătit Sous Vide cu o
cârpă moale şi uscaţi. NU folosiţi substanţe
abrazive, de curăţare sau chimice, pentru a curăţa
oricare dintre componentele aparatelor de gătit
Sous Vide, pentru acestea vor deteriora
suprafeţele. Nu scufundaţi aparatul în apă şi nu îl
curăţaţi la maşina de spălat vase.
Mediul înconjurător
Nu aruncaţi aparatul împreună cu reziduurile
domestice uzuale la sfârşitul duratei sale de
funcţionare, ci predaţi-l unui punct de colectare în
vederea reciclării. Făcând acest lucru, contribuiţi la
protejarea mediului înconjurător.
Garanţie & Service
Dacă aveţi nevoie de informaţii sau aveţi o
problemă, vă rugăm să contactaţi Centrul Gorenje
de Asistenţă Clienţi din ţara dumneavoastră (găsiţi
numărul de telefon în broşura referitoare la
garanţie). Dacă în ţara dumneavoastră nu există
un Centru de Asistenţă Clienţi, adresaţi-
distribuitorului Gorenje local sau contactaţi
Departamentul Service Gorenje pentru aparate de
uz casnic.
Doar pentru uz casnic!
GORENJE
VĂ DOREŞTE SĂ VĂ BUCURAŢI DE
FOLOSIREA APARATULUI
DUMNEAVOASTRĂ
Ne rezervăm dreptul de a face orice modificări!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93

Gorenje SVI6B Manualul proprietarului

Tip
Manualul proprietarului