HOTPOINT/ARISTON GA2 124 IX HA Daily Reference Guide

Tip
Daily Reference Guide

Acest manual este potrivit și pentru

RO
1
DESCRIEREA PRODUSULUI
PANOUL DE COMANDĂ
1. Panou de comandă
2. Becul
3. Ghidaje pentru grătar
(nivelul este indicat pe peretele
compartimentului pentru
preparare)
4. Uşă
5. Rezistenţa superioară/grillul
6. Locaş pentru tija de rotisare
7. Plăcuţa cu datele de identificare
(a nu se demonta)
8. Arzător
(nu este vizibil)
1. BUTONUL CRONOMETRULUI
Utilizat pentru a seta
temporizatorul.
Nu porneşte şi nu opreşte procesul
de preparare.
2. BUTON DE REGLARE
Pentru pornirea cuptorului,
reglarea temperaturii şi selectarea
funcţiei „Grill”.
Rotiţi în poziţia
pentru a opri
cuptorul.
3. LED GRILL
Se aprinde atunci când este utilizat
grillul.
4. BUTONUL BECULUI
Apăsaţi-l pentru a aprinde (1) sau
stinge (0) becul.
GHID DE REFERINĂ
PENTRU UTILIZARE ZILNICĂ
Înainte de a utiliza aparatul, citii cu atenie Ghidul privind sănătatea i sigurana.
VĂ MULUMIM CĂ AI ACHIZIIONAT UN
PRODUS HOTPOINT - ARISTON
Pentru a putea beneficia de servicii
de asistenţă completă, vă rugăm să vă
înregistraţi produsul la
www.hotpoint.eu/register
WWW
Puteţi descărca Instrucţiunile privind siguranţa
şi Ghidul de utilizare şi întreţinere vizitând site-
ul nostru web www.hotpoint.eu şi urmând
instrucţiunile de pe coperta din spate a acestei
broşuri.
1 2 3
4
1
2
3
4
7
5
6
8
2
ACCESORII
GRĂTARUL METALIC
TAVĂ DE COLECTARE A
GRĂSIMII SCURSE
TAVĂ DE COPT TIJĂ PENTRU ROTISARE
Numărul de accesorii poate varia în funcţie de modelul achiziţionat.
Alte accesorii pot  achiziţionate separat de la serviciul de asistenţă tehnică post-vânzare.
INTRODUCEREA GRĂTARULUI METALIC
I A ALTOR ACCESORII
Introduceţi grătarul metalic pe nivelul dorit,
menţinându-l uşor orientat în sus, orientând în jos
mai întâi partea din spate care este ridicată (orienta
în sus). Apoi culisaţi-l pe orizontală de-a lungul
ghidajului, cât mai în spate posibil.
Celelalte accesorii, precum tava de copt, sunt
introduse orizontal prin culisarea acestora de-a lungul
ghidajelor pentru grătar.
UTILIZAREA TIJEI PENTRU ROTISARE
Împingeţi tija prin centrul bucăţii de carne (legată
cu sfoară în cazul cărnii de pasăre) şi culisaţi carnea
pe tijă până când este poziţionată ferm în furcă şi nu
se mişcă. Împingeţi cea de-a doua furcă în bucata
de carne şi culisaţi-o până când o menţine ferm în
poziţie.
Strângeţi şurubul de fixare pentru a se menţine în
poziţie.
Introduceţi capătul în locaşul corespunzător din
compartimentul pentru preparare al cuptorului şi
sprijiniţi partea rotunjită pe suport (amplasat pe al
treilea nivel).
Pentru a utiliza tija pentru rotisare, porniţi cuptorul
selectând funcţia „Grill”.
Pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării,
poziţionaţi tava de colectare a grăsimii scurse
dedesubt şi adăugaţi 200 de ml de apă potabilă.
Pentru a evita arsurile provocate de tija fierbinte,
manevraţi-o apucând numai de mânerul din plastic
(care trebuie îndepărtat întotdeauna înainte de a
începe procesul de preparare).
MONTAREA CAPACULUI PE ARZĂTOR
Pentru a monta corect capacul
pe arzător, aşezaţi-l în partea
inferioară a compartimentului
pentru preparare.
Poziţionaţi-l astfel încât
cuvintele „AVANTI - FRONT”
(Faţă) să fie orientate spre
exterior şi să nu se poa
deplasa în lateral odată coborât în poziţie.
RO
3
. ÎNCĂLZIREA CUPTORULUI
Un cuptor nou poate emana mirosuri rămase din
timpul procesului de fabricaţie: Acest lucru este
absolut normal.
Prin urmare, înainte de a începe să preparaţi
alimentele, vă recomandăm să încălziţi cuptorul gol
pentru a îndepărta posibilele mirosuri neplăcute.
Îndepărtaţi elementele de protecţie din carton
sau foliile transparente ale cuptorului şi scoateţi
accesoriile din interiorul acestuia.
Încălziţi cuptorul la 250 °C timp de aproximativ o oră.
Respectaţi instrucţiunile pentru setarea corectă a
funcţiei.
Vă rugăm să reţineţi: Se recomandă să aerisiţi încăperea după
utilizarea aparatului pentru prima dată.
PRIMA UTILIZARE A APARATULUI
. PORNIREA CUPTORULUI
Menţinând uşa cuptorului închisă, împingeţi şi rotiţi
butonul de reglare la marcajul de temperatură
maximă
. Ţineţi apăsat butonul de reglare timp
de câteva secunde pentru a vă asigura că porneşte
cuptorul.
Butonul de pornire electrică nu trebuie apăsat i
meninut apăsat mai mult de 15 secunde.
Pentru a modifica temperatura, rotiţi butonul de
reglare la temperatura dorită.
Dacă doriţi să întrerupeţi procesul de preparare în
orice moment şi să opriţi cuptorul, rotiţi butonul de
reglare în poziţia
.
În cazul în care cuptorul nu pornete sau dacă se
oprete accidental, rotii butonul de reglare înapoi
în poziia
, deschidei ua cuptorului i ateptai
cel puin un minut înainte de a încerca să repornii
cuptorul.
FUNCŢIA GRILL
Pentru a frige medalioane, frigărui şi cârnaţi, pentru a
gratina legume sau pentru a prăji pâinea.
Vă recomandăm să poziţionaţi alimentele pe nivelul 5.
Atunci când frigeţi carne, vă recomandăm să utilizaţi
o tavă de colectare a grăsimii scurse pentru a colecta
zeama rezultată în urma preparării: Poziţionaţi-o pe
nivelul 4, adăugând aprox. 200 ml de apă potabilă.
Preîncălziţi cuptorul timp de 3-5 minute. Uşa
cuptorului trebuie să rămână închisă în timpul
procesului de preparare.
Tija pentru rotisare (dacă intră în dotare) poate fi
utilizată cu această funcţie.
Pentru a selecta funcţia „Grill
, rotiţi butonul de
reglare la simbolul
.
Odată funcţia activată, LED-ul se va aprinde pentru a
indica faptul că funcţia a fost activată.
. SETAREA TEMPORIZATORULUI
Această opţiune nu întrerupe şi nu activează procesul
de preparare, dar vă permite să utilizaţi afişajul ca
temporizator, atât în timp ce o funcţie este activă, cât
şi atunci când cuptorul este oprit.
Pentru a seta durata, rotiţi complet butonul în sens
orar, apoi rotiţi-l în direcţia inversă, până la durata
de coacere dorită: Se va emite un semnal sonor
odată ce timerul a terminat numărătoarea inversă a
duratei de timp selectate.
UTILIZAREA ZILNICĂ
4
TABEL CU INFORMAII PRIVIND PREPARAREA
REETĂ FUNCIE
PREÎNCĂL-
ZIRE
TEMPERATURĂ
(°C)
DURATĂ
(MIN)
NIVEL
I ACCESORII
Torturi dospite - 10 160-180 40 - 90
4
Prăjitură umplută
(tartă cu brânză, ştrudel, plăcintă cu
fructe)
- 10 170 - 190 40 - 90
4
Biscuii / Tarte mici - 10 160-180 25 - 45
4
Choux à la crème - 10 180-200 30 - 50
4
Pizza/pâine - 10 190 - 210 30 - 50
4
Pâine - 10 180-200 30 - 80
3
Pizza congelată - 10 MAX 10 - 20
4
Plăcinte
(plăcintă cu legume, quiche)
- 10 180-200 40 - 70
4
Vols-au-vents/
pateuri din aluat de foietaj
- 10 180-200 20 - 40
3
Lasagna/paste la cuptor/
cannelloni/budinci
- 10 190 - 200 55 - 65
3
Carne de miel/viel/
vită/porc
1 kg
- 10 190 - 200 50 - 90
3
Pui/iepure/raă 1 kg - 10 190 - 200 55 - 100
3
Carne de curcan/gâscă 3 kg - 10 190 - 200 150 - 200
3
Pete la cuptor/în papiotă
0,5 kg (le, întreg)
- 10 170 - 190 30 - 45
4
Legume umplute
(roşii, dovlecei, vinete)
- 10 180-200 50 - 70
4
Carto copi - 10 190 - 210 60 - 80
3
Pâine prăjită 5’ 250 2 - 6
5
Fileuri/medalioane de pete - 230 - 250 15 - 30 *
4
3
Cârnai/frigărui/
coaste/hamburgeri
- 250 15 - 30 *
5
4
* Întoarceţi alimentele la jumătatea duratei de preparare. Descărcaţi Ghidul de utilizare şi întreţinere de pe
docs . hotpoint . eu pentru a consulta tabelul cu reţete
testate, prevăzut pentru autorităţile de certicare în
conformitate cu standardul IEC 60350-1.
ACCESORIILE
Grătar metalic
Vas de copt sau
tavă de copt pe grătarul
metalic
Tavă de colectare a
grăsimii/
tavă de copt pe grătarul
metalic
Tavă de colectare a
grăsimii scurse
Tavă de colectare a
grăsimii scurse cu 200ml
de apă
FUNCŢII
Grill
RO
5
CITIREA TABELULUI CU INFORMAII PRIVIND
PREPARAREA
Tabelul indică funcţia optimă pentru utilizarea cu
anumite tipuri de alimente preparate pe un singur
nivel. Durata de preparare începe din momentul în
care alimentele sunt introduse în cuptor, fără a se
lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este
necesară). Temperaturile şi duratele de preparare
specificate au caracter pur orientativ şi depind de
cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate.
La început, folosiţi cele mai mici setări recomandate,
apoi, dacă alimentele nu sunt gătite suficient, treceţi
la setări mai mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile
din dotare, precum şi tăvi de copt şi forme pentru
prăjituri din metal, de culoare închisă. De asemenea,
puteţi folosi cratiţe şi accesorii Pyrex sau unele din
ceramică, dar, în cazul acestora, duratele de preparare
vor fi puţin mai mari. Pentru a obţine rezultate
optime, respectaţi recomandările din tabelul cu
informaţii privind prepararea la alegerea accesoriilor
care trebuie poziţionate pe anumite niveluri.
DESERTURI
Folosiţi tăvi de copt din metal, de culoare închisă, şi
aşezaţi-le întotdeauna pe grătarul metalic din dotare.
Pentru a verifica dacă un tort dospit s-a copt,
introduceţi o scobitoare din lemn în centrul tortului.
Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
Dacă folosiţi tăvi de copt antiaderente, nu ungeţi
cu unt marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu
crească uniform pe margini.
Dacă preparatul „se umflă” în timpul coacerii, folosiţi
o temperatură mai scăzută data viitoare şi încercaţi
să reduci cantitatea de lichid adăugat sau să
amestecaţi mai uşor.
CARNE
Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas Pyrex,
adecvate pentru dimensiunea bucăţii de carne pe
care o veţi prepara. Când preparaţi fripturi, adăugaţi
în tavă supă de carne, stropind carnea în timpul
procesului de gătire, pentru a obţine un gust mai bun.
Vă rugăm să ţineţi cont de faptul că se vor genera
aburi în timpul acestei funcţionări. Când friptura este
gata, lăsaţi-o în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o
în folie de aluminiu.
Când doriţi să frigeţi carne pe grill, alegeţi bucăţi de
carne cu grosime egală pentru a obţine o preparare
uniformă. Bucăţile de carne foarte groase necesită
durate de preparare mai îndelungate. Pentru a evita
arderea cărnii la exterior, coborâţi grătarul metalic,
menţinând carnea la o distanţă mai mare faţă de
grătar. Întoarci carnea după ce s-au scurs două
treimi din durata de coacere. Deschideţi uşa cu grijă,
deoarece pot ieşi aburi.
Pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării,
vă recomandăm amplasarea uneivi de colectare
a picăturilor, umplută cu jumătate de litru de apă
potabilă, direct sub grătarul metalic pe care se af
alimentele. Completaţi cu apă când este necesar.
RECOMANDĂRI UTILE
6
SUPRAFEELE EXTERIOARE
Curăţaţi suprafeţele cu ajutorul unei lavete umede
din microfibre. Dacă acestea sunt foarte murdare,
adăugaţi câteva picături de detergent cu pH neutru.
Ştergeţi cu o lavetă uscată.
Nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă
un asemenea produs intră accidental în contact cu
suprafeţele aparatului, curăţaţi-l imediat cu o lavetă
umedă din microfibre.
SUPRAFEELE INTERIOARE
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească
şi apoi curăţaţi-l, de preferat cât încă este cald, pentru
a îndepărta depunerile sau petele cauzate de resturile
de alimente. Pentru a îndepărta condensul care s-a
format în urma preparării alimentelor cu un conţinut
de apă ridicat, lăsaţi cuptorul să se răcească complet şi
apoi ştergeţi-l folosind o lavetă sau un burete.
Uşa poate fi demontată şi remontată cu uşurinţă
pentru a se facilita curăţarea geamului din sticlă
WWW
Utilizaţi un detergent lichid adecvat pentru a curăţa
geamul uşii.
ACCESORII
După utilizare, puneţi accesoriile la înmuiat în apă
cu detergent lichid de spălare, manipulându-le
cu mănuşi pentru cuptor dacă sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare pot fi îndepărtate cu o perie de
curăţare sau cu un burete.
Nu utilizai aparate de curăat cu
aburi.
Utilizai mănui de protecie
pe parcursul tuturor acestor
operaiuni.
Efectuai operaiunile necesare
numai când cuptorul este rece.
Deconectai aparatul de la
reeaua electrică.
Nu utilizai burei de sârmă,
burei abrazivi sau produse
de curăare abrazive/corozive,
deoarece acestea ar putea
deteriora suprafaa aparatului.
ÎNLOCUIREA BECULUI
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua de alimentare
cu energie electrică.
2. Desfileti capacul becului, înlocuiţi becul şi
înfiletaţi la loc capacul becului.
3. Conectaţi din nou cuptorul la reţeaua de
alimentare cu energie electrică.
Notă: Utilizaţi becuri cu halogen de 25 W/230 V, de tip G9,
T300 °C.
Becul din interiorul produsului este proiectat special pentru
aparate de uz casnic şi nu este destinat iluminatului unei
încăperi dintr-o locuinţă (Regulamentul CE nr. 244/2009).
Becurile sunt disponibile la serviciul nostru de asistenţă
tehnică post-vânzare.
- Nu manevraţi becurile cu mâinile neprotejate deoarece
vârfurile degetelor dumneavoastră le-ar putea deteriora. Nu
folosiţi cuptorul până ce capacul becului nu a fost montat la
loc.
ÎNTREINEREA I
CURĂAREA
RO
7
DEMONTAREA I REMONTAREA UII
1. Pentru a demonta ua, deschideţi-o complet şi
coborâţi dispozitivele de oprire până când se află în
poziţia de deblocare.
2. Închideţi uşa cât de mult posibil.
Apucaţi bine uşa cu ambele mâini – nu o ţineţi de
mâner.
Demontaţi pur şi simplu uşa, continuând să o
închideţi şi trăgând-o în sus (a) în acelaşi timp, pâ
când se eliberează din locaşul (b).
~60°
a
b
~15°
Lăsaţi uşa deoparte, sprijinită pe o suprafaţă moale.
3. Pentru a remonta ua, deplasaţi-o spre cuptor,
aliniind cuplajele balamalelor cu locaşurile şi fixând
partea superioară în locaş.
4. Coborâţi uşa şi apoi deschideţi-o complet.
Coborâţi dispozitivele de oprire în poziţia iniţială:
Asiguraţi-vă că le-aţi coborât complet.
5. Încercaţi să închideţi uşa şi asiguraţi-vă că se
aliniază cu panoul de comandă. În caz contrar,
repetaţi etapele de mai sus.
CLIC PENTRU A CURĂA  CURĂAREA
GEAMULUI DIN STIC
1. După demontarea uşii şi sprijinirea acesteia,
cu mânerul orientat în jos, pe o suprafaţă moale,
apăsaţi simultan cele două cleme de fixare şi
demontaţi marginea superioară a uşii, trăgând-o spre
dumneavoastră.
2. Ridicaţi şi ţineţi ferm cu ambele mâini geamul
interior, demontaţi-l şi amplasaţi-l pe o suprafaţă
moale înainte de a-l curăţa.
3. Pentru a repoziiona corect geamul interior,
asiguraţi-vă că litera „R” este vizibilă în colţul din
stânga.
Mai întâi, introducei latura lungă a geamului
marcată cu litera „R” în locaurile de susinere, apoi
coborâţi-o în poziţie.
4. Montaţi la loc marginea superioară: Poziţionarea
corectă se realizează după ce se aude un clic.
Asiguraţi-vă că garnitura este fixată sigur înainte de a
remonta uşa.
8
Problemă Cauză posibilă Soluie
Cuptorul sau arzătorul nu
porneşte.
Întreruperea curentului
electric.
Deconectare de la reţeaua
electrică.
Asiguraţi-vă că nu este întrerupt curentul electric,
iar cuptorul este conectat la reţeaua electrică.
Aşteptaţi cel puţin un minut, apoi încercaţi să
reporniţi cuptorul şi vericaţi dacă problema
persistă.
Alimentare cu gaz este
întreruptă.
Asiguraţi-vă că robinetul pentru gaz situată în
amonte de cuptor este deschis sau că butelia de
gaz licheat (dacă se utilizează) nu este goală.
Procedura de pornire a fost
efectuată incorect.
Aşteptaţi cel puţin un minut, apoi repetaţi paşii
descrişi în secţiunea „Utilizarea zilnică.
În cazul apariiei unor probleme, rotii butonul de reglare înapoi în poziia i deschidei ua cuptorului.
FIA TEHNICĂ A PRODUSULUI
WWW
Fişa produsului, care include datele energetice
ale acestui aparat, poate fi descărcată de pe site-ul
web docs.hotpoint.eu
OBINEREA GHIDULUI DE UTILIZARE I
ÎNTREINERE
>
WWW
Descărcaţi Ghidul de utilizare şi
întreţinere de pe site-ul nostru web
docs.hotpoint.eu (poate fi utilizat acest
cod QR), specificând codul comercial al
produsului.
> Alternativ, puteţi să contactaţi serviciul nostru de
asistenţă tehnică post-vânzare.
CONTACTAREA SERVICIULUI NOSTRU DE
ASISTENĂ TEHNICĂ POSTVÂNZARE
Detaliile noastre de contact se regăsesc în manualul
de garanţie. Când
contactaţi serviciul
nostru de asistenţă
tehnică post-vânzare,
vă rugăm să precizaţi
codurile specificate
pe plăcuţa cu date de
identificare a produsului
dumneavoastră.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XX
X
XX
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
400010873630
Tipărit în Italia
001
REMEDIEREA PROBLEMELOR
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

HOTPOINT/ARISTON GA2 124 IX HA Daily Reference Guide

Tip
Daily Reference Guide
Acest manual este potrivit și pentru