z
82
3
Reglajele din tabelul de mai sus
reprezintă numai un ghid de
pornire. De exemplu, reglajul
pentru o cafea espresso variază în
funcţie de calitatea şi de gradul de
prăjire a boabelor şi de tipul de
cafea espresso dorit.
Gama largă a nivelului de râşnire
25 permite o reglare exactă.
Cafetiera are un rol decisiv în
stabilirea mărimii particulelor de
cafea şi a calităţii metodei de
fierbere.
Când folosiţi râşniţa de cafea, nu
uitaţi următoarele aspecte:
• Cu cât particula de cafea este mai
mică, cu atât râşnirea va dura mai
mult.
• Când folosiţi reglajele pentru cafea
mai fină, cafeaua poate să rămână
blocată; vă recomandăm să
atingeţi uşor recipientul de boabe
pentru a înlătura bulgării de cafea
care împiedică râşnirea.
•După ce aţi folosit reglajele pentru
cafea mai fină pentru perioade mai
îndelungate, v
ă recomandăm să
înlăturaţi lamela superioară şi să
curăţaţi resturile de cafea pentru a
evita îmbâcsirea. Pentru mai multe
detalii, vezi „Întreţinere şi curăţare“.
Sfaturi
1. Alegeţi gradul de râşnire adecvat
metodei de fierbere dorite. Nivelul
de râşnire 25 este disponibil pentru
o reglare exactă. Nivelul de râşnire
1 produce cea mai fină cafea,
nivelurile de la 10 la 15 produc
cafea râşnită mediu pentru
cafetierele espresso, iar nivelul 25
produce cele mai mari particule de
cafea. Testaţi nivelurile de râşnire
pentru a obţine cafeaua ideală, care
corespunde gusturilor dvs.
2. Pentru filtrele de cafea, vă
recomandăm să folosiţi, pentru
început 8 grame (1 măsură) de
cafea pentru 4 ceşti de apă fiartă
măsurate cu o carafă. De obicei,
boabele măcinate mai fin necesită
o cantitate mai mică de cafea, însă
cafeaua făcută din boabe măcinate
prea fin are un gust amar.
3. Pentru cei care preferă cafeaua
slabă, folosiţi în continuare
cantitatea recomandată de cafea
măcinată, apoi dizolvaţi cafeaua
obţinută cu apă fierbinte. Astfel,
obţineţi un grad maxim de aromă şi
un grad minim de amăreală.
4. Cafeaua măcinată prea fin
pentru o anumită metodă de
fierbere va provoca extragerea
prea multor substanţe, iar cafeaua
va avea un gust amar. Pe de altă
parte, cafeaua m
ăcinată prea mare
pentru o anumită metodă de
fierbere va provoca extragerea a
prea puţine substanţe, iar cafeaua
va fi slabă şi nu va avea aromă.
5. După ce este măcinată, cafeaua
îşi pierde repede mirosul şi aroma.
Pentru rezultate optime, vă
recomandăm să măcinaţi cafeaua
chiar înainte de fierbere.
6. Cumpăraţi cafea boabe
proaspătă în fiecare săptămână.
7. Pentru a păstra prospeţimea,
depozitaţi cafeaua boabe într-un
recipient etanş, la loc rece,
întunecat şi uscat. Nu vă
recomandăm să păstraţi boabele
de cafea în recipientul de boabe al
râşniţei pentru o perioadă
îndelungată. Recipientul de boabe
are un mecanism de eliberare, care
permite îndep
ărtarea uşoară şi
previne golirea accidentală. Vă
permite să mutaţi boabele
nefolosite într-un recipient perfect.
8. Pentru obţinerea celor mai bune
fişiere, curăţaţi periodic recipientul
de boabe şi lamelele conice.
822 949 425_EEG8000.book Seite 82 Montag, 14. Juli 2008 7:56 19