Liebherr KP290 Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

Instrucţiuni de utilizare
Frigider
20210317
7080364 - 01
K(sl)(el) 28..
Conţinut
1 Vedere de ansamblu asupra aparatului............... 2
1.1 Vedere de ansamblu a aparatului şi dotărilor............ 2
1.2 Domeniul de utilizare a aparatului............................. 2
1.3 Conformitate............................................................. 3
1.4 Baza de date EPREL................................................ 3
1.5 Dimensiuni de montaj............................................... 3
1.6 Economisirea energiei.............................................. 3
2 Instrucţiuni generale de siguranţă....................... 3
3 Elemente de deservire şi de afişare.................... 5
3.1 Elemente de comandă şi deservire.......................... 5
4 Punere în funcţiune............................................... 5
4.1 Transportarea aparatului........................................... 5
4.2 Montarea aparatului................................................. 5
4.3 Înlocuirea opritorului uşii........................................... 6
4.4 Integrarea în mobilierul de bucătărie........................ 7
4.5 Evacuarea ambalajului la deşeuri............................. 8
4.6 Racordarea aparatului.............................................. 8
4.7 Pornirea aparatului................................................... 8
5 Deservire................................................................ 8
5.1 Frigiderul.................................................................. 8
5.2 Compartiment de congelare..................................... 9
6 Întreţinere............................................................... 10
6.1 Dezgheţarea............................................................. 10
6.2 Curăţarea aparatului................................................. 10
6.3 Schimbarea becului de iluminare interioară.............. 10
6.4 Serviciul de asistenţă a clienţilor.............................. 11
7 Defecţiuni................................................................ 11
8 Scoaterea din funcţiune........................................ 12
8.1 Oprirea aparatului..................................................... 12
8.2 Scoaterea din funcţiune............................................ 12
9 Evacuarea aparatului la deşeuri........................... 12
Producătorul lucrează permanent la dezvoltarea tuturor tipurilor
şi modelelor. Din acest motiv, rugăm înţelegeţi trebuie
să ne rezervăm dreptul de a efectua modificări în ceea ce
priveşte forma, dotarea şi tehnica.
Pentru a familiariza cu toate avantajele oferite de noul
dumneavoastră aparat, rugăm citiţi cu atenţie indicaţiile
din prezentul manual de utilizare.
Manualul este valabil pentru mai multe modele, prin urmare
sunt posibile unele abateri. Paragrafele care sunt valabile
numai pentru anumite aparate sunt marcate cu o steluţă (*).
Instrucţiunile de manevrare sunt marcate cu , iar rezul-
tatele acţiunii cu .
1 Vedere de ansamblu asupra
aparatului
1.1 Vedere de ansamblu a aparatului şi
dotărilor
Indicaţie
u
Sortaţi alimentele aşa cum este prezentat în imagine. Astfel
aparatul lucrează economisind energie.
u
În starea de livrare compartimentele, sertarele sau coşurile
sunt amplasate pentru o eficienţă energetică optimă.
Fig. 1
(1) Carcasa termostatului,
iluminare interioară
(8) Sertare pentru legume
(2) Raft, mobil (9) Zona cea mai rece
(3) Suport pentru ouă (10) Orificiu de evacuare
(4) Grătar pentru sticle (11) Plăcuţă de fabricaţie
(5) Suport pentru unt (12) Compartiment de conge-
lare
(6) Suport montat pe uşă,
mobil
(13) Picioare de sprijin
(7) Suport montat pe uşă
pentru sticle înalte
1.2 Domeniul de utilizare a aparatului
Utilizarea conformă cu destinaţia
Aparatul este destinat exclusiv răcirii alimen-
telor în domeniul casnic sau asemănător celui
casnic. Acesta include, de exemplu, utilizarea
-
în bucătării personale, pensiuni cu mic dejun
inclus,
-
de către oaspeţi în casele de oaspeţi, hote-
luri, moteluri şi alte spaţii de cazare,
-
în serviciile de catering şi alte servicii similare
în comerţul cu ridicata.
Aparatul nu este prevăzut pentru utilizarea ca
aparat încorporat.
Orice alt tip de utilizare este interzis.
Modalităţile de utilizare eronate previzibile
Următoarele modalităţi de utilizare sunt explicit
interzise:
-
Depozitarea şi răcirea medicamentelor, a
plasmei sanguine, a preparatelor de laborator
sau a altor materiale şi produse asemănă-
toare care intră sub incidenţa directivei pentru
produse medicale 2007/47/CE
-
Exploatarea în domenii cu pericol de explozie
Utilizarea abuzivă a aparatului poate cauza
deteriorarea produselor depozitate sau alte-
rarea acestora.
Clasele de climă
Vedere de ansamblu asupra aparatului
2 * în funcţie de model şi dotări
Aparatul este proiectat, în funcţie de clasa
de climă, pentru utilizarea între anumite limite
de temperatură a mediului înconjurător. Clasa
de climă corespunzătoare aparatului dumnea-
voastră este indicată pe marca de fabricaţie.
Indicaţie
u
Pentru a asigura o funcţionare optimă,
respectaţi temperaturile ambiante indicate.
Clasa de climă pentru temperaturi ale mediului înconjurător
de
SN 10 °C până la 32 °C
N 16 °C până la 32 °C
ST 16 °C până la 38 °C
T 16 °C până la 43 °C
1.3 Conformitate
Circuitul agentului de răcire este verificat cu privire la etan-
şeitate. Aparatul corespunde atât reglementărilor de securi-
tate în vigoare, cât şi directivelor 2014/35/UE, 2014/30/UE,
2009/125/CE, 2011/65/UE şi 2010/30/UE.
1.4 Baza de date EPREL
Începând cu 1. martie 2021 informaţiile referitoare la identi-
ficarea consumului de energie şi cerinţele ecoproiectării se
găsesc în baza de date a produsului (EPREL). Sub următorul
link https://eprel.ec.europa. eu/ ajungeţi la baza de date a
produsului. Aici se solicită introducerea identificării modelului.
Identificarea modelului se găseşte pe plăcuţa de fabricaţie.
1.5 Dimensiuni de montaj
Fig. 2
a c c' d e e' g h
K(sl) 2834 550 560 592
1131
x
630
x
660
x
615
x
1402
K 2834 550 560 592
1131
x
630
x
660
x
615
x
1402
K(el) 2834 550 560 592
1131
x
630
x
660
x
615
x
1402
x
La aparatele cu distanţierele de perete ataşate, dimensiunea
se măreşte cu 35 mm (vezi 4.2 Montarea aparatului) .
1.6 Economisirea energiei
-
Aveţi grijă fie asigurate întotdeauna o ventilaţie şi o aeri-
sire corespunzătoare. Nu acoperiţi orificiile, respectiv grila-
jele de ventilaţie.
-
Nu amplasaţi aparatul în spatii expuse direct la radiaţia
solară, lângă maşina de gătit, instalaţia de încălzire sau alte
asemenea.
-
Consumul de energie depinde de condiţiile de amplasare,
de ex. de temperatura mediului ambiant (vezi 1.2 Domeniul
de utilizare a aparatului) . La o mai ridicată a mediului,
consumul de energie se poate mări.
-
Deschideţi aparatul cât mai puţin timp posibil.
-
Cu cât temperatura reglată este mai scăzută, cu atât mai
mare va fi consumul de energie.
-
Sortaţi alimentele: home.liebherr.com/food.
-
Păstraţi toate alimentele bine ambalate şi acoperite. Se evită
formarea de chiciură.
-
Scoateţi alimentele numai pentru perioada strict necesară,
pentru a evita încălzirea excesivă a acestora.
-
Introducerea alimentelor calde: lăsaţi-le mai întâi se
răcească până la temperatura camerei.
-
Dezgheţarea produselor congelate în frigider.
-
Atunci când în aparat există un start gros de brumă:
Dezgheţaţi aparatul.
Depunerile de praf sporesc consumul de
energie:
-
Agregatul de răcire cu schimbătorul de
căldură - grilajul metalic din spatele
aparatului - trebuie curăţat de praf o dată
pe an.
2 Instrucţiuni generale de sigu-
ranţă
Pericole pentru utilizator:
-
Acest aparat poate fi utilizat de copiii, precum
şi de persoane cu deficienţe fizice, senzo-
riale sau mentale, sau care nu dispun de
experienţă sau cunoştinţe, dacă sunt supra-
vegheate sau au fost instruite cu privire la
utilizarea aparatului în condiţii de siguranţă şi
înţeleg pericolele rezultate. Copiii nu trebuie
se joace cu aparatul. Curăţarea şi întreţinerea
de către utilizator nu trebuie executate de
către copii nesupravegheaţi. Copiii cu vârsta
între 3-8 ani au permisiunea de a încărca şi
descărca aparatul. Copiii cu vârsta de sub 3
ani trebuie ţinuţi la distanţă de aparat, dacă
acesta nu este supravegheat în permanenţă.
-
Atunci când deconectaţi aparatul de la
reţeaua electrică, apucaţi întotdeauna de
ştecher. Nu trageţi de cablu.
-
În caz de defecţiune, scoateţi ştecherul din
priză sau deconectaţi siguranţa.
-
Nu deterioraţi cablul de conectare la reţeaua
electrică. Nu folosiţi aparatul cu un cablu de
conectare la reţea defect.
-
Lucrările de reparaţii, intervenţiile la aparat
şi înlocuirea cablului de alimentare electrică
Instrucţiuni generale de siguranţă
* în funcţie de model şi dotări 3
trebuie executate exclusiv de către serviciul
de asistenţă a clienţilor sau alt personal de
specialitate cu calificare corespunzătoare.
-
Montaţi, conectaţi şi evacuaţi aparatul la
deşeuri numai în conformitate cu indicaţiile
din manual.
-
Păstraţi cu grijă prezentele instrucţiuni şi
transmiteţi-le următorului posesor, dacă este
cazul.
Pericol de incendiu:
-
Agentul frigorific utilizat (specificaţii pe marca
de fabricaţie) este ecologic, dar inflamabil.
Agentul frigorific scurs se poate aprinde.
Nu deterioraţi conductele circuitului de
răcire.
Nu umblaţi cu surse de foc în interiorul
aparatului.
Nu utilizaţi aparate electrice în interiorul
aparatului (de exemplu aparate de curăţare
cu aburi, aparate de încălzire, aparate de
preparare a îngheţatei etc.).
Dacă există scurgeri de agent de răcire:
Îndepărtaţi orice flacără sau sursă de foc
din apropierea locului de scurgere. Aerisiţi
bine încăperea. Anunţaţi serviciul de asis-
tenţă a clienţilor.
-
Nu depozitaţi în aparat substanţe explozive
sau doze de spray cu substanţe inflamabile,
ca de exemplu butan, propan, pentan etc.
Dozele de spray respective pot fi recunoscute
după conţinutul sau simbolul flăcării imprimat
pe acestea. Eventualele gaze degajate se pot
aprinde din cauza componentelor electrice.
-
Nu amplasaţi în apropierea aparatului lumâ-
nări aprinse, lămpi sau alte obiecte cu flacără
deschisă, pentru a evita incendierea apara-
tului.
-
Depozitaţi băuturile alcoolice sau alte reci-
piente care conţin alcool numai dacă sunt
astupate etanş. Eventualul alcool degajat se
poate aprinde din cauza componentelor elec-
trice.
Pericol de cădere şi răsturnare:
-
Nu utilizaţi soclurile, sertarele, uşile etc. pe
post de treaptă sau ca punct de sprijin. Acest
lucru este valabil în special pentru copii.
Pericol de toxiinfecţie alimentară:
-
Nu consumaţi alimentele depozitate peste
termen.
Pericol de degerare, senzaţii de amorţeală
şi dureri:
-
Evitaţi contactul de prelungit al pielii cu supra-
feţe reci sau cu produse refrigerate/congelate
sau luaţi măsuri de protecţie, de exemplu folo-
siţi mănuşi.
Pericol de rănire şi de deteriorare:
-
Aburul fierbinte poate produce vătămări. Nu
utilizaţi pentru dezgheţare aparate electrice
de încălzire sau curăţare cu abur, flacără
deschisă sau spray-uri dejivrante.
-
Nu îndepărtaţi gheaţa cu obiecte ascuţite.
Pericol de strivire:
-
La deschiderea şi închiderea uşii, nu introdu-
ceţi mâna în balama. Degetele pot fi prinse.
Simboluri pe aparat:
Simbolul se poate afla pe compresor. Acesta
se referă la uleiul din compresor şi atrage
atenţia asupra pericolului următor: În caz
de ingerare şi pătrundere în căile respira-
torii poate provoca decesul. Această indi-
caţie are semnificaţie numai pentru reciclare.
În regimul de funcţionare normal nu există
niciun pericol.
Simbolul se află la compresor şi semnalează
pericolul de substanţe inflamabile. Nu înde-
părtaţi eticheta autocolantă.
Acesta sau o etichetă autocolantă similară se
poate găsi pe partea din spate a aparatului.
El se referă la panouri din spumă din ușă
și/sau carcasă. Această indicaţie are semnifi-
caţie numai pentru reciclare. Nu îndepărtaţi
eticheta autocolantă.
Respectaţi instrucţiunile specifice din capi-
tolele corespunzătoare:
PERICOL marchează o situaţie de pericol
imediat, care va cauza vătămări
corporale grave sau mortale dacă nu
este evitată.
AVERTIZAR
E
marchează o situaţie periculoasă,
care ar putea cauza vătămări corpo-
rale grave sau mortale dacă nu este
evitată.
PRECAUŢIE marchează o situaţie periculoasă,
care ar putea cauza vătămări corpo-
rale uşoare sau medii dacă nu este
evitată.
ATENŢIE marchează o situaţie periculoasă,
care ar putea cauza pagube mate-
riale dacă nu este evitată.
Indicaţie marchează indicaţii şi sfaturi utile.
Instrucţiuni generale de siguranţă
4 * în funcţie de model şi dotări
3 Elemente de deservire şi de
afişare
3.1 Elemente de comandă şi deservire
Fig. 3
(1) Regulator de tempera-
tură
(2) Întrerupător Cool-Plus
4 Punere în funcţiune
4.1 Transportarea aparatului
u
Transportaţi aparatul în stare ambalată.
u
Transportaţi aparatul în poziţie verticală.
u
Nu transportaţi aparatul singuri.
4.2 Montarea aparatului
AVERTIZARE
Pericol de incendiu din cauza umezelii!
Atunci când componentele conducătoare de electricitate sau
cablul de alimentare cu energie electrică devin umede, se
poate cauza un scurtcircuit.
u
Aparatul este conceput pentru utilizarea în spaţii închise.
Nu utilizaţi aparatul în aer liber, în zone umede sau în apro-
pierea surselor de apă.
AVERTIZARE
Pericol de incendiu din cauza scurtcircuitului!
În cazul în care cablul/ştecherul de reţea al aparatului sau
al altui aparat intră în contact cu partea din spate a apara-
tului, este posibilă deteriorarea cablului/ştecherului de reţea din
cauza vibraţiilor aparatului, putându-se provoca un scurtcircuit.
u
Instalaţi aparatul astfel încât acesta nu atingă niciun
ştecher sau cablu de reţea.
u
Nu conectaţi aparatul sau alte aparate la prizele aflate în
zona din spatele aparatului.
AVERTIZARE
Pericol de incendiu din cauza agentului de răcire!
Agentul frigorific utilizat este ecologic, dar inflamabil. Agentul
frigorific scurs se poate aprinde.
u
Nu deterioraţi conductele circuitului de răcire.
AVERTIZARE
Pericol de incendiu şi deteriorare!
u
Nu amplasaţi pe combină aparate care emit căldură, de
exemplu cuptoare cu microunde, prăjitoare de pâine etc.!
AVERTIZARE
Pericol de incendiu şi deteriorare din cauza unor orificii de
ventilaţie blocate!
u
Orificiile de ventilaţie nu trebuie obturate în niciun fel. Aveţi
grijă să fie asigurate întotdeauna o ventilaţie şi o aerisire
corespunzătoare!
ATENŢIE
Pericol de deteriorare din cauza apei de condens!
u
Nu instalaţi aparatul direct lângă un alt frigider/congelator.
Indicaţie
Dacă mai multe aparate sunt amplasate unul lângă celălalt,
lăsaţi o distanţă de 100mm între aparate. Dacă această
distanţă nu este respectată, atunci se formează apă de
condens între pereţii laterali ai aparatelor.
Fig. 4
q
Dacă aparatul este deteriorat, adresaţi-vă imediat - înainte
de a-l conecta - furnizorului.
q
Podeaua de la locul de amplasare trebuie să fie orizontală și
netedă.
q
Nu amplasaţi aparatul în spaţii expuse direct la radiaţia
solară, lângă mașina de gătit, instalaţia de încălzire sau alte
asemenea.
q
Aparatul trebuie așezat întotdeauna cu partea din spate
direct la perete, iar în cazul utilizării distanţierelor de perete
atașate (a se vedea mai jos), direct pe aceste distanţiere.
q
Deplasarea aparatului este permisă numai atunci când
acesta este golit.
q
Baza aparatului trebuie aibă aceeași înălţime ca și
podeaua din jur.
q
Nu instalaţi aparatul fără ajutor.
q
Cu cât este mai mult agent frigorific în aparat, cu atât mai
mare trebuie să fie spaţiul în care stă aparatul. În spaţii prea
mici, în cazul unei scurgeri, poate apărea un amestec gaz-
aer inflamabil. Pentru fiecare 8 g de agent frigorific, spaţiul
de amplasare trebuie să fie de cel puţin 1 m
3
. Informaţii
privind agentul frigorific utilizat găsiţi pe marca de fabricaţie
din interiorul aparatului.
u
Desprindeţi cablul de alimentare din spatele aparatului.
Îndepărtaţi totodată suportul cablului, pentru a evita apariţia
zgomotelor cauzate de vibraţii!
u
Îndepărtaţi foliile protectoare de pe profilurile decorative.
u
Îndepărtaţi toate elementele de asigurare pentru transport.
Pentru a se obţine consumul de energie declarat, se vor utiliza
distanţierele care sunt ataşate unor aparate. Grosimea apara-
tului se măreşte astfel cu aprox. 35 mm. Aparatul est complet
funcţional fără utilizarea distanţierelor de perete, însă are un
consum de energie puţin mai mare.
Elemente de deservire
şi de afişare
* în funcţie de model şi dotări 5
u
În cazul unui aparat cu distanţiere de perete ataşate,
acestea se montează pe partea din spate a aparatului, în
stânga şi dreapta, deasupra compresorului.
u
Evacuaţi ambalajul la deşeuri. (vezi 4.5 Evacuarea ambala-
jului la deşeuri)
PRECAUŢIE
Pericol de accidentare şi deteriorare în caz de răsturnare şi
cădere în afară a uşii aparatului!
Dacă piciorul de poziţionare suplimentar de la consola de lagăr
inferioară nu este aşezat corect pe sol, uşa poate cădea în
afară sau aparatul se poate răsturna. Acest lucru poate duce la
prejudicii materiale şi vătămări.
u
Extrageţi prin rotire piciorul de poziţionare suplimentar de la
consola de lagăr, până când acesta se aşează pe sol.
u
Apoi rotiţi în continuare cu 90°.
u
Orientaţi aparatul într-o poziţie
stabilă şi orizontală cu ajutorul
picioarelor de sprijin (A) şi al
unui boloboc.
u
Apoi sprijiniţi uşa: Deşuru-
baţi piciorul de sprijin de la
suportul lagărului (B), până
când acesta se aşează pe sol,
apoi efectuaţi încă o rotire cu
90°.
Indicaţie
u
Curăţaţi aparatul (vezi 6.2 Curăţarea aparatului) .
Atunci când aparatul este montat într-o zonă foarte umedă, pe
partea exterioară a aparatului se poate forma apă de condens.
u
Aveţi grijă fie asigurate întotdeauna o ventilaţie şi o aeri-
sire corespunzătoare la locul de instalare!
4.3 Înlocuirea opritorului uşii
La nevoie, puteţi înlocui opritorul:
Asiguraţi-vă că aveţi la dispoziţie următoarea sculă:
q
Şurubelniţă Torx de 25
q
Şurubelniţă Torx de 15
q
Şurubelniţă
q
după caz o şurubelniţă cu acumulator
q
după caz o terţă persoană pentru operaţiunea de montare
4.3.1 Demontarea uşii
Indicaţie
u
Scoateţi alimentele din suporturile de pe uşă înainte de a
demonta uşa, pentru ca acestea să nu cadă.
Fig. 5
u
Demontaţi distanţierul
Fig. 5 (13)
din partea inferioară
stângă a uşii.
Fig. 6
u
Trageţi capacul
Fig. 6 (1)
în faţă şi în sus.
u
Ridicaţi capacul
Fig. 6 (2)
.
PRECAUŢIE
Pericol de vătămare prin răsturnarea uşii!
u
Ţineţi ferm uşa.
u
Aşezaţi uşa cu grijă.
u
Deşurubaţi suportul de lagăr superior
Fig. 6 (3)
(2 şuruburi
Torx® 25)
Fig. 6 (4)
şi trageţi-l în sus.
u
Îndepărtaţi uşa în sus şi puneţi-o deoparte.
4.3.2 Inversarea uşii compartimentului de
congelare
Fig. 7
u
Rabataţi în lateral capacul de la suportul de lagăr
Fig. 7 (15)
.
u
Deşurubaţi suportul de lagăr
Fig. 7 (15)
împreună cu uşa
compartimentului.
u
Deşurubaţi piesa de blocare
Fig. 7 (16)
.
u
Obturaţi găurile eliberate cu dopurile
Fig. 7 (17)
livrate.
Fig. 8
u
Montaţi piesa de blocare
Fig. 8 (16)
.
u
Introduceţi uşa compartimentului în partea superioară.
u
Montaţi suportul de lagăr
Fig. 8 (15)
şi închideţi capacul.
Punere în funcţiune
6 * în funcţie de model şi dotări
4.3.3 Mutarea pieselor lagărului inferior
Fig. 9
u
Deşurubaţi şuruburile de fixare
Fig. 9 (21)
.
u
Scoateţi suportul lagărului inferior
Fig. 9 (23)
complet cu
bolţul suportului
Fig. 9 (24)
, şaiba
Fig. 9 (26)
şi piciorul
reglabil
Fig. 9 (22)
.
u
Deşurubaţi bolţul suportului
Fig. 9 (24)
complet cu şaiba
Fig. 9 (26)
, montaţi-o invers în orificiul de preluare a supor-
tului lagărului şi strângeţi din nou ferm.
u
Scoateţi cu precauţie placa de mascare
Fig. 9 (25)
şi insta-
laţi-o pe partea opusă.
u
Înşurubaţi din nou ferm suportul lagărului inferior
Fig. 9 (23)
complet, cu bolţul suportului
Fig. 9 (24)
, şaiba
Fig. 9 (26)
şi
piciorul reglabil
Fig. 9 (22)
pe noua parte a şarnierei, este
cazul cu ajutorul unei maşini de înşurubat (cu 4 Nm).
4.3.4 Mutarea mânerului
u
Scoateţi dopul
Fig. 10 (30)
din bucşa suport a uşii şi mutaţi-l.
Fig. 10
u
Demontaţi mânerul uşii
Fig. 10 (31)
, dopul
Fig. 10 (32)
şi
plăcile de presare
Fig. 10 (33)
şi aşezaţi-le pe partea opusă.
u
La montarea plăcilor de presare pe partea opusă aveţi în
vedere o cuplare corespunzătoare.
4.3.5 Montarea uşii
u
Aşezaţi uşa de sus pe bolţul şurubului
Fig. 9 (24)
.
u
Închideţi uşa.
u
Introduceţi în uşă suportul de lagăr superior
Fig. 6 (3)
, pe
noua latură a balamalei.
u
Înşurubaţi ferm (cu 4 Nm) suportul superior al lagărului (2 x
Torx® 25)
Fig. 6 (4)
. Eventual folosiţi o maşină de înşurubat
cu acumulatori.
u
Aplicaţi din exterior şi cuplaţi capacul
Fig. 6 (1)
pe partea
opusă.
u
Aplicaţi de sus şi cuplaţi capacul
Fig. 6 (2)
de fiecare dată
pe partea opusă.
u
Deşurubaţi piciorul reglabil
Fig. 9 (22)
de la suportul lagă-
rului inferior
Fig. 9 (23)
, până când acesta se aşează pe sol.
Fig. 11
u
Remontaţi distanţierul
Fig. 11 (13)
în partea inferioară
dreaptă a uşii, deoarece este important pentru stabilitatea
aparatului.
AVERTIZARE
Pericol de accidentare prin căderea uşii!
Dacă piesele de susţinere nu sunt fixate suficient de ferm, uşa
poate cădea. Aceasta poate provoca vătămări grave. În plus
este posibil ca uşa nu se închidă, astfel aparatul nu mai
răceşte în mod corespunzător.
u
Înşurubaţi strâns suporturile de lagăr cu 4 Nm.
u
Controlaţi, respectiv strângeţi toate şuruburile.
4.4 Integrarea în mobilierul de bucă-
tărie
Fig. 12
(1) Dulap suspendat (3) Dulap de bucătărie
(2) Aparat (4) Perete
x
La aparatele cu distanţierele de perete ataşate, dimensiunea
se măreşte cu 35 mm (vezi 4.2 Montarea aparatului) .
Aparatul poate fi refăcut cu dulapuri de bucătărie. Pentru
a aduce aparatul
Fig. 12 (2)
la acelaşi nivel cu mobilierul
de bucătărie, se poate monta deasupra aparatului un dulap
suspendat
Fig. 12 (1)
.
Punere în funcţiune
* în funcţie de model şi dotări 7
La integrarea în dulapurile de bucătărie (adâncime maximă
580 mm), aparatul poate fi amplasat direct lângă dulapul de
bucătărie
Fig. 12 (3)
. Aparatul iese în afară în partea lateral cu
34 mm
x
, iar în centrul aparatului cu 50 mm
x
, în raport cu
suprafaţa frontală a dulapului de bucătărie.
ATENŢIE
Pericol de deteriorare prin supraîncălzire cauzată de ventilaţia
insuficientă!
În caz de ventilaţie insuficientă, se poate deteriora compre-
sorul.
u
Acordaţi atenţie unei ventilaţii suficiente.
u
Ţineţi cont de cerinţele de ventilaţie.
Cerinţe de ventilaţie:
-
Pe partea posterioară a dulapului suspendat trebuie
existe o fantă de aerisire cu o adâncime de minim 50 mm
pe întreaga lăţime a dulapului suspendat.
-
Secţiunea de ventilaţie de sub tavanul încăperii trebuie să fie
de minim 300 cm
2
.
-
Cu cât este mai mare suprafaţa de ventilaţie, cu atât econo-
miseşte aparatul mai multă energie.
Atunci când aparatul este montat cu balamalele lângă un
perete
Fig. 12 (4)
, distanţa dintre aparat şi perete trebuie
fie de minim 40 mm. Această valoare corespunde proeminenţei
mânerului cu uşa deschisă.
4.5 Evacuarea ambalajului la deşeuri
AVERTIZARE
Pericol de asfixiere din cauza materialului de ambalare şi a
foliilor!
u
Nu lăsaţi copii să se joace cu materialul de ambalare.
Ambalajul este fabricat din materiale reciclabile:
-
Carton ondulat/Carton
-
Piese din polistiren expandat
-
Folii şi pungi din polietilenă
-
Benzi de legare din polipropilenă
-
Rame de lemn fixate cu cuie şi geam de polietilenă*
u
Predaţi materialul de ambalare la un centru de colectare
oficial.
4.6 Racordarea aparatului
ATENŢIE
Racordări necorespunzătoare!
Deteriorarea blocului electronic.
u
Nu utilizaţi un ondulor separat.
u
Nu utilizaţi fişe economice.
AVERTIZARE
Racordări necorespunzătoare!
Pericol de incendiu.
u
Nu utilizaţi cabluri prelungitoare.
u
Nu utilizaţi bare de distribuţie.
Tipul curentului (curent alternativ) şi tensiunea de la locul de
instalare trebuie corespundă cu cele indicate pe marca de
fabricaţie (vezi 1 Vedere de ansamblu asupra aparatului) .
Priza trebuie să fie pământată regulamentar şi protejată printr-o
siguranţă electrică. Curentul de declanşare a siguranţei trebuie
să fie cuprins între 10 A şi 16 A.
Priza trebuie fie uşor accesibilă, pentru ca aparatul
poată fi deconectat rapid de la alimentarea electrică în caz de
urgenţă. Ea trebuie fie poziţionată în afara zonei acoperite
de partea posterioară a aparatului.
u
Verificaţi racordarea electrică.
u
Conectaţi ştecherul la priza de alimentare.
4.7 Pornirea aparatului
Puneţi aparatul în funcţiune cu circa 2 ore înaintea depozitării
produselor de congelat.
u
Rotiţi regulatorul de temperatură
Fig. 3 (1)
spre dreapta, din
poziţia 0 la punctul 3.
w
Iluminarea interioară se aprinde.
5 Deservire
5.1 Frigiderul
Prin circulaţia naturală a aerului, în frigider se formează diferite
zone de temperatură. Cel mai rece este în zona aflată chiar
deasupra sertarelor pentru legume şi la peretele din spate. În
zona superioară anterioară şi în zona uşii este cel mai cald.
5.1.1 Răcirea alimentelor
u
Alimentele perisabile, precum produsele preparate, produ-
sele din carne şi mezelurile se depozitează în cea mai rece
zonă. În zona superioară şi pe uşă, sortaţi untul şi conser-
vele. (vezi 1 Vedere de ansamblu asupra aparatului)
u
Folosiţi pentru ambalare recipiente refolosibile din material
plastic, metal, aluminiu, sticlă precum şi folii de conservare.
u
Depozitaţi întotdeauna carnea crudă sau peştele în reci-
piente curate, închise pe cea mai de jos poliţă a zonei de
răcire, astfel încât nu fie atinse alte alimente sau nu
poată picura pe acestea.
u
Păstraţi întotdeauna alimentele care preiau sau degajă uşor
mirosurile, precum şi lichidele, în recipiente sau vase închise
sau acoperite.
u
Folosiţi suprafaţa anterioară a podelei frigiderului numai
pentru depozitarea de scurtă durată a produselor, de
exemplu la mutarea sau sortarea produselor. Nu lăsaţi însă
produsele acolo, deoarece acestea pot fi împinse în spate
sau răsturnate atunci când închideţi uşa.
u
Nu depozitaţi alimentele prea aproape unele de altele,
pentru ca aerul să poată circula în mod corespunzător.
5.1.2 Reglarea temperaturii
Temperatura poate fi reglată între 1 (temperatură maximă,
putere minimă de răcire) şi 7 (temperatură minimă, putere
maximă de răcire).
Se recomandă poziţia mediană a regulatorului, care permite
obţinerea în frigider a unei temperaturi medii de cca. 5 °C.
În compartimentul de congelare se va atinge în acest caz o
temperatură medie de cca. –18 °C.
Dacă se depozitează produse congelate şi este necesară obţi-
nerea unor temperaturi de congelare, se recomandă poziţio-
narea regulatorului de temperatură între poziţiile «4» şi «7». La
poziţia «7» este posibil ca în zona cea mai rece a frigiderului să
se atingă temperaturi sub 0 °C.
u
Rotiţi regulatorul de temperatură
Fig. 3 (1)
.
Temperatura depinde de următorii factori:
- frecvenţa deschiderii uşii
- durata deschiderii uşii
- temperatura ambientală la locul instalării
- tipul, temperatura şi cantitatea alimentelor congelate
u
Dacă este necesar, adaptaţi temperatura cu ajutorul regula-
torului.
Deservire
8 * în funcţie de model şi dotări
5.1.3 Funcţia CoolPlus
La temperaturi reduse ale încăperii, mai mici sau egale cu
15 °C:
u
Apăsaţi întrerupătorul Cool-Plus
Fig. 3 (2)
.
w
În compartimentul de congelare este asigurată temperatura
de congelare.
Dacă temperatura încăperii devine din nou mai mare de
15 °C:
u
Dezactivaţi manual comutatorul Cool-Plus
Fig. 3 (2)
.
Indicaţie
u
Pentru temperaturi normale ale încăperii, de peste 15 °C, nu
este necesară activarea acestei funcţii; întrerupătorul Cool-
Plus trebuie să fie decuplat.
5.1.4 Rafturile
Mutarea sau scoaterea rafturilor de depozitare
Rafturile de depozitare sunt asigurate cu opritoare împotriva
extragerii accidentale.
Fig. 13
u
Ridicaţi raftul de depozitare şi trageţi-l puţin în faţă.
u
Repoziţionaţi raftul de depozitare pe înălţime. Mutaţi în acest
sens decupajele de-a lungul suprafeţelor de aşezare.
u
Pentru extragerea completă, aşezaţi suprafaţa de depozitare
înclinat şi trageţi-o în faţă.
u
Împingeţi înăuntru raftul de depozitare cu marginea opritoare
din spate orientată în sus.
w
Alimentele nu vor îngheţa pe peretele din spate.
Demontarea rafturilor
u
Rafturile pot fi demon-
tate în vederea curăţării.
5.1.5 Suport montat pe uşă
Mutarea suportului montat pe uşă
u
Demontaţi suportul după cum se vede
în figură.
5.2 Compartiment de congelare
În compartimentul de congelare, la o temperatură de -18 °C
şi mai mică, puteţi depozita timp de mai multe luni produse
congelate sau recongelate, puteţi prepara cuburi de gheaţă şi
congela alimente proaspete.
Temperatura aerului din compartiment, măsurată cu termome-
trul sau cu alte aparate de măsură, poate oscila.
5.2.1 Congelarea alimentelor
Într-un interval de 24 de ore puteţi congela o cantitate maximă
de alimente proaspete egală cu cea indicată pe placa de fabri-
caţie la rubrica (vezi 1 Vedere de ansamblu asupra aparatului)
«Capacitate de congelare... kg/24h».
PRECAUŢIE
Pericol de accidentare din cauza cioburilor de sticlă!
Sticlele şi dozele cu băuturi se pot sparge dacă îngheaţă.
Acest lucru este valabil în special pentru băuturile carboga-
zoase.
u
Nu congelaţi sticle şi doze cu băuturi!
u
Cu 24 de ore înainte de congelare reglaţi o temperatură
medie până la scăzută.
u
Activarea funcţiei Cool-Plus: Apăsaţi tasta Cool-Plus
Fig. 3 (2)
.
w
Temperatura de congelare scade, iar aparatul funcţionează
la puterea maximă de răcire.
Pentru a congela rapid şi complet alimentele, nu trebuie depă-
şite următoarele cantităţi pentru fiecare pachet:
- Fructe, legume, până la 1 kg
- Carne, până la 2,5 kg
u
Ambalaţi alimentele porţionate în pungi de congelare, reci-
piente refolosibile din material plastic, metal sau aluminiu.
u
Dispersaţi bine alimentele proaspete pe podeaua comparti-
mentului şi nu le aduceţi în contact cu produsele congelate
deja depozitate, pentru a evita congelarea acestora în bloc.
u
Resetaţi temperatura după 24 de ore de la introducerea
alimentelor.
Când temperatura încăperii depăşeşte 15 °C:
u
Dezactivaţi funcţia Cool-Plus: Apăsaţi tasta Cool-Plus
Fig. 3 (2)
.
5.2.2 Intervale de depozitare
Valori orientative pentru durata depozitării alimentelor proas-
pete în compartimentul de congelare:
Îngheţată 2 până la 6 luni
Mezeluri, jambon 2 până la 6 luni
Pâine, produse de panificaţie 2 până la 6 luni
Vânat, carne de porc 6 până la 10 luni
Peşte, gras 2 până la 6 luni
Peşte, slab 6 până la 12 luni
Caşcaval 2 până la 6 luni
Carne de pasăre, carne de vită 6 până la 12 luni
Legume, fructe 6 până la 12 luni
Perioadele de depozitare indicate reprezintă valori orientative.
5.2.3 Dezgheţarea alimentelor
- în frigider
- în cuptorul cu microunde
- în cuptor/soba cu aer cald
- la temperatura camerei
u
Scoateţi numai cantitatea de alimente necesară. Prelucraţi
alimentele dezgheţate cât mai repede posibil.
u
Recongelaţi alimentele dezgheţate numai în situaţii excep-
ţionale.
Deservire
* în funcţie de model şi dotări 9
6 Întreţinere
6.1 Dezgheţarea
6.1.1 Dezgheţarea frigiderului
Frigiderul este dezgheţat automat. Apa de dezgheţ se evaporă.
Picăturile de apă, inclusiv un strat subţire de condens sau de
gheaţă de pe peretele din spate se formează în timpul funcţio-
nării şi prezenţa lor este perfect normală.
u
Curăţaţi la intervale regulate orificiul de scurgere, pentru ca
apa de dezgheţ să se poată scurge. (vezi 6.2 Curăţarea
aparatului)
6.1.2 Dezgheţarea compartimentului de
congelare
În compartimentul de congelare se formează, după o perioadă
mai lungă de funcţionare, un strat de chiciură sau gheaţă.
Acest lucru este absolut normal. Stratul de chiciură sau gheaţă
se formează mai rapid, dacă uşa este deschisă frecvent sau
dacă alimentele introduse sunt calde. Un strat de gheaţă mai
gros va avea totuşi ca efect un consum mai mare de energie.
Din acest motiv dezgheţaţi aparatul în mod regulat.
AVERTIZARE
Dezgheţarea necorespunzătoare a dispozitivului!
Vătămări şi deteriorări.
u
Nu utilizaţi mijloace ajutătoare mecanice sau altele, care nu
sunt recomandate de producător, pentru a accelera procesul
de dezgheţare.
u
Nu utilizaţi aparate electrice de încălzire sau curăţare cu
abur, flacără deschisă sau spray-uri dejivrante.
u
Nu îndepărtaţi gheaţa cu obiecte ascuţite.
u
Nu deterioraţi conductele circuitului de răcire.
u
Opriţi aparatul.
u
Deconectaţi ştecherul de la priză.
u
Înveliţi produsele congelate în hârtie de ziar sau introduceţi-
le în cutii şi depozitaţi-le într-un loc rece.
u
În timpul procesului de dezgheţare, lăsaţi deschisă uşa
compartimentului şi a aparatului.
u
Scoateţi bucăţile de gheaţă desprinse.
u
Îndepărtaţi apa de dezgheţ cu un burete sau o lavetă, repe-
tând eventual operaţia.
u
Curăţaţi compartimentul. (vezi 6.2 Curăţarea aparatului)
6.2 Curăţarea aparatului
Curăţaţi regulat aparatul.
AVERTIZARE
Pericol de accidentare şi deteriorare a aparatului din cauza
aburului fierbinte!
Aburul fierbinte poate cauza arsuri şi poate deteriora suprafe-
ţele.
u
Nu utilizaţi aparate de curăţare cu aburi!
ATENŢIE
Curăţarea incorectă dăunează aparatului!
u
Nu utilizaţi detergenţi în stare concentrată.
u
Nu folosiţi bureţi aspri sau abrazivi şi nici bureţi de sârmă.
u
Nu utilizaţi detergenţi agresivi, abrazivi, care conţin nisip,
clor sau acizi.
u
Nu utilizaţi solvenţi chimici.
u
Nu deterioraţi sau îndepărtaţi marca de fabricaţie din inte-
riorul aparatului. Aceasta este importantă pentru serviciul de
asistenţă a clienţilor.
u
Nu rupeţi, îndoiţi sau deterioraţi cablurile sau alte compo-
nente.
u
Nu lăsaţi apa folosită la curăţare să pătrundă în jgheabul
de scurgere, în grilajul de ventilaţie şi în componentele elec-
trice.
u
Utilizaţi lavete de curăţare moi şi un detergent universal cu
pH neutru.
u
Pentru curăţarea spaţiului interior folosiţi numai soluţii de
curăţare şi detergenţi alimentari.
u
Goliţi aparatul.
u
Deconectaţi ştecherul de la priză.
u
Curăţaţi manual suprafeţele interioare şi exterioare din
material plastic cu apă călduţă şi puţin detergent.
u
Ştergeţi pereţii laterali lăcuiţi numai cu o lavetă moale,
curată. În cazul unui grad de murdărire ridicat, utilizaţi apă
călduţă cu un detergent neutru.
u
Ştergeţi suprafeţele lăcuite ale uşilor numai cu o lavetă
moale, curată. În cazul unui grad de murdărire ridicat, utili-
zaţi puţină apă sau un detergent neutru. Opţional, poate fi
utilizată şi o lavetă cu microfibre.
Nu trataţi inscripţia de pe suprafeţele vopsite ale uşii cu agenţi
abrazivi. În caz de murdărire, ştergeţi cu o cârpă moale şi cu
puţină apă sau cu un detergent neutru.*
u
Curăţarea gurii de scurgere: Înde-
părtaţi depunerile cu ajutorul unui
obiect subţire, de exemplu cu un
beţigaş cu vată.
u
Majoritatea elementelor de echipare pot fi demontate în
vederea curăţării: vezi capitolul respectiv.
u
Curăţaţi manual sertarele cu apă călduţă şi puţin detergent.
u
Curăţaţi manual celelalte piese din dotare cu apă călduţă
şi puţin detergent.
După curăţare:
u
Ştergeţi aparatul şi piesele din dotare până la uscare.
u
Reconectaţi şi porniţi aparatul.
Atunci când temperatura este suficient de scăzută:
u
Reintroduceţi alimentele.
6.3 Schimbarea becului de iluminare
interioară
Aparatul este în varianta de serie o lampă cu LED-uri pentru
iluminarea spaţiilor interioare.
La folosirea unui bec:
q
Utilizaţi un bec cu max. 15 W şi fasung E14.
q
Tipul curentului (curent alternativ) şi tensiunea de la locul
de instalare trebuie corespundă cu cele indicate pe
marca de fabricaţie (vezi 1 Vedere de ansamblu asupra
aparatului) .
La utilizarea unei lămpi cu LED-uri:
q
Este permisă utilizarea numai a lămpii originale cu LED-uri a
producătorului. Lampa poate fi procurată prin serviciul clienţi
sau prin comercianţii de specialitate (vezi 6.4 Serviciul de
asistenţă a clienţilor) .
Întreţinere
10 * în funcţie de model şi dotări
AVERTIZARE
Pericol de rănire cu lampa cu LED-uri!
Intensitatea luminoasă a iluminării cu leduri corespunde clasei
de risc RG 2.
Atunci când capacul este înlăturat:
u
Nu priviţi cu lentile optice din imediata apropiere direct în
sistemul de iluminare. Ochii pot suferi vătămări.
AVERTIZARE
Pericol de incendiu provocat de lampa cu LED-uri!
La introducerea altor lămpi cu LED-uri apare pericol de
supraîncălzire, respectiv de incendiu.
u
Folosiţi LED-urile originale ale producătorului
Dacă lampa este defectă, schimbaţi-o în felul următor:
u
Opriţi aparatul.
u
Scoateţi ştecherul din priză sau
deconectaţi siguranţa.
u
Crăcănaţi partea anterioară a
capacului lămpii dinspre interior,
conform figurii, şi extrageţi-l în
lateral.
u
Înlocuiţi lampa.
u
Aşezaţi la loc capacul becului şi
cuplaţi-l în locaş.
6.4 Serviciul de asistenţă a clienţilor
Verificaţi mai întâi dacă puteţi remedia singuri defecţiunea.
(vezi 7 Defecţiuni) . Dacă nu este cazul, adresaţi-vă serviciului
de asistenţă a clienţilor. Adresa este indicată în lista anexată a
centrelor de asistenţă a clienţilor.
AVERTIZARE
Pericol de accidentare din cauza unor lucrări de reparaţii neco-
respunzătoare!
u
Lucrările de reparaţii şi intervenţiile la aparat şi racordul de
alimentare cu energie electrică, care nu sunt indicate în mod
expres (vezi 6 Întreţinere) , trebuie executate exclusiv de
către serviciul de asistenţă a clienţilor.
u
Identificaţi denumirea
aparatului
Fig. 14 (1)
,
numărul de service
Fig. 14 (2)
şi numărul
de serie
Fig. 14 (3)
pe
marca de fabricaţie.
Marca de fabricaţie se
află pe partea stângă
în interiorul aparatului.
Fig. 14
u
Informaţi serviciul de asistenţă a clienţilor şi comunicaţi tipul
defecţiunii, denumirea aparatului
Fig. 14 (1)
, numărul de
service
Fig. 14 (2)
şi numărul de serie
Fig. 14 (3)
.
w
Acest lucru permite o depanare rapidă şi precisă.
u
Menţineţi aparatul închis până la sosirea reprezentantului
serviciului de asistenţă a clienţilor.
w
Alimentele vor rămâne reci o perioadă mai lungă de timp.
u
Scoateţi ştecherul din priză (apucaţi de ştecher, nu de
cablu) sau deconectaţi siguranţa.
7 Defecţiuni
Aparatul dumneavoastră este astfel construit şi fabricat, încât
garanteze siguranţa funcţionării şi o durată mare de viaţă.
Dacă apare totuşi vreo defecţiune în timpul funcţionării,
rugăm verificaţi dacă defecţiunea nu a fost cauzată de o
eroare de operare. În acest caz trebuie să vă calculăm costurile
reparaţiei chiar şi în perioada de garanţie. Următoarele defec-
ţiuni pot fi remediate de dumneavoastră:
Aparatul nu funcţionează.
Aparatul nu este pornit.
u
Porniţi aparatul.
Ştecherul nu este conectat corect la priza de alimentare.
u
Verificaţi ştecherul.
Siguranţa prizei de alimentare nu este funcţională.
u
Verificaţi siguranţa.
Compresorul funcţionează îndelung.
Compresorul comută pe o turaţie redusă în cazul unui
necesar de răcire mai scăzut. Chiar dacă durata de funcţio-
nare se prelungeşte în acest fel, energia este economisită.
u
Acest lucru este normal în cazul modelelor cu economisirea
energiei.
Un LED din partea inferioară a aparatului (la compresor)
clipeşte regulat la fiecare 15 secunde*.
Inversorul este echipat cu un LED de diagnosticare a
erorilor.
u
Aprinderea intermitentă este normală.
Zgomotele emise sunt prea puternice.
Compresoarele cu reglaj al turaţiei* pot genera diferite
zgomote de funcţionare din cauza diverselor trepte de
turaţie.
u
Zgomotul este normal.
Zgomot de efervescenţă şi clipocit
Acest zgomot este cauzat de agentul de răcire care curge
prin circuitul de răcire.
u
Zgomotul este normal.
Un declic slab
Zgomotul se aude întotdeauna când agregatul de răcire
(motorul) porneşte sau se opreşte automat.
u
Zgomotul este normal.
Un vâjâit cu tonalitate joasă. Se amplifică pentru scurt
timp, atunci când porneşte agregatul (motorul).
La introducerea alimentelor proaspete sau după menţi-
nerea deschisă a uşii timp mai îndelungat, puterea de răcire
este crescută în mod automat.
u
Zgomotul este normal.
Temperatura din încăpere este prea mare.
u
Soluţie: (vezi 1.2 Domeniul de utilizare a aparatului)
Zgomote provocate de vibraţii
Aparatul nu este aşezat stabil pe podea. Din acest motiv,
mobilierul şi obiectele alăturate sunt supuse vibraţiilor
cauzate de funcţionarea agregatului de răcire.
u
Echilibraţi aparatul cu ajutorul picioarelor de sprijin.
u
Despărţiţi sticlele şi recipientele.
Suprafeţele exterioare ale aparatului sunt calde*.
Căldura degajată de circuitul de răcire este utilizată pentru
prevenirea formării condensului.
u
Acest lucru este normal.
Temperatura nu este suficient de scăzută.
Uşa aparatului nu este închisă corect.
u
Închideţi uşa aparatului.
Ventilaţia şi aerisirea nu sunt suficiente.
u
Eliberaţi grilajul de ventilare şi curăţaţi-l.
Temperatura din încăpere este prea mare.
u
Soluţie: (vezi 1.2 Domeniul de utilizare a aparatului) .
Defecţiuni
* în funcţie de model şi dotări 11
Aparatul a fost deschis prea des sau o perioadă prea înde-
lungată.
u
Aşteptaţi pentru a vedea dacă temperatura necesară se
restabileşte de la sine. În caz contrar, vă rugăm adre-
saţi serviciului pentru clienţi (vezi 6 Întreţinere) .
Aparatul se află prea aproape de o sursă de căldură
(cuptor, instalaţie de încălzire etc.).
u
Schimbaţi locul de amplasare al aparatului sau al sursei de
căldură.
Iluminarea interioară nu este aprinsă.
Aparatul nu este pornit.
u
Porniţi aparatul.
Corpul de iluminat (livrare cu corp de iluminat cu LED-uri)
este defect.
AVERTIZARE
Pericol de rănire cu lampa cu LED-uri!
Intensitatea luminoasă a iluminării cu leduri corespunde clasei
de risc RG 2.
Atunci când capacul este înlăturat:
u
Nu priviţi cu lentile optice din imediata apropiere direct în
sistemul de iluminare. Ochii pot suferi vătămări.
u
Înlocuiţi becul (vezi 6 Întreţinere) .
Dacă temperatura ambiantă este mai mică de 15 °C,
aparatul este uşor încălzit local pe suprafaţa interioară
dreapta a peretelui lateral al frigiderului.
Acest lucru este necesar funcţionării.
u
Acest lucru este normal.
8 Scoaterea din funcţiune
8.1 Oprirea aparatului
u
Rotiţi regulatorul de temperatură
Fig. 3 (1)
în poziţia 0.
8.2 Scoaterea din funcţiune
u
Goliţi aparatul.
u
Opriţi aparatul (vezi 8 Scoaterea din funcţiune) .
u
Scoateţi fişa de reţea.
u
Curăţaţi aparatul (vezi 6.2 Curăţarea aparatului) .
u
Lăsaţi uşa deschisă, pentru a evita apariţia mirosurilor
neplăcute.
9 Evacuarea aparatului la deşeuri
Aparatul conţine încă materiale valoroase şi trebuie
predat la un punct de colectare a deşeurilor
nesortate în vederea dezmembrării. Evacuarea la
deşeuri a aparatelor uzate trebuie realizată în mod
calificat şi profesionist, conform normelor şi regle-
mentărilor locale în vigoare.
Aveţi grijă să nu deterioraţi circuitul frigorific al aparatului uzat în
timpul transportului, pentru ca agentul frigorific conţinut (speci-
ficat pe plăcuţa de fabricaţie ) şi uleiul nu se scurgă necon-
trolat.
Pentru Germania:
La centrele locale de reciclare / materiale valoroase poate fi
eliminat ca deşeu aparatul gratuit prin recipientele de colectare
de clasa 1. La cumpărarea unui nou frigider / congelator şi la
o suprafaţă de vânzare > 400 m
2
este preluat gratuit aparatul
vechi prin intermediul comerţului.
Dezafectaţi aparatul:
u
Deconectaţi ştecherul de la priză.
u
Detaşaţi cablul de alimentare.
Scoaterea din funcţiune
12 * în funcţie de model şi dotări
Evacuarea aparatului la deşeuri
* în funcţie de model şi dotări 13
Liebherr-Hausgeräte Marica EOOD
4202 Radinovo
Bezirk Plovdiv
Bulgarien
home.liebherr.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

Liebherr KP290 Instrucțiuni de utilizare

Tip
Instrucțiuni de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru