Liebherr 280813 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

Instrucţiuni de utilizare
Combină frigorifică
280813
7082813 - 00
CTP(sl)21../25../29.. ... 1
Conţinut
1 Vedere de ansamblu asupra aparatului.............. 2
1.1 Vedere de ansamblu a aparatului şi dotărilor........... 2
1.2 Domeniul de utilizare a aparatului............................. 2
1.3 Conformitate............................................................. 3
1.4 Dimensiuni de montaj............................................... 3
1.5 Economisirea energiei.............................................. 3
2 Instrucţiuni generale de siguranţă....................... 3
3 Elemente de deservire şi de afişare.................... 4
3.1 Elemente de comandă şi deservire.......................... 4
4 Punere în funcţiune............................................... 5
4.1 Transportarea aparatului.......................................... 5
4.2 Montarea aparatului................................................. 5
4.3 Inversarea deschiderii uşii........................................ 6
4.4 Integrarea în mobilierul de bucătărie........................ 7
4.5 Evacuarea ambalajului la deşeuri............................. 7
4.6 Racordarea aparatului.............................................. 7
4.7 Pornirea aparatului................................................... 7
5 Deservire................................................................ 7
5.1 Frigiderul.................................................................. 7
5.2 Congelatorul............................................................. 8
6 Întreţinere............................................................... 9
6.1 dezgheţare manuală................................................. 9
6.2 Curăţarea aparatului................................................. 9
6.3 Schimbarea becului de iluminare interioară.............. 10
6.4 Serviciul de asistenţă a clienţilor............................... 10
7 Defecţiuni................................................................ 10
8 Scoaterea din funcţiune........................................ 11
8.1 Oprirea aparatului..................................................... 11
8.2 Scoaterea din funcţiune............................................ 11
9 Evacuarea aparatului la deşeuri.......................... 11
Producătorul lucrează permanent la dezvoltarea tuturor tipurilor
şi modelelor. Din acest motiv, rugăm să înţelegeţi trebuie
să ne rezervăm dreptul de a efectua modificări în ceea ce
priveşte forma, dotarea şi tehnica.
Pentru a familiariza cu toate avantajele oferite de noul
dumneavoastră aparat, rugăm citiţi cu atenţie indicaţiile
din prezentul manual de utilizare.
Manualul este valabil pentru mai multe modele, prin urmare
sunt posibile unele abateri. Paragrafele care sunt valabile
numai pentru anumite aparate sunt marcate cu o steluţă (*).
Instrucţiunile de manevrare sunt marcate cu , iar rezul-
tatele acţiunii cu .
1 Vedere de ansamblu asupra
aparatului
1.1 Vedere de ansamblu a aparatului şi
dotărilor
Indicaţie
u
Sortaţi alimentele aşa cum este prezentat în imagine. Astfel
aparatul lucrează economisind energie.
u
În starea de livrare compartimentele, sertarele sau coşurile
sunt amplasate pentru o eficienţă energetică optimă.
Fig. 1
(1) Compartiment de
congelare, geam de
depozitare
(8) Suport montat pe uşă
pentru sticle înalte
(2) Suporturi de pe uşă,
mobile, număr depen-
dent de model
(9) Tavă pentru legume
(3) Suport pentru sticle (10) Plăcuţă de fabricaţie
(4) Raft, mobil, număr
dependent de model
(11) Picioare reglabile faţă
(5) Carcasa termostatului,
iluminare interioară
(12) Suport pentru ouă
(6) Orificiu de evacuare (13) Cupă pentru îngheţată
(7) Zona cea mai rece
1.2 Domeniul de utilizare a aparatului
Aparatul este destinat exclusiv răcirii depozitării
alimentelor în domeniul casnic sau asemănător
celui casnic. Acesta include, de exemplu, utili-
zarea
-
în bucătării personale, pensiuni cu mic dejun
inclus,
-
de către oaspeţi în casele de oaspeţi, hote-
luri, moteluri şi alte spaţii de cazare,
-
în serviciile de catering şi alte servicii similare
în comerţul cu ridicata
Folosiţi aparatul numai în domeniul casnic.
Orice alt tip de utilizare este interzis. Aparatul
nu este adecvat pentru depozitarea şi răcirea
medicamentelor, a plasmei sanguine, a prepa-
ratelor de laborator sau a altor materiale şi
produse asemănătoare care intră sub incidenţa
directivei pentru produse medicale 2007/47/CE.
Utilizarea abuzivă a aparatului poate cauza
deteriorarea produselor depozitate sau alte-
rarea acestora. Mai mult decât atât, aparatul nu
este adecvat pentru utilizarea în zone cu poten-
ţial exploziv.
Vedere de ansamblu asupra aparatului
2 * în funcţie de model şi dotări
Aparatul este proiectat, în funcţie de clasa de
climă, pentru utilizarea între anumite limite de
temperatură a mediului înconjurător. Clasa de
climă corespunzătoare aparatului dumnea-
voastră este indicată pe marca de fabricaţie.
Indicaţie
u
Respectaţi temperaturile indicate pentru
mediul ambiant, în caz contrar puterea de
răcire va fi diminuată.
Clasa de
climă
pentru temperaturi ale mediului
înconjurător de
SN 10 °C până la 32 °C
N 16 °C până la 32 °C
ST 16 °C până la 38 °C
T 16 °C până la 43 °C
1.3 Conformitate
Circuitul agentului de răcire este verificat cu privire la etanşei-
tate. Aparatul corespunde atât reglementărilor de securitate în
vigoare, cât şi directivelor CE 2006/95/CE, 2004/108/CE,
2009/125/CE şi 2010/30/CE.
Indicaţie pentru institutele de verificare:
Verificările se vor realiza după prescripţiile normelor şi direc-
tivelor în vigoare.
Pregătirea şi verificarea aparatelor trebuie se realizeze
luându-se în considerare schemele de încărcare ale
producătorului şi indicaţiile din instrucţiunile de utili-
zare.
1.4 Dimensiuni de montaj
Fig. 2
A C D E G H
CTP(sl)2121 550 559
1128
x
630
x
616
x
1241
CTP(sl)2521 550 559
1128
x
630
x
616
x
1401
CTPsl2541 550 559
1128
x
630
x
616
x
1401
A C D E G H
CTP(sl)2921 550 559
1128
x
630
x
616
x
1571
x
La aparatele cu distanţierele de perete ataşate, dimensiunea
se măreşte cu 35 mm (vezi 4.2) .
1.5 Economisirea energiei
-
Aveţi grijă fie asigurate întotdeauna o ventilaţie şi o aeri-
sire corespunzătoare. Nu acoperiţi orificiile, respectiv grila-
jele de ventilaţie.
-
Nu amplasaţi aparatul în spaţii expuse direct la radiaţia
solară, lângă maşina de gătit, instalaţia de încălzire sau alte
asemenea.
-
Consumul de energie depinde de condiţiile de montare,
respectiv de temperatura mediului ambiant (vezi 1.2) .
-
Deschideţi aparatul cât mai puţin timp posibil.
-
Cu cât temperatura reglată este mai scăzută, cu atât mai
mare va fi consumul de energie.
-
Depozitaţi alimentele pe sortimente (vezi Vedere de
ansamblu asupra aparatului).
-
Păstraţi toate alimentele bine ambalate şi acoperite. Se
evită formarea de chiciură.
-
Scoateţi alimentele numai pentru perioada strict necesară,
pentru a evita încălzirea excesivă a acestora.
-
Introducerea preparatelor calde: lăsaţi-le mai întâi se
răcească până la temperatura camerei.
-
Dezgheţarea produselor congelate în frigider.
-
Atunci când în aparat există un start gros de brumă:
Dezgheţaţi aparatul.
Depunerile de praf sporesc consumul de
energie:
-
Agregatul de răcire cu schimbătorul de
căldură - grilajul metalic din spatele
aparatului - trebuie curăţat de praf o dată
pe an.
2 Instrucţiuni generale de sigu-
ranţă
Pericole pentru utilizator:
-
Acest aparat poate fi utilizat de copii cu vârsta
de peste 8 ani, precum şi de persoane cu
deficienţe fizice, senzoriale sau mentale ori
cu lipsă de experienţă şi cunoştinţe, dacă se
află sub supraveghere sau dacă au fost
instruite cu privire la utilizarea aparatului în
condiţii de siguranţă şi pericolele rezultate.
Copii nu trebuie se joace cu aparatul.
Curăţarea şi întreţinerea de către utilizator nu
trebuie executate de către copii nesuprave-
gheaţi.
-
Atunci când deconectaţi aparatul de la
reţeaua electrică, apucaţi întotdeauna de
ştecher. Nu trageţi de cablu.
-
În caz de defecţiune, scoateţi ştecherul din
priză sau deconectaţi siguranţa.
-
Nu deterioraţi cablul de conectare la reţeaua
electrică. Nu folosiţi aparatul cu un cablu de
conectare la reţea defect.
-
Lucrările de reparaţii, intervenţiile la aparat şi
înlocuirea cablului de alimentare electrică
Instrucţiuni generale de siguranţă
* în funcţie de model şi dotări 3
trebuie executate exclusiv de către serviciul
de asistenţă a clienţilor sau alt personal de
specialitate cu calificare corespunzătoare.
-
Montaţi, conectaţi şi evacuaţi aparatul la
deşeuri numai în conformitate cu indicaţiile
din manual.
-
Păstraţi cu grijă prezentele instrucţiuni şi
transmiteţi-le următorului posesor, dacă este
cazul.
-
Lămpile speciale (becuri incandescente,
LED-uri, tuburi fluorescente) din aparat
servesc pentru iluminarea interiorului acestuia
şi nu sunt adecvate pentru iluminatul
încăperilor.
Pericol de incendiu:
-
Agentul de răcire utilizat R 600a este
ecologic, dar inflamabil. Agentul de răcire
scurs se poate aprinde.
Nu deterioraţi conductele circuitului de
răcire.
Nu umblaţi cu foc deschis sau cu surse de
foc în interiorul aparatului.
Nu utilizaţi aparate electrice în interiorul
aparatului (de exemplu aparate de curăţare
cu aburi, aparate de încălzire, aparate de
preparare a îngheţatei etc.).
Dacă există scurgeri de agent de răcire:
Îndepărtaţi orice flacără sau sursă de foc
din apropierea locului de scurgere. Aerisiţi
bine încăperea. Anunţaţi serviciul de asis-
tenţă a clienţilor.
-
Nu depozitaţi în aparat substanţe explozive
sau doze de spray cu substanţe inflamabile,
ca de exemplu butan, propan, pentan etc.
Dozele de spray respective pot fi recunoscute
după conţinutul sau simbolul flăcării imprimat
pe acestea. Eventualele gaze degajate se pot
aprinde din cauza componentelor electrice.
-
Nu amplasaţi în apropierea aparatului
lumânări aprinse, lămpi sau alte obiecte cu
flacără deschisă, pentru a evita incendierea
aparatului.
-
Depozitaţi băuturile alcoolice sau alte reci-
piente care conţin alcool numai dacă sunt
astupate etanş. Eventualul alcool degajat se
poate aprinde din cauza componentelor elec-
trice.
Pericol de cădere şi răsturnare:
-
Nu utilizaţi soclurile, sertarele, uşile etc. pe
post de treaptă sau ca punct de sprijin. Acest
lucru este valabil în special pentru copii.
Pericol de toxiinfecţie alimentară:
-
Nu consumaţi alimentele depozitate peste
termen.
Pericol de degerare, senzaţii de amorţeală
şi dureri:
-
Evitaţi contactul de prelungit al pielii cu supra-
feţe reci sau cu produse refrigerate/congelate
sau luaţi măsuri de protecţie, de exemplu
folosiţi mănuşi. Nu consumaţi imediat sau în
stare prea rece îngheţata, în special cea
preparată cu apă, sau cuburile de gheaţă.
Pericol de rănire şi de deteriorare:
-
Aburul fierbinte poate produce vătămări. Nu
utilizaţi pentru dezgheţare aparate electrice
de încălzire sau curăţare cu abur, flacără
deschisă sau spray-uri dejivrante.
-
Nu îndepărtaţi gheaţa cu obiecte ascuţite.
Respectaţi instrucţiunile specifice din capi-
tolele corespunzătoare:
PERICOL marchează o situaţie de pericol
imediat, care va cauza vătămări
corporale grave sau mortale dacă
nu este evitată.
AVERTI-
ZARE
marchează o situaţie periculoasă,
care ar putea cauza vătămări corpo-
rale grave sau mortale dacă nu este
evitată.
PRECAUŢIE marchează o situaţie periculoasă,
care ar putea cauza vătămări corpo-
rale uşoare sau medii dacă nu este
evitată.
ATENŢIE marchează o situaţie periculoasă,
care ar putea cauza pagube mate-
riale dacă nu este evitată.
Indicaţie marchează indicaţii şi sfaturi utile.
3 Elemente de deservire şi de
afişare
3.1 Elemente de comandă şi deservire
Fig. 3
(1) Regulator de tempe-
ratură
Elemente de deservire şi de afişare
4 * în funcţie de model şi dotări
4 Punere în funcţiune
4.1 Transportarea aparatului
PRECAUŢIE
Pericol de accidentare şi deteriorare a aparatului din cauza
transportului necorespunzător!
u
Transportaţi aparatul în stare ambalată.
u
Transportaţi aparatul în poziţie verticală.
u
Nu transportaţi aparatul singur.
4.2 Montarea aparatului
AVERTIZARE
Pericol de incendiu din cauza umezelii!
Atunci când componentele conducătoare de electricitate sau
cablul de alimentare cu energie electrică devin umede, se
poate cauza un scurtcircuit.
u
Aparatul este conceput pentru utilizarea în spaţii închise. Nu
utilizaţi aparatul în aer liber, în zone umede sau în apro-
pierea surselor de apă.
AVERTIZARE
Pericol de incendiu din cauza scurtcircuitului!
În cazul în care cablul/ştecherul de reţea al aparatului sau al
altui aparat intră în contact cu partea din spate a aparatului,
este posibilă deteriorarea cablului/ştecherului de reţea din
cauza vibraţiilor aparatului, putându-se provoca un scurtcircuit.
u
Instalaţi aparatul astfel încât acesta nu atingă niciun
ştecher sau cablu de reţea.
u
Nu conectaţi aparatul sau alte aparate la prizele aflate în
zona din spatele aparatului.
AVERTIZARE
Pericol de incendiu din cauza agentului de răcire!
*Agentul de răcire utilizat R 600a este ecologic, dar inflamabil.
Agentul de răcire scurs se poate aprinde.
u
Nu deterioraţi conductele circuitului de răcire.
AVERTIZARE
Pericol de incendiu şi deteriorare!
u
Nu amplasaţi pe combină aparate care emit căldură, de
exemplu cuptoare cu microunde, prăjitoare de pâine etc.!
AVERTIZARE
Pericol de incendiu şi deteriorare din cauza unor orificii de
ventilaţie blocate!
u
Orificiile de ventilaţie nu trebuie obturate în niciun fel. Aveţi
grijă să fie asigurate întotdeauna o ventilaţie şi o aerisire
corespunzătoare!
ATENŢIE
Pericol de deteriorare din cauza apei de condens!
u
Nu instalaţi aparatul direct lângă un alt frigider/congelator.
q
Dacă aparatul este deteriorat, adresaţi-vă imediat - înainte
de a-l conecta - furnizorului.
q
Podeaua de la locul de amplasare trebuie să fie orizontală şi
netedă.
q
Nu amplasaţi aparatul în spaţii expuse direct la radiaţia
solară, lângă maşina de gătit, instalaţia de încălzire sau alte
asemenea.
q
Aparatul trebuie aşezat întotdeauna cu partea din spate
direct la perete, iar în cazul utilizării distanţierelor de perete
ataşate (a se vedea mai jos), direct pe aceste distanţiere.
q
Deplasarea aparatului este permisă numai în stare golită.
q
Nu instalaţi aparatul fără ajutor.
q
Spaţiul de instalare a aparatului dumneavoastră trebuie
prezinte, în conformitate cu norma EN 378, un volum de
1 m
3
pentru fiecare 8 g de agent de răcire R 600a. Dacă
spaţiul de instalare este prea mic, în cazul unei scurgeri din
circuitul de răcire poate apărea un amestec inflamabil de
gaze şi aer. Cantitatea de agent de răcire este specificată
pe marca de fabricaţie din interiorul aparatului.
u
Desprindeţi cablul de alimentare din spatele aparatului.
Îndepărtaţi totodată suportul cablului, pentru a evita apariţia
zgomotelor cauzate de vibraţii!
ATENŢIE
Uşile din oţel inoxidabil sunt tratate cu un strat de acoperire
a suprafeţei de înaltă calitate şi nu trebuie tratate cu deter-
gentul furnizat.
În caz contrar stratul de acoperire a suprafeţei va fi atacat.
u
Ştergeţi suprafeţele tratate ale uşilor numai cu o lavetă
moale, curată.
u
Aplicaţi în mod uniform, în direcţia de lustruire şi numai pe
pereţii laterali din inox, o soluţie de întreţinere a inoxului.
Este facilitată astfel curăţarea ulterioară.
u
Ştergeţi pereţii laterali lăcuiţi şi suprafeţele lăcuite ale
uşilor numai cu o lavetă moale, curată.
u
Îndepărtaţi foliile protectoare de pe profilurile decorative.
u
Îndepărtaţi toate elementele de asigurare pentru transport.
Pentru a se obţine consumul de energie declarat, se vor utiliza
distanţierele care sunt ataşate unor aparate. Grosimea apara-
tului se măreşte astfel cu aprox. 35 mm. Aparatul est complet
funcţional fără utilizarea distanţierelor de perete, însă are un
consum de energie puţin mai mare.
u
În cazul unui aparat cu distanţiere de perete ataşate,
acestea se montează pe partea din spate a aparatului, în
stânga şi dreapta, deasupra compresorului.
u
Evacuaţi ambalajul la deşeuri. (vezi 4.5)
u
Orientaţi aparatul într-o poziţie
stabilă şi orizontală cu ajutorul
picioarelor de sprijin (A) şi al
unui boloboc.
u
Apoi sprijiniţi uşa: Deşurubaţi
piciorul de sprijin de la
suportul lagărului (B), până
când acesta se aşează pe sol,
apoi efectuaţi încă o rotire cu
90°.
Punere în funcţiune
* în funcţie de model şi dotări 5
Indicaţie
u
Curăţaţi aparatul (vezi 6.2) .
Atunci când aparatul este montat într-o zonă foarte umedă, pe
partea exterioară a aparatului se poate forma apă de condens.
u
Aveţi grijă fie asigurate întotdeauna o ventilaţie şi o aeri-
sire corespunzătoare la locul de instalare!
4.3 Inversarea deschiderii uşii
La nevoie, puteţi inversa deschiderea uşii:
Asiguraţi-vă că aveţi la dispoziţie următoarele instrumente:
q
Torx® 25
q
Şurubelniţă
q
Eventual o şurubelniţă cu acumulator
q
Eventual o a doua persoană pentru lucrările de montaj
4.3.1 Demontarea uşii superioare
Indicaţie
u
Scoateţi alimentele din suporturile de pe uşă înainte de a
demonta uşa, pentru ca acestea să nu cadă.
Fig. 4
u
Trageţi capacul
Fig. 4 (1)
în faţă şi în sus.
u
Ridicaţi capacul
Fig. 4 (2)
.
PRECAUŢIE
Pericol de vătămare prin răsturnarea uşii!
u
Ţineţi ferm uşa.
u
Aşezaţi uşa cu grijă.
u
Deşurubaţi suportul superior al lagărului
Fig. 4 (3)
(2 şuruburi
Torx® 25)
Fig. 4 (4)
şi trageţi-l în sus.
u
Ridicaţi în sus şi puneaţi deoparte uşa superioară.
4.3.2 Demontarea uşii inferioare
u
Deschideţi uşa inferioară.
PRECAUŢIE
Pericol de vătămare prin răsturnarea uşii!
u
Ţineţi ferm uşa.
u
Aşezaţi uşa cu grijă.
u
Deşurubaţi şuruburile de fixare
Fig. 5 (11)
(2 x Torx® 25) şi
extrageţi suportul lagărului din centru din uşa inferioară.
u
Demontaţi şaiba din plastic
Fig. 5 (10)
.
u
Demontaţi uşa în sus şi puneţi-o deoparte.
4.3.3 Mutarea pieselor lagărului mijlociu
Fig. 5
u
Desprindeţi cu precauţie capacele
Fig. 5 (12)
şi aşezaţi-le
din nou pe latura opusă.
4.3.4 Mutarea pieselor lagărului inferior
Fig. 6
u
Deşurubaţi şuruburile de fixare
Fig. 6 (21)
.
u
Scoateţi suportul lagărului inferior
Fig. 6 (23)
complet, cu
bolţul suportului
Fig. 6 (24)
,şaiba
Fig. 6 (26)
şi piciorul
reglabil
Fig. 6 (22)
.
u
Deşurubaţi bolţul suportului
Fig. 6 (24)
complet cu şaiba
Fig. 6 (26)
şi montaţi-o invers în orificiul de preluare a supor-
tului lagărului, strângeţi din nou fix.
u
Scoateţi cu precauţie placa de mascare
Fig. 6 (25)
şi insta-
laţi-o pe partea opusă.
u
Înşurubaţi din nou ferm suportul lagărului inferior
Fig. 6 (23)
complet, cu bolţul suportului
Fig. 6 (24)
, şaiba
Fig. 6 (26)
şi
piciorul reglabil
Fig. 6 (22)
pe noua parte a şarnierei, este
cazul cu ajutorul unei maşini de înşurubat (cu 4 Nm).
4.3.5 Montarea uşii inferioare
u
Aşezaţi uşa inferioară de sus pe bolţul lagărului
Fig. 6 (24)
.
u
Închideţi uşa.
u
Introduceţi bolţul central al suportului
Fig. 5 (13)
rotit cu 180°
în uşa inferioară şi înşurubaţi-l ferm cu şuruburile de fixare
Fig. 5 (11)
(2 x Torx® 25) pe noua parte a şarnierei (cu
4 Nm).
u
Aşezaţi la loc şaiba din plastic
Fig. 5 (10)
.
4.3.6 Montarea uşii superioare
u
Aşezaţi uşa superioară pe bolţul central al suportului
Fig. 5 (13)
.
u
Introduceţi în uşă suportul de lagăr superior
Fig. 4 (3)
, pe
noua latură a balamalei.
u
Strângeţi cu şuruburi (cu 4 Nm) suportul superior al
lagărului (2 x Torx® 25)
Fig. 4 (4)
. Eventual punctaţi în prea-
labil găurile de înşurubare sau utilizaţi o şurubelniţă cu
acumulator.
Punere în funcţiune
6 * în funcţie de model şi dotări
u
Aplicaţi din exterior şi cuplaţi capacul
Fig. 4 (1)
pe partea
opusă.
u
Aplicaţi de sus şi cuplaţi capacul
Fig. 4 (2)
de fiecare dată
pe partea opusă.
u
Deşurubaţi piciorul reglabil
Fig. 6 (22)
de la suportul
lagărului inferior
Fig. 6 (23)
, până când acesta se aşează pe
sol.
4.4 Integrarea în mobilierul de
bucătărie
Fig. 7
(1) Dulap suspendat (3) Dulap de bucătărie
(2) Aparat (4) Perete
x
La aparatele cu distanţierele de perete ataşate, dimensiunea
se măreşte cu 35 mm (vezi 4.2) .
Aparatul poate fi montat împreună cu mobilierul de bucătărie.
Pentru a aduce aparatul
Fig. 7 (2)
la acelaşi nivel cu mobilierul
de bucătărie, se poate monta deasupra aparatului un dulap
suspendat
Fig. 7 (1)
adecvat.
La integrarea în dulapurile de bucătărie (adâncime maximă
580 mm), aparatul poate fi amplasat direct lângă dulapul de
bucătărie
Fig. 7 (3)
. Aparatul iese în afară în partea lateral cu
34 mm
x
, iar în centrul aparatului cu 50 mm
x
, în raport cu supra-
faţa frontală a dulapului de bucătărie.
Important pentru ventilaţie:
-
Pe partea posterioară a dulapului suspendat trebuie
existe o fantă de aerisire cu o adâncime de minim 50 mm pe
întreaga lăţime a dulapului suspendat.
-
Suprafaţa de ventilaţie de sub tavanul încăperii trebuie să fie
de minim 300 cm
2
.
-
Cu cât este mai mare suprafaţa de ventilaţie, cu atât econo-
miseşte aparatul mai multă energie.
Atunci când aparatul este montat cu balamalele lângă un
perete
Fig. 7 (4)
, distanţa dintre aparat şi perete trebuie fie
de minim 40 mm. Această valoare corespunde proeminenţei
mânerului cu uşa deschisă.
4.5 Evacuarea ambalajului la deşeuri
AVERTIZARE
Pericol de asfixiere din cauza materialului de ambalare şi a
foliilor!
u
Nu lăsaţi copii să se joace cu materialul de ambalare.
Ambalajul este fabricat din materiale reciclabile:
-
Carton ondulat/Carton
-
Piese din polistiren expandat
-
Folii şi pungi din polietilenă
-
Benzi de legare din polipropilenă
-
Rame de lemn fixate cu cuie şi geam de polietilenă*
u
Predaţi materialul de ambalare la un centru de colectare
oficial.
4.6 Racordarea aparatului
ATENŢIE
Pericol de deteriorare a dispozitivelor electronice!
u
Nu utilizaţi surse de alimentare în comutaţie (transformarea
curentului continuu în curent alternativ sau trifazat) sau fişe
economizoare de energie.
AVERTIZARE
Pericol de incendiu şi supraîncălzire!
u
Nu utilizaţi cabluri prelungitoare sau distribuitoare.
Tipul curentului (curent alternativ) şi tensiunea de la locul de
instalare trebuie corespundă cu cele indicate pe marca de
fabricaţie (vezi Vedere de ansamblu asupra aparatului).
Priza trebuie să fie pământată regulamentar şi protejată printr-o
siguranţă electrică. Curentul de declanşare a siguranţei trebuie
să fie cuprins între 10 A şi 16 A.
Priza trebuie fie uşor accesibilă, pentru ca aparatul poată
fi deconectat rapid de la alimentarea electrică în caz de
urgenţă. Ea trebuie fie poziţionată în afara zonei acoperite
de partea posterioară a aparatului.
u
Verificaţi racordarea electrică.
u
Conectaţi ştecherul la priza de alimentare.
4.7 Pornirea aparatului
Puneţi aparatul în funcţiune cu circa 2 ore înaintea depozitării
produselor de congelat.
u
Rotiţi regulatorul de temperatură
Fig. 3 (1)
spre dreapta, din
poziţia 0 la punctul 3.
w
Iluminarea interioară se aprinde.
5 Deservire
5.1 Frigiderul
Prin circulaţia naturală a aerului, în frigider se formează diferite
zone de temperatură. Cel mai rece este în zona aflată chiar
deasupra sertarelor pentru legume şi la peretele din spate. În
zona superioară anterioară şi în zona uşii este cel mai cald.
5.1.1 Răcirea alimentelor
u
Depozitaţi alimentele perisabile cum sunt produsele prepa-
rate, produsele din carne şi mezelurile în cea mai rece zonă.
În zona superioară şi pe uşă sortaţi untul şi conservele. (vezi
Vedere de ansamblu asupra aparatului)
u
Folosiţi pentru ambalare recipiente refolosibile din material
plastic, metal, aluminiu, sticlă precum şi folii de conservare.
u
Păstraţi întotdeauna alimentele care preiau sau degajă uşor
mirosurile, precum şi lichidele, în recipiente sau vase
închise sau acoperite.
Deservire
* în funcţie de model şi dotări 7
u
Pentru a nu reduce perioada de depozitare, separaţi sau
ambalaţi întotdeauna alimentele care degajă gaze de
fermentaţie sau alimentele sensibile, cum sunt fructele,
legumele, salatele; de exemplu, nu depozitaţi roşiile la un
loc cu fructele de Kiwi sau cu varza.
u
Nu depozitaţi alimentele prea aproape unele de altele,
pentru ca aerul să poată circula în mod corespunzător.
u
Asiguraţi sticlele contra răsturnării: Deplasaţi suportul pentru
sticle.
5.1.2 Reglarea temperaturii
Temperatura poate fi reglată între 1 (temperatură maximă,
putere minimă de răcire) şi 7 (temperatură minimă, putere
maximă de răcire).
Se recomandă poziţia mediană a regulatorului, care permite
obţinerea în frigider a unei temperaturi medii de cca. 5 °C.
Dacă se depozitează produse congelate şi este necesară obţi-
nerea unor temperaturi de congelare, se recomandă poziţio-
narea regulatorului de temperatură între poziţiile «4» şi «7». La
poziţia «7» este posibil ca în zona cea mai rece a frigiderului să
se atingă temperaturi sub 0 °C.
În compartimentul de congelare se va atinge în acest caz o
temperatură medie de cca. –18 °C.
u
Rotiţi regulatorul de temperatură
Fig. 3 (1)
.
Temperatura depinde de următorii factori:
- frecvenţa deschiderii uşii
- temperatura ambientală la locul instalării
- tipul, temperatura şi cantitatea alimentelor congelate
u
Dacă este necesar, adaptaţi temperatura cu ajutorul regula-
torului.
5.1.3 Rafturile
Deplasarea rafturilor de depozitare
Rafturile de depozitare sunt asigurate cu opritoare împotriva
extragerii accidentale.
u
Ridicaţi raftul de depozitare
şi trageţi-l în faţă.
u
Împingeţi înăuntru raftul de
depozitare cu marginea opri-
toare din spate orientată în
sus.
Demontarea rafturilor
u
Rafturile pot fi demontate în
vederea curăţării.
5.1.4 Suport montat pe uşă
Scoateţi suportul montat pe uşă
Fig. 8
Demontarea suportului de pe uşă
Fig. 9
u
Suporturile de pe uşă pot fi demontate în vederea curăţării.
5.2 Congelatorul
În congelator puteţi depozita produse congelate sau reconge-
late, puteţi prepara cuburi de gheaţă şi congela alimente proas-
pete.
5.2.1 Congelarea alimentelor
Într-un interval de 24 de ore puteţi congela o cantitate maximă
de alimente proaspete egală cu cea indicată pe placa de fabri-
caţie la rubrica (vezi Vedere de ansamblu asupra aparatului)
«Capacitate de congelare... kg/24h».
PRECAUŢIE
Pericol de accidentare din cauza cioburilor de sticlă!
Sticlele şi dozele cu băuturi se pot sparge dacă îngheaţă.
Acest lucru este valabil în special pentru băuturile carboga-
zoase.
u
Nu congelaţi sticle şi doze cu băuturi!
u
Cu 24 de ore înainte de congelare reglaţi o temperatură
medie până la scăzută.
Pentru a congela rapid şi complet alimentele, nu trebuie
depăşite următoarele cantităţi pentru fiecare pachet:
- Fructe, legume, până la 1 kg
- Carne, până la 2,5 kg
u
Ambalaţi alimentele porţionate în pungi de congelare, reci-
piente refolosibile din material plastic, metal sau aluminiu.
u
Depozitaţi alimentele în compartimentul de congelare, astfel
încât acestea să fie în contact cu podeaua sau pereţii laterali
ai acestuia.
u
Dispersaţi bine alimentele proaspete pe podeaua comparti-
mentului şi nu le aduceţi în contact cu produsele congelate
deja depozitate, pentru a evita congelarea acestora în bloc.
u
Resetaţi temperatura după 24 de ore de la introducerea
alimentelor.
Deservire
8 * în funcţie de model şi dotări
5.2.2 Intervale de depozitare
Valori orientative pentru durata depozitării alimentelor
proaspete în congelator:
Îngheţată 2 până la 6 luni
Mezeluri, jambon 2 până la 6 luni
Pâine, produse de panificaţie 2 până la 6 luni
Vânat, carne de porc 6 până la 10 luni
Peşte, gras 2 până la 6 luni
Peşte, slab 6 până la 12 luni
Caşcaval 2 până la 6 luni
Carne de pasăre, carne de vită 6 până la 12 luni
Legume, fructe 6 până la 12 luni
Perioadele de depozitare indicate reprezintă valori orientative.
5.2.3 Dezgheţarea alimentelor
- în frigider
- la temperatura camerei
- în cuptorul cu microunde
- în cuptor/soba cu aer cald
u
Scoateţi numai cantitatea de alimente necesară. Prelucraţi
alimentele dezgheţate cât mai repede posibil.
u
Recongelaţi alimentele dezgheţate numai în situaţii excep-
ţionale.
5.2.4 Rafturile
u
Scoaterea raftului: ridicaţi
în faţă şi extrageţi.
u
Reintroducerea raftului:
împingeţi uşor până la
opritor.
6 Întreţinere
6.1 dezgheţare manuală
Frigiderul este dezgheţat automat. Apa de dezgheţ este
evaporată de căldura degajată de compresor. Picăturile de apă
de pe peretele din spate se formează în timpul funcţionării, iar
prezenţa acestora este absolut normală.
u
Curăţaţi la intervale regulate orificiul de scurgere, pentru ca
apa de dezgheţ să se poată scurge. (vezi 6.2) .
În congelator se formează, după o perioadă mai lungă de
funcţionare, un strat de chiciură sau gheaţă.
Stratul de chiciură sau gheaţă se formează mai rapid, dacă
aparatul este deschis frecvent sau dacă alimentele introduse
sunt calde. Un strat de gheaţă mai gros, va avea totuşi ca efect
un consum mai mare de energie. Din acest motiv, dezgheţaţi
aparatul în mod regulat.
PRECAUŢIE
Pericol de accidentare şi deteriorare a aparatului din cauza
aburului fierbinte!
u
Nu utilizaţi pentru dezgheţare aparate electrice de încălzire
sau curăţare cu abur, flacără deschisă sau spray-uri deji-
vrante.
u
Nu îndepărtaţi gheaţa cu obiecte ascuţite.
u
Opriţi aparatul.
u
Scoateţi ştecherul din priză sau deconectaţi siguranţa.
u
Aşezaţi pe un raft la înălţime medie
un vas cu apă fierbinte, dar nu
clocotită.
w
Procesul de dezgheţare va fi accelerat.
u
Lăsaţi uşa aparatului deschisă în timpul dezgheţării.
u
Scoateţi bucăţile de gheaţă desprinse.
u
Îndepărtaţi apa de dezgheţ cu un burete sau o lavetă, repe-
tând eventual operaţia.
u
Curăţaţi aparatul. (vezi 6.2)
6.2 Curăţarea aparatului
PRECAUŢIE
Pericol de accidentare şi deteriorare a aparatului din cauza
aburului fierbinte!
Aburul fierbinte poate deteriora suprafeţele şi poate cauza
arsuri.
u
Nu utilizaţi aparate de curăţare cu aburi!
ATENŢIE
Curăţarea incorectă dăunează aparatului!
u
Nu utilizaţi detergenţi în stare concentrată.
u
Nu folosiţi bureţi aspri sau abrazivi şi nici bureţi de sârmă.
u
Nu utilizaţi detergenţi agresivi, abrazivi, care conţin nisip,
clor, chimicale sau acizi.
u
Nu utilizaţi solvenţi chimici.
u
Nu deterioraţi sau îndepărtaţi marca de fabricaţie din inte-
riorul aparatului. Aceasta este importantă pentru serviciul de
asistenţă a clienţilor.
u
Nu rupeţi, îndoiţi sau deterioraţi cablurile sau alte compo-
nente.
u
Nu lăsaţi apa folosită la curăţare pătrundă în jgheabul de
scurgere, în grilajul de ventilaţie şi în componentele elec-
trice.
u
Utilizaţi lavete de curăţare moi şi un detergent universal cu
pH neutru.
u
Pentru curăţarea spaţiului interior folosiţi numai soluţii de
curăţare şi detergenţi alimentari.
u
Goliţi aparatul.
u
Deconectaţi ştecherul de la priză.
u
Curăţaţi manual suprafeţele interioare şi exterioare din
material plastic cu apă călduţă şi puţin detergent.
Întreţinere
* în funcţie de model şi dotări 9
ATENŢIE
Uşile din oţel inoxidabil sunt tratate cu un strat de acoperire
a suprafeţei de înaltă calitate şi nu trebuie tratate cu deter-
gentul furnizat.
În caz contrar stratul de acoperire a suprafeţei va fi atacat.
u
Ştergeţi suprafeţele tratate ale uşilor numai cu o lavetă
moale, curată. În cazul unui grad de murdărire ridicat, utili-
zaţi puţină apă sau un detergent neutru. Opţional, poate fi
utilizată şi o lavetă cu microfibre.
u
În cazul murdăririi, curăţaţi pereţii laterali din inox cu un
detergent pentru curăţarea suprafeţelor de inox disponibil în
comerţ. Aplicaţi apoi uniform soluţia livrată pentru întreţi-
nerea inoxului, în direcţia de lustruire.
u
Ştergeţi pereţii laterali lăcuiţi şi suprafeţele lăcuite ale
uşilor numai cu o lavetă moale, curată. În cazul unui grad
de murdărire ridicat, utilizaţi puţină apă sau un detergent
neutru. Opţional, poate fi utilizată şi o lavetă cu microfibre.
u
Curăţarea gurii de scurgere:
Îndepărtaţi depunerile cu ajutorul
unui obiect subţire, de exemplu cu
un beţigaş cu vată.
u
Curăţaţi manual piesele din dotare cu apă călduţă şi puţin
detergent.
După curăţare:
u
Ştergeţi aparatul şi piesele din dotare până la uscare.
u
Reconectaţi şi porniţi aparatul.
Atunci când temperatura este suficient de scăzută:
u
Reintroduceţi alimentele.
6.3 Schimbarea becului de iluminare
interioară
Aparatul este în varianta de serie o lampă cu LED-uri pentru
iluminarea spaţiilor interioare.
La folosirea unui bec:
q
Utilizaţi un bec cu max. 15 W şi fasung E14.
q
Tipul curentului (curent alternativ) şi tensiunea de la locul de
instalare trebuie corespundă cu cele indicate pe marca
de fabricaţie (vezi Vedere de ansamblu asupra aparatului).
La utilizarea unei lămpi cu LED-uri:
q
Este permisă utilizarea numai a lămpii originale cu LED-uri a
producătorului. Lampa poate fi procurată prin serviciul clienţi
sau prin comercianţii de specialitate (vezi 6.4) .
AVERTIZARE
Pericol de rănire cu lampa cu LED-uri!
Intensitatea luminii LED-urilor corespunde clasei lase 1/1M.
Atunci când capacul este înlăturat:
u
Nu priviţi cu lentile optice din imediata apropiere direct în
sistemul de iluminare. Ochii pot suferi vătămări.
AVERTIZARE
Pericol de incendiu provocat de lampa cu LED-uri!
La introducerea altor lămpi cu LED-uri apare pericol de
supraîncălzire, respectiv de incendiu.
u
Folosiţi LED-urile originale ale producătorului
Dacă lampa este defectă, schimbaţi-o în felul următor:
u
Opriţi aparatul.
u
Scoateţi ştecherul din priză sau
deconectaţi siguranţa.
u
Introduceţi degetul în capacul
becului.
u
Crăcănaţi partea anterioară a capa-
cului lămpii dinspre interior, conform
figurii, şi extrageţi-l în lateral.
u
Înlocuiţi lampa.
u
Aşezaţi la loc capacul becului şi
cuplaţi-l în locaş.
6.4 Serviciul de asistenţă a clienţilor
Verificaţi mai întâi dacă puteţi remedia singuri defecţiunea.
(vezi Defecţiuni). Dacă nu este cazul, adresaţi-vă serviciului de
asistenţă a clienţilor. Adresa este indicată în lista anexată a
centrelor de asistenţă a clienţilor.
AVERTIZARE
Pericol de accidentare din cauza unor lucrări de reparaţii neco-
respunzătoare!
u
Lucrările de reparaţii şi intervenţiile la aparat şi racordul de
alimentare cu energie electrică, care nu sunt indicate în mod
expres (vezi Întreţinere), trebuie executate exclusiv de către
serviciul de asistenţă a clienţilor.
u
Identificaţi denumirea
aparatului
Fig. 10 (1)
,
numărul de service
Fig. 10 (2)
şi numărul
de serie
Fig. 10 (3)
pe
marca de fabricaţie.
Marca de fabricaţie se
află pe partea stângă
în interiorul aparatului.
Fig. 10
u
Informaţi serviciul de asistenţă a clienţilor şi comunicaţi tipul
defecţiunii, denumirea aparatului
Fig. 10 (1)
, numărul de
service
Fig. 10 (2)
şi numărul de serie
Fig. 10 (3)
.
w
Acest lucru permite o depanare rapidă şi precisă.
u
Menţineţi aparatul închis până la sosirea reprezentantului
serviciului de asistenţă a clienţilor.
w
Alimentele vor rămâne reci o perioadă mai lungă de timp.
u
Scoateţi ştecherul din priză (apucaţi de ştecher, nu de
cablu) sau deconectaţi siguranţa.
7 Defecţiuni
Aparatul dumneavoastră este astfel construit şi fabricat, încât
garanteze siguranţa funcţionării şi o durată mare de viaţă.
Dacă apare totuşi vreo defecţiune în timpul funcţionării,
rugăm să verificaţi dacă defecţiunea nu a fost cauzată de o
eroare de operare. În acest caz trebuie să vă calculăm costurile
reparaţiei chiar şi în perioada de garanţie. Următoarele defec-
ţiuni pot fi remediate de dumneavoastră:
Aparatul nu funcţionează.
Aparatul nu este pornit.
u
Porniţi aparatul.
Ştecherul nu este conectat corect la priza de alimentare.
u
Verificaţi ştecherul.
Siguranţa prizei de alimentare nu este funcţională.
u
Verificaţi siguranţa.
Defecţiuni
10 * în funcţie de model şi dotări
Compresorul funcţionează îndelung.
Compresorul comută pe o turaţie redusă în cazul unui
necesar de răcire mai scăzut. Chiar dacă durata de funcţio-
nare se prelungeşte în acest fel, energia este economisită.
u
Acest lucru este normal în cazul modelelor cu economisirea
energiei.
Un LED din partea inferioară a aparatului (la compresor)
clipeşte regulat la fiecare 15 secunde*.
Inversorul este echipat cu un LED de diagnosticare a
erorilor.
u
Aprinderea intermitentă este normală.
Zgomotele emise sunt prea puternice.
Compresoarele cu reglaj al turaţiei* pot genera diferite
zgomote de funcţionare din cauza diverselor trepte de
turaţie.
u
Zgomotul este normal.
Zgomot de efervescenţă şi clipocit
Acest zgomot este cauzat de agentul de răcire care curge
prin circuitul de răcire.
u
Zgomotul este normal.
Un declic slab
Zgomotul se aude întotdeauna când agregatul de răcire
(motorul) porneşte sau se opreşte automat.
u
Zgomotul este normal.
Un vâjâit cu tonalitate joasă. Se amplifică pentru scurt
timp, atunci când porneşte agregatul (motorul).
La introducerea alimentelor proaspete sau după menţi-
nerea deschisă a uşii timp mai îndelungat, puterea de răcire
este crescută în mod automat.
u
Zgomotul este normal.
Temperatura din încăpere este prea mare.
u
Soluţie: (vezi 1.2)
Zgomote provocate de vibraţii
Aparatul nu este aşezat stabil pe podea. Din acest motiv,
mobilierul şi obiectele alăturate sunt supuse vibraţiilor
cauzate de funcţionarea agregatului de răcire.
u
Echilibraţi aparatul cu ajutorul picioarelor de sprijin.
u
Despărţiţi sticlele şi recipientele.
Suprafeţele exterioare ale aparatului sunt calde*.
Căldura degajată de circuitul de răcire este utilizată pentru
prevenirea formării condensului.
u
Acest lucru este normal.
Temperatura nu este suficient de scăzută.
Uşa aparatului nu este închisă corect.
u
Închideţi uşa aparatului.
Ventilaţia şi aerisirea nu sunt suficiente.
u
Eliberaţi grilajul de aerisire.
Temperatura din încăpere este prea mare.
u
Soluţie: (vezi 1.2) .
Aparatul a fost deschis prea des sau o perioadă prea înde-
lungată.
u
Aşteptaţi, pentru a vedea dacă temperatura necesară se
restabileşte de la sine. În caz contrar, adresaţi-vă serviciului
de asistenţă a clienţilor. (vezi Întreţinere).
Aparatul se află prea aproape de o sursă de căldură
(cuptor, instalaţie de încălzire etc.).
u
Schimbaţi locul de amplasare al aparatului sau al sursei de
căldură.
Iluminarea interioară nu se aprinde.
Aparatul nu este pornit.
u
Porniţi aparatul.
Corpul de iluminat (livrare cu corp de iluminat cu LED-uri)
este defect.
AVERTIZARE
Pericol de rănire cu lampa cu LED-uri!
Intensitatea luminii LED-urilor corespunde clasei lase 1/1M.
Atunci când capacul este înlăturat:
u
Nu priviţi cu lentile optice din imediata apropiere direct în
sistemul de iluminare. Ochii pot suferi vătămări.
u
Înlocuiţi corpul de iluminat. (vezi Întreţinere)
8 Scoaterea din funcţiune
8.1 Oprirea aparatului
u
Rotiţi regulatorul de temperatură
Fig. 3 (1)
în poziţia 0.
8.2 Scoaterea din funcţiune
u
Goliţi aparatul.
u
Deconectaţi ştecherul de la priză.
u
Curăţaţi aparatul (vezi 6.2) .
u
Lăsaţi uşa deschisă, pentru a evita apariţia mirosurilor
neplăcute.
9 Evacuarea aparatului la deşeuri
Aparatul conţine încă materiale valoroase şi trebuie
predat la un punct de colectare a deşeurilor nesor-
tate în vederea dezmembrării. Evacuarea la
deşeuri a aparatelor uzate trebuie realizată în mod
calificat şi profesionist, conform normelor şi regle-
mentărilor locale în vigoare.
Aveţi grijă nu deterioraţi circuitul de răcire al aparatului uzat
în timpul transportului, pentru ca lichidul de răcire conţinut
(specificat pe marca de fabricaţie) şi uleiul să nu se scurgă
necontrolat.
u
Dezafectaţi aparatul.
u
Deconectaţi ştecherul de la priză.
u
Detaşaţi cablul de alimentare.
Scoaterea din funcţiune
* în funcţie de model şi dotări 11
Evacuarea aparatului la deşeuri
12 * în funcţie de model şi dotări
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Liebherr 280813 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru