10
DIAGRAMA DE GĂTIT
CU CÂT MAI MULTĂ MÂNCARE DORIŢI SĂ GĂTIŢI, cu atât
mai mult timp este necesar. O regulă empirică
este: o cantitate dublă de alimente necesită un
timp aproape dublu de coacere.
CU CÂT TEMPERATURA DE PORNIRE ESTE MAI JOASĂ, cu
atât mai mult timp este necesar pentru co-
acere. Alimentele la temperatura cam-
erei se gătesc mai repede decât alimen-
tele scoase direct din frigider.
DACĂ GĂTIŢI MAI MULTE BUCĂŢI din acelaşi al-
iment, ca de exemplu carto în coajă,
aşezai-i în formă de cerc pentru o coacere
uniformă.
UNELE ALIMENTE SUNT ACOPERITE DE O COAJĂ SAU DE
O MEMBRANĂ, de exemplu carto i, merele şi
gălbenuşurile de ouă. Aceste alimente trebuie
să e înepate cu o furculiă sau cu o scobitoare,
pentru a face aburii să iasă şi a preveni explozia.
BUCĂŢILE MAI MICI DE ALIMENTE SE VOR COACE MAI RE-
PEDE decât bucăile mari, iar bucăile uniforme
se vor coace mai uniform faă de cele cu forme
neregulate.
AMESTECAREA ŞI ÎNTOARCEREA ALIMENTELOR sunt
tehnici folosite atât la gătitul tradiional cât şi
la cel cu microunde, pentru a distribui în mod
rapid căldura în centrul alimentelor şi pentru
a evita o coacere excesivă a marginilor ex-
terne ale alimentelor.
CÂND SE GĂTESC ALIMENTE CU FORMĂ sau
grosime neregulate, aşezai partea mai
subire a alimentului înspre mijlocul far-
furiei, unde va încălzită mai târziu.
ALIMENTELE CARE CONŢIN GRĂSIME ŞI ZAHĂR se
vor coace mai repede decât acelea care conin
multă apă. De asemeni, grăsimea şi zahărul vor
atinge o temperatură mai mare decât apa.
LĂSAŢI ÎNTOTDEAUNA ALIMENTELE SĂ SE ODIHNEASCĂ
puin după ce au fost gătite. Intervalul de
odihnă îmbunătăeşte întotdeauna rezultatele,
deoarece temperatura se va distribui în mod
uniform în alimente.
TIPUL DE
ALIMENTE
CANTI
TATE
NIVE
LUL DE
PUTERE
DURATA DURATA DE
ODIHNĂ
RECOMANDĂRI
PUI (întreg) 1000 G
MAX.
(700 W)
18 - 20
MIN.
5 - 10 MIN.
ÎNTOARCEI PUIUL la jumătatea coac-
erii. Veri cai ca zeama scursă din
carne să nu e colorată la termin-
area coacerii.
PUI (file sau
bucăi)
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
VERIFICAI ca zeama scursă din carne
să nu e colorată la terminarea co-
acerii.
SLĂNINĂ 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
PUNEI PE HÂRTIE DE BUCĂTĂRIE, pe o far-
furie, în 2 sau 3 straturi, şi acoperii
tot cu hârtie de bucătărie.
LEGUME
(proaspete)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
COACEI ACOPERIT şi adăugai 2 linguri
de sare.
LEGUME
(Congelate)
250 -
400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
COACEI ACOPERIT
CARTOFI ÎN
COAJĂ
1 BUC.
4 BUC.
4 - 6 MIN.
12 - 15
MIN.
2 MIN.
5 MIN.
ÎNEPAI CU FURCULIA. (1 buc. = 250 g).
Întoarcei la jumătatea coacerii.
CARNE
(ruladă)
600 -
700 G
600 W
12 - 14
MIN.
5 MIN.
PEŞTE (întreg) 600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN. ÎNEPAI PIELEA şi gătii acoperit.
PEŞTE (file
sau bucăi)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
PUNEI CU PARTEA MAI SUBIRE spre mij-
locul farfuriei. Coacei acoperit.