15
DIAGRAMA DE GĂTIT
CU CÂT MAI MULTĂ MÂNCARE DORIŢI SĂ GĂTIŢI, cu atât
mai mult timp este necesar. O regulă empirică
este: o cantitate dublă de alimente necesită un
timp aproape dublu de coacere.
CU CÂT TEMPERATURA DE PORNIRE ESTE MAI JOASĂ,
cu atât mai mult timp este necesar pent-
ru gătire. Alimentele la temperatura ca-
merei se gătesc mai repede decât ali-
mentele scoase direct din frigider.
DACĂ GĂTIŢI MAI MULTE BUCĂŢI din
acelaşi aliment, ca de exemplu
carto în coajă, aşezai-i în formă de
cerc pentru o coacere uniformă.
AMESTECAREA ŞI ÎNTOARCEREA ALIMENTELOR sunt
tehnici folosite atât la gătitul tradiional cât şi
la cel cu microunde, pentru a distribui în mod
rapid căldura în centrul alimentelor şi pent-
ru a evita o gătire excesivă a marginilor ex-
terne ale alimentelor.
CÂND SE GĂTESC ALIMENTE CU FORMĂ SAU GRO-
SIME neregulată, aşezai partea mai
subire a alimentului înspre mijlocul far-
furiei, unde va încălzită la urmă.
ALIMENTELE CARE CONŢIN GRĂSIME ŞI ZAHĂR se
vor găti mai repede decât acelea care conin
multă apă. De asemenea, grăsimea şi zahărul
vor atinge o temperatură mai mare decât apa.
LĂSAŢI ÎNTOTDEAUNA ALIMENTELE ÎN
REPAUS puin după ce au fost
gătite. Perioada de repaus
îmbunătăeşte întotdeauna
rezultatele, deoarece temperatu-
ra se va distribui în mod uniform în alimente.
UNELE ALIMENTE SUNT ACOPERITE DE PIELE SAU
MEMBRANĂ de exemplu carto i, merele şi
gălbenuşurile de ouă. Aceste alimente
trebuie să e înepate cu o furculiă
sau cu o scobitoare, pentru a face
aburii să iasă şi a preveni explozia.
BUCĂŢILE MAI MICI DE ALIMENTE SE VOR GĂTI
MAI REPEDE decât bucăile mari, iar bucăile uni-
forme se vor găti mai uniform faă de cele cu
forme neregulate.
TIPUL DE AL
IMENTE
CANTITATE
NIVELUL
DE PUTERE
DURATA
PERIOA
DA DE RE
PAUS
RECOMANDĂRI
PUI (întreg) 1.000 G
700W
18 - 20
MIN.
5 - 10 MIN.
ÎNTOARCEI PUIUL la jumătatea gătirii.
Veri cai ca zeama scursă din carne
să nu e colorată la terminarea co-
acerii.
PUI ( le sau
bucăi)
500 G
8 - 10
MIN.
5 MIN.
VERIFICAI ca zeama scursă din carne
să nu e colorată la terminarea
gătirii.
SLĂNINĂ 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
PUNEI PE HÂRTIE DE BUCĂTĂRIE, pe un pl-
atou, în 2 sau 3 straturi şi acoperii
tot cu hârtie de bucătărie.
LEGUME (pro-
aspete)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
GĂTII ACOPERIT şi adăugai 2 linguri
de sare.
LEGUME (con-
gelate)
250 - 400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN. GĂTII ACOPERIT
CARTOFI ÎN
COAJĂ
1 BUC.
4 BUC.
4 - 6 MIN.
12 - 15
MIN.
2 MIN.
5 MIN.
ÎNEPAI CU FURCULIA. (1 buc. = 250 g).
Întoarcei la jumătatea gătirii.
RULADĂ de
carne
600 - 700 G
500W
12 - 14
MIN.
5 MIN.
PEŞTE (întreg) 600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN. ÎNEPAI PIELEA şi gătii acoperit.
PEŞTE (bucăi
sau le)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
PUNEI CU PARTEA MAI SUBIRE spre mij-
locul farfuriei. Gătii acoperit.