Whirlpool AMW 215 WH Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
AMW 215
www.whirlpool.com
2
RO
INSTALAREA
ÎNAINTE DE RACORDARE
V
ERIFICAŢI CA APARATUL NU FIE DETERIORAT.
Controlaţi ca uşa cuptorului să se închidă bine
în suportul uşii şi ca garnitura interioară a uşii
să nu e deteriorată. Goliţi cuptorul şi curăţaţi
interiorul acestuia cu o cârpă moale, umezită.
DUPĂ RACORDARE
L
EGAREA LA PĂMÂNT A ACESTUI APARAT este
obligatorie. Producătorul nu-şi asumă
nici o responsabilitate pentru accidente
suferite de persoane sau animale sau
pentru deteriorarea bunurilor, provocate
de nerespectarea acestei cerinţe.
Producătorul nu este responsabil pentru
problemele cauzate de nerespectarea de
către utilizator a acestor instrucţiuni.
N
U PUNEŢI ÎN FUNCŢIUNE ACEST APARAT dacă a
fost deteriorat cablul de alimentare sau
ştecherul, dacă nu funcţionează corect,
sau dacă a fost deteriorat sau a căzut pe
jos. Nu introduceţi cablul de alimentare
sau ştecherul în apă. Ţineţi cablul la
distanţă de suprafeţele  erbinţi. Există
pericol de electrocutare, incendiu sau
alte accidente.
Aşezaţi cuptorul pe o suprafaţă
stabilă şi netecare să  e
su cient de rezistentă pentru
a suporta cuptorul şi
ustensilele de bucătărie pe care
le veţi introduce în acesta. Aveţi grijă când îl
transportaţi.
C
ONTROLAŢI DACĂ TENSIUNEA de pe plăcuţa
cu datele tehnice corespunde cu
tensiunea din locuinţa dumneavoastră.
C
UPTORUL POATE FI UTILIZAT DOAR dacă uşa
cuptorului este bine închisă.
Se pot produce recepţia
slabă a programelor de
televiziune şi interferenţe
radio dacă cuptorul este
situat aproape de televizor, radio sau antenă.
Aşezaţi cuptorul la distanţă faţă de celelalte
surse de căldură. Pentru o ventilaţie adecvată
este necesar un spaţiu de cel puţin 20 cm
deasupra cuptorului. Controlaţi ca spaţiul de
dedesubtul, deasupra şi din jurul cuptorului să
e liber pentru a permite circulaţia adecvată a
aerului.
3
RO
NU PERMITEŢI COPIILOR să utilizeze cuptorul
nesupravegheaţi decât după ce le-aţi dat
instrucţiuni adecvate, în aşa fel încât să  e
în stare să utilizeze cuptorul în mod sigur
şi să înţeleagă riscurile ce pot apărea prin
utilizarea improprie a aparatului.
Aparatul nu este destinat a  folosit
de copii mici sau de
persoane in rme,
fără supraveghere.
Copiii mici trebuie
supravegheaţi pentru a
siguri că nu se joacă cu aparatul.
În cazul în care cuptorul poate  folosit în
mod combinat, copiii pot să-l foloseas
doar sub supravegherea unui adult, din
cauza temperaturilor mari generate.
NORME DE SIGURANŢĂ IMPORTANTE
NU ÎNCĂLZIŢI ŞI NU UTILIZAŢI MATERIA-
LE INFLAMABILE înăuntrul cuptorului sau
lângă cuptor. Vaporii pot crea riscul de
incendiu sau explozie.
N
U UTILIZAŢI CUPTORUL DV. CU MICROUNDE
pentru a usca îmbrăcăminte, hârtie,
mirodenii, ierburi aromate, lemn,  ori,
fructe sau alte materiale combustibile.
Există pericol de incendiu.
N
U COACEŢI ALIMENTELE PESTE TIMPUL RECOMAN-
DAT. Există pericol de incendiu.
N
U LĂSAŢI CUPTORUL NESUPRAVEGHEAT, în
special când utilizaţi hârtie, plastic sau
alte materiale combustibile în procesul
de coacere. Hârtia se poate carboniza
sau poate lua foc, iar unele obiecte din
plastic se pot topi dacă sunt utilizate la
încălzirea alimentelor.
D
ACĂ MATERIALELE DINĂUNTRU / DINAFARA
CUPTORULUI SE APRIND SAU DACĂ OBSERVAŢI
FUM, ţineţi închisă uşa cuptorului şi
stingeţi cuptorul. Deconectaţi cablul de
alimentare sau închideţi alimentarea cu
curent de la tabloul de siguranţe sau de
la întrerupător.
CITIŢI CU ATENŢIE ŞI PĂSTRAŢI PENTRU A CONSULTA ŞI PE VIITOR
N
U UTILIZAŢI CUPTORUL CU MI-
CROUNDE pentru a încălzi
recipiente sigilate ermetic.
Presiunea creşte şi se
pot provoca pagube când
acestea sunt deschise, sau pot exploda.
OUĂ
N
U UTILIZAŢI CUPTORUL CU MICROUNDE pentru
a găti sau a încălzi ouă întregi,
cu sau fără coajă, întrucât
acestea pot exploda chiar şi
după terminarea încălzirii cu
microunde.
G
ARNITURILE UŞII ŞI ZONELE GARNITURII UŞII
trebuie să  e veri cate periodic ca să nu
e deteriorate. Dacă aceste zone sunt
deteriorate, aparatul nu trebuie să mai
e pus în funcţiune până când n-au fost
reparate de către un tehnician cali cat.
N
U UTILIZAŢI vapori sau substanţe chimice
corozive în acest aparat. Acest tip de
cuptor este destinat în mod speci c
pentru încălzirea sau prepararea
alimentelor. Nu este destinat pentru uzul
industrial sau de laborator.
N
U AGĂŢAŢI ŞI NU SPRIJINIŢI obiecte grele
pe uşă, deoarece pot deteriora uşa
cuptorului şi balamalele. Mânerul uşii
nu trebuie să  e folosit pentru a agăţa
obiecte de el.
4
RO
GENERALITĂŢI
A
CEST APARAT ESTE DESTINAT DOAR PENTRU UZUL CASNIC!
A
PARATUL NU TREBUIE FIE ÎNTREBUINŢAT FĂRĂ ALI-
MENTE în cuptor când se utilizează microundele.
Funcţionarea în acest mod poate deteriora
aparatul.
D
ACĂ FACEŢI ÎNCERCĂRI DE UTILIZARE a cuptorului,
puneţi un pahar cu apă în interiorul acestuia.
Apa va absorbi energia microundelor, iar
cuptorul nu se va deteriora.
Î
NDEPĂRTAŢI SÂRMULIŢELE DE ÎNCHIDERE de
la pungile de hârtie sau de plastic
înainte de a le introduce în cuptor.
PRĂJIREA CU MULT ULEI
N
U UTILIZAŢI CUPTORUL DV. CU MICROUNDE pentru
prăjirea cu mult ulei, întrucât
temperatura uleiului nu
poate  controlată.
LICHIDE
D
E EXEMPLU UTURILE SAU APA. Supraîncălzirea
lichidului peste punctul de
erbere poate apărea fără
ca acest lucru să  e pus în
evidenţă de bulele de aer. Din
acest motiv se poate produce o
revărsare bruscă a lichidului  erbinte.
Pentru a preveni această eventualitate, trebuie
luate următoarele măsuri:
1. Evitaţi utilizarea recipientelor cu laturi
rectilinii şi cu gât îngust.
2. Amestecaţi lichidul înainte de a introduce
recipientul în cuptor şi lăsaţi linguriţa în
recipient.
3. După încălzire, lăsaţi să se odihnească
puţin, apoi amestecaţi din nou înainte de
a scoate cu grijă recipientul din cuptor.
ATENŢIE
CONSULTAŢI ÎNTOTDEAUNA cartea de bucate pentru
microunde pentru detalii. În special dacă gătiţi
sau încălziţi alimente ce conţin alcool.
D
UPĂ ÎNCĂLZIREA ALIMENTELOR sau a
băuturilor pentru copii, în
biberon sau în borcănelul
cu alimente, amestecaţi şi
controlaţi întotdeauna temperatura înainte
de a le servi. Acest lucru va asigura distribuirea
uniformă a căldurii şi evitarea riscului de opăriri
şi de arsuri.
Asiguraţi-vă ca tetina şi capacul să  e scoase
înainte de a încălzi!
PRECAUŢII
UTILIZAŢI CÂRPE SAU NUŞI DE BUCĂTĂRIE
pentru a evita arsurile, când atingeţi
recipiente, părţi ale cuptorului şi vasul,
după coacere.
N
U UTILIZAŢI CAVITATEA SA pentru a depozita
obiecte de nici un fel.
D
ESCHIDERILE DE VENTILARE ale cuptorului nu trebuie
să  e acoperite. Blocarea prizei de aer sau a
ori ciilor de evacuare a aerului poate duce la
deteriorarea cuptorului şi la obţinerea unor
rezultate proaste la coacere.
NU DEPOZITAŢI şi nu utilizaţi acest aparat afară.
NU UTILIZAŢI acest aparat lângă o chiuvetă de
bucătărie, într-o pivniţă umedă, lângă o piscină
sau ceva asemănător.
5
PUTERE UTILIZARE RECOMANDATĂ:
M
AX.
(750 W)
ÎNCĂLZIREA BĂUTURILOR, a apei, a supelor lichide, a cafelei, a ceaiului sau a altor
alimente ce conţin o mare cantitate de apă. Dacă alimentele conţin ouă sau
smântână alegeţi o putere inferioară.
600 W C
OACEREA peştelui, a cărnii, a legumelor etc.
400 W
O
COACERE CU MAI MARE GRIJĂ, de exemplu pentru sosuri cu un conţinut mare de
proteine, feluri de mâncare cu brânză şi ouă şi pentru terminarea de gătit a
tocanei. Mâncăruri înăbuşite, topirea untului.
D
ECONGELARE
(160 W)
DECONGELARE. Topirea untului, a brânzeturilor.
P
ĂSTRARE LA CALD
(90 W)
TOPIREA îngheţatei
RO
ACCESORII
GENERALITĂŢI
D
ACĂ ACCESORIILE CE CONŢIN METAL intră în contact
cu interiorul cuptorului, în timp ce cuptorul
funcţionează, se pot produce scântei, iar
cuptorul se poate deteriora.
SUPORTUL PLĂCII ROTATIVE
U
TILIZAŢI SUPORTUL PLĂCII ROTATIVE sub
placa rotativă din sticlă. Nu puneţi
niciodată nici un fel de ustensile
pe suportul plăcii rotative.
Fixaţi suportul pentru placa rotativă în
cuptor.
PLACA ROTATIVĂ DE STICLĂ
UTILIZAŢI PLACA ROTATIVĂ DE STICLĂ pentru toate
metodele de coacere. Aceasta
va colecta picăturile de sos şi
particulele de alimente care,
altfel, ar păta şi ar murdări
interiorul cuptorului.
Aşezaţi placa rotativă de sticlă pe suportul
pentru placa rotativă.
CONTROLAŢI CA USTENSILELE UTILIZATE să  e
rezistente pentru utilizarea în cuptor şi
să permită trecerea
microundelor prin ele,
înainte de a începe
coacerea.
C
ÂND PUNEŢI ALIMENTELE ŞI ACCESORIILE în cuptorul
cu microunde, veri caţi ca acestea să nu intre
în contact cu partea interioară a cuptorului.
Acest lucru este important în special cu ac-
cesoriile fabricate din metal sau cu părţi din
metal.
E
XISTĂ nenumărate accesorii disponibile pe
piaţă. Înainte de a le cumpăra, veri caţi ca
acestea să  e adecvate utilizării la microunde.
ALEGEREA NIVELULUI DE PUTERE AL MICROUNDELOR
GRĂTAR DE SÂRMĂ
UTILIZAŢI GRĂTARUL de sârmă când
gătiţi cu funcţiile grătarului.
C
ONTROLAŢI ÎNTOTDEAUNA ca placa turnantă să
se poată învârti liberă înainte să înceapă să
funcţioneze cuptorul. Dacă placa rotativă nu
se poate învârti liber trebuie să utilizaţi un vas
mai mic.
6
RO
UTILIZAREA CUPTORULUI
q
SELECTAŢI NIVELUL de putere şi funcţia prin
rotirea butonului multifuncţional.
w
ROTIŢI BUTONUL DE REGLARE în sens orar pen-
tru a seta durata de coacere dorită. Cup-
torul va porni automat.
ÎNTRERUPEREA SAU OPRIREA COACERII
PENTRU A ÎNTRERUPE COACEREA
Coacerea poate  întreruptă
prin deschiderea uşii, pentru
a veri ca, întoarce sau
amesteca mâncarea.
PENTRU A CONTINUA COACEREA
Închideţi uşa. Coacerea va continua de unde a
fost întreruptă.
DACĂ NU DORIŢI CONTINUAREA COACERII
Scoateţi mâncarea, rotiţi butonul de reglare pe
poziţia zero şi închideţi uşa.
7
TIPUL DE
ALIMENTE
CANTI
TATE
NIVELUL
DE PUTERE
DURATA DURATA DE
ODIHNĂ
RECOMANDĂRI
P
UI ntreg) 1000 G
750 W
18 - 20
MIN.
5 - 10 MIN.
ÎNTOARCEŢI PUIUL la jumătatea
coacerii. Veri caţi ca zeama scursă
din carne să nu  e colorată la
terminarea coacerii.
P
UI (file sau
bucăţi)
500 G 8 - 10 MIN.5 MIN.
VERIFICAŢI ca zeama scursă din carne
să nu e colorată la terminarea
coacerii.
SLĂNINĂ 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
PUNEŢI PE HÂRTIE DE BUCĂTĂRIE, pe o far-
furie, în 2 sau 3 straturi, şi acoperiţi
tot cu hârtie de bucătărie.
L
EGUME (pro-
aspete)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
COACEŢI ACOPERIT şi adăugaţi 2 linguri
de sare.
L
EGUME (Con-
gelate)
250 -
400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
COACEŢI ACOPERIT
CARTOFI ÎN
COA
1 BUC.
4 BUC.
4 - 6 MIN.
12 - 15
MIN.
2 MIN.
5 MIN.
ÎNŢEPAŢI CU FURCULIŢA. (1 buc. = 250 g).
Întoarceţi la jumătatea coacerii.
C
ARNE
(ruladă)
600 -
700 G
600 W
12 - 14
MIN.
5 MIN.
P
EŞTE (întreg) 600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MINNŢEPAŢI PIELEA şi gătiţi acoperit.
P
EŞTE (file
sau bucăţi)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
PUNEŢI CU PARTEA MAI SUBŢIRE spre
mijlocul farfuriei. Coaceţi acoperit.
RO
DIAGRAMA DE GĂTIT
CU T MAI MUL MÂNCARE DORIŢI TIŢI, cu atât
mai mult timp este necesar. O regulă empirică
este: o cantitate dublă de alimente necesită un
timp aproape dublu de coacere.
C
U T TEMPERATURA DE PORNIRE ESTE MAI JOASĂ,
cu atât mai mult timp este necesar pentru
coacere. Alimentele la temperatura
camerei se gătesc mai repede decât
alimentele scoase direct din frigider.
D
ACĂ TIŢI MAI MULTE BUCĂŢI din acelaşi
aliment, ca de exemplu carto în coajă,
aşezaţi-i în formă de cerc pentru o coacere
uniformă.
UNELE ALIMENTE SUNT ACOPERITE DE O COAJĂ SAU DE
O MEMBRANĂ, de exemplu carto i, merele şi
gălbenuşurile de ouă. Aceste alimente trebuie
să  e înţepate cu o furculiţă sau cu o scobitoare,
pentru a face aburii să iasă şi a preveni explozia.
B
UCĂŢILE MAI MICI DE ALIMENTE SE VOR COACE
MAI REPEDE decât bucăţile mari, iar bucăţile
uniforme se vor coace mai uniform faţă de cele
cu forme neregulate.
A
MESTECAREA ŞI ÎNTOARCEREA ALIMENTELOR sunt
tehnici folosite atât la gătitul tradiţional cât şi
la cel cu microunde, pentru a distribui în mod
rapid căldura în centrul alimentelor şi pentru
a evita o coacere excesivă a marginilor
externe ale alimentelor.
C
ÂND SE TESC ALIMENTE CU FORMĂ sau
grosime neregulate, aşezaţi partea mai
subţire a alimentului înspre mijlocul
farfuriei, unde va  încălzită mai târziu.
ALIMENTELE CARE COIN GRĂSIME ŞI ZAHĂR se
vor coace mai repede decât acelea care conţin
multă apă. De asemeni, grăsimea şi zahărul vor
atinge o temperatură mai mare decât apa.
L
ĂSAŢI ÎNTOTDEAUNA ALIMENTELE SE ODIHNEASCĂ
puţin după ce au fost gătite. Intervalul de
odihnă îmbunătăţeşte întotdeauna rezultatele,
deoarece temperatura se va distribui în mod
uniform în alimente.
8
TIPUL DE ALI
MENTE
CANTI
TATE
NIVELUL
DE PUTERE
DURATA DURATA DE
ODIHNĂ
RECOMANDĂRI
A
LIMENTE PUSE ÎN
FARFURIE
300 G
450 G
750 W
3 - 5
MIN.
4 - 5 MIN.
1 - 2 MIN.
ACOPERI FARFURIA
OREZ
2 DL
6 DL
1 - 2 MIN.
3 - 4 MIN.
1 MIN.
2 MIN
ACOPERI ALIMENTELE
CHIFTELUŢE 250 G 2 MIN. 1 - 2 MINNCĂLZIŢI DESCOPERIT
BĂUTURI 2 DL 1 - 2½ MIN.1 MIN.
PUNEŢI O LINGURĂ DE METAL
în cană pentru a preveni
supraîncălzirea.
S
UPĂ (clară) DL 2 - 2½ MIN.1 MIN.
REÎNLZIŢI NEACOPERIT într-o
farfurie de supă sau bol.
S
UPE SAU SOSURI
PE BAZĂ DE LAPTE
DL 2½- 3 MIN.1 MIN.
NU UMPLEŢI recipientul mai
mult de 3/4. Amestecaţi o
dată în timpul încălzirii.
C
RENVURŞTI
1 BUC.
2 BUC.
600 W
½ - 1 MIN.
1 - 1½ MIN.
1 MIN.
L
ASAGNE 500 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
RO
DIAGRAMA DE REÎNCĂLZIRE
CA ŞI LA METODELE DE TIT TRADIŢIONALE , alimentele
reîncălzite într-un cuptor cu microunde trebuie
să  e încălzite întotdeauna până când sunt
foarte  erbinţi.
CELE MAI BUNE REZULTATE SE OBŢIN atunci când
alimentele sunt aşezate cu partea mai
groasă spre marginea farfuriei şi cu
partea mai subţire în mijlocul ei.
P
UNEŢI FELII SUBŢIRI DE CARNE una deasupra
alteia sau intercalate. Feliile mai groase, ca de
exemplu rulada de carne şi cârnaţii, trebuie
puse una aproape de cealaltă.
CÂND SE REÎNCĂLZESC TOCANE SAU SOSURI este
recomandat să se amestece o dată pentru a
distribui uniform căldura.
A
COPERIREA ALIMENTELOR favorizează menţinerea
umezelii în interiorul alimentelor, reduce
împroşcarea şi scurtează timpul de
reîncălzire.
CÂND SE REÎNCĂLZESC PORŢIUNI DE ALIMENT-
ELE CONGELATE urmăriţi instrucţiunile
producătorului, indicate pe ambalaj.
PENTRU ALIMENTELE CARE NU POT FI AME-
STECATE, de exemplu cele gratinate, se
recomandă reîncălzirea la 400-600 W.
CÂTEVA MINUTE DE ODIHNĂ vor face ca temperatura
să  e distribuită uniform în interiorul
alimentelor.
9
TIPUL DE ALI
MENTE
CANTITATE NIVELUL DE
PUTERE
DURATA DURATA DE
ODIHNĂ
RECOMANDĂRI
FRIPTURĂ 800 - 1000 G
DECONGELARE
20 - 22 MIN. 10 - 15 MIN.
ÎNTOARCEŢI la jumătatea
decongelării.
C
ARNE TOCA 500 G 8 - 10 MIN.5 MIN.
ÎNTOARCEŢI la jumătatea
decongelării. Separaţi
părţile dezgheţate.
G
ARFURI, ANTRI-
COATE ŞI FRIPTURI
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
ÎNTOARCEŢI la jumătatea
decongelării.
PUI (întreg) 1200 G 25 MIN. 10 - 15 MIN.
ÎNTOARCEŢI la jumătatea
decongelării.
P
UI bucăţi sau
le
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
ÎNTOARCEŢI / SEPARAŢI la
jumătatea decongelării.
Acoperiţi cu folie
vârfurile aripilor şi
copanele pentru a evita
supraîncălzirea.
P
EŞTE (întreg) 600 G 8 - 10 MIN. 5 - 10 MIN.
ÎNTOARCEŢI la jumătatea
decongelării şi acoperiţi
coada cu folie pentru a
evita supraîncălzirea.
P
EŞTE ( le sau
bucăţi)
400 G 6 - 7 MIN.5 MIN.
ÎNTOARCEŢI la jumătatea
decongelării. Separaţi
părţile dezgheţate.
PÂINE 500 G 4 - 6 MIN.5 MIN.
ÎNTOARCEŢI la jumătatea
decongelării.
C
ORNURI ŞI CHIFLE
4 BUC.
(150 - 200 G)
1½ - 2
MIN. 2 - 3 MIN.PUNEŢI în formă de cerc.
F
RUCTE ŞI BACE 200 G 2 - 3 MIN. 2 - 3 MIN.
S
EPARAŢI în timpul
decongelării.
RO
DIAGRAMĂ DE DECONGELARE
ALIMENTELE CONGELATE ÎN PUNGI DE PLASTIC , peliculă
de plastic sau ambalaje din carton pot  puse
direct în cuptor, atâta timp cât ambalajul
nu conţine părţi metalice (de exemplu
sârmuliţe de metal).
F
ORMA AMBALAJULUI in uenţează timpul
de decongelare. Pachetele puţin
adânci se decongelează mai repede
decât cele mai adânci.
SEPARAŢI BUCĂŢILE de îndată ce încep
să se decongeleze. Bucăţile separate se
decongelează mai uşor.
PROTEJAŢI ZONELE DIN ALIMENTE cu mici bucăţi de folie
de aluminiu, dacă încep să se încălzească (de
exemplu copanele de pui şi vârfurile aripilor).
Î
NTOARCEŢI BUCĂŢILE MARI la jumătatea
decongelării.
ALIMENTELE FIERTE, ÎNĂBUŞITE ŞI SOSURILE DE CARNE
se decongelează mai bine dacă sunt
amestecate în timpul decongelării.
CÂND DECONGELAŢI este mai bine să nu
decongelaţi complet alimentele şi să
permiteţi ca procesul să se termine în
timpul intervalului de odihnă.
P
ERIOADA DE ODIHNĂ după decongelare
îmbunătăţeşte întotdeauna rezultatul,
deoarece temperatura se va distribui uniform
în interiorul alimentelor.
10
TIPUL DE
ALIMENTE
CANTITATE SETARE DURATA RECOMANRI
P
ÂINE PRĂJITĂ CU
BRÂNZĂ
3 BUC
GRĂTAR
4 - 5 MIN.
PUNEŢI pe grătarul de sârmă
C
ARTOFI DUCESĂ 2 PORŢII 6 - 8 MIN.
PUNEŢI farfuria pe grătarul de
sârmă.
C
ÂRNAŢI
(100 G / BUC)
2 - 3 BUC 10 - 12 MIN.
PUNEŢI pe grătarul de sârmă.
Întoarceţi la jumătatea coacerii.
P
UI BUCĂŢI 1000 G
750 W
APOI PRĂJIŢI LA
GRĂTAR
13 - 15 MIN.
8 - 9 MIN.
PUNEŢI cu pielea în sus într-o far-
furie.
C
ARTOFI GRATINAŢI 4 PORŢII
18 - 20 MIN.
5 - 6 MIN.
AŞEZAŢI vasul pe placa rotativă.
L
ASAGNA
(congelată)
500 G
600 W
APOI PRĂJIŢI LA
GRĂTAR
18 - 20 MIN.
5 - 6 MIN.
AŞEZAŢI vasul pe placa rotativă.
P
EŞTE GRATINAT
(congelat)
600 G
15 - 18 MIN.
5 - 7 MIN.
AŞEZAŢI vasul pe placa rotativă.
RO
DIAGRAMA PREPARĂRII LA GRĂTAR
FUNCŢIA GTAR ESTE EXCELENTĂ pentru rumenirea
alimentelor după gătirea cu microunde.
GTARUL DE SÂRMĂ poate  utilizat pentru a
muta alimentele mai aproape de elementul
grătar, pentru o rumenire mai rapidă.
P
UNEŢI ALIMENTELE SUBŢIRI ca de exemplu pâinea
prăjită şi cârnaţii pe grătarul de sârmă şi gătiţi
numai cu grătarul.
ALIMENTELE GROASE cum ar  cele gratinate şi
pui; Gătiţi cu microundele mai întâi şi apoi
lăsaţi grătarul să rumenească suprafaţa de sus
pentru a-i oferi o culoare plăcută.
PUTEŢI AŞEZA vasele sau gratineurile direct pe
placa turnantă de sticlă.
CONTROLAŢI ca ustensilele utilizate să  e rez-
istente pentru utilizarea în cuptor şi să
permită trecerea microundelor prin ele,
înainte de a începe prăjirea la grătar combinată
cu microunde.
N
U utilizaţi ustensile de plastic cu funcţia grătar.
Acestea se vor topi. De asemenea, nici obiectele
din lemn sau hârtie nu sunt adecvate.
11
RO
ÎNTREŢINEREA ŞI CURĂŢAREA
CURĂŢAREA ESTE SINGURA OPERAŢIE DE ÎNTREŢINERE
necesară în mod normal.
CÂND CUPTORUL NU ESTE STRAT curat, se poate
ajunge la deteriorarea suprafeţei, şi astfel
poate  afectată durata de viaţă a aparatului,
cu posibila apariţie de situaţii periculoase.
N
U UTILIZAŢI BUREŢI ABRAZIVI DIN METAL,
SUBSTANŢE DE CURĂŢAT ABRAZIVE,
bureţi de sârmă, cârpe
aspre etc. care pot
deteriora panoul de
comandă şi suprafeţele
interne şi externe ale cuptorului. Utilizaţi
un burete cu un detergent neutru sau
un prosop de hârtie cu spray de curăţat
geamuri. Aplicaţi sprayul pentru geamuri
pe prosopul de hârtie.
NU UTILIZAŢI SPRAY-UL direct în
cuptor.
LA INTERVALE REGULATE, în special
dacă s-au vărsat lichide, scoateţi
placa rotativă şi suportul plăcii rotative şi
curăţaţi baza cuptorului.
ACEST CUPTOR ESTE PROIECTAT să funioneze cu
placa rotativă la locul său.
NU puneţi în funcţiune cuptorul cu
microunde când a fost scoasă placa
rotativă pentru a  curăţată.
UTILIZAŢI UN DETERGENT NEUTRU, apă şi o cârpă
moale pentru a curăţa suprafeţele interne,
partea frontală şi posterioară a uşii şi locaşul
de deschidere a uşii.
NU LĂSAŢI SE DEPUNĂ PARTICULE DE GRĂSIME
sau de mâncare în jurul uşii.
PENTRU PETELE REZISTENTE, erbeţi în cuptor o
cană de apă, timp de 2 sau 3 minute. Aburii vor
înmuia petele.
ADĂUGAŢI PUŢIN SUC DE LĂMÂIE într-o cană cu apă,
aşezaţi-o pe placa rotativă şi  erbeţi timp de
câteva minute pentru a elimina mirosurile din
interiorul cuptorului.
NU UTILIZAŢI APARATE DE CURĂŢAT CU ABURI
pentru curăţarea cuptorului dv. cu
microunde.
S
UPORTUL PLĂCII ROTATIVE.
P
LACA ROTATIVĂ DE STICLĂ.
G
TAR DE SÂRMĂ.
LAVABILE ÎN MAŞINA DE SPĂLAT VASE:
E
LEMENTUL GTAR nu este nevoie să  e curăţat
întrucât căldura intensă va arde orice fel de
murdărie, dar plafonul de dedesubt necesită o
curăţare periodică. Acest lucru poate  realizat
cu apă caldă, detergent şi un burete.
Dacă funcţia Grătar nu este folosită cu
regularitate, trebuie lăsată să funcţioneze
singură timp de 10 minute o dată pe lună
pentru a arde orice fel de resturi, pentru a
reduce riscul unui incendiu
12
RO
GHIDUL DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
CÂND CUPTORUL NU FUNCŢIONEAZĂ, nu chemaţi
asistenţa tehnică până când nu aţi efectuat
următoarele controale:
Placa rotativă şi suportul acesteia să  e la
locul lor.
Ştecherul să  e bine introdus în priză.
Uşa să  e bine închisă.
Controlaţi siguranţele fuzibile şi veri caţi
să existe curent electric.
Controlaţi dacă este bine ventilat cuptorul.
Aşteptaţi timp de 10 minute, apoi încercaţi
să puneţi cuptorul în funcţiune încă o dată.
Deschideţi şi închideţi uşa înainte de a
încerca din nou.
A
CEST LUCRU EVITĂ apelurile telefonice inutile
pentru care va trebui să plătiţi.
Când telefonaţi la Asistenţa tehnică, vă
rugăm să comunicaţi numărul de serie şi tipul
cuptorului (vezi eticheta cu datele pentru
asistenţă). Consultaţi broşura cu garanţia
pentru îndrumări suplimentare.
DACĂ ESTE NECESARĂ ÎNLOCUIREA CABLULUI DE AL-
IMENTARE, acesta va trebui să  e
înlocuit cu un cablu original,
care este disponibil la
departamentul nostru de
asistenţă tehnică. Cablurile
de alimentare pot  înlocuite
doar de către un tehnician
specializat.
I
NTERVENŢIILE DE ASISTENŢĂ POT FI RE-
ALIZATE DOAR DE TRE UN TEHNI-
CIAN SPECIALIZAT. Este periculos
pentru oricine altcineva, în afară
de o persoană cali cată,
efectueze orice fel de operaţie
de asistenţă tehnică sau de reparaţie care
să implice scoaterea unui capac care oferă
protecţie împotriva expunerii la microunde.
NU SCOATEŢI NICI UN FEL DE PROTECŢIE.
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
CUTIA DE AMBALAJ poate  în
întregime reciclată, după cum
indică simbolul de reciclare.
Pentru aruncarea aparatului
respectaţi dispoziţiile locale.
Nu permiteţi accesul copiilor
la ambalajele potenţial periculoase
(saci de plastic, polistiren etc.).
ACEST APARAT este marcat în conformitate cu
Directiva Europeană 2002/96/EC referitoare la
Deşeurile de Echipament Electric şi Electronic
(WEEE). Asigurându-vă că acest produs
este eliminat în mod corect, contribuiţi la
prevenirea potenţialelor consecinţe negative
asupra mediului înconjurător şi sănătăţii
persoanelor, consecinţe care ar putea 
provocate de aruncarea necorespunzătoare la
gunoi a acestui produs.
SIMBOLUL de pe produs, sau de pe documentele
care însoţesc produsul,
indică faptul că acesta nu
poate  aruncat împreună
cu deşeurile menajere. Trebuie
predat la punctul de colectare
corespunzător, pentru
reciclarea echipamentului
electric şi electronic.
ARUNCAREA LA GUNOI a
aparatului trebuie făcută în
conformitate cu normele
locale pentru eliminarea
deşeurilor.
PENTRU INFORMAŢII MAI DETALIATE privind
eliminarea, valori carea şi reciclarea acestui
produs, vă rugăm să contactaţi administraţia
locală, serviciul de eliminare a deşeurilor
menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat
produsul.
ÎNAINTE DE A-L ARUNCA, tăiaţi cablul principal de
alimentare al aparatului astfel încât acesta să
nu poată  racordat la reţeaua de curent.
13
RO
14
RO
15
RO
16
TEST CANTITATE DURATA APROX. NIVELUL DE PUTERE RECIPIENT
12.3.1 750
G 10 MIN.750 W PYREX 3.220
12.3.2 475
G 5 MIN.750 W PYREX 3.827
12.3.3 900
G 14 MIN.750 W PYREX 3.838
12.3.4 1100
G
18-20 MIN.
5-6 MIN.
750 W
GTAR PYREX 3.827
13.3 500
G 12 MIN. DECONGELARE PLASAŢI PE PLACA ROTATIVĂ
TENSIUNE DE ALIMENTARE 230 V/50 HZ
PUTERE INTRARE NOMINALĂ 1150 W
S
IGURANŢĂ 10 A
P
UTERE IEŞIRE MICROUNDE 750 W
D
IMENSIUNI EXTERIOAREXLXA) 285 X 456 X 404
D
IMENSIUNI INTERIOAREXLXA) 196 X 292 X 295
RO
RO
461965270171
ÎN CONFORMITATE CU IEC 60705.
COMISIA INTERNAŢIONALĂ DE ELECTROTEHNICĂ a redactat un standard pentru testarea comparativă
a performanţelor de încălzire ale diverselor cuptoare cu microunde. Pentru acest cuptor se
recomandă următoarele:
Whirlpool Sweden AB
DATE TEHNICE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool AMW 215 WH Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului