Tefal YG650126 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

26
Să punem protecţia mediului pe primul loc!
i
Aparatul dumneavoastră conţine materiale valoroase care pot fi revalorificate sau reciclate.
Duceţi aparatul la un punct local de colectare a deşeurilor din oraşul dumneavoastră.
RECOMANDĂRI PRIVIND SIGURANŢA
Citiţi întotdeauna cu atenţie instrucţiunile înainte de a utiliza aparatul pentru prima dată şi
păstraţi-le pentru utilizare ulterioară: orice utilizare neconformă cu instrucţiunile va
exonera Tefal de orice răspundere.
Acest aparat este în conformitate cu întreaga legislaţie relevantă privind siguranţa, incluzând
directivele privind joasa tensiune, reglementările privind compatibilitatea electromagnetică şi
materialele aflate în contact cu alimentele şi legislaţia privind protecţia mediului.
Acest aparat nu este destinat utilizării de către persoane (inclusiv copii) cu capacităţi fizice,
senzoriale sau mintale reduse sau cu lipsă de experienţă şi cunoştinţe, cu excepţia cazului în care
au beneficiat de supraveghere sau instruire cu privire la utilizarea aparatului din partea unei
persoane responsabile de siguranţa acestora.
• Copiii trebuie supravegheaţi pentru a avea grijă să nu se joace cu aparatul.
Verificaţi dacă tensiunea de alimentare a aparatului dumneavoastră corespunde cu tensiunea
instalaţiei electrice. Garanţia va fi considerată nulă în cazul unei erori de conexiune electrică.
Aparatul este conceput exclusiv pentru uz casnic. În cazul oricărei utilizări în scop comercial,
utilizări inadecvate sau nerespectări a instrucţiunilor, producătorul nu îşi asumă nicio răspundere,
iar garanţia nu se va aplica.
Aparatul nu este conceput pentru a fi utilizat în următoarele situaţii, care nu sunt acoperite de
garanţie:
- În colţuri de bucătărie rezervate personalului în magazine, birouri şi alte medii profesionale.
- La ferme.
- De către clienţii hotelurilor sau motelurilor sau în alte spaţii rezidenţiale.
- Într-o unitate cu opţiuni de cazare şi mic dejun şi alte medii similare.
• Deconectaţi aparatul imediat după utilizare sau când îl curăţaţi.
Nu utilizaţi aparatul dacă acesta nu funcţionează în mod corespunzător sau dacă a fost deteriorat.
În acest caz, contactaţi un centru de service aprobat Tefal (a se vedea lista de centre post-
vânzare).
Nu aşezaţi aparatul lângă o sursă de căldură sau într-un cuptor încins, deoarece acest lucru ar
putea cauza deteriorări grave.
Orice intervenţie în afară de curăţare şi activităţile de întreţinere normale efectuate de client
trebuie realizată de un centru de service aprobat Tefal.
• Nu scufundaţi aparatul, cablul de alimentare sau ştecărul în apă sau orice alt lichid.
• Nu lăsaţi cablul de alimentare la îndemâna copiilor.
Conectaţi aparatul la o priză cu împământare. Dacă doriţi să utilizaţi un cablu prelungitor,
verificaţi dacă priza are un conductor cu împământare.
Cablul de alimentare nu trebuie plasat niciodată în apropiere sau în contact cu piesele fierbinţi
ale aparatului dumneavoastră, lângă o sursă de căldură sau să atârne peste o muchie ascuţită.
Nu utilizaţi aparatul în cazul în care cablul de alimentare sau ştecherul este deteriorat. Pentru a
evita orice pericol posibil, înlocuiţi cablul de alimentare sau ştecherul la un centru de service
aprobat Tefal (a se vedea lista din broşura de service).
• Pentru siguranţa proprie, utilizaţi doar accesorii şi piese de schimb Tefal potrivite pentru aparatul
dumneavoastră.
Toate aparatele fac obiectul unor proceduri stricte de control al calităţii. Aleatoriu asupra
aparatelor sunt efectuate teste practice, ceea ce ar putea explica eventualele urme de utilizare.
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page26
27
EN
TR
BU
RO
EL
1 Capacul aparatului
2 Orificii de evacuare a aburului
3 Fante pentru borcane de sticlă
4 Bază
5 Capace pentru recipient
6 Strecurători
7 Zone de prindere
8 Recipient ultra-rezistent
Panou de comandă
9
Ecran LCD
a Afişaj pentru timpul rămas
b Afişaj pentru ciclul în curs
c Afişaj de program
10 Buton OK
11 Buton de pornire/oprire
12 Tastă – pentru setarea timpului
13 Tastă + pentru setarea timpului
Descriere
Recomandări
Înainte de prima utilizare
• Înlăturaţi orice ambalaje, etichete autocolante sau accesorii din interiorul şi
exteriorul aparatului
- fig.1.
Curăţaţi recipientele, capacele şi strecurătorile cu apă caldă şi săpun sau în
maşina de spălat vase
- fig.2. Capacul aparatului poate fi curăţat cu apă
caldă şi săpun. Pentru a curăţa interiorul recipientului, este suficient să
ştergeţi cu un burete – aveţi grijă să nu utilizaţi partea abrazivă a buretelui
deoarece aceasta va deteriora aparatul. Nu utilizaţi produse de curăţare
abrazive. Nu aşezaţi sau scufundaţi niciodată corpul aparatului în apă.
În timpul utilizării
Nu mişcaţi aparatul în timpul utilizării şi mai ales nu deschideţi
capacul. Nu aşezaţi aparatul în locuri unde există vibraţii (de exemplu,
pe un frigider) sau expuse la curenţi de aer. Respectarea acestor
recomandări va asigura succesul preparatelor dumneavoastră.
Utilizaţi aparatul la temperatura camerei. Temperatura ideală pentru
un preparat de succes este între 20°C şi 25°C. Sub 20°C, măriţi timpul
de fermentare pentru a obţine un rezultat mai bun. Peste 25°C, timpul
de fermentare poate fi redus.
La finalul ciclului
De-a lungul procesului, forma strecurătorii se poate modifica: când
strecurătoarea este încă umedă, acesta poate fi mai puţin tensionată.
Acesta va reveni la forma iniţială atunci când este complet uscată.
Recipientele, strecurătorile şi capacele sunt concepute strict pentru prepararea
iaurtului. Nu le aşezaţi în compartimentul congelatorului sau într-o combină
frigorifică. Nu le utilizaţi într-un cuptor tradiţional sau cu microunde.
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page27
28
Selectarea ingredientelor
Lapte
Ce tip de lapte trebuie să utilizaţi?
Toate reţetele noastre (cu excepţia cazului în care se precizează altfel)
sunt preparate din lapte de vacă. Puteţi utiliza lapte vegetal, precum
lapte de soia, de exemplu, precum şi lapte de oaie sau de capră, dar, în
acest caz, fermitatea iaurtului poate varia în funcţie de laptele utilizat.
Laptele crud sau laptele cu perioadă de valabilitate mare şi toate tipurile
de lapte descrise mai jos sunt potrivite pentru aparatul dumneavoastră:
Lapte sterilizat cu perioadă de valabilitate mare: laptele integral
UHT produce iaurturi mai ferme. Utilizând lapte semi-degresat veţi
obţine iaurturi mai subţiri. Cu toate acestea, puteţi utiliza lapte semi-
degresat şi puteţi scurge iaurtul timp de 1-3 ore pentru a obţine
textura dorită.
Lapte pasteurizat: acest tip de lapte face iaurtul mai cremos şi
produce o pojghiţă subţire la suprafaţă.
Lapte crud (lapte de fermă): acesta trebuie fiert. De asemenea, este
recomandat să îl lăsaţi să fiarbă un timp îndelungat. Este periculos să
folosiţi acest tip de lapte fără a-l fierbe. Apoi trebuie să-l lăsaţi să se
răcească înainte de a-l utiliza în aparat. Nu este recomandată crearea
de culturi cu iaurturi preparate din lapte crud.
Lapte praf: utilizând lapte praf veţi obţine iaurturi foarte cremoase.
Respectaţi instrucţiunile producătorului înscrise pe cutie.
Ferment
Acesta este preparat din:
- Un iaurt natural cumpărat din magazin cu o cât mai lungă perioadă de
valabilitate; astfel, iaurtul dumneavoastră va conţine mai mult ferment
activ pentru mai multă fermitate.
- Unul dintre iaurturile preparate recent de dumneavoastră – acesta
trebuie să fie natural şi preparat recent. Acest procedeu se numeşte
crearea culturilor de iaurt. După cinci procese de creare a culturilor,
iaurtul folosit îşi pierde fermenţii activi şi riscă, aşadar, să confere o
consistenţă mai puţin fermă. Atunci va trebui să începeţi din nou cu un
iaurt cumpărat din magazin.
Lapte
semi-degresat
Lapte
integral
Lapte
crud
Lichid
Condensat
Alegeţi, de
preferinţă, un tip
de lapte integral
care nu necesită
fierbere (lapte
UHT cu perioadă
de valabilitate
mare sau lapte
praf).
Laptele crud
(proaspăt) trebuie
fiert şi apoi răcit şi
trebuie să i se
înlăture caimacul.
Dacă aţi fiert
laptele, aşteptaţi
până când acesta
atinge
temperatura
camerei înainte de
a adăuga
fermentul.
Utilizaţi laptele la
temperatura
camerei pentru a
nu distruge
proprietăţile
fermentului
dumneavoastră.
Pentru a asigura succesul tuturor preparatelor dumneavoastră, vă prezentăm câteva
reguli pe care trebuie să le urmaţi.
Temperatura joasă şi fermentarea de durată, iată secretul!
Amestecul este transformat în iaurt sau iaurt fără zer prin incubare la temperatura
potrivită pentru o anumită perioadă de timp.
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page28
29
EN
TR
BU
RO
EL
Prepararea iaurtului
Prepararea amestecului pentru 1 recipient
Aveţi nevoie de 1 l de lapte (a se vedea secţiunea Selectarea
ingredientelor) şi de 80 g sau 1 lingură plină de iaurt (a se vedea
secţiunea Selectarea ingredientelor).
Turnaţi 1 l de lapte într-un vas mare şi adăugaţi iaurtul.
Bateţi iaurtul cu ajutorul unei furculiţe sau al unui tel până când
obţineţi un amestec omogen.
Turnaţi preparatul direct în recipient
- fig.3
şi închideţi capacele
- fig.4
. Dacă doriţi să scurgeţi iaurtul, vă rugăm să respectaţi
instrucţiunile de preparare a iaurtului fără zer (a se vedea secţiunea
Prepararea iaurtului fără zer).
• Repetaţi operaţiunea dacă doriţi să preparaţi un al doilea recipient de
iaurt.
Pornirea aparatului
Aşezaţi recipientele de iaurt umplute (cu capacele puse) pe baza
aparatului
- fig.5.
• Închideţi capacul pentru a acoperi produsul
- fig.6.
• Conectaţi aparatul la reţeaua de alimentare
- fig.7.
• Apăsaţi butonul .
Timpul presetat este afişat intermitent: 8 ore.
Dacă este necesar, reglaţi timpul cu ajutorul tastelor + şi – pentru a
obţine textura şi gustul pe care le doriţi.
• Confirmaţi cu tasta .
• Ciclul va începe.
Timp de fermentare
• Iaurtul dumneavoastră va necesita un timp de fermentare de 6 până la
12 ore, în funcţie de ingredientele de bază şi de rezultatul dorit. Cu cât
timpul de fermentare este mai lung, cu atât iaurtul este mai ferm şi mai
acru.
Încheierea ciclului şi răcirea
3 semnale sonore indică încheierea ciclului. După 5 minute, aparatul se
opreşte automat. Apăsaţi pentru a întrerupe semnalul sonor. Dacă
ţineţi tasta apăsată, veţi putea reveni la meniu. Este posibil să adăugaţi
timp apăsând tasta + sau – şi confirmând cu tasta .
• Scoateţi aparatul din priză.
• La încheierea ciclului, ţineţi preparatul la frigider timp de cel puţin patru
ore înainte de consum, astfel încât să capete fermitate.
• Consistenţa optimă a iaurtului dumneavoastră va fi obţinută după 12 ore
de ţinut la frigider.
Conservare
• Iaurtul natural poate fi păstrat în frigider pe o perioadă de maxim 7 zile.
6 h 7 h 8 h 9 h
10 h 11 h 12 h
Lichid
Condensat
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page29
30
Prepararea iaurtului fără zer
Prepararea amestecului pentru 1 recipient
Aveţi nevoie de 1 l de lapte (a se vedea secţiunea Selectarea
ingredientelor) şi de 80 g sau 1 lingură plină de iaurt (a se vedea
secţiunea Selectarea ingredientelor).
Turnaţi 1 l de lapte într-un vas mare şi adăugaţi iaurtul.
Bateţi iaurtul cu ajutorul unei furculiţe sau al unui tel până când
obţineţi un amestec omogen (nu este nevoie să-l amestecaţi uşor).
• Aşezaţi strecurătoarea în recipientul de iaurt în poziţie de fermentaţie
(poziţia inferioară)
- fig.8.
Turnaţi preparatul direct în strecurătoarea care a fost aşezată în
prealabil în recipient
- fig.9
. Nu umpleţi recipientul peste nivelul
marginii strecurătorii (trebuie să o puteţi ridica pentru a strecura
preparatul). Închideţi capacul
- fig.10
.
Pornirea aparatului
Aşezaţi recipientele umplute (cu strecurătorile şi capacele puse) pe
baza aparatului
- fig.11.
• Închideţi capacul pentru a acoperi produsul
- fig.12.
• Conectaţi aparatul la reţeaua de alimentare
- fig.7.
• Apăsaţi butonul .
Timpul presetat este afişat intermitent: 8 ore.
Dacă este necesar, reglaţi timpul cu ajutorul tastelor + şi – pentru a
obţine textura şi gustul pe care le doriţi.
• Confirmaţi cu tasta .
• Ciclul va începe.
Timp de fermentare
Preparatul va necesita un timp de fermentare de 6 până la 12 ore,
în funcţie de ingredientele de bază şi de rezultatul dorit.
Încheierea ciclului şi răcirea
3 semnale sonore indică încheierea ciclului. După 5 minute, aparatul se
opreşte automat. Semnalul sonor va dura timp de 30 de secunde.
Apăsaţi pentru a întrerupe semnalul sonor. Dacă ţineţi tasta
apăsată, veţi putea reveni la meniu. Este posibil să adăugaţi timp
apăsând tasta + sau – şi confirmând cu tasta .
• Scoateţi aparatul din priză.
6 h 7 h 8 h 9 h
10 h 11 h 12 h
Lichid
Condensat
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page30
31
EN
TR
BU
RO
EL
Scurgere, depozitare şi răcire
La finalul procesului de preparare, ridicaţi strecurătoarea apucând-o
de margine, răsuciţi-o până la 180° şi reaşezaţi-o în recipientul de iaurt
astfel încât să se afle în poziţie de scurgere
- fig.13-14
. Aşezaţi capacul
deasupra.
• Lăsaţi la scurs în frigider timp de cel puţin 3 ore; după gust, puteţi lăsa
la scurs până la 12 ore. Dacă doriţi ca iaurtul să aibă o textură cu
adevărat consistentă, lăsaţi-l să se scurgă peste noapte la frigider.
Consistenţa optimă a iaurtului dumneavoastră va fi obţinută după
12 ore de ţinut la frigider.
• Imediat ce scurgerea s-a încheiat, goliţi lactoserul (zerul) din recipient
şi apoi aşezaţi la loc strecurătoare în recipient şi închideţi capacul.
Păstraţi iaurtul scurs la frigider.
• Nu utilizaţi obiecte ascuţite în strecurătoare
- fig.15.
.
* Când preparaţi iaurt sau iaurt fără zer, se formează lactoser (zer). Acest lichid, pe care
dumneavoastră îl scurgeţi mai mult sau mai puţin pentru a obţine un preparat mai
uscat sau mai puţin uscat, nu dăunează sănătăţii dumneavoastră; din contră, conţine
multe minerale.
Conservare
• Iaurtul scurs trebuie ţinut la rece şi trebuie consumat în cel mult 7 zile.
Întreţinere
• Deconectaţi întotdeauna aparatul de la priză înainte de a-l curăţa.
• Nu aşezaţi sau scufundaţi corpul aparatului în apă. Curăţaţi cu o lavetă
umedă şi cu apă fierbinte şi săpun. Clătiţi cu grijă şi uscaţi.
Curăţaţi recipientele, capacele şi strecurătorile cu apă caldă şi săpun
sau în maşina de spălat vase
- fig.2.
• Capacul aparatului poate fi curăţat cu apă caldă şi săpun.
• O simplă ştergere cu un burete este suficientă pentru a curăţa partea
interioară a bazei.
Spălaţi strecurătoarea la scurt timp după utilizare. Dacă o spălaţi
manual, lăsaţi-o să se usuce la aer.
Timp de scurgere (răcit)
Goliţi zerul cu
regularitate
Foarte umed
Umed Foarte uscat
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page31
32
PROBLEME POSIBILE CAUZE SOLUŢIE
Iaurturile sunt prea lichide.
• Folosirea de lapte semi-
degresat sau lapte
degresat fără a adăuga
lapte praf (laptele folosit
simplu nu este suficient de
bogat în proteine).
• Adăugaţi un borcan de iaurt
preparat din lapte praf
(două, dacă sunt preparate
din lapte degresat) sau
folosiţi lapte integral.
• Mişcare, lovituri sau vibraţii
ale aparatului în timpul
fermentării.
• Nu mişcaţi aparatul în
timpul funcţionării.
• Nu aşezaţi pe un frigider.
• Fermentul nu mai este
activ.
• Schimbaţi fermentul sau
marca de iaurt răcit.
Verificaţi perioada de
valabilitate a fermentului sau
iaurtului răcit.
• Aparatul a fost deschis în
timpul ciclului.
• Nu scoateţi recipientele şi
nu deschideţi aparatul
înainte de încheierea
ciclului (aproximativ opt
ore).
• Feriţi aparatul de curenţi
de aer în timpul utilizării.
Timpul de fermentare este
prea scurt.
• Măriţi timpul de
fermentare cu ajutorul
temporizatorului.
Iaurturile sunt prea lichide.
• Recipientele nu au fost
curăţate/clătite
corespunzător.
• Înainte de a turna
preparatul în recipiente,
verificaţi să nu existe urme
de lichid de spălat,
produse de curăţare sau
murdărie în interiorul
recipientelor.
Iaurturile sunt prea acide.
Timpul de fermentare este
prea lung.
• Reduceţi timpul de
fermentare la următorul
lot.
Se formează un lichid
translucid (numit zer) pe
suprafaţa sau pe părţile
laterale ale iaurtului la
sfârşitul procesului de
fermentare.
• Iaurtul a fermentat prea
mult.
• Reduceţi timpul de
fermentare şi/sau adăugaţi
lapte praf.
Identificarea şi remedierea defecţiunilor
Rezultate nesatisfăcătoare
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page32
33
EN
TR
BU
RO
EL
Probleme de funcţionare
PROBLEME POSIBILE CAUZE SOLUŢIE
Aparatul nu funcţionează. • Conexiune.
Verificaţi mai întâi
conexiunea aparatului.
Aparatul este conectat
corect, dar nu funcţionează.
• Problemă tehnică.
• Nu mişcaţi aparatul în
timpul funcţionării.
• Nu aşezaţi pe un frigider.
Contactaţi-vă distribuitorul
sau un centru de service
aprobat Tefal.
Am programat un timp
de fermentare incorect.
Ţineţi apăsat butonul
pentru a reveni la meniul
iniţial. După aceea, puteţi
regla din nou timpul –
important: ciclul va porni din
nou de la început!
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page33
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50

Tefal YG650126 Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru