11. CUPTOR - INFORMAȚII ȘI SFATURI
AVERTIZARE!
Consultați capitolele privind
siguranța.
Temperatura și duratele de
coacere din tabele au rol
consultativ. Acestea depind
de rețete și de calitatea și
cantitatea ingredientelor
utilizate.
11.1 Informații cu caracter
general
• Aparatul are patru poziții pentru raft.
Numărați pozițiile rafturilor din partea
de jos a podelei aparatului.
• Aparatul are un sistem special care
produce o circulație naturală a aerului
și o reciclare constantă a aburului. Cu
acest sistem puteți găti într-un mediu
cu aburi și puteți păstra preparatele
moi în interior și crocante la exterior.
Reduce la minimum durata de gătire
și consumul de energie.
• Umezeala poate produce condens în
aparat sau pe panourile de sticlă ale
ușii. Acest lucru este normal.
Utilizatorul trebuie să se îndepărteze
întotdeauna de aparat atunci când
deschide ușa aparatului pe durata
gătirii. Pentru a reduce condensul,
lăsați aparatul să funcționeze timp de
10 minute înainte de gătire.
• Curățați umezeala rămasă după
fiecare utilizare a aparatului.
• Nu puneți obiecte direct pe podeaua
aparatului și nu puneți folie din
aluminiu pe componente atunci când
gătiți. În caz contrar este posibilă
modificarea rezultatelor obținute și se
poate cauza deteriorarea stratului de
email.
11.2 Coacerea
• Cuptorul dumneavoastră poate să
aibă un alt comportament la coacere/
frigere față de aparatul de până acum.
Adaptați setările dumneavoastră
uzuale (temperatură, durată de gătire)
și pozițiile rafturilor la valorile din
tabele.
• Producătorul vă recomandă să folosiți
mai întâi temperatura mai mică.
• Dacă nu găsiți setările pentru o
anumită rețetă, căutați una similară.
• Durata de coacere poate fi extinsă cu
10 – 15 minute, în cazul în care
coaceți prăjituri pe mai multe niveluri.
• Prăjiturile și produsele de patiserie
aflate la înălțimi diferite nu se
rumenesc în mod egal la început. În
acest caz, nu schimbați setarea de
temperatură. Diferențele dispar în
timpul procesului de coacere.
• În cazul timpilor mai lungi de coacere,
puteți dezactiva cuptorul cu 10 minute
înainte de terminarea duratei de
coacere pentru a utiliza căldura
reziduală.
Când gătiți alimente congelate, este
posibil ca tăvile din interiorul cuptorului
să se deformeze în timpul coacerii. Când
tăvile se răcesc, distorsiunea dispare.
11.3 Coacerea prăjiturilor
• Nu deschideți ușa cuptorului înainte
ca 3/4 din durata de coacere să fi
trecut.
• Dacă utilizați două tăvi de coacere în
același timp, lăsați un nivel liber între
ele.
11.4 Gătirea cărnii și a peștelui
• Utilizați o cratiță adâncă pentru
alimentele foarte grase pentru a evita
pătarea permanentă a cuptorului.
• Lăsați carnea aproximativ 15 minute
înainte de a o tăia, astfel încât sucul
să nu se prelingă afară.
• Pentru a împiedica formarea de prea
mult fum în cuptor pe durata frigerii,
se recomandă adăugarea de puțină
apă în cratița adâncă. Pentru a
preveni condensarea fumului,
adăugați apă de fiecare dată după ce
se evaporă.
11.5 Durate de gătit
Duratele de gătit depind de tipul de
alimente, de consistența și volumul lor.
ROMÂNA 13