• 2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
• rozmarin şi cimbru proaspete
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit, tăiaţi pielea în formă
de romb. Condimentaţi cu sare şi piper şi
rumeniţi pe toate părţile cu ulei de
măsline într-o cratiţă pentru coacere pe
un ochi, apoi daţi la o parte. Căliţi ţelina
şi prazul cu puţin ulei într-o formă de
coacere, apoi adăugaţi roşiile, smântâna,
căţeii de usturoi, rozmarinul şi cimbrul,
amestecaţi şi puneţi spata de porc
deasupra. Introduceţi în aparat.
• Durata în aparat: 130 minute
• Nivel raft: 1
4.6 Prajitura Suedeza Crocanta
Ingrediente:
• 200 g prune uscate
• 150 ml vin alb
• 1,5 kg de pulpă de porc sau spată de
viţel (fără oase)
• 1 ceapă medie
• măr
• sare, piper şi boia
Mod de preparare:
Frăgeziţi prunele în vin alb timp de două
ore. Clătiţi puţin carnea în apă, după
care uscaţi. Tăiaţi mici şanţuri pe sub
carne şi băgaţi o prună în fiecare
tăietură, împingându-le cât mai adânc în
carne. Condimentaţi carnea şi puneţi-o în
forma de coacere cu partea fără prune
îndreptată în sus. Decojiţi ceapa şi
mărul, tăiaţi-le în câte opt bucăţi şi
puneţi-le în jurul fripturii. Adăugaţi apă în
vinul rămas de la prune până ajungeţi la
un sfert de litru şi turnaţi amestecul peste
friptură. Acest preparat poate fi servit cu
crochete, cartofi gratinaţi, broccoli sau
alte preparate similare.
• Durata în aparat: 60 minute
• Nivel raft: 1
4.7 Picior De Vitel
Ingrediente:
• 1 ciolan de viţel de la spate de 1,5 - 2
kg
• 4 felii de costiţă fiartă
• 2 linguri ulei
• 1 linguriţă de sare
• 1 linguriţă boia dulce
• 1/2 linguriţă de busuioc
• 1 conservă mică de ciuperci tăiate
(280 g)
• legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
• apă
Mod de preparare:
Faceţi 8 crestături pe lungime în jurul
piciorului de viţel. Tăiaţi patru felii de
costiţă fiartă în jumătate şi introduceţi în
crestături. Amestecaţi uleiul, sarea, boia
şi busuiocul şi presăraţi peste ciolanul de
viţel. Puneţi ciolanul de viţel într-o formă
de coacere şi presăraţi ciupercile
deasupra. Adăugaţi supă de legume şi
apă la piciorul de viţel. Partea inferioară
trebuie să fie acoperită cu un strat de
lichid de 10 - 15 mm. Întoarceţi friptura
după aproximativ 30 de minute.
• Durata în aparat: 150 minute
• Nivel raft: 2
4.8 Ossobuco
Ingrediente:
• 4 linguri de unt pentru rumenire
• 4 felii de pulpă de viţel cu os, de circa
3 - 4 cm grosime (tăiaţi transversal pe
os)
• 4 morcovi medii, tăiaţi cubuleţe
• 4 tulpini de ţelină, tăiate cubuleţe
• 1 kg de roşii coapte, fără coajă, tăiate
în jumătate, sâmburii scoşi şi tăiate
cubuleţe
• 1 legătură de pătrunjel, spălată şi
tocată mai mare
• 4 linguri de unt
• 2 linguri de făină pentru tapetare
• 6 linguri ulei de măsline
• 250 ml vin alb
• 250 ml supă ce carne
• 3 cepe medii, decojite şi tocate
mărunt
• 3 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi
subţire
• Câte 1/2 linguriţă de cimbru şi de
oregano
• 2 foi de dafin
• 2 căţei
• sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
ROMÂNA 7