AEG BPE742320B Recipe book

Tip
Recipe book
RO Cartea de reţete
Cuptor
1. PROGRAME AUTOMATE
AVERTISMENT!
Consultaţi capitolele privind
siguranţa.
1.1 Programe automate
Programele automate oferă setări optime
pentru fiecare tip de carne sau alte
reţete.
Retete automate (meniu: Retete) —
Această funcţie utilizează valori
predefinite pentru un preparat. Pregătiţi
mâncarea respectând reţeta din această
carte.
1.2 Retete
Preparatele sunt împărţite în mai multe
categorii:
Peşte/Fructe De Mare
Pasăre
carne
Meniu la cuptor
Pizza/Quiche
Prăjitură/Fursecuri
Paine/Chifle
2. PEŞTE/FRUCTE DE MARE
2.1 Peste proaspat
Ingrediente:
800 g cod uscat
2 linguri ulei de măsline
2 cepe mari
6 căţei de usturoi curăţaţi
2 praji
6 ardei roşii
1/2 conservă roşii tocate (200 g)
200 ml vin alb / 125 ml suc de mere,
75 ml apă şi 1 lingură de suc de lime
200 ml supă de legume
piper, sare, cimbru, oregano
Metodă:
Înmuiaţi codul uscat peste noapte.
Scurgeţi codul uscat în ziua următoare şi
puneţi într-o cratiţă cu apă proaspătă,
puneţi pe un ochi şi lăsaţi să fiarbă. Apoi
luaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească.
Puneţi ulei de măsline într-o tigaie şi
încălziţi. Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o
mărunt, zdrobiţi căţeii de usturoi curăţaţi,
feliaţi şi spălaţi prazul. Amestecaţi în
uleiul încins şi rumeniţi rapid. Curăţaţi
ardeii de sâmburi şi tăiaţi fâşii. Apoi
puneţi în tigaie cu roşiile tocate.
Adăugaţi: vin alb /amestecul de suc de
mere, apă şi suc de lime. Adăugaţi supa
de legume şi lăsaţi să fiarbă la foc scăzut
un timp. Condimentaţi cu piper, sare,
cimbru şi oregano şi lăsaţi să fiarbă la foc
scăzut în cratiţă încă 15 minute.
Scoateţi codul uscat răcit din cratiţă şi
uscaţi cu un prosop de bucătărie din
hârtie. Îndepărtaţi pielea, oasele şi
înotătoarele. Desfaceţi peştele în straturi
şi puneţi într-un vas rezistent la foc,
amestecat cu legumele.
Durata în aparat: 30 minute
Nivel raft: 1
2.2 File de peşte
Ingrediente:
600 - 700 g file de şalău, somon sau
păstrăv de mare
150 g brânză rasă
250 ml smântână
50 g pesmet
1 linguriţă tarhon
pătrunjel, tocat
sare, piper
lămâie
unt
Mod de preparare:
Presăraţi suc de lămâie peste fileurile de
peşte şi lăsaţi la marinat un timp, apoi
absorbiţi surplusul de suc cu un şervet
de bucătărie din hârtie. Condimentaţi
fileurile de peşte pe ambele părţi cu sare
şi piper. Apoi puneţi fileurile de peşte
într-un vas rezistent la foc uns cu unt.
Amestecaţi brânza rasă, smântâna,
pesmetul, tarhonul şi pătrunjelul mărunţit.
Amestecul se întinde imediat pe fileurile
www.aeg.com2
de peşte, apoi se adaugă unt pe
deasupra.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 3
2.3 Peşte în crustă de sare
Ingrediente:
un peşte întreg, aprox. 1,5 - 2 kg
2 lămâi netratate cu ceară
1 căpăţână de fenicul
4 crenguţe de cimbru proaspăt
3 kg sare gemă
Mod de preparare:
Curăţaţi peştele şi ungeţi cu sucul de la
două lămâi netratate cu ceară.
Tăiaţi feniculul în felii subţiri şi umpleţi
peştele împreună cu crenguţele de
cimbru proaspăt.
Puneţi jumătate din sarea gemă într-o
tavă de coacere şi puneţi peştele
deasupra. Puneţi cealaltă jumătate de
sare gemă peste peşte şi apăsaţi ferm.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
2.4 File de somon
Ingrediente:
400 g cartofi
2 legături de ceapă verde
2 căţei de usturoi
1 conservă mică de roşii mărunţite
(400 g)
4 fileuri de somon
sucul unei lămâi
sare şi piper
75 ml supă de legume
1 crenguţă de rozmarin proaspăt
150 ml vin / 100 ml suc de mere, 50
ml apă şi 1 lingură de suc de lime
1/2 legătură de cimbru proaspăt
Metodă:
Spălaţi cartofii, curăţaţi coaja, tăiaţi în
patru şi fierbeţi în apă cu sare timp de 25
de minute, apoi scurgeţi şi tăiaţi felii.
Spălaţi ceapa verde şi tăiaţi fin. Curăţaţi
căţeii de usturoi şi tăiaţi în bucăţi.
Amestecaţi ceapa şi usturoiul cu roşiile
tăiate cubuleţe.
Presăraţi fileurile de somon cu sucul de
lămâie şi lăsaţi la marinat. Apoi uscaţi şi
condimentaţi cu sare şi piper.
Amestecaţi legumele şi cartofii şi puneţi-
le într-un vas rezistent la căldură uns şi
puneţi somonul deasupra.
Turnaţi: supa de legume şi vinul alb /
amestecul de suc de mere, apă şi suc de
lime peste, presăraţi pe deasupra
rozmarin şi cimbru.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 3
2.5 Calamar umplut
Ingrediente:
1 kg calamar de mărime medie,
curăţat
1 ceapă mare
2 linguri ulei de măsline
90 g orez cu bobul lung gătit
4 linguri de seminţe de pin
4 linguri de stafide de Corint (stafide)
2 linguri de pătrunjel tocat
sare, piper
sucul unei lămâi
4 linguri ulei de măsline
150 ml vin /100 ml suc de struguri, 50
ml apă şi 1 lingură de suc de lime
500 ml suc de roşii
Metodă:
Frecaţi puternic calamarul cu sare şi apoi
spălaţi cu apă de la robinet.
Curăţaţi ceapa, tocaţi mărunt şi căliţi cu
două linguri de ulei de măsline până
devine transparent. Adăugaţi orezul cu
bob lung, seminţele de pin, afinele şi
pătrunjelul tocat la ceapă şi condimentaţi
cu sare, piper şi cu sucul de la o lămâie.
Umpleţi calamarul uşor cu amestecul,
coaseţi deschiderea.
Puneţi patru linguri de ulei de măsline
într-o formă pentru coacere şi rumeniţi
calamarul pe ochi. Adăugaţi: vin alb /
amestecul de suc de struguri, apă şi suc
de lime şi suc de roşii.
Acoperiţi forma de coacere cu un capac
şi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 1
ROMÂNA 3
3. PASĂRE
3.1 Pulpe de pui
Ingrediente:
4 pulpe de pui, 250 g fiecare
250 g crème fraîche
125 ml smântână
1 linguriţă de sare
1 linguriţă de boia
1 linguriţă de curry
1/2 linguriţă de piper
250 g ciuperci tăiate la conservă
20 g de amidon de porumb
Mod de preparare:
Curăţaţi pulpele de pui şi puneţi într-o
oală pentru friptură. Amestecaţi restul
ingredientelor împreună şi turnaţi peste
pulpele de pui.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
3.2 Cocoş în sos de vin
Ingrediente:
1 pui
sare
piper
1 lingură de făină
50 g unt topit
500 ml vin alb
500 ml supă de pui
4 linguri sos de soia
1/2 legătură de pătrunjel
1 crenguţă de cimbru
150 g şuncă tăiată cubuleţe
250 g ciuperci brune, curăţate şi tăiate
în sferturi
12 şalote, curăţate
2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
Mod de preparare:
Curăţaţi puiul şi condimentaţi cu sare şi
piper şi presăraţi cu făină.
Încălziţi untul topit într-o formă de
coacere pe ochi, rumeniţi puiul pe toate
părţile. Turnaţi vinul alb, supa de pui şi
sosul de soia şi lăsaţi să fiarbă.
Adăugaţi pătrunjel, cimbru, şuncă tăiată
cubuleţe, ciuperci, şalote şi usturoi.
Lăsaţi din nou să fiarbă, acoperiţi cu un
capac şi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
3.3 Pui umplut
Ingrediente:
1 pui, 1,2 kg (cu măruntaie)
1 lingură de ulei
1 linguriţă de sare
1/4 linguriţă de boia
50 g pesmet
3 - 4 linguri de lapte
1 ceapă, tocată
1 legătură de pătrunjel tocat
20 g unt
1 ou
sare şi piper
Mod de preparare:
Curăţaţi puiul şi uscaţi. Amestecaţi uleiul,
sarea şi boiaua şi ungeţi puiul cu
amestecul.
Umplutură: Amestecaţi pesmetul şi
laptele. Puneţi ceapa tocată, pătrunjelul
şi untul într-o tigaie şi căliţi. Tocaţi
mărunt inima, ficatul şi pipota şi adăugaţi
un ou. Apoi amestecaţi totul şi
condimentaţi cu sare şi piper.
Puneţi pieptul de pui într-o formă de
coacere, introduceţi în aparat. Întoarceţi
după 30 de minute. Este emis un semnal
sonor.
Durata în aparat: 90 minute
Nivel raft: 1
3.4 Rata cu portocale
Ingrediente:
1 raţă (1,6 – 2,0 kg)
sare
piper
3 portocale, fără coajă, fără sâmburi
şi tăiate cuburi
1/2 linguriţă de sare
2 portocale pentru stoarcere
150 ml sherry / 75 ml suc acru de
fructe, 50 ml apă, 20 ml suc de mere
şi 5 ml oţet din cidru de mere
Metodă:
Curăţaţi raţa, condimentaţi cu sare şi
piper şi frecaţi cu coajă de portocală.
www.aeg.com4
Umpleţi raţa cu cuburi de portocală
condimentate cu sare şi coaseţi.
Puneţi raţa în forma pentru coacere, cu
pieptul în jos.
Stoarceţi sucul din portocale şi
amestecaţi-l cu: sherry / amestecul de
suc acru de fructe, apă, suc de mere şi 5
ml cidru de mere şi turnaţi peste raţă.
Introduceţi raţa în aparat. Întoarceţi după
30 de minute. Este emis un semnal
sonor.
Durata în aparat: 90 minute
Nivel raft: 1
4. CARNE
4.1 Caserolă de vită
Ingrediente:
600 g carne de vită
sare şi piper
făină
10 g unt
1 ceapă
330 ml bere neagră
2 linguriţe de zahăr brun
2 linguriţe de pastă de tomate
500 ml supă de vită
Mod de preparare:
Tăiaţi carnea de vită în cubuleţe,
condimentaţi cu sare şi piper şi presăraţi
cu puţină făină.
Încălziţi untul într-o tigaie şi rumeniţi
bucăţile de carne. Apoi puneţi într-o
caserolă.
Curăţaţi ceapa şi tăiaţi fin, căliţi uşor cu
puţin unt, apoi puneţi în vas peste carne.
Amestecaţi berea neagră, zahărul brun,
pasta de tomate şi supa de vită, puneţi în
tigaie şi lăsaţi să fiarbă. Apoi turnaţi
peste carne (carnea trebuie să fie
acoperită).
Acoperiţi şi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 120 minute
Nivel raft: 3
4.2 Vita marinată
Pentru a face marinată:
1 l apă
500 ml oţet de vin / oţet din cidru de
mere
2 linguriţe sare
15 boabe de piper negru
15 boabe de ienupăr
5 foi de dafin
2 legături de legume pentru supă
(morcov, praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
1,5 kg bucăţi de carne de vită
Turnaţi marinata peste carnea de vită
până când este acoperită şi lăsaţi la
marinat 5 zile.
Ingrediente pentru friptură:
sare
piper
supă de legume din marinată
Metodă:
Scoateţi bucata de carne de vită din
marinată şi lăsaţi să se scurgă.
Condimentaţi cu sare şi piper şi rumeniţi
pe toate părţile într-o cratiţă pentru
friptură şi adăugaţi legumele pentru supă
din marinată.
Turnaţi puţină marinată în cratiţa pentru
friptură. Partea inferioară trebuie să fie
acoperită cu un strat de 10 - 15 mm.
Acoperiţi cratiţa pentru coacere cu un
capac şi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 150 minute
Nivel raft: 1
4.3 Bucată de carne
Ingrediente:
2 chifle uscate
1 ceapă
3 linguri de pătrunjel tocat
750 g carne tocată (amestec de vită şi
porc / vită şi o chiflă uscată)
2 ouă
sare, piper şi boia
100 g felii de bacon
Metodă:
Înmuiaţi chiflele în apă şi apoi scurgeţi
apa. Curăţaţi ceapa şi tocaţi mărunt, apoi
căliţi în ulei şi adăugaţi pătrunjelul tocat.
ROMÂNA 5
Amestecaţi carnea tocată, ouăle, chiflele
stoarse de apă şi ceapa. Condimentaţi
cu sare, piper şi boia, puneţi într-o formă
de coacere. Acoperiţi cu felii de
bacon.Adăugaţi puţină apă şi introduceţi
în aparat.
Durata în aparat: 70 minute
Nivel raft: 1
4.4 Picior de porc
Ingrediente:
1 rasol de porc de la spate de 0,8 -
1,2 kg
2 linguri ulei
1 linguriţă de sare
1 linguriţă boia dulce
1/2 linguriţă de busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
(280 g)
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
apă
Mod de preparare:
Crestaţi pielea în jurul piciorului de porc.
Amestecaţi uleiul, sarea, boia şi
busuiocul şi presăraţi peste ciolanul de
porc. Puneţi ciolanul de porc într-o formă
de coacere şi presăraţi ciupercile
deasupra. Adăugaţi supă de legume şi
apă. Partea inferioară trebuie să fie
acoperită cu un strat de lichid de 10 - 15
mm. Întoarceţi friptura după aproximativ
30 de minute.
Durata în aparat: 160 minute
Nivel raft: 1
4.5 Spată de porc
Ingrediente:
1,5 kg spată de porc, cu piele, de la
un porc tânăr
sare
piper
2 linguri ulei de măsline
150 g ţelină feliată subţire
1 praz, feliat
1 conservă mică de roşii mărunţite
(400 g)
250 ml smântână
2 căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
rozmarin şi cimbru proaspete
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit, tăiaţi pielea în formă
de romb. Condimentaţi cu sare şi piper şi
rumeniţi pe toate părţile cu ulei de
măsline într-o cratiţă pentru coacere pe
un ochi, apoi daţi la o parte. Căliţi ţelina
şi prazul cu puţin ulei într-o formă de
coacere, apoi adăugaţi roşiile, smântâna,
căţeii de usturoi, rozmarinul şi cimbrul,
amestecaţi şi puneţi spata de porc
deasupra. Introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 130 minute
Nivel raft: 1
4.6 Prajitura suedeza
crocanta
Ingrediente:
200 g prune uscate
150 ml vin alb / 50 ml apă, 50 ml suc
de mere, 50 ml suc de struguri dulci şi
1 lingură de suc de lime
1,5 kgpulpă de porc /spată de viţel
(fără oase)
1 ceapă medie
măr
sare, piper şi boia
Metodă:
Înmuiaţi prunele în: vin alb / amestecul
de apă, suc de mere, suc de struguri
dulci şi suc de lime timp de două ore.
Clătiţi puţin carnea în apă, după care
uscaţi. Tăiaţi mici şanţuri pe sub carne şi
băgaţi o prună în fiecare tăietură,
împingându-le cât mai adânc în carne.
Condimentaţi carnea şi puneţi-o în forma
de coacere cu partea fără prune
îndreptată în sus. Decojiţi ceapa şi
mărul, tăiaţi-le în câte opt bucăţi şi
puneţi-le în jurul fripturii. Completaţi
restul marinatei de prune cu apă până la
un sfert de litru şi turnaţi peste friptură.
Acest preparat poate fi servit cu
crochete, cartofi gratinaţi, broccoli sau
alte preparate similare.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 1
4.7 Picior de vitel
Ingrediente:
1 ciolan de viţel de la spate de 1,5 - 2
kg
4 felii de şuncă fiartă / şuncă de vită
uscată la aer
www.aeg.com6
2 linguri de ulei
1 linguriţă de sare
1 linguriţă de boia dulce
1/2 linguriţă de busuioc
1 conservă mică de ciuperci tăiate
(280 g)
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
de
Metodă:
Faceţi 8 crestături pe lungime în jurul
ciolanului de viţel. Tăiaţi patru felii de:
şuncă fiartă / şuncă de vită uscată la aer
şi puneţi-le în crestături. Amestecaţi ulei,
sare, boia şi busuioc şi presăraţi peste
ciolanul de viţel. Puneţi ciolanul de viţel
într-o formă pentru coacere şi presăraţi
ciupercile deasupra. Adăugaţi supă de
legume şi apă la piciorul de viţel. Partea
inferioară trebuie să fie acoperită cu un
strat de lichid de 10 - 15 mm. Întoarceţi
friptura după aproximativ 30 de minute.
Durata în aparat: 160 minute
Nivel raft: 1
4.8 Ossobuco
Ingrediente:
4 linguri de unt pentru rumenire
4 felii de pulpă de viţel cu os, de circa
3 - 4 cm grosime (tăiaţi transversal pe
os)
4 morcovi medii, tăiaţi cubuleţe
4 tulpini de ţelină, tăiate cubuleţe
1 kg de roşii coapte, fără coajă, tăiate
în jumătate, sâmburii scoşi şi tăiate
cubuleţe
1 legătură de pătrunjel, spălată şi
tocată mai mare
4 linguri unt
2 linguri de făină pentru acoperire
6 linguri ulei de măsline
250 ml vin alb / 175 ml suc de struguri
roşii, 75 ml apă şi 1 lingură de suc de
lămâie
250 ml supă de carne
3 cepe medii, decojite şi tocate
mărunt
3 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi
subţire
1/2 linguriţă fiecare de cimbru şi de
oregano
2 foi de dafin
2 căţei
sare, piper negru proaspăt măcinat
Metodă:
Topiţi 4 linguri de unt într-o formă pentru
coacere şi introduceţi legumele. Scoateţi
legumele din formă.
Spălaţi feliile de pulpă de viţel cu os şi
apoi daţi prin făină. Îndepărtaţi surplusul
de făină. Încălziţi uleiul de măsline şi
rumeniţi feliile la foc mediu până când
devin aurii. Scoateţi carnea şi îndepărtaţi
surplusul de ulei de măsline din forma
pentru coacere.
Stingeţi sucurile de la carne din formă
cu: 250 ml vin / amestecul de suc de
struguri roşii, apă şi suc de lămâie,
puneţi-l într-o cratiţă şi lăsaţi să fiarbă
încet o perioadă. Adăugaţi 250 ml de
supă de carne şi adăugaţi pătrunjel,
cimbru, oregano şi roşii tăiate cubuleţe.
Condimentaţi cu sare şi piper. Apoi lăsaţi
din nou să fiarbă.
Puneţi legumele în forma pentru
coacere, puneţi carnea deasupra şi
turnaţi sosul peste. Acoperiţi forma de
coacere cu un capac şi introduceţi în
aparat.
Durata în aparat: 120 minute
Nivel raft: 1
4.9 Piept de vitel umplut
Ingrediente:
1 chiflă
1 ou
200 g carne tocată
sare, piper
1 ceapă, tocată
pătrunjel, mărunţit
1 kg piept de viţel (cu buzunar crestat)
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
50 g bacon / 50 g şuncă de vită
uscată la aer
250 ml apă
Metodă:
Înmuiaţi chifla în apă şi apoi scurgeţi
apa. Apoi amestecaţi cu ou, carne
tocată, sare, piper, ceapă tocată şi
pătrunjel.
Condimentaţi pieptul de viţel (cu
buzunarul crestat) şi umpleţi buzunarul
cu umplutura din carne. Apoi coaseţi
deschiderea.
ROMÂNA 7
Puneţi pieptul de viţel într-o formă de
coacere, adăugaţi: supa de legume,
bacon / şuncă de vită uscată şi apă.
Întoarceţi friptura după aproximativ 30 de
minute.
Durata în aparat: 100 minute
Nivel raft: 1
4.10 Pulpă de miel
Ingrediente:
2,7 kg pulpă de miel
30 ml ulei de măsline
sare
piper
3 căţei de usturoi
1 legătură de rozmarin proaspăt (sau
1 linguriţă de rozmarin uscat)
apă
Mod de preparare:
Spălaţi pulpa de miel şi apoi uscaţi,
ungeţi cu ulei de măsline şi crestaţi
carnea. Condimentaţi cu sare şi piper.
Curăţaţi căţeii de usturoi şi feliaţi,
introduceţi împreună cu crenguţele de
rozmarin în crestăturile din carne.
Puneţi pulpa de miel în cratiţă şi adăugaţi
apă. Partea inferioară trebuie să fie
acoperită cu un strat de lichid de 10 - 15
mm. Întoarceţi friptura după aproximativ
30 de minute.
Durata în aparat: 165 minute
Nivel raft: 1
4.11 Iepure
Ingrediente:
2 spinări de iepure
6 boabe de ienupăr (zdrobite)
sare şi piper
30 g unt topit
125 ml smântână
legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
Mod de preparare:
Frecaţi spinările de iepure cu boabele de
ienupăr zdrobite, sare şi piper şi ungeţi
cu unt topit.
Puneţi spinările de iepuri într-o formă de
coacere, turnaţi smântână deasupra şi
adăugaţi legume pentru supă.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 1
4.12 Iepure in sos de muştar
Ingrediente:
2 iepuri, fiecare de 0,8 kg
sare şi piper
2 linguri ulei de măsline
2 cepe tocate în bucăţi mari
50 g de cubuleţe de bacon / 50 g de
şuncă de vită uscată la aer
2 linguri de făină
375 ml de supă de pui
125 ml de vin alb / 80 ml de verjuice şi
40 ml de apă
1 linguriţă de cimbru proaspăt
125 ml smântână
2 linguri de muştar Dijon
Metodă:
Tăiaţi iepurii în 8 bucăţi de mărime
similară, condimentaţi cu sare şi piper şi
rumeniţi pe toate părţile într-o cratiţă.
Scoateţi bucăţile de iepure şi rumeniţi-le
împreună cu: ceapa şi baconul /şunca de
vită. Presăraţi făina deasupra şi
amestecaţi. Adăugaţi şi amestecaţi: supa
de pui, vinul alb / amestecul de verjuice
şi apă şi cimbru şi aduceţi la punctul de
fierbere.
Adăugaţi smântână şi muştar Dijon,
puneţi carnea înapoi, acoperiţi cu un
capac şi apoi introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 90 minute
Nivel raft: 1
4.13 Porc mistret
Pentru a prepara marinata:
1,5 l vin roşu
150 g ţelină rădăcină
150 g morcovi
2 cepe
5 foi de dafin
5 căţei
2 legături de legume pentru supă
(morcov, praz, ţelină, pătrunjel)
Fierbeţi totul şi lăsaţi să se răcească.
1,5 kg carne de mistreţ (spată)
Turnaţi marinata peste carne până
când este acoperită şi lăsaţi la
marinat 3 zile.
Ingrediente pentru friptură:
sare
www.aeg.com8
piper
legumele pentru supă din marinată
1 conservă mică de bureţi galbeni
Mod de preparare:
Scoateţi bucata de carne de mistreţ din
marinată şi lăsaţi să se scurgă.
Condimentaţi cu sare şi piper şi rumeniţi
pe toate părţile într-o oală pentru friptură
pe un ochi. Adăugaţi bureţii galbeni şi o
parte din legumele pentru supă din
marinată.
Turnaţi marinata în cratiţa pentru friptură.
Partea inferioară trebuie să fie acoperită
cu un strat de 10 - 15 mm. Acoperiţi
cratiţa pentru coacere cu un capac şi
introduceţi în aparat.
Durata în aparat: 140 minute
Nivel raft: 1
5. MENIU LA CUPTOR
5.1 Lasagne
Ingrediente pentru sosul cu carne:
100 g şuncă de pe burtă împănată cu
grăsime
1 ceapă
1 morcov
100 g ţelină
2 linguri ulei de măsline
400 g carne tocată (vită şi porc)
100 ml supă de carne
1 conservă mică de roşii, bucăţi (circa
400 g)
oregano, cimbru, sare şi piper
Ingrediente pentru sosul Béchamel:
75 g unt
50 g făină
600 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
3 linguri unt
250 g foi verzi de lasagne
50 g brânză parmezan, rasă
50 g brânză moale, rasă
Metodă:
Tăiaţi cubuleţe baconul. Curăţaţi ceapa,
morcovul şi ţelina, tăiaţi cubuleţe toate
legumele.
Încălziţi uleiul într-o caserolă, faceţi sauté
ingredientele făcute cubuleţe,
amestecând constant.
Adăugaţi treptat carnea tocată, rumeniţi-
o până se sfărâmă şi stingeţi-o cu supa
de carne. Adăugaţi pasta de roşii.
Amestecul de carne se condimentează
cu verdeţuri, sare şi piper şi se găteşte
acoperit încă circa 30 minute.
Pregătiţi sosul Béchamel: topiţi untul într-
o tigaie, adăugaţi făină şi gătiţi până
devine auriu, amestecând constant. Din
când în când, în timp ce se amestecă se
adaugă laptele. Sosul se condimentează
cu sare, piper şi nucşoară şi se fierbe
descoperit circa 10 minute.
Ungeţi o formă mare pentru sufleu cu 1
lingură de unt. Aşezaţi pe rând în formă
câte un strat de tăiţei, amestec de carne,
sos Bechamel şi brânza rasă. Ultimul
strat trebuie să fie un strat de sos
Béchamel pe care se presară brânză.
Restul untului aşezaţi-l peste sufleu.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
5.2 Paste Cannelloni
Ingrediente pentru umplutură:
50 g ceapă, tăiată
30 g unt
350 g frunze de spanac, tăiate
100 g crème fraîche
200 g somon proaspăt, cuburi
200 g biban de Nil, cuburi
150 g creveţi
150 g carne de scoică
sare, piper
Ingrediente sos Béchamel:
75 g unt
50 g făină
600 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
1 pachet de cannelloni
50 g Parmezan, ras
150 g brânză rasă
40 g unt
ROMÂNA 9
Mod de preparare:
Ceapa mărunţită şi untul trebuie puse
într-o cratiţă şi lăsate să fiarbă înăbuşit
până se rumeneşte. Adăugaţi frunze
tocate de spanac şi gătiţi rapid la foc mic.
Adăugaţi crème fraîche, amestecaţi şi
după aceea lăsaţi să se răcească.
Între timp se pregăteşte sosul Béchamel:
Topiţi untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi
gătiţi până devine auriu, amestecând
constant. Din când în când, în timp ce se
amestecă se adaugă laptele. Sosul se
condimentează cu sare, piper şi
nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10
minute.
Somonul, bibanul, creveţii şi carnea de
scoică, sarea şi piperul trebuie adăugate
la spanacul răcit şi se amestecă.
Ungeţi o formă mare, dreptunghiulară
pentru sufleu cu 1 lingură de unt.
Umpleţi cannelloni cu amestecul de
spanac şi aşezaţi-le în tavă. Între fiecare
rând de Cannelloni trebuie pus sosul
Béchamel. Deasupra, la sfârşit, un strat
Béchamel presărat cu brânză va forma
ultimul strat. Restul untului aşezaţi-l
peste sufleu.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
5.3 Paste la cuptor
Ingrediente:
1 litru de apă
sare
250 g tagliatelle
250 g şuncă fiartă / şuncă de curcan
20 g unt
1 legătură de pătrunjel
1 ceapă
100 g unt
1 ou
250 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
50 g Parmezan ras
Metodă:
Puneţi puţină sare în apă şi aduceţi-o la
punctul de fierbere, după care puneţi
tagliatellele în apă. Fierbeţi pentru circa
12 minute, apoi scurgeţi.
Tăiaţi şunca cubuleţe.
Încălziţi untul într-o tigaie.
Tocaţi pătrunjelul, curăţaţi ceapa şi
tocaţi-o. Căliţi ambele în tigaie.
Ungeţi un vas pentru coacere cu puţin
unt. Amestecaţi tagliatellele, şunca şi
pătrunjelul şi ceapa călite şi puneţi în
vas.
Amestecaţi oul şi laptele şi condimentaţi
cu sare, piper şi nucşoară şi apoi turnaţi
peste amestecul de paste. Apoi presăraţi
parmezanul în vas.
Durata în aparat: 45 minute
Nivel raft: 1
5.4 Musaca (pentru 10
persoane)
Ingrediente:
1 ceapă tocată
ulei de măsline
1,5 kg carne tocată
1 conservă de roşii mărunţite (400 g)
50 g brânză rasă
4 linguriţe de pesmet
sare şi piper
scorţişoară
1 kg cartofi
1,5 kg vinete
un pentru prăjire
Ingrediente pentru sosul Béchamel:
75 g unt
50 g făină
600 ml lapte
sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
150 g brânză rasă
4 linguri pesmet
50 g unt
Metodă:
Căliţi ceapa tocată în puţin ulei de
măsline, apoi adăugaţi carnea tocată şi
gătiţi amestecând.
Adăugaţi roşiile tocate, brânza rasă şi
pesmetul, amestecaţi bine şi lăsaţi să
fiarbă. Apoi condimentaţi cu sare, piper
şi scorţişoară şi luaţi de pe plită.
Curăţaţi cartofii şi tăiaţi în felii de 1 cm
grosime, spălaţi vinetele şi tăiaţi în felii
de 1 cm grosime.
Uscaţi toate feliile cu prosoape de
bucătărie din hârtie. Apoi rumeniţi într-o
tigaie cu mult unt.
www.aeg.com10
Între timp, pregătiţi sosul Béchamel: topiţi
untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi gătiţi
până devine auriu, amestecând constant.
Din când în când, în timp ce se
amestecă se adaugă laptele. Sosul se
condimentează cu sare, piper şi
nucşoară şi se fierbe descoperit circa 10
minute.
Puneţi feliile de cartofi pe fundul unui vas
pentru coacere uns, presăraţi puţină
brânză rasă. Puneţi un strat de vinete
deasupra acesteia. Deasupra adăugaţi o
parte din amestecul de carne tocată.
Deasupra adăugaţi o parte din amestecul
de carne tocată.
Apoi puneţi alt strat de cartofi, urmat de
vinete şi apoi de amestecul de carne
tocată. Ultimul strat trebuie să fie sosul
Béchamel. Deasupra presăraţi restul de
brânză şi pesmetul. Topiţi untul şi turnaţi
peste musaca.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 1
5.5 Cartofi gratinati
Ingrediente:
1000 g cartofi
1 linguriţă fiecare de sare, piper şi
nucşoară
2 căţei de usturoi
200 g brânză rasă
200 ml lapte
200 ml smântână
4 linguri de unt
Mod de preparare:
Curăţaţi cartofii, tăiaţi în felii subţiri,
uscaţi şi amestecaţi cu mirodenii.
O tavă pentru cuptor se freacă cu un
căţel de usturoi şi după aceea se unge
cu puţin unt.
Aşezaţi în tavă jumătate din feliile de
cartofi amestecate cu mirodenii şi
împrăştiaţi o parte din brânza rasă peste
aceştia. Restul de felii de cartofi trebuie
puse deasupra şi restul de brânză rasă
adăugată peste ultimul strat de cartofi.
Zdrobiţi al doilea căţel de usturoi şi
amestecaţi-l împreună cu laptele şi
smântâna. Amestecul se toarnă peste
cartofi, iar restul de unt se pune în felii
subţiri deasupra.
Durata în aparat: 65 minute
Nivel raft: 3
5.6 Galuste
Ingrediente:
Aproximativ 1000 g de carne de
curcan fâşii
1 conservă mică ciuperci (cu capete
mici)
500 g de ceapă tăiată
1 kg de aluat de găluşte
400 g brânză rasă
250 ml smântână
Mod de preparare:
Condimentaţi fâşiile de carne de curcan
cu sare, piper, paprika etc. Faceţi sauté
cu ciupercile tăiate. Scurgeţi bine
ciupercile. Amestecaţi carnea, cepele şi
ciupercile şi puneţi-le într-un vas pentru
cuptor. Amestecaţi aluatul pentru găluşte
şi brânza şi puneţi-le peste amestecul cu
carne de curcan. După aceea turnaţi
smântâna.
Durata în aparat: 75 minute
Nivel raft: 1
5.7 Varza la cuptor
Ingrediente:
1 varză (800 g)
măghiran
1 ceapă
ulei pentru rumenire
400 g carne tocată
250 g de orez cu bobul lung
sare, piper şi boia
1 litru de supă de carne
200 ml crème fraîche
100 g brânză rasă
Mod de preparare:
Tăiaţi varza în sferturi şi îndepărtaţi
cotorul. Opăriţi în apă sărată
condimentată cu măghiran.
Curăţaţi ceapa şi tăiaţi fin, căliţi uşor cu
puţin ulei. Apoi adăugaţi carnea tocată şi
orezul cu bob lung, rumeniţi şi
condimentaţi cu sare, piper şi boia.
Adăugaţi supa de carne şi lăsaţi să fiarbă
20 de minute cu capacul pe vas.
Puneţi straturile de varză şi amestecul de
orez / carne tocată într-un vas.
ROMÂNA 11
Puneţi crème fraîche deasupra vasului şi
presăraţi brânză deasupra.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 3
5.8 Cicoare gratinată
Ingrediente:
8 bucăţi medii de cicoare
8 felii de şuncă fiartă / şuncă de
curcan
30 g unt
1,5 linguri de făină
150 ml supă de legume (de cicoare)
5 linguri de lapte
100 g brânză rasă
Metodă:
Tăiaţi în două cicoarea şi îndepărtaţi
miezul amar. Apoi spălaţi cu atenţie şi
gătiţi timp de 15 minute în apă fiartă.
Scoateţi jumătăţile de cicoare din apă,
clătiţi cu apă rece şi reuniţi jumătăţile.
Apoi înfăşuraţi fiecare cu o felie de şuncă
şi puneţi într-un vas pentru coacere uns.
Topiţi untul şi adăugaţi făină. Rumeniţi
rapid şi apoi turnaţi supa de legume şi
laptele şi lăsaţi să fiarbă.
Amestecaţi 50 g de brânză în sos şi
turnaţi peste cicoare. Apoi presăraţi
restul de brânză în vas.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 3
5.9 Plachie de peşte
Ingrediente:
8 - 10 cartofi
2 cepe
125 g fileuri de anşoa
300 ml smântână
2 linguri de pesmet
piper
cimbru proaspăt tocat
2 linguri de unt
Mod de preparare:
Spălaţi cartofii, curăţaţi şi tăiaţi în felii
subţiri. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi felii.
Ungeţi un vas rezistent la căldură cu unt.
Puneţi o treime din cartofi şi ceapă în
vas. Deasupra puneţi jumătate din
fileurile de anşoa şi acoperiţi cu altă
treime de ceapă şi cartofi. Distribuiţi
restul fileurilor de anşoa deasupra.
Deasupra puneţi restul de ceapă şi
cartofi, stratul de deasupra fiind cartofii.
Presăraţi deasupra piperul şi cimbrul
tocat.
Turnaţi saramura de la anşoa în vas şi
adăugaţi smântână. Presăraţi deasupra
pesmetul şi puneţi bucăţi mici de unt
deasupra.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 3
6. PIZZA/QUICHE
6.1 Pizza
Ingrediente pentru aluat:
14 g drojdie
200 ml apă
300 g făină
3 g sare
1 linguri de ulei
Ingrediente pentru glazură:
1/2 conservă mică de tomate
mărunţite (200 g)
200 g brânză rasă
100 g salam
100 g şuncă fiartă / şuncă de curcan
150 g ciuperci (conservă)
150 g brânză Feta
oregano
Altele:
Tavă de gătit, unsă
Metodă:
Zdrobiţi drojdia într-un vas şi dizolvaţi-o
în apă. Amestecaţi sarea cu făina şi
adăugaţi-le în vasul cu drojdie împreună
cu uleiul.
Ingredientele trebuie amestecate până
când se formează un aluat fin care curge
din recipient. Aluatul trebuie lăsat să
crească într-un loc cald până când creşte
dublu.
Întindeţi aluatul şi puneţi-l pe tava de
gătit unsă, înţepaţi fundul acestuia cu o
furculiţă.
www.aeg.com12
Ingredientele pentru conţinut trebuie
puse pe aluat în ordinea indicată.
Durata în aparat: 25 minute
Nivel raft: 1
6.2 Tartă cu ceapă
Ingrediente pentru aluat:
300 g făină
20 g drojdie
125 ml lapte
1 ou
50 g unt
3 g sare
Ingrediente pentru glazură:
750 g ceapă
250 g şuncă
3 ouă
250 g crème fraîche
125 ml lapte
1 linguriţă de sare
1/2 linguriţă piper măcinat
Metodă:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un
spaţiu gol în centru.
Drojdia trebuie mărunţită, pusă în gaura
făcută în făină, apoi se amestecă cu
laptele şi cu o parte din făină de la
margine. Se presară cu făină şi se lasă
la cald până când făina presărată pe
aluat prezintă crăpături.
Oul şi untul trebuie adăugate la marginea
făinii. Se omogenizează totul într-un
aluat maleabil.
Se lasă aluatul să crească într-un spaţiu
cald până când îşi dublează volumul.
Între timp, curăţaţi şi tăiaţi ceapa în
sferturi şi apoi tăiaţi-o în felii subţiri.
Tăiaţi cubuleţe baconul.
Gătiţi: baconul cu ceapa fără rumenire.
Lăsaţi la răcit.
Întindeţi aluatul şi aşezaţi-l pe o tavă de
gătit unsă, înţepaţi fundul acestuia cu o
furculiţă şi împingeţi marginile în sus.
Lăsaţi încă o dată să mai crească.
Amestecaţi ouăle, crème fraîche, laptele,
sare şi piperul. Întindeţi: baconul şicepele
răcite pe baza de aluat. Puneţi deasupra
amestecul şi întindeţi-l bine.
Durata în aparat: 45 minute
Nivel raft: 1
6.3 Quiche lorraine
Ingrediente pentru aluat:
200 g făină
2 ouă
100 g unt
1/2 linguriţă de sare
puţin piper
1 priză de nucşoară
Ingrediente pentru glazură:
150 g brânză rasă
200 g şuncă fiartă sau şuncă slabă
2 ouă
250 g smântână
sare, piper şi nucşoară
Altele:
Tavă neagră, unsă, cu diametru de 28
cm
Mod de preparare:
Făina, untul, ouăle şi mirodeniile se
aşază într-un vas şi se amestecă până
se omogenizează. Aluatul trebuie lăsat
câteva ore la rece.
Întindeţi aluatul într-o tavă unsă din tablă
neagră. Înţepaţi aluatul cu o furculiţă.
Presăraţi şunca pe aluat.
Pentru sos trebuie amestecate ouăle cu
smântâna şi cu condimentele. Apoi
adăugaţi brânza.
Turnaţi umplutura peste şuncă.
Durata în aparat: 45 minute
Nivel raft: 2
6.4 Sufleu cu branza
Ingrediente:
1,5 foi de aluat sau de foietaj
franţuzesc (întinse sub formă de
pătrat)
500 g brânză rasă
200 ml smântână
100 ml lapte
4 ouă
sare, piper şi nucşoară
Mod de preparare:
Puneţi aluatul pe o tavă de gătit bine
unsă. Înţepaţi aluatul peste tot cu o
furculiţă.
ROMÂNA 13
Presăraţi brânza în mod uniform pe
aluat. Amestecaţi smântâna, laptele,
ouăle şi condimentaţi cu sare, piper şi
nucşoară. Amestecaţi bine din nou şi
turnaţi peste brânză.
Durata în aparat: 40 minute
Nivel raft: 1
6.5 Găluşte (30 porţii mici)
Ingrediente pentru aluat:
250 g făină spelta
250 g unt
250 g brânză de vaci degresată
sare
Ingrediente pentru umplutură:
1 căpăţână mică de varză albă (400
g)
50 g şuncă
2 lingură de unt topit
sare, piper şi nucşoară
3 linguri de smântână fermentată
2 ouă
Altele:
Tavă de gătit cu hârtie ceruită
Mod de preparare:
Amestecaţi făina spelta, untul, brânza de
vaci degresată şi puţină sare într-un
aluat şi lăsaţi la rece.
Tăiaţi varza albă în fâşii subţiri. Tăiaţi
cubuleţe şunca şi prăjiţi-o în unt topit.
Adăugaţi varza şi rumeniţi până se
înmoaie. Condimentaţi cu sare, piper şi
nucşoară şi încorporaţi smântâna.
Continuaţi să fierbeţi înăbuşit până când
se evaporă tot lichidul.
Fierbeţi ouăle tari, lăsaţi să se răcească
şi apoi feliaţi, amestecaţi cu varza şi
lăsaţi să se răcească.
Întindeţi aluatul şi tăiaţi cercuri cu
diametru de 8 cm.
Puneţi puţină umplutură în mijlocul
fiecăruia, apoi împăturiţi. Etanşaţi
marginile apăsând cu o furculiţă.
Puneţi piroştele pe o tavă de gătit
tapetată cu hârtie ceruită şi ungeţi cu
gălbenuş de ou.
Durata în aparat: 20 minute
Nivel raft: 3
6.6 Plăcinta cu branza
Ingrediente:
400 g brânză Feta
2 ouă
3 linguri de pătrunjel tocat
piper negru
80 ml ulei de măsline
375 g foitaj filo
Mod de preparare:
Amestecaţi brânza feta, ouăle,
pătrunjelul şi piperul. Acoperiţi foitajul filo
cu o cârpă umedă, astfel încât să nu se
usuce. Întindeţi 4 foi una peste alta,
ungând-o pe fiecare uşor cu ulei.
Tăiaţi în 4 fâşii, fiecare a câte 7 cm
lungime.
Adăugaţi câte 2 linguri de amestec de
brânză Feta pe un colţ al fâşiei şi
împăturiţi pe diagonală pentru a forma un
triunghi.
Puneţi invers pe o tavă de gătit şi ungeţi
cu ulei.
Durata în aparat: 25 minute
Nivel raft: 3
6.7 Tartă cu brânză de capră
Ingrediente pentru aluat:
125 g făină
60 ml ulei de măsline
1 priză de sare
3 - 4 linguri de apă rece
Ingrediente pentru glazură:
1 lingură ulei de măsline
2 cepe
sare şi piper
1 linguriţă de cimbru tocat
125 g ricotta
100 g brânză de capră
2 linguri măsline
1 ou
60 ml smântână
Altele:
Tavă neagră, unsă, cu diametru de 28
cm
Mod de preparare:
Puneţi făina, uleiul de măsline şi sarea
într-un recipient şi combinaţi până când
amestecul seamănă cu pesmetul.
Adăugaţi apă şi frământaţi aluatul.
Aluatul trebuie lăsat câteva ore la rece.
www.aeg.com14
Întindeţi aluatul într-o tavă unsă din tablă
neagră. Înţepaţi aluatul cu o furculiţă.
Puneţi 1 lingură de ulei de măsline într-o
tigaie. Curăţaţi ceapa, tăiaţi felii subţiri şi
căliţi în ulei circa 30 de minute cu
capacul pe tigaie. Condimentaţi cu sare
şi piper şi amestecaţi 1/2 linguriţă de
pătrunjel tocat.
Lăsaţi ceapa să se răcească uşor, apoi
întindeţi pe aluat.
Apoi întindeţi ricotta şi brânza de capră
deasupra şi adăugaţi măslinele.
Presăraţi 1/2 linguriţă de cimbru tocat
deasupra.
Pentru umplutură, amestecaţi ouăle cu
smântâna. Turnaţi umplutura peste tartă.
Durata în aparat: 45 minute
Nivel raft: 1
7. PRĂJITURĂ/FURSECURI
7.1 Prajitura Almond cu
chimen
Ingrediente pentru amestec:
5 ouă
200 g zahăr
100 g marţipan
200 ml ulei de măsline
450 g făină
1 lingură scorţişoară
1 plic de praf de copt (aproximativ 15
g)
50 g fistic mărunţit
125 g migdale măcinate
300 ml lapte
Ingrediente pentru glazură:
200 g gem de caise
5 linguri de zahăr pudră
1 linguriţă scorţişoară
2 linguri de apă fierbinte
fulgi de migdale
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm
Mod de preparare:
Amestecaţi ouăle, zahărul şi marţipanul
timp de 5 minute, apoi adăugaţi încet
uleiul de măsline la amestecul de ouă.
Strecuraţi făina, scorţişoara şi praful de
copt împreună, apoi amestecaţi fisticul
mărunţit şi migdalele măcinate în făină.
Apoi încorporaţi amestecul de ouă
împreună cu laptele.
Turnaţi în forma demontabilă a cărei
bază a fost tapetată cu pesmet.
Durata în aparat: 70 minute
Nivel raft: 2
După coacere:
Încălziţi gemul de caise şi apoi întindeţi
pe prăjitură utilizând o pensulă. Apoi
lăsaţi să se răcească. Amestecaţi
zahărul pudră, scorţişoara şi apa caldă şi
întindeţi pe prăjitură. Apoi presăraţi fulgii
de migdale imediat pe suprafaţa
glazurată a prăjiturii.
7.2 Negrese
Ingrediente:
250 g ciocolată simplă
250 g unt
375 g zahăr
2 plic de zahăr vanilat (aproximativ 16
g)
1 priză de sare
5 linguri de apă
5 ouă
375 g alune
250 g făină
1 linguriţă de praf de copt
Mod de preparare:
Rupeţi ciocolata în bucăţi mari şi topiţi-o
în bain marie.
Amestecaţi untul, zahărul, zahărul
vanilat, sarea şi apa, adăugaţi ouăle şi
ciocolata topită.
Mărunţiţi alunele în bucăţi mari,
amestecaţi cu făina şi praful de copt şi
încorporaţi în amestecul de ciocolată.
Tapetaţi o tavă adâncă cu hârtie ceruită,
turnaţi amestecul deasupra şi
omogenizaţi.
Durata în aparat: 50 minute
Nivel raft: 3
După coacere:
Lăsaţi să se răcească, scoateţi hârtia
ceruită şi tăiaţi în pătrăţele.
ROMÂNA 15
7.3 Prajitura cu morcov
Ingrediente pentru amestec:
150 ml ulei de floarea soarelui
100 g zahăr brun
2 ouă
75 g sirop
175 g făină
1 linguriţă scorţişoară
1/2 linguriţă de ghimbir măcinat
1 linguriţă de praf de copt
200 g morcovi raşi fin
75 g stafide
25 g nucă de cocos rasă
Ingrediente pentru glazură:
50 g unt
150 g cremă de brânză
40 g zahăr candel
alune măcinate
Altele:
Formă rotundă demontabilă, cu
diametru de 22 cm, unsă
Mod de preparare:
Amestecaţi uleiul de floarea soarelui,
zahărul brun, ouăle şi siropul. Încorporaţi
restul ingredientelor pentru amestec.
Puneţi aluatul în tava unsă.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 3
După coacere:
Amestecaţi untul, crema de brânză şi
zahărul candel (dacă este necesar,
adăugaţi puţin lapte pentru a-l face mai
moale).
Întindeţi prăjitura după ce se răceşte şi
presăraţi alune prăjite deasupra.
7.4 Prăjitura cu branza
Ingrediente pentru blat:
150 g făină
70 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 ou
70 g unt moale
Ingrediente pentru crema de brânză:
3 albuşuri de ou
50 g stafide galbene
2 linguri de rom
750 g brânză de vaci degresată
3 gălbenuşuri de ou
200 g zahăr
sucul de la o lămâie
200 g crème fraîche
1 pachet de pudră de custard, aromă
de vanilie (40 g sau cantitatea
corespunzătoare de pudră pentru a
face o budincă din 500 ml de lapte)
Altele:
Formă neagră demontabilă, cu
diametru de 26 cm, unsă
Metodă:
Strecuraţi făina într-un castron. Adăugaţi
restul ingredientelor şi amestecaţi cu un
mixer manual. Aluatul trebuie pus timp
de 2 ore în frigider.
Circa 2/3 din aluat trebuie pus în forma
unsă şi înţepat de mai multe ori cu o
furculiţă.
Formaţi o margine înaltă de 3 cm din
restul aluatului.
Albuşurile se bat cu mixerul până se
întăresc. Spălaţi stafidele, uscaţi-le
bine.Apoi stropiţi-le cu rom şi lăsaţi-le să
se îmbibe.
Brânza de vaci degresată, gălbenuşul,
zahărul, sucul de lămâie, crème fraîche
şi praful de budincă trebuie puse într-un
bol şi amestecate bine
La final, înglobaţi cu grijă albuşurile
bătute şi stafidele în amestecul de
brânză de vaci.
Durata în aparat: 85 minute
Nivel raft: 1
7.5 Prajitura cu fructe
Ingrediente:
200 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
3 ouă
300 g făină
1/2 plic de praf de copt (aproximativ 8
g)
125 g afine
125 g stafide galbene
60 g migdale tăiate
60 g coajă de lămâie/portocală
confiată
60 g cireşe confiate tăiate
www.aeg.com16
70 g migdale întregi opărite
Altele:
Formă neagră demontabilă, cu
diametrul de 24 cm
Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorarea formei
Mod de preparare:
Untul, zahărul, zahărul vanilat şi sarea se
amestecă într-un recipient. După aceea
se adaugă ouăle, unul câte unul, şi se
mai bate totul în continuare. Praful de
copt amestecat cu făina trebuie adăugat
amestecului de mai sus şi trebuie bătut.
Amestecaţi fructele în aluat, de
asemenea.
Amestecul se pune în forma pregătită şi
se ridică în sus la margini. Decoraţi
marginea şi centrul prăjiturii cu migdalele
întregi opărite. Introduceţi prăjitura în
aparat.
Durata în aparat: 100 minute
Nivel raft: 1
7.6 Tartă cu fructe
Ingrediente pentru aluatul de foitaj:
200 g făină
1 priză de sare
125 g unt
1 ou
50 g zahăr
50 ml apă rece
Ingrediente pentru umplutură:
Fructe de sezon (400 g mere, piersici,
vişine etc.)
90 g migdale măcinate
2 ouă
100 g zahăr
90 g unt moale
Altele:
Formă rotundă de tartă cu diametrul
de 28 cm, unsă
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient,
amestecaţi sarea şi untul tăiat în bucăţi
mici în făină. Apoi adăugaţi ouăle,
zahărul şi apa rece şi omogenizaţi într-un
aluat.
Răciţi aluatul timp de 2 ore în frigider.
Întindeţi aluatul de la frigider şi puneţi pe
forma rotundă unsă şi înţepaţi cu o
furculiţă. Curăţaţi fructele, scoateţi
sâmburii şi puneţi bucăţi sau felii mici pe
aluat. Puneţi migdale măcinate, ouă
zahăr şi unt moale într-un bol şi
amestecaţi. Apoi turnaţi peste fructe şi
neteziţi.
Durata în aparat: 50 minute
Nivel raft: 1
7.7 Prăjitura bunicii cu mere
Ingrediente:
250 g unt
250 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
100 g marţipan
5 ouă
500 g făină
1 plic de praf de copt (aproximativ 15
g)
1 pacheţel de ghimbir (aproximativ 20
g)
50 g pudră de cacao
150 ml vin roşu / 100 ml suc de
struguri roşii şi 50 ml de apă
1,2 kg mere
Metodă:
Untul, zahărul, zahărul vanilat şi sarea se
amestecă într-un recipient şi se bat
spumă. Adăugaţi marţipanul tăiat în
bucăţi mici şi bateţi-l până devine fin.
Adăugaţi ouăle unul câte unul şi bateţi
până se fac spumă. Adăugaţi în amestec
făina, praful de copt, ghimbirul şi pudra
de cacao. Adăugaţi şi amestecaţi: vinul
roşu / amestecul de suc de struguri şi
apă. Puneţi aluatul pe o tavă adâncă
tapetată cu hârtie ceruită şi nivelaţi
suprafaţa. Cojiţi merele, scoateţi
cotoarele şi tăiaţi-le în felii de 0,5 cm
grosime. Piureul de prune: Aranjaţi feliile
peste aluat şi umpleţi găurile lăsate de
scoaterea cotorului cu piure de prune.
După aceasta introduceţi preparatul în
aparat.
Durata în aparat: 50 minute
Nivel raft: 3
După coacere, lăsaţi plăcinta să se
răcească şi după care scoateţi hârtia
cerată.
Glazură:
250 ml suc de mere
ROMÂNA 17
1 pliculeţ cu glazură transparentă
pentru prăjituri
După coacere, lăsaţi plăcinta să se
răcească şi după care scoateţi hârtia
cerată.
Amestecaţi glazura folosind sucul de
mere şi pliculeţul cu glazură pentru
prăjituri şi ungeţi prăjitura cu acest
amestec.
7.8 Pandispan cu lamaie
Ingrediente pentru amestec:
250 g unt
200 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
4 ouă
150 g făină
150 g făină de porumb
1 linguriţă rasă de praf de copt
coaja rasă a 2 lămâi
Ingrediente pentru glazură:
125 ml suc de lămâie
100 g zahăr pudră
Altele:
Formă neagră pătrată, 30 de cm
lungime
Margarină pentru ungere
Firimituri pentru decorarea formei
Mod de preparare:
Untul, zahărul, coaja de lămâie, zahărul
vanilat şi sarea se amestecă într-un
recipient până devine spumos. După
aceea se adaugă ouăle unul câte unul şi
se mai bate totul în continuare.
Praful de copt amestecat cu făina şi
amidonul trebuie adăugat amestecului de
mai sus şi trebuie bătut.
Aluatul trebuie pus în forma unsă şi
presărată cu pesmet, nivelat şi introdus
în aparat.
După coacere trebuie amestecat sucul
de lămâie cu zahărul pudră. Prăjitura
coaptă trebuie pusă pe o folie de
aluminiu.
Folia de aluminiu trebuie ridicată la
marginile prăjiturii astfel încât glazura să
nu curgă în afară. Prăjitura trebuie
împunsă cu un beţigaş iar glazura
trebuie întinsă cu o pensulă. După aceea
prăjitura trebuie lăsată puţin să absoarbă
glazura.
Durata în aparat: 75 minute
Nivel raft: 1
7.9 Briose
Ingrediente:
150 g unt
150 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
zeama de la o lămâie netratată cu
ceară
2 ouă
50 ml lapte
25 g făină de porumb
225 g făină
10 g praf de copt
1 borcan de vişine (375 g)
225 g fulgi de ciocolată
Altele:
Forme din hârtie, aproximativ 7 cm
diametru
Mod de preparare:
Amestecaţi untul, zahărul, zahărul
vanilat, sarea şi zeama de la o lămâie
netratată cu ceară. Adăugaţi ouăle şi
amestecaţi din nou.
Amestecaţi făina de porumb, făina de
grâu şi praful de copt şi încorporaţi în
amestec cu laptele.
Scurgeţi vişinele şi încorporaţi în
amestec cu fulgii de ciocolată.
Turnaţi amestecul în formele de hârtie,
puneţi formele pe o tavă şi introduceţi-le
în aparat. Folosiţi tava pentru brioşe,
dacă există.
Durata în aparat: 40 minute
Nivel raft: 3
7.10 Prăjitură Ring
Ingrediente pentru blat:
500 g făină
1 pachet mic de drojdie (8 g de
drojdie uscată sau 42 g de drojdie
proaspătă)
80 g zahăr pudră
150 g unt
3 ouă
www.aeg.com18
2 linguriţe rase de sare
150 ml lapte
70 g stafide (înmuiate în: 20 ml de
lichior de cireşe / 20 ml de apă de
trandafiri şi 1 lingură de suc de lime
cu 1 oră înainte)
Ingrediente pentru glazură:
50 g migdale întregi decojite
Metodă:
Amestecaţi făina, drojdia uscată, zahărul
pudră, untul, ouăle, sarea şi laptele într-
un recipient şi omogenizaţi aluatul.
Acoperiţi aluatul în recipient şi lăsaţi să
crească 1 oră.
Amestecaţi manual stafidele înmuiate în
aluat.
Puneţi fiecare migdală în fiecare gol într-
o formă de tort rotundă unsă şi tapetată
cu făină.
După aceea modelaţi aluatul într-o formă
fusiformă şi puneţi-l în forma de tort
rotundă. Acoperiţi şi lăsaţi să crească din
nou timp de 45 de minute.
Durata în aparat: 60 minute
Nivel raft: 1
7.11 Savarina
Ingrediente pentru aluat:
350 g făină
1 pachet mic de drojdie (8 g de
drojdie uscată sau 42 g de drojdie
proaspătă)
75 g zahăr
100 g unt
5 gălbenuşuri de ou
1/2 linguriţă de sare
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
125 ml lapte
După coacere:
375 ml apă
200 g zahăr
100 ml brandy de prune sau 100 ml
lichior de portocale/ 40 ml apă de
trandafiri, 20 ml suc de portocale, 40
ml apă şi 1 lingură de suc de lime
Metodă:
Amestecaţi făina, drojdia uscată, zahărul,
untul, gălbenuşurile, sarea, zahărul
vanilat şi laptele într-un recipient şi
omogenizaţi aluatul. Acoperiţi aluatul în
recipient şi lăsaţi să crească 1 oră. Apoi
plasaţi aluatul într-o formă de prăjituri
unsă, acoperiţi şi lăsaţi să crească din
nou timp de 45 de minute.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 1
După coacere:
Fierbeţi apa cu zahărul şi lăsaţi să se
răcească.
Adăugaţi: brandy-ul de prune sau
lichiorul de portocale / amestecul de apă
de trandafiri, suc de portocale, apă şi suc
de lime la apa cu zahăr şi amestecaţi.
Când prăjitura s-a răcit, faceţi mai multe
găuri cu un beţigaş şi lăsaţi amestecul să
înmoaie uniform prăjitura.
7.12 Pandispan
Ingrediente:
4 ouă
2 linguri de apă fierbinte
50 g zahăr
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
100 g zahăr
100 g făină
100 g făină de porumb
2 linguriţe rase de praf de copt
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm,
cu fundul negru, acoperită cu hârtie
ceruită
Mod de preparare:
Separaţi ouăle. Bateţi gălbenuşurile cu
apă caldă, 50 g de zahăr, zahăr vanilat şi
sare. Bateţi albuşurile cu 100 g zahăr
până se întăresc.
Strecuraţi împreună făina de grâu, făina
de porumb şi praful de copt.
Amestecaţi cu grijă albuşurile şi
gălbenuşurile. Apoi încorporaţi cu atenţie
amestecul de făină. Aluatul trebuie pus
în tavă, nivelat şi introdus în aparat.
Durata în aparat: 30 minute
Nivel raft: 3
7.13 Prajitura streusel
Ingrediente pentru aluat:
375 g făină
ROMÂNA 19
20 g drojdie proaspătă
150 ml lapte călduţ
60 g zahăr
1 priză de sare
2 gălbenuşuri de ou
75 g unt moale
Ingrediente pentru aluatul fărâmiţat:
200 g zahăr
200 g unt
1 linguriţă scorţişoară
350 g făină
50 g nuci mărunţite
30 g unt topit
Mod de preparare:
Strecuraţi făina într-un recipient, faceţi un
spaţiu gol în centru. Drojdia trebuie
mărunţită, pusă în gaura făcută în făină,
apoi se amestecă cu laptele şi o parte
din făină de la margine, se presară cu
făină şi se lasă la cald până când făina
presărată pe aluat prezintă crăpături.
Zahărul, gălbenuşurile de ou, untul şi
sarea se pune la margine făinii. Se
frământă totul într-un aluat dospit
maleabil.
Se lasă aluatul să crească într-un spaţiu
cald până când îşi dublează volumul.
Apoi se întinde aluatul şi se pune pe o
tavă unsă şi se lasă din nou să crească.
Zahărul, untul şi scorţişoara se amestecă
într-un recipient.
Se adaugă făina şi nucile şi se
omogenizează pentru a obţine un
amestec de răzătură.
Se întinde untul pe aluatul crescut şi apoi
se întinde răzătura peste acesta în mod
egal.
Durata în aparat: 35 minute
Nivel raft: 3
7.14 Pandişpan
Ingrediente:
5 ouă
340 g zahăr
100 g unt topit
360 g făină
1 plic de praf de copt (aproximativ 15
g)
1 plic de zahăr vanilat (aproximativ 8
g)
1 priză de sare
200 ml apă rece
Altele:
Formă rotundă demontabilă de 28 cm,
cu fundul negru, acoperită cu hârtie
ceruită
Mod de preparare:
Zahărul, ouăle, zahărul vanilat şi sarea
se amestecă timp de 5 minute într-un
recipient până devine spumos. După
aceea trebuie adăugat untul topit şi se
amestecă.
Se adaugă făina cu praful de copt şi se
amestecă.
La final se adaugă apa rece şi se
amestecă totul bine. Aluatul trebuie pus
în tavă, nivelat şi introdus în aparat.
Durata în aparat: 55 minute
Nivel raft: 1
7.15 Tarta dulce
Ingrediente:
2 foi de aluat sau de foietaj franţuzesc
(întinse sub formă de pătrat)
50 g alune măcinate
1,2 kg mere
3 ouă
300 ml smântână
70 g zahăr
Mod de preparare:
Puneţi foitajul pe o tavă bine unsă şi
înţepaţi fundul acestuia cu o furculiţă.
Întindeţi alunele uniform pe foitaj. Cojiţi
merele, scoateţi sâmburii şi tăiaţi în 12
felii. Întindeţi feliile uniform pe foitaj.
Amestecaţi ouăle, smântâna şi zahărul
vanilat şi turnaţi peste mere.
Durata în aparat: 45 minute
Nivel raft: 1
7.16 Prăjitură cu morcov
Ingrediente pentru amestec:
4 albuşuri de ou
1 priză de sare
80 g zahăr pudră
120 g zahăr
200 g morcovi raşi fin
200 g de migdale rase fin
1 lămâie, suc şi coajă rasă
1 lingură de lichior de cireşe / apă de
trandafiri
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG BPE742320B Recipe book

Tip
Recipe book