• 2 linguri de ulei
• 1 linguriţă de sare
• 1 linguriţă de boia dulce
• 1/2 linguriţă de busuioc
• 1 conservă mică de ciuperci tăiate
(280 g)
• legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
• de
Metodă:
Faceţi 8 crestături pe lungime în jurul
ciolanului de viţel. Tăiaţi patru felii de:
şuncă fiartă / şuncă de vită uscată la aer
şi puneţi-le în crestături. Amestecaţi ulei,
sare, boia şi busuioc şi presăraţi peste
ciolanul de viţel. Puneţi ciolanul de viţel
într-o formă pentru coacere şi presăraţi
ciupercile deasupra. Adăugaţi supă de
legume şi apă la piciorul de viţel. Partea
inferioară trebuie să fie acoperită cu un
strat de lichid de 10 - 15 mm. Întoarceţi
friptura după aproximativ 30 de minute.
• Durata în aparat: 160 minute
• Nivel raft: 1
4.8 Ossobuco
Ingrediente:
• 4 linguri de unt pentru rumenire
• 4 felii de pulpă de viţel cu os, de circa
3 - 4 cm grosime (tăiaţi transversal pe
os)
• 4 morcovi medii, tăiaţi cubuleţe
• 4 tulpini de ţelină, tăiate cubuleţe
• 1 kg de roşii coapte, fără coajă, tăiate
în jumătate, sâmburii scoşi şi tăiate
cubuleţe
• 1 legătură de pătrunjel, spălată şi
tocată mai mare
• 4 linguri unt
• 2 linguri de făină pentru acoperire
• 6 linguri ulei de măsline
• 250 ml vin alb / 175 ml suc de struguri
roşii, 75 ml apă şi 1 lingură de suc de
lămâie
• 250 ml supă de carne
• 3 cepe medii, decojite şi tocate
mărunt
• 3 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi
subţire
• 1/2 linguriţă fiecare de cimbru şi de
oregano
• 2 foi de dafin
• 2 căţei
• sare, piper negru proaspăt măcinat
Metodă:
Topiţi 4 linguri de unt într-o formă pentru
coacere şi introduceţi legumele. Scoateţi
legumele din formă.
Spălaţi feliile de pulpă de viţel cu os şi
apoi daţi prin făină. Îndepărtaţi surplusul
de făină. Încălziţi uleiul de măsline şi
rumeniţi feliile la foc mediu până când
devin aurii. Scoateţi carnea şi îndepărtaţi
surplusul de ulei de măsline din forma
pentru coacere.
Stingeţi sucurile de la carne din formă
cu: 250 ml vin / amestecul de suc de
struguri roşii, apă şi suc de lămâie,
puneţi-l într-o cratiţă şi lăsaţi să fiarbă
încet o perioadă. Adăugaţi 250 ml de
supă de carne şi adăugaţi pătrunjel,
cimbru, oregano şi roşii tăiate cubuleţe.
Condimentaţi cu sare şi piper. Apoi lăsaţi
din nou să fiarbă.
Puneţi legumele în forma pentru
coacere, puneţi carnea deasupra şi
turnaţi sosul peste. Acoperiţi forma de
coacere cu un capac şi introduceţi în
aparat.
• Durata în aparat: 120 minute
• Nivel raft: 1
4.9 Piept de vitel umplut
Ingrediente:
• 1 chiflă
• 1 ou
• 200 g carne tocată
• sare, piper
• 1 ceapă, tocată
• pătrunjel, mărunţit
• 1 kg piept de viţel (cu buzunar crestat)
• legume pentru supă (morcov, praz,
ţelină, pătrunjel)
• 50 g bacon / 50 g şuncă de vită
uscată la aer
• 250 ml apă
Metodă:
Înmuiaţi chifla în apă şi apoi scurgeţi
apa. Apoi amestecaţi cu ou, carne
tocată, sare, piper, ceapă tocată şi
pătrunjel.
Condimentaţi pieptul de viţel (cu
buzunarul crestat) şi umpleţi buzunarul
cu umplutura din carne. Apoi coaseţi
deschiderea.
ROMÂNA 7