Electrolux EOG1710X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
CUPTOR PE GAZ
INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE
RO
2
Avertizari importante privind siguranta
Aceste avertizari va sunt oferite in interesul sigurantei dumneavoastra. TREBUIE
sa le cititi cu atentie inainte de a instala sau utiliza aparatul.
Instalare
Acest cuptor trebuie instalat de catre personal calificat in conformitate cu regulile si
reglementarile in vigoare.
Acest cuptor este greu. Aveti grija atunci cand il mutati.
Indepartati toate ambalajele, atat cele din interior cat si cele din exteriorul cuptorului,
inainte de a utiliza cuptorul.
Nu incercati sa modificati cuptorul in nici un mod.
Utilizarea aparatelor pe gaz are drept rezultat producerea de caldura si umezeala in
incaperea in care este instalata. Asigurati-va de faptul ca incaperea in care este instalat
este bine ventilata: pastrati orificiile pentru ventilarea naturala deschise sau instalati un
dispozitiv mecanic pentru ventilare (hota mecanica pentru evacuare).
Utilizarea intensiva prelungita a aparatului poate necesita ventilatie suplimentara, de
exemplu o fereastra deschisa sau o ventilatie mai puternica, de exemplu cresterea
nivelului de ventilatie mecanica acolo unde acesta exista.
Siguranta copiilor
Acest cuptor a fost conceput pentru a fi utilizat de catre adulti.
Cuptorul devine fierbinte atunci cand este in functiune. Copiii trebuie pastrati la distanta
pana in momentul in care aparatul s-a racit.
In timpul utilizarii
Acest cuptor a fost conceput pentru a fi utilizat in doar in scopuri casnice. Nu este
conceput pentru utilizare in scopuri comerciale sau industriale.
Aparatul devine foarte fierbinte atunci cand il utilizati si isi pastreaza caldura pentru o
perioada indelungata de vreme. Trebuie sa aveti grija sa nu atingeti elementele pentru
incalzire din interiorul cuptorului.
Nu blocati nici unul dintre orificiile de ventilare ale cuptorului. Nu puneti folie de aluminiu
pe marginile cuptorului.
Nu permiteti ca articole termorezistente (pungi pentru gatit) sa intre in contact cu
elementele fierbinti ale cuptorului.
Nu plasati articole din plastic sau din alte materiale care se pot topi in sau pe cuptor.
Nu plasati cutii de conserve sau recipienti sub presiune in cuptor. Acestea pot exploda in
cazul in care sunt incalzite.
Nu atarnati prosoape, carpe pentru vase sau haine deasupra cuptorului sau pe manerul
acestuia.
Nu utilizati cuptorul in cazul in care acesta este in contact cu apa si nu il utilizati niciodata
atunci cand aveti mainile ude.
Aveti mare grija atunci cand incalziti grasimi sau uleiuri deoarece acestea se pot aprinde
si pot deveni prea fierbinti.
Utilizati intotdeauna manusi termoizolante pentru a scoate si pentru a inlocui alimentele
din cuptor.
Asigurati-va ca toate elementele de control sunt in pozitia OFF (Oprit) atunci cand nu se
utilizeaza cuptorul.
Nu lasati vase continand alimente, de ex. grasime sau ulei in cuptor, deoarece cuptorul
poate fi pornit accidental.
Atunci cand utilizati alte aparate electrice, va rugam sa va asigurati ca, cablul de
alimentare nu intra in contact cu suprafetele fierbinti ale cuptorului.
3
Intretinere si curatenie
Curatati cuptorul asa cum este indicat in cadrul acestor instructiuni de utilizare.
Acest aparat nu poate fi curatat cu abur sau cu alte masini pentru curatat pe baza de
abur.
Cuptorul trebuie pastrat curat in permanenta. Depozitele de grasime sau stropi de
alimente se pot aprinde, in special in cazul grill-ului.
Lasati intotdeauna cuptorul sa se raceasca si deconectati-l de la sursa de alimentare cu
energie electrica inainte de a efectua orice activitate de mentenanta sau intretinere.
Service
Acest cuptor trebuie reparat doar de catre tehnicieni de service autorizati si trebuie
utilizate doar piese de schimb originale.
Producatorul isi declina orice responsabilitate in cazul in care nu sunt respectate
aceste masuri privind siguranta.
Informatii privind protectia mediului
Va rugam sa pastrati acest manual de utilizare pentru o referinta ulterioara sau pentru a-l
transmite viitorilor proprietari.
Ghid pentru utilizarea instructiunilor
Instructiuni privind siguranta
Instructiuni de urmat pas cu pas pentru o anumita operatie
Sfaturi si sugestii
Informatii privind protectia mediului
Acest aparat este in conformitate cu urmatoarele directive CEE:
73/23 – 90/683 (Directiva pentru voltaj scazut);
93/68 (Directive Generale)
89/336 (Directiva pentru compatibilitate electromagnetica)
90/336 (Aparate pe gaz) si modificarile ulterioare.
PRODUCATOR:
4
Cuprins
Avertizari importante privind siguranta........................................................................................................2
Instalare ...............................................................................................................................................2
Siguranta copiilor..................................................................................................................................2
In timpul utilizarii...................................................................................................................................2
Intretinere si curatenie...........................................................................................................................3
Service.................................................................................................................................................3
Descrierea aparatului.................................................................................................................................5
Elemente de control...................................................................................................................................5
Cronometrul..........................................................................................................................................6
Lumina ce indica conectarea la sursa....................................................................................................6
Lumina de control pentru grill ................................................................................................................6
Butonul de control pentru cuptorul pe gaz..............................................................................................7
Inainte de prima utilizare............................................................................................................................7
Utilizarea cuptorului...................................................................................................................................8
Sfaturi si sugestii...........................................................................................................................8
Condensarea si aburul..........................................................................................................................8
Vase pentru gatit...................................................................................................................................9
Efectul vaselor asupra rezultatelor procesului de gatit............................................................................9
Utilizarea cuptorului pe gaz traditional........................................................................................................9
Dispozitiv de siguranta pentru cuptor.....................................................................................................9
Tabel pentru gatit.....................................................................................................................................10
Utilizarea ventilatorului cuptorului pe gaz..................................................................................................10
Tabel pentru gatit.....................................................................................................................................11
Expunerea la Grill....................................................................................................................................12
Cum se utilizeaza grill-ul..............................................................................................................12
Sfaturi si Sugestii..............................................................................................................................12
Grafic pentru gatit....................................................................................................................................13
Curatarea externa...............................................................................................................................14
Interiorul cuptorului..............................................................................................................................15
Rafturile cuptorului..............................................................................................................................15
Inlocuirea becului cuptorului.....................................................................................................................15
Ce se intampla atunci cand ceva nu functioneaza corect..........................................................................16
Service si piese de schimb.......................................................................................................................17
Instructiuni pentru instalare......................................................................................................................17
Sfaturi Importante privind siguranta..........................................................................................................18
Masuri pentru ventilare........................................................................................................................18
Incorporarea............................................................................................................................................18
Incorporarea.......................................................................................................................................19
Fixarea cuptorului in dulapul de incorporare........................................................................................20
Conexiunea electrica...............................................................................................................................21
Conexiunea la Gaze................................................................................................................................22
Conectarea aparatului la sursa de alimentare cu gaze .........................................................................22
Adaptarea la diferite tipuri de gaz.............................................................................................................24
Inlocuirea duzei arzatorului cuptorului..................................................................................................24
Tabel arzatoare cuptor pe gaz.............................................................................................................25
Ajustarea nivelului minim al arzatorului pe gaz.....................................................................................26
5
Descrierea aparatului
1. Panoul de control
2. Cronometru
3. Buton control lumina, gratar si grill
4. Buton control cuptor pe gaz
5. Lumina control grill
6. Lumina ce indica conexiunea la sursa
7. Grill
8. Lampa cuptor
9. Ventilator cuptor
10. Tava baza cuptorului
11. Placuta cu date tehnice
Elemente de control
Butonul de control pentru Lumina cuptorului, Grill-ul electric si Ventilator cuptor
Iluminare Cuptor – Lumina cuptorului se va activa fara a utiliza nici o alta
functie pentru cuptor
6
Functie Grill – Caldura este transmisa doar de catre elementul grill electric.
Reglarea intervalului de temperatura pentru grill-ul electric ( de la un minim de
aproximativ 50°C la un maxim de aproximativ 200°C).
Ventilator cuptor – Poate fi utilizat in combinatie cu arzatorul cuptorului pe gaz
(Functia „Gatit cu ajutorul ventilatorului”).
Cronometrul
Cronometrul va marca finalul perioadei de timp pentru gatit printr-un semnal acustic. Timpul
maxim este de maxim 60 de minute.
Rotiti butonul cronometrului in sensul acelor de ceasornic la pozitia maxima pentru timp, dupa
care aduceti-l la loc la intervalul de timp solicitat.
Cronometrul nu va afecta in nici un caz functionarea cuptorului, in cazul in care acesta
functioneaza.
Lumina ce indica conectarea la sursa
Lumina ce indica conectarea la sursa se va activa atunci cand este setat butonul de control
„Iluminare – Grill&Ventilator”.
Lumina de control pentru grill
Lumina de control pentru grill (termostat) se va activa atunci cand este setat butonul de control
termostat. Lumina va ramane activata pana in momentul in care a fost atinsa temperatura
7
corecta. Se va activa si se va dezactiva in mod ciclic pentru a indica faptul ca este mentinuta
temperatura.
Butonul de control pentru cuptorul pe gaz
Dezactivare buton cuptor
Intervalu de temperatura pentru gatitul conventional
Ventilatorul pentru racire
Ventilatorul pentru racire functioneaza in timpul procesului pentru gatit. Aerul este evacuat
prin intermediul ventilatoarelor dintre usa cuptorului si panoul de control, asa cum este indicat
in diagrama.
Ventilatorul pentru racire poate functiona dupa ce a fost oprit cuptorul pentru a pastra reci
elementele de control. Acesta este un lucru absolut normal.
Inainte de prima utilizare
Indepartati toate ambalajele, atat cele din interiorul cat si cele din exteriorul cuptorului,
inainte de a utiliza aparatul.
Inainte de prima utilizare, cuptorul trebuie sa fie incalzit fara alimente. In acest timp este
posibil sa fie emanat un miros neplacut. Acesta este un lucru absolut normal.
1. Aduceti butonul de control al cuptorului pe gaz la pozitia 240.
2. Deschideti o fereastra pentru ventilare.
8
3. Lasati cuptorul sa functioneze gol pentru aproximativ 60-90 de minute.
Utilizarea cuptorului
Gatiti intotdeauna cu usa cuptorului inchisa.
Pastrati distanta atunci cand deschideti usa cuptorului. Nu o lasati sa cada – sustineti
usa utilizand manerul acesteia, pana in momentul in care este deschisa in intregime.
Cuptorul este prevazut cu patru nivele pentru rafturi si este dotat din fabricatie cu un
raft.Pozitiile rafturilor se numara de la baza cuptorului asa cum este indicat in figura.
Este important ca raftul sa fie pozitionat corect asa cum este indicat in diagrama.
Atentie! – Nu plasati obiecte direct pe baza cuptorului si nu o acoperiti cu folie de
aluminiu atunci cand gatiti, deoarece acest lucru, deoarece acest lucru poate conduce la
acumularea de caldura care poate afecta rezultatele coacerii si pot deteriora emailul
cuptorului. Plasati intotdeauna vase termorezistente si folie de aluminiu pe raftul care a
fost introdus in interiorul cuptorului.
Va rugam sa fiti atenti atunci cand introduceti si extrageti raftul si tava pentru copt
din cuptor pentru a nu deteriora suprafetele emailate ale cavitatii cuptorului.
Sfaturi si sugestii
Condensarea si aburul
Atunci cand alimentele sunt incalzite, acestea produc abur in acelasi mod ca un vas in care se
fierb alimente. Ventilatoarele cuptorului permit ca o parte din acest abur sa fie evacuat in
interiorul incaperii. Totusi, va rugam ca intotdeauna sa va pastrati la distanta fata de cuptor
atunci cand deschideti usa acestuia pentru a permite aburului sau caldurii acumulate sa fie
evacuate.
In cazul in care aburul intra in contact cu o suprafata rece din exteriorul cuptorului, de ex. un
ornament, se va condensa si va produce picaturi de apa. Acesta este un lucru normal si nu
reprezinta o defectiune a cuptorului.
Pentru a preveni decolorarea, stergeti in mod regulat condensul si depunerile alimentare de pe
suprafata cuptorului.
9
Vase pentru gatit
Utilizati doar vase termorezistente care rezista la temperaturi de 250ºC.
Tavile de copt, vasele care sunt utilzate in cuptor, nu trebuie plasate pe baza cuptorului.
Nu utilizati tavi de copt mai mari de 30 cm x 35 cm (12 in x 14 in) deoarece acestea vor
restrictiona circulatia caldurii si pot afecta performanta cuptorului.
Efectul vaselor asupra rezultatelor procesului de gatit
Vasele pot varia ca si grosime, conductivitate, culoare, etc. ceea ce afecteaza modul in care
acestea transmit caldura alimentelor din interiorul acestora.
A
Aluminiu, vase de pamant, vase rezistente la cuptor si ustensile stralucitoare reduc procesul de
gatit si rumenirea la baza a alimentelor.
B Vasele din fonta, aluminiu anodizat, aluminiu cu interior cu suprafata neaderenta pentru
alimente si exterior colorat si inchis la culoare, vase grele sporesc procesul de gatit si sporesc
rumenirea la baza.
Utilizarea cuptorului pe gaz traditional
In timpul procesului pentru gatit, usa trebuie deschisa cat de putin posibil pentru a evita
pierderile de caldura si consumul excesiv de gaze.
Pentru a aprinde arzatorul cuptorului pe gaz:
1. Apasati butonul de control al cuptorului, rotiti-l la 240 si asteptati sa se aprinda flacara.
Acest lucru poate dura 10-15 secunde. Nu luati degetul de pe buton pana in momentul in
care se aprinde arzatorul. Puteti verifica flacara prin intermediul orificiilor de la baza
cuptorului.
2. Dupa aprindere, pastrati butonul apasat pentru aproximativ 5/10 secunde, dupa care
eliberati-l si aduceti-l la setarea solicitata.
In cazul in care arzatorul cuptorului nu se aprinde dupa 15 secunde:
1. Apasati butonul de control si rotiti-l la pozitia „Off” (Oprit)
2. Deschideti usa cuptorului si asteptati pentru cel putin 1 minut inainte de a incerca sa
aprindeti arzatorul cuptorului din nou.
In cazul in care cuptorul se stinge in mod accidental, aduceti butonul cuptorului in
pozitia „Off” (Oprit) si asteptati pentru cel putin 1 minut inainte de a incerca sa aprindeti
arzatorul cuptorului din nou.
Cuptorul pe gaz si grill-ul nu pot fi utilizate in acelasi timp. Aprinderea arzatorului cuptorului
pe gaz impiedica butonul de control al grill-ului sa functioneze.
Dispozitiv de siguranta pentru cuptor
Cuptorul este dotat cu un termocuplu; In cazul in care, din orice motiv, flacara s-ar stinge, acest
dispozitiv va opri scurgerea de gaz.
10
Tabel pentru gatit
Alimente Temperatura°C Pozitie rafturi Interval de timp
pentru gatit
CARNE & PUI
Vita cu os 160 2 sau 3 20 de min/lb+20 min.
Vita fara os 190 2 sau 3 25 de min/lb+25 min.
Miel 160 2 sau 3 20-25 de min/lb+20-
25 min.
Porc 175 2 sau 3 25 de min/lb+25 min.
Pui 190 2 sau 3 25 de min/lb+25 min.
Rata 160 2 sau 3 30 de min/lb+30 min.
Curcan 150 2 sau 3 30 de min/lb+30 min.
Caserole 135 2 sau 3 2 ½ ore
LEGUME GATITE
160 2 Variaza in functie de
legume
FOETAJE
Tarta de fructe 175 2 sau 3 35 de minute
Placinta cu fructe 175 2 sau 3 35 de minute
Rulouri cu carnati 200 2 sau 3 20 de minute
Foetaje minune 190 2 sau 3 25-30 de minute
Volau Vents 200 2 sau 3 15 minute
Tarte cu gem 200 2 sau 3 10-15 minute
BUDINCI
Ou Custardina in
Bain Marie
135 2 sau 3
1-1 ¼
Pavlova 135 2 sau 3 1 ½ h
Meringues 135 2 sau 3 1 ½ h
PRAJITURI
Prajitura cu multe
fructe (diam. Aprox.20
cm)
150 2 sau 3 3 ½ - 4 h
Placinta plata cu
fructe
160 2 sau 3 2 ½ h
Prajitura Madeira 160 2 sau 3 1 ¾ - 2 h
Prajiturele 160 3 20-30 min
Turta dulce 160 3 35-45 min
PAINE
Paine (0.5 kg) 200 2 sau 3 30-40 minute
Paine (1.0 Kg) 200 2 sau 3 40-50 minute
Chifle 200 2 sau 3 15-20 minute
Biscuiti 190 2 sau 3 25-35 minute
(*) Schimbati tavile la jumatatea timpului pentru gatit.
Utilizarea ventilatorului cuptorului pe gaz
Aerul din interiorul cuptorului este incalzit de catre arzatorul pe gaz si de catre ventilator care
recircula aerul cald pentru a mentine o temperatura uniforma in interiorul cuptorului.
Avantajul in a gati cu aceasta functie este economia de energie prin:
11
Preincalzire rapida
Deoarece ventilatorul cuptorului face acesta sa atinga rapid o temperatura, nu este
intotdeauna necesara preincalzirea cuptorului desi veti constata ca este necesar sa mariti
timpul aferent procesului de gatit cu 5-7 minute. Pentru retete care necesita temperaturi mai
ridicate, cele mai bune rezultate se obtin in cazul in care mai intai cuptorul este preincalzit, de
ex. paine, foetaje, sufleuri, etc.
Temperaturi mai mici
Gatitul cu ajutorul ventilatorului necesita in general temperaturi mai reduse decat cele necesare
pentru gatitul conventional.
Urmati temperaturile recomandate in tabelul cu intervale de timp pentru gatit. Nu uitati sa reduceti
temperaturile pentru gatit cu 20-25
º
C pentru retele proprii care utilizeaza procesul de gatit
conventional.
Incalzire uniforma pentru coacere
Ventilatorul cuptorului ofera o incalzire uniforma pentru toate nivelele. Acest lucru inseamna ca in
cuptor pot fi gatite in mod simultan mai multe feluri de mancare. Totusi, este posibil ca alimentele
aflate pe nivelul de la baza sa se rumeneasca mai rapid decat cele aflate pe nivelul superior.
Este un lucru normal. Nu se vor amesteca aromele alimentelor.
Pentru a utiliza ventilatorul cuptorului pe gaz:
1. Aprindeti arzatorul cuptorului asa cum este descris in sectiunea „Utilizarea cuptorului pe
gaz”, pasii 1 si 2.
2. Dupa aprindere, aduceti butonul de control „ Aprindere – Gratar&Ventilator” in pozitia
.
Ventilatorul cuptorului va porni imediat ce cavitatea interioara a cuptorului va atinge
temperatura necesara pentru gatit.
Tabel pentru gatit
Alimente Temperatura°C Pozitie rafturi Interval de timp
pentru gatit
CARNE & PUI
Vita cu os 150 2 sau 3 20 de min/lb+20 min.
Vita fara os 180 2 sau 3 25 de min/lb+25 min.
Miel 150 2 sau 3 20-25 de min/lb+20-
25 min.
Porc 165 2 sau 3 25 de min/lb+25 min.
Pui 180 2 sau 3 25 de min/lb+25 min.
Rata 150 2 sau 3 30 de min/lb+30 min.
Curcan 140 2 sau 3 30 de min/lb+30 min.
Caserole 125 2 sau 3 2 ½ ore
LEGUME GATITE
150 2 (**1 si 3) Variaza in functie de
legume
FOETAJE
Tarta de fructe 165 2 35 de minute
Placinta cu fructe 165 2 sau 3 35 de minute
Rulouri cu carnati 190 2 sau 3 20 de minute
Foetaje minune 180 2 sau 3 25-30 de minute
Volau Vents 190 2 sau 3 15 minute
Tarte cu gem 190 2 sau 3 10-15 minute
12
BUDINCI
Ou Custardina in
Bain Marie
125 2 sau 3
1-1 ¼
Pavlova 125 2 sau 3 1 ½ h
Meringues 125 2 sau 3 1 ½ h
PRAJITURI
Prajitura cu multe
fructe (diam. Aprox.20
cm)
140 2 sau 3
(**1 si 3)
3 ½ - 4 h
Placinta plata cu
fructe
150 2 sau 3 2 ½ h
Prajitura Madeira 150
2 sau 3 (**1 si 3) 1 ¾ - 2 h
Prajiturele 150 3(**1 si 3) 20-30 min
Turta dulce 150 3(**1 si 3) 35-45 min
PAINE
Paine (0.5 kg) 190 2 sau 3 30-40 minute
Paine (1.0 Kg) 190 2 sau 3 40-50 minute
Chifle 190 2 sau 3 15-20 minute
Biscuiti 180 2 sau 3 25-35 minute
(*) Schimbati tavile la jumatatea timpului pentru gatit.
(**) Alegeti aceste pozitii ale rafturilor atunci cand gatiti pe mai multe nivele simultan.
Expunerea la Grill
Expunerea la grill trebuie efectuata cu usa cuptorului inchisa.
Cum se utilizeaza grill-ul
1. Rotiti butonul „Lumina – Grill&Ventilator” in sens invers acelor de ceasornic dupa simbolul
. Va rugam sa retineti ca simbolul de pe buton indica reglarea temperaturii.
2. Ajustati pozitia suportului pentru grill si gratar pentru a permite diverse inaltimi/grosimi ale
alimentelor. Pozitionati alimentele in apropierea elementului superior, pentru o coacere
mai rapida si mai mult pentru o coacere progresiva.
Preincalziti grill-ul selectand o setare maxima pentru cateva minute inainte de a introduce
sandwich-urile sau cotletele. Ajustati setarea pentru incalzire si raftul daca este necesar, in
timpul procesului pentru gatit.
Lumina ce indica conectarea la sursa se va activa in momentul in care a fost
setat butonul „Lumina – Grill&Ventilator”
Lumina pentru controlul grill-ului va ramane activata pana in momentul in care a
fost atinsa temperatura corecta. Se va activa si dezactiva apoi in mod ciclic
pentru a a indica faptul ca temperatura este mentinuta.
NOTA
Actiunea ventilatorului va depinde de cat de mult a fost utilizat grill-ul si la ce temperatura. Este
posibil ca acesta sa nu porneasca de loc la temperaturi reduse si nici sa functioneze atunci cand
cuptorul a fost utilizat pentru o perioada scurta de timp.
Sfaturi si Sugestii
- Majoritatea alimentelor trebuie plasate pe gratar in vasul pentru grill pentru a
permite circulatia optima a aerului care sa elimine grasimea si zeama din
13
alimente. Alimente precum peste, ficat si rinichi trebuie plasate direct pe gratar,
daca preferati.
- Alimentele trebuie sterse cu atentie inainte de a fi puse pe grill pentru a reduce
pe cat posibil stropii. Ungeti cu putin ulei carnea slaba si pestele sau cu putin unt,
astfel aceste alimente raman moi in timpul procesului de frigere/prajire.
- Garnituri precum rosii si ciuperci pot fi plasate sub grill atunci cand frigeti carnea.
- Atunci cand prajiti paine, va sugeram ca pozitia cea mai de sus pentru rafturi sa
fie utilizata cu gratarul in pozitia sa „cea mai de sus”.
- Alimentele trebuie intoarse in timpul procesului de gatit, dupa dorinta.
Grafic pentru gatit
Intervalele de timp pentru gatit depind de grosimea stratului de carne si nu de greutatea lor.
Tipul de alimente Minute pe o parte
Bucati de bacon 2-5
Pulpe de pui 15-20
Bucati de carne miel 6-12
Bucati de carne de porc 10-15
Carnati (pot fi intorsi la cerere) 10-12
Cotlet (grosime medie) In singe 3-6
Mediu 6-10
Bine facut 8-12
Paine prajita (toast) 1-1 ½
Curatarea Cuptorului
Inainte de a efectua orice operatie de curatare va rugam ca intotdeauna sa permiteti
ventilatorului de racire sa raceasca cuptorul inainte de de a opri alimentarea cu energie electrica.
Acest aparat nu poate fi curatat cu abur sau cu aparate cu abur sub presiune.
Cuptorul trebuie pastrat curat tot timpul. Depozitele de grasime sau alte resturi alimentare pot
cauza incendii, in special in vasul grill.
Materiale pentru curatat
Inainte de a utiliza orice materiale pentru curatare la cuptorul dumneavoastra, verificati daca
acestea sunt compatibile cu cuptorul si daca utilizarea lor este recomandata de catre producator.
Agentii de curatare care contin apret NU trebuie utilizate deoarece ele pot deteriora suprafetele
lucioase. De asemenea, trebuie evitate substantele abrazive.
14
Curatarea externa
Curatati in mod regulat panoul de control, usa cuptorului si garnitura usii utilizand o carpa moale
inmuiata in apa calda si apoi stoarsa, apa in care a fost adaugat putin detergent lichid.
Pentru a preveni deteriorarea sau slabirea placilor de sticla ale usii, evitati folosirea:
detergentilor si inalbitorilor pentru uz casnic, buretii de sarma, spray-urile cu aerosoli,
solutiile pentru indepartat rugina si substantele pentru curatat cada/chiuveta.
Inainte de a curata usa cuptorului, va recomandam sa o scoateti de pe cuptor.
Procedati dupa cum urmeaza:
1. deschideti usa in mod complet;
2. cautati balamalele care leaga usa de cuptor (a se vedea Fig.A);
3. desfaceti si rotiti cele doua leviere mici localizate pe cele doua balamale (a se vedea
Fig.B);
4. Prindeti usa de marginile laterale stanga si dreapta si impingeti-o catre cuptor pana in
momentul in care este pe jumatate inchisa (a se vedea Fig.C);
5. Scoateti usor usa cuptorului de pe locasul sau (a se vedea Fig.C);
6. Puneti usa pe un plan stabil.
Curatati geamul usii cuptorului doar cu apa calda cu sapun si cu o carpa moale. Nu utilizati
niciodata detergenti abrazivi.
Odata ce s-a incheiat curatarea, puneti la loc usa cuptorului, urmand procedura inversa.
15
NU CURATATI usa cuptorului atat timp cat panourile de sticla sunt calde. In cazul in care
nu sunt observate aceste masuri de precautie, panourile de sticla se pot sparge.
In cazul in care panoul de sticla se ciobeste sau are crapaturi adanci, geamul va fi slabit si trebuie
inlocuit pentru a preveni spargerea acestuia. Va rugam sa contactati service-ul care va va ajuta
cu promptitudine.
Interiorul cuptorului
Interiorul emailat al cuptorului se curata cel mai bine atunci cand cuptorul este inca fierbinte.
Stergeti cuptorul cu o carpa moale inmuiata in apa cu detergent dupa fiecare utilizare. Din timp in
timp va fi necesar sa efectuati mai mult decat o curatare, utilizand detergenti agreati de catre
producatorul cuptorului.
Rafturile cuptorului
Pentru a curata rafturile cuptorului, inmuiati-le in apa calda cu detergent si indepartati petele
rezistente cu un burete inmuiat in apa cu detergent. Clatiti apoi bine si stergeti cu o carpa moale.
Pentru modelele din otel inoxidabil sau aluminiu:
Va recomandam sa curatati usa cuptorului utilizand doar un burete umed si sa il stergeti dupa
curatare cu o carpa moale, uscata si curata.
Nu utilizati niciodata bureti de sarma, acizi sau produse abrazive deoarece acestea pot deteriora
suprafata cuptorului.
Curatati panoul de control tinand cont de aceleasi precautii.
Inlocuirea becului cuptorului
Deconectati aparatul
In cazul in care becul necesita inlocuire, noul bec ce va fi utilizat trebuie sa aiba urmatorii
parametrii:
- Puterea electrica: 15 W
- Tensiune: 230 V (50 Hz)
- Rezistent la temperaturi de 300°C,
- Tip de conexiune: E14.
Becurile de schimb se gasesc la centrele de service locale Electrolux.
Pentru a inlocui un bec defect:
1. Asigurati-va ca, cuptorul este deconectat de la sursa de alimentare cu energie electrica.
16
2. Rotiti carcasa de sticla a cuptorului in sens invers acelor de ceasornic.
3. Indepartati becul defect si inlocuiti-l cu unul nou.
4. Puneti la loc carcasa de sticla.
5. Reconectati la sursa de alimentare cu energie electrica.
Ce se intampla atunci cand ceva nu functioneaza corect
In cazul in care ceva nu functioneaza corect, va rugam sa efectuati urmatoarele verificari, inainte
de a contacta service-ul local.
IMPORTANT: In cazul in care apelati la un inginer de service pentru una dintre erorile enumerate
mai jos, sau pentru o reparatie a unei disfunctionalitati generata de instalarea gresita sau de
utilizarea incorecta, veti fi facturati suplimentar, chiar daca aparatul se afla in perioada de
garantie.
Simptom Solutie
Cuptorul sau grill-ul nu se aprind Verificati daca cuptorul este pornit
Verificati daca alimentarea cu energie electrica
a fost oprita inainte ca ventilatorul sa aiba timp
suficient sa raceasca cuptorul
Verificati daca alimentarea cu gaz functioneaza
in parametrii normali
Dureaza prea mult gatirea alimentelor, sau
dimpotriva se gatesc prea repede
Verificati daca utilizati setarile pentru
temperatura recomandate si daca pozitia
rafturilor este corecta
Cuptorul nu gateste alimentele in mod uniform Verificati daca cuptorul este instalat in mod
corect
Verificati daca utilizati setarile pentru
temperatura recomandate si daca pozitia
rafturilor este corecta
Lumina cuptorului nu se aprinde Verificati becul cuptorului si inlocuiti-l daca este
necesar (a se vedea “Inlocuirea becului
cuptorului”)
Se depune condens si abur pe alimente si in
cavitatea cuptorului
Va rugam sa verificati continutul acestui
manual de utilizare, in special capitolul
“Utilizarea cuptorului pe gaz”.
Lasati alimentele in interiorul cuptorului nu mai
mult de 15-20 de minute dupa ce procesul de
gatit s-a incheiat.
In cazul in care dupa ce ati efectuat toate aceste verificari, cuptorul dumneavoastra tot nu
functioneaza, va rugam sa contactati centrul local de service Electrolux.
17
Va rugam sa pastrati factura cu care ati achizitionat aparatul si certificatul de garantie deoarece
acestea va vor fi solicitate atunci cand solicitati activitati de service in perioada de garantie a
aparatului.
In perioada de garantie, clientii trebuie sa se asigure ca au efectuat toate verificarile de mai
sus, deoarece inginerul de service pe care il veti chema sa remedieze disfunctionalitatea
semnalata va va factura suplimentar in cazul in care eroarea este de natura mecanica sau
de cadere de circuit electric.
Service si piese de schimb
In cazul in care ati efectuat verificarile descries in capitolul anterior si aparatul tot nu functioneaza
in mod correct, va rugam sa contactati service-ul local, specificand tipul disfunctionalitatii, modelul
de aparat (Mod.), numarul produsului (Prod.No.) si numarul serial (Ser.No.) inscriptionate pe
placuta cu date tehnice. Placuta este plasata pe partea frontala externa a cavitatii cuptorului.
Piesele de schimb originale, certificate de catre producator si care poarta simbolul
sunt disponibile la centrele noastre de service si la magazinele autorizate de
piese de schimb.
Instructiuni pentru instalare
Date tehnice
SURSA DE ALIMENTARE CU GAZ: Gaze naturale G20 25 mbar
CATEGORIA DE APARAT: II2HS3B/P
Cuptor
Element electric grill 1650 W
Arzator cuptor 2500 W (Gaze naturale)
Lumina cuptor 15 W
Ventilator pentru racire 25 W
Puterea totala 1700 W
Tensiune sursa (50 Hz) 230 V
Dimensiuni dulap incorporare
Deschidere minima inaltime 580 mm
18
Deschidere minima adancime 550 mm
Deschidere minima latime 560 mm
Sfaturi Importante privind siguranta
Urmatoarele instructiuni privind siguranta trebuie respectate de catre personalul calificat ce
efectueaza instalarea aparatului in conformitate cu regulile si reglementarile in vigoare.
Masuri pentru ventilare
Acest aparat nu este conectat la un dispozitiv de evacuare pentru aparate ce functioneaza pe
baza de combustie. Trebuie instalat in conformitate cu regulile de instalare in vigoare. Trebuie
acordata o atentie deosebita cerintelor relevante privind ventilarea.
Incaperea in care este instalat aparatul trebuie sa fie prevazut cu o sursa de aerisire in
conformitate cu BS.5440: Partea 2 Editia Curenta. Toate incaperile necesita o fereastra care
poate fi deschisa sau ceva similar acesteia si cateva incaperi vor necesita o ventilatie
permanenta. Pentru incaperi cu volume de pana in 5m
3
este necesara o ventilatie de 100 cm
2
;
pentru incaperi al caror volum este intre 5m
3
si 10m
3
este necesara o ventilatie de minim 50 cm
2
.
In cazul in care incaperea este prevazuta cu o usa care se deschide direct catre exterior, nu este
necesara ventilatie. Pentru incaperi al caror volum depaseste 11 m
3
nu este necesara ventilatie.
In cazul in care in aceeasi incapere se afla aparate care functioneaza pe baza de combustie,
trebuie consultate normativele in vigoare pentru a determinanecesitatile de ventilare.
Utilizarea intensiva a aparatului poate necesita o ventilatie suplimentara, de exemplu deschiderea
unei ferestre, sau o ventilatie mai efectiva, de exemplu cresterea nivelului de ventilatie mecanica
acolo unde este present.
Utilizarea aparatelor pe gaz are drept rezultat producerea de caldura si umezeala in incaperea in
care este instalata. Asigurati-va de faptul ca incaperea in care este instalat este bine ventilata:
pastrati orificiile pentru ventilarea naturala deschise sau instalati un dispozitiv mecanic pentru
ventilare (hota mecanica pentru evacuare).
Incorporarea
Aparatul poate fi localizat in bucatarie, in sala de mese, chiar si intr-o camera de zi, dar nu in
baie, in sala de dusuri sau in dormitor.
Este esential sa se pastreze o distanta minima de 4 mm intre suprafata superioara a paratului si
intre partea superioara a interiorului dulapului. Aparatul trebuie fixat in dulap conform diagramelor
din aceste pagini.
Acest cuptor poate fi utilizat fie ca si cuptor instalat sub plita sau ca si cuptor incorporabil (a se
vedea diagramele relevante). In cazul in care aparatul urmeaza a fi instalat sub plita, se
recomanda ca plita sa fie instalata inaintea cuptorului.
19
Va rugam sa va asigurati ca atunci cand instalati cuptorul acesta poate fi accesat cu
usurinta de catre tehnicianul de service in eventualitatea unei interventii.
Incorporarea
Dulapul in care se incorporeaza cuptorul trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
Dimensiunile sale sa fie cele indicate indiagramele relevante;
Materialele din care este confectionat trebuie sa reziste la temperaturi cu cel putin
60°C mai mari decat cele ale mediului ambiant;
Trebuie facut tot ceea ce este necesar, pentru ca sa existe o sursa de aerisire
continua a cuptorului care sa impiedice supraincalzirea acestuia.
Dimensiunile cuptorului si ale decupajului sunt oferite in diagramele relevante in mm. (milimetri).
20
Fixarea cuptorului in dulapul de incorporare
1. Potriviti cuptorul in decupajul pentru incorporare
2. Deschideti usa cuptorului
3. Fixati cuptorul in dulapul din bucatarie cu ajutorul a patru suruburi pentru lemn, surburi
care trebuie fixate in orificiile de pe cadrul cuptorului (a se vedea diagrama).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

Electrolux EOG1710X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare