Altele:
• Tavă de gătit unsă sau tapetată cu hârtie ce‐
ruită
Mod de preparare:
Puneţi făina de grâu, făina de secară, sarea şi
drojdia uscată într-un vas mare.
Amestecaţi apă, lapte şi sare şi adăugaţi la făină.
Se omogenizează totul într-un aluat maleabil.
Aluatul trebuie lăsat să crească de două ori mai
mare.
Modelaţi aluatul într-o franzelă alungită şi aşeza‐
ţi-o pe tava de gătit, care a fost unsă sau acope‐
rită cu hârtie cerată.
Pâinea trebuie să mai crească la încă jumătate
din volum. Înainte de a coace presăraţi puţină
făină.
– Timp în cuptor: 60 minute
– Nivel raft: 1
Prajitura ruseasca
Ingrediente pentru aluat:
• 250 g făină spelta
•250 g unt
• 250 g brânză de vaci degresată
•sare
Ingrediente pentru umplutură:
• 1 căpăţână mică de varză albă (400 g)
• 50 g şuncă
• 2 lingură de unt topit
• sare, piper şi nucşoară
• 3 linguri de smântână
• 2 ouă
Altele:
• Tavă de gătit cu hârtie cerată
Mod de preparare:
Amestecaţi făina spelta, untul, brânza de vaci
degresată şi puţină sare într-un aluat şi lăsaţi la
rece.
Tăiaţi varza albă în fâşii subţiri. Tăiaţi cubuleţe
şunca şi prăjiţi-o în unt topit. Adăugaţi varza şi
rumeniţi până se înmoaie. Condimentaţi cu sare,
piper şi nucşoară şi încorporaţi smântâna.
Continuaţi să fierbeţi înăbuşit până când se eva‐
poră tot lichidul.
Fierbeţi ouăle tari, lăsaţi să se răcească şi apoi
feliaţi, amestecaţi cu varza şi lăsaţi să se
răcească.
Întindeţi aluatul şi tăiaţi cercuri cu diametru de 8
cm.
Puneţi puţină umplutură în mijlocul fiecăruia, apoi
împăturiţi. Etanşaţi marginile apăsând cu o furcu‐
liţă.
Puneţi piroştile pe o tavă de gătit tapetată cu hâr‐
tie cerată şi ungeţi cu gălbenuş de ou.
– Timp în cuptor: 20 minute
– Nivel raft: 2
TOCANITE/GRATARE
Lasagne
Ingrediente sos cu carne:
• 100 g şuncă împănată cu grăsime
• 1 ceapă
•1 morcov
• 100 g ţelină
• 2 linguri ulei de măsline
• 400 g carne tocată (amestec de vită şi porc)
• 100 ml supă ce carne
• 1 conservă mică de roşii, bucăţi (circa 400 g)
• oregano, cimbru, sare şi piper
Ingrediente sos Béchamel:
• 75 g unt
• 50 g făină
• 600 ml lapte
• sare, piper şi nucşoară
Amestecaţi cu:
• 3 linguri unt
• 250 g foi verzi de lasagne
• 50 g Parmezan, ras
• 50 g brânză degresată, rasă
Mod de preparare:
Cu un cuţit ascuţit daţi jos de pe şuncă şoriciul şi
eventualele zgârciuri, şi tăiaţi-o cubuleţe. Curăţa‐
ţi ceapa, morcovul şi ţelina, tăiaţi cubuleţe toate
legumele.
Încălziţi uleiul într-o caserolă, rumeniţi şunca de
porc şi legumele tăiate cubuleţe, în timp ce
amestecaţi constant.
Adăugaţi treptat carnea tocată, rumeniţi-o până
se sfărâmă şi stingeţi-o cu supa de carne. Ames‐
tecul de carne se condimentează cu pastă de ro‐
şii, verdeţuri, sare şi piper şi se găteşte acoperit
încă circa 30 minute.
Între timp se pregăteşte sosul Béchamel: Topiţi
untul într-o tigaie, adăugaţi făină şi gătiţi până
devine auriu, amestecând constant. Din când în
când, în timp ce se amestecă se adaugă laptele.
Sosul se condimentează cu sare, piper şi nuc‐
şoară şi se fierbe descoperit circa 10 minute.
Ungeţi o formă mare, dreptunghiulară pentru su‐
fleu cu 1 lingură de unt. Aşezaţi pe rând în formă
câte un strat de tăieţei, amestec de carne, sos
Béchamel şi brânza rasă. Deasupra, la sfârşit,
18
www.electrolux.com