www.zanussi.com
57
RO
Utilizarea aparatului
Acest aparat este destinat doar pentru uz casnic,
în mod special numai pentru păstrarea alimen-
telor comestibile. Acest aparat este destinat a
funcţiona la temperaturi ambiente (temperatura
aerului înconjurător) între 16°C şi 38°C. Dacă
aceste temperaturi sunt depăşite, adică sunt
mai reci sau mai calde, aparatul nu va funcţiona
corespunzător. Dacă temperaturile ambiente
sunt depăşite perioade mai lungi de timp, tem-
peratura din compartimentul congelator va creşte
peste -18°C şi alimentele pot afectate.
Înainte de utilizare
Îndepărtaţi toate benzile de xare. Spălaţi inte-
riorul aparatului cu apă călduţă la care adăugaţi
puţin bicarbonat de sodiu (5ml la 0,5 litri de apă).
Nu utilizaţi săpun sau detergent pentru că miro-
sul poate persista. Uscaţi bine aparatul.
Pentru a porni aparatul
1. Lăsaţi aparatul să stea timp de 2 ore după
instalare.
2. Introduceţi ştecherul în priză şi porniţi ali-
mentarea de la reţea.
3. Rotiţi butonul termostatului pe setarea dorită.
În general o setare medie este potrivită
pentru funcţionarea normală (vedeţi butonul
termostatului).
4. Lăsaţi aparatul aproximativ 4 ore pentru ca
temperatura corectă să e atinsă înainte de
a pune alimente înăuntru.
Butonul termostatului
Butonul termostatului aat pe panoul de
comandă reglează temperatura compartimentului
congelator.
• Poziţia “Min” - Rece.
• Poziţia “Normal” - Rece în mod normal.
• Poziţia “Max” - Cea mai rece.
Temperatura va afectată de:
• Temperatura din încăpere
• Cât de des se deschide uşa
• Cât de multe alimente sunt păstrate
• Poziţia aparatului
La determinarea setării corecte a temperaturii,
trebuie ţinut cont de toţi aceşti factori şi este
nevoie de puţină experienţă. Nu permiteţi copi-
ilor să modice butoanele sau să se joace cu
aparatul.
Compartimentul congelator
Simbolul semnică faptul că, congela-
torul dvs. va păstra alimente congelate la -18°C
(-0.4 ‘ F) sau mai rece, permiţând păstrarea pe
termen lung a alimentelor congelate sau a ali-
mentelor proaspete. Temperatura congelatorului
este controlată automat de termostatul aat pe
panoul de comandă. Datorită instalărilor diferite,
metodelor de utilizare şi condiţiilor de mediu,
este posibil să e nevoie de reglarea setărilor de
temperatură. Acestea sunt cel mai bine evaluate
când citirea temperaturii se face cu un termo-
mentru aat între alimentele îngheţate. Citirea
trebuie efectuată rapid, deoarece temperatura
termometrului va creşte rapid după îndepărtare.
Congelarea alimentelor proaspete
Puneţi alimentele proaspete pe raftul de sus al
congelatorului. Pentru aceasta, este posibil să
e nevoie de rearanjarea alimentelor. Pe durata
procesului de congelare, temperatura alimente-
lor proaspete trebuie redusă rapid astfel încât
cristalele de gheaţă să e menţinute cât mai mici
posibil, pentru a preveni deteriorarea structurii
alimentelor. În cazul în care congelarea are loc
încet, se formează cantităţi mari de gheaţă, care
vor afecta calitatea alimentelor după dezgheţare.
Pentru păstrarea alimentelor congelate
Aparatul are următorul volum net de stocare:
68 litri. Aceasta este o măsurătoare standard,
însă capacitatea reală depinde de densitatea şi
dimensiunea alimentelor. Alimentele congelate
pre-ambalate comercial trebuie depozitate în
conformitate cu instrucţiunile producătorului
pentru un compartiment de alimente congelate
de 4 stele şi trebuie puse în congelator ime-
diat după cumpărare. Frigiderul dvs. permite
păstrarea pe termen lung, ceea ce de obicei
înseamnă până la 3 luni, dar durata poate varia
şi este important să respectaţi timpii recomandaţi
care sunt prezentaţi pe ambalajele alimentelor
congelate comercial. Nu puneţi în congelator
recipiente sigilate sau lichide carbogazoase, cum
ar băuturi efervescente, deoarece creează pre-
siune asupra recipientului care poate exploda,
provocând astfel deteriorarea congelatorului.
Cuburile de gheaţă şi îngheţata pe băţ nu trebuie
consumate imediat
după scoaterea din congelator deoarece pot