64
MODURI DE GĂTIT
1 pentru gătit tradițional lent (de obicei 8-10 ore).
2 pentru gătit mai rapid (de obicei 4-5 ore).
O
pentru păstrarea caldă a mâncării înainte de servire (numai după ce a fost gătită complet în aparatul
pentru gătire lentă).
ATENȚIE Nu folosiți funcția
O
pentru a încălzi mâncarea.
UTILIZARE
1. Puneți ingredientele pregătite în oala de gătit.
2. Puneți oala de gătit în aparatul pentru gătire lentă, apoi potriviți capacul.
3. Conectați aparatul pentru gătire lentă într-o priză de perete.
4. Rotiți comutatorul de mod în poziția 1 sau 2, după cum este necesar. Va începe procesul de gătire.
Când procesul de gătire s-a terminat, rotiți comutatorul de mod în poziția
O
. Dacă doriți să serviți
mâncarea imediat, rotiți butonul de comandă în poziția OPRIT și deconectați de la priză aparatul
pentru gătire lentă. Nu utilizați setarea
O
pentru mai mult de patru ore.
5. Utilizați întotdeauna mănuși pentru cuptor când manevrați capacul sau oala pentru gătit.
GENERAL
• Dezghețați complet alimentele congelate înainte de a le introduce în oală.
• Rumeniţi carnea şi prăjiţi repede în grăsimi legumele, într-o cratiţă sau în oala de gătit.
Carne
• În timpul prăjirii, sucurile nu ies și nu se evaporează, reținându-se astfel aroma și valoarea nutritivă.
Mărimea și forma bucății de carne, calitatea acesteia și proporția de carne macră, grasă și os
afectează toate durata de gătit. Veți învăța să apreciați aceste durate din experiență.
• Evitați carnea cu o proporție mare de grăsime, sau îndepărtați grăsimea în exces.
Pui
• Spălați și uscați puiul și condimentați-l la interior și exterior.
• Rumeniți pielea în propria grăsime sau în puțin ulei de gătit, într-o tigaie mare.
Peşte
• Pentru a păstra aroma și textura peștelui, acesta nu trebuie gătit mult.
• Ungeți fundul cratiței cu unt sau margarină.
• Curățați, porționați și spălați peștele. Uscați-l și introduceți-l în cratiță.
• Condimentați, presărați suc de lămâie, apoi adăugați supă erbinte, apă sau vin.
• Presărați unt peste pește și gătiți la viteză mică (1), timp de 2-3 ore.
Legume
• Legumele cu gătire rapidă precum mazărea și porumbul congelate trebuie dezghețate, apoi
adăugate cu o jumătate de oră înainte de nalizarea procesului de gătit.
• Rădăcinoasele, legumele cu tuberculi și bulbi (morcovi, carto, ceapă) se gătesc mult mai lent decât
carnea; vă recomandăm să le tăiați în felii, batoane sau bucăți cu o grosime de 5 mm și să le prăjești
ușor 2-3 minute înainte de a le introduce în cratiță.
Leguminoase (fasole, mazăre și linte)
• Trebuie să erbeți fasolea uscată (spre ex. fasolea boabe roșie) timp de cel puțin 10 minute înainte de
a o introduce în aparatul pentru gătire lentă. Aceasta este otrăvitoare dacă este consumată crudă sau
neartă sucient.
• Lăsați 8 ore în apă fasolea și mazărea (sau peste noapte) înainte de a le găti, pentru a le înmuia.
• Lintea nu trebuie înmuiată peste noapte.
• Dacă gătiți cu orez, folosiți cel puțin 150 ml de lichid de gătit pentru ecare 100 g de orez. AM
descoperit să orezul „ușor de gătit“ dă cele mai bune rezultate.
• Pastele se înmoaie prea mult pentru a gătite lent. Dacă rețeta dvs. necesită parte, introduceți-le cu
30-40 minute înainte de nalizarea procesului de gătit.