53
RO
Pregătire înainte de prima utilizare
• Verificai aparatul să nu prezinte avarii. În caz
de defecte, contactai furnizorul dumneavoastră
imediat și NU utilizai aparatul.
• Despachetai aparatul cu atenie și îndepărtai
ambalajul de protecie și învelitoarea. Avei grijă
ca pe aparat să nu rămână resturi de ambalaj.
• Verificai materialele livrate pentru a depista pie-
sele lipsă (7 grătare din oel inox, plasă, placă de
fund) și eventualele deteriorări din timpul trans-
portului. În cazul în care s-au produs stricăciuni
în timpul transportului sau lipsesc piese, luai
imediat legătura cu furnizorul.
• Curăai incinta, tăvi din oel inoxidabil, placa de
fund cu op cârpă moale umedă și un detergent
slab. (Consultai ==> Curăarea și Întreinerea).
Asigurai-vă că toate componentele aparatului
sunt complet uscate înainte de a-l porni.
• Amplasai aparatul pe o suprafaă orizontală sta-
bilă, curată și rezistentă la foc.
• Asigurai meninerea unui spaiu liber de cel pu-
in 15 cm în jurul aparatului pentru o ventilaie
adecvată.
• Poziionai aparatul în așa fel încât ștecărul să fie
accesibil în orice moment.
• Montai placa de fund care să reină orice resturi
alimentare produse în timpul funcionării.
• Adăugai o sită pe grilajul din oel inoxidabil pen-
tru alimente de dimensiuni mici.
Notă: După ce ați curățat aparatul, porniți-l (Consultați ==> Modul de utilizare) timp de aproximativ 30 de
minute, cu temperatura setată la 70°C. În timpul primelor cicluri de funcționare se poate degaja puțin miros
sau fum. Acest lucru este normal și nu este un semn de defecțiune sau de pericol. Asigurați-vă că aparatul
este bine ventilat.
Instrucțiuni de pregătire a alimentelor
• Alimentele trebuie spălate bine înainte de a fi
deshidratate, din motive de sigurană și de igi-
enă.
• Prelucrai doar alimente nealterate, iar toate
poriunile afectate trebuie înlăturate.
• Rezultatele deshidratării vor fi mai uniforme dacă
alimentele sunt tăiate în bucăi de aproximativ
aceeași dimensiune.
• Pentru a reduce timpul de uscare, tăiai alimen-
tele în felii sau bucăi subiri.
• Alimentele preparate trebuie uscate printr-un
proces continuu. Nu întrerupei procesul de
deshidratare.
Durata aproximativă a deshidratării și instrucțiuni de preparare a anumitor alimente
Timpul necesar pentru deshidratare depinde în
mare măsură de alimentele care trebuie usca-
te, de coninutul de apă al acestora, de gradul de
coacere, de grosime, de temperatura setată și de
umiditatea din incinta aparatului.
Timpul de deshidratare variază în funcie de urmă-
torii factori:
- grosimea bucăilor sau feliilor
- numărul de tăvi cu produse alimentare supuse
procesului de deshidratare
- volumul produselor alimentare
- umezeala sau umiditatea din mediul dumnea-
voastră
- preferinele dumneavoastră în ceea ce privește
gradul de deshidratare pentru fiecare tip de pro-
dus alimentar.
Se recomandă să:
- Verificai regulat (de exemplu, la fiecare oră) sta-
rea alimentelor prin ușa amortizor transparentă,
pentru a controla procesul.
- notai timpul de deshidratare pentru consultare
ulterioară
- tratai în prealabil produsele alimentare, pentru
a asigura cea mai bună eficienă a deshidratării
- depozitai corect alimentele după deshidratare,
pentru a conserva calitatea și substanele nutri-
tive.
- Lucrai întotdeauna respectând reglementările
de preparare a produselor alimentare pentru a
preveni contaminarea cu bacterii periculoase a
alimentelor deshidratate.