ploda. La ouăle ochiuri, mai întâi găuriţi
gălbenuşul.
• Înainte de preparare împungeţi în câteva lo-
curi mâncarea cu "pieliţă" sau "coajă", cum
ar fi cartofii, roşiile, cârnaţii folosind o furcu-
liţă. astfel încât mâncarea să nu explodeze.
• Pentru alimentele răcite sau congelate, se-
taţi o durată de preparare mai mare.
• Preparatele care conţin sos trebuie ameste-
cate din când în când.
• Legumele care au o structură fermă, cum
ar fi morcovii, mazărea sau conopida, tre-
buie gătite în apă.
• Întoarceţi bucăţile mari la jumătatea duratei
de gătire.
•Dacă este posibil, tăiaţi legumele în bucăţi
de dimensiuni cât mai egale.
•Folosiţi farfurii mari, întinse.
• Nu utilizaţi vase realizate din porţelan, cera-
mică sau lut care conţin găuri mici, cum ar
fi pe mânere sau baze nefinisate. Umezea-
la care intră în găuri poate provoca crăpa-
rea vasului atunci când este încălzit.
• Tava de g
ătit din sticlă este un spaţiu de lu-
cru pentru încălzirea alimentelor sau lichi-
delor. Este necesară pentru funcţionarea
cuptorului cu microunde.
Decongelarea cărnii, puiului, peştelui:
•Puneţi alimentele congelate, despachetate
pe o farfurie bombată cu un recipient dede-
subt care să colecteze lichidul rezultat în
urma decongelării.
• Întoarceţi alimentele la jumătatea duratei de
decongelare. Dacă este posibil, tăiaţi şi
scoateţi bucăţile care au început să se de-
congeleze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort şi
prăjiturilor:
• Nu decongelaţi complet alimentele în apa-
rat. Lăsaţi-le să se decongeleze complet la
temperatura camerei. Astfel veţi obţine un
rezultat mai uniform. Îndepărtaţi complet
toate ambalajele metalice sau din aluminiu
înainte de decongelare.
Decongelarea fructelor, legumelor:
• Nu decongelaţi complet fructele şi legumele
care urmează fie preparate crude în aparat.
Lăsaţi-le să se decongeleze la temperatura
camerei.
•Puteţi să utilizaţi un nivel mai mare de pute-
re al microundelor pentru a găti fructele şi
legumele fără a le decongela mai întâi.
Semipreparate:
•Puteţi găti semipreparate la aparat doar
dacă ambalajul este adecvat pentru utiliza-
rea la microunde.
•Trebuie să
respectaţi instrucţiunile pro-
ducătorului tipărite pe ambalaj (de ex. elimi-
naţi capacul metalic şi găuriţi membrana
din plastic).
Vesela şi materialele adecvate
Vase de gătit/Materiale Microunde
Decongelare Încălzire Gătit
Sticlă şi porţelan rezistente la foc (fără componente
din metal, de ex. Pyrex, sticlă Jena)
X X X
Sticlă şi porţelan care nu poate fi folosită în cuptor
1)
X -- --
Sticlă sau sticlă ceramică realizată din materiale rezis-
tente la căldură/congelare (de ex. Arcoflam), raftul
grătarului
X X X
Ceramică
2)
, ceramică din lut
2)
X X X
Plastic rezistent la căldură până la 200 °C
3)
X X X
Carton, hârtie X -- --
89
www.zanussi.com