AEG 47035VD-MN Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
47035VD ROManual de utilizare 2
SR Упутство за употребу 34
CUPRINS
1. INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. INSTRUCŢIUNI PRIVIND SIGURANŢA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. DESCRIEREA PRODUSULUI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
4. ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
5. PLI- UTILIZAREA ZILNICĂ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
6. PLI- RECOMANDĂRI AJUTĂTOARE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
7. PLITĂ - ÎNGRIJIREA ŞI CURĂŢAREA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
8. CUPTOR- UTILIZAREA ZILNICĂ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
9. CUPTOR - FUNCŢIILE CEASULUI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
10. CUPTOR - UTILIZAREA ACCESORIILOR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
11. CUPTOR - RECOMANDĂRI AJUTĂTOARE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
12. CUPTOR - ÎNGRIJIREA ŞI CURĂŢAREA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
13. CE TREBUIE FĂCUT DACĂ... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
14. INSTALAREA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
PENTRU REZULTATE PERFECTE
Îţi mulţumim că ai ales acest produs AEG. Am creat acest produs pentru a vă oferi performanţe
impecabile, pentru mulţi ani de acum inainte, cu tehnologii inovatoare care fac viaţa mai simplă
- funcţii pe care s-ar putea să nu le găsiţi la aparatele obişnuite. Vă rugăm să alocaţi câteva
minute cititului pentru a obţine tot ce este mai bun din acest aparat.
Vizitaţi website-ul la:
Aici găsiţi sfaturi privind utilizarea, broşuri, informaţii care vă ajută la rezolvarea unor
probleme apărute şi informaţii despre service:
www.aeg.com
Înregistraţi-vă produsul pentru a beneficia de servicii mai bune:
www.aeg.com/productregistration
Cumpăraţi accesorii, consumabile şi piese de schimb originale pentru aparatul dvs.:
www.aeg.com/shop
SERVICIUL DE RELAŢII CU CLIENŢII ŞI SERVICE
Vă recomandăm utilizarea pieselor de schimb originale.
Atunci când contactaţi unitatea de Service, asiguraţi-vă că aveţi disponibile următoarele
informaţii.
Informaţiile pot fi găsite pe plăcuţa cu datele tehnice. Model, PNC, Număr de serie.
Avertisment / Atenţie-Informaţii privind siguranţa.
Informaţii şi recomandări generale
Informaţii cu privire la mediul înconjurător
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri.
2
www.aeg.com
1. INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA
Înainte de instalarea şi de utilizarea aparatului, citiţi cu
atenţie instrucţiunile furnizate. Producătorul nu este res‐
ponsabil dacă instalarea şi utilizarea incorectă a apara‐
tului provoacă răniri şi daune. Păstraţi întotdeauna in‐
strucţiunile împreună cu aparatul pentru consultare ulte‐
rioară.
1.1 Siguranţa copiilor şi a persoanelor vulnerabile
AVERTIZARE
Risc de sufocare, de rănire sau de provocare a
unei incapacităţi funcţionale permanente.
Acest aparat poate fi utilizat de copiii cu vârsta mai
mare de 8 ani, de persoanele cu capacităţi fizice,
senzoriale sau mentale reduse sau de persoanele
fără cunoştinţe sau experienţă dacă sunt suprave‐
gheate de o persoană responsabilă pentru siguranţa
lor.
Nu lăsaţi copiii să se joace cu aparatul.
Nu lăsaţi la îndemâna copiilor ambalajul produsului.
Nu lăsaţi copiii şi animalele să se apropie de aparat
atunci când acesta este în funcţiune sau când se
răceşte. Componentele accesibile sunt fierbinţi.
Dacă aparatul are un dispozitiv de siguranţă pentru
copii, vă recomandăm să-l activaţi.
Curăţarea şi întreţinerea curentă nu trebuie efectuate
de copii nesupravegheaţi.
1.2 Aspecte generale privind siguranţa
Aparatul şi părţile accesibile ale acestuia devin fier‐
binţi pe durata utilizării. Nu atingeţi elementele de
încălzire.
A nu se folosi aparatul prin intermediul unui cronome‐
tru extern sau cu un sistem telecomandat separat.
ROMÂNA 3
Gătirea neasistată la plită folosind grăsimi sau ulei
poate fi periculoasă şi poate provoca un incendiu.
Nu încercaţi niciodată să stingeţi focul cu apă. Opriţi
aparatul şi acoperiţi flacăra cu un capac sau cu o
pătură anti-incendiu.
Nu depozitaţi nimic pe suprafeţele de gătit.
Nu folosiţi un aparat de curăţat cu abur pentru a
curăţa aparatul.
Obiectele de metal, de ex. cuţitele, furculiţele, linguri‐
le şi capacele nu trebuie puse pe suprafaţa plitei,
deoarece se pot înfierbânta.
Dacă suprafaţa vitroceramică este crăpată, opriţi apa‐
ratul pentru a evita riscul de electrocutare.
Aveţi grijă când atingeţi sertarul de depozitare. Poate
fi fierbinte.
Pentru a scoate suporturile pentru raft trebuie să tra‐
geţi mai întâi de partea din faţă a suportului, după ca‐
re să îndepărtaţi capătul din spate de pereţii laterali.
Instalaţi suporturile pentru raft în ordine inversă.
Nu folosiţi substanţe abrazive dure sau răzuitoare as‐
cuţite de metal pentru a curăţa sticla uşii deoarece
acestea pot zgâria suprafaţa, ceea ce poate conduce
la spargerea sticlei.
2.
INSTRUCŢIUNI PRIVIND SIGURANŢA
2.1 Instalarea
AVERTIZARE
Doar o persoană calificată tre‐
buie să instaleze acest aparat.
Îndepărtaţi toate ambalajele.
Dacă aparatul este deteriorat, nu îl in‐
stalaţi sau utilizaţi.
Respectaţi instrucţiunile de instalare
furnizate împreună cu aparatul.
Procedaţi cu atenţie sporită atunci
când mutaţi aparatul deoarece acesta
este greu. Purtaţi întotdeauna mănuşi
de protecţie.
Nu trageţi aparatul de mâner.
Respectaţi distanţele minime faţă de
alte aparate şi corpuri de mobilier.
Verificaţi dacă aparatul este instalat
având în jurul său structuri de sigu‐
ranţă.
Laturile aparatului trebuie să rămână
în apropierea altor aparate sau unităţi
cu aceeaşi înălţime.
Nu instalaţi aparatul pe o platformă.
4
www.aeg.com
Nu aşezaţi aparatul lângă o uşă sau
sub o fereastră. Astfel, vasele fierbinţi
de pe aparat nu vor cădea atunci când
uşa sau fereastra va fi deschisă.
Conexiunea la reţeaua
electrică
AVERTIZARE
Risc de incendiu şi de electrocu‐
tare.
Toate conexiunile electrice trebuie
realizate de către un electrician califi‐
cat.
Aparatul trebuie legat la împământare.
Verificaţi dacă informaţiile de natură
electrică, specificate pe plăcuţa cu da‐
tele tehnice, corespund sursei de ten‐
siune. Dacă nu, contactaţi un electri‐
cian.
Folosiţi întotdeauna o priză cu protec‐
ţie la electrocutare corect instalată.
Nu folosiţi adaptoare cu căi multiple şi
cabluri prelungitoare.
Procedaţi cu atenţie pentru a nu dete‐
riora ştecherul şi cablul de alimentare
electrică. Contactaţi centrul de service
sau un electrician pentru a schimba un
cablu de alimentare deteriorat.
Nu lăsaţi cablurile de alimentare elec‐
trică să intre în contact cu uşa apara‐
tului, în special atunci când uşa este
fierbinte.
Protecţia la electrocutare a pieselor
aflate sub tensiune şi izolate trebuie fi‐
xată astfel încât să nu permită scoate‐
rea ei fără folosirea unor unelte.
Introduceţi ştecherul în priză numai
după încheierea procedurii de instala‐
re. Asiguraţi-vă că priza poate fi acce‐
sată după instalare.
Dacă priza de curent prezintă jocuri,
nu conectaţi la ea ştecherul.
Nu trageţi de cablul de alimentare
pentru a scoate din priză aparatul.
Trageţi întotdeauna de ştecher.
Folosiţi doar dispozitive de izolare
adecvate: întrerupătoare pentru pro‐
tecţia liniei, siguranţe fuzibile (siguran‐
ţele cu şurub trebuie scoase din su‐
port), mecanisme de decuplare pentru
scurgeri de curent şi contactoare.
Instalaţia electrică trebuie să fie
prevăzută cu un dispozitiv de izolare,
care vă permite să deconectaţi apara‐
tul de la reţea la toţi polii. Dispozitivul
izolator trebuie să aibă o deschidere
între contacte de cel puţin 3 mm.
2.2 Utilizarea
AVERTIZARE
Pericol de vătămare, arsuri sau
electrocutare.
Utilizaţi acest aparat într-un mediu
casnic.
Nu modificaţi specificaţiile acestui apa‐
rat.
Nu blocaţi fantele de ventilaţie.
Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în
timpul funcţionării.
Dezactivaţi aparatul după fiecare în‐
trebuinţare.
Aparatul devine fierbinte în interior pe
durata funcţionării. Nu atingeţi ele‐
mentele de încălzire care sunt în apa‐
rat. Folosiţi întotdeauna mănuşi de
protecţie pentru a scoate sau a pune
în interior accesorii sau vase.
Procedaţi cu atenţie la deschiderea
uşii aparatului atunci când aparatul es‐
te în funcţiune. Este posibilă emisia de
aer fierbinte.
Nu acţionaţi aparatul având mâinile
umede sau când acesta este în con‐
tact cu apa.
Nu aplicaţi presiune asupra uşii des‐
chise.
A nu se folosi un cronometru extern
sau un sistem de telecomandă sepa‐
rat pentru comanda aparatului.
Ţineţi întotdeauna închisă uşa apara‐
tului atunci când acesta este în func‐
ţiune.
Nu puneţi tacâmuri sau capace de oa‐
le pe zonele de gătit. Acestea devin
fierbinţi.
După utilizare, opriţi zona de gătit.
Nu utilizaţi aparatul ca suprafaţă de lu‐
cru sau ca loc de depozitare.
Dacă suprafaţa aparatului este
crăpată, deconectaţi imediat aparatul
de la reţeaua electrică. Procedaţi ast‐
fel pentru a preveni electrocutarea.
ROMÂNA 5
AVERTIZARE
Pericol de explozie sau incendiu.
Grăsimile şi uleiul, atunci când sunt
încălzite, pot elibera vapori inflamabili.
Ţineţi flăcările sau obiectele încălzite
departe de grăsimi şi uleiuri atunci
când gătiţi.
Vaporii pe care îi eliberează uleiul
foarte fierbinte pot să se aprindă spon‐
tan.
Uleiul folosit, care conţine resturi de
mâncare, poate lua foc la temperaturi
mai mici faţă de uleiul care este utilizat
pentru prima dată.
Produsele inflamabile sau obiectele
umezite cu produse inflamabile nu tre‐
buie introduse în aparat, nici puse
adiacent sau deasupra acestuia.
Nu lăsaţi scânteile sau flăcările des‐
chise să intre în contact cu aparatul
atunci când deschideţi uşa.
Deschideţi uşa aparatului cu atenţie.
Utilizarea unor ingrediente cu conţinut
de alcool poate determina prezenţa
aburilor de alcool în aer.
Nu încercaţi stingerea unui incendiu
cu apă. Deconectaţi aparatul şi acope‐
riţi flacăra cu un capac sau o pătură
ignifugă.
AVERTIZARE
Pericol de deteriorare a aparatu‐
lui.
Pentru a preveni deteriorarea sau de‐
colorarea emailului:
Nu puneţi vase sau alte obiecte în
aparat direct pe baza acestuia.
Nu puneţi folie din aluminiu direct pe
baza aparatului.
nu puneţi apă direct în aparatul fier‐
binte.
nu ţineţi vase umede şi alimente în
interior după încheierea gătirii.
procedaţi cu atenţie la demontarea
sau instalarea accesoriilor.
Decolorarea emailului nu are niciun
efect asupra funcţionării aparatului. Nu
este un defect în ceea ce priveşte ga‐
ranţia legală.
Folosiţi o cratiţă adâncă pentru prăjitu‐
rile siropoase. Sucurile de fructe lasă
pete care pot fi permanente.
Nu ţineţi vase pe panoul de comandă.
Nu permiteţi evaporarea completă a li‐
chidului din vase.
Procedaţi cu atenţie pentru a nu lăsa
obiecte sau vase să cadă pe aparat.
Suprafaţa poate fi deteriorată.
Nu activaţi zonele de gătit cu vase
goale pe ele sau fără vase.
Nu puneţi folie din aluminiu pe aparat.
Vasele realizate din fontă, aluminiu
sau cu bazele deteriorate pot zgâria
suprafaţa vitroceramică. Ridicaţi întot‐
deauna aceste obiecte atunci când
trebuie să le mutaţi pe suprafaţa de
gătit.
AVERTIZARE
Montaţi mijloace de stabilizare
pentru a împiedica înclinarea
aparatului. Consultaţi capitolul In‐
stalarea.
2.3 Îngrijirea şi curăţarea
AVERTIZARE
Pericol de rănire, incendiu sau
de deteriorare a aparatului.
Înainte de a curăţa aparatul, deconec‐
taţi-l şi scoateţi ştecherul din priză.
Verificaţi dacă aparatul s-a răcit.
Există riscul de spargere a panourilor
vitrate.
Înlocuiţi imediat panourile vitrate ale
uşii dacă acestea sunt deteriorate.
Contactaţi Centrul de Service.
Atenţie când scoateţi uşa aparatului.
Aceasta este grea!
Curăţaţi regulat aparatul pentru a pre‐
veni deteriorarea materialului de la su‐
prafaţă.
Resturile de grăsimi sau de alimente
din aparat pot duce la apariţia unui in‐
cendiu.
Curăţaţi aparatul cu o lavetă moale
umedă. Utilizaţi numai detergenţi neu‐
tri. Nu folosiţi produse abrazive, bureţi
abrazivi, solvenţi sau obiecte metalice.
Dacă folosiţi un spray pentru cuptor,
respectaţi instrucţiunile de siguranţă
de pe ambalaj.
Nu curăţaţi emailul catalitic (dacă este
cazul) cu nici un tip de detergent.
6
www.aeg.com
2.4 Bec interior
Tipul de bec sau de lampă cu halogen
utilizat pentru acest aparat este desti‐
nat exclusiv aparatelor electrocasnice.
Nu îl utilizaţi în alte scopuri.
AVERTIZARE
Risc de electrocutare.
Deconectaţi aparatul de la sursa de
alimentare electrică înainte de a înlo‐
cui becul.
Folosiţi doar becuri cu aceleaşi specifi‐
caţii.
2.5 Aruncarea la gunoi
AVERTIZARE
Risc de rănire sau de sufocare.
Deconectaţi aparatul de la sursa de
alimentare.
Tăiaţi cablul electric şi îndepărtaţi-l.
Scoateţi dispozitivul de blocare a uşii
pentru a preveni închiderea copiilor
sau a animalelor de companie în apa‐
rat.
2.6 Service
Contactaţi centrul de service pentru
repararea aparatului. Vă recomandăm
să utilizaţi doar piese de schimb origi‐
nale.
3. DESCRIEREA PRODUSULUI
3.1 Prezentare generală
11
10
7
8
9
1
2
3
4
1 2 3 1654
1
Butoane pentru plită
2
Indicator temperatură
3
Buton temperatură cuptor
4
Dispozitiv de programare electronic
5
Buton pentru funcţiile cuptorului
6
Indicator comandă plită
7
Element încălzire
8
Bec cuptor
9
Ventilator şi element încălzire
10
Plăcuţă cu date tehnice
11
Poziţii rafturi
ROMÂNA 7
3.2 Structura plitei de gătit
140 mm
140 mm
120/180 mm
140 mm
250 mm
1 2
345
1
Zonă de gătit 1200 W
2
Zonă de gătit 900 / 2000 W
3
Zonă de gătit 1200 W
4
Afişaj căldură reziduală
5
Zonă de gătit 700 / 1700 W
3.3 Accesoriile
Grătarul cuptorului
Pentru veselă, forme pentru prăjituri,
fripturi.
Tavă de gătit plată
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Tavă pentru coacere intensă
Pentru coacere şi frigere sau ca tavă
pentru grăsime.
Ghidaje telescopice detaşabile
Pentru a pune rafturi sau tăvi pe aces‐
tea.
Sertar de depozitare
Sub cavitatea cuptorului se află serta‐
rul de depozitare.
4. ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Sigu‐
ranţa.
ATENŢIE
Pentru a deschide uşa cuptoru‐
lui, apucaţi întotdeauna de mijlo‐
cul mânerului.
4.1 Prima curăţare
Scoateţi toate accesoriile şi suporturile
rafturilor detaşabile (dacă este cazul).
Curăţaţi aparatul înainte de prima utili‐
zare.
Consultaţi capitolul "Îngrijirea şi
curăţarea".
4.2 Setarea orei
Trebuie să setaţi ora înainte de a
pune în funcţiune cuptorul.
Când conectaţi aparatul la sursa de
electricitate sau după o pană de curent,
indicatorul pentru Timp se aprinde inter‐
mitent.
Pentru a seta ora corectă apăsaţi butoa‐
nele + sau -.
8
www.aeg.com
După aproximativ cinci secunde, indica‐
torul pentru oră încetează aprinderea in‐
termitentă, iar afişajul indică ora setată.
Pentru modificarea orei apăsaţi
în mod repetat
până când in‐
dicatorul pentru Timp se aprinde
intermitent. Funcţia Durata
sau Sfârşit trebuie setate si‐
multan.
4.3 Preîncălzirea
Preîncălziţi aparatul gol pentru a arde
grăsimile rămase.
1.
Setaţi funcţia şi temperatura ma‐
ximă.
2.
Lăsaţi aparatul să funcţioneze timp
de o oră.
3.
Setaţi funcţia . Temperatura ma‐
ximă pentru această funcţie este de
210 °C.
4.
Lăsaţi aparatul să funcţioneze timp
de zece minute.
5.
Setaţi funcţia şi temperatura ma‐
ximă.
6.
Lăsaţi aparatul să funcţioneze timp
de zece minute.
Accesoriile pot deveni mai fierbinţi decât
de obicei. Aparatul poate emite un miros
şi fum. Acest lucru este normal. Aerisiţi
bine încăperea.
5. PLITĂ - UTILIZAREA ZILNICĂ
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Sigu‐
ranţa.
5.1 Nivelurile de căldură
Buton
de co‐
mandă
Funcţie
0 Poziţia Oprit
Comutator zonă dublă
1 - 9 Nivelurile de căldură
(1 - cel mai scăzut nivel de
căldură, 9 - cel mai ridicat
nivel de căldură)
1.
Rotiţi butonul la nivelul de căldură
necesar. Se aprinde indicatorul de
comandă al plitei.
2.
Pentru a finaliza procesul de gătire,
rotiţi butonul în poziţia 0.
Pentru reducerea consumului de
energie folosiţi căldura reziduală.
Dezactivaţi zona de gătit cu
aproximativ 5-10 minute anterior
încheierii procesului de gătire.
5.2 Utilizarea zonei duble
ATENŢIE
Pentru a utiliza zona dublă, rotiţi
butonul la dreapta. Nu îl rotiţi tre‐
când prin poziţia de oprire.
1.
Rotiţi butonul la dreapta, pe poziţia
stins 9.
2.
Rotiţi încet butonul înspre simbolul
până când auziţi un clic.
Cele două zone de gătit sunt active.
3.
Pentru a seta nivelul de căldură ne‐
cesar, consultaţi paragraful „Niveluri‐
le de căldură”.
ROMÂNA 9
5.3 Afişaj căldură reziduală
Indicatorul de căldură reziduală se aprin‐
de când zona de gătit este fierbinte.
AVERTIZARE
Pericol de arsuri din cauza căldu‐
rii reziduale.
6. PLITĂ - RECOMANDĂRI AJUTĂTOARE
6.1 Vesela
Baza vasului trebuie să fie cât
mai groasă şi cât mai plată.
Vesela din oţel emailat sau cu
fund din aluminiu sau cupru
poate duce la modificarea cu‐
lorii suprafeţei vitroceramice.
6.2 Economisirea energiei
Dacă este posibil, puneţi întot‐
deauna capace pe vase.
Aşezaţi vasele înainte de a
porni zona de gătit.
Dezactivaţi zonele de gătit
înainte de terminarea duratei
de gătit pentru a utiliza căldura
reziduală.
Fundul oalei şi zona de gătit
trebuie să fie de aceeaşi di‐
mensiune.
6.3 Exemple de gătit
Nivel
de
căldu
Utilizare pentru: Timp
(min)
Recomandări
1 Menţinerea la cald a alimentelor
gătite.
con‐
form
nece‐
sităţi‐
lor
Puneţi un capac pe vas.
1-2 Sos olandez, topit: unt, cioco‐
lată, gelatină.
5 - 25 Amestecaţi din când în
când.
1-2 Solidificare: omlete pufoase,
ouă ochiuri.
10 - 40 Puneţi un capac pe vas.
2-3 Fierberea înăbuşită a orezului şi
a mâncărurilor care conţin lap‐
te, încălzirea alimentelor prepa‐
rate.
25 - 50 Adăugaţi minim de două ori
mai mult lichid decât orez,
amestecaţi din când în când
mâncărurile care conţin lap‐
te.
3-4 Pentru a găti la aburi legume,
peşte, carne.
20 - 45 Adăugaţi câteva linguri de li‐
chid.
4-5 Cartofi gătiţi la abur. 20 - 60 Utilizaţi maxim ¼ l apă pen‐
tru 750 g de cartofi.
4-5 Gătirea unor cantităţi mai mari
de alimente, tocane şi supe.
60 -
150
Până la 3 l lichid plus ingre‐
diente.
10
www.aeg.com
Nivel
de
căldu
Utilizare pentru: Timp
(min)
Recomandări
6-7 Prăjire delicată: escalop, cordon
bleu de viţel, şniţele, chiftele,
cârnaţi, ficat, roux (sos de făină
şi unt), ouă, clătite, gogoşi.
con‐
form
nece‐
sităţi‐
lor
Întoarceţi la jumătatea dura‐
tei de gătit.
7-8 Crochete de cartofi, muşchiuleţ,
cotlete, bine făcute.
5 - 15 Întoarceţi la jumătatea dura‐
tei de gătit.
9 Pentru a fierbe o cantitate mare de apă, paste, pentru a prăji carnea la
suprafaţă (gulaş, friptură înăbuşită), pentru a prăji intens cartofi-pai.
Datele din tabel sunt doar orientative.
7. PLITĂ - ÎNGRIJIREA ŞI CURĂŢAREA
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Sigu‐
ranţa.
Curăţaţi aparatul după fiecare întrebuin‐
ţare.
Întotdeauna utilizaţi veselă cu fundul cu‐
rat.
Pericol de ardere datorită căldurii
reziduale!
Lăsaţi aparatul să se răcească.
Zgârieturile sau petele închise la
culoare pe suprafaţa vitrocera‐
mică nu afectează modul de
funcţionare al aparatului.
Pentru a curăţa murdăria:
1.
Înlăturaţi imediat: plasticul topit,
foliile de plastic şi alimentele cu
zahăr. Dacă nu procedaţi astfel,
murdăria poate deteriora aparatul.
Folosiţi o racletă specială pentru
sticlă. Deplasaţi oblic racleta pe
suprafaţa vitrată, la un unghi mare
şi îndepărtaţi resturile de pe su‐
prafaţă.
Eliminaţi după ce aparatul s-a răcit
suficient: depunerile de calcar, pe‐
tele de apă, petele de grăsime şi
decolorările metalice strălucitoare.
Utilizaţi un agent de curăţare spe‐
cial pentru suprafeţe vitroceramice
sau oţel inoxidabil.
2.
Curăţaţi aparatul cu o lavetă umedă
şi puţin detergent.
3.
La final, uscaţi aparatul ştergându-l
cu o lavetă curată.
8. CUPTOR- UTILIZAREA ZILNICĂ
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Sigu‐
ranţa.
8.1 Activarea şi dezactivarea
aparatului
1.
Pentru a selecta o funcţie rotiţi buto‐
nul corespunzător.
Indicatorul alimentării se aprinde.
2.
Pentru a selecta o temperatură rotiţi
butonul corespunzător.
ROMÂNA 11
Când temperatura aparatului creşte,
se aprinde indicatorul de tempera‐
tură.
3.
Pentru a dezactiva cuptorul, rotiţi bu‐
tonul pentru funcţiile cuptorului şi bu‐
tonul pentru temperatură în poziţia
Oprit.
8.2 Termostatul de siguranţă
Termostatul de siguranţă este un
întrerupător termic incorporat in
termostatul de funcţionare.
Pentru a preveni deteriorarea termosta‐
tului cuptorului datorită supra-încălzirii
extreme, cuptorul are un termostat de si‐
guranţă care întrerupe alimentarea. În
momentul în care temperatura scade,
cuptorul porneşte din nou automat.
AVERTIZARE
Termostatul de siguranţă acţio‐
nează doar dacă termostatul
cuptorului nu funcţionează co
rect. Când acest lucru se în‐
tâmplă, temperatura cuptorului
este foarte mare şi se poate arde
toată mâncarea. Trebuie să su‐
naţi imediat la service pentru a
înlocui termostatul cuptorului.
8.3 Suflanta cu aer rece
Când aparatul funcţionează, ventilatorul
de răcire porneşte automat pentru a
menţine reci suprafeţele aparatului.
Dacă opriţi aparatul, ventilatorul de răci‐
re se opreşte.
8.4 Funcţii cuptor
Funcţia cuptorului Aplicaţie
Poziţia Oprit Aparatul este oprit.
Bec cuptor
Pentru a ilumina interiorul cuptorului fără nici o funcţie
de gătit.
Caldura de sus
+ jos
Încălzeşte folosind elementul superior şi cel inferior.
Pentru a coace şi a prăji pe un singur nivel al cuptoru‐
lui.
Elementul de
încălzire jos
Căldura provine numai din partea inferioară a cuptoru‐
lui. Pentru a coace prăjituri cu bază crocantă sau tare.
Gătit forţat cu
aer cald
Pentru a prepara mai multe feluri de mâncare diferite
în acelaşi timp. Pentru prepararea siropului de fructe
făcut în casă şi pentru uscarea ciupercilor sau a fruc‐
telor.
Aer cald
Pentru a frige sau coace alimente cu aceeaşi tempe‐
ratură de gătire pe mai mult de un raft, fără transfer
de aromă. Când folosiţi această funcţie, micşoraţi
temperatura cuptorului cu 20 - 40 °C faţă de tempera‐
turile standard pe care le folosiţi pentru Caldura de
sus + jos.
Gătitul la
căldură redusă
În special pentru prepararea uşoară a alimentelor,
cum ar fi: bezele, pandişpan, prăjitură cu cremă de
unt, ruladă.
12
www.aeg.com
Funcţia cuptorului Aplicaţie
Gatire intensiva
Elementul grătarului şi ventilatorul cuptorului funcţio‐
nează pe rând şi circulă aerul cald în jurul alimentelor.
De asemenea, pentru a găti bucăţi mari de carne.
AVERTIZARE
Temperatura maximă pentru această funcţie
este de 210 °C.
Funcţia pizza
Elementul inferior oferă căldură directă părţii inferioa‐
re a pizzei, a quiche-urilor sau a plăcintelor, în timp ce
ventilatorul asigură circulaţia aerului pentru a coace
garnitura pizzei sau umplutura plăcintelor.
Decongelare
Pentru a dezgheţa preparatele congelate. Butonul de
control al temperaturii trebuie să fie în poziţia oprit.
9. CUPTOR - FUNCŢIILE CEASULUI
9.1 Programator electronic
hr min
1 2 1
345
1
Indicatoarele funcţiei
2
Indicator timp
3
Buton +
4
Buton selectare
5
Buton -
Funcţiile ceasului Aplicaţie
Timpul Pentru a seta, modifica sau verifica timpul.
Ceas avertizor Pentru a seta timpul de numărătoare inversă. Această
funcţie nu are nici o influenţă asupra funcţionării cup‐
torului.
Durată Pentru a seta cât timp trebuie să funcţioneze aparatul.
Sfârşit Pentru a seta ora când aparatul trebuie dezactivat.
Puteţi folosi simultan Durată şi
Sfârşit pentru a seta timpul când
aparatul trebuie activat şi, după
aceea, dezactivat. Setaţi mai în‐
tâi Durată, după aceea Sfârşit.
9.2 Setarea funcţiilor ceasului
1.
Pentru Durată şi Sfârşit , seta‐
ţi o funcţie şi temperatura. Acest lu‐
cru nu este necesar pentru Ceasul
avertizor
.
ROMÂNA 13
2.
Apăsaţi repetat butonul Selectare
până când indicatorul funcţiei cores‐
punzătoare a ceasului se aprinde in‐
termitent.
hr minhr min
3.
Apăsaţi + sau - pentru a seta funcţia
necesară a ceasului.
Afişajul prezintă indicatorul pentru
funcţia ceasului pe care aţi setat-o.
După încheierea perioadei de timp
setate, indicatorul funcţiei se aprinde
intermitent şi este emis un semnal
sonor timp de două minute.
În cazul funcţiilor Durată şi
Sfârşit
, aparatul este dezacti‐
vat automat.
4.
Pentru a opri semnalul, apăsaţi un
buton.
5.
Rotiţi butonul pentru funcţiile cupto‐
rului şi butonul pentru temperatură în
poziţia oprit.
9.3 Anularea funcţiilor ceasului
1.
Apăsaţi repetat butonul Selectare
până când indicatorul corespunzător
funcţiei dorite se aprinde intermitent.
2.
Ţineţi apăsat butonul -.
După câteva secunde simbolul func‐
ţiei ceasului dispare.
10. CUPTOR - UTILIZAREA ACCESORIILOR
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Sigu‐
ranţa.
10.1 Montarea tăvii de coacere
Puneţi tava în centrul cuptorului, între
peretele frontal şi cel posterior. Astfel
căldura va putea circula în faţa şi în spa‐
tele tăvii. Tava trebuie poziţionată ca în
imagine, cu partea înclinată în spate.
AVERTIZARE
Nu împingeţi tava până în perete‐
le posterior al cuptorului. În caz
contrar, circulaţia aerului cald în
jurul tăvii va fi împiedicată. Este
posibil ca alimentele să se ardă,
în special în partea din spate a
cuptorului.
14
www.aeg.com
10.2 Introducerea accesoriilor cuptorului
Introduceţi accesoriile glisante, astfel în‐
cât marginile laterale duble să fie în spa‐
tele cuptorului şi fie îndreptate în jos.
Împingeţi accesoriile glisante între barele
de ghidare ale unuia dintre nivelurile
cuptorului.
Introducerea simultană a grătarului cup‐
torului şi a tăvii pentru coacere inten
Puneţi grătarul cuptorului pe tava pentru
coacere intensă. Împingeţi tava pentru
coacere intensă între barele de ghidare
ale unuia dintre nivelurile cuptorului.
10.3 Ghidaje telescopice
°C
1.
Trageţi complet în afară ghidajele te‐
lescopice din stânga şi dreapta.
ROMÂNA 15
°C
2.
Puneţi raftul cuptorului pe ghidajele
telescopice şi împingeţi-l cu atenţie
în interiorul aparatului.
Înainte de a închide uşa cuptorului,
verificaţi dacă aţi împins ghidajele
telescopice complet în aparat.
Cu ajutorul ghidajelor telescopice
puteţi monta sau scoate rafturile
cu uşurinţă. Păstraţi instrucţiunile
de instalare de la ghidajele teles‐
copice pentru utilizarea lor ulte‐
rioară.
ATENŢIE
Puteţi instala ghidaje telescopice
pe niveluri diferite ale rafturilor,
cu excepţia nivelului 4.
ATENŢIE
Nu curăţaţi ghidajele telescopice
în maşina de spălat vase. Nu lu‐
brifiaţi ghidajele telescopice.
11. CUPTOR - RECOMANDĂRI AJUTĂTOARE
ATENŢIE
Pentru prăjituri foarte umede utili‐
zaţi o tavă de copt adâncă. Sucul
fructelor poate păta ireversibil
smalţul.
Aparatul are patru niveluri pentru raf‐
turi. Număraţi nivelurile rafturilor din
partea de jos a podelei aparatului.
Puteţi găti diferite feluri de mâncare pe
două niveluri în acelaşi timp. Puneţi
rafturile pe nivelurile 1 şi 3.
Umezeala poate produce condens în
aparat sau pe sticla uşii. Acest lucru
este normal. Utilizatorul trebuie să se
îndepărteze întotdeauna de aparat
atunci când deschide uşa aparatului
pe durata gătirii. Pentru a reduce con‐
densul, lăsaţi aparatul să funcţioneze
timp de 10 minute înainte de gătire.
Ştergeţi umezeala după fiecare utiliza‐
re a aparatului.
Nu puneţi obiecte direct pe podeaua
aparatului şi nu acoperiţi componente‐
le cu folie din aluminiu atunci când
gătiţi. În caz contrar este posibilă mo‐
dificarea rezultatelor obţinute şi dete‐
riorarea stratului de email.
11.1 Coacerea prăjiturilor
Preîncălziţi cuptorul timp de circa 10
minute înainte de coacere.
Nu deschideţi uşa cuptorului înainte
ca 3/4 din durata de coacere să fi tre‐
cut.
Dacă utilizaţi două tăvi de coacere în
acelaşi timp, lăsaţi un nivel liber pentru
raft între ele.
11.2 Gătirea cărnii şi a peştelui
Nu gătiţi carne cu greutatea sub 1 kg.
Gătirea unor bucăţi prea mici face car‐
nea prea uscată.
Utilizaţi o tavă de scurgere pentru ali‐
mentele foarte grase pentru a evita
16
www.aeg.com
petele pe cuptor care pot fi permanen‐
te.
Lăsaţi carnea aproximativ 15 minute
înainte de a o tăia, astfel încât sucul
să nu se prelingă afară.
Pentru a împiedica formarea de prea
mult fum în cuptor pe durata frigerii, se
recomandă adăugarea de puţină a
în tava de scurgere. Pentru a preveni
condensarea fumului, adăugaţi apă de
fiecare dată după ce se evaporă.
11.3 Durate de gătit
Duratele de gătit depind de tipul de ali‐
mente, de consistenţa şi volumul lor.
La început, monitorizaţi performanţa
când gătiţi. Găsiti cele mai bune setări
(setarea căldurii, durata de gătit, etc.)
pentru vasele, reţetele şi cantităţile dvs.
când utilizaţi acest aparat.
11.4 Căldură de sus + jos
Aliment
Tip tavă şi nivel
raft
Durata de
preîncălzire
(min)
Temperatu‐
ra (°C)
Durata de
gătire/coa‐
cere (min)
Patiserie (250
g)
tava emailată pe
nivelul 3
- 150 25 - 30
Prăjitură joasă
(1000 g)
tava emailată pe
nivelul 2
10 160 - 170 30 - 35
Plăcintă dos‐
pită cu mere
(2000 g)
tava emailată pe
nivelul 3
- 170 - 190 40 - 50
Plăcintă cu
mere
(1200+1200
g)
2 forme rotunde
din aluminiu (dia‐
metru: 20 cm) la
nivelul 1
15 180 - 200 50 - 60
Prăjituri mici
(500 g)
tava emailată pe
nivelul 2
10 160 - 180 25 - 30
Pandişpan
fără grăsimi
(350 g)
1 formă rotundă
din aluminiu (dia‐
metru: 26 cm) la
nivelul 1
10 160 - 170 25 - 30
Tort de clătite
(1500 g)
tava emailată pe
nivelul 2
- 160 - 170
45 - 55
1)
Pui, intreg
(1.350 g)
raftul cuptorului la
nivelul 2, tava de
copt pe nivelul 1
- 200 - 220 60 - 70
Pui, jumătate
(1300 g)
raftul cuptorului la
nivelul 3, tava de
copt pe nivelul 1
- 190 - 210 30 - 35
Cotlet de porc
(600 g)
raftul cuptorului la
nivelul 3, tava de
copt pe nivelul 1
- 190 - 210 30 - 35
Aluat de prăji‐
tură (800 g)
tava emailată pe
nivelul 2
20 230 - 250 10 - 15
ROMÂNA 17
Aliment
Tip tavă şi nivel
raft
Durata de
preîncălzire
(min)
Temperatu‐
ra (°C)
Durata de
gătire/coa‐
cere (min)
Prăjitură cu
drojdie um‐
plută (1200 g)
tava emailată pe
nivelul 2
10 - 15 170 - 180 25 - 35
Pizza (1000
g)
tava emailată pe
nivelul 2
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Prăjitură cu
brânză (2600
g)
tava emailată pe
nivelul 2
- 170 - 190 60 - 70
Aluat tartă cu
mere (1900 g)
tava emailată pe
nivelul 1
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Prăjitură de
Crăciun (2400
g)
tava emailată pe
nivelul 2
10 - 15 170 - 180
55 - 65
2)
Quiche Lorrai‐
ne (1000 g)
1 formă rotundă
(diametru: 26 cm)
la nivelul 1
10 - 15 220 - 230 40 - 50
Pâine ţărăne‐
ască (750 +
750 g)
2 forme rotunde
din aluminiu (dia‐
metru: 20 cm) la
nivelul 1
18
3)
180 - 200 60 - 70
Pandişpan ro‐
mânesc (600
+ 600 g)
2 tăvi rotunde, alu‐
minizate (lungime:
25 cm) la nivelul 2
10 160 - 170 40 - 50
Pandişpan ro‐
mânesc - tra‐
diţional (600 +
600 g)
2 tăvi rotunde, alu‐
minizate (lungime:
20 cm) la nivelul 2
- 160 - 170 30 - 40
Gogoşi cu
drojdie (800
g)
tava emailată pe
nivelul 2
10 - 15 200 - 210 10 - 15
Ruladă (500
g)
tava emailată pe
nivelul 1
10 150 - 170 15 - 20
Bezele (400
g)
tava emailată pe
nivelul 2
- 100 - 120 40 - 50
Prăjitură
sfărâmicioasă
(1500 g)
tava emailată pe
nivelul 3
10 - 15 180 - 190 25 - 35
Pandispan
(600 g)
tava emailată pe
nivelul 3
10 160 - 170 25 - 35
Prăjitură cu
unt (600 g)
tava emailată pe
nivelul 2
10 180 - 200 20 - 25
1)
După oprirea aparatului, lăsaţi prăjitura în cuptor încă 7 minute.
2)
După oprirea aparatului, lăsaţi prăjitura în cuptor încă 10 minute.
18
www.aeg.com
3)
Pentru preîncălzire, setaţi temperatura pe 250 °C.
11.5 Gătit forţat cu aer cald
Aliment
Tip tavă şi ni‐
vel raft
Durata de
preîncălzire
(minute)
Temperatură
(°C)
Durata de
gătire/coacere
(minute)
Patiserie (250
g)
tavă emailată
la nivel 3
10 140 - 150 20 - 30
Patiserie (250
+ 250 g)
tavă emailată
la nivel 1 şi 3
10 140 - 150 25 - 30
Patiserie (250
+ 250 + 250
g)
tavă emailată
la nivel 1, 2 şi
3
10 150 - 160 30 - 40
Prăjitură joasă
(500 g)
tavă emailată
la nivel 2
10 150 - 160 30 - 35
Prăjitură joasă
(500 + 500 g)
tavă emailată
la nivel 1 şi 3
10 150 - 160 35 - 45
Prăjitură joasă
(500 + 500 +
500 g)
tavă emailată
la nivel 1, 2 şi
4
1)
10 155 - 165 40 - 50
Plăcintă dos‐
pită cu mere
(2000 g)
tavă emailată
la nivel 3
- 170 - 180 40 - 50
Plăcintă cu
mere (1200 +
1200 g)
2 forme rotun‐
de din alumi‐
niu (diametru:
20 cm) la ni‐
velul 2
- 165 - 175 50 - 60
Prăjituri mici
(500 g)
tavă emailată
la nivel 2
10 150 - 160 20 - 30
Prăjituri mici
(500 + 500 g)
tavă emailată
la nivel 1 şi 3
10 150 - 160 30 - 40
Prăjituri mici
(500 + 500 +
500 g)
tavă emailată
la nivel 1, 2 şi
4
1)
10 150 - 160 35 - 45
Pandişpan
fără grăsimi
(350 g)
1 formă ro‐
tundă din alu‐
miniu (diame‐
tru: 26 cm) la
nivelul 1
10 150 - 160 20 - 30
Tort de clătite
(1200 g)
tavă emailată
la nivel 2
- 150 - 160
30 - 35
2)
ROMÂNA 19
Aliment
Tip tavă şi ni‐
vel raft
Durata de
preîncălzire
(minute)
Temperatură
(°C)
Durata de
gătire/coacere
(minute)
Pui, întreg
(1300 g)
grătarul cup‐
torului la nive‐
lul 2, tava de
coacere la ni‐
velul 1
- 170 - 180 40 - 50
Friptură de
porc (800 g)
grătatul cupto‐
rului la nivelul
2, tava de
coacere la ni‐
velul 1
- 170 - 180 45 - 50
Prăjitură cu
drojdie um‐
plută (1200 g)
tavă emailată
la nivel 2
20 - 30 150 - 160 20 - 30
Pizza (1000 +
1000 g)
tavă emailată
la nivel 1 şi 3
- 180 - 200 30 - 40
Pizza (1000
g)
tavă emailată
la nivel 2
- 190 - 200 25 - 35
Prăjitură cu
brânză (2600
g)
tavă emailată
la nivel 1
- 160 - 170 40 - 50
Aluat tartă cu
mere (1900 g)
tavă emailată
la nivel 2
10 - 15 180 - 200 30 - 40
Prăjitură de
Crăciun (2400
g)
tavă emailată
la nivel 2
10 150 - 160
35 - 40
2)
Quiche Lorrai‐
ne (1000 g)
1 formă ro‐
tundă (diame‐
tru: 26 cm) la
nivelul 2
10 - 15 190 - 210 30 - 40
Pâine ţărăne‐
ască (750 +
750 g)
2 forme rotun‐
de din alumi‐
niu (diametru:
20 cm) la ni‐
velul 1
15 - 20
3)
160 - 170 40 - 50
Pandişpan ro‐
mânesc (600
+ 600 g)
2 forme rotun‐
de din alumi‐
niu (diametru:
25 cm) la ni‐
velul 2
10 - 15 155 - 165 40 - 50
Pandişpan ro‐
mânesc - tra‐
diţional (600 +
600 g)
2 forme rotun‐
de din alumi‐
niu (diametru:
20 cm) la ni‐
velul 2
- 150 - 160 30 - 40
20
www.aeg.com
1 / 1

AEG 47035VD-MN Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare