Whirlpool AWG 5061 Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului

Acest manual este potrivit și pentru

131
INSTRUCŢIUNI DE FOLOSIRE
ÎNAINTE DE A FOLOSI FRIGIDERUL PENTRU
VINURI
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA
MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
MĂSURI DE PRECAUŢIE ȘI RECOMANDĂRI
GENERALE
INTRODUCERE DESPRE VIN
PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE A PRODUSULUI
CURĂŢAREA ȘI ÎNTREŢINEREA
GHIDUL DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ TEHNI
INSTALAREA
31102009RO.fm Page 131 Monday, October 23, 2006 11:16 AM
132
ÎNAINTE DE A FOLOSI FRIGIDERUL PENTRU
VINURI
Produsul pe care l-aţi cumpărat este un “wine
cellar” (un “frigider-pivniţă” sau frigider pentru
vinuri), produs profesional destinat în
exclusivitate pentru conservarea vinurilor.
Pentru a utiliza cât mai bine aparatul, vă
invităm să citiţi cu atenţie instrucţiunile de
utilizare, în care veţi găsi descrierea
produsului și recomandări utile pentru
conservarea vinurilor.
Păstraţi această broșură pentru a o
consulta și pe viitor.
1. După despachetarea aparatului, asiguraţi-
vă că ușa se închide perfect.
Eventualele defecţiuni vor trebui
comunicate vânzătorului în termen de 24
de ore.
2. teptaţi cel puţin două ore înainte de a
pune în funcţiune aparatul, pentru a lăsa
timp circuitului de răcire să devină
perfect eficient.
3. Asiguraţi-vă ca instalarea și racordarea
electrică să fie efectuate de către un
tehnician calificat, în conformitate cu
instrucţiunile fabricantului și cu normele
locale în vigoare.
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA
MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
1. Ambalajul
Materialul de ambalaj este reciclabil 100% și este
marcat cu simbolul reciclării.
Pentru aruncarea acestuia respectaţi dispoziţiile
locale.
Materialele de ambalare (pungi de plastic, bucăţi
de polistiren etc.) nu trebuie ţinute la îndemâna
copiilor, întrucât reprezintă o potenţială sursă de
pericol.
2. Aruncarea la gunoi
Produsul a fost fabricat cu material reciclabil.
Acest aparat este marcat în conformitate cu
Directiva Europeană 2002/96/CE referitoare la
Deșeurile de Echipament Electric și Electronic
(Waste Electrical and Electronic Equipment -
WEEE).
Asigurându-se că acest produs este eliminat în
mod corect, utilizatorul contribuie la prevenirea
potenţialelor consecinţe negative asupra mediului
înconjurător și sănătăţii persoanelor.
Simbolul de pe produs, sau de pe
documentele care însoţesc produsul, indică faptul
că acesta nu poate fi aruncat împreună cu
deșeurile menajere, ci trebuie predat la punctul de
colectare corespunzător, pentru reciclarea
aparatelor electrice și electronice.
Când aruncaţi aparatul, faceţi-l inutilizabil prin
tăierea cablului de alimentare și prin înlăturarea
ușilor și a rafturilor, astfel încât copiii să nu poată
pătrunde cu ușurinţă în interiorul produsului.
Aruncaţi aparatul respectând normele locale
pentru eliminarea deșeurilor și predaţi-l la centrele
specializate de reciclare; nu îl lăsaţi
nesupravegheat nici măcar câteva zile, deoarece
reprezintă o sursă de pericol pentru copii. Pentru
informaţii mai detaliate privind eliminarea,
valorificarea și reciclarea acestui produs, vă
rugăm să contactaţi administraţia locală, serviciul
de eliminare a deșeurilor menajere sau magazinul
de unde aţi cumpărat produsul.
3. Declaraţie de conformitate
Acest aparat a fost proiectat, construit și
comercializat în conformitate cu:
- normele de siguranţă din Directiva “Joasă
tensiune” 73/23/CEE;
- cerinţele de protecţie din Directiva “EMC” 89/336/
CEE, modificată de Directiva 93/68/CEE.
Siguranţa electrică a produsului este asigurată
doar când este conectat corect la o instalaţie
eficientă de împământare, conformă cu normele
legale.
31102009RO.fm Page 132 Monday, October 23, 2006 11:16 AM
133
MĂSURI DE PRECAUŢIE ȘI RECOMANDĂRI
GENERALE
Folosiţi “frigiderul-pivniţă” în exclusivitate
pentru conservarea vinurilor și nu introduceţi
înăuntru nici un fel de alimente.
Aveţi grijă să nu acoperiţi sau să astupaţi
deschiderile de ventilare ale aparatului.
Pentru evitarea riscului de sufocare și de a
rămâne blocaţi, nu permiteţi copiilor să se
joace sau să se ascundă în interiorul
aparatului.
Înainte de a efectua orice operaţie de
întreţinere sau de curăţare, scoateţi
ștecherul din priza de curent sau deconectaţi
aparatul de la reţeaua electrică.
Cablul de alimentare poate fi înlocuit doar de
către o persoană autorizată.
Nu conservaţi în interiorul aparatului
substanţe inflamabile.
În timpul deplasării aparatului, aveţi grijă să
nu deterioraţi podeaua (de ex. parchetul).
Nu utilizaţi prelungitoare sau adaptoare, nici
simple, nici multiple.
Aparatul nu trebuie folosit de copii de vârs
mică sau de persoane cu handicap, fără
control.
Nu deterioraţi circuitul fluidului de răcire.
Nu utilizaţi și nu introduceţi aparate electrice
în interiorul produsului, dacă nu sunt de tipul
autorizat în mod expres de producător.
Plasaţi produsul într-o încăpere uscată și
bine ventilată. Aparatul este proiectat pentru
a funcţiona în încăperi în care temperatura
este cuprinsă în următoarele intervale, care,
la rândul lor, depind de clasa climatică
indicată pe plăcuţa cu datele tehnice: s-ar
putea ca produsul să nu funcţioneze corect
dacă e lăsat pe o perioadă mai lungă de timp
la o temperatură superioară sau inferioară
intervalului prevăzut.
Important:
În cazul în care se introduc cantităţi mari de
vin, pot trece mai multe zile înaintese
atingă o temperatură constantă.
Atenţie! Temperatura de conservare nu
trebuie să scadă niciodată sub +6°C.
În timpul funcţionării produsului, pe peretele
compartimentului se formează picături de
apă sau cristale de gheaţă. Acest lucru
depinde de funcţionarea aparatului. Nu e
nevoie să răzuiţi gheaţa sau ștergeţi
picăturile de apă. Peretele posterior se
dezgheaţă automat. Apa rezultată din
dezgheţare este îndreptată automat spre un
orificiu de evacuare, iar de aici se
acumulează într-un recipient de unde se
evaporă.
De avut în vedere când așezaţi sticlele
Puneţi sticlele în poziţie centrală pe grătar.
Când închideţi ușa, aveţi grijă ca sticlele să
nu atingă ușa de sticlă.
Atenţie: conservaţi vinurile cu un conţinut
ridicat de alcool doar închise ermetic și în
poziţie verticală.
Din cauza circulaţiei aerului în frigider, se
formează zone cu temperaturi diferite:
Zonele cele mai reci sunt cele de lângă
peretele posterior, iar cele mai calde sunt
cele de lângă sticla ușii.
Conservaţi întotdeauna fără ambalaj vinurile
îmbuteliate, nu în lădiţe sau în cutii de
carton.
Cantitatea recomandată de sticle de 0,75 l,
de tip bordelez, e următoarea:
numărul de sticle este 33;
Clasa climatică T. Camerei
(°C)
T. Camerei
(°F)
SN De la 10 la 32 De la 50 la 90
N De la 16 la 32 De la 61 la 90
ST De la 16 la 38 De la 61 la 100
T De la 16 la 43 De la 61 la 110
31102009RO.fm Page 133 Monday, October 23, 2006 11:16 AM
134
INTRODUCERE DESPRE VIN
Conservarea vinurilor
După cum se știe, vinul poate fi conservat în
timp: dacă sunt păstrate într-un loc
corespunzător, vinurile albe pot fi conservate
aproximativ doi ani după data culesului, dar e de
preferat oricum să fie consumate în cursul
primului an. Vinurile roșii ușoare pot fi
conservate, în schimb, până la doi ani, în timp
ce unele vinuri roșii corpolente pot rezista zece
ani, iar cele preparate din stafide pot rezista
chiar și douăzeci de ani.
Când cumpăraţi o sticlă de vin puneţi-o imediat
în pivniţă sau într-un alt loc corespunzător.
În procesul care duce de la cultivarea
strugurilor la coacerea acestora și apoi la
culegere și vinificare, sunt determinanţi trei
factori: lumina, umiditatea aerului și
temperatura ambiantă. Pentru ca gustul vinului
să ajungă la o învechire deplină și pentru a
menţine aroma plăcută a vinului, e necesară
perfecta sa conservare prin interacţiunea
acestor trei factori.
Locul de conservare
Nu toată lumea dispune de o încăpere la subsol
care să poată fi transformată în pivniţă. Doar de
curând tehnologia a reușit să furnizeze un
înlocuitor eficace pentru pivniţa clasică.
“Frigiderul-pivniţă” (Wine Cellar) pe care l-aţi
cumpărat este un aparat special studiat pentru a
conţine și a conserva în mod corect vinurile. În
interiorul său nu se conservă fructe, legume și
cutii cu băuturi, ci doar sticlele dv. preferate de
vin. Astfel, chiar dacă nu dispuneţi de o pivniţă, e
posibil să lăsaţi la învechit, să conservaţi în mod
adecvat și să degustaţi orice tip de vin.
Modalităţi de conservare
O regulă obligatorie pentru conservarea
sticlelor dv. preferate este să le culcaţi pe o
parte sau să le ţineţi înclinate astfel încât vinul
să ude dopul. Mulţi cred că acest lucru produce
clasicul miros de “dop”. În realitate, contactul
vinului cu dopul favorizează elasticitatea
dopului, garantând funcţionalitatea sa.
Un alt element foarte important în conservarea
vinurilor este ordinea în care sunt poziţionate
sticlele: vinurile pot fi așezate cum doriţi, dar în
ordine, în funcţie de locul de provenienţă,
tipologia de vin, zona de producţie, producător,
an de producţie, utilizând și etichetele de
catalogare furnizate în dotare. Un acces ușor
la sticle, pentru utilizarea lor, evită clătinările
accidentale care, ca și vibraţiile, pot face ca
sedimentele să se ridice, modificând, pe o
perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp,
aspectul estetic al vinului. Mișcaţi deci sticlele
cât mai puţin posibil și lăsaţi vinul să se
odihnească. De asemenea, evitaţi să puneţi
sticlele în contact cu peretele din spate,
deoarece acest lucru nu numai că ar
compromite dezgheţarea eficientă, ci ar putea
strica etichetele sticlelor din cauza picăturilor
de apă acumulate în timpul dezgheţării.
Rafturile pe care se pun sticlele trebuie să fie de
lemn, material care absoarbe eficient eventualele
vibraţii și menţine sticla departe de peretele care
transmite căldura sau frigul.
De asemenea e fundamental să se păstreze
sticlele de vin departe de substanţe sau locuri
caracterizate de mirosuri puternice, deoarece
acestea se pot transmite cu ușurinţă vinului.
Pentru a evita acest lucru, aparatul pe care l-aţi
cumpărat dispune de un filtru absorbant pe bază
de cărbune activ, care elimină eventualele
impurităţi prezente în aer.
Temperatura și umiditatea
Temperatura reprezintă un factor critic și
important pe întreg ciclul de viaţă al vinului și
determină dezvoltarea sa corectă când
rămâne în sticlă să se învechească. Pentru o
conservare optimă, temperatura trebuie să fie
menţinută constantă, între 8 și 12°C. E
fundamental să se evite schimbările bruște și
mari de temperatură: o temperatură prea
ridicată duce la dilatarea lichidelor și provoacă
o accelerare a învechirii vinului, în timp ce o
temperatură excesiv de scăzută (sub 4 -C)
poate provoca precipitarea tartratului, defect
care reduce aspectul estetic plăcut al vinului. În
cazul extrem în care temperatura coboară sub
0°C, vinul care îngheaţă poate provoca
explozia dopului.
Și umiditatea e crucială pentru buna
conservare: un mediu prea uscat favorizează
restrângerea plutei, în timp ce un mediu prea
umed va favoriza dezvoltarea mucegaiurilor și
a microorganismelor nocive. Nivelul necesar
de umiditate relativă e cuprins între 50% - 70%.
Dopul
Dopul reprezintă o componentă fundamentală a
sticlei: calitatea sa, aleasă de producătorul vinului,
este foarte importantă pentru o învechire corectă a
vinului. Starea perfectă a dopului, chiar și la sticlele
cumpărate, depinde exclusiv de standardele de
utilizare și de înmagazinare folosite de producător
sau de îmbuteliator.
31102009RO.fm Page 134 Monday, October 23, 2006 11:16 AM
135
PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE A PRODUSULUI
Punerea în funcţiune a aparatului
Pornirea aparatului
Produsul e dotat numai cu comenzi externe.
Introduceţi ștecherul în priză pentru a pune în funcţiune aparatul și reglaţi termostatul (figura A) pe
poziţia dorită.
În interiorul aparatului se află un bec (figura B) care se aprinde automat când se deschide ușa.
Termometru:
Produsul e dotat cu unul sau mai multe termometre-brăţară care se găsesc în punga cu materiale
accesorii. Termometrul aplicat pe sticlă măsoară temperatura acesteia.
Reglarea temperaturii
1. Pentru o corectă funcţionare a aparatului
vă recomandăm să reglaţi termostatul în
funcţie de indicaţiile din paragraful
“Introducere despre vin” (pag .134).
2. În cazul în care se dorește modificarea
temperaturilor în compartimente, rotiţi
butonul de reglare al termostatului:
spre numerele mai mici 1-2 dacă doriţi
ca temperatura din interiorul
compartimentului să fie MAI PUŢIN
RECE.
spre numerele mai mari 3-4 pentru a
avea o temperatură MAI RECE.
Termostatul pe
!
: funcţiile aparatului și
iluminarea sunt întrerupte dar aparatul este
oricum alimentat de la reţeaua electrică.
Notă:
Temperatura ambiantă, frecvenţa cu care se
deschide ușa și poziţia aparatului pot influenţa
temperaturile interne. Poziţiile termostatului
trebuie să varieze în funcţie de acești factori.
B
31102009RO.fm Page 135 Monday, October 23, 2006 11:16 AM
136
CURĂŢAREA ȘI ÎNTREŢINEREA
Dezgheţarea frigiderului pentru vinuri se face în mod complet automat.
Curăţaţi periodic grilele de ventilare folosind aspiratorul sau o perie.
Prezenţa periodică a picăturilor de apă pe peretele posterior intern al aparatului indică faza de
dezgheţare automată.
Apa rezultată din dezghare este îndreptată automat spre un orificiu de evacuare, iar de aici se
acumulează într-un recipient de unde se evaporă.
Curăţaţi periodic partea internă a orificiului de drenaj pentru apă, utilizând instrumentul din
dotare, pentru a garanta scurgerea constantă și corectă a apei rezultate din dezgheţare.
În caz de nevoie...
1. Goliţi complet frigiderul pentru vinuri.
2. Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
3. Pentru împiedicarea formării mucegaiului, a mirosurilor urâte și a oxidării, ușa aparatului
trebuie să rămână întredeschisă (aprox. 3-4 mm).
4. Curăţaţi aparatul.
Curăţaţi periodic interiorul cu un burete umezit în apă călduţă și/sau detergent neutru. Ctiţi și
ștergeţi cu o cârpă moale. Nu folosiţi produse abrazive.
Curăţaţi exteriorul cu o cârpă moale umezită în apă. Nu utilizaţi paste sau bureţi abrazivi, nici
substanţe de scos petele (de ex. acetonă, tricloretilenă) și niciet.
Efectuaţi curăţarea geamului exterior cu orice fel de detergent specific, iar partea interioară
numai cu o cârpă umezită, evitând utilizarea diferiţilor detergenţi, în scopul de a respecta
conservarea corectă a vinurilor.
Curăţarea grătarului
Pentru o curăţare corectă a grătarelor din lemn de gorun folosiţi o cârpă umedă.
Aveţi grijă să nu stricaţi garnitura când extrageţi grătarul din frigider. Pentru aceasta se recomandă
să deschideţi ușa la maximum.
GHIDUL DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
1. Aparatul nu funcţionează.
S-a întrerupt curentul?
Ștecherul este introdus bine în priza de
curent?
Întrerupătorul bipolar de reţea este
inserat?
Siguranţa este arsă?
Cablul de alimentare este rupt?
Termostatul este pe poziţia
!
(Stop)?
2. Temperatura din interiorul
frigiderului pentru vinuri nu este
suficient de scăzută.
Ușa a fost închisă în mod corect?
Ușa nu se închide din cauza sticlelor?
Aparatul este instalat aproape de o sursă
de căldură?
Termostatul este pe poziţia corectă?
Circulaţia aerului prin orificiile de ventilare
este împiedicată?
3. Temperatura din interiorul
frigiderului pentru vinuri este prea
rece.
Termostatul este pe poziţia corectă?
4. Aparatul face prea mult zgomot.
Instalarea aparatului a fost efectuată în
mod corect?
Conductele din spate se ating sau
vibrează?
5. Există apă pe fundul aparatului.
Orificiul de scurgere a apei rezultate din
dezgheţare este astupat?
Notă:
Zgomotele de clipocit și șuierăturile, produse
de circuitul de răcire, pot fi considerate
normale.
31102009RO.fm Page 136 Monday, October 23, 2006 11:16 AM
137
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ TEHNI
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă:
1. Controlaţi dacă nu este posibil să eliminaţi
singuri defecţiunile (vezi “Ghidul de
detectare a defecţiunilor”).
2. Puneţi din nou în funcţiune aparatul pentru
a vă asigura că inconvenientul a fost
eliminat. Dacă rezultatul este negativ,
deconectaţi din nou aparatul și repetaţi
operaţia după o oră.
3. Dacă rezultatul este din nou negativ,
contacti Serviciul de Asistenţă.
Comunicaţi:
tipul de defecţiune,
modelul,
numărul Service (numărul ce se găsește
după cuvântul SERVICE, pe plăcuţa cu
datele tehnice situată în interiorul
aparatului),
adresa dv. completă,
numărul dv. de telefon și prefixul.
Notă:
Dacă operaţia de reversibilitate a ușilor
aparatului este realizată de către Serviciul
de Asistenţă Tehnică, nu e considerată
operaţie de intervenţie în garanţie.
INSTALAREA
Instalaţi aparatul departe de sursele de
căldură. Instalarea într-o încăpere caldă,
expunerea directă la razele solare sau
poziţionarea aparatului în apropierea unei
surse de căldură (calorifere, cuptoare)
măresc consumul de curent electric și ar
trebui să fie evitate.
În cazul în care acest lucru nu este posibil,
este necesarrespectaţi următoarele
distanţe minime:
30 cm faţă de aragazele pe bază de
cărbune sau petrol;
3 cm faţă de aragazele electrice și/sau pe
bază de gaze.
Așezaţi-l într-un loc uscat și bine ventilat,
perfect nivelat, reglând piciorușele
anterioare dacă este necesar.
Curăţaţi interiorul aparatului.
Introduceţi accesoriile din dotare.
Racordarea electrică
Racordările electrice trebuie să fie făcute
în conformitate cu dispoziţiile locale.
Informaţiile referitoare la tensiune și la
puterea absorbită sunt indicate pe plăcuţa cu
datele tehnice, situată în interiorul aparatului.
Împământarea aparatului este
obligatorie
prin lege.
Producătorul nu-și asumă nici o
răspundere pentru eventualele pagube
aduse persoanelor, animalelor sau
bunurilor, rezultate din nerespectarea
normelor mai sus menţionate.
Dacă ștecherul și priza nu sunt de același fel,
cereţi unui tehnician calificat să vă schimbe
priza.
Nu folosiţi prelungitoare sau adaptoare
multiple.
Deconectarea electrică
Deconectarea electrică trebuie să fie posibilă
sau prin scoaterea ștecherului din priză, sau cu
ajutorul unui întrerupător bipolar de reţea situat
înaintea prizei.
31102009RO.fm Page 137 Monday, October 23, 2006 11:16 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool AWG 5061 Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Acest manual este potrivit și pentru