Whirlpool WW1400 Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului

Acest manual este potrivit și pentru

129
ÎNAINTE DE A FOLOSI FRIGIDERUL
PENTRU VINURI
Produsul pe care l-aţi achiziţionat este un wine cellar
(sau frigider pivniţă) aparat profesional destinat
exclusiv conservării vinurilor.
Pentru a folosi cât mai bine aparatul dv. Vă
invităm să citiţi cu atenţie instrucţiunile de
folosire în care veţi găsi descrierea aparatului şi
sfaturi pentru conservarea vinurilor.
Păstraţi această broşură pentru consultarea
ulterioară.
1. După ce aţi scos aparatul din ambalaj, asiguraţi-
vă că uşa se închide perfect.
Eventualele defecţiuni trebuie comunicate
vânzătorului în termen de 24 de ore.
2. Recomandăm să aşteptaţi cel puţin două ore
înainte de a pune în funcţiune aparatul pentru a
permite circuitului refrigerator să fie perfect
eficient.
3. Asiguraţi-vă ca instalarea şi conectarea la reţeaua
de curent electric să fie executate de un tehnician
calificat cu respectarea instrucţiunilor
producătorului şi în conformitate cu normele
locale de securitate.
1. Ambalajul
Materialul din care este făcut ambalajul este
refolosibil 100% şi are simbolul de reciclare.
Pentru aruncarea lui trebuie respectate normele
locale în vigoare. Materialele folosite la ambalaj
(pungi de plastic, părţi de polistiren etc.) nu trebuie
lăsate la îndemâna copiilor pentru că sunt o sursă
potenţială de pericol.
2. Scoaterea din uz/Distrugerea
Aparatul a fost realizat din materiale refolosibile.
Acest aparat este marcat în conformitate cu
Directiva Europeană 2002/96/EC, Waste Electrical
and Electronic Equipment (WEEE). Asigurându-vă
că acest aparat este scos din circulaţie (aruncat) în
mod corect, contribuiţi la prevenirea eventualelor
consecinţe negative pentru mediul înconjurător şi
sănătatea oamenilor.
Simbolul de pe aparat sau documentaţia
însoţitoare indică faptul că acest aparat nu trebuie
aruncat ca un simplu gunoi de tip casnic şi că
trebuie predat la un punct de recoltare special pentru
reciclarea aparatelor electrice şi electronice.
În momentul când aparatul trebuie aruncat acestuia i
se va tăia cablul de alimentare pentru a nu putea fi
folosit, iar uşile şi rafturile de la interior vor fi scoase
în aşa fel încât copiii să nu aibă acces cu uşurinţă în
interiorul aparatului.
Scoateţi-l din circulaţie conform normelor locale de
aruncare a gunoaielor şi predaţi-l la punctele
speciale de recoltare şi nu-l lăsaţi nesupravegheat
nici măcar pentru puţine zile pentru că este o sursă
de pericole pentru un copil. Pentru ulterioare
informaţii cu privirea la modul de comportare pentru
recuperarea şi reciclarea acestui aparat contactaţi
biroul local specializat, serviciul de salubritate sau
magazinul unde a fost cumpărat aparatul.
Informaţie:
Acest aparat este lipsit de CFC. Circuitul refrigerant
conţine R134a (HFC) sau R600a (HC) (vezi plăcuţa
matricolă situată la interiorul aparatului).
Pentru aparatele cu Izobutan (R600a): izobutanul
este un gaz natural fără efecte asupra mediului
înconjurător, dar inflamabil. Este deci indispensabil
să vă convingeţi că tuburile circuitului refrigerant să
nu fie vătămate.
Acest produs ar putea conţine gaze fluorurate cu
efect de seră, care cad sub incidenţa Protocolului de
la Kyoto; gazul de răcire este conţinut într-un sistem
sigilat ermetic.
Gaz de răcire: R134a are un potenţial de încălzire
globală (GWP) de 1300.
Declaraţie de conformitate
Acest aparat este destinat conservării de produse
alimentare şi e produs în conformitate cu
regulamentul (CE) Nr. 1935/2004.
Acest aparat a fost proiectat, fabricat şi
comercializat în conformitate cu:
- obiectivele de securitate din Directiva Tensiune
Joasă 2006/95/CE;
- cerinţele de protecţie din Directiva “EMC"
2004/108/CE.
Securitatea electrică a
aparatului este asigurată numai
când aparatul este branşat la o
instalaţie eficientă de legare la
pământ conformă cu legea.
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA
MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
501931102010RO:Layout 1 17-04-2009 9:29 Pagina 129
130
Folosiţi wine cellar numai şi exclusiv pentru
conservarea vinurilor şi nu introduceţi în interiorul
său nici un fel de alimente.
Fiţi atenţi să nu acoperiţi sau să blocaţi orificiile de
ventilare ale aparatului.
Pentru a evita riscul de închidere şi de sufocare a
copiilor în interiorul aparatului, nu le daţi voie să
se joace sau să se ascundă în interiorul
aparatului.
Înainte de orice fel de operaţiuni de întreţinere
sau de curăţare, scoateţi aparatul din priză sau
debranşaţi alimentarea cu curent electric.
Cablul de alimentare poate fi înlocuit numai de o
persoană autorizată.
Nu conservaţi în aparat substanţe explozive.
Fiţi atenţi ca în timpul deplasării aparatului să nu
se strice suprafaţa de sprijin (de ex. parchetul).
Nu folosiţi prelungitore sau adaptoare multiple.
Aparatul nu trebuie folosit de copii de vârstă
fragedă sau de persoane infirme fără ca acestea
să fie supravegheate.
Nu produceţi vătămări tuburilor circuitului fluidului
refrigerant.
Nu folosiţi sau introduceţi aparate electrice în
interiorul compartimentelor aparatului dacă
acestea nu sunt de tipul autorizat în mod expres
de producător.
Amplasaţi produsul într-un ambient uscat şi bine
aerisit. Aparatul este destinat să funcţioneze în
ambiente în care temperatura să fie cuprinsă în
următoarele intervale, care la rândul lor depind de
clasa climatică menţionată pe plăcuţa cu datele
tehnice: aparatul ar putea să nu mai funcţioneze
în mod corect dacă este lăsat pentru o perioadă
lungă la o temperatură superioară sau inferioară
faţă de intervalul prevăzut.
Important:
În cazul introducerii de mari cantităţi de vin, pot
trece mai multe zile până când se ajunge la o
temperatură constantă.
Atenţie! Temperatura de conservare nu trebuie să
scadă niciodată sub +6 °C.
În timpul funcţionării aparatului, pe peretele
compartimentului se formează picături de apă sau
cristale de gheaţă. Acest lucru depinde de
funcţionarea aparatului. Nu este nevoie să răzuiţi
gheaţa sau să ştergeţi picăturile de apă. Peretele
posterior se dezgheaţă automat. Apa rezultată din
dezgheţare este îndreptată automat spre un
orificiu de evacuare, iar de aici se acumulează
într-un recipient de unde se evaporă.
Grătarele de lemn permit o conservare ordonată a
sticlelor. Greutatea maximă pe care o poate
susţine fiecare raft este de 40 kg.
De avut în vedere când aşezaţi sticlele
Aşezaţi sticlele în poziţie centrală pe grătar (raft).
Când închideţi uşa, aveţi grijă ca sticlele să nu
atingă uşa de sticlă.
Atenţie: conservaţi alcoolul cu gradaţie înaltă
numai în recipiente închise ermetic şi în poziţie
verticală.
Din cauza circulaţiei aerului în frigider, se
formează zone cu temperaturi diferite:
zonele cele mai reci sunt cele de lângă peretele
posterior, iar cele mai calde sunt cele de lângă
sticla uşii.
Conservaţi vinurile îmbuteliate fără ambalaj, nu în
lăzi sau cutii.
Cantitatea recomandată de sticle de 0.75l de tipul
Bordolese, este următoarea:
- h 1400: numărul de sticle este 88;
- h 1600: numărul de sticle este 101;
- h 1800: numărul de sticle este 119.
Structura produsului poate în orice caz accepta
următoarele cantităţi:
- h 1400: numărul maxim de sticle este 101;
- h 1600: numărul maxim de sticle este 121;
- h 1800: numărul maxim de sticle este 137;
MĂSURI DE PRECAUŢIE ŞI RECOMANDĂRI
GENERALE
Clasa climatică T. amb. (°C) T. amb. (°F)
SN de la 10 la 32 de la 50 la 90
N de la 16 la 32 de la 61 la 90
ST de la 16 la 38 de la 61 la 100
T de la 16 la 43 de la 61 la 110
501931102010RO:Layout 1 17-04-2009 9:29 Pagina 130
131
Conservarea vinurilor
După cum se ştie vinul poate fi conservat în timp: dacă sunt păstrate într-un
loc potrivit vinurile albe se pot conserva aproximativ doi ani de la culesul viei,
oricum este de preferat ca ele să fie consumate în cel mult un an. Vinul roşu
uşor, tip de masă, pot fi conservate până la doi ani, în timp ce unele vinuri
roşii mai tari, tip „Puterea ursului" pot rezista până la zece ani, iar cele tari
dulci tip „Porto" chiar şi douăzeci de ani.
Când cumpăraţi o sticlă de vin puneţi-o imediat în pivniţă sau într-un loc
potrivit. În procesul care începe cu cultivarea viţei de vie până la coacere şi
la cules şi continuă cu vinificarea sunt determinanţi trei factori: lumina,
umiditatea aerului şi temperatura ambientului. Pentru ca gustul vinului să
ajungă la deplina maturitate şi pentru a păstra aroma plăcută a vinului este
necesar să i se asigure o conservare perfectă prin interacţiunea acestor trei
factori.
Locul de conservare
Nu toţi dispun de un loc în subsol pe care să-l folosească drept
pivniţă. Numai în ultima vreme tehnologia a reuşit să ofere un
înlocuitor adevărat clasicei pivniţe. Frigiderul-pivniţă (Wine Cellar)
pe care l-aţi cumpărat este un aparat special studiat pentru a
conţine şi a conserva în mod corect vinul. În interiorul său nu se
păstrează fructe, legume şi conserve, ci numai sticlele de vin
preferate. Astfel, chiar dacă nu aveţi o pivniţă puteţi învechea,
conserva în mod adecvat şi degusta orice tip de vin.
Modalitatea de conservare
O regulă esenţială pentru a conserva sticlele preferate este de a
le culca pe o parte sau de a le ţine înclinate în aşa fel încât dopul să fie în vin. Mulţi cred că aceasta duce la
clasicul miros „de dop". În realitate contactul dintre vin şi dop favorizează elasticitatea dopului, garantându-i
funcţionalitatea.
Un alt element foarte important în conservarea vinurilor este ordinea poziţionării sticlelor: vinurile trebuie
aranjate la întâmplare, dar în ordine în funcţie de locul de provenienţă, de tipologia di vinului, zona de
producţie, producător, anul recoltei, utilizând chiar şi etichetele de catalogare din dotare.
Faptul că puteţi lua cu uşurinţă una din sticle evită scuturări accidentale care, ca şi vibraţiile, pot repune în
suspensie sedimentele, alternând, pentru mai mult sau mai puţin timp, aspectul estetic al vinului. Deci trebuie
să mişcaţi cât mai puţin sticlele şi să lăsaţi vinul să se odihnească. În afară de aceasta evitaţi ca sticlele să
intre în contact cu peretele din spate pentru că acest lucru nu numai că poate compromite o dezgheţare
eficientă, dar poate să strice etichetele de pe sticle din cauza picăturilor de apă strânse în timpul dezgheţării.
Rafturile pe care se pun sticlele trebuie să fie de lemn, material ce absoarbe în mod eficient eventualele
vibraţii şi menţine sticla departe de peretele ce transmite frigul.
În afară de aceasta este fundamental sticlele de vin să fie ţinute departe de substanţe şi locuri caracterizate
de mirosuri puternice pentru că acestea ar putea fi transmise vinului. Pentru a evita acest lucru aparatul pe
care l-aţi cumpărat dispune de un filtru de absorbţie cu cărbune activ care elimină eventualele impurităţi
prezente în aer.
INTRODUCERE DESPRE VIN
501931102010RO:Layout 1 17-04-2009 9:29 Pagina 131
132
Temperatura şi umiditatea
Temperatura reprezintă un factor critic şi important pentru tot ciclul de viaţă al vinului şi determină buna sa
dezvoltare când rămâne în să se cizeleze. Pentru o conservare optimă temperatura trebuie menţinută
constantă într-un interval între 8 şi 12°C.
Este foarte important să se evite diferenţe de temperatură mari şi rapide: o temperatură prea ridicată dilatează
lichidele şi determină o accelerare a maturării vinului, în timp ce o temperatură prea scăzută (sub 4 - 5°C)
poate duce la precipitarea tartraţilor, defect ce aduce prejudicii la aspectul estetic al vinului. În cazul extrem de
scădere a temperaturii sub 0°C, vinul, congelându-se poate provoca explozia dopului.
Şi umiditatea este deosebit de importantă pentru o bună conservare: un ambient prea uscat favorizează
depunerea zahărului, în timp ce un ambient prea umed favorizează dezvoltarea de mucegai şi de
microorganisme nocive. Nivelul necesar de umiditate relativă este cuprins între 50% - 70%.
Dopul
Dopul reprezintă o componentă fundamentală a sticlei: calitatea sa, aleasă de producătorul de vin, este foarte
importantă pentru maturarea corectă a vinului însuşi. Condiţiile perfecte ale dopului, inclusiv pe sticla pe care
o achiziţionăm, depind exclusiv de standardele de folosire şi de stocare folosite de producător sau de
îmbuteliator.
Pornirea aparatului
Pentru pornire şi reglarea temperaturii consultaţi manualul anexat aparatului.
Pentru o funcţionare corectă a aparatului recomandăm reglarea temperaturii în conformitate cu indicaţiile
prezentate în paragraful „Introducere despre vin".
Notă:
Temperatura ambientului, frecvenţa cu care se deschide uşa şi poziţia aparatului pot influenţa temperatura de
la interior. Temperatura de funcţionare va fi reglată în funcţie de aceşti factori.
Funcţiunea automată pentru iarnă
Clasa climatică SN garantează funcţionarea aparatului Wine Cellar pentru temperaturi ale ambientului
cuprinse între 10° şi 32°C.
Noua funcţiune „Automatic winter function" asigură corecta conservare a vinului dumneavoastră în încăperi cu
temperatura ambientului mai mare sau egală cu 6°C.
Această funcţiune este activată automat de un senzor extern pentru temperaturi mai mici de 10°C. Între 6 şi
10°C este prevăzută o temperatură interioară în medie superioară cu 4°C celei externe.
PUNEREA ÎN FUNCŢIUNE A APARATULUI
501931102010RO:Layout 1 17-04-2009 9:29 Pagina 132
133
Înainte de a efectua orice operaţiuni de întreţinere sau de
curăţare, scoateţi ştecărul din priză sau oricum debranşaţi
aparatul de la reţeaua de curent electric.
Dezgheţarea frigiderului pentru vinuri este complet automată.
Prezenţa periodică a picăturilor de apă pe peretele posterior
intern al aparatului indică faza de dezgheţare automată. Apa
rezultată din dezgheţare este îndreptată automat spre un orificiu
de evacuare, apoi se acumulează într-un recipient de unde se
evaporă.
Curăţaţi regulat interiorul orificiului de drenaj a apei de la
dezgheţare folosind unealta din dotare pentru a garanta
scurgerea constantă şi corectă a apei de la dezgheţare.
Curăţaţi periodic condensatorul situat pe partea posterioară a
aparatului cu un aspirator sau o perie.
În caz de nevoie...
1. Goliţi complet frigiderul pentru vinuri.
2. Debranşaţi aparatul de la reţeaua electrică.
3. Pentru a împiedica formarea de mucegai, de mirosuri neplăcute
şi de oxidări, uşa aparatului trebuie să rămână întredeschisă (3-4
cm circa).
4. Curăţaţi aparatul.
Curăţiţi periodic interiorul cu un burete umezit în apă călduţă
şi/sau detergent neutru. Clătiţi şi ştergeţi cu o cârpă moale. Nu
folosiţi produse abrazive.
Curăţaţi exteriorul cu o cârpă moale umezită în apă. Nu utilizaţi
paste sau bureţi abrazivi, nici substanţe de scos petele (de ex.
acetonă, terebentină) şi nici oţet.
Efectuaţi curăţirea geamului exterior cu orice fel de detergent
specific, iar partea interioară numai cu o cârpă umezită,
evitând utilizarea diferiţilor detergenţi pentru a respecta
conservarea corectă a vinurilor.
Carbon activ
În afara temperaturii şi calitatea aerului este determinantă pentru la
conservarea vinului. Elementul fundamental pentru a garanta
filtrajul aerului extern este filtrul cu carbon activ care garantează o
corectă reciclare a aerului, lipsindu-l de praf şi mirosuri (Fig. C1).
Filtrul poate fi schimbat, piesa este disponibilă la Serviciile de
Asistenţă Tehnică.
Curăţirea grătarului
Pentru o curăţare corectă a grătarelor din lemn de gorun, folosiţi o
cârpă umedă. Fiţi atenţi să nu stricaţi garnitura când scoateţi
grătarul din frigider. Pentru aceasta vă recomandăm să deschideţi
uşa şa maximum.
ÎNTREŢINEREA ŞI CURĂŢAREA
501931102010RO:Layout 1 17-04-2009 9:29 Pagina 133
134
1. Aparatul nu funcţionează.
Este vreo întrerupere de curent?
Ştecărul este bine băgat în priză?
Întrerupătorul bipolar de reţea este în funcţiune?
S-a ars siguranţa?
S-a rupt cablul de alimentare?
Panoul de comenzi este în stand-by?
2. Temperatura din interiorul frigiderului pentru vinuri nu este suficient de rece.
Uşa a fost închisă în mod corect?
Sticlele împiedică închiderea uşii?
Aparatul este instalat lângă o sursă de căldură?
Panoul de comenzi este reglat în mod corect?
Circulaţia aerului prin orificiile de ventilare este împiedicată?
3. Temperatura din interiorul frigiderului pentru vinuri este prea rece.
Panoul de comenzi este în stand-by?
4. Aparatul face prea mult zgomot.
Instalarea aparatului a fost efectuată în mod corect?
Tuburile din partea posterioară se ating sau vibrează?
5. Există apă pe fundul aparatului.
Orificiul de scurgere a apei din dezgheţare este astupat?
Notă:
Zgomote de gâlgâituri şi suflul de expansiune ce vin din circuitul de refrigerare trebuie considerate
normale.
GHID DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
Înainte de a apela la Serviciul de Asistenţă
Tehnică:
1. Verificaţi dacă este posibilă eliminarea
problemelor cu forţe proprii (vedeţi "Ghid de
detectare a defecţiunilor").
2. Porniţi din nou aparatul pentru a vedea dacă nu
cumva defecţiunea a dispărut. Dacă rezultatul
este negativ, debranşaţi din nou aparatul şi
repetaţi operaţiunea după o oră.
3. Dacă rezultatul este încă negativ, contactaţi
Serviciul de Asistenţă.
Comunicaţi:
tipul de defecţiune.
modelul.
numărul de Service (la cifra care se găseşte după
cuvântul SERVICE, pe plăcuţa matricolă situată la
interiorul aparatului).
adresa dv. completă.
numărul dv. de telefon cu prefix.
Notă:
Întoarcerea uşilor aparatului dacă este efectuată
de Serviciul de asistenţă tehnică nu este
considerată o intervenţie de garanţie.
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ TEHNICĂ
501931102010RO:Layout 1 17-04-2009 9:29 Pagina 134
135
Instalaţi aparatul departe de surse de căldură. Expunerea directă la
razele solare sau amplasarea aparatului în apropiere de o sursă de
căldură (calorifer, plită) fac să crească consumul de energie şi
trebuie evitate.
Dacă acest lucru nu este posibil este necesar să se respecte
următoarele distanţe minime:
- 30 cm de la plite cu cărbuni sau petrol;
- 3 cm de la aragazuri electrice şi/sau cu gaze.
Montaţi distanţierele din dotare pe partea posterioară a
condensatorului aşezat în spatele aparatului (vezi figura).
Pentru o funcţionare optimă, prevedeţi un spaţiu minim de 5 cm
deasupra aparatului şi aşezaţi celelalte mobile alăturate la o
distanţă suficientă pentru a permite o minimă circulaţie a aerului.
Aşezaţi aparatul într-un loc uscat şi bine aerisit, în plan orizontal,
reglând dacă este necesar picioruşele anterioare.
Curăţiţi interiorul.
Introduceţi accesoriile.
Racordarea electrică
Racordările electrice trebuie să fie făcute în conformitate cu dispoziţiile locale.
Datele relative la tensiune, la puterea absorbită sunt prezentae pe plăcuţă matricolă, aşezată la interiorul
aparatului.
Legarea la pământ a aparatului este obligatorie conform legii. Fabricantul îşi declină orice
responsabilitate pentru eventuale pagube suferite de persoane, animale sau aduse obiectelor,
derivate din ignorarea normelor mai sus indicate.
Dacă ştecărul şi priza nu sunt de acelaşi tip, apelaţi la înlocuirea prizei de către un tehnician calificat.
Nu folosiţi prelungitoare sau adaptatoare multiple.
Debranşarea electrică
Debranşarea electrică trebuie să fie posibilă ori prin scoaterea ştecărului din priză ori prin intermediul unui
întrerupător bipolar de reţea amplasat în amonte de priză.
INSTALARE
501931102010RO:Layout 1 17-04-2009 9:29 Pagina 135
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool WW1400 Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Acest manual este potrivit și pentru