134
INTRODUCERE DESPRE VIN
Conservarea vinurilor
După cum se știe, vinul poate fi conservat în
timp: dacă sunt păstrate într-un loc
corespunzător, vinurile albe pot fi conservate
aproximativ doi ani după data culesului, dar e de
preferat oricum să fie consumate în cursul
primului an. Vinurile roșii ușoare pot fi
conservate, în schimb, până la doi ani, în timp
ce unele vinuri roșii corpolente pot rezista zece
ani, iar cele preparate din stafide pot rezista
chiar și douăzeci de ani.
Când cumpăraţi o sticlă de vin puneţi-o imediat
în pivniţă sau într-un alt loc corespunzător.
În procesul care duce de la cultivarea
strugurilor la coacerea acestora și apoi la
culegere și vinificare, sunt determinanţi trei
factori: lumina, umiditatea aerului și
temperatura ambiantă. Pentru ca gustul vinului
să ajungă la o învechire deplină și pentru a
menţine aroma plăcută a vinului, e necesară
perfecta sa conservare prin interacţiunea
acestor trei factori.
Locul de conservare
Nu toată lumea dispune de o încăpere la subsol
care să poată fi transformată în pivniţă. Doar de
curând tehnologia a reușit să furnizeze un
înlocuitor eficace pentru pivniţa clasică.
“Frigiderul-pivniţă” (Wine Cellar) pe care l-aţi
cumpărat este un aparat special studiat pentru a
conţine și a conserva în mod corect vinurile. În
interiorul său nu se conservă fructe, legume și
cutii cu băuturi, ci doar sticlele dv. preferate de
vin. Astfel, chiar dacă nu dispuneţi de o pivniţă, e
posibil să lăsaţi la învechit, să conservaţi în mod
adecvat și să degustaţi orice tip de vin.
Modalităţi de conservare
O regulă obligatorie pentru conservarea
sticlelor dv. preferate este să le culcaţi pe o
parte sau să le ţineţi înclinate astfel încât vinul
să ude dopul. Mulţi cred că acest lucru produce
clasicul miros de “dop”. În realitate, contactul
vinului cu dopul favorizează elasticitatea
dopului, garantând funcţionalitatea sa.
Un alt element foarte important în conservarea
vinurilor este ordinea în care sunt poziţionate
sticlele: vinurile pot fi așezate cum doriţi, dar în
ordine, în funcţie de locul de provenienţă,
tipologia de vin, zona de producţie, producător,
an de producţie, utilizând și etichetele de
catalogare furnizate în dotare. Un acces ușor
la sticle, pentru utilizarea lor, evită clătinările
accidentale care, ca și vibraţiile, pot face ca
sedimentele să se ridice, modificând, pe o
perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp,
aspectul estetic al vinului. Mișcaţi deci sticlele
cât mai puţin posibil și lăsaţi vinul să se
odihnească. De asemenea, evitaţi să puneţi
sticlele în contact cu peretele din spate,
deoarece acest lucru nu numai că ar
compromite dezgheţarea eficientă, ci ar putea
strica etichetele sticlelor din cauza picăturilor
de apă acumulate în timpul dezgheţării.
Rafturile pe care se pun sticlele trebuie să fie de
lemn, material care absoarbe eficient eventualele
vibraţii și menţine sticla departe de peretele care
transmite căldura sau frigul.
De asemenea e fundamental să se păstreze
sticlele de vin departe de substanţe sau locuri
caracterizate de mirosuri puternice, deoarece
acestea se pot transmite cu ușurinţă vinului.
Pentru a evita acest lucru, aparatul pe care l-aţi
cumpărat dispune de un filtru absorbant pe bază
de cărbune activ, care elimină eventualele
impurităţi prezente în aer.
Temperatura și umiditatea
Temperatura reprezintă un factor critic și
important pe întreg ciclul de viaţă al vinului și
determină dezvoltarea sa corectă când
rămâne în sticlă să se învechească. Pentru o
conservare optimă, temperatura trebuie să fie
menţinută constantă, între 8 și 12°C. E
fundamental să se evite schimbările bruște și
mari de temperatură: o temperatură prea
ridicată duce la dilatarea lichidelor și provoacă
o accelerare a învechirii vinului, în timp ce o
temperatură excesiv de scăzută (sub 4 - 5°C)
poate provoca precipitarea tartratului, defect
care reduce aspectul estetic plăcut al vinului. În
cazul extrem în care temperatura coboară sub
0°C, vinul care îngheaţă poate provoca
explozia dopului.
Și umiditatea e crucială pentru buna
conservare: un mediu prea uscat favorizează
restrângerea plutei, în timp ce un mediu prea
umed va favoriza dezvoltarea mucegaiurilor și
a microorganismelor nocive. Nivelul necesar
de umiditate relativă e cuprins între 50% - 70%.
Dopul
Dopul reprezintă o componentă fundamentală a
sticlei: calitatea sa, aleasă de producătorul vinului,
este foarte importantă pentru o învechire corectă a
vinului. Starea perfectă a dopului, chiar și la sticlele
cumpărate, depinde exclusiv de standardele de
utilizare și de înmagazinare folosite de producător
sau de îmbuteliator.
31102009RO.fm Page 134 Monday, October 23, 2006 11:16 AM