Aeg-Electrolux 41005VD-MN Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
41005VD
Informaţii pentru
utilizator
Plită din
vitroceramică
Navodila za uporabo Štedilnik s
steklokeramično
ploščo
Vă mulţumim că aţi ales unul din produsele noastre de calitate.
Pentru a asigura performanţe optime şi de durată ale aparatului dvs.,
rugăm citiţi cu atenţie acest manual cu instrucţiuni. Vă va permite
parcurgeţi toate procesele în mod perfect şi eficient. Pentru a putea
consulta acest manual ori de câte ori aveţi nevoie, vă recomandăm să
îl păstraţi într-un loc sigur. Şi rugăm îl înmânaţi unui eventual viitor
proprietar al aparatului.
Vă dorim să vă bucuraţi pe deplin de noul dvs. aparat.
Cuprins
Instrucţiuni privind siguranţa 3
Instalarea 3
Siguranţa copiilor 3
Siguranţa în timpul utilizării 3
Evitarea deteriorării aparatului 4
Întreţinerea şi curăţarea 4
Despachetarea 5
Descrierea produsului 6
Vedere generală 6
Prezentarea panoului de comandă
6
Accesorii 7
Raft-grătar pentru cuptor 7
Tigaie pentru grăsime 7
Tavă de copt 7
Înainte de prima utilizare 7
Încălzirea cuptorului gol 7
Încălzirea zonelor de gătit 8
Folosirea plitei din vitroceramică 8
Zonele de gătit 9
Zonă de gătit cu două circuite/pentru
caserole 9
Indicatorul de căldură reziduală
9
Funcţionarea cuptorului 9
Funcţiile cuptorului 9
Butonul de comandă a termostatului
cuptorului 10
Principiul cuptorului cu convecţie
10
Utilizarea cuptorului 11
Coacerea 11
Elementul inferior al cuptorului 11
Coacere prin convecţie 12
Grill 12
Turbo grill 13
Funcţia pizza 13
Gătitul cu ventilator 13
Sugestii şi recomandări 14
Setarea pentru decongelare 14
Sugestii şi recomandări 14
Becul cuptorului 15
Dispozitivul de programare electronic
15
Prezentare generală 15
Reglarea orei curente 15
Funcţia Durata de coacere 16
Funcţia Sfârşitul coacerii 17
Durata de coacere şi Sfârşitul coacerii
combinate 18
Funcţia Cronometru 18
Recomandări ajutătoare 19
Utilizarea plitei din vitroceramică
19
Pentru a economisi energie 19
Oalele şi cratiţele 19
Condensul şi aburul 20
Vase de gătit 20
Influenţa vaselor asupra rezultatelor
coacerii 20
Sugestii pentru setarea corectă 21
Îngrijirea şi curăţarea 26
Curăţarea plitei din vitroceramică
26
Curăţarea cuptorului 27
Materiale de curăţat 27
Curăţarea externă 28
Accesoriile 28
Elementul grill 28
Curăţarea uşii cuptorului 29
Sertarul detaşabil 30
2
Cuprins
Becul cuptorului 31
Ce trebuie făcut dacă... 31
Date tehnice 33
Instalarea 34
Amplasarea 34
Nivelarea 35
Conexiunile electrice 35
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
Instrucţiuni privind siguranţa
Avertizări şi informaţii importante privind siguranţa!
Citiţi cu atenţie şi păstraţi pentru a consulta şi pe viitor!
Siguranţa electrică
Acest aparat trebuie branşat numai de către un electrician calificat .
În caz de defecţiune sau de deteriorare a aparatului: siguranţele trebuie de‐
şurubate, respectiv scoase din funcţiune.
Reparaţiile aparatului trebuie efectuate numai de către personal calificat de
la centrul de service . Reparaţiile neadecvate pot produce defecţiuni consi‐
derabile. Dacă este necesar să se repare aparatul, vă rugăm să contactaţi
centrul de service local sau distribuitorul dvs.
Instalarea
Toate lucrările necesare pentru instalarea plitei trebuie efectuate de un tehni‐
cian calificat. Reparaţiile efectuate de persoane fără experienţă pot cauza
răniri sau defectări grave. Pentru aragazele cu ştecher: Verificaţi ca ştecherul
să fie introdus complat în priza de curent.
Aragazul este greu. Marginile şi colţurile cu care nu veniţi în contact în mod
normal pot fi ascuţite. Folosiţi mănuşi de protecţie când deplasaţi aragazul.
Dispozitivul anti-răsturnare trebuie fie montat, astfel încât se evite răstur‐
narea aragazului atunci când e supus unei încărcături anormale.
Important! Nu puneţi aragazul pe o plintă suplimentară sau pe altă bază pentru
a-i mări înălţimea. Acest lucru măreşte riscul de răsturnare al aragazului!
Siguranţa copiilor
Copiii trebuie supravegheaţi ca să nu se joace cu aparatul.
Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi când aparatul funcţionează.
Aparatul este dotat cu un sistem de siguranţă pentru copii.
Părţile accesibile se înfierbântă foarte tare în timpul funcţionării. Nu lăsaţi
copiii mici să se apropie.
Siguranţa în timpul utilizării
Acest aparat trebuie utilizat numai pentru a găti, a frige şi a coace alimentele,
în locuinţa dv.
Aveţi grijă când conectaţi aparate electrice la prize din apropiere. Asiguraţi-
vă că nu striviţi cablul în spatele aparatului când îl instalaţi sau îl deplasaţi.
Atenţie: Risc de arsuri! Aparatul se înfierbântă în timpul utilizării. Nu atingeţi
plita sau interiorul cuptorului în timpul utilizării.
Instrucţiuni privind siguranţa
3
342706826-00-072009
Acest aparat nu trebuie folosit de persoane (inclusiv copii) cu capacităţi fi‐
zice, senzoriale şi mentale reduse, sau lipsite de experienţă şi cunoştinţe,
cu excepţia cazului în care sunt supravegheate sau li s-au dat instrucţiuni în
legătură cu folosirea aparatului, de către o persoană răspunzătoare pentru
siguranţa lor.
Deconectaţi aragazul de la alimentarea cu electricitate şi contactaţi Asis‐
tenţa tehnică pentru reparaţii.
Evitarea deteriorării aparatului
Nu folosiţi niciodată o suprafaţă din vitroceramică crăpată. Dacă se revarsă,
sau în timpul curăţării, lichidele pot pătrunde până la componentele electrice
sub tensiune.
Nu puneţi niciodată obiecte precum capace, cuţite şi linguri pe suprafaţa
plitei. Acestea se pot înfierbânta dacă o zonă de încălzire este activată din
greşeală.
Nu lăsaţi niciodată nesupravegheate o friteuză, grăsime topită, parafină sau
alte substanţe uşor inflamabile. În caz de incendiu, opriţi aparatul şi închideţi
ventilatorul. Stingeţi focul cu capacul unui vas, nu folosiţi niciodată apă.
Suprafaţa din vitroceramică trebuie să fie utilizată cu maximă atenţie. De
exemplu, flambarea cu coniac sau cu alte tipuri de alcool poate face ca re‐
ziduurile de grăsime să ajungă în ventilator şi să ia foc, producând incendii
grave. În mod asemănător, flăcările şi revărsarea de grăsime incendiată pot
duce la rănirea persoanelor.
Verificaţi baza oalelor şi a cratiţelor. Vasele de gătit cu baze convexe se pot
balansa pe plita din vitroceramică.
Nu păstraţi materiale inflamabile în cuptor. Acestea se pot aprinde când este
pornit cuptorul.
Atenţie! Alcoolul şi substanţele similare, care pot forma vapori explozivi, sau
alte substanţe care pot provoca incendii sau explozii nu trebuie fie utilizate
în cuptor.
Nu păstraţi substanţe chimice sau agenţi de curăţare în sertarul de depozi‐
tare.
Deconectaţi aparatul de la electricitate şi contactaţi Asistenţa tehnică pentru
reparaţii.
Atenţionare privind stratul de email.
Modificările de culoare ale stratului de email al cuptorului, rezultate în urma
utilizării, nu afectează utilizarea normală şi corectă a cuptorului. Prin urmare,
acestea nu constituie un defect în sensul contractului de garanţie.
Întreţinerea şi curăţarea
Menţineţi curate plita din vitroceramică şi cuptorul. Grăsimea şi resturile de
mâncare revărsate pot produce mult fum când sunt încălzite şi reprezintă un
risc de incendiu.
4
Instrucţiuni privind siguranţa
Imediat după utilizare (cât timp plita încă mai e caldă) curăţaţi-o cu răzui‐
toarea pentru a îndepărta zahărul şi resturile revărsate care conţin mult
zahăr, de exemplu dulceaţa, şi, de asemenea, resturile de plastic sau de
folie topite, pentru a evita deteriorarea plitei. Aveţi mare grijă, deoarece
răzuitoarea are o lamă foarte ascuţită.
Despachetarea
Verificaţi ca aragazul să fie în stare perfectă şi să nu fie deteriorat. Trebuie să
comunicaţi imeadiat distribuitorului orice deteriorare apărută în timpul trans‐
portului. Pentru livrările directe, orice deteriorare apărută în timpul transportului
trebuie comunicată centrului de service local în termen de şapte zile de la
livrare.
Ambalajul poate fi reciclat. Contactaţi administraţia dvs. locapentru mai mul‐
te informaţii cu privire la variantele de reciclare din zona dvs.
Nu uitaţi să îndepărtaţi materialele de ambalaj din interiorul cuptorului înainte
de a-l utiliza.
După instalare, aruncaţi ambalajul respectând prevederile privind siguranţa
şi mediul înconjurător.
La casarea aparatului vechi, asiguraţi-vă acesta nu va mai putea fi folosit,
tăind cablul.
Simbolul
de pe produs sau de pe ambalaj indică faptul că produsul nu
poate fi tratat ca deşeu menajer. Trebuie predat la punctul de colectare co‐
respunzător, pentru reciclarea echipamentului electric şi electronic. Asigu‐
rându-vă că acest produs este eliminat în mod corect, contribuiţi la preve‐
nirea potenţialelor consecinţe negative asupra mediului înconjurător şi
sănătăţii persoanelor, consecinţe care ar putea fi provocate de aruncarea
necorespunzătoare la gunoi a acestui produs. Pentru informaţii mai detaliate
privind reciclarea acestui produs, vă rugăm să contactaţi administraţia lo‐
cală, serviciul de eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi
cumpărat produsul.
Păstraţi manualul de instrucţiuni pentru consultare ulterioară şi asiguraţi-vă
este transmis noului proprietar.
Aceste instrucţiuni sunt valabile numai în ţările ale căror simboluri apar pe co‐
perta acestui manual.
Instrucţiuni privind siguranţa
5
Descrierea produsului
Vedere generală
1 Plita din vitroceramică
2 Panoul de comandă
3 Mânerul uşii
4 Uşa cuptorului
5 Sertar
Prezentarea panoului de comandă
1 Afişajul timerului
2 Bec de control pentru termostatul cuptorului
3 Bec de control principal
4 Buton pentru funcţiile cuptorului
5 Butonul de comandă a termostatului cuptorului
6 Butoane pentru funcţia Timer
7 Butoane de control pentru zonele de gătit
1
2
3
4
5
1 2 3
4567
6
Descrierea produsului
Accesorii
Pe lângă accesoriile furnizate împreună cu aparatul, vă recomandăm să utili‐
zaţi numai vase rezistente la căldură (conform instrucţiunilor producătorului).
Aragazul dv. este echipat cu:
Raft-grătar pentru cuptor
Este un suport pentru vase (tăvi, forme
pentru prăjituri etc.). Vasul trebuie pus în
mijlocul grătarului, pentru a se echilibra
greutatea.
Tigaie pentru grăsime
Pentru a coace şi a frige sau pentru a o fo‐
losi ca tavă în care se va scurge grăsimea.
Tavă de copt
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Înainte de prima utilizare
AVERTIZARE
Înainte de folosirea aparatului, înlăturaţi toate ambalajele din interiorul şi ex‐
teriorul aparatului, inclusiv etichetele publicitare şi foliile protectoare.
Înainte de a găti pentru prima oară, spălaţi bine accesoriile cuptorului.
Încălzirea cuptorului gol
Înainte de prima folosire, cuptorul trebuie încălzit fără alimente. Cu această
ocazie, cuptorul poate degaja un miros neplăcut. Acest lucru este normal.
1. Rotiţi butonul de control al funcţiei cuptorului în poziţia gătire convenţională
2. Setaţi butonul de comandă a termostatului pe maximum
Accesorii
7
3. Deschideţi o fereastră pentru a asigura ventilaţia
4. saţi cuptorul gol să funcţioneze timp de aproximativ 45 de minute
Această procedură trebuie repetată cu funcţia Grill
şi cu funcţia Gătit cu
ventilator
timp de aproximativ 5-10 minute.
După efectuarea acestei operaţiuni, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi
curăţaţi cavitatea cuptorului cu o cârpă moale înmuiată în apă caldă, în care
s-a adăugat detergent delicat.
Încălzirea zonelor de gătit
Suprafaţa plitei trebuie curăţată înainte de prima folosire. Curăţaţi toate urmele
rămase în urma procesului de fabricaţie.
Ştergeţi suprafaţa de ceramică şi cadrul cu o cârpă moale, cu apă caldă în
care s-a adăugat puţin detergent lichid, apoi uscaţi-le.
1. Puneţi câte o oală cu apă pe fiecare zonă de gătit
2. Porniţi zona de gătit timp de 10 minute pe poziţia "maximum", pentru ca
apa să fiarbă
3. Opriţi zona de gătit
În acest timp, zona de gătit poate scoate fum şi poate degaja un miros neplăcut.
Acest lucru este normal.
Folosirea plitei din vitroceramică
Plita din vitroceramică are patru zone de încălzire. Zona detit din spate,
dreapta şi zona de gătit din faţă, stânga, sunt zone duble. Când porniţi o zonă,
se aprinde pe o perioadă variabilă, în funcţie de nivelul selectat cu ajutorul
butonului. Chiar şi la setarea cea mai mare, zona se va stinge uneori, pentru
a evita supraîncălzirea. Indicatorul de avertizare pentru căldură are patru le‐
duri, câte unul pentru fiecare zonă. Ledul se aprinde dacă zona are o tempe‐
ratură mai mare de 55°C, chiar şi după ce a fost stinsă.
Sticla din plita de vitroceramică rezistă la căldură, la frig şi la şocuri termice,
dar e sensibilă la lovituri. O râşniţă care cade pe plită ar putea să crape su‐
prafaţa de vitroceramică. Nu vă urcaţi niciodată cu picioarele pe suprafaţa din
vitroceramică.
Setări
Alegeţi setările între 1-12, în funcţie de zona de gătit pe care o folosiţi.
•0=Off
1=Minim
12=Maxim
= Pentru a folosi zona dublă
Stingeţi zona de gătit cu 5-10 minute înainte ca preparatele să fie gata, pentru
a folosi căldura reziduală. În acest mod economisiţi electricitatea.
8
Folosirea plitei din vitroceramică
Zonele de gătit
Butoanele pentru zonele de gătit sunt marcate de la 0 la 12, unde 12 oferă
căldura cea mai mare.
1. Rotiţi pe poziţia dorită butonul zonei alese.
2. Rotiţi butonul pe zero după folosire.
Trebuie să faceţi încercări pentru a găsi setarea şi zona de gătit cele mai po‐
trivite pentru dv. şi vasele dv., în funcţie de alimentele pe care le preparaţi.
Zonă de gătit cu două circuite/pentru caserole
Rotiţi butonul care corespunde uneia dintre zonele de gătit duble, spre
dreapta.
Când ajungeţi la poziţia 12, veţi vedea simbolul pentru a doua zonă de gătit
. Rotiţi butonul încet pentru a selecta această poziţie, apoi lăsaţi butonul
să revină la poziţia 12. După aceea rotiţi-l pe poziţia dorită, între 1 şi 12.
Rotiţi butonul pe zero după folosire.
Trebuie să selectaţi a doua zonă de gătit de fiecare dată când doriţi să folosiţi
funcţia zonă dublă de gătit.
Indicatorul de căldură reziduală
Acest led de avertizare se aprinde când suprafaţa de gătit atinge o temperatură
care ar putea cauza arsuri. Acest led rămâne aprins şi după ce zona încălzită
a fost stinsă, atâta timp cât căldura reziduală a suprafeţei poate provoca arsuri.
Ledul se va stinge numai când pericolul a dispărut (temperatu sub 55°C).
Ledul cu patru luminiţe indică zonele de gătit corespunzătoare. Astfel se poate
vedea imediat care zonă mai este încă fierbinte.
Căldura reziduală poate fi folosită pentru a topi anumite alimente sau pentru
a ţine mâncarea la cald.
Important! Există riscul de arsuri cât timp avertizorul de căldură reziduală e
aprins.
Important! În cazul unei întreruperi a curentului, indicatorul căldurii reziduale
se stinge. Încă mai există riscul de arsuri. Arsurile pot fi evitate dacă se
respectă instrucţiunile.
Funcţionarea cuptorului
E normal ca pe uşa cuptorului să se formeze aburi şi condens. Condensul
provine de la alimentele gătite şi nu influenţează siguranţa sau funcţionarea
cuptorului.
Cuptorul e dotat cu trepte detaşabile pentru rafturi, cu patru niveluri
Funcţiile cuptorului
Pentru toate funcţiile, ledul indicator roşu de pe panoul de comandă se aprinde
în timpul încălzirii şi se stinge când temperatura a fost atinsă (se aprinde şi se
stinge când termostatul se activează şi se dezactivează). Pentru a selecta o
funcţie a cuptorului, rotiţi butonul pentru funcţii până la simbolul funcţiei dorite
(vezi mai jos).
Funcţionarea cuptorului
9
Funcţie Descriere
Becul cupto
rului
Becul cuptorului se aprinde automat pentru toate setările. De ase‐
menea, puteţi aprinde numai becul, fără ca vreo altă funcţie să fie
activată.
Coacere con
venţională
Foloseşte ambele elemente de încălzire, superior şi inferior.
Această funcţie vă permite să folosiţi reţetele dv. preferate fără a
trebui să adaptaţi temperaturile. În acest caz e necesar să pre
încălziţi cuptorul.
Elementul in‐
ferior al cuptoru‐
lui
permite coaceţi alimentele folosind numai elementul inferior.
Elementele
de încălzire su‐
perior şi inferior
– Ventilator
Căldura este transmisă alimentelor prin intermediul aerului pre
încălzit, pus în circulaţie de către un ventilator situat pe peretele
din spate al cuptorului.
Gătit cu ven‐
tilator
Coacerea "Thermaflow": această funcţie permite frigeţi şi să
coaceţi simultan, fără transfer de miros, pe orice nivel.
Grill
Se folosesc simultan elementul grill şi elementul de încălzire su‐
perior. Temperatura trebuie să fie de maximum 230
ş
C pentru
această funcţie
Turbo grill
Se folosesc simultan elementul grill şi elementul de încălzire su‐
perior, şi ventilatorul dacă e necesar.
Temperatura trebuie să fie de maximum 230
ş
C pentru această
funcţie.
Funcţia pizza
Se utilizează ventilatorul cuptorului (ventilator plus un element din
jurul ventilatorului) şi elementul de încălzire inferior.
Decongelare
(NU se utilizează pentru a găti alimentele). Această poziţie are
scopul de a accelera dezgheţarea alimentelor congelate.
Butonul de comandă a termostatului cuptorului
Rotind butonul de comandă a termostatului cuptorului în sens orar , selectaţi
temperatura de gătire.
Puteţi selecta temperatura între 50
°
C şi 250
°
C.
Termostatul care controlează temperatura este variabil, prin urmare se pot
selecta temperaturi cu valori intermediare între cele marcate.
Lucruri de evitat
După ce temperatura cuptorului a fost selectată, lumina de control a termos‐
tatului cuptorului se va aprinde şi rămâne aprinsă până când cuptorul atinge
temperatura selectată, după aceea, se va aprinde şi se va stinge cu termos‐
tatul, indicând modul în care temperatura este menţinută.
Principiul cuptorului cu convecţie
Elementele superior şi inferior şi un element circular din jurul ventilatorului
încălzesc aerul, care apoi se difuzează prin orificiile pentru aer din peretele
10
Funcţionarea cuptorului
posterior al cuptorului. Aerul fierbinte circulă prin cuptor înainte de a fi absorbit
din nou prin grilajul ventilatorului.
Căldura este transferată repede şi eficient, iar asta înseamnă, adesea, că pu‐
teţi folosi o temperatură mai joasă a cuptorului decât cu încălzirea superioară/
inferioară. Temperatura poate fi redusă cu 15-20% dacă reţeta specifică o
temperatură între 160şC şi 225şC. Cu cât temperatura e mai mare, cu atât mai
mult poate fi redusă. Este mai bine să se folosească încălzirea superioară/
inferioară pentru o temperatură de peste 225şC. Setarea maximă este adec‐
vată mai ales pentru frigerea la grătar.
Utilizarea cuptorului
AVERTIZARE
Nu puneţi niciodată folie de aluminiu, tăvi sau vase pentru cuptor direct pe
partea inferioară a cuptorului.
Blocarea căldurii din partea inferioară a cuptorului poate deteriora emailul din
cauza supraîncălzirii. Cuptorul se înfierbântă în timpul utilizării: COPIII DIN
APROPIERE TREBUIE SUPRAVEGHEAŢI.
Tava se poate bomba temporar din cauza fluctuaţiilor de temperatură, sau
dacă mâncarea (pizza etc.) este distribuită neuniform pe suprafaţa sa. Tava
îşi reia forma când se răceşte.
Mai jos veţi găsi câteva recomandări practice privind utilizarea eficientă a
funcţiilor cuptorului pentru diferite moduri de a găti:
Coacerea
Coacerea convenţională se realizează prin convecţia naturală a aerului
încălzit.
Cum se procedează?
Pentru prăjituri mici, produse de patiserie, prăjituri din aluat lichid în forme:
1. Preîncălziţi cuptorul, cu butonul pentru funcţiile cuptorului pe poziţia
a)
timp de aprox. 8 min., pentru poziţiile de la 50
ş
C la 150
ş
C;
b)
timp de aprox. 15 min., pentru poziţiile de la 175
ş
C la 250
ş
C;
2. Introduceţi alimentele. Rotiţi butonul termostatului cuptorului până la tem‐
peratura dorită.
Folosiţi o scobitoare pentru a verifica dacă pandişpanul este gata, când au mai
rămas aprox. 5 minute. După aceea veţi putea micşora sau mări durata de
coacere. Rezultatul poate fi influenţat de materialul, culoarea, forma şi mări‐
mea tăvii de copt şi de reţetă. Funcţia de coacere oferă o culoare uniformă.
Elementul inferior al cuptorului
Căldura provine numai din partea inferioară a cuptorului. Această poziţie a
butonului pentru funcţiile cuptorului este recomandată pentru finisarea alimen‐
telor gătite.
Cum se procedează?
1. Preîncălziţi cuptorul, cu butonul pentru funcţiile cuptorului pe poziţia
timp
de circa 10 minute şi cu butonul termostatului cuptorului pe poziţia maximă.
2. Introduceţi alimentele. Rotiţi butonul termostatului pe temperatura dorită.
Funcţionarea cuptorului
11
Coacere prin convecţie
Folosiţi CUPTOR CONVECŢIE când gătiţi pe mai multe niveluri în acelaşi timp,
de exemplu ruladă de carne tocată, chiftele şi meniuri complete (aperitive, felul
principal şi desert).
Nu uitaţi să alegeţi feluri de mâncare care trebuie gătite la aceeaşi tempera‐
tură. Alimentele care necesită durate de coacere diferite trebuie introduse în
cuptor în funcţie de momentul când doriţi să fie gata.
Este uşor şi practic să folosiţi încălzirea SUPERIOARĂ/INFERIOAşi CUP‐
TOR CONVECŢIE pentru a găti fripturile. Carnea de vită, de ex. muşchiul şi
cotletele, rămân mai suculente dacă sunt fripte la 125şC. Cu toate acestea,
durata de coacere este puţin mai lungă decât la o temperatură mai mare.
Folosiţi o tavă pentru friptură în care să existe suficient loc pentru carne, astfel
încât zeama lăsată să nu se ardă. Folosiţi o tavă mare pentru friptură sau un
vas pentru cuptor atunci când gătiţi o pulpă, deoarece lasă, de obicei, multă
zeamă.
Aveţi grijă când o scoateţi din cuptor. Dacă folosiţi o pungă pentru friptură,
tăiaţi-i un colţ înainte de a o pune în cuptor. În acest mod se reduce riscul să
vă opăriţi cu aburii când deschideţi punga.
Grill
AVERTIZARE
Când frigeţi la grătar, părţile accesibile ale cuptorului sunt fierbinţi, de aceea
aparatul nu trebuie lăsat nesupravegheat. Copiii nu trebuie să se joace în
apropierea aparatului. În timpul utilizării aparatul se înfierbântă. Evitaţi să atin‐
geţi elementele de încălzire din interiorul cuptorului.
Setarea temperaturii este de maximum 230
ş
C pentru această funcţie.
Mărimea, forma, cantitatea, conţinutul de grăsime şi chiar şi temperatura ini‐
ţială a cărnii afectează rezultatul şi durata procesului de frigere la grătar. Peş‐
tele, carnea de pasăre, viţel şi porc nu se vor rumeni la fel de mult precum
carnea roşie, de ex. carnea de vită şi vânatul. Uleiul vegetal şi/sau condimen‐
tele dau o culoare mai frumoasă, dar măresc riscul de a arde carnea la su‐
prafaţă.
Pentru rezultate optime, evitaţi să frigeţi la grătar alimente scoase direct din
frigider. Uscaţi suprafaţa cărnii, puneţi-o pe grătarul cuptorului şi condimentaţi-
o după gust. Puneţi o tavă, de preferinţă căptuşită cu folie, sub grătar, pentru
a strânge grăsimea etc. care se scurge. Cotletele de porc, feliile de carne şi
peştele trebuie fripte la grătar în partea de sus a cuptorului, în timp ce carnea
precum antricoatele groase se frige mai bine dacă este pusă în partea de jos.
Setaţi butonul pentru funcţie pe
şi butonul pentru temperatură pe tempera‐
tura necesară (maximum 230
ş
C). Preîncălziţi grătarul timp de 3-5 minute.
Supravegheaţi întotdeauna mâncarea şi întoarceţi-o cel puţin o dată. Frigerea
la grătar prea îndelungată face ca mâncarea să fie uscată, tare şi, eventual,
arsă. Grătarul se foloseşte întotdeauna cu uşa cuptorului închisă.
12
Funcţionarea cuptorului
Turbo grill
Setarea temperaturii este de maximum 230
ş
C pentru această funcţie.
Cu funcţia Turbo grill alimentele se frig mai repede şi mai uniform decât la
grătar. Elementul grill rumeneşte alimentele, iar ventilatorul face circule ae‐
rul fierbinte. Perfect pentru alimentele "înalte", de ex. pentru frigerea şuncii la
grătar, deoarece astfel se obţine o culoare uniformă peste tot.
Funcţia pizza
Elementul inferior oferă căldură directă părţii inferioare a pizzei, a quiche-urilor
sau a plăcintelor, în timp ce ventilatorul asigură circulaţia aerului pentru a coa‐
ce garnitura pizzei sau umplutura plăcintelor.
Pentru a obţine cele mai bune rezultate, utilizaţi nivelurile cele de mai jos ale
grătarului.
Gătitul cu ventilator
Aerul din interiorul cuptorului este încălzit de elementul din jurul ventilatorului,
situat în spatele panoului posterior. Ventilatorul face să circule aerul fierbinte,
pentru a menţine o temperatură uniformă în interiorul cuptorului.
Avantajele utilizării acestei funcţii sunt:
Preîncălzire mai rapidă
Deoarece, cu ajutorul ventilatorului, cuptorul ajunge repede la temperatura
dorită, nu mai trebuie să preîncălziţi cuptorul, deşi e posibil să trebuiască
prelungiţi durata de coacere cu 5-7 minute. Pentru reţetele care necesită tem‐
peraturi mai ridicate (de ex. pâine, produse de patiserie, biscuiţi, sufleuri etc.),
cele mai bune rezultate se obţin dacă se preîncălzeşte cuptorul.
Temperaturi mai reduse
Gătitul cu ventilator necesită în general temperaturi mai reduse decât gătitul
convenţional.
Nu uitaţi să reduceţi temperaturile cu aprox. 20-25
°
C pentru reţetele dv. la
care se utilizează gătitul convenţional.
Încălzirea uniformă pentru coacere
Ventilatorul încălzeşte cuptorul uniform pe toate poziţiile ghidajelor. Acest lucru
înseamnă că se pot găti simultan mai multe porţii din acelaşi fel de mâncare.
Cu toate acestea, alimentele de pe grătarul de sus se pot rumeni puţin mai
repede decât cele de pe grătarul de jos.
Acest lucru este normal. Mirosurile de la felurile de mâncare diferite nu se
amestecă.
Cum se foloseşte ventilatorul cuptorului
1. Rotiţi butonul pentru funcţiile cuptorului pe poziţia
,
2. Rotiţi butonul de control al termostatului la temperatura necesară.
Funcţionarea cuptorului
13
Sugestii şi recomandări
Poziţiile ghidajelor nu sunt foarte importante, dar trebuie să vă asiguraţi că
grătarele sunt plasate la distanţe egale.
Dacă gătiţi mai multe porţii de mâncare cu funcţia ventilator, e recomandat să
puneţi vasele în mijlocul grătarelor, nu să puneţi mai multe vase pe acelaşi
grătar.
Când cuptorul este plin, trebuie să prelungiţi puţin durata de coacere.
Un grătar poate fi aşezat pe partea inferioară a cuptorului. E de preferat
puneţi vasele pe un grătar în această poziţie, decât pe partea inferioaa cup‐
torului, pentru a permite circulaţia aerului în jurul alimentelor.
Când cuptorul este plin cu alimente de acelaşi tip, de ex. tăvi de dimensiuni
egale cu prăjituri mici sau blaturi de tort de dimensiuni egale, acestea vor fi
gata în acelaşi interval de timp şi se scot din cuptor împreună. Când se folosesc
tăvi de mărimi diferite sau se coc alimente de tipuri diferite, de ex. biscuiţi şi
prăjituri, acestea nu vor fi gata în acelaşi timp.
Gătitul cu ventilator poate fi folosit pentru a încălzi alimentele fără a le decon‐
gela în prealabil, de ex. tarte cu fructe, plăcinte cu fructe uscate, pateuri cu
carne şi alte produse mici de patiserie. Setaţi o temperatură de 190 - 200
°
C
şi lăsaţi să se încălzească timp de 20-40 minute (în funcţie de cantitatea de
alimente din cuptor).
Temperaturile sunt doar orientative. Se poate dovedi necesar măriţi sau
reduceţi temperatura pentru a răspunde cerinţelor dv. particulare.
Influenţa vaselor asupra rezultatelor coacerii
Vasele şi tăvile sunt de grosimi, conductivităţi, culori etc. diferite, ceea ce
influenţează modul în care transmit căldura alimentelor:
1. Vasele de gătit din aluminiu, lut, sticlă şi ustensilele strălucitoare, de cu‐
loare deschisă, reduc coacerea şi rumenirea pe partea inferioară.
2. Vasele de gătit din fontă emailată, aluminiu anodizat, aluminiu cu interior
antiaderent şi exterior colorat şi ustensilele de culoare închisă, grele, ajută
la o coacere mai bună şi la rumenirea părţii inferioare.
Setarea pentru decongelare
Setaţi butonul pentru funcţie pe . Când dezgheţaţi carne sau peşte congelat,
produse de patiserie glazurate sau cu umplutură, stingeţi butonul pentru tem‐
peratură.
Grătarele cuptorului/tăvile pot fi puse pe mai multe niveluri, dacă aveţi o can‐
titate mare de alimente de dezgheţat. Duratele necesare nu pot fi indicate aici.
Testaţi cu o scobitoare.
Sugestii şi recomandări
Acoperiţi alimentele cu un capac, folie de aluminiu sau de plastic, pentru a
preveni uscarea în timpul decongelării.
Bucăţile mici sau subţiri de filé de peşte sau crustaceele curăţate, carnea to‐
cată, ficatul şi bucăţile mici de carne se dezgheaţă în 1-2 ore. Pentru o igienă
14
Funcţionarea cuptorului
corectă alimentelor, acestea trebuie gătite sau puse în frigider imediat după
decongelare.
NU lăsaţi alimentele la temperatura camerei după decongelare. Puneţi ali‐
mentele care urmează a fi decongelate într-un singur strat şi întoarceţi-le la
jumătatea procesului de decongelare, pe cât posibil.
Becul cuptorului
Becul se va aprinde când butonul pentru funcţiile cuptorului este setat şi rămâ‐
ne aprins cât timp funcţionează cuptorul.
Dispozitivul de programare electronic
Prezentare generală
1
4
2
5
6 8
7
3
1 Buton pentru selectarea unei funcţii
2 Buton de control pentru reducere
3 Buton de control pentru mărire
4 Afişaj
5 Led indicator Durata coacerii
6 Led indicator Sfârşitul coacerii
7 Led indicator Contor de minute
8 Led indicator Ora curentă
Cuptorul funcţionează numai dacă a fost setată ora curentă. Cu toate acestea,
cuptorul poate fi utilizat şi fără niciun program.
În eventualitatea unei întreruperi a curentului, toate setările (ora curentă, se‐
tarea programului sau programul în curs) se vor anula. Când alimentarea cu
electricitate se restabileşte, cifrele de pe afişaj vor lumina intermitent, iar cea‐
sul/cronometrul trebuie resetat.
Reglarea orei curente
Când alimentarea electrică a cuptorului este conectată, sau după o întrerupere
a alimentării, ledul indcator Ora curentă
va clipi pe afişaj.
Dispozitivul de programare electronic
15
Pentru a seta ora curentă corectă:
1. Apăsaţi butonul
sau
2. După efectuarea setării, aşteptaţi 5
secunde. Ledul indicator Ora cu‐
rentă se va stinge, iar afişajul va re‐
veni la ora setată. Aparatul este ga‐
ta de utilizare.
Pentru a reseta ora curentă corectă,
apăsaţi butonul în mod repetat pentru a
selecta funcţia Ora curentă. Ledul de
control corespunzător va începe să cli‐
pească intermitent. După aceea proce‐
daţi aşa cum s-a descris mai sus.
Ora curentă poate fi resetată numai dacă nu s-a setat nicio funcţie automată
(durata de coacere
sau sfârşitul gătitului ).
Funcţia Durata de coacere
Această funcţie permite cuptorului să se oprească automat la terminarea du‐
ratei de coacere programate.
Puneţi mâncarea în cuptor, selectaţi o
funcţie de coacere şi reglaţi temperatura de
coacere. Apăsaţi butonul
în mod repetat
pentru a selecta funcţia Durata coacerii.
Ledul de control corespunzător va începe
să clipească intermitent.
Pentru a seta durata:
1. Apăsaţi butonul
sau .
2. După efectuarea setării, aşteptaţi 5
secunde. Ledul de control Durata
coacerii
se va aprinde şi afişajul
va reveni la ora curentă.
3. Când durata de coacere setată a
trecut, cuptorul va fi oprit automat şi
se va auzi o alarmă sonoră, în timp
ce ledul indicator va începe să cli‐
pească. Rotiţi butonul pentru func‐
ţiile cuptorului şi butonul termosta‐
tului pe zero.
Pentru a dezactiva alarma sonoră, apăsaţi orice buton.
Prin dezactivarea alarmei sonore, cuptorul va fi resetat pe manual, iar dacă
butonul pentru funcţia cuptorului şi cel al termostatului nu sunt setate pe zero,
cuptorul va începe să încălzească din nou.
16
Dispozitivul de programare electronic
Pentru a anula durata:
1. Apăsaţi butonul
în mod repetat pentru a selecta funcţia Durata coacerii.
Ledul de control corespunzător
va clipi, iar afişajul va indica durata de
coacere rămasă.
2. Apăsaţi butonul
până când afişajul indică 0:00. După 5 secunde ledul
indicator se va stinge, iar afişajul va reveni la ora curentă.
Funcţia Sfârşitul coacerii
Cu această funcţie, puteţi seta cuptorul se stingă automat la terminarea unei
durate de coacere programate.
Puneţi mâncarea în cuptor, selectaţi o
funcţie de coacere şi reglaţi temperatura de
coacere. Apăsaţi butonul
în mod repetat
pentru a selecta funcţia Sfârşitul coacerii.
Ledul de control corespunzător va începe
să clipească intermitent.
Pentru a seta terminarea duratei de
coacere:
1. Apăsaţi butonul
sau .
2. După efectuarea setării, aşteptaţi 5
secunde: ledul indicator Sfârşitul
coacerii
se va aprinde, iar afişajul
va reveni la ora curentă.
3. Când durata de coacere setată a
trecut, cuptorul va fi oprit automat şi
se va auzi o alarmă sonoră, în timp
ce ledul indicator va începe să cli‐
pească. Rotiţi butonul pentru func‐
ţiile cuptorului şi butonul termosta‐
tului pe zero.
Pentru a dezactiva alarma sonoră, apăsaţi orice buton.
Prin dezactivarea alarmei sonore, cuptorul va fi resetat pe manual, iar dacă
butonul pentru funcţia cuptorului şi cel al termostatului nu sunt setate pe zero,
cuptorul va începe să încălzească din nou.
Pentru a anula ora pentru sfârşitul coacerii:
1. Apăsaţi butonul
în mod repetat pentru a selecta funcţia Sfârşitul coacerii.
Ledul de control corespunzător
va clipi, iar afişajul va indica ora pro‐
gramată pentru Sfârşitul coacerii.
2. Apăsaţi butonul
până când afişajul indică ora curentă. Dispozitivul de
programare va emite un sunet, iar ledul indicator se va stinge.
Dispozitivul de programare electronic
17
Durata de coacere şi Sfârşitul coacerii combinate
Funcţiile Durata coacerii şi Sfârşitul coacerii pot fi utilizate simultan pentru a
seta cuptorul să pornească şi să se oprească automat mai târziu.
1. Cu funcţia Durata coacerii
(setaţi
durata de coacere conform instruc‐
ţiunilor din capitolul respectiv) setaţi
durata de coacere.
După aceea, apăsaţi butonul
,
afişajul va indica setarea progra‐
mată.
2. Cu funia Srşitul coacerii
(se
taţi sfârşitul coacerii conform in‐
strucţiunilor din capitolul respectiv)
setaţi ora pentru sfârşitul coacerii.
Ledul indicator corespunzător se va aprinde, iar afişajul va indica ora cu‐
rentă. Cuptorul va porni şi se va opri în conformitate cu programele setate.
Funcţia Cronometru
Alarma cronometrlui va suna la terminarea unei perioade de timp, dar cuptorul
va rămâne aprins, dacă este pornit.
Pentru a seta cronometrul:
1. Apăsaţi butonul
în mod repetat
pentru a selecta funcţia Cronome‐
tru. Ledul de control corespunzător
va începe să clipească intermi‐
tent.
2. Duaceea, apăsaţi butonul
sau
(maximum: 2 ore, 30 minute).
3. După efectuarea setării, aşteptaţi 5
secunde. Ledul indicator Cronome‐
tru
se va aprinde.
4. La terminarea perioadei de timp, le‐
dul indicator va începe să clipească
şi se va auzi o alarmă sonoră. Pentru a dezactiva alarma sonoră, apăsaţi
orice buton.
Pentru a anula Cronometrul:
1. Apăsaţi butonul
în mod repetat pentru a selecta funcţia Cronometru.
Ledul de control corespunzător
va clipi, iar afişajul va indica timpul
rămas.
2. Apăsaţi butonul
până când afişajul indică 0:00. După 5 secunde ledul
indicator se va stinge, iar afişajul va reveni la ora curentă.
18
Dispozitivul de programare electronic
Recomandări ajutătoare
Utilizarea plitei din vitroceramică
Sticla este tare şi a fost tratată pentru a rezista la căldură, la frig şi la şocuri
termice. Dar, ca orice fel de sticlă, este sensibilă la lovituri. Nu vă urcaţi cu
picioarele pe suprafaţa din vitroceramiă.
AVERTIZARE
Dacă observaţi zgârieturi sau fisuri, deconectaţi aragazul de la reţeaua elec‐
trică pentru a evita riscul unui şoc electric şi contactaţi cel mai apropiat Serviciu
de Asistenţă.
AVERTIZARE
Ţineţi departe de suprafaţa de gătit toate obiectele sau materialele care se
topesc, cum ar fi plasticul, folia de aluminiu.
Pentru a economisi energie
utilizaţi numai vase de gătit şi de prăjit cu baze netede şi plate
puneţi oalele şi cratiţele pe poziţie înainte de a porni zona de gătit
ori de câte ori este posibil, acoperiţi oalele şi cratiţele cu capacul
stingeţi zona de gătit cu câteva minute înainte de terminarea duratei de pre‐
parare, pentru a folosi căldura reziduală
utilizaţi căldura reziduală a zonelor de gătit pentru menţinerea la cald a
mâncărurilor sau pentru topit
puneţi întotdeauna oalele şi cratiţele în mijloc pe zonele de tit
Oalele şi cratiţele
Reţineţi că un recipient lat oferă o suprafaţă mai mare de încălzit şi, prin ur‐
mare, găteşte alimentele mai rapid decât un recipient îngust.
Folosiţi întotdeauna recipiente cu o mărime adecvată pentru alimentele care
trebuie preparate. În special, aveţi grijă ca recipientele să nu fie prea mici
prentru preparatele cu lichid, deoarece acesta ar putea da pe dinafară; de
asemenea, nu folosiţi recipiente prea mari pentru alimente care trebuie gătite
rapid. pe zonele descoperite de pe fundul oalei se pot arde grăsimile sau sosul.
Pentru prăjituri, este de preferat să folosiţi forme care nu se deschid. O formă
care se poate deschide lasă se scurgă sucul din fructe şi zahărul care, dacă
se varsă pe fundul cuptorului, se caramelizează şi sunt greu de curăţat. Evitaţi
să puneţi cratiţe cu mânere din plastic în cuptor, deoarece s-ar putea să nu
reziste la căldură.
Reţineţi că un vas cu baza lată permite prepararea mai rapidă a alimentelor
decât un vas îngust.
Recomandări ajutătoare
19
Pentru zonele de gătit folosiţi întot‐
deauna oale potrivite pentru alimente‐
le pe care le veţi găti.
Condensul şi aburul
Cuptorul este echipat cu un sistem exclusiv care produce o circulaţie naturală
a aerului şi o reciclare constantă a aburului. Acest sistem face posibil gătitul
într-un mediu cu aburi şi păstrarea preparatelor moi în interior şi crocante la
exterior. În plus, durata de gătit şi consumul de energie sunt reduse la mini‐
mum. Pe durata gătitului se poate produce abur, care poate fi eliberat la des‐
chiderea uşii cuptorului. Este un fenomen absolut normal.
AVERTIZARE
Utilizatorul trebuie să se îndepărteze întotdeauna de cuptor atunci când des‐
chide uşa cuptorului în timpul gătitului sau la sfârşit, pentru a permite elimina‐
rea aburului sau a căldurii acumulate.
Atunci când se încălzeşte mâncarea, se produce abur, la fel cum se produce
când se fierbe apa într-un ceainic. Când aburul vine în contact cu geamul cup‐
torului, se condensează şi se produc picături de apă.
Pentru a reduce condensul, asiguraţi-vă că s-a încins bine cuptorul înainte de
a introduce alimentele în cavitatea cuptorului. O scurtă preîncălzire a cupto
rului (circa 10 minute) va fi necesară înainte de a începe gătitul. Se recomandă
ştergerea condensului după fiecare utilizare a aparatului.
Vase de gătit
Se pot folosi orice vase de bucătărie adecvate pentru cuptor, care pot rezista
la temperaturi de 230
°
C.
Tăvile de copt, cratiţele etc nu trebuie sprijinite direct de grătarul care aco‐
peră ventilatorul din spatele cuptorului şi nici direct pe baza cuptorului.
Nu folosiţi tăvi de copt mai mari de 30 cm - 35 cm (12 inci - 14 inci), deoarece
acestea pot restricţiona circulaţia căldurii şi pot afecta rezultatele.
Influenţa vaselor asupra rezultatelor coacerii
Vasele şi tăvile sunt de grosimi, conductivităţi, culori etc. diferite, ceea ce in‐
fluenţează modul în care transmit căldura alimentelor.
20
Recomandări ajutătoare
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Aeg-Electrolux 41005VD-MN Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare