Coacere prin convecţie
Folosiţi CUPTOR CONVECŢIE când gătiţi pe mai multe niveluri în acelaşi timp,
de exemplu ruladă de carne tocată, chiftele şi meniuri complete (aperitive, felul
principal şi desert).
Nu uitaţi să alegeţi feluri de mâncare care trebuie gătite la aceeaşi tempera‐
tură. Alimentele care necesită durate de coacere diferite trebuie introduse în
cuptor în funcţie de momentul când doriţi să fie gata.
Este uşor şi practic să folosiţi încălzirea SUPERIOARĂ/INFERIOARĂ şi CUP‐
TOR CONVECŢIE pentru a găti fripturile. Carnea de vită, de ex. muşchiul şi
cotletele, rămân mai suculente dacă sunt fripte la 125şC. Cu toate acestea,
durata de coacere este puţin mai lungă decât la o temperatură mai mare.
Folosiţi o tavă pentru friptură în care să existe suficient loc pentru carne, astfel
încât zeama lăsată să nu se ardă. Folosiţi o tavă mare pentru friptură sau un
vas pentru cuptor atunci când gătiţi o pulpă, deoarece lasă, de obicei, multă
zeamă.
Aveţi grijă când o scoateţi din cuptor. Dacă folosiţi o pungă pentru friptură,
tăiaţi-i un colţ înainte de a o pune în cuptor. În acest mod se reduce riscul să
vă opăriţi cu aburii când deschideţi punga.
Grill
AVERTIZARE
Când frigeţi la grătar, părţile accesibile ale cuptorului sunt fierbinţi, de aceea
aparatul nu trebuie lăsat nesupravegheat. Copiii nu trebuie să se joace în
apropierea aparatului. În timpul utilizării aparatul se înfierbântă. Evitaţi să atin‐
geţi elementele de încălzire din interiorul cuptorului.
Setarea temperaturii este de maximum 230
ş
C pentru această funcţie.
Mărimea, forma, cantitatea, conţinutul de grăsime şi chiar şi temperatura ini‐
ţială a cărnii afectează rezultatul şi durata procesului de frigere la grătar. Peş‐
tele, carnea de pasăre, viţel şi porc nu se vor rumeni la fel de mult precum
carnea roşie, de ex. carnea de vită şi vânatul. Uleiul vegetal şi/sau condimen‐
tele dau o culoare mai frumoasă, dar măresc riscul de a arde carnea la su‐
prafaţă.
Pentru rezultate optime, evitaţi să frigeţi la grătar alimente scoase direct din
frigider. Uscaţi suprafaţa cărnii, puneţi-o pe grătarul cuptorului şi condimentaţi-
o după gust. Puneţi o tavă, de preferinţă căptuşită cu folie, sub grătar, pentru
a strânge grăsimea etc. care se scurge. Cotletele de porc, feliile de carne şi
peştele trebuie fripte la grătar în partea de sus a cuptorului, în timp ce carnea
precum antricoatele groase se frige mai bine dacă este pusă în partea de jos.
Setaţi butonul pentru funcţie pe
şi butonul pentru temperatură pe tempera‐
tura necesară (maximum 230
ş
C). Preîncălziţi grătarul timp de 3-5 minute.
Supravegheaţi întotdeauna mâncarea şi întoarceţi-o cel puţin o dată. Frigerea
la grătar prea îndelungată face ca mâncarea să fie uscată, tare şi, eventual,
arsă. Grătarul se foloseşte întotdeauna cu uşa cuptorului închisă.
12
Funcţionarea cuptorului