Informaţii generale despre utilizarea
aparatului
Generalităţi:
•După dezactivarea aparatului, aşteptaţi
încă câteva minute înainte de a scoate ali-
mentele.
•Scoateţi folia de aluminiu de la ambalare,
recipientele metalice etc. înainte de a pre-
para alimentele.
Gătire:
•Dacă se poate, gătiţi alimentele acoperite
cu un material dedicat utilizării la microun-
de. Gătiţi alimentele fără capac dacă doriţi
să le faceţi crocante
• Nu supraîncălziţi preparatele prin setarea
unei puteri şi a unei durate prea mari. Mân-
carea se poate usca, arde sau poate să ia
foc în anumite locuri.
• Nu utilizaţi aparatul pentru a găti ouă sau
melci în cochilie deoarece aceştia pot ex-
ploda. La ouăle ochiuri, mai întâi găuriţi
gălbenuşul.
• Înainte de preparare împungeţi în câteva lo-
curi mâncarea cu "pieliţă" sau "coajă", cum
ar fi cartofii, roşiile, cârnaţ
ii folosind o furcu-
liţă. astfel încât mâncarea să nu explodeze.
• Pentru alimentele răcite sau congelate, se-
taţi o durată de preparare mai mare.
• Preparatele care conţin sos trebuie ameste-
cate din când în când.
• Legumele care au o structură fermă, cum
ar fi morcovii, mazărea sau conopida, tre-
buie gătite în apă.
• Întoarceţi bucăţile mari la jumătatea duratei
de gătire.
•Dacă este posibil, tăiaţi legumele în bucăţi
de dimensiuni cât mai egale.
•Folosiţi farfurii mari, întinse.
• Nu utilizaţi vase realizate din porţelan, cera-
mică sau lut care conţin găuri mici, cum ar
fi pe mânere sau baze nefinisate. Umezea-
la care intră în găuri poate provoca crăpa-
rea vasului atunci când este încălzit.
• Tava de gătit din sticlă este un spaţiu de lu-
cru pentru încălzirea alimentelor sau lichi-
delor. Este necesară pentru funcţionarea
cuptorului cu microunde.
Decongelarea cărnii, puiului, peştelui:
•Puneţi alimentele congelate, despachetate
pe o farfurie bombată cu un recipient dede-
subt care să colecteze lichidul rezultat în
urma decongelării.
• Întoarceţi alimentele la jumătatea duratei de
decongelare. Dacă este posibil, tăiaţi şi
scoateţi bucăţile care au început să se de-
congeleze.
Decongelarea untului, a feliilor de tort şi
prăjiturilor:
• Nu decongelaţi complet alimentele în apa-
rat. Lăsaţi-le să se decongeleze complet la
temperatura camerei. Astfel veţi obţine un
rezultat mai uniform. Îndepărtaţi complet
toate ambalajele metalice sau din aluminiu
înainte de decongelare.
Decongelarea fructelor, legumelor:
• Nu decongelaţi complet fructele şi legumele
care urmează
fie preparate crude în aparat.
Lăsaţi-le să se decongeleze la temperatura
camerei.
•Puteţi să utilizaţi un nivel mai mare de pute-
re al microundelor pentru a găti fructele şi
legumele fără a le decongela mai întâi.
Semipreparate:
•Puteţi găti semipreparate la aparat doar
dacă ambalajul este adecvat pentru utiliza-
rea la microunde.
•Trebuie să respectaţi instrucţiunile pro-
ducătorului tipărite pe ambalaj (de ex. elimi-
naţi capacul metalic şi găuriţi membrana
din plastic).
121
www.zanussi.com