Whirlpool ARC 2040W Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
149
INSTRUCÞIUNI DE FOLOSIRE
ÎNAINTE DE A FOLOSI FRIGIDERUL PENTRU
VINURI
RECOMANDÃRI PENTRU PROTECÞIA
MEDIULUI ÎNCONJURÃTOR
PRECAUÞII ªI RECOMANDÃRI GENERALE
INTRODUCERE DESPRE VIN
PUNEREA ÎN FUNCÞIUNE A PRODUSULUI
CURÃÞAREA ªI ÎNTREÞINEREA
GHID DE DETECTARE A DEFECÞIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENÞIÃ TEHNICÃ
INSTALAREA
3ro33004.fm Page 149 Friday, March 12, 2004 6:33 PM
150
ÎNAINTE DE A FOLOSI FRIGIDERUL PENTRU
VINURI
Produsul pe care l-aþi cumpãrat este un "wine
cellar" (un "frigider-pivniþã"), produs destinat în
exclusivitate pentru conservarea vinurilor.
Pentru a utiliza cât mai bine aparatul, vã
invitãm sã citiþi cu atenþie instrucþiunile de
utilizare, în care veþi gãsi descrierea
produsului ºi recomandãri utile pentru
conservarea vinurilor.
Pãstraþi aceastã broºurã pentru a o
consulta ºi pe viitor.
1. Dupã despachetarea aparatului, asiguraþi-
vã cã uºa se închide perfect.
Eventualele defecþiuni vor trebui
comunicate vânzãtorului în termen de 24
de ore.
2. Aºteptaþi cel puþin douã ore înainte de a
pune în funcþiune aparatul, pentru a lãsa
timp circuitului de rãcire sã devinã
perfect eficient.
3. Asiguraþi-vã ca instalarea ºi racordarea
electricã sã fie efectuate de cãtre un
tehnician specializat, în conformitate cu
instrucþiunile fabricantului ºi cu normele
locale în vigoare.
RECOMANDÃRI PENTRU PROTECÞIA
MEDIULUI ÎNCONJURÃTOR
1. Ambalajul
Materialul de ambalaj este reciclabil 100% ºi
este marcat cu simbolul reciclãrii.
Pentru aruncarea aparatului respectaþi
dispoziþiile locale.
Materialele de ambalare (saci de plastic, bucãþi
de polistiren etc.) nu trebuie þinute la îndemâna
copiilor întrucât reprezintã o potenþialã sursã
de pericol.
2. Produsul
Aparatul este fabricat din materiale reciclabile.
Aruncarea la gunoi a aparatului trebuie fãcutã
în conformitate cu normele locale pentru
eliminarea deºeurilor.
Faceþi-l inutilizabil prin tãierea cablului electric
de alimentare. Nu-l aruncaþi oriunde, ci predaþi-
l la centrele speciale de colectare pentru
recuperarea gazului de rãcire.
Informaþie:
Acest aparat este fãrã CFC (circuitul de rãcire
conþine R134a) sau fãrã HFC (circuitul de
rãcire conþine R600a - Izobutan). Pentru mai
multe detalii, consultaþi plãcuþa cu datele
tehnice situatã pe aparat.
3ro33004.fm Page 150 Friday, March 12, 2004 6:33 PM
151
PRECAUÞII ªI RECOMANDÃRI GENERALE
Folosiþi
frigiderul-pivniþã
în exclusivitate
pentru conservarea vinurilor ºi nu introduceþi
înãuntru nici un fel de alimente.
Aveþi grijã sã nu acoperiþi sau sã nu astupaþi
orificiile de ventilare ale aparatului.
Pentru evitarea riscului de sufocare ºi de a
rãmâne blocaþi, nu permiteþi copiilor sã se joace
sau sã se ascundã în interiorul aparatului.
Înainte de a efectua orice operaþie de
întreþinere sau de curãþare, scoateþi
ºtecherul din priza de curent sau deconectaþi
aparatul de la reþeaua electricã.
Cablul de alimentare poate fi înlocuit doar de
cãtre o persoanã autorizatã.
Informaþie
Pentru aparatele cu Izobutan (R600a)
Izobutanul este un gaz natural fãrã efecte
asupra mediului înconjurãtor, dar este
inflamabil. Este deci indispensabil sã
asiguraþi cã tuburile circuitului de rãcire nu sunt
defecte.
Important:
În cazul în care se introduc cantitãþi mari de
vin, pot trece mai multe zile înainte sã se
atingã o temperaturã constantã.
Atenþie! Temperatura de conservare nu
trebuie sã scadã niciodatã sub +6°C
În timpul funcþionãrii produsului, pe peretele
compartimentului se formeazã picãturi de
apã sau cristale de gheaþã. Acest lucru
depinde de funcþionarea aparatului. Nu e
nevoie sã rãzuiþi gheaþa sau sã ºtergeþi
picãturile de apã. Peretele posterior se
dezgheaþã automat. Apa rezultatã din
dezgheþare este îndreptatã automat spre un
orificiu de evacuare, iar de aici se
acumuleazã într-un recipient de unde se
evaporã.
Grãtarele de lemn permit o conservare
ordonatã a sticlelor. Ca limitã de greutate, pe
fiecare grãtar se pot pune în total maximum
16 sticle de un litru sau 22 de sticle de trei
sferturi de litru (de tip Bordelez).
De avut în vedere când aºezaþi sticlele
Puneþi sticlele în poziþie centralã pe grãtar.
Când închideþi uºa, aveþi grijã ca sticlele sã
nu atingã uºa de sticlã.
Atenþie: conservaþi vinurile cu un conþinut ridicat
de alcool doar închise ermetic ºi în poziþie
verticalã.
Nu conservaþi în interiorul aparatului substanþe
explozive.
Din cauza circulaþiei aerului în frigider, se
formeazã zone cu temperaturi diferite:
Zonele cele mai reci sunt cele de lângã peretele
posterior, iar cele mai calde sunt cele de lân
sticla uºii.
Conservaþi întotdeauna fãrã ambalaj vinurile
îmbuteliate, nu în lãdiþe sau în cutii de
carton.
Capacitatea maximã de sticle de 0,75 l, de tip
bordelez, e urmãtoarea: h 1400 mm. numãrul
de sticle este 111, h 1600 mm numãrul de
sticle este 131.
3ro33004.fm Page 151 Friday, March 12, 2004 6:33 PM
152
INTRODUCERE DESPRE VIN
Conservarea vinurilor
Dupã cum se ºtie, vinul poate fi conservat în timp:
dacã sunt pãstrate într-un loc corespunzãtor,
vinurile albe pot fi conservate aproximativ doi ani
dupã data culesului, dar e de preferat oricum sã fie
consumate în cursul primului an. Vinurile roºii
uºoare pot fi conservate, în schimb, pânã la doi ani,
în timp ce unele vinuri roºii corpolente pot rezista
zece ani, iar cele preparate din stafide pot rezista
chiar ºi douãzeci de ani.
Când cumpãraþi o sticlã de vin puneþi-o imediat în
pivniþã sau într-un alt loc corespunzãtor.
În procesul care duce de la cultivarea strugurilor la
coacerea acestora ºi apoi la culegere ºi vinificare,
sunt determinanþi trei factori: lumina, umiditatea
aerului ºi temperatura ambiantã. Pentru ca gustul
vinului sã ajungã la o învechire deplinã ºi pentru a
menþine aroma plãcutã a vinului, e necesarã
perfecta sa conservare prin interacþiunea acestor
trei factori.
Locul de conservare
Nu toatã lumea dispune de o încãpere la subsol
care sã poatã fi transformatã în pivniþã. Doar de
curând tehnologia a reuºit sã furnizeze un înlocuitor
eficace pentru pivniþa clasicã. "Frigiderul-pivniþã"
(Wine Cellar) pe care l-aþi cumpãrat este un aparat
special studiat pentru a conþine ºi a conserva în
mod corect vinurile. În interiorul sãu nu se conservã
fructe, legume ºi cutii cu bãuturi, ci doar sticlele dv.
preferate de vin. Astfel, chiar dacã nu dispuneþi de
o pivniþã, e posibil sã lãsaþi la învechit, sã conservaþi
în mod adecvat ºi sã degustaþi orice tip de vin.
Modalitãþi de conservare
O regulã obligatorie pentru conservarea sticlelor dv.
preferate este sã le culcaþi pe o parte sau sã le þineþi
înclinate astfel încât vinul sã ude dopul. Mulþi cred
cã acest lucru produce clasicul miros de dop. În
realitate, contactul vinului cu dopul favorizeazã
elasticitatea dopului, garantând funcþionalitatea sa.
Un alt element foarte important în conservarea
vinurilor este ordinea în care sunt poziþionate
sticlele: vinurile pot fi aºezate cum doriþi, dar în
ordine, în funcþie de locul de provenienþã, tipologia
de vin, zona de producþie, producãtor, an de
producþie, utilizând ºi etichetele de catalogare
furnizate în dotare. Un acces uºor la sticle, pentru
utilizarea lor, evitã clãtinãrile accidentale care, ca ºi
vibraþiile, pot face ca sedimentele sã se ridice,
modificând, pe o perioadã mai scurtã sau mai lungã
de timp, aspectul estetic al vinului. Miºcaþi deci
sticlele cât mai puþin posibil ºi lãsaþi vinul sã se
odihneascã. De asemenea, evitaþi sã puneþi sticlele
în contact cu peretele din spate, deoarece acest
lucru nu numai cã ar compromite dezgheþarea
eficientã, ci ar putea strica etichetele sticlelor din
cauza picãturilor de apã acumulate în timpul
dezgheþãrii.
Rafturile pe care se pun sticlele trebuie sã fie de
lemn, material care absoarbe eficient eventualele
vibraþii ºi menþine sticla departe de peretele care
transmite cãldura sau frigul.
De asemenea e fundamental sã se pãstreze
sticlele de vin departe de substanþe sau locuri
caracterizate de mirosuri puternice, deoarece
acestea se pot transmite cu uºurinþã vinului. Pentru
a evita acest lucru, aparatul pe care l-aþi cumpãrat
dispune de un filtru absorbant pe bazã de cãrbune
activ, care eliminã eventualele impuritãþi prezente
în aer.
Temperatura ºi umiditatea
Temperatura reprezintã un factor critic ºi important
pe întreg ciclul de viaþã al vinului ºi determi
dezvoltarea sa corectã când rãmâne în sticlã sã se
învecheascã. Pentru o conservare optimã,
temperatura trebuie sã fie menþinutã constantã,
între 8 ºi 12°C. E fundamental sã se evite
schimbãrile bruºte ºi mari de temperaturã: o
temperaturã prea ridicatã duce la dilatarea
lichidelor ºi provoacã o accelerare a învechirii
vinului, în timp ce o temperaturã excesiv de scãzutã
(sub 4 - 5°C) poate provoca precipitarea tartratului,
defect care reduce aspectul estetic plãcut al vinului.
În cazul extrem în care temperatura coboarã sub
0°C, vinul care îngheaþã poate provoca explozia
dopului.
ªi umiditatea e crucialã pentru buna conservare: un
mediu prea uscat favorizeazã restrângerea plutei,
în timp ce un mediu prea umed va favoriza
dezvoltarea mucegaiurilor ºi a microorganismelor
nocive. Nivelul necesar de umiditate relativã e
cuprins între 50% - 70%.
Dopul
Dopul reprezintã o componentã fundamentalã a
sticlei: calitatea sa, aleasã de producãtorul vinului,
este foarte importantã pentru o învechire corectã a
vinului. Starea perfectã a dopului, chiar ºi la sticlele
cumpãrate, depinde exclusiv de standardele de
utilizare ºi de înmagazinare folosite de producãtor
sau de îmbuteliator.
3ro33004.fm Page 152 Friday, March 12, 2004 6:33 PM
153
PUNEREA ÎN FUNCÞIUNE A PRODUSULUI
Punerea în funcþiune a aparatului
Pornirea aparatului
Produsul e dotat numai cu comenzi externe.
Introduceþi ºtecherul în prizã pentru a pune în funcþiune aparatul ºi reglaþi termostatul (figura A1)
pe poziþia doritã, un beculeþ indicator verde se lumineazã (Figura A2) iar produsul se aprinde.
În interiorul aparatului se aflã un bec (figura B1) care se aprinde automat când se deschide uºa
sau care se poate aprinde la nevoie de la panoul de comandã (figura A3).
În cazul defectãrii sau al unei funcþionãri defectuoase, becul va trebui sã fie înlocuit de cãtre
personalul nostru autorizat (Serviciile de Asistenþã Tehnicã)
Termometru (figura B2):
Produsul e dotat cu un termometru digital care se gãseºte în punga cu material publicitar.
Termometrul va trebui sã fie plasat pe unul dintre grãtarele de lemn din interiorul aparatului ºi va
indica temperatura din interiorul frigiderului pentru vinuri. Termometrul conþine la interior o baterie
tip pastilã care va trebui înlocuitã când se va descãrca.
Reglarea temperaturii
1. Pentru o corectã funcþionare a aparatului
vã recomandãm sã reglaþi termostatul în
funcþie de indicaþiile din paragraful
Introducere despre vin pag. 152.
2. Dacã doriþi sã modificaþi temperatura din
compartiment, rotiþi butonul de reglare al
termostatului:
spre numerele
mai mici 1-2/MIN
dacã
doriþi ca temperatura din interiorul
compartimentului sã fie
MAI PUÞIN RECE
;
spre numerele
3-4/MED
pentru a obþine
o temperaturã
MEDIE
;
spre numerele
5-7/MAX
pentru o
temperaturã
MAI RECE
.
Termostatul pe
z
: funcþiile aparatului ºi
iluminarea sunt întrerupte dar aparatul este
oricum alimentat de la reþeaua electricã.
Notã:
Temperatura ambiantã, frecvenþa cu care se
deschide uºa ºi poziþia aparatului pot influenþa
temperaturile interne. Poziþiile termostatului
trebuie sã varieze în funcþie de aceºti factori.
3ro33004.fm Page 153 Friday, March 12, 2004 6:33 PM
154
CURÃÞAREA ªI ÎNTREÞINEREA
Înainte de a efectua orice operaþie de întreþinere sau de
curãþare, scoateþi ºtecherul din priza de curent sau oricum
deconectaþi aparatul de la reþeaua electricã.
Dezgheþarea frigiderului pentru vinuri se face în mod
complet automat.
Prezenþa periodicã a picãturilor de apã pe peretele posterior
intern al aparatului indicã faza de dezgheþare automatã.
Apa rezultatã din dezgheþare este îndreptatã automat spre
un orificiu de evacuare, iar de aici se acumuleazã într-un
recipient de unde se evaporã.
Curãþaþi periodic partea internã a orificiului de drenaj pentru
apã, utilizând instrumentul din dotare, pentru a garanta
scurgerea constantã ºi corectã a apei rezultate din
dezgheþare.
Curãþaþi periodic condensatorul aflat în partea posterioarã a
aparatului folosind aspiratorul sau o perie.
În caz de nevoie...
1.
Goliþi complet frigiderul pentru vinuri.
2.
Deconectaþi aparatul de la reþeaua electricã.
3.
Pentru împiedicarea formãrii mucegaiului, a mirosurilor
urâte ºi a oxidãrii, uºa aparatului trebuie sã rãmânã
întredeschisã (aprox. 3-4 mm).
4.
Curãþaþi aparatul.
Curãþaþi periodic interiorul cu un burete umezit în apã cãlduþã
ºi/sau detergent neutru. Clãtiþi ºi ºtergeþi cu o cârpã moale.
Nu folosiþi produse abrazive.
Curãþaþi exteriorul cu o cârpã moale umezitã în apã. Nu
utilizaþi paste sau bureþi abrazivi, nici substanþe de scos
petele (de ex. acetonã, terebentinã) ºi nici oþet.
Efectuaþi curãþarea geamului exterior cu orice fel de
detergent specific, iar partea interioarã numai cu o cârpã
umezitã, evitând utilizarea diferiþilor detergenþi, în scopul de
a respecta conservarea corectã a vinurilor.
Cãrbune activ
În afarã de temperaturã, ºi calitatea aerului e determinantã
pentru corecta conservare a vinului. Elementul fundamental
care garanteazã filtrarea aerului exterior este filtrul cu cãrbune
activ, care garanteazã o împrospãtare corectã a aerului, filtrând
praful ºi mirosurile.
Se recomandã sã înlocuiþi filtrul pe bazã de cãrbune activ o
datã pe an. Acest tip de filtru poate fi gãsit la Serviciul nostru de
Asistenþã Tehnicã.
Curãþarea grãtarului
Pentru o curãþare corectã a grãtarelor din lemn de gorun folosiþi
o cârpã umedã.
Aveþi grijã sã nu stricaþi garnitura când extrageþi grãtarul din
frigider. Pentru aceasta se recomandã sã deschideþi uºa la
maximum.
3ro33004.fm Page 154 Friday, March 12, 2004 6:33 PM
155
GHID DE DETECTARE A DEFECÞIUNILOR
1. Aparatul nu funcþioneazã.
S-a întrerupt curentul?
ªtecherul este introdus bine în priza de
curent?
Întrerupãtorul bipolar de reþea este
inserat?
Siguranþa este arsã?
Cablul de alimentare este rupt?
Termostatul este pe poziþia
,
(Stop)?
2. Temperatura din interiorul
frigiderului pentru vinuri nu este
suficient de scãzutã
Uºa a fost închisã în mod corect?
Uºa nu se închide din cauza sticlelor?
Aparatul este instalat aproape de o sursã
de cãldurã?
Termostatul este pe poziþia corectã?
Circulaþia aerului prin deschizãturile de
aerisire este împiedicatã?
3. Temperatura din interiorul
frigiderului pentru vinuri este prea
rece.
Termostatul este pe poziþia corectã?
4. Aparatul face prea mult zgomot.
Instalarea aparatului a fost efectuatã în
mod corect?
Conductele din spate se ating sau
vibreazã?
5. Existã apã pe fundul aparatului.
Orificiul de scurgere a apei rezultate din
dezgheþare este astupat?
Notã:
Zgomotele de clipocit ºi ºuierãturile,
produse de circuitul de rãcire, pot fi
considerate normale.
SERVICIUL DE ASISTENÞIÃ TEHNICÃ
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenþã:
1. Controlaþi dacã nu este posibil sã eliminaþi
singuri defecþiunile (vezi Ghid de detectare
a defecÞIunilor).
2. Puneþi din nou în funcþiune aparatul pentru
a vã asigura cã inconvenientul a fost
eliminat. Dacã rezultatul este negativ,
deconectaþi din nou aparatul ºi repetaþi
operaþia dupã o orã.
3. Dacã rezultatul este din nou negativ,
contactaþi Serviciul de Asistenþã.
Comunicaþi:
tipul de defecþiune,
modelul,
numãrul Service (numãrul ce se gãseºte
dupã cuvântul SERVICE pe plãcuþa cu
datele tehnice situatã în interiorul
aparatului),
adresa dv. completã,
numãrul dv. de telefon ºi prefixul.
Notã:
Dacã operaþia de reversibilitate a uºilor
aparatului este efectuatã de cãtre Serviciul
de Asistenþã Tehnicã, nu e consideratã
intervenþie în garanþie.
3ro33004.fm Page 155 Friday, March 12, 2004 6:33 PM
156
INSTALAREA
Instalaþi aparatul departe de sursele de cãldurã.
Instalarea într-o încãpere caldã, expunerea directã la
razele solare sau poziþionarea aparatului în apropierea
unei surse de cãldurã (calorifere, cuptoare), mãresc
consumul de curent electric ºi ar trebui sã fie evitate.
În cazul în care acest lucru nu este posibil, este necesar
sã respectaþi urmãtoarele distanþe minime:
30 de cm faþã de aragazele pe bazã de cãrbune sau
petrol;
3 cm faþã de aragazele electrice ºi/sau pe bazã de
gaze.
Montaþi distanþierele din dotare pe partea posterioarã a
condensatorului aflat în spatele aparatului (vezi figura).
Pentru o funcþionare optimã, lãsaþi un spaþiu de cel puþin
5 cm deasupra aparatului ºi aºezaþi celelalte elemente
de mobilier alãturate la o distanþã suficientã, care sã
permitã o minimã circulaþie a aerului.
Aºezaþi-l într-un loc uscat ºi bine ventilat, perfect nivelat,
reglând picioruºele anterioare dacã este necesar.
Curãþaþi interiorul aparatului.
Introduceþi accesoriile din dotare.
Racordarea electricã
Racordãrile electrice trebuie sã fie în conformitate
cu dispoziþiile locale.
Informaþiile referitoare la tensiune ºi la puterea absorbitã
sunt redate pe plãcuþa matricolã, situatã în interiorul
aparatului.
Împãmântarea aparatului este
obligatorie prin lege.
Producãtorul nu-ºi asumã nici o rãspundere pentru
eventualele pagube aduse persoanelor, animalelor
sau bunurilor, rezultate din nerespectarea normelor
mai sus menþionate.
Dacã ºtecherul ºi priza nu sunt de acelaºi fel, cereþi unui
tehnician specializat sã vã schimbe priza.
Nu folosiþi prelungitoare sau adaptoare multiple.
Deconectarea electricã
Deconectarea electricã trebuie sã fie posibilã sau prin
scoaterea ºtecherului din prizã sau cu ajutorul unui
întrerupãtor bipolar de reþea situat înaintea prizei.
3ro33004.fm Page 156 Friday, March 12, 2004 6:33 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool ARC 2040W Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului