152
INTRODUCERE DESPRE VIN
Conservarea vinurilor
Dupã cum se ºtie, vinul poate fi conservat în timp:
dacã sunt pãstrate într-un loc corespunzãtor,
vinurile albe pot fi conservate aproximativ doi ani
dupã data culesului, dar e de preferat oricum sã fie
consumate în cursul primului an. Vinurile roºii
uºoare pot fi conservate, în schimb, pânã la doi ani,
în timp ce unele vinuri roºii corpolente pot rezista
zece ani, iar cele preparate din stafide pot rezista
chiar ºi douãzeci de ani.
Când cumpãraþi o sticlã de vin puneþi-o imediat în
pivniþã sau într-un alt loc corespunzãtor.
În procesul care duce de la cultivarea strugurilor la
coacerea acestora ºi apoi la culegere ºi vinificare,
sunt determinanþi trei factori: lumina, umiditatea
aerului ºi temperatura ambiantã. Pentru ca gustul
vinului sã ajungã la o învechire deplinã ºi pentru a
menþine aroma plãcutã a vinului, e necesarã
perfecta sa conservare prin interacþiunea acestor
trei factori.
Locul de conservare
Nu toatã lumea dispune de o încãpere la subsol
care sã poatã fi transformatã în pivniþã. Doar de
curând tehnologia a reuºit sã furnizeze un înlocuitor
eficace pentru pivniþa clasicã. "Frigiderul-pivniþã"
(Wine Cellar) pe care l-aþi cumpãrat este un aparat
special studiat pentru a conþine ºi a conserva în
mod corect vinurile. În interiorul sãu nu se conservã
fructe, legume ºi cutii cu bãuturi, ci doar sticlele dv.
preferate de vin. Astfel, chiar dacã nu dispuneþi de
o pivniþã, e posibil sã lãsaþi la învechit, sã conservaþi
în mod adecvat ºi sã degustaþi orice tip de vin.
Modalitãþi de conservare
O regulã obligatorie pentru conservarea sticlelor dv.
preferate este sã le culcaþi pe o parte sau sã le þineþi
înclinate astfel încât vinul sã ude dopul. Mulþi cred
cã acest lucru produce clasicul miros de dop. În
realitate, contactul vinului cu dopul favorizeazã
elasticitatea dopului, garantând funcþionalitatea sa.
Un alt element foarte important în conservarea
vinurilor este ordinea în care sunt poziþionate
sticlele: vinurile pot fi aºezate cum doriþi, dar în
ordine, în funcþie de locul de provenienþã, tipologia
de vin, zona de producþie, producãtor, an de
producþie, utilizând ºi etichetele de catalogare
furnizate în dotare. Un acces uºor la sticle, pentru
utilizarea lor, evitã clãtinãrile accidentale care, ca ºi
vibraþiile, pot face ca sedimentele sã se ridice,
modificând, pe o perioadã mai scurtã sau mai lungã
de timp, aspectul estetic al vinului. Miºcaþi deci
sticlele cât mai puþin posibil ºi lãsaþi vinul sã se
odihneascã. De asemenea, evitaþi sã puneþi sticlele
în contact cu peretele din spate, deoarece acest
lucru nu numai cã ar compromite dezgheþarea
eficientã, ci ar putea strica etichetele sticlelor din
cauza picãturilor de apã acumulate în timpul
dezgheþãrii.
Rafturile pe care se pun sticlele trebuie sã fie de
lemn, material care absoarbe eficient eventualele
vibraþii ºi menþine sticla departe de peretele care
transmite cãldura sau frigul.
De asemenea e fundamental sã se pãstreze
sticlele de vin departe de substanþe sau locuri
caracterizate de mirosuri puternice, deoarece
acestea se pot transmite cu uºurinþã vinului. Pentru
a evita acest lucru, aparatul pe care l-aþi cumpãrat
dispune de un filtru absorbant pe bazã de cãrbune
activ, care eliminã eventualele impuritãþi prezente
în aer.
Temperatura ºi umiditatea
Temperatura reprezintã un factor critic ºi important
pe întreg ciclul de viaþã al vinului ºi determinã
dezvoltarea sa corectã când rãmâne în sticlã sã se
învecheascã. Pentru o conservare optimã,
temperatura trebuie sã fie menþinutã constantã,
între 8 ºi 12°C. E fundamental sã se evite
schimbãrile bruºte ºi mari de temperaturã: o
temperaturã prea ridicatã duce la dilatarea
lichidelor ºi provoacã o accelerare a învechirii
vinului, în timp ce o temperaturã excesiv de scãzutã
(sub 4 - 5°C) poate provoca precipitarea tartratului,
defect care reduce aspectul estetic plãcut al vinului.
În cazul extrem în care temperatura coboarã sub
0°C, vinul care îngheaþã poate provoca explozia
dopului.
ªi umiditatea e crucialã pentru buna conservare: un
mediu prea uscat favorizeazã restrângerea plutei,
în timp ce un mediu prea umed va favoriza
dezvoltarea mucegaiurilor ºi a microorganismelor
nocive. Nivelul necesar de umiditate relativã e
cuprins între 50% - 70%.
Dopul
Dopul reprezintã o componentã fundamentalã a
sticlei: calitatea sa, aleasã de producãtorul vinului,
este foarte importantã pentru o învechire corectã a
vinului. Starea perfectã a dopului, chiar ºi la sticlele
cumpãrate, depinde exclusiv de standardele de
utilizare ºi de înmagazinare folosite de producãtor
sau de îmbuteliator.
3ro33004.fm Page 152 Friday, March 12, 2004 6:33 PM