152
INTRODUCERE DESPRE VIN
Conservarea vinurilor
Dupã cum se ºtie, vinul poate fi conservat în timp:
dacã sunt pãstrate într-un loc corespunzãtor,
vinurile albe pot fi conservate aproximativ doi ani
dupã data culesului, dar e de preferat oricum sã
fie consumate în cursul primului an. Vinurile roºii
uºoare pot fi conservate, în schimb, pânã la doi
ani, în timp ce unele vinuri roºii corpolente pot
rezista zece ani, iar cele preparate din stafide pot
rezista chiar ºi douãzeci de ani.
Când cumpãraþi o sticlã de vin puneþi-o imediat
în pivniþã sau într-un alt loc corespunzãtor.
În procesul care duce de la cultivarea strugurilor
la coacerea acestora ºi apoi la culegere ºi
vinificare, sunt determinanþi trei factori: lumina,
umiditatea aerului ºi temperatura ambiantã.
Pentru ca gustul vinului sã ajungã la o învechire
deplinã ºi pentru a menþine aroma plãcutã a
vinului, e necesarã perfecta sa conservare prin
interacþiunea acestor trei factori.
Locul de conservare
Nu toatã lumea dispune de o încãpere la subsol
care sã poatã fi transformatã în pivniþã. Doar de
curând tehnologia a reuºit sã furnizeze un
înlocuitor eficace pentru pivniþa clasicã.
Frigiderul-pivniþã (Wine Cellar) pe care l-aþi
cumpãrat este un aparat special studiat pentru
a conþine ºi a conserva în mod corect vinurile. În
interiorul sãu nu se conservã fructe, legume ºi
cutii cu bãuturi, ci doar sticlele dv. preferate de
vin. Astfel, chiar dacã nu dispuneþi de o pivniþã,
e posibil sã lãsaþi la învechit, sã conservaþi în
mod adecvat ºi sã degustaþi orice tip de vin.
Modalitãþi de conservare
O regulã obligatorie pentru conservarea
sticlelor dv. preferate este sã le culcaþi pe o
parte sau sã le þineþi înclinate astfel încât vinul
sã ude dopul. Mulþi cred cã acest lucru produce
clasicul miros de dop. În realitate, contactul
vinului cu dopul favorizeazã elasticitatea
dopului, garantând funcþionalitatea sa.
Un alt element foarte important în conservarea
vinurilor este ordinea în care sunt poziþionate
sticlele: vinurile pot fi aºezate cum doriþi, dar în
ordine, în funcþie de locul de provenienþã,
tipologia de vin, zona de producþie, producãtor, an
de producþie, utilizând ºi etichetele de catalogare
furnizate în dotare. Un acces uºor la sticle, pentru
utilizarea lor, evitã clãtinãrile accidentale care, ca
ºi vibraþiile, pot face ca sedimentele sã se ridice,
modificând, pe o perioadã mai scurtã sau mai
lungã de timp, aspectul estetic al vinului. Miºcaþi
deci sticlele cât mai puþin posibil ºi lãsaþi vinul sã
se odihneascã. De asemenea, evitaþi sã puneþi
sticlele în contact cu peretele din spate, deoarece
acest lucru nu numai cã ar compromite
dezgheþarea eficientã, ci ar putea strica etichetele
sticlelor din cauza picãturilor de apã acumulate în
timpul dezgheþãrii.
Rafturile pe care se pun sticlele trebuie sã fie
de lemn, material care absoarbe eficient
eventualele vibraþii ºi menþine sticla departe de
peretele care transmite cãldura sau frigul.
De asemenea e fundamental sã se pãstreze
sticlele de vin departe de substanþe sau locuri
caracterizate de mirosuri puternice, deoarece
acestea se pot transmite cu uºurinþã vinului.
Pentru a evita acest lucru, aparatul pe care l-aþi
cumpãrat dispune de un filtru absorbant pe
bazã de cãrbune activ, care eliminã
eventualele impuritãþi prezente în aer.
Temperatura ºi umiditatea
Temperatura reprezintã un factor critic ºi
important pe întreg ciclul de viaþã al vinului ºi
determinã dezvoltarea sa corectã când rãmâne
în sticlã sã se învecheascã. Pentru o conservare
optimã, temperatura trebuie sã fie menþinutã
constantã, între 8° ºi 12°C. E fundamental sã se
evite schimbãrile bruºte ºi mari de temperaturã:
o temperaturã prea ridicatã duce la dilatarea
lichidelor ºi provoacã o accelerare a învechirii
vinului, în timp ce o temperaturã excesiv de
scãzutã (sub 4° - 5°C) poate provoca
precipitarea tartratului, defect care reduce
aspectul estetic plãcut al vinului. În cazul extrem
în care temperatura coboarã sub 0°C, vinul care
îngheaþã poate provoca explozia dopului.
ªi umiditatea e crucialã pentru buna
conservare: un mediu prea uscat favorizeazã
restrângerea plutei, în timp ce un mediu prea
umed va favoriza dezvoltarea mucegaiurilor ºi
a microorganismelor nocive. Nivelul necesar
de umiditate relativã e cuprins între 50% - 70%.
Dopul
Dopul reprezintã o componentã fundamentalã a
sticlei: calitatea sa, aleasã de producãtorul
vinului, este foarte importantã pentru o învechire
corectã a vinului. Starea perfectã a dopului,
chiar ºi la sticlele cumpãrate, depinde exclusiv
de standardele de utilizare ºi de înmagazinare
folosite de producãtor sau de îmbuteliator.
31102004RO.fm Page 152 Friday, January 13, 2006 12:00 PM