LG MB-3822E Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Instruction Manual
MS-1922E
MB-3822E
2
Componentele cuptorului
MB-3822E
4. Sistem de blocare pentru
siguran^™
5. Panou de control
6. T™vi^™ de sticl™
7. Suport rol™
8. Gr™tar
1. Panoul frontal
2. Fereastra de vizualizare
3. Dispozitiv etan≥are u≥™
MB-3822E
MS-1922E
   
3
Panoul de control
Selector de putere
Permite selectarea
puterii dorite.
Timer
Permite selectarea
timpului de preparare
dorit.
Selector func^ie & put-
ere
3
MS-1922E
MB-3822E
RO
4
Instalare
ATENŢIE: ACEST APARAT TREBUIE ÎMPĂMÂNTAT
Nu puteţi folosi cuptorul cu uşa deschisă, din cauza dispozitivelor de siguranţă implantate
în mecanismul uşii, care opresc orice funcţia de preparare termică în timp ce uşa este
deschisă. Folosirea cuptorului cu uşa deschisă poate da naştere la o expunere nocivă la
energia degajată de microunde. Este important să nu forţaţi dispozitivele de siguranţă.
Nu aşezaţi nici un obiect între partea frontală a cuptorului şi uşă şi nu lăsaţi reziduurile
alimentare sau de la curăţare să se adune pe suprafeţele de etanşare.
Nu folosiţi cuptorul dacă este defect. Este important mai ales ca uşa cuptorului să se închidă
bine şi să nu existe deteriorări la: (1) uşă (îndoită), (2) balamale şi zăvoare (rupte sau slăbite),
(3) dispozitivele de etanşare a uşii şi suprafeţele de etanşare.
Cuptorul nu trebuie ajustat sau reparat decât de personalul calicat de la service.
PRECAUŢII PENTRU A EVITA O POSIBILĂ EXPUNERE
LA ENERGIA EXCESIVĂ DEGAJATĂ DE MICROUNDE
ATENŢIE
Când încălziţi lichide, de exemplu supe, sosuri şi băuturi în cuptorul cu microunde, poate
avea loc o erbere eruptivă întârziată, fără ca bulele de erbere să e vizibile. Acest lucru
poate face lichidul erbinte să dea în foc. Pentru a preveni apariţia unei astfel de situaţii,
parcurgeţi următorii paşi:
1. Evitaţi să folosiţi recipiente cu laturile drepte şi cu gâtul subţire.
2. Nu supraîncălziţi.
3. Amestecaţi lichidul înainte de a aşeza recipientul în cuptor şi din nou la jumătatea
timpului de încălzire.
4. După încălzire, lăsaţi-l să stea în cuptor puţin timp. Amestecaţi sau agitaţi conţinutul (mai
ales biberoanele şi mâncarea pentru bebeluşi) şi vericaţi cu grijă temperatura înainte de
consum.
1. Îndepărtaţi toate materialele de ambalare şi accesoriile.
2. Aşezaţi cuptorul pe o suprafaţă plană, având minimum 85 cm deasupra podelei, un spaţiu de
cel puţin 30 cm deasupra şi 10 cm în spate pentru a permite o ventilare corectă. Partea laterală
a cuptorului trebuie menţinută curată, deoarece aici se aă oriciile pentru ventilare. Partea din
faţă a cuptorului trebuie se ae la cel puţin 8 cm de marginea suprafeţei, pentru a preveni
înclinarea.
Pe partea de sus sau pe o latură a cuptorului există un oriciu de evacuare. Blocarea oriciului
poate conduce la defectarea cuptorului.
3. Introduceţi cuptorul într-o priză cu voltaj standard. Asiguraţi-vă că circuitul electric are cel puţin
10 amp (13 amp pentru modelele MB-3
şi că cuptorul este singurul aparat aat pe circuit.
NOTĂ: • ACEST APARAT NU TREBUIE FOLOSIT ÎN SCOPURI DE CATERING COMERCIAL.
Firele din cablul de alimentare sunt colorate în conformitate cu următorul cod:
Albastru – nul
Maro – fază
Verde şi galben – împământare
În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, trebuie înlocuit de producător sau de
agentul său de service, ori de către o persoană similară calicată, pentru a evita orice riscuri.
5
RO
Precauţi
Nu folosiţi cuptorul dacă este gol. Cel
mai bine este lăsaţi un pahar cu apă
în cuptor, atunci când nu îl folosiţi. Apa
va absorbi în siguranţă toată energia
microundelor, dacă cuptorul este pornit
din greşeală.
Nu uscaţi textile în cuptorul cu
microunde. Se pot carboniza sau
arde dacă sunt încălzite un timp prea
îndelungat.
Nu preparaţi alimente ambalate în
prosoape de hârtie decât dacă există
instrucţiuni în acest sens în cartea
de bucate pentru alimentul pe care îl
preparaţi.
Nu folosiţi cuptorul pentru uscarea
prosoapelor de bucătărie sau produselor
din hârtie. Se pot arde.
Nu folosiţi recipiente din lemn. Acestea
se pot încinge şi arde.
Nu folosiţi produse din hârtie reciclată,
deoarece acestea pot conţine impurităţi
care ar putea da naştere la scântei şi /
sau foc dacă sunt utilizate la gătit.
Lăsaţi platanul să se răcească înainte
de a-l curăţa.
Cantităţile mici de alimente necesită
un timp mai scurt de preparare sau
de încălzire. Dacă se foloseşte timpul
normal, alimentul se poate supraîncălzi
şi arde.
Înainte de preparare, înţepaţi coaja
fructelor şi legumelor.
Nu preparaţi ouă în coajă. Se va forma
presiune în interiorul oului, care va
exploda.
Nu încercaţi să frigeţi cu multă grăsime
în cuptor.
Scoateţi ambalajul din plastic al
alimentelor înainte de preparare sau
decongelare. Reţineţi că totuşi, în
unele cazuri, alimentele trebuie să
e acoperite cu un lm din plastic,
pentru încălzire sau preparare, potrivit
cărţilor de bucate pentru preparare la
microunde.
Dacă observaţi fum, opriţi sau
deconectaţi cuptorul de la priză şi ţineţi
uşa cuptorului închisă pentru a stinge o
eventuală acără.
Când se încălzesc sau se prepară
alimente în recipiente de unică folosinţă
din plastic, hârtie sau alte materiale
inamabile, vericaţi cuptorul frecvent,
din cauza posibilităţii de a lua foc.
- ATENŢIE: Lichidele şi alte alimente nu trebuie încălzite în recipiente etanşe,
deoarece este posibil să explodeze.
- ATENŢIE: Permiteţi-le copiilor să folosească cuptorul fără supraveghere numai
dacă au fost oferite instrucţiunile corespunzătoare, astfel încât
copilul să poată utiliza cuptorul în siguranţă şi să înţeleagă riscurile
unei operări inadecvate.
- ATENŢIE: Dacă uşa cuptorului sau dispozitivele de etanşare sunt deteriorate,
cuptorul nu trebuie folosit până nu este reparat de către un tehnician
calicat de la service.
- ATENŢIE: Nu încercaţi să forţaţi sau să faceţi ajustări ori reparaţii la uşă,
panoul de control, comutatoarele dispozitivelor de siguranţă sau
la orice piesă a cuptorului. Este riscant ca cineva să efectueze
operaţiuni de întreţinere sau reparaţii care implică scoaterea
oricărui capac care oferă protecţie împotriva expunerii la energia
microundelor. Reparaţiile trebuie efectuate numai de către un
tehnician calicat de la service.
RO
386
Ustensile de gătit
USTENSILE DE GĂTIT
Ustensilele trebuie vericate, pentru a vă asigura că se potrivesc pentru utilizarea
în cuptorul cu microunde.
Următorul grac oferă un rezumat cu privire la utilizarea corectă a ustensilelor de
gătit în cuptorul dvs.
Ustensile de gătit
Microunde
Grătar
Sticlă termorezistentă, ceramică de sticlă
Da Da
Ceramică, porţelan
Da (nu folosi
ţ
i por
ţ
elan cu Da
încrustaţii de aur sau argint
)
Ustensile de gătit metalice
Nu Da
Sticlă care nu e termorezistentă
Nu Nu
Plastic pentru microunde
Da Nu
Ambalaje din plastic
Da Nu
Hârtie (pahar, farfurii, prosoape)
Da Nu
Pai, nuiele
ş
i lemn Nu Nu
Microunde
1. Majoritatea ustensilelor din sticlă, ceramică
din sticlă şi sticlărie termorezistentă sunt
excelente. Cele cu încrustaţii metalice nu
trebuie utilizate în cuptorul cu microunde.
2. Şerveţelele, prosoapele, farfuriile,
paharele din hârtie, cartonul,
mucavaua, pot  utilizate în cuptorul
cu microunde. Nu folosiţi produse din
hârtie reciclată, deoarece acestea pot
conţine impurităţi care ar putea da
naştere la scântei şi / sau foc dacă
sunt utilizate la gătit. (Consultaţi cartea
de bucate pentru utilizarea corectă a
acestor produse).
3. Vasele din plastic, paharele, pungile
pentru congelator şi ambalajele din
plastic pot  folosite în cuptorul cu
microunde. Urmaţi instrucţiunile
producătorului sau informaţiile din
cartea de bucate când folosiţi produse
din plastic în cuptorul cu microunde.
4. Ustensilele metalice şi cele cu
încrustaţii metalice nu trebuie folosite
în cuptorul cu microunde. Pentru mai
multe informaţii cu privire la utilizarea
corectă a metalului în cuptor, citiţi
secţiunea introductivă din cartea de
bucate. Dacă în reţetă se specică
folosirea în cuptor a foliei de aluminiu,
frigăruilor din lemn sau ustensilelor
care conţin metal, lăsaţi un spaţiu de
cel puţin 2,5 cm între obiectul metalic şi
peretele interior al cuptorului. Dacă se
formează un arc electric (apar scântei),
scoateţi imediat.
Notă:
Consultaţi cartea de bucate, reţetele
individuale şi gracele pentru utilizarea
corectă a recipientelor, produselor pentru
gătit şi pentru alte informaţii utile.
Grătarul
1. Se poate folosi sticlăria
termorezistentă, ustensilele pentru gătit
din ceramică şi metal.
2 Nu trebuie folosite şerveţelele,
prosoapele din hârtie şi produsele din
plastic.
Notă:
Trebuie să aveţi grijă când scoateţi
ustensilele sau platanul din sticlă, deoarece
se pot încinge în timpul preparării.
Folosiţi numai un termometru special
sau recomandat pentru utilizare în
cuptorul cu microunde.
Asiguraţi-vă că platanul este la locul său
când folosiţi cuptorul.
7
RO
Alte informaţii utile
Curăţare şi îngrijire
Pentru rezultate optime şi un gătit mai
plăcut, citiţi cu atenţie aceste comentarii.
Pentru rezultate optime:
1. Când stabiliţi timpul pentru un anumit
preparat, începeţi prin a folosi timpul
minim şi vericaţi starea preparatului din
când în când. Mâncarea se poate arde cu
uşurinţă, deoarece microundele pătrund
foarte rapid.
2. Cantităţile mici de alimente sau
alimentele cu conţinut scăzut de apă
se pot usca şi pot deveni tari dacă sunt
preparate un timp prea îndelungat.
Dezgheţarea alimentelor congelate:
1. Alimentele care au fost congelate pot 
puse direct în cuptor pentru dezgheţare
(asiguraţi-vă că aţi scos orice legături sau
ambalaje metalice).
2. Decongelaţi conform Sfaturilor pentru
Decongelare din acest manual.
3. Pentru zonele alimentelor care se
decongelează mai rapid decât altele,
acoperiţi cu bucăţi mici de folie de
aluminiu. Acest lucru va încetini sau va
opri procesul de dezgheţare.
4. Unele alimente nu trebuie să e complet
decongelate înainte de preparare. De
exemplu, peştele se prepară atât de
rapid, încât este uneori mai bine să
începeţi prepararea când este încă uşor
îngheţat.
5. Este posibil să e necesar să măriţi
sau să micşoraţi timpul de preparare la
anumite reţete, în funcţie de temperatura
iniţială a alimentelor.
NOTĂ:
Aerul din oriciu poate deveni cald în timpul
preparării.
Rumenire:
Există câteva alimente care nu se ţin în
cuptorul cu microunde sucient de mult
pentru a se rumeni şi pot necesita o colorare
suplimentară.
La feliile de carne, pateurile cu carne sau
bucăţile de pui se pot folosi produse de
acoperire cum ar  paprika şi agenţi de
rumenire ca sosul Worcestershire.
Fripturile, carnea de pasăre sau şunca,
ţinute în cuptor timp de 10-15 minute sau
mai mult, se vor rumeni fără alte adaosuri.
Păstraţi suprafeţele din interiorul
cuptorului curate şi uscate.
Ca o regulă generală, curăţaţi după ecare
utilizare.
PEREŢII INTERIORI
Îndepărtaţi orice rimituri sau resturi de
alimente dintre uşă şi cuptor, folosind o
cârpă umedă. Această zonă trebuie bine
curăţată în mod particular, pentru a asigura
închiderea corectă a uşii. Îndepărtaţi stropii
de grăsime cu o cârpă săpunită, apoi clătiţi
şi ştergeţi. Nu folosiţi abrazivi, care ar putea
zgâria şi deteriora suprafaţa vopsită a
cuptorului.
NU LĂSAŢI APĂ SĂ CADĂ ÎN CUPTOR
SUPORTUL ROLEI
Suportul rolei trebuie scos şi curăţat în
apă erbinte săpunită cel puţin o dată pe
săptămână, pentru ca grăsimea să nu
împiedice mişcarea rotiţelor.
UŞA
Uşa şi dispozitivele de etanşare a uşii
trebuie păstrate curate tot timpul. Folosiţi
numai apă caldă, săpunită, pentru a le clăti
şi apoi uscaţi bine.
NU FOLOSIŢI MATERIALE ABRAZIVE,
CUM AR FI PRAFUL DE CURĂŢAT
SAU MATERIALELE OŢELITE ORI DIN
MATERIAL PLASTIC.
Părţile metalice sunt uşor de întreţinut dacă
se şterg frecvent cu o cârpă umedă.
EXTERIOR
Curăţaţi cu apă caldă uşor săpunită, clătiţi
şi uscaţi cu o cârpă moale. Nu folosiţi
materiale abrazive. Nu vărsaţi apă în oricii.
În cazul în care cablul de alimentare se
murdăreşte, ştergeţi-l cu o cârpă umedă.
RO
408
Microunde de gătit
A se vedea pagina 3.
1. Deschideţi uşa cuptorului, puneţi
alimentul pe platanul din cuptor şi
închideţi uşa cuptorului.
2. Setaţi selectorul de putere (1,3) pe nivelul
de putere dorit. Există cinci niveluri de
putere, de la 90 Waţi la maximum.
Selectorul de putere poate  setat pe
oricare din aceste poziţii.
3.
Setaţi timer-ul (2) pe timpul de preparare
dorit. Platanul începe se rotească şi
începe prepararea. La sfârşitul timpului
de preparare sună clopoţelul, iar becul
se stinge.
Notă:
Fiecare număr de pe scală reprezintă un
minut. Pentru a asigura un timp corect,
este recomandabil rotiţi butonul timer-
ului uşor după timpul de preparare dorit şi
apoi înapoi la setarea propusă.
Apăsaţi deschizătorul uşii pentru a verica
starea preparatului în timpul funcţionării
cuptorului. Deschiderea uşii în timpul
preparării opreşte automat cuptorul şi
timer-ul. Dacă urmează ca prepararea
continue, închideţi uşa cuptorul se va
porni şi timer-ul îşi va relua numărătoarea.
Platanul se poate roti în orice direcţie.
FUNCŢIA DE DECONGELARE
A se vedea pagina 3.
Decongelarea alimentelor congelate
reprezintă unul dintre avantajele unui
cuptor cu microunde. Decongelarea cu
ajutorul cuptorului cu microunde se face
mult mai rapid decât în frigider şi mai sigur
decât la temperatura camerei, deoarece
nu facilitează dezvoltarea bacteriilor
dăunătoare.
Este important să reţineţi că decongelarea
durează mai mult decât prepararea
normală a mâncărurilor. Vericaţi alimentul
şi întoarceţi-l cel puţin o dată în timpul
procesului de decongelare.
1. Rotiţi butonul de selectare a puterii (1,3)
pentru a seta modul de decongelare. (2)
2. Rotiţi butonul timer-ului ( ) în sensul
invers al acelor de ceasornic pentru a
seta greutatea (kg) alimentelor.
Notă:
Cuptorul începe funcţioneze
imediat ce butonul timer-ului este rotit.
Fiecare cifră de pe scală reprezintă un
kg.
Prepararea la Microunde
Max.
dezgheţare
600
360
90
MS-1922E
MB-3822E
9
RO
Procedura de operare
PREPARAREA LA GRĂTAR
A se vedea pagina 3.
1. Deschideţi uşa cuptorului, puneţi alimen-
tul pe raftul din cuptor şi închideţi uşa
cuptorului.
2. Pentru modelele
MB-3724U
rotiţi selectorul de funcţii şi de
putere (3) pe modul grill (grătar) (
).
3. Setaţi timer-ul (2) pe timpul de preparare
dorit. Platanul începe se rotească,
începe prepararea şi becul se aprinde.
La sfârşitul timpului de preparare, veţi
auzi un clopoţel, iar becul se va stinge.
Consultaţi nota de la PREPARARE LA
MICROUNDE dacă doriţi verificaţi
starea preparatului.
Nu atingeţi fereastra de vizualizare în
timpul funcţionării grătarului, deoarece
temperatura sticlei poate ajunge până la
100°C.
Nu lăsaţi copiii atingă ecranul frontal!
Când se foloseşte grătarul prima oară
după cumpărarea cuptorului, poate ieşi
puţin fum. Acesta va dispărea repede.
Notă:
Este de preferat se folosească
grătarul, deoarece timpul şi randamen-
tul preparării variază dacă este folosit
doar platanul.
Acest model este prevăzut cu un
GRĂTAR, astfel încât nu este necesară
preîncălzirea.
PREPARARE COMBINA
A se vedea pagina 3.
Modelele de mai sus dispun de un mod de
preparare combinată, care permite
pregătiţi alimente cu grătarul (
) şi la
microunde (
în acelaşi timp. De obicei,
timpul necesar pentru prepararea aliment-
elor în acest mod este mai scurt decât dacă
se folosesc cele două caracteristici separat.
1. Deschideţi uşa cuptorului, puneţi alimen
-
tul pe platan sau pe raftul din cuptor şi
închideţi uşa cuptorului.
2. Rotiţi selectorul de funcţii (3) pe modul
COMBI (
) şi selectorul
de putere (3) pe nivelul de putere dorit.
3. Setaţi timer-ul (2) pe timpul de preparare
dorit. Platanul începe se rotească şi
prepararea este pornită. La sfârşitul tim-
pului de preparare veţi auzi un clopoţel şi
becul se stinge.
Încălzitorul
frige suprafaţa alimentului, în
timp ce prepararea cu microunde ajunge
în interiorul acestuia.
PRECAUŢII: După utilizare, asiguraţi-vă
că aţi readus TIMER-UL la
0; în caz contrar, cuptorul
va continua funcţioneze.
Aveţi grijă când scoateţi preparatul,
recipientul va fi fierbinte!
MB-3822E
MB-3822E
)
RO
4210
Ghid pentru încălzire sau reîncălzire
Alimentul Instrucţiuni speciale
Timpul de
preparare
(pe HIGH)
Carne feliată
3 felii (0,5 cm gro-
sime)
Bucăţi de pui
1 piept
1 copan
File de peşte
(170-230 g)
Lasagne
1 porţie (300 g)
Produse în casero
1 ceaş
4 ceşti
Produse în casero
Smântână sau brân
1 ceaş
4 ceşti
Sloppy Joe sau carne de
vită la grătar
1 sandvi
ş
(1/2
ceaş
umplutur
ă
de carne), f
ă
r
ă
chifl
ă
Piure de cartofi
1
ceaş
4
ceşti
Fasole pr
ă
jit
ă
1
ceaş
Ravioli sau paste cu sos
1
ceaş
4
ceşti
Orez
1
ceaş
4
ceşti
Sandvi
ş
cu baton sau
chifl
ă
1 baton
Legume
1
ceaş
4
ceşti
Sup
ă
1 porţie (230 g)
1
1
2
~ 2
1
2
minute
2 ~ 3
1
2
minute
1
1
2
~ 2
1
2
minute
1 ~ 2
1
2
minute
4
1
2
~ 7 minute
1
1
2
~ 3
1
2
minute
5 ~ 7
1
2
minute
1
1
2
~ 3 minute
4 ~ 6
1
2
minute
1 ~ 3 minute
2 ~ 3
1
2
minute
6 ~ 8
1
2
minute
2 ~ 3
1
2
minute
3 ~ 4
1
2
minute
8 ~ 11
1
2
minute
1
1
2
~ 2 minute
4 ~ 6 minute
20 ~ 35 secunde
1
1
2
~ 3 minute
4 ~ 6 minute
2 ~ 3 minute
Puneţi carnea feliată pe o farfurie pentru microunde. Acoperiţi cu
folie din plastic şi faceţi orificii de aerisire.
Notă: zeama de carne sau sosul ajută la păstrarea suculenţei
cărnii.
Puneţi bucăţile de pui pe o farfurie pentru microunde. Acoperiţi
cu folie din plastic şi faceţi orificii de aerisire.
Puneţi peştele pe o farfurie pentru microunde. Acoperiţi cu folie
din plastic şi faceţi orificii de aerisire.
Puneţi lasagne pe o farfurie pentru microunde. Acoperiţi cu folie
din plastic şi faceţi orificii de aerisire.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
Reîncălziţi umplutura şi chifla separat. Preparaţi umplutura
acoperită într-o caserolă pentru microunde. Amestecaţi o dată.
Încălziţi chifla potrivit indicaţiilor de mai jos.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
Înveliţi-l în prosop de hârtie şi aşezaţi-l pe tăviţa de sticlă.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
Pentru a încălzi sau reîncălzi cu succes la microunde, este important urmaţi câteva
îndrumări. Măsuraţi cantitatea de aliment pentru a determina timpul necesar pentru reîncălzire.
Aranjaţi alimentele sub formă de cerc, pentru rezultate optime. Alimentele la temperatura cam-
erei se vor încălzi mai repede decât alimentele congelate. Alimentele conservate trebuie scoase
din cutie şi aşezate într-un recipient pentru microunde. Alimentele vor fi încălzite mai uniform
dacă sunt acoperite cu un capac ce poate fi introdus în cuptorul cu microunde sau cu o înveli-
toare din plastic cu orificii de ventilare. Scoateţi cu grijă capacul, pentru a preveni arsurile cu
aburi. Folosiţi următorul grafic ca pe un ghid pentru reîncălzirea alimentelor preparate.
11
RO
Artichokes
Grac pentru legume proaspete
Anghinare
(a 230 g)
Sparanghel,
proaspăt, muguri
Fasole verde
Sfeclă, proaspătă
Broccoli, proaspăt,
muguri
Varză, proaspătă,
toca
Morcovi, proaspeţi,
feliaţi
Conopidă,
proaspătă, întreagă
Rozete de ţelină
proaspătă, felii
Porumb, proaspăt
Ciuperci, proaspete,
feliate
Păstârnac,
proaspăt, feliat
Mazăre, verde,
proaspătă
Cartofi dulci copţi
întregi (170 ~ 230 g
fiecare)
Cartofi albi, copţi
întregi (170 ~ 230 g
fiecare)
Spanac, proaspăt,
frunze
Dovlecei, proaspeţi,
feliaţi
Dovlecei, proaspeţi,
întregi
2 medii
4 medii
450 g
450 g
450 g
450 g
450 g
200 g
450 g
2 ce
ş
ti
4 ce
ş
ti
2 coceni
230 g
450 g
4 ceşti
2 medii
4 medii
2 cartofi
4 cartofi
450 g
450 g
450 g
5 ~ 8
11 ~ 13
3 ~ 7
8 ~ 12
13 ~ 18
5 ~ 9
6 ~ 8
3 ~ 6
8 ~ 10
3 ~ 6
8 ~ 10
5 ~ 9
2 ~ 3
4 ~ 8
7 ~ 10
5 ~ 10
7 ~ 13
6 ~ 8
10 ~ 15
5 ~ 8
5 ~ 8
7 ~ 10
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
Aranjaţi. Adăugaţi 2 linguriţe apă şi 2 linguriţe
suc. Acoperiţi.
Adăugaţi  ceaşcă de apă. Acoperiţi.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă de
1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea timpului de
preparare.
Adăugaţi  ceaþcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1,5 litri. Rearanjaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Puneţi broccoli într-un vas pentru copt. Adăugaţi
 ceaşcă de apă.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1 litru. Amestecaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Aranjaţi. Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o
caserolă acoperită de 1 litru. Amestecaţi la
jumătatea timpului de preparare.
Feliaţi. Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o
caserolă acoperită de 1,5 litri. Amestecaţi la
jumătatea timpului de preparare.
Decojiţi. Adăugaţi 2 linguri de apă într-un vas
pentru copt de 1,5 litri. Acoperiţi.
Puneţi ciupercile într-o caserolă acoperită de
1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea timpului de
preparare.
Adăugaţi  ceaþcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Înţepaţi cartofii în câteva locuri cu furculiţa.
Aşezaţi-i pe 2 prosoape de hârtie. Întoarceţi-i la
jumătatea timpului de preparare.
Înţepaţi cartofii în câteva locuri cu furculiţa.
Aşezaţi-i pe 2 prosoape de hârtie. Întoarceţi-i la
jumătatea timpului de preparare.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă
acoperită de 2 litri.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Înţepaţi. Aşezaţi-i pe 2 prosoape de hârtie.
Întoarceţi dovleceii şi rearanjaţi-i la jumătatea
timpului de preparare.
Leguma
Timp de
preparare (pe
setarea HIGH)
Instrucţiuni
Timp de
aşteptare
Cantitatea
RO
4 12
Sfaturi pentru decongelare
Sfaturi şi tehnici pentru decongelarea cărnii
Puteţi decongela carnea în ambalajul original, atâta vreme cât nu conţine nimic metal-
ic. Dacă este necesar, protejaţi porţiuni mici de carne sau pasăre cu bucăţi netede de
folie de aluminiu. Acest procedeu va preveni încălzirea porţiunilor respective în timpul
decongelării. Asiguraţi-vă că folia nu atinge pereţii cuptorului.
Alimentele care urmează fie decongelate trebuie să fie puse într-un recipient
potrivit, sigur pentru utilizarea la microunde, care se aşază neacoperit pe platanul de
sticlă.
Decongelaţi carnea numai atâta timp cât este necesar. Separaţi elementele ca felii de
carne, carne tocată, cârnaţi şi bacon cât mai repede posibil. Scoateţi porţiunile decon-
gelate şi continuaţi dezgheţarea bucăţilor rămase. Este esenţial ca alimentele fie
verificate în timpul DECONGELĂRII, deoarece viteza de decongelare variază de la
aliment la aliment.
Bucăţile întregi de carne sunt gata pentru timpul de aşteptare atunci când puteţi
înfige o furculiţă până în centrul lor, folosind o presiune moderată. Centrul va fi încă
îngheţat. Lăsaţi stea până când se decongelează complet.
• Decongelaţi carnea în modul de decongelare.
Alimentul Greutatea Observaţii
CARNE DE VITĂ
Cârnăciori
Carne toca
Cotlet, muşchi
Friptură, spată
(fără os)
Pateuri
CARNE DE PORC
Tocată
Felii
Friptură, spată
(fără os)
PASĂRE
Pui întreg
Piept (cu os)
Pulpe
Partea de la coapse
Aripi
PEŞTE & FRUCTE
DE MARE
Peşte întreg
Fileuri de peşte
Crevete
450g
500g
450g
1000g
4(114g)
500g
450g
1000g
1000g
450g
450g
450g
450g
450g
500g
250g
5-6
8-10
6-8
12-18
8-10
8-10
7-8
12-18
20-25
6-8
10-12
10-12
8-10
8-10
9-12
5-7
10
10
10
15
10
10
10
15
15
10
10
10
10
10
10
10
Întoarceţi după jumătatea timpului.
Întoarceţi după două treimi din timp, scoateţi
porţiunea decongelată.
Întoarceţi după jumătatea timpului. Separaţi.
Întoarceţi după jumătatea timpului.
Protejaţi dacă e cazul.
Întoarceţi după jumătatea timpului.
Întoarceţi după două treimi din timp, scoateţi
porţiunea decongelată.
Separaţi şi întoarceţi o dată.
Întoarceţi după jumătatea timpului.
Protejaţi dacă e cazul.
Separaţi şi rearanjaţi o dată. Protejaţi dacă e cazul.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Întoarceţi după jumătatea timpului. Protejaţi dacă
e cazul.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Timp de
decongelare
(minute)
Timp de
aşteptare
(minute)
13
RO
Grac pentru preparare la grătar
Instrucţiuni pentru prepararea cărnii la grătar
Îndepărtaţi grăsimea în exces de pe carne. Tăiaţi grăsimea, asigurându-vă n-aţi tăiat şi
din carnea slabă. (Acest lucru va împiedica răsucirea grăsimii).
Aranjaţi carnea pe suport. Ungeţi cu unt topit sau ulei.
Întoarceţi carnea la jumătatea timpului de preparare.
Instrucţiuni pentru pregătirea la grătar a peştelui şi fructelor de mare
Aşezaţi peştele şi fructele de mare pe suport. Peştele întreg trebuie tăiat în diagonală pe
ambele părţi înainte de a fi preparat la grătar. Ungeţi peştele şi fructele de mare cu unt topit,
margarină sau ulei înainte şi în timpul preparării. Acest procedeu opreşte uscarea peştelui.
Preparaţi folosind timpii din grafic. Peştele întreg şi cotletele de peşte trebuie întoarse cu
grijă la jumătatea timpului de preparare. Dacă doriţi, puteţi întoarce şi fileurile de peşte la
jumătatea timpului.
Fileuri de peşte
1 cm grosime 230g 17-21
1,5 cm grosime 230g 20-24
Cotlete de peşte
2,5 cm grosime 230g 24-28
Peşte întreg
225-350g fiecare 16-20
450g 24-28
Scoici 450g 16-20
Crevete crude 450g 16-20
Timp aprox.
Alimentul Greutatea de preparare Sugestii
(în minute)
Ungeţi cu unt topit şi întoarceţi la
jumătatea timpului de preparare.
Calculaţi mai mult timp pentru peştele
gros şi gras.
Stropiţi bine în timpul preparării.
Burgeri de vită 50g x 2 13-16
100g x 2 19-23
Cotlet de vită
(2,5 cm grosime)
În sânge 230g x 2 18-20
Potrivit 230g x 2 22-24
Bine fript 230g x 2 26-28
Felii de carne de porc
(2,5 cm grosime) 230g x 2 27-32
Felii de carne de miel
(2,5 cm grosime) 230g x 2 25-32
Cârnaţi 230g 13-16
Timp aprox.
Alimentul Greutatea de preparare Sugestii
(în minute)
Stropiţi cu ulei sau unt topit. Alimentele
subţiri trebuie aşezate pe suportul
grătarului. Alimentele groase pot fi
puse pe tăviţa de picurare. Întoarceţi
produsul după jumătatea timpului de
preparare.
Întoarceţi frecvent..
RO
4614
Întrebări şi răspunsuri
Î Ce este în neregulă când lumina
cuptorului nu se aprinde?
R ■ Becul s-a ars.
■ Uşa nu este închisă.
Î De ce iese aburul din orificiul de ventil-
are şi / sau de ce picură apă din partea
de jos a uşii?
R În mod normal, se produce abur în tim-
pul operaţiunilor de preparare termică.
Cuptorul cu microunde elimină acest
abur din orificiile laterale de ventilare,
ocazional acest abur formează con
-
dens pe uşă şi apoi picură în partea
de jos a uşii. Acest lucru este destul de
normal şi sigur.
Î Energia microundelor trece prin ecranul
de vizualizare din uşă?
R Nu. Ecranul metalic reflectă energia
către cavitatea cuptorului. Orificiile sau
deschizăturile sunt făcute pentru a per
-
mite trecerea luminii; nu lasă energia
microundelor să treacă prin ele.
Î Dacă cuptorul cu microunde
funcţionează gol, se va strica?
R Da. Nu-l folosiţi niciodată gol.
Î De ce explodează uneori ouăle?
R Când se coc sau se fierb ouă,
gălbenuşul poate exploda din cauza
aburului format în interiorul membra
-
nei gălbenuşului. Pentru a preveni
această situaţie, înţepaţi pur şi simplu
gălbenuşul cu o scobitoare înainte de
preparare. În nici un caz nu preparaţi la
microunde ouă în coajă.
Î De ce se recomandă un timp de
aşteptare după terminarea pregătirii la
microunde?
R Timpul de aşteptare este foarte impor-
tant. În cazul preparării la microunde,
căldura se află în aliment, nu în cuptor.
Multe alimente îşi creează suficientă
căldură internă pentru a permite con-
tinuarea procesului de preparare,
chiar şi după ce alimentul a fost scos
din cuptor. Pentru bucăţile de carne,
legumele mari şi pentru prăjituri, timpul
de aşteptare permite interiorului pre-
paratului să se pătrundă bine, fără a se
arde pe dinafară.
Î De ce cuptorul meu nu face prepara-
rea atât de repede pe cât sugerează
indicaţiile de preparare?
R Verificaţi încă o dată indicaţiile de
preparare, pentru a asigura aţi
urmat corect instrucţiunile şi pentru
a vedea ce ar putea cauza variaţiile
timpului de preparare. Timpii de pre
-
parare şi setările de temperatură sunt
doar sugestii, alese pentru a preveni
arderea preparatului… problema cel
mai des întâlnită la folosirea cuptoare
-
lor cu microunde. Variaţiile de mărime,
formă, greutate şi dimensiuni ale
alimentelor ar putea necesita un timp
de preparare mai îndelungat. Hotărâţi
dvs., consultând şi sugestiile de pre
-
parare, pentru a testa starea alimentu
-
lui, aşa cum aţi proceda cu un aragaz
obişnuit.
Î De ce apar în cuptor scântei şi se aud
pocnituri (formare de arc electric)?
R Pot exista câteva motive pentru care
în cavitatea cuptorului apar scântei şi
se aud pocnituri (se formează arc elec
-
tric).
Folosiţi vase cu părţi metalice sau
încrustaţii (argint sau aur).
Aţi lăsat o furculiţă sau altă ustensilă
metalică în cuptor.
Folosiţi o cantitate mare de folie
metalică.
Folosiţi un fir metalic pentru legare.
15
RO
Specicaţii tehnice
MS-1922E
Putere absorbit
230 V AC, 50 Hz
Capacitate (Clasificare standard IEC 60705)
800 Waţi
Frecvenţă microunde
2450 MHz
Dimensiuni exterioare (L x Î x A)
455 x 281 x 325
Consum energie
1200 Waţi
• Dimensiunile prezentate sunt aproximative
Întrucât în permanenţă dorim să ne perfecţionăm produsele, pot apărea schimbări fără un
anunţ în prealabil.
MB-3822E
Putere absorbit
230 V AC, 50 Hz
Capacitate (Clasificare standard IEC 60705) 800 Waţi
Frecvenţă microunde
2450 MHz
Dimensiuni exterioare (L x Î x A) 455 x 281x 325
Consum energie
Microunde
1200 Waţi
Grătar
1000 Waţi
Combinat
2150 Waţi
PART No: 3828W5A8420
Casarea aparatelor vechi
1. Această siglă (un coş de gunoi încercuit şi tăiat) semnifică faptul că produsul se află sub incidenţa Directivei
Consiliului European 2002/96/EC.
2. Aparatele electrice şi electronice nu vor fi aruncate împreună cu gunoiul menajer, ci vor fi predate în vederea
reciclării la centrele de colectare special amenajate, indicate de autorităţile naţionale sau locale.
3. Respectarea acestor cerinţe va ajuta la prevenirea impactului negativ asupra mediului înconjurător şi sănătăţii
publice.
4. Pentru informaţii mai detaliate referitoare la casarea aparatelor vechi, contactaţi autorităţile locale, serviciul de
salubritate sau distribuitorul de la care aţi achiziţionat produsul.
<Rumanian>
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

LG MB-3822E Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare