8
Căldura nominală (kW) 1,00 3,00
G30/G31 28..30/30-37mbar 0,50 0,85
G20 20mbar 0,72 - X 1,28 - H3
G25 20mbar 0,77 - F1 1,26 - Y
G30/G31 28..30/30-37mbar 0,27 0,42
G20 20mbar REG. REG.
G25 20mbar REG. REG.
Principiul de funcţionare a ochiului
• Plita vitroceramică este prevăzută cu trei sau patru ochiuri. Suprafaţa plitei este complet
plană şi netedă, fără margini pe care să se acumuleze murdăria.
• Plita este prevăzută cu ochiuri cu inducţie de mare putere. Căldura este generată direct la
fundul vasului, acolo unde este cel mai necesar, fără pierderi prin suprafaţa sticlei
ceramice.
Astfel cantitatea necesară de energie este considerabil mai mică faţă de radiatoarele
tradiţionale, care funcţionează pe principiul radiaţiilor.
• Plita vitroceramică nu este încălzită direct, ci numai prin căldura transmisă de către vas.
Această căldură este „căldura rămasă”, după ce ochiul este oprit. Ochiul cu inducţie
generează căldură de la bobina de inducţie, instalată sub suprafaţa sticlei ceramice.
Bobina creează un câmp magnetic la fundul vasului (care poate fi magnetizat), care, la
rândul său, provine din fluxurile de curent care încălzesc apoi ochiul.
pentru ochiurile cu inducţie
În cazul în care zahărul sau alte substanţe puternic îndulcite se varsă pe plită, ştergeţi-le
imediat şi îndepărtaţi reziduurile de zahar cu o racletă, chiar dacă ochiul este încă fierbinte,
în caz contrar ochiul se poate deteriora.
Evitaţi curăţarea plitei în timp ce ochiurile sunt încă fierbinţi, deoarece suprafața acestora
se poate deteriora.
• Plita cu inducţie va funcţiona perfect doar dacă se folosesc vase corespunzătoare.
• Vasele trebuie amplasate în mijlocul ochiului în timpul ce gătiţi.
• Vasele adecvate sunt cele care permit inducţia, de exemplu din oţel, email sau vase din
aliaj de oţel. Oalele fabricate din aliaj de oţel cu fundul din cupru sau aluminiu sau oalele
din sticlă sunt necorespunzătoare.
• Dacă folosiţi o oală sub presiune („oală economică”), supravegheaţi-o până ajunge la
presiunea corespunzătoare. Ochiul ar trebui să funcţioneze în primul rând la putere
maximă, apoi urmaţi instrucţiunile producătorului şi utilizaţi senzorul adecvat pentru a
reduce puterea.
• Atunci când cumpăraţi vase de gătit, verificaţi dacă poartă eticheta "permite inducţia".
Ø 160 mm 110- 160 mm
Ø 200 mm 150- 200 mm
Utilizaţi un magnet mic pentru a testa dacă fundul vasului este magnetic. Numai vasele de
fundul cărora se lipeşte magnetul sunt potrivite pentru gătitul cu inducţie.
Recunoaşterea vaselor
Unul dintre marile avantaje ale plitei cu inducţie este recunoaşterea vaselor. Chiar dacă nu
există vase așezate pe ochi sau diametrul vasului este mai mic decât diametrul ochiului
respectiv, nu există pierderi de energie termică. Atunci când ochiul este pornit, indicatorul
de putere afişează litera "U". Dacă așezaţi vasul pe acel ochi în următoarele 10 minute,
ochiul va recunoaşte vasul şi va atinge valoarea prestabilită a puterii ochiului.
În momentul în care luaţi vasul de pe ochi, puterea este suspendată. Dacă așezaţi vase
mai mici pe plită şi acestea sunt recunoscute, ochiul va folosi doar cantitatea de energie
necesară pentru a încălzi vasul în funcţie de dimensiunea acestuia.
Plita poate fi avariată dacă:
• este pornită şi lăsată goală sau se așează un vas gol pe aceasta;
• folosiţi vase din lut care lasă zgârieturi pe suprafaţa din sticlă ceramică;
• nu ştergeţi fundul vasului înainte de a-l așeza pe plita vitroceramică; inducţia căldurii este
obstrucţionată, iar ochiul se poate deteriora;
• nu utilizaţi vase adecvate, care pot fi magnetizate: vase din oţel, email sau vase din aliaj
de oţel; plita cu inducţie nu va funcţiona altfel.
Puterea de încălzire a ochiurilor poate fi reglată la nouă niveluri diferite. Graficul de mai jos
indică utilizarea ilustrativă a fiecărei setări de putere.