LG MH-6337AR Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare

Acest manual este potrivit și pentru

MANUAL DE UTILIZARE PENTRU CUPTOR CU MICROUNDE
CUPTOR CU MICROUNDE
Citi^i cu aten^ie acest manual de utilizare ¶nainte de operare.
Componentele cuptorului
8
7
6
1. Panoul frontal
2. Fereastra de vizualizare
3. Dispozitiv etan≥are u≥™
4. Sistem de blocare pentru
siguran^™
5. Panou de control
6. T™vi^™ de sticl™
7. Suport rol™
8. Gr™tar
2
Panoul de control
Selector putere
Permite selectarea puterii dorite.
Buton pentru selectarea timpului
Permite selectarea timpului de preparare dorit.
Ceas
Decongelare
Start
Stop
3
2
1
3 4
6
5
2
1
3 4
6
5
1
RO
Instalare
ATENŢIE: ACEST APARAT TREBUIE ÎMPĂMÂNTAT
Nu puteţi folosi cuptorul cu uşa deschisă, din cauza dispozitivelor de siguranţă implantate
în mecanismul uşii, care opresc orice funcţia de preparare termică în timp ce uşa este
deschisă. Folosirea cuptorului cu uşa deschisă poate da naştere la o expunere nocivă la
energia degajată de microunde. Este important să nu forţaţi dispozitivele de siguranţă.
Nu aşezaţi nici un obiect între partea frontală a cuptorului şi uşă şi nu lăsaţi reziduurile
alimentare sau de la curăţare să se adune pe suprafeţele de etanşare.
Nu folosiţi cuptorul dacă este defect. Este important mai ales ca uşa cuptorului să se închidă
bine şi să nu existe deteriorări la: (1) uşă (îndoită), (2) balamale şi zăvoare (rupte sau slăbite),
(3) dispozitivele de etanşare a uşii şi suprafeţele de etanşare.
Cuptorul nu trebuie ajustat sau reparat decât de personalul calicat de la service.
PRECAUŢII PENTRU A EVITA O POSIBILĂ EXPUNERE
LA ENERGIA EXCESIVĂ DEGAJATĂ DE MICROUNDE
ATENŢIE
Când încălziţi lichide, de exemplu supe, sosuri şi băuturi în cuptorul cu microunde, poate
avea loc o erbere eruptivă întârziată, fără ca bulele de erbere să e vizibile. Acest lucru
poate face lichidul erbinte să dea în foc. Pentru a preveni apariţia unei astfel de situaţii,
parcurgeţi următorii paşi:
1. Evitaţi să folosiţi recipiente cu laturile drepte şi cu gâtul subţire.
2. Nu supraîncălziţi.
3. Amestecaţi lichidul înainte de a aşeza recipientul în cuptor şi din nou la jumătatea
timpului de încălzire.
4. După încălzire, lăsaţi-l să stea în cuptor puţin timp. Amestecaţi sau agitaţi conţinutul (mai
ales biberoanele şi mâncarea pentru bebeluşi) şi vericaţi cu grijă temperatura înainte de
consum.
1. Îndepărtaţi toate materialele de ambalare şi accesoriile.
2. Aşezaţi cuptorul pe o suprafaţă plană, având minimum 85 cm deasupra podelei, un spaţiu de
cel puţin 30 cm deasupra şi 10 cm în spate pentru a permite o ventilare corectă. Partea laterală
a cuptorului trebuie menţinută curată, deoarece aici se aă oriciile pentru ventilare. Partea din
faţă a cuptorului trebuie se ae la cel puţin 8 cm de marginea suprafeţei, pentru a preveni
înclinarea.
Pe partea de sus sau pe o latură a cuptorului există un oriciu de evacuare. Blocarea oriciului
poate conduce la defectarea cuptorului.
3. Introduceţi cuptorul într-o priză cu voltaj standard. Asiguraţi-vă că circuitul electric are cel puţin
10 amp (13 amp pentru modelele MB-4337AR/MB-4337ARS/MB-4337ARB/MH-6337AR
/MH-6337ARS/MH-6337ARB
)
şi că cuptorul este singurul aparat aat pe circuit.
NOTĂ: • ACEST APARAT NU TREBUIE FOLOSIT ÎN SCOPURI DE CATERING COMERCIAL.
Firele din cablul de alimentare sunt colorate în conformitate cu următorul cod:
Albastru – nul
Maro – fază
Verde şi galben – împământare
În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, trebuie înlocuit de producător sau de
agentul său de service, ori de către o persoană similară calicată, pentru a evita orice riscuri.
4
RO
Precauţi
1. Nu încercaţi să forţaţi sau să faceţi ajustări ori
reparaţii la uşă, panoul de
control, comutatoarele
dispozitivelor de siguranţă sau la orice piesă a
cup torului. Este riscant ca cineva să efectueze
operaţiuni de întreţinere sau reparaţii care implică
scoaterea oricărui capac care oferă protecţie
împotriva expunerii la energia microundelo
r.
Reparaţiile trebuie efectuate numai de către
un tehnician cali
ficat de la service.
2. N
este să lăsaţi un pahar cu apă în cupto
r, atunci
când nu îl folosiţi.
Apa va absorbi în siguranţă
toată energia
pornit din greşeală.
u folosiţi cuptorul dacă este gol. Cel mai bine
microundelo
r, dacă cuptorul este
3. Nu
deoarece se pot carboniza sau arde dacă sunt
încălzite un timp prea îndelungat.
uscaţi textile în cuptorul cu microunde,
4.
Nu preparaţi alimente ambalate în prosoape de
hârtie decât dacă există instrucţiuni în acest sens
în cartea de bucate pentru alimentul pe care îl
preparaţi.
5. Nu folosiţi ziare în locul prosoapelor de hârtie
pentru preparare.
6.
Nu folosiţi recipiente din lemn.
Acestea se pot
7.
Nu folosiţi la cuptor prosoape de bucătărie,
8.
Nu folosiţi produse din hârtie reciclată, deoarece
acestea pot conţine impurităţi care ar putea da
naştere la scântei şi / sau foc dacă sunt utilizate
la gătit.
încinge şi arde. Nu folosiţi recipiente ceramice
care au încrustaţii metalice (de exemplu aur sau
argint).Scoateţi întotdeauna legăturile metalice.
Obiectele metalice pot forma un arc electric în
cuptor , ceea ce poate conduce la deteriorări
grave.
şerveţele sau alte materiale de obstrucţionare
aşezate între uşă şi marginile frontale ale
cuptorului, deoarece pot avea loc astfel scurgeri
de energie cu microunde.
12.
Înainte de preparare, înţepaţi coaja cartofilor,
merelorsau fructelor şi
legumelor similare.
13.
Nu preparaţi ouă în coajă. Se va forma
presiune în interiorul o
14. Nu încercaţi să frigeţi cu multă grăsime în
cuptor.
15.
Scoateţi ambalajul din plastic al alimentelor
înainte de preparare sau decongelare.
Reţineţi că totuşi, în unele cazuri, alimentele
trebuie să fie acoperite cu un film din plastic,
pentru încălzire sau preparare.
16.
Dacă uşa cuptorului sau dispozitivele de
etanşare sunt deteriorate, cuptorul nu trebuie
folosit până nu este reparat de către un
tehnician calificat de la service.
17. Dacă observaţi fum, opriţi sau deconectaţi
cuptorul de la priză şi ţineţi uşa cuptorului
închisă pentru a stinge o eventualăflacără.
18.
Când se încălzesc sau se prepară alimente
în recipiente de unică folosinţă din plastic,
hârtie sau alte materiale inflamabile, verificaţi
cuptorul frecvent,din cauza posibilităţii de
iscare a unui foc.
19.
Permiteţi-le copiilor să folosească cuptorul
fără corespunzătoare, astfel încât copilul să
poată utiliza cuptorul în siguranţă şi să
înţeleagă riscurile unei operări inadecvate.
20.
Lichidele şi alte alimente nu trebuie încălzite
în recipiente etanşe, deoarece este posibil să
explodeze.
9. Nu clătiţi platanul punându-l în apă imediat după
preparare. Se poate sparge sau deteriora.
10.
Cantităţile mici de alimente necesită un timp mai
scurt de preparare sau de încălzire. Dacă se
foloseşte timpul normal, alimentul se poate
supraîncălzi şi arde.
11. Asiguraţi-vă că aşezaţi cuptorul astfel încât
partea din faţă a uşii să fie la o distanţă de 8 cm
sau mai mult în spatele marginii suprafeţei pe
care este plasat,pentru a evita răsturnarea
accidentală a aparatului.
21. Folosiţi numai ustensile potrivite pentru
utilizare în cuptoarele cu microunde.
22. Când încălziţi alimente aflate în recipiente
din plastic sau hârtie, supravegheaţi
cuptorul, din cauza posibilităţii de
aprindere.
23. Dacă observaţi fum, opriţi aparatul sau
scoateţi-l din priză şi ţineţi uşa deschisă
pentru ca eventualele flăcări să se stingă.
24. Încălzirea băuturilor la microunde poate
provoca o fierbere puternică întârziată şi
prin urmare trebuie să fiţi precauţi când
manipulaţi recipientul.
25. Conţinutul biberoanelor şi al recipientelor
cu mâncare pentru bebeluşi trebuie
scuturate sau agitate, iar temperatura
verificată înainte de consum, pentru a evita
arsurile.
5
RO
Precauţi
- ATENŢIE: Dacă uşa sau garniturile uşii sunt deteriorare, cuptorul nu trebuie folosit
până când nu este reparat de către o persoană competentă.
- ATENŢIE: Este riscant pentru orice altă persoană decât cea competentă să execute
lucrări de service sau de depanare care implică scoaterea capacului care
oferă protecţie împotriva expunerii la energia microundelo
r.
- ATENŢIE: Lichidele şi alte alimente nu trebuie încălzite în recipiente etanşe,
deoarece este posibil să explodeze.
- ATENŢIE: Permiteţi-le copiilor să folosească cuptorul fără supraveghere numai
dacă au fost oferite instrucţiunile corespunzătoare, astfel încât copilul
să poată utiliza cuptorul în siguranţă şi să înţeleagă riscurile unei operări
inadecvate.
26. Ouăle în coajă şi cele întregi fierte tari nu
trebuie încălzite în cuptorul cu microunde,
deoarece pot exploda, chiar şi după ce
încălzirea propriu-zisă a luat sfârşit.
27. Detalii pentru curăţarea garniturilor uşii,
cavităţilor şi părţilor adiacente.
28. Cuptorul trebuie curăţat cu regularitate,
îndepărtând orice resturi alimentare depuse.
29. În cazul în care cuptorul nu este menţinut
curat, acest lucru poate conduce la
deteriorarea suprafeţei, ceea ce ar putea
afecta durata de exploatare a aparatului şi
ar putea da naştere la riscuri.
30. Folosiţi numai sonde de temperatură
recomandate pentru acest cuptor (pentru
aparate care dispun de facilitatea de a
folosi o sondă sensibilă la temperatură).
31. Dacă există elemente de încălzire, în
timpul utilizării aparatul devine fierbinte.
T
rebuie să fiţi precauţi pentru a evita
atingerea elementelor de încălzire din
interiorul cuptorului.
32. Aparatul nu este destinat utilizării de către
copii mici sau persoane cu infirmităţi fără
supraveghere.
6
RO
Ustensile de gătit
USTENSILE DE GĂTIT
Ustensilele trebuie vericate, pentru a vă asigura că se potrivesc pentru utilizarea
în cuptorul cu microunde.
Următorul grac oferă un rezumat cu privire la utilizarea corectă a ustensilelor de
gătit în cuptorul dvs.
Ustensile de gătit
Microunde
Grătar
Sticlă termorezistentă, ceramică de sticlă
Da Da
Ceramică, porţelan
Da (nu folosi
ţ
i por
ţ
elan cu Da
încrustaţii de aur sau argint
)
Ustensile de gătit metalice
Nu Da
Sticlă care nu e termorezistentă
Nu Nu
Plastic pentru microunde
Da Nu
Ambalaje din plastic
Da Nu
Hârtie (pahar, farfurii, prosoape)
Da Nu
Pai, nuiele
ş
i lemn Nu Nu
Microunde
1. Majoritatea ustensilelor din sticlă, ceramică
din sticlă şi sticlărie termorezistentă sunt
excelente. Cele cu încrustaţii metalice nu
trebuie utilizate în cuptorul cu microunde.
2. Şerveţelele, prosoapele, farfuriile,
paharele din hârtie, cartonul,
mucavaua, pot  utilizate în cuptorul
cu microunde. Nu folosiţi produse din
hârtie reciclată, deoarece acestea pot
conţine impurităţi care ar putea da
naştere la scântei şi / sau foc dacă
sunt utilizate la gătit. (Consultaţi cartea
de bucate pentru utilizarea corectă a
acestor produse).
3. Vasele din plastic, paharele, pungile
pentru congelator şi ambalajele din
plastic pot  folosite în cuptorul cu
microunde. Urmaţi instrucţiunile
producătorului sau informaţiile din
cartea de bucate când folosiţi produse
din plastic în cuptorul cu microunde.
4. Ustensilele metalice şi cele cu
încrustaţii metalice nu trebuie folosite
în cuptorul cu microunde. Pentru mai
multe informaţii cu privire la utilizarea
corectă a metalului în cuptor, citiţi
secţiunea introductivă din cartea de
bucate. Dacă în reţetă se specică
folosirea în cuptor a foliei de aluminiu,
frigăruilor din lemn sau ustensilelor
care conţin metal, lăsaţi un spaţiu de
cel puţin 2,5 cm între obiectul metalic şi
peretele interior al cuptorului. Dacă se
formează un arc electric (apar scântei),
scoateţi imediat.
Notă:
Consultaţi cartea de bucate, reţetele
individuale şi gracele pentru utilizarea
corectă a recipientelor, produselor pentru
gătit şi pentru alte informaţii utile.
Grătarul
1. Se poate folosi sticlăria
termorezistentă, ustensilele pentru gătit
din ceramică şi metal.
2 Nu trebuie folosite şerveţelele,
prosoapele din hârtie şi produsele din
plastic.
Notă:
Trebuie să aveţi grijă când scoateţi
ustensilele sau platanul din sticlă, deoarece
se pot încinge în timpul preparării.
Folosiţi numai un termometru special
sau recomandat pentru utilizare în
cuptorul cu microunde.
Asiguraţi-vă că platanul este la locul său
când folosiţi cuptorul.
7
RO
Alte informaţii utile
Curăţare şi îngrijire
Pentru rezultate optime şi un gătit mai
plăcut, citiţi cu atenţie aceste comentarii.
Pentru rezultate optime:
1. Când stabiliţi timpul pentru un anumit
preparat, începeţi prin a folosi timpul
minim şi vericaţi starea preparatului din
când în când. Mâncarea se poate arde cu
uşurinţă, deoarece microundele pătrund
foarte rapid.
2. Cantităţile mici de alimente sau
alimentele cu conţinut scăzut de apă
se pot usca şi pot deveni tari dacă sunt
preparate un timp prea îndelungat.
Dezgheţarea alimentelor congelate:
1. Alimentele care au fost congelate pot 
puse direct în cuptor pentru dezgheţare
(asiguraţi-vă că aţi scos orice legături sau
ambalaje metalice).
2. Decongelaţi conform Sfaturilor pentru
Decongelare din acest manual.
3. Pentru zonele alimentelor care se
decongelează mai rapid decât altele,
acoperiţi cu bucăţi mici de folie de
aluminiu. Acest lucru va încetini sau va
opri procesul de dezgheţare.
4. Unele alimente nu trebuie să e complet
decongelate înainte de preparare. De
exemplu, peştele se prepară atât de
rapid, încât este uneori mai bine să
începeţi prepararea când este încă uşor
îngheţat.
5. Este posibil să e necesar să măriţi
sau să micşoraţi timpul de preparare la
anumite reţete, în funcţie de temperatura
iniţială a alimentelor.
NOTĂ:
Aerul din oriciu poate deveni cald în timpul
preparării.
Rumenire:
Există câteva alimente care nu se ţin în
cuptorul cu microunde sucient de mult
pentru a se rumeni şi pot necesita o colorare
suplimentară.
La feliile de carne, pateurile cu carne sau
bucăţile de pui se pot folosi produse de
acoperire cum ar  paprika şi agenţi de
rumenire ca sosul Worcestershire.
Fripturile, carnea de pasăre sau şunca,
ţinute în cuptor timp de 10-15 minute sau
mai mult, se vor rumeni fără alte adaosuri.
Păstraţi suprafeţele din interiorul
cuptorului curate şi uscate.
Ca o regulă generală, curăţaţi după ecare
utilizare.
PEREŢII INTERIORI
Îndepărtaţi orice rimituri sau resturi de
alimente dintre uşă şi cuptor, folosind o
cârpă umedă. Această zonă trebuie bine
curăţată în mod particular, pentru a asigura
închiderea corectă a uşii. Îndepărtaţi stropii
de grăsime cu o cârpă săpunită, apoi clătiţi
şi ştergeţi. Nu folosiţi abrazivi, care ar putea
zgâria şi deteriora suprafaţa vopsită a
cuptorului.
NU LĂSAŢI APĂ SĂ CADĂ ÎN CUPTOR
SUPORTUL ROLEI
Suportul rolei trebuie scos şi curăţat în
apă erbinte săpunită cel puţin o dată pe
săptămână, pentru ca grăsimea să nu
împiedice mişcarea rotiţelor.
UŞA
Uşa şi dispozitivele de etanşare a uşii
trebuie păstrate curate tot timpul. Folosiţi
numai apă caldă, săpunită, pentru a le clăti
şi apoi uscaţi bine.
NU FOLOSIŢI MATERIALE ABRAZIVE,
CUM AR FI PRAFUL DE CURĂŢAT
SAU MATERIALELE OŢELITE ORI DIN
MATERIAL PLASTIC.
Părţile metalice sunt uşor de întreţinut dacă
se şterg frecvent cu o cârpă umedă.
EXTERIOR
Curăţaţi cu apă caldă uşor săpunită, clătiţi
şi uscaţi cu o cârpă moale. Nu folosiţi
materiale abrazive. Nu vărsaţi apă în oricii.
În cazul în care cablul de alimentare se
murdăreşte, ştergeţi-l cu o cârpă umedă.
8
Modul de utilizare
PREPARARE CU MICROUNDE
1.Deschideţi uşa cuptorului, aşezaţi
alimentele
pe
platoul rotativ din cuptor, apoi închideţi
uşa.
2.Apăsaţi butonul stop(
). Utilizaţi butonul
selector(
) pentru a seta puterea dorită.
Există cinci niveluri
pentru putere. Butonul
selector poate fi setat pe
oricare dintre
aceste cinci setări.
3.Setaţi butonul pentru selectarea timpului
( ) pe timpul dorit de preparare.
Apăsaţi butonul start
( ). Platoul rotativ
va începe să se rotească iar prepararea va
începe.
La finalul timpului de preparare, se vor auzi
patru semnale sonor scurte, ledul se va
stinge iar pe afişaj va apare mesajul “End”
(finalizare).
OBSERVAŢIE:
Deschiderea uşii în timpul preparării opreşte
automat cuptorul şi cronometrul. Dacă doriţi
să continuaţi prepararea, închideţi uşa şi
apăsaţi butonul start (
).
- Cuptorul va porni
iar cronometrul va continua de unde a rămas.
Platoul rotativ se poate roti în ambele direcţii.
Pentru a anula utilizarea, este recomandabil
să apăsaţi butonul stop (
).
Deşi butonul selector nu se roteşte în timpul
preparării, timpul se scurge. Acest lucru nu
reprezintă o eroare.
În timpul preparării, puteţi modifica timpul de
preparare însă nivelul de putere nu poate fi
schimbat.
Când prepararea s-a încheiat, se va auzi un
semnal sonor la fiecare minut timp de 5
minute până când uşa cuptorului este
deschisă.
DECONGELARE ÎN FUNCŢIE DE
GREUTATE
Decongelarea alimentelor congelate este unul
dintre beneficiile cuptorului cu microunde.
Decongelarea cu ajutorul cuptorului cu
microunde este mult mai rapidă decât în cazul
frigiderelor şi mult mai sigură decât
decongelarea la temperatura camerei, deoarece
nu permite dezvoltarea bacteriilor.
Este important să nu uitaţi faptul că
decongelarea durează mai mult decât prepararea
normală. Verificaţi alimentele, întoarceţi-le cel
puţin o dată în timpul decongelării.
1.Apăsaţi butonul stop (
).
2.Rotiţi butonul pentru selectarea puterii ( )
pentru a
seta modul de decongelare. (
Defrost).
3.Rotiţi butonul pentru selectarea timpului (
)
în sensul acelor de ceasornic pentru a seta
timpul.
4. Apăsaţi butonul start ( ).
ATENŢIE:
Aveţi grijă atunci când scoateţi alimentele
din cuptor deoarece recipientul poate fi
fierbinte!
9
Decongelare rapidă
Utilizaţi această funcţie pentru a decongela rapid doar 0,5 kg de carne tocată.
Acest lucru necesită un timp de aşteptare pentru a permite decongelarea zonei din mijloc. În
exemplul următor vă vom arăta cum să decongelaţi 0,5 kg de carne tocată.
Apăsaţi butonul STOP ( ).
Cântăriţi alimentele pe care doriţi să le decongelaţi. Îndepărtaţi clemele metalice; introduceţi
alimentele în cuptor şi închideţi uşa.
Apăsaţi butonul Quick Defrost ( ) pentru a selecta programul pentru decongelarea cărnii.
Cuptorul va porni automat.
În timpul decongelării, cuptorul va emite un semnal sonor, moment în care trebuie să deschideţi
uşa, întoarceţi alimentele şi
separaţi-le pentru a asigura decongelarea uniformă. Îndepărtaţi
porţiunile care s-au decongelat sau acoperiţi-le. După ce
verficaţi alimentele, închideţi uşa
cuptorului şi apăsaţi butonul START ( ) pentru a continua decongelarea.
Cuptorul nu va opri decongelarea (chiar dacă se va auzi semnalul sonor) doar dacă este
deschisă uşa.
Ghid pentru decongelarea rapidă
Utilizaţi această funcţie pentru a decongela rapid carnea tocată.
Îndepărtaţi carnea din ambalaj. Aşezaţi-o pe un platou ce poate fi utilizat în cuptorul cu
microunde. La semnalul sonor, scoateţi carnea, întorceţi-o şi introduceţi-o înapoi în cuptor.
Apăsaţi butonul start pentru a continua. La finalul programului scoateţi carnea din cuptor,
acoperiţi-o cu folie de aluminiu şi lăsaţi-o 5-15 minute până este complet decongelată.
CATEGORIE GREUTATE USTENSILE INSTRUCŢIUNI
Carne tocată
0,5 kg
Recipient ce poate fi
utilizat în cuptorul cu
microunde (platou întins)
Carne tocată
Întoarceţi la semnalul sonor.
După decongelare, lăsaţi 5-15
minute.
10
Mod de utilizare
PREPARARE LA GRĂTAR
Vezi pagina 3.
1.Deschideţi uşa cuptorului, introduceţi
alimentele pe suport şi închideţi uşa.
2.Apăsaţi butonul stop ( ).
3.Rotiţi butonul pentru selecţia funcţiei (
)
şi a puterii
pentru a selecta modul grătar
(
).
4.Setaţi butonul pentru selectarea timpului
(
Apăsaţi butonul
) pe timpul de preparare dorit.
start (
).
Platoul
rotativ
va începe să se rotească iar prepararea va
începe. La finalul timpului de preparare, se
vor auzi patru semnale sonore, ledul se va
stinge iar pe afişaj apare mesajul “End”.
Vezi observaţiile din secţiunea PREPARARE
CU MICROUNDE dacă doriţi să verificaţi
condiţiile de preparare.
Nu atingeţi fereastra uşii în timpul utilizării
grătarului deoarece aceasta poate atinge
temperaturi de peste 100˚C.
Nu lăsaţi copiii să atingă fereastra uşii!
Atunci când grătarul este utilizat pentru prima
dată, se poate produce fum. Acesta va
dispare în curând.
PREPARARE COMBINATĂ
Vezi pagina 3.
Modelul de mai sus este prevăzut cu un model
de preparare combinată ce permite preparare
cu ajutorul grătarului (
)
şi microundelor ( ) în acelaşi timp. Timpul
de preparare în cazul acestui tip de preparare
este în general mai scurt decât în cazul în care
aceste funcţii sunt utilizate separat.
1.Deschideţi uşa cuptorului, introduceţi alimentele
pe
platoul rotativ sau pe suport şi închideţi uşa
cuptorului.
2.Apăsaţi butonul stop (
).
3.Rotiţi butonul pentru selectarea funcţiei şi a
puterii ( )
pentru a selecta modul COMBI
(
).
4.Setaţi butonul pentru selectarea timpului (
)
pe timpul de preparare dorit. Apăsaţi butonul
start (
). Platoul
rotativ va începe să se
rotească iar prepararea va începe. La finalul
timpului de preparare, se vor auzi patru semnale
sonore, ledul se va stinge iar pe afişaj apare
mesajul “End”.
Alimentele vor fi rumenite cu ajutorul funcţiei
grătar iar microundele pătrund în interiorul
acestora.
ATENŢIE:
Aveţi grijă atunci când scoateţi alimentele
din cuptor deoarece recipientul poate fi
fierbinte!
MB-4337
AR/MB-4337ARS/MB-4337ARB
MH-6337AR/MH-6337ARS/MH-6337ARB
MB-4337
AR/MB-4337ARS/MB-4337ARB
MH-6337AR/MH-6337ARS/MH-6337ARB
Observaţie:
Este recomandabilă utilizarea suportului
pentru grătar deoarece timpul şi
performanţele de preparare vor varia
atunci când este utilizat numai platoul
rotativ.
11
RO
4
Alimentul Instrucţiuni speciale
Timpul de
preparare
(pe HIGH)
Carne feliată
3 felii (0,5 cm gro-
sime)
Bucăţi de pui
1 piept
1 copan
File de peşte
(170-230 g)
Lasagne
1 porţie (300 g)
Produse în casero
1 ceaş
4 ceşti
Produse în casero
Smântână sau brân
1 ceaş
4 ceşti
Sloppy Joe sau carne de
vită la grătar
1 sandvi
ş
(1/2
ceaş
umplutur
ă
de carne), f
ă
r
ă
chifl
ă
Piure de cartofi
1
ceaş
4
ceşti
Fasole pr
ă
jit
ă
1
ceaş
Ravioli sau paste cu sos
1
ceaş
4
ceşti
Orez
1
ceaş
4
ceşti
Sandvi
ş
cu baton sau
chifl
ă
1 baton
Legume
1
ceaş
4
ceşti
Sup
ă
1 porţie (230 g)
1
1
2
~ 2
1
2
minute
2 ~ 3
1
2
minute
1
1
2
~ 2
1
2
minute
1 ~ 2
1
2
minute
4
1
2
~ 7 minute
1
1
2
~ 3
1
2
minute
5 ~ 7
1
2
minute
1
1
2
~ 3 minute
4 ~ 6
1
2
minute
1 ~ 3 minute
2 ~ 3
1
2
minute
6 ~ 8
1
2
minute
2 ~ 3
1
2
minute
3 ~ 4
1
2
minute
8 ~ 11
1
2
minute
1
1
2
~ 2 minute
4 ~ 6 minute
20 ~ 35 secunde
1
1
2
~ 3 minute
4 ~ 6 minute
2 ~ 3 minute
Puneţi carnea feliată pe o farfurie pentru microunde. Acoperiţi cu
folie din plastic şi faceţi orificii de aerisire.
Notă: zeama de carne sau sosul ajută la păstrarea suculenţei
cărnii.
Puneţi bucăţile de pui pe o farfurie pentru microunde. Acoperiţi
cu folie din plastic şi faceţi orificii de aerisire.
Puneţi peştele pe o farfurie pentru microunde. Acoperiţi cu folie
din plastic şi faceţi orificii de aerisire.
Puneţi lasagne pe o farfurie pentru microunde. Acoperiţi cu folie
din plastic şi faceţi orificii de aerisire.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
Reîncălziţi umplutura şi chifla separat. Preparaţi umplutura
acoperită într-o caserolă pentru microunde. Amestecaţi o dată.
Încălziţi chifla potrivit indicaţiilor de mai jos.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
Înveliţi-l în prosop de hârtie şi aşezaţi-l pe tăviţa de sticlă.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
PREPARAŢI acoperit în caserola ce poate fi introdusă la
microunde. Amestecaţi o dată la jumătatea timpului de preparare.
Pentru a încălzi sau reîncălzi cu succes la microunde, este important urmaţi câteva
îndrumări. Măsuraţi cantitatea de aliment pentru a determina timpul necesar pentru reîncălzire.
Aranjaţi alimentele sub formă de cerc, pentru rezultate optime. Alimentele la temperatura cam-
erei se vor încălzi mai repede decât alimentele congelate. Alimentele conservate trebuie scoase
din cutie şi aşezate într-un recipient pentru microunde. Alimentele vor fi încălzite mai uniform
dacă sunt acoperite cu un capac ce poate fi introdus în cuptorul cu microunde sau cu o înveli-
toare din plastic cu orificii de ventilare. Scoateţi cu grijă capacul, pentru a preveni arsurile cu
aburi. Folosiţi următorul grafic ca pe un ghid pentru reîncălzirea alimentelor preparate.
12
RO
Artichokes
Grac pentru legume proaspete
Anghinare
(a 230 g)
Sparanghel,
proaspăt, muguri
Fasole verde
Sfeclă, proaspătă
Broccoli, proaspăt,
muguri
Varză, proaspătă,
toca
Morcovi, proaspeţi,
feliaţi
Conopidă,
proaspătă, întreagă
Rozete de ţelină
proaspătă, felii
Porumb, proaspăt
Ciuperci, proaspete,
feliate
Păstârnac,
proaspăt, feliat
Mazăre, verde,
proaspătă
Cartofi dulci copţi
întregi (170 ~ 230 g
fiecare)
Cartofi albi, copţi
întregi (170 ~ 230 g
fiecare)
Spanac, proaspăt,
frunze
Dovlecei, proaspeţi,
feliaţi
Dovlecei, proaspeţi,
întregi
2 medii
4 medii
450 g
450 g
450 g
450 g
450 g
200 g
450 g
2 ce
ş
ti
4 ce
ş
ti
2 coceni
230 g
450 g
4 ceşti
2 medii
4 medii
2 cartofi
4 cartofi
450 g
450 g
450 g
5 ~ 8
11 ~ 13
3 ~ 7
8 ~ 12
13 ~ 18
5 ~ 9
6 ~ 8
3 ~ 6
8 ~ 10
3 ~ 6
8 ~ 10
5 ~ 9
2 ~ 3
4 ~ 8
7 ~ 10
5 ~ 10
7 ~ 13
6 ~ 8
10 ~ 15
5 ~ 8
5 ~ 8
7 ~ 10
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
2 ~ 3 minute
Aranjaţi. Adăugaţi 2 linguriţe apă şi 2 linguriţe
suc. Acoperiţi.
Adăugaţi  ceaşcă de apă. Acoperiţi.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă de
1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea timpului de
preparare.
Adăugaţi  ceaþcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1,5 litri. Rearanjaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Puneţi broccoli într-un vas pentru copt. Adăugaţi
 ceaşcă de apă.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1 litru. Amestecaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Aranjaţi. Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o
caserolă acoperită de 1 litru. Amestecaţi la
jumătatea timpului de preparare.
Feliaţi. Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o
caserolă acoperită de 1,5 litri. Amestecaţi la
jumătatea timpului de preparare.
Decojiţi. Adăugaţi 2 linguri de apă într-un vas
pentru copt de 1,5 litri. Acoperiţi.
Puneţi ciupercile într-o caserolă acoperită de
1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea timpului de
preparare.
Adăugaţi  ceaþcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Înţepaţi cartofii în câteva locuri cu furculiţa.
Aşezaţi-i pe 2 prosoape de hârtie. Întoarceţi-i la
jumătatea timpului de preparare.
Înţepaţi cartofii în câteva locuri cu furculiţa.
Aşezaţi-i pe 2 prosoape de hârtie. Întoarceţi-i la
jumătatea timpului de preparare.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă
acoperită de 2 litri.
Adăugaţi  ceaşcă de apă într-o caserolă
acoperită de 1,5 litri. Amestecaţi la jumătatea
timpului de preparare.
Înţepaţi. Aşezaţi-i pe 2 prosoape de hârtie.
Întoarceţi dovleceii şi rearanjaţi-i la jumătatea
timpului de preparare.
Leguma
Timp de
preparare (pe
setarea HIGH)
Instrucţiuni
Timp de
aşteptare
Cantitatea
13
RO
4
Sfaturi pentru decongelare
Sfaturi şi tehnici pentru decongelarea cărnii
Puteţi decongela carnea în ambalajul original, atâta vreme cât nu conţine nimic metal-
ic. Dacă este necesar, protejaţi porţiuni mici de carne sau pasăre cu bucăţi netede de
folie de aluminiu. Acest procedeu va preveni încălzirea porţiunilor respective în timpul
decongelării. Asiguraţi-vă că folia nu atinge pereţii cuptorului.
Alimentele care urmează fie decongelate trebuie fie puse într-un recipient
potrivit, sigur pentru utilizarea la microunde, care se aşază neacoperit pe platanul de
sticlă.
Decongelaţi carnea numai atâta timp cât este necesar. Separaţi elementele ca felii de
carne, carne tocată, cârnaţi şi bacon cât mai repede posibil. Scoateţi porţiunile decon-
gelate şi continuaţi dezgheţarea bucăţilor rămase. Este esenţial ca alimentele să fie
verificate în timpul DECONGELĂRII, deoarece viteza de decongelare variază de la
aliment la aliment.
Bucăţile întregi de carne sunt gata pentru timpul de aşteptare atunci când puteţi
înfige o furculiţă până în centrul lor, folosind o presiune moderată. Centrul va fi încă
îngheţat. Lăsaţi stea până când se decongelează complet.
• Decongelaţi carnea în modul de decongelare.
Alimentul Greutatea Observaţii
CARNE DE VITĂ
Cârnăciori
Carne toca
Cotlet, muşchi
Friptură, spată
(fără os)
Pateuri
CARNE DE PORC
Tocată
Felii
Friptură, spată
(fără os)
PASĂRE
Pui întreg
Piept (cu os)
Pulpe
Partea de la coapse
Aripi
PEŞTE & FRUCTE
DE MARE
Peşte întreg
Fileuri de peşte
Crevete
450g
500g
450g
1000g
4(114g)
500g
450g
1000g
1000g
450g
450g
450g
450g
450g
500g
250g
4-5
7-9
5-7
10-15
5-8
7-9
5-6
10-15
17-23
5-7
8-9
8-9
6-8
6-8
7-9
4-6
5-10
5-10
5-10
10-15
5-10
5-10
5-10
10-15
10-15
5-10
5-10
5-10
5-10
5-10
5-10
5-10
Întoarceţi după jumătatea timpului.
Întoarceţi după două treimi din timp, scoateţi
porţiunea decongelată.
Întoarceţi după jumătatea timpului. Separaţi.
Întoarceţi după jumătatea timpului.
Protejaţi dacă e cazul.
Întoarceţi după jumătatea timpului.
Întoarceţi după două treimi din timp, scoateţi
porţiunea decongelată.
Separaţi şi întoarceţi o dată.
Întoarceţi după jumătatea timpului.
Protejaţi dacă e cazul.
Separaţi şi rearanjaţi o dată. Protejaţi dacă e cazul.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Întoarceţi după jumătatea timpului. Protejaţi dacă
e cazul.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Separaţi şi rearanjaţi o dată.
Timp de
decongelare
(minute)
Timp de
aşteptare
(minute)
14
RO
Grac pentru preparare la grătar
Instrucţiuni pentru prepararea cărnii la grătar
Îndepărtaţi grăsimea în exces de pe carne. Tăiaţi grăsimea, asigurându-vă n-aţi tăiat şi
din carnea slabă. (Acest lucru va împiedica răsucirea grăsimii).
Aranjaţi carnea pe suport. Ungeţi cu unt topit sau ulei.
Întoarceţi carnea la jumătatea timpului de preparare.
Instrucţiuni pentru pregătirea la grătar a peştelui şi fructelor de mare
Aşezaţi peştele şi fructele de mare pe suport. Peştele întreg trebuie tăiat în diagonală pe
ambele părţi înainte de a fi preparat la grătar. Ungeţi peştele şi fructele de mare cu unt topit,
margarină sau ulei înainte şi în timpul preparării. Acest procedeu opreşte uscarea peştelui.
Preparaţi folosind timpii din grafic. Peştele întreg şi cotletele de peşte trebuie întoarse cu
grijă la jumătatea timpului de preparare. Dacă doriţi, puteţi întoarce şi fileurile de peşte la
jumătatea timpului.
Fileuri de peşte
1 cm grosime 230g 17-21
1,5 cm grosime 230g 20-24
Cotlete de peşte
2,5 cm grosime 230g 24-28
Peşte întreg
225-350g fiecare 16-20
450g 24-28
Scoici 450g 16-20
Crevete crude 450g 16-20
Timp aprox.
Alimentul Greutatea de preparare Sugestii
(în minute)
Ungeţi cu unt topit şi întoarceţi la
jumătatea timpului de preparare.
Calculaţi mai mult timp pentru peştele
gros şi gras.
Stropiţi bine în timpul preparării.
Burgeri de vită 50g x 2 13-16
100g x 2 19-23
Cotlet de vită
(2,5 cm grosime)
În sânge 230g x 2 18-20
Potrivit 230g x 2 22-24
Bine fript 230g x 2 26-28
Felii de carne de porc
(2,5 cm grosime) 230g x 2 27-32
Felii de carne de miel
(2,5 cm grosime) 230g x 2 25-32
Cârnaţi 230g 13-16
Timp aprox.
Alimentul Greutatea de preparare Sugestii
(în minute)
Stropiţi cu ulei sau unt topit. Alimentele
subţiri trebuie aşezate pe suportul
grătarului. Alimentele groase pot fi
puse pe tăviţa de picurare. Întoarceţi
produsul după jumătatea timpului de
preparare.
Întoarceţi frecvent..
15
RO
4
Întrebări şi răspunsuri
Î Ce este în neregulă când lumina
cuptorului nu se aprinde?
R ■ Becul s-a ars.
■ Uşa nu este închisă.
Î De ce iese aburul din orificiul de ventil-
are şi / sau de ce picură apă din partea
de jos a uşii?
R În mod normal, se produce abur în tim-
pul operaţiunilor de preparare termică.
Cuptorul cu microunde elimină acest
abur din orificiile laterale de ventilare,
ocazional acest abur formează con
-
dens pe uşă şi apoi picură în partea
de jos a uşii. Acest lucru este destul de
normal şi sigur.
Î Energia microundelor trece prin ecranul
de vizualizare din uşă?
R Nu. Ecranul metalic reflectă energia
către cavitatea cuptorului. Orificiile sau
deschizăturile sunt făcute pentru a per
-
mite trecerea luminii; nu lasă energia
microundelor să treacă prin ele.
Î Dacă cuptorul cu microunde
funcţionează gol, se va strica?
R Da. Nu-l folosiţi niciodată gol.
Î De ce explodează uneori ouăle?
R Când se coc sau se fierb ouă,
gălbenuşul poate exploda din cauza
aburului format în interiorul membra
-
nei gălbenuşului. Pentru a preveni
această situaţie, înţepaţi pur şi simplu
gălbenuşul cu o scobitoare înainte de
preparare. În nici un caz nu preparaţi la
microunde ouă în coajă.
Î De ce se recomandă un timp de
aşteptare după terminarea pregătirii la
microunde?
R Timpul de aşteptare este foarte impor-
tant. În cazul preparării la microunde,
căldura se află în aliment, nu în cuptor.
Multe alimente îşi creează suficientă
căldură internă pentru a permite con-
tinuarea procesului de preparare,
chiar şi după ce alimentul a fost scos
din cuptor. Pentru bucăţile de carne,
legumele mari şi pentru prăjituri, timpul
de aşteptare permite interiorului pre-
paratului să se pătrundă bine, fără a se
arde pe dinafară.
Î De ce cuptorul meu nu face prepara-
rea atât de repede pe cât sugerează
indicaţiile de preparare?
R Verificaţi încă o dată indicaţiile de
preparare, pentru a asigura aţi
urmat corect instrucţiunile şi pentru
a vedea ce ar putea cauza variaţiile
timpului de preparare. Timpii de pre
-
parare şi setările de temperatură sunt
doar sugestii, alese pentru a preveni
arderea preparatului… problema cel
mai des întâlnită la folosirea cuptoare
-
lor cu microunde. Variaţiile de mărime,
formă, greutate şi dimensiuni ale
alimentelor ar putea necesita un timp
de preparare mai îndelungat. Hotărâţi
dvs., consultând şi sugestiile de pre
-
parare, pentru a testa starea alimentu
-
lui, aşa cum aţi proceda cu un aragaz
obişnuit.
Î De ce apar în cuptor scântei şi se aud
pocnituri (formare de arc electric)?
R Pot exista câteva motive pentru care
în cavitatea cuptorului apar scântei şi
se aud pocnituri (se formează arc elec
-
tric).
Folosiţi vase cu părţi metalice sau
încrustaţii (argint sau aur).
Aţi lăsat o furculiţă sau altă ustensilă
metalică în cuptor.
Folosiţi o cantitate mare de folie
metalică.
Folosiţi un fir metalic pentru legare.
16
RO
Specicaţii tehnice
MS-2337AR/MS-2337ARS/MS-2337ARB
Putere absorbit
230 V AC, 50 Hz
Capacitate (Clasificare standard IEC 60705) 850 Waţi
Frecvenţă microunde 2450 MHz
Dimensiuni exterioare (L x Î x A) 507 x 283 x 435
Consum energie 1250 Waţi
• Dimensiunile prezentate sunt aproximative
Întrucât în permanenţă dorim să ne perfecţionăm produsele, pot apărea schimbări fără un
anunţ în prealabil.
MB-4337AR/MB-4337ARS/MB-4337ARB
Putere absorbit
230 V AC, 50 Hz
Capacitate (Clasificare standard IEC 60705) 850 Waţi
Frecvenţă microunde
2450 MHz
Dimensiuni exterioare (L x Î x A) 507 x 283 x 435
Consum energie
Microunde
1250 Waţi
Grătar
1000 Waţi
Combinat
2200 Waţi
Casarea aparatelor vechi
1. Această siglă (un coş de gunoi încercuit şi tăiat) semnifică faptul că produsul se află sub incidenţa Directivei
Consiliului European 2002/96/EC.
2. Aparatele electrice şi electronice nu vor fi aruncate împreună cu gunoiul menajer, ci vor fi predate în vederea
reciclării la centrele de colectare special amenajate, indicate de autorităţile naţionale sau locale.
3. Respectarea acestor cerinţe va ajuta la prevenirea impactului negativ asupra mediului înconjurător şi sănătăţii
publice.
4. Pentru informaţii mai detaliate referitoare la casarea aparatelor vechi, contactaţi autorităţile locale, serviciul de
salubritate sau distribuitorul de la care aţi achiziţionat produsul.
<Rumanian>
MH-6337AR/MH-6337ARS/MH-6337ARB
17
PART No: MFL38350101
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

LG MH-6337AR Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
Acest manual este potrivit și pentru