439124
• Când preparaţi carnea pe grătar, trebuie să aveţi grijă.
Temperaturile ridicate şi radiatorul cu infraroşu încălzesc
grătarul şi alte părţi ale cuptorului; folosiţi mănuşi de
bucătărie de protecţie şi cleşti speciali pentru carne.
• Grăsimea încinsă poate ţâşni din carnea străpunsă (ex. din
cârnaţi). Pentru a evita arsurile, folosiţi cleşti pentru carne.
• Când preparaţi carnea la grătar, controlaţi acest procesul
tot timpul. Datorită temperaturii ridicate, carnea se poate
arde repede!
• Nu lăsaţi copii în preajma grătarului.
• Prăjirea cu radiatorul cu infraroşu este recomandată pentru
prepararea crocantă şi cu puţine grăsimi a cârnaţilor,
bucăţilor mari de carne şi peştelui la grătar (friptură,
cotlete, fi le de somon, etc.) sau pâinii prăjite, precum şi
bronzarea acestora.
Sfaturi de utilizare a funcţiei grill-ului
• Când utilizaţi grill-ul, uşa cuptorului trebuie să fi e
întotdeauna închisă.
• Tabelul de preparare pe grătar indică temperatura
recomandată, poziţia şi timpul de preparare. Deoarece
timpul de preparare depinde de tipul, calitatea, greutatea şi
calitatea cărnii, trebuie reglat.
• Când pregătiţi carnea, se recomandă utilizarea fi ltrului de
grăsime (în funcţie de model).
• Radiatorul cu infraroşu (mod de operare cu grill mare şi
grill) trebuie preîncălzit pentru cinci minute.
• Când gătiţi pe grătar, turnaţi ulei peste carne pentru a
preveni lipirea acesteia de grătar.
• Puneţi bucăţi subţiri de carne pe grătar şi introduceţi-l pe
poziţia a patra.
• Introduceţi tava, care în acest caz va servi drept tavă
de picurare, pe prima şi a doua poziţie pentru a aduna
grăsimea şi sucul din carne.
• Carnea la grătar trebuie întoarsa la jumătatea timpului de
preparare. Prăjiţi prima parte mai mult decât cealaltă.
• Când pregătiţi bucăţi mari de carne pe grătar (pui, peşte),
introduceţi grătarul pe poziţia a doua şi tava de picurare pe
prima poziţie.
• Bucăţile mai subţiri de carne trebuie întoarse o singură
dată, în timp ce cele groase trebuie întoarse de mai multe
ori. Folosiţi cleştii pentru carne pentru a întoarce carnea,
pentru a preveni pierderea sucului.
• Carnea mai închisă la culoare se va bronza mai bine şi mai
repede decât carnea de porc sau viţel.
• După utilizarea grill-ului, curăţaţi cuptorul şi accesoriile de
fi ecare dată pentru a preveni arderea murdăriei pe cuptor
la următoarea utilizare.
Grătar şi bronzare
19