Gorenje BO71SY2B Manualul proprietarului

Tip
Manualul proprietarului
Instrucţiuni de utilizare
RO
439124
Vă mulţumim pentru achiziţionarea produsului.
Considerăm că veţi găsi semne clare pentru a vă
încrede în produsele noastre. Pentru o
utilizare mai uşoară a cuptorului, ataşam acest
manual de instrucţiuni.
Instrucţiunile vă vor ajuta să vă familiarizaţi cu noul
dumneavoastră cuptor. Vă rugăm să-l citiţi cu atenţie
înainte de prima utilizare.
În orice caz, vă rugăm să vă asiguraţi că cuptorul nu v-a
fost furnizat în stare de defecţiune. Dacă descoperiţi orice
defecţiune provocată prin transportul acestuia, contactaţi
reprezentantul de vânzări sau depozitul regional de unde
s-a livrat produsul. Numărul de telefon îl puteţi găsi pe
chitanţa sau procesul verbal. Vă dorim o utilizare plăcută
a noului aparat electrocasnic.
Conectarea trebuie realizată în conformitate cu
instrucţiunile din secţiunea “Conectarea la liniile electrice
de energie” şi regulamentele şi standardele relevante.
Acest lucru se poate realiza de către un tehnician califi cat.
Plăcuţa de caracteristici tehnice care indică informaţiile de
bază ale cuptorului este ataşată de marginea cuptorului şi
este vizibilă când deschideţi uşa cuptorului.
Instrucţiuni de
conectare
Plăcuţă caracteristici
tehnice
3
Stimate client!
CUPTOR ELECTRIC
439124
IMPORTANT - CITIŢI ÎNAINTE DE A FOLOSI ............................................................5
APARATUL ..........................................................................................................................5
Precauţii pentru siguranţă ........................................................................................................5
Avertismente ...................................................................................................................................5
Destinaţia cuptorului ...................................................................................................................6
DESCRIEREA CUPTORULUI ..........................................................................................7
Ventilator de răcire .......................................................................................................................8
Buton băgat înăuntru ..................................................................................................................8
CUPTORUL .........................................................................................................................8
Înainte de prima utilizare a cuptorului ................................................................................8
Pomembna opozorila ..................................................................................................................8
Punere în funcţiune a cuptorului dvs ...................................................................................9
Oprirea cuptorului ....................................................................................................................... 13
Poziţiile raftului (în funcţie de model) .................................................................... 13
Accesorii cuptor (în funcţie de model) ............................................................................ 13
PREPARAREA MÂNCĂRII ............................................................................................14
Prepararea produselor de patiserie .................................................................................. 14
Carne preparată / friptă ............................................................................................................17
Grătar şi bronzare ...................................................................................................................... 19
Conservare .......................................................................................................................................21
Decongelarea
.......................................................................................................................... 22
CURĂŢAREA ŞI ÎNTREŢINEREA ................................................................................. 23
Curăţare
..................................................................................................................................... 24
Blocarea uşii (doar la anumite modele) ...........................................................................27
Înlocuirea părţilor componente ale cuptorului .............................................................27
AVERTIZĂRI SPECIALE ŞI ERORI ............................................................................. 29
Important ....................................................................................................................................... 29
INSTRUCŢIUNI DE INSTALARE ŞI CONECTARE ...................................................30
Precauţii ..........................................................................................................................................30
Instalarea ........................................................................................................................................30
Conexiunea electrică ................................................................................................................. 31
CARACTERISTICI TEHNICE ......................................................................................... 33
Plăcuţă ............................................................................................................................................. 33
4
CUPRINS
439124
Acest aparat poate fi utilizat de către copiii cu vârstă
de peste 8 ani şi de către persoane cu capacităţi fi zice,
senzoriale sau mentale reduse sau lipsite de experienţă
şi de cunoştinţe, dacă acestea au fost supravegheate
sau pregătite în vederea utilizării aparatului în condiţii de
siguranţă şi dacă înţeleg riscurile asociate. Copiii nu se
vor juca cu aparatul. Curăţarea şi întreţinerea nu vor fi
realizate de către copii nesupravegheaţi.
AVERTISMENT: Aparatul şi componentele sale accesibile
pot deveni fi erbinţi în timpul utilizării. Trebuie evitată
atingerea elementelor de încălzire. Copiii cu vârste
mai mici de 8 ani vor fi ţinuţi la distanţă dacă nu pot fi
supravegheaţi în permanenţă.
AVERTISMENT: Asiguraţi-vă că aparatul este oprit înainte
de a înlocui lampa, pentru a evita pericolul de electroşoc.
Nu folosiţi agenţi de curăţare abrazivi sau răzuitoare de
metal pentru a curăţa uşa din sticlă a cuptorului pentru
că acestea pot zgâria suprafaţa, ceea ce poate determina
distrugerea sticlei.
Nu folosiţi dispozitive de curăţat cu aburi sau cu presiune
pentru a curăţa plita de gătit, pentru că pot genera
elctroşocuri.
Aparatul nu este conceput pentru a fi controlat prin
temporizatoare externe sau sisteme speciale de control.
• Aparatul poate fi conectat la sursa de alimentare doar de către un tehnician autorizat
sau de către un expert.
• Intervenţiile asupra aparatului sau repararea acestuia de către o persoană neautorizată
pot cauza răni grave sau avarierea produsului. Reparaţiile trebuie să fi e executate doar
de către un tehnician autorizat sau de către un expert.
• În cazul în care cablurile de alimentare ale electrocasnicelor afl ate în apropierea acestui
aparat sunt prinse în uşa cuptorului, acestea pot fi avariate, rezultatul putând fi un
scurtcircuit. Aşadar, ţineţi cablurile de alimentare ale altor aparate la o distanţă sigură.
5
IMPORTANT - CITIŢI ÎNAINTE DE A FOLOSI
APARATUL
Precauţii pentru
siguranţă
Avertismente
439124
• Aparatul trebuie folosit doar pentru gătit. Nu îl folosiţi pentru nici un alt scop, cum ar fi
încălzirea camerei.
• Fiţi foarte atenţi atunci când gătiţi alimente în cuptor. Din pricina temperaturilor
ridicate, tăvile de copt, foile de copt, grătarul şi interiorul cuptorului devin foarte
erbinţi. Folosiţi întotdeauna mănuşi pentru cuptor.
• Nu acoperiţi pereţii cuptorului cu folie de aluminiu şi nu aşezaţi tăvi de gătit sau alte
vase de gătit pe partea inferioară a cuptorului. Folia de aluminiu poate împiedica
circulaţia aerului în cuptor, poate încetini procesul de gătire şi poate afecta stratul de
email.
• Funcţionarea aparatului este în siguranţă cu și fără ghidajele tăvii.
• Uşa cuptorului devine foarte fi erbinte în timpul funcţionării. Pentru a reduce
temperatura suprafeţei exterioare (doar în cazul anumitor modele) este instalată o a
treia uşă din sticlă sau o protecţie suplimentară.
• Balamalele uşii cuptorului pot fi deteriorate dacă sunt supraîncărcate. Nu aşezaţi vase
de gătit grele pe uşa cuptorului şi nu vă lăsaţi pe uşă în timp ce curăţaţi cuptorul.
Înainte de a curăţa cuptorul, scoateţi uşa cuptorului (consultaţi capitolul »Scoaterea
şi reinstalarea uşii cuptorului«). Nu vă sprijiniţi şi nu vă aşezaţi pe uşa deschisă a
cuptorului (copii!).
• Discordanţe posibile în nuanţe de culoare dintre aparate diferite sau componente
într-o singură linie de design pot să apară din cauza factori diferite, așa cum ar fi
unghiuri diferite în care sunt observate aparatele, fundaluri colorate diferite, materiale și
iluminare în încăpere.
Simbolul de pe produs sau de pe ambalaj indică faptul că produsul nu trebuie
aruncat împreună cu gunoiul menajer. Trebuie predat la punctul de colectare
corespunzător pentru reciclarea echipamentelor electrice şi electronice.
Asigurându-vă că aţi eliminat în mod corect produsul, ajutaţi la evitarea
potenţialelor consecinţe negative pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea
persoanelor, consecinţe care ar putea deriva din aruncarea necorespunzătoare a
acestui produs. Pentru mai multe informaţii detaliate despre reciclarea acestui produs,
vă rugăm să contactaţi biroul local, serviciul pentru eliminarea deşeurilor sau
magazinul de la care l-aţi achiziţionat.
Aparatul este destinat preparării convenţionale a mâncării
şi nu va fi utilizat pentru alte scopuri. Opţiunile individuale
de utilizare sunt descrise cuprinzător în manualul de
instrucţiuni.
Destinaţia cuptorului
6
439124
Această imagine reprezintă unul dintre modelele cuptorului.
Deoarece un grup de cuptoare pentru care se aplică
aceste instrucţiuni. au diferite caracteristice, manualul de
instrucţiuni poate descrie funcţiile şi echipamentul care nu
este disponibil pentru cuptorul dumneavoastră.
1 Butonul on/o (pornire/oprire) şi
selectorul modului cuptorului
2 Buton de setare a temperaturii
cuptorului
3 Lampă de control cuptor. Funcţia este
activată până ce temperatura cuptorului
creşte şi se dezactivează atunci când
este atinsă temperatura setată
1. Panoul de control
2. Mânerul uşii cuptorului
3. Uşa cuptorului
7
DESCRIEREA CUPTORULUI
439124
(doar pentru anumitor modele)
Aparatul are încorporat un ventilator de răcire care răceşte
carcasa şi panoul de control al aparatului.
• În primul rând, apăsaţi butonul uşor, pentru a-l
scoate din panoul de control. Apoi, selectaţi modul şi
temperatura de operare sau nivelul de energie a zonei
de coacere.
• După fi ecare utilizare, rotiţi butonul în poziţia o şi
apăsaţi-l din nou în poziţia ascunsă când este aprins pe
partea frontală a panoului de control.
Ventilator de răcire
Buton băgat înăuntru
• Scoateţi toate accesoriile din cuptor şi curăţaţi-le cu
apă caldă şi detergent convenţional. Nu folosiţi agenţi
abrazivi de curăţare.
• Când cuptorul este încălzit pentru prima oară, va emite
un miros de »aparat nou«; prin urmare aerisiţi camera
bine când cuptorul este încins.
• Folosiţi tăvi de email sau silicon negru, deoarece
transmit căldura bine.
• Preîncălziţi cuptorul doar dacă se menţionează în mod
special în reţetă sau în tabelele de instrucţiuni din acest
manual.
• La încălzirea unui cuptor gol se utilizează multă energie;
prin urmare, se economiseşte multă energie dacă se
pregătesc consecutiv mai multe tipuri de produse de
patiserie deoarece cuptorul este deja încălzit.
• Cu aproximativ 10 minute înainte de fi nalizarea
procesului de preparare, cuptorul poate fi oprit. Astfel,
economisiţi energie şi puteţi utiliza căldura acumulată
• Notă: Când aţi terminat de gătit, ventilatorul de răcire
se va opri. Dacă lăsaţi vasul în cuptor, aburul se poate
evapora şi condensa pe uşa cuptorului. Pentru a preveni
formarea condensului, setaţi selectorul de programe
la poziţia „light”. În acest fel, ventilatorul va continua
sa funcţioneze şi să răcească cuptorul, împiedicând
formarea condensului.
Înainte de prima
utilizare a cuptorului
Avertizări importante
8
CUPTORUL
439124
Punere în funcţiune a
cuptorului dvs
Pentru a pune în funcţiune cuptorul dvs., folosiţi butonul
on/o (pornire/oprire) şi butonul selector al modului
cuptorului, şi butonul de setare a temperaturii.
Butonul de setare a temperaturii.
Rotiţi butonul selector la modul de gătit/sistemul de gătit
dorit sau la tipul de mâncare dorit.
Gătit prin selectarea tipului de mâncare sau a modului
de funcţionare
Gătit prin selectarea tipului de mâncare sau a modului de
funcţionare.
Folosiţi acest mod atunci când doriţi să pregătiţi orice tip
sau cantitate de mâncare. Acesta vă permite să alegeţi
sistemul şi temperatura de încălzire.
9
439124
Tabel pentru prepararea anumitor tipuri de alimente
Simbol
Fel de mâncare/
Function
Temperatura propusă
(°C)
Temperatura maximă
posibilă (°C)
Durată de gătit
sugerată (h/min)
Cantitate (kg)
Nivel raft (înălţime)
(de jos)
Atenţionare
Mod iniţial de operare
Pâine 190 275 0:55 1 2
Coaceţi în tava de copt puţin
adâncă / vas de bucătărie din
tablă.
Cotlete, peşte
(bucăţi mai mici)
240 275 0:23 2x0,2
4
3*
Gătitul / grill pe grătarul aşezat
pe dispozitivele de ghidare
4, 3*; o tavă adâncă trebuie
aşezată pe dispozitivele de
ghidare 2, iar uşa cuptorului
trebuie închisă. Întoarceţi
mâncarea pe cealaltă parte.
Cotlete, carne,
peşte (bucăţi mai
mari)
240 275 0:25 4x0,2
4
3*
Gătitul / grill pe grătarul aşezat
pe dispozitivele de ghidare
4, 3*; o tavă adâncă trebuie
aşezată pe dispozitivele de
ghidare 2, iar uşa cuptorului
trebuie închisă. Întoarceţi
mâncarea pe cealaltă parte.
Pui 170 275 1:05 1 2
Frigeţi puiul pe grătar în al
doilea dispozitiv de ghidare,
aşezând şi tava adâncă în
dispozitivul de ghidare din
capăt.
Pizza 200 275 0:19 1x0,5 2
Coaceţi în tava de copt puţin
adâncă / vas de bucătărie din
tablă.
Produse mici de
patiserie, prăjituri
160 275 0:26 2x0,3 2,3
Coaceţi în tăvile de copt puţin
adânci pe două niveluri /
dispozitive de ghidare simultan.
Decongelare ----2
Aşezaţi mâncarea pe grătar,
tava adâncă trebuie instalată
pe dispozitivul de ghidare din
capăt.
Încălzirea felului
de mâncare
60 230 2
Curăţare 70 90 0:30 - 2
Turnaţi 0.5 l de apă în tava de
copt şi aşezaţi-o în dispozitvul
de ghidare din spate. După 30
minute, resturile de mâncare
de pe suprafeţele de email ale
cuptorului se vor înmuia şi vor
putea fi îndepărtate cu o cârpă
umedă.
Notă: Un punct lângă simbolul mâncării înseamnă că cuptorul trebuie preîncălzit la
temperatura indicată înainte să aşezaţi mâncarea în el. Cu un încălzitor grill mai mare sau
mic, preîncălzirea durează aproximativ 5 minute.
10
439124
Lumina cuptorului
La anumite modele, există două lămpi interioare: una în
partea de sus a peretelui din spatele cuptorului şi cealaltă,
lampa suplimentară în mijlocul peretelui din partea dreaptă.
Lumina cuptorului poate fi selectată independent fără
selectarea altei funcţii. Împreună cu toate celelalte moduri
de operare, lumina cuptorului se aprinde automat când
modul de operare este selectat. Exemplul utilizării practice: în
timpul curăţării cuptorului sau când doriţi să vedeţi interiorul
cuptorului în timp ce utilizaţi căldura acumulată la fi nalizarea
procesului de preparare.
( ) Încălzitor superior / inferior
Încălzitoarele de pe partea superioară şi partea inferioară a le
cuptorului încălzesc uniform interiorul cuptorului. Produsele
de patiserie şi carnea pot fi preparate doar pe un singur nivel.
Temperatura propusă de 200°C.
( ) Grill
Doar încălzitorul infra / grill, o parte din marele grill, va
funcţiona.
Este recomandabil pentru pregătirea de grătare cu mici
cantităţi sandvişuri, cârnaţi, sau pentru a prăji pâine.
Temperatura propusă de 240°C.
( ) Grătar mare
În acest mod de funcţionare, încălzitorul superior şi
încălzitorul cu infraroşu sunt activate simultan. Încălzitorul cu
infraroşu instalat în interiorul cuptorului în partea superioară
radiază căldură direct. . Pentru a încălzi mai bine sau pentru o
utilizare optimă a întregii suprafeţe a grătarului, este activat şi
încălzitorul superior.
Acest mod de funcţionare este potrivit pentru prepararea
bucăţ ilor mici de carne, cum ar fi fripturi, cotlete, coapse etc.
Temperatura propusă de 240°C.
( ) Grătar şi ventilare
În acest mod de funcţionare, încălzitorul cu infraroşu şi
ventilatorul sunt activate simultan. Este potrivit pentru carne
preparată la grătat şi bucăţi mari de carne de porc sau
pasăre pe un singur nivel. Este, se asemenea, potrivită pentru
gratinare sau pentru a obţine o crustă maronie.
Temperatura propusă de 170°C.
11
439124
( ) Aer cald şi încălzitorul inferior
În acest mod de funcţionare, încălzitorul inferior şi ventilatorul
cald funcţionează simultan. Acesta este potrivit în special
pentru prepararea pizzei. Este, de asemenea, ideal pentru
produsele de patiserie moi sau grele, prajituri cu fructe făcute
din aluat crescut , produse de patiserie mici sau prăjituri cu
brânză.
Temperatura propusă de 200°C.
( ) Aer cald
În acest mod de funcţionare, încălzitorul rotund şi ventilatorul
funcţionează simultan. Ventilatorul din peretele din spate al
cuptorului sufl ă aer în jurul aluatului. Acest mod de operare
este potrivit pentru carnea rotisată şi pentru produsele
de patiserie preparate pe mai multe nivele în acelaşi timp.
Temperatura de preparare trebuie să fi e mai mică decât
modurile convenţionale de funcţionare.
Temperatura propusă de 160°C.
( ) Decongelare
Cu acest mod, aerul circulă fără ca radiatorul să fi e pornit.
Funcţionează doar ventilatorul. Acesta este folosit pentru
decongelarea uşoară sau dezgheţarea mâncării îngheţate.
( ) Încălzitorul inferior şi ventilatorul
În acest modul, încălzitorul inferior şi ventilatorul vor funcţiona
simultan. Acest mod de funcţionare este potrivit atât pentru
încălzirea felurilor de mâncare, cât şi pentru coacerea unor
produse de patiserie uşor crescute şi pentru păstrarea
fructelor şi legumelor.
Folosiţi primul dispozitiv de ghidare din capăt şi tăvi de copt
care nu sunt prea înalte, întrucât aerul încălzit trebuie să
circule în jurul părţii superioare a mâncării, de asemenea.
Temperatura propusă de 60°C.
( ) Încălzitorul inferior
Încălzitorul inferior poate fi utilizat pentru curăţarea
cuptorului.
Mai multe detalii despre curăţare se pot găsi în capitolul
“Curăţare şi mentenanţă”.
Doar încălzitorul din capătul cuptorului va funcţiona în acest
mod. Selectaţi acest mod de funcţionare atunci când doriţi
să rumeniţi partea inferioară a produselor de patiserie (de ex.
atunci când coaceţi un pandişpan zemos cu umplutură de
fructe).
12
439124
După încheierea procesului de gătit, rotiţi butonul
selectorului de programe şi butonul selectorului de
temperatură înapoi în poziţiile iniţiale.
• Accesoriile (grătar, tavă întinsă şi adâncă) pot fi
introduse în cuptor pe cele patru poziţii.
• Vă rugăm să observaţi că pentru poziţiile raftului se
utilizează numere consecutive numărătoarea începând
din partea de jos (poziţiile raftului sunt descrise în
tabelele de mai jos)
• În cazul poziţiilor de sârmă, grătarul şi tăvile vor fi
introduse întotdeauna în suportul format din profi le de
sârmă adiacente.
Grătarul pe care se aşează vasul cu mâncare sau direct
mâncarea.
Pe gratarul ghidajelor este montat un sistem de
oprire. Pentru a trage spre dumneavoastra gratarul,
ridicati-l usor atunci cand ajunge la sistemul de
oprire.
Tava întinsă este destinată preparării produselor de
patiserie şi a prăjiturilor.
Tava adâncă este destinată preparării cărnoo şi produselor
de patiserie moi;poate fi folosită şi ca tavă de picurare.
Dacă nu folosiţi grill-ul, sau dacă tava adâncă
este folosită doar ca tavă de picurare în timpul
prăjirii, tava adâncă nu trebuie amplasată pe primul
dispozitiv de ghidare.
Oprirea cuptorului
Poziţiile raftului (în
funcţie de model)
Accesorii cuptor (în
funcţie de model)
13
439124
Pentru produsele de patiserie , , folosiţi modul
de operare. (Utilizarea cuptorului cu modul sau sistemul
selectat depinde de modelul aparatului).
Când pregătiţi produse de patiserie, scoateţi fi ltrul de
grăsime
Instrucţiuni
Când pregătiţi produsele de patiserie, urmaţi instrucţiunile
cu privire la poziţia dispozitivului de ghidare/a raftului,
temperatura şi timpul de preparare indicat în tabelul de
preparare a produselor de patiserie. Nu vă prejudiciaţi prin
experienţa pe care o aveţi cu alt cuptor. Valorile indicate
în tabelul de preparare sunt defi nite şi verifi cate în special
pentru acest cuptor.
Prepararea produselor de patiserie cu ajutorul
radiatorului superior şi inferior
Coaceţi produsele de patiserie doar pe o singură poziţie.
Combinaţiile radiatoarelor superior/inferior este
corespunzătoare în special pentru prepararea diferitelor
tipuri de produse de patiserie, pâine şi carne.
Utilizaţi tăvile de culoare închisă. Tăvile de culoare deschisă
refl ectă căldura, ceea ce duce la rezultate slabe (bronzare).
Amplasaţi modelele pe grătare. Dacă utilizaţi tava
prevăzută, scoateţi grătarul.
Preîncălzirea scade durata de preparare. Puneţi mâncarea
în cuptor doar când a ajuns la temperatura selectată,
ex. când lampa de control (lampa de funcţionare a
radiatorului) se stinge pentru prima oară.
Prepararea produselor de patiserie cu aer cald
Prepararea produselor de patiserie cu aer cald este destinată
în special preparării simultane pe mai multe poziţii ale
dispozitivului de ghidare/rafturilor, în special când pregătiţi
produsele de patiserie mici în tăvi întinse. Se recomandă
preîncălzirea, şi utilizarea poziţiei a doua şi a treia ale
dispozitivului de ghidare. Acest mod este de asemenea
corespunzător pentru produsele de patiserie moi şi pentru
prăjiturile cu fructe (în acest caz, preparaţi doar pe o singură
poziţie).
Temperatura este în mod normal setată la minim în
comparaţie cu temperatura setată pentru prepararea prin
combinaţia radiatorului superior/inferior (vezi tabelul de
preparare a produselor de patiserie).
• Pot coapte simultan diferite tipuri de produse de patiserie
dacă temperatura necesară este cel puţin aceeaşi pentru
toate.
Prepararea produselor
de patiserie
14
PREPARAREA MÂNCĂRII
439124
Timpul de preparare poate varia, chiar şi pentru tăvile
egale. Când coaceţi simultan în tăvi diferite – pe două sau
trei poziţii, timpul de preparare pentru fi ecare tavă poate fi
diferit. Va trebui să scoateţi una dintre tăvi (în mod normal
va fi tava cea mai de sus).
Dacă este posibil, pregătiţi produsele de patiserie mici,
precum prăjiturelele cu aceeaşi grosime şi înălţime.
Produsele de patiserie se vor bronza inegal!
Când coaceţi mai multe tipuri de produse de patiserie
simultan, în cuptor se va forma o cantitate semnifi cativă
de abur, rezultată prin acumularea condensului pe uşa
cuptorului.
Sfaturi despre prepararea produselor de patiserie
Sunt produsele de patiserie gata?
Folosiţi un beţişor de lemn pentru a găuri produsul în vârf.
Când nu rămân urme de aluat atunci când scoateţi beţişorul,
produsul este gata. Închideţi cuptorul şi folosiţi căldura
acumulată rămasă.
Produsul de patiserie s-a stricat
Verifi caţi reţeta. Data viitoare, folosiţi mai puţin lichid. Urmaţi
instrucţiunile cu privire la timpul de amestecare /batere, în
special când folosiţi aparate electrocasnice mici.
Produsul de patiserie este prea deschis la culoare
Data viitoare, utilizaţi o tavă de culoare închisă, puneţi tava pe
o poziţie mai jos sau porniţi radiatorul inferior spre sfârşitul
procesului de preparare.
Produsul de patiserie cu umplutură umedă (ex. prăjitura cu
brânză) nu este coaptă complet
Data viitoare, reduceţi temperatura şi extindeţi timpul de
preparare.
Observaţii cu privire la tabelul de pregătire a produselor de
patiserie:
• Două valori sunt indicate pentru temperatură, joasă sau
înaltă. Iniţial, setaţi temperatura joasă; dacă produsul nu
este sufi cient de bronzat, data viitoare măriţi temperatura.
Timpul de preparare conţine date estimative şi pot varia
datorită unui număr de circumstanţe.
Valoarea imprimată cu litere bolduite din tabelul de
temperatură indică cel mai potrivit mod de operare pentru
un anumit tip de produs de patiserie.
Indicaţia * semnifi că că cuptorul trebuie preîncălzit
utilizând modul de operare selectat corespunzător.
Când utilizaţi hârtie pentru preparare, asiguraţi-vă că
rezistă la temperaturi ridicate.
15
439124
Tabel preparare produse de patiserie pentru modul de operare combinat cu radiator
superior şi inferior sau cu aer cald
Tipul produsului de pati-
serie
Dispozitiv
de ghi-
dare
(de jos)
Temperature
(°C)
Dispozitiv
de ghidare
(de jos)
Temperature
(°C)
Dispozitiv
de ghidare
Produse dulci
Chec, prăjitură ineluş 1 160-170 1 150-160 50-70
Prăjitură dreptunghiulară 1 160-170 1 150-160 55-70
Prăjitură coaptă în ta
rotundă
1 160-170 2 150-160 45-60
Plăcintă cu brânză 1 170-180 2 150-160 65-85
Prăjitură fructe, foietaj dulce 1 180-190 2 160-170 50-70
Prăjitură cu fructe cu cremă 1 170-180 2 160-170 60-70
Pandişpan* 1 170-180 2 150-160 30-40
Prăjitura îngheţată 2 180-190 2 160-170 25-35
Prăjitură cu fructe, aluat mixt 2 170-180 2 150-160 45-65
Prăjitură cu cireşe 2 180-200 2 150-160 35-60
Rulou pandişpan* 2 180-190 2 160-170 15-25
Prăjitură cu aluat dospit 2 160-170 2 150-160 25-35
Hefezopf (aluat dospit) 2 180-200 2 160-170 35-50
Tort 2 170-180 2 150-160 45-70
Plăcintă cu mere 2 180-200 2 170-180 40-60
Gogoşi preparate în cuptor 1 170-180 2 150-160 40-55
Foietaj cu chimen
Quche Lorraine 1 190-210 2 170-180 50-65
Pizza* 2 210-230 2 190-210 25-45
Pâine 2 190-210 2 170-180 50-60
Chifl ă* 2 200-220 2 180-190 30-40
Foietaj subţire
Prăjituri scurte * 2 160-170 2 150-160 15-25
Merengue * 2 160-170 2 150-160 15-28
Aluat dospit 2 180-190 2 170-180 20-35
Produse din aluat în foi 2 190-200 2 170-180 20-30
Choux (umplute cu cremă) 2 180-190 2 180-190 25-45
Sufl e
Sufl e de orez 1 190-200 2 180-190 35-50
Sufl e de brânză proaspătă 1 190-200 2 180-190 40-50
Produse de patiserie
îngheţate
Plăcintă cu mere, brânză 2 180-200 2 170-180 50-70
Plăcintă cu brânză 2 180-190 2 160-170 65-85
Pizza 2 200-220 2 170-180 20-30
Cartofi prăjiţi pentru cuptor* 2 200-220 2 170-180 20-35
Crochete 2 200-220 2 170-180 20-35
Notă: Numărul dispozitivului de ghidare se referă la grătarul pe care se aşează tăvile mici
sau tăvile rotunde şi tăvile întinse. Tăvile adânci nu trebuie introduse în primul dispozitiv
de ghidare.
16
439124
Tabelul pentru prepararea produselor de patiserie cu aer cald şi radiatorul inferior
Tip de foietaj Dispozitiv ghidare
(de jos)
Temperature (°C) Perioada (minute)
Plăcintă cu brânză (750g brânză) 2 150-160 65-80
Pizza * - aluat dospit 2 200-210 15-20
Quiche Loraine – aluat cu crus
subţire
2 180-200 35-40
Plăcintă de mere cu îngheţată
aluat dospit
2 150-160 35-40
Prăjitură cu fructe – aluat mixt 2 150-160 45-55
Plăcintă cu mere – foietaj 2 170-180 45-65
• Pentru prepararea cărnii, folosiţi cele 2 , moduri de
operare.
• Datele bolduite reprezintă cel mai corespunzător mod
de operare pentru un tip specifi c de carne.
• Când preparaţi carnea, se recomandă utilizarea fi ltrului
de grăsime.(în funcţie de model).
Sfaturi pentru utilizarea vaselor de gătit
• Carnea se poate pregăti în vase de email, vase de iena
(Pyrex), vase din argilă sau metal.
• Tăvile din inox sunt mai puţin corespunzătoare deoarece
refl ectă căldura.
• Dacă friptura este acoperită, va fi mai suculentă, şi
cuptorul nu se va murdări.
• Într-o tavă fără capac, friptura se va bronza mai repede.
Observaţii cu privire la prepararea cărnii
• Tabelul de preparare a cărnii indică temperaturile
recomandate, ghidarea/poziţia pe raft şi timpul de
preparare. Deoarece perioada de preparare depinde de
tipul, greutatea şi calitate cărnii, acestea trebuie reglate.
• Prepararea cărnii de porc, de pui şi a peştelui în cuptor
este economică doar dacă greutatea lor depăşeşte 1 kg.
• Când preparaţi carnea, adăugaţi lichide sufi ciente pentru
a preveni arderea în tavă a grăsimii şi a sucului provenite
din carne. Acest lucru înseamnă că în cazul timpului de
preparare mai lung, friptura trebuie verifi cată din când în
când, şi trebuie adăugat lichid.
• La jumătatea timpului de preparare, întoarceţi friptura, în
special dacă este preparată în tavă. Pentru rezultate mai
bune, începeţi programul de preparare la foc mic.
• Când pregătiţi bucăţi mai mari de carne, pe uşa
cuptorului se poate acumula condens. Acesta este un
fenomen natural care nu poate afecta funcţionarea
aparatului. După preparare, ştergeţi uşa şi sticla uşii.
• Pentru prevenirea acumulării de condens, nu lăsaţi
vasele să se răcească în cuptor.
Carne preparată /
friptă
17
439124
Tabel de pregătire a cărnii prin combinaţie radiator superior/inferior
Tip de carne Greutate
(g)
Ghidare
(de jos)
Tempera-
tura (°C)
Ghidare
(de jos)
Tempera-
tura (°C)
Perioada
(min.)
Carne de vită
Carne de vacă la cuptor 1000 2 190-210 2 180-190 100-120
Carne de vacă la cuptor 1500 2 190-210 2 170-180 120-150
Friptură de vacă, mediu 1000 2 200-210 2 180-200 30-50
Friptură vacă, bine
pregătită
1000 2 200-210 2 180-200 40-60
Carne de porc
Friptură de porc, incl.
şorici
1500 2 180-190 2 170-180 140-160
Burtă de porc 1500 2 190-200 2 170-180 120-150
Burtă de porc 2000 2 180-200 2 160-170 150-180
Ceafă 1500 2 190-200 2 160-170 120-140
Rulou de porc 1500 2 190-200 2 160-170 120-140
Cotlet 1500 2 180-200 2 160-170 100-120
Carne tocată (ruladă din
carne de porc)
1500 2 200-210 2 170-180 60-70
Carne de viţel
Ruladă din carne de viţel 1500 2 180-200 2 170-190 90-120
Friptură de viţel 1700 2 180-200 2 170-180 120-130
Miel
File de miel 1500 2 190-200 2 170-180 100-120
Friptură de oaie 1500 2 190-200 2 170-180 120-130
Vânat
File de iepure 1500 2 190-200 2 180-190 100-120
Friptură de căprioară 1500 2 190-200 2 170-180 100-120
Friptură de mistr 1500 2 190-200 2 170-180 100-120
Pui
Pui, întreg 1200 2 190-200 2 180-190 60-80
Pui 1500 2 190-200 2 180-190 70-90
Raţă 1700 2 180-190 2 160-170 120-150
Gâscă 4000 2 160-170 2 150-160 180-200
Curcan 5000 2 150-160 2 140-150 180-240
Peşte
Peşte întreg 1000 2 190-200 2 170-180 50-60
Sufl e de peşte 1500 2 180-200 2 150-170 50-70
Notă: Indicaţia se aplică tăvii adânci; tăvile mai mici trebuie aşezate pe grătarul introdus
pe primul dispozitiv de ghidare –
; primul – al doilea dispozitiv de – . (Tava adâncă nu
poate fi introdusă în primul dispozitiv de ghidare din capăt.
18
439124
Când preparaţi carnea pe grătar, trebuie să aveţi grijă.
Temperaturile ridicate şi radiatorul cu infraroşu încălzesc
grătarul şi alte părţi ale cuptorului; folosiţi mănuşi de
bucătărie de protecţie şi cleşti speciali pentru carne.
Grăsimea încinsă poate ţâşni din carnea străpunsă (ex. din
cârnaţi). Pentru a evita arsurile, folosiţi cleşti pentru carne.
Când preparaţi carnea la grătar, controlaţi acest procesul
tot timpul. Datorită temperaturii ridicate, carnea se poate
arde repede!
Nu lăsaţi copii în preajma grătarului.
Prăjirea cu radiatorul cu infraroşu este recomandată pentru
prepararea crocantă şi cu puţine grăsimi a cârnaţilor,
bucăţilor mari de carne şi peştelui la grătar (friptură,
cotlete, fi le de somon, etc.) sau pâinii prăjite, precum şi
bronzarea acestora.
Sfaturi de utilizare a funcţiei grill-ului
Când utilizaţi grill-ul, uşa cuptorului trebuie să fi e
întotdeauna închisă.
Tabelul de preparare pe grătar indică temperatura
recomandată, poziţia şi timpul de preparare. Deoarece
timpul de preparare depinde de tipul, calitatea, greutatea şi
calitatea cărnii, trebuie reglat.
Când pregătiţi carnea, se recomandă utilizarea fi ltrului de
grăsime (în funcţie de model).
Radiatorul cu infraroşu (mod de operare cu grill mare şi
grill) trebuie preîncălzit pentru cinci minute.
• Când gătiţi pe grătar, turnaţi ulei peste carne pentru a
preveni lipirea acesteia de grătar.
• Puneţi bucăţi subţiri de carne pe grătar şi introduceţi-l pe
poziţia a patra.
• Introduceţi tava, care în acest caz va servi drept ta
de picurare, pe prima şi a doua poziţie pentru a aduna
grăsimea şi sucul din carne.
Carnea la grătar trebuie întoarsa la jumătatea timpului de
preparare. Prăjiţi prima parte mai mult decât cealaltă.
Când pregătiţi bucăţi mari de carne pe grătar (pui, peşte),
introduceţi grătarul pe poziţia a doua şi tava de picurare pe
prima poziţie.
Bucăţile mai subţiri de carne trebuie întoarse o singură
dată, în timp ce cele groase trebuie întoarse de mai multe
ori. Folosiţi cleştii pentru carne pentru a întoarce carnea,
pentru a preveni pierderea sucului.
Carnea mai închisă la culoare se va bronza mai bine şi mai
repede decât carnea de porc sau viţel.
După utilizarea grill-ului, curăţaţi cuptorul şi accesoriile de
ecare dată pentru a preveni arderea murdăriei pe cuptor
la următoarea utilizare.
Grătar şi bronzare
19
439124
Tabel pregătire – Grill mare
Tip de mâncare Greutate
(g)
Poziţia
(de jos)
Tempera-
tura (°C)
Tempera-
tura (°C)
Perioada
(min)
Carne şi cârnaţi
4 antricoate de vită, în sânge 180g/buc. 4 240 - 14-16
4 antricoate de vită, mediu 4 240 - 16-20
4 antricoate de vită, bine prăjite 4 240 - 18-21
4 cotlete de porc 4 240 - 19-23
4 cotlete de viţel 4 240 - 20-24
4 fripturi de viţel 4 240 - 19-22
6 cotlete de miel 100g/buc. 4 240 - 15-19
8 cârnaţi 100g/buc. 4 240 - 11-14
3 bucăţi de ruladă de carne 200g/buc. 4 240 - 9-15
1/2 pui 600g 2 - 180-190 25 (1.parte)
20 (2.parte)
Peşte
Bucăţi de somn 600 3 240 - 19-22
4 păstrăvi 200g/buc. 2 - 170-180 45-50
Pâine prăjită
6 felii pâine albă / 4 240 - 1,5-3
4 felii pâine din făină mixtă / 4 240 - 2-3
Sandviş cu pâine prăjită / 4 240 - 3,5-7
Carne / pui*
Raţă* 2000 2 210 150-170 80-100
Pui* 1500 2 210-220 160-170 60-85
Friptură de porc 1500 2 - 150-160 90-120
Ceafă de porc 1500 2 - 150-160 120-160
Ruladă de porc 1000 2 - 150-160 120-140
Friptură de vacă / fi le de vacă 1500 2 - 170-180 40-80
Legume gratinate **
Conopidă, nap 750 2 - 210-230 15-25
Sparanghel 750 2 - 210-230 15-25
Notă: poziţia se referă la grătarul pe care aşezaţi carnea; la secţiunea carne/pui, poziţia se
referă la tava adâncă, în cazul puiului se referă la grătar.
Când pregătiţi carnea la tavă, asiguraţi-vă că există sufi cient lichid în tavă pentru a preveni
arderea cărnii; la aproximativ jumătate din timpul necesar de preparare, întoarceţi bucăţile de
carne. Când preparaţi carne pe grătar, introduceţi tava adâncă pe prima sau a doua poziţie;
astfel, aceasta va servi drept tavă de picurare (vezi sfaturi pentru prepararea cărnii la grătar).
Recomandări: Uscaţi păstrăvul cu un prosop de hârtie. Adăugaţi pătrunjel, sare şi usturoi în
abdomenul peştelui, ungeţi-l cu ulei în exterior şi puneţi-l pe grătar. Nu-l întoarceţi în timpul
prăjirii.
* Acest timp de carne poate fi preparat pe ţepuşă rotativă (vezi instrucţiunile pentru ţepuşa
rotativă).
** Legumele sunt mai întâi pregătite parţial şi acoperite cu sos béchamel şi brânză rasă. Folosiţi
tava de sticlă mică şi aşezaţi-o pe grătar.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Gorenje BO71SY2B Manualul proprietarului

Tip
Manualul proprietarului