Whirlpool AKPM 6580/IXL Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
RO32
SIGURANŢA DVS. ŞI A CELORLALŢI ESTE FOARTE IMPORTANTĂ
În acest manual şi pe aparat există avertizări importante referitoare la siguranţă, care trebuie citite şi respectate întotdeauna.
Toate avertizările privind siguranţa oferă detalii specifice despre riscul
potenţial existent şi indică ce este de făcut pentru a reduce riscul de
rănire, de deteriorare şi de şoc electric, care pot rezulta din folosirea
improprie a aparatului. Respectaţi cu stricteţe următoarele instrucţiuni:
- Aparatul trebuie să fie deconectat de la reţeaua electrică înainte de
a efectua orice operaţie de instalare.
- Instalarea şi întreţinerea trebuie să fie efectuate de către un
tehnician calificat, în conformitate cu instrucţiunile fabricantului şi
cu normele locale referitoare la siguranţă. Nu reparaţi şi nu înlocuiţi
nicio piesă a aparatului, dacă acest lucru nu este indicat în mod
expres în manualul de utilizare.
- Înlocuirea cablului de alimentare trebuie să fie efectuată numai de
un electrician calificat. Contactaţi un centru de service autorizat.
- Normele în vigoare impun ca aparatul să fie împământat.
- Cablul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a
conecta aparatul la reţeaua de alimentare cu energie electrică,
după ce a fost încastrat în mobilă.
- Pentru ca instalarea să fie conformă cu normele curente referitoare
la siguranţă, trebuie să se folosească un întrerupător multipolar cu
o distanţă minimă între contacte de 3 mm.
- Nu utilizaţi prize multiple în cazul în care cuptorul este prevăzut cu
un ştecher.
- Nu folosiţi prelungitoare.
- Nu trageţi de cablul de alimentare.
- După terminarea instalării, componentele electrice nu trebuie să
mai fie accesibile utilizatorului.
INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA
Acesta este simbolul de pericol, referitor la siguranţă, care vă avertizează despre riscurile potenţiale pentru utilizator şi
pentru celelalte persoane.
Toate avertizările referitoare la siguranţă sunt precedate de simbolul pentru pericol şi de următorii termeni:
PERICOL
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, va cauza leziuni grave.
AVERTIZARE
Indică o situaţie periculoasă care, dacă nu este evitată, ar putea cauza leziuni grave.
RO33
- Dacă suprafaţa plitei cu inducţie este crăpată, nu folosiţi plita şi
opriţi aparatul pentru a evita posibilitatea electrocutării (numai la
modelele cu inducţie).
- Nu atingeţi aparatul cu părţi umede ale corpului şi nu-l utilizaţi
când sunteţi desculţi.
- Acest aparat este proiectat în exclusivitate pentru a fi folosit drept
aparat electrocasnic pentru gătitul alimentelor. Orice altă utilizare
este interzisă (de ex. pentru încălzirea încăperilor). Producătorul nu-
şi asumă nicio responsabilitate pentru folosirea improprie sau
pentru reglarea incorectă a butoanelor.
- Acest aparat poate să fie folosit de copii cu vârste de minimum 8 ani
şi de persoane cu capacităţi fizice, senzoriale sau mintale reduse
sau fără experienţă şi cunoştinţe, dacă sunt supravegheate sau
instruite cu privire la utilizarea în siguranţă a aparatului şi înţeleg
riscurile implicate. Copiii nu trebuie să se joace cu aparatul.
Operaţiile de curăţare şi întreţinere nu trebuie să fie efectuate de
copiii nesupravegheaţi.
- Părţile accesibile ale aparatului se pot înfierbânta în timpul utilizării.
Copiii mici nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat şi trebuie să fie
supravegheaţi ca să nu se joace cu aparatul.
- Aparatul şi părţile sale accesibile se înfierbântă în timpul utilizării.
Trebuie avut grijă să se evite atingerea elementelor de încălzire.
Copiii cu vârste mai mici de 8 ani nu trebuie lăsaţi să se apropie de
aparat, decât dacă sunt supravegheaţi în permanenţă.
- În timpul utilizării şi după aceea, nu atingeţi rezistenţele sau
suprafeţele interioare ale aparatului, deoarece pot provoca arsuri.
Aveţi grijă ca aparatul să nu vină în contact cu cârpe sau cu alte
materiale inflamabile până când nu s-au răcit suficient toate
componentele.
- Când aţi terminat de gătit, aveţi grijă când deschideţi uşa
aparatului, lăsând aerul fierbinte sau aburii să iasă treptat, înainte
de a umbla în cuptor. Când uşa aparatului este închisă, aerul
fierbinte este evacuat prin deschiderea de deasupra panoului de
comandă. Nu blocaţi deschiderile de ventilare.
- Folosiţi mănuşi de bucătărie pentru a scoate tăvile şi accesoriile,
având grijă să nu atingeţi elementele de încălzire.
RO34
- Nu puneţi materiale inflamabile în aparat sau în apropierea sa. Dacă
aparatul este pus în funcţiune din greşeală, ar putea lua foc.
- Nu încălziţi şi nu gătiţi în aparat alimente în borcane sau în
recipiente sigilate. Presiunea care se dezvoltă în interior poate duce
la explozia borcanului, deteriorând aparatul.
- Nu folosiţi recipiente fabricate din materiale sintetice.
- Grăsimile şi uleiurile supraîncălzite se aprind uşor. Supravegheaţi
prepararea alimentelor cu multă grăsime şi mult ulei.
- Nu lăsaţi niciodată aparatul nesupravegheat în timpul deshidratării
alimentelor.
- Dacă folosiţi băuturi alcoolice când gătiţi (de ex. rom, coniac, vin),
reţineţi că alcoolul se evaporează la temperaturi ridicate. Prin
urmare, există riscul ca vaporii emanaţi de alcool să ia foc atunci
când vin în contact cu rezistenţa electrică.
- Nu folosiţi niciodată echipamente de curăţat cu aburi.
- Nu atingeţi cuptorul în timpul ciclului de piroliză. Nu lăsaţi copiii să
se apropie de cuptor în timpul ciclului de piroliză. Dacă în interiorul
cuptorului s-au scurs resturi de mâncare în cantitate mare, acestea
trebuie înlăturate înainte de pornirea ciclului de curăţare (doar la
cuptoarele cu funcţia piroliză).
- Folosiţi exclusiv sonda de temperatură recomandată pentru acest
cuptor.
- Nu utilizaţi substanţe de curăţare abrazive sau răzuitoare metalice
ascuţite pentru a curăţa uşa de sticlă a cuptorului; acestea pot
zgâria suprafaţa, ceea ce poate duce la spargerea sticlei.
- Înainte de a înlocui becul, asiguraţi-vă că aparatul este oprit pentru
a evita posibilitatea electrocutării.
- Nu utilizaţi folie de aluminiu pentru a acoperi alimentele din vasul
de gătit (numai în cazul cuptoarelor pentru care este furnizat un vas
de gătit).
- Folosiţi mănuşi de protecţie când efectuaţi toate operaţiunile de
despachetare şi instalare.
Casarea aparatelor electrocasnice
- Acest aparat este fabricat cu materiale reciclabile sau reutilizabile. Eliminaţi-l în conformitate cu normele locale referitoare
la eliminarea deşeurilor. Înainte de a-l arunca, tăiaţi cablul de alimentare.
- Pentru informaţii ulterioare referitoare la eliminarea, valorificarea şi reciclarea aparatelor electrocasnice, contactaţi
autorităţile locale competente, serviciul de eliminare a deşeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat aparatul.
RO35
După despachetarea aparatului, asiguraţi-vă că nu a fost deteriorat în timpul transportului şi că uşa cuptorului se închide corect.
În caz de probleme, contactaţi dealerul sau Serviciul de Asistenţă Tehnică. Pentru a evita stricăciunile, scoateţi cuptorul de pe
suportul de polistiren doar în momentul instalării.
PREGĂTIREA MOBILEI PENTRU ÎNCORPORARE
Mobilele de bucătărie aflate în contact cu cuptorul trebuie să fie rezistente la căldură (min. 90°C).
Executaţi toate operaţiunile de decupare a mobilei înainte de a introduce cuptorul şi înlăturaţi cu grijă toate aşchiile de
lemn şi rumeguşul.
După instalare, partea inferioară a cuptorului nu trebuie să mai fie accesibilă.
Pentru corecta funcţionare a aparatului, nu astupaţi deschiderea minimă dintre blatul de lucru şi marginea superioară a
cuptorului.
CONEXIUNILE ELECTRICE
Asiguraţi-vă că tensiunea electrică indicată pe plăcuţa cu datele tehnice ale aparatului corespunde cu tensiunea din reţea.
Plăcuţa cu datele tehnice se află pe marginea frontală a cuptorului (se vede când uşa este deschisă).
Înlocuirea cablului de alimentare (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) trebuie să fie efectuată numai de un electrician calificat.
Contactaţi un centru de service autorizat.
RECOMANDĂRI GENERALE
Înainte de utilizare:
- Scoateţi elementele de protecţie din carton, peliculele de protecţie şi etichetele adezive de pe accesorii.
- Scoateţi accesoriile din cuptor şi încălziţi-l la 200°C timp de circa o oră, pentru a elimina mirosul şi fumul materialelor
izolatoare şi al unsorii protectoare.
În timpul utilizării:
- Nu puneţi obiecte grele pe uşă, deoarece o pot deteriora.
- Nu vă sprijiniţi pe uşă şi nu atârnaţi nimic de mânerul uşii.
- Nu acoperiţi interiorul cuptorului cu folie de aluminiu.
- Nu turnaţi niciodată apă în cuptorul încins; stratul de email s-ar putea deteriora.
- Nu târâţi niciodată oale sau tăvi pe fundul cuptorului, deoarece se poate deteriora stratul de email.
- Asiguraţi-vă că firele electrice ale altor aparate nu ating părţile fierbinţi ale cuptorului şi nu se pot prinde în uşa acestuia.
- Nu expuneţi cuptorul la agenţi atmosferici.
Eliminarea ambalajului
Materialul de ambalaj este reciclabil 100 % şi este marcat cu simbolul reciclării ( ). Diferitele părţi ale ambalajului nu trebuie
aruncate la întâmplare, ci trebuie eliminate în conformitate cu normele stabilite de autorităţile locale.
Casarea produsului
- Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE privind deşeurile de echipamente electrice şi
electronice (DEEE).
- Asigurându-vă că acest produs este eliminat în mod corect, contribuiţi la prevenirea potenţialelor consecinţe negative
asupra mediului înconjurător şi sănătăţii persoanelor, consecinţe care ar putea fi provocate de aruncarea
necorespunzătoare la gunoi a acestui produs.
- Simbolul de pe produs sau de pe documentele care îl însoţesc indică faptul că acest aparat nu trebuie eliminat ca
deşeu menajer, ci trebuie predat la punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea echipamentelor electrice şi
electronice.
Recomandări pentru economisirea energiei
- Preîncălziţi cuptorul numai dacă aşa se specifică în tabelul de coacere sau în reţeta dvs.
- Folosiţi tăvi de copt închise la culoare, lăcuite sau emailate, pentru că absorb căldura mai bine.
- Opriţi cuptorul cu 10-15 minute înainte de încheierea duratei de preparare programate. Alimentele care au nevoie de o
preparare mai lungă vor continua oricum să se coacă.
INSTALAREA
RECOMANDĂRI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
RO36
- Acest cuptor, care este prevăzut pentru a veni în contact cu produse alimentare, este conform cu Regulamentul european
( ) nr. 1935/2004 şi a fost proiectat, construit şi comercializat în conformitate cu cerinţele de siguranţă din Directiva
2006/95/CE privind joasa tensiune (care înlocuieşte Directiva 73/23/CEE şi modificările ulterioare) şi cu cerinţele de
protecţie din Directiva 2004/108/CE privind compatibilitatea electromagnetică.
Cuptorul nu funcţionează:
Verificaţi să nu fie întrerupt curentul electric, iar cuptorul să fie conectat la reţeaua electrică.
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Uşa nu se deschide:
Opriţi cuptorul şi apoi porniţi-l din nou pentru a vedea dacă defecţiunea persistă.
Important: în timpul autocurăţării, uşa cuptorului nu se deschide. Aşteptaţi până când se deblochează automat (vezi
paragraful „Ciclul de curăţare a cuptoarelor cu funcţia piroliză”).
Dispozitivul de programare electronic nu funcţionează:
Dacă pe afişaj apare litera „ ” urmată de un număr, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat. În acest caz, indicaţi
numărul care urmează după litera „ .
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenţă Tehnică:
1. Încercaţi să rezolvaţi singuri problema, cu ajutorul recomandărilor din „Ghidul de remediere a defecţiunilor.
2. Opriţi şi puneţi din nou în funcţiune aparatul pentru a vedea dacă problema persistă.
Dacă problema persistă şi după controalele menţionate, contactaţi Serviciul de Asistenţă cel mai apropiat.
Indicaţi întotdeauna:
o scurtă descriere a defecţiunii;
tipul şi modelul exact al cuptorului;
numărul de service (numărul care se găseşte după cuvântul „Service” pe plăcuţa cu datele tehnice), situat pe marginea din
dreapta, în interiorul cuptorului (e vizibil când uşa cuptorului este deschisă). Numărul de service este indicat, de
asemenea, în foaia de garanţie;
adresa dvs. completă;
numărul dvs. de telefon.
Dacă sunt necesare orice fel de reparaţii, vă rugăm să contactaţi un Serviciu de Asistenţă Tehnică autorizat (pentru a avea
garanţia că se folosesc piese de schimb originale şi că reparaţiile vor fi executate corect).
Exteriorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi. Dacă, din greşeală, un asemenea produs intră în contact cu
aparatul, curăţaţi-l imediat cu o cârpă umedă.
Curăţaţi suprafeţele cu o cârpă umedă. Dacă sunt foarte murdare, adăugaţi în apă câteva picături de detergent pentru
vase. Ştergeţi cu o cârpă uscată.
Interiorul cuptorului
IMPORTANT: nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea lor poate duce la
deteriorarea suprafeţelor emailate şi a sticlei uşii cuptorului.
După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald, pentru a înlătura
murdăria depusă şi petele cauzate de resturile de mâncare (de ex. alimente cu conţinut ridicat de zahăr).
Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului.
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
GHIDUL DE REMEDIERE A DEFECŢIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENŢĂ TEHNICĂ
CURĂŢAREA
AVERTIZARE
- Nu folosiţi niciodată echipamente de curăţat cu aburi.
- Curăţaţi cuptorul numai când este rece şi poate fi atins.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
RO37
Curăţaţi geamul uşii cu un detergent lichid adecvat. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita curăţarea (vezi
ÎNTREŢINEREA).
Rezistenţa superioară a grillului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele) pentru a curăţa partea de
sus a cuptorului.
Atenţie: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) şi cu o durată lungă de
preparare, se poate forma condens pe interiorul uşii şi în jurul garniturii. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi interiorul uşii
cu o cârpă sau cu un burete.
Accesoriile:
Puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, imediat după utilizare, mânuindu-le cu mănuşi de bucătărie
dacă sunt încă fierbinţi.
Resturile de mâncare se pot îndepărta uşor cu o perie sau cu un burete.
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului (dacă
există):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru cuptor, care ar
putea deteriora suprafaţa catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
Lăsaţi cuptorul să funcţioneze în gol la o temperatură de 200°C timp de circa o oră, cu funcţia „Convecţie
După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
Ciclul de curăţare a cuptoarelor cu funcţia piroliză (dacă există):
Prin intermediul acestei funcţii, depunerile de murdărie existente în interiorul cuptorului sunt arse la o temperatură de aprox.
500°C şi sunt transformate într-o cenuşă care poate fi înlăturată uşor, cu o cârpă umedă, după răcirea cuptorului. Nu activaţi
funcţia de autocurăţare după fiecare utilizare, ci doar atunci când cuptorul este foarte murdar sau când emană fum şi mirosuri
neplăcute în faza de preîncălzire sau de preparare a alimentelor.
În cazul în care cuptorul este instalat sub o plită, asiguraţi-vă că în timpul ciclului de autocurăţare (piroliză), arzătoarele cu
gaz sau arzătoarele electrice sunt oprite.
Accesoriile trebuie scoase din aparat înainte de a activa piroliza.
Pentru a obţine rezultate optime când curăţaţi uşa, eliminaţi depunerile de dimensiuni mai mari cu un burete umed,
înainte de a utiliza funcţia de piroliză.
Aparatul este dotat cu două 2 funcţii pirolitice:
1. Ciclul economic (PYRO EXPRESS/ECO): consumul se reduce cu circa 25 % faţă de ciclul pirolitic standard. Activaţi-l la
intervale regulate (după ce aţi gătit carne de 2-3 ori consecutiv).
2. Ciclul standard (PYRO): garantează curăţarea eficientă a unui cuptor foarte murdar.
În orice caz, după un anumit număr de utilizări şi în funcţie de gradul de murdărie, un mesaj care apare pe afişajul
cuptorului vă recomandă să efectuaţi un ciclu de autocurăţare.
Atenţie: în timpul funcţiei de piroliză, uşa cuptorului rămâne blocată şi este imposibil să fie deschisă până când
temperatura din interior nu ajunge la un nivel de siguranţă acceptabil.
SCOATEREA UŞII
Pentru a scoate uşa:
1. Deschideţi uşa în întregime.
2. Ridicaţi cele două dispozitive de oprire şi împingeţi-le în faţă până se opresc (fig. 1).
3. Închideţi uşa cât mai mult (A), ridicaţi-o (B) şi rotiţi-o (C) până când se deblochează (D) (fig. 2).
AVERTIZARE
- Nu atingeţi cuptorul în timpul ciclului de piroliză.
- Nu lăsaţi copiii să se apropie de cuptor în timpul ciclului de piroliză.
ÎNTREŢINEREA
AVERTIZARE
- Folosiţi mănuşi de protecţie.
- Executaţi operaţiunile indicate doar după ce cuptorul s-a răcit.
- Deconectaţi aparatul de la reţeaua electrică.
RO38
Pentru a monta la loc uşa:
1. Introduceţi balamalele în locaşurile lor.
2. Deschideţi uşa în întregime.
3. Coborâţi cele două dispozitive de oprire.
4. Închideţi uşa.
DEPLASAREA REZISTENŢEI SUPERIOARE (NUMAI LA UNELE MODELE)
1. Scoateţi grătarele laterale de susţinere a accesoriilor (Fig. 3).
2. Trageţi puţin în faţă rezistenţa (Fig. 4) şi coborâţi-o (Fig. 5).
3. Pentru a pune la loc rezistenţa, ridicaţi-o, trageţi-o puţin către dvs., având grijă să se sprijine pe suporturile laterale.
ÎNLOCUIREA BECULUI
Pentru a înlocui becul posterior (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Deşurubaţi capacul becului (Fig. 6), înlocuiţi becul (consultaţi nota despre tipul becului) şi înşurubaţi la loc capacul
becului.
3. Conectaţi din nou cuptorul la reţeaua electrică.
Pentru a înlocui becul lateral (dacă există):
1. Deconectaţi cuptorul de la reţeaua electrică.
2. Scoateţi grătarele laterale de susţinere a accesoriilor, dacă există (Fig. 3).
3. Folosind o şurubelniţă ascuţită drept pârghie, scoateţi capacul becului (Fig. 7).
4. Înlocuiţi becul (consultaţi nota pentru tipul becului) (Fig. 8).
5. Puneţi la loc capacul becului şi împingeţi-l cu putere până când se fixează (Fig. 9).
6. Montaţi la loc grătarele laterale de susţinere a accesoriilor.
7. Conectaţi din nou aparatul la reţeaua electrică.
Atenţie:
- Folosiţi numai becuri cu incandescenţă de 25-40 W/230 V tip E-14, T300°C sau becuri cu halogen de 20-40 W/230 V tip G9,
T300°C.
- Becul folosit la acest aparat este proiectat special pentru aparate electrice şi nu este destinat iluminatului unei încăperi
dintr-o gospodărie (Regulamentul (CE) nr. 244/2009 al Comisiei).
- Becurile sunt disponibile la Serviciul nostru de Asistenţă Tehnică.
IMPORTANT:
- Dacă folosiţi becuri cu halogen, nu le atingeţi cu mâinile neprotejate, deoarece amprentele digitale le pot
deteriora.
- Nu folosiţi cuptorul până ce capacul becului nu a fost pus la loc.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9
RO39
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE
1. Panoul de comandă
2. Rezistenţa superioară/grill
3. Ventilatorul pentru răcire (nu este vizibil)
4. Plăcuţa cu datele tehnice (nu trebuie înlăturată)
5. Becul
6. Ventilatorul
7. Rotisorul (dacă există)
8. Rezistența electrică inferioară (ascunsă)
9. Uşa
10. Poziţia nivelurilor (numărul de niveluri este indicat pe partea frontală a cuptorului)
11. Peretele posterior
Atenţie:
- În timpul coacerii, e posibil ca ventilatorul de răcire să se activeze din când în când pentru a reduce
consumul de energie.
- La sfârșitul coacerii, ventilatorul poate continua să funcționeze încă o perioadă de timp după oprirea
cuptorului.
- Dacă se deschide uşa în timpul coacerii, rezistenţele se dezactivează.
ACCESORIILE DIN DOTARE
A. GRĂTAR METALIC: se foloseşte pentru a găti alimentele sau ca suport pentru cratiţe, forme pentru
prăjituri sau alte vase de gătit adecvate pentru cuptor.
B. TAVĂ PENTRU SCURGEREA GRĂSIMII: se foloseşte poziţionată sub grătarul metalic pentru a aduna
grăsimea sau ca tavă de cuptor pentru a găti carne, peşte, legume, lipii etc.
Numărul de accesorii poate varia în funcţie de modelul achiziţionat.
ACCESORIILE CARE NU FAC PARTE DIN DOTARE
Se pot cumpăra separat alte accesorii de la Serviciul de Asistenţă Tehnică.
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
Fig. A Fig. B
RO40
INTRODUCEREA GRĂTARELOR METALICE ŞI A ALTOR ACCESORII ÎN CUPTOR
Grătarul metalic și celelalte accesorii sunt prevăzute cu un mecanism de blocare pentru a împiedica
demontarea accidentală.
1. Introduceţi grătarul orizontal, cu partea ridicată „A” orientată în sus (Fig. 1).
2. Înclinați grătarul metalic odată ce intră în poziția de blocare „B” (Fig. 2).
3. Readuceți grătarul metalic în poziția orizontală și împingeți-l complet până în poziția „C” (Fig. 3).
4. Pentru a scoate grătarul metalic, procedaţi în mod invers.
Celelalte accesorii, cum ar fi tava pentru scurgerea grăsimii şi tava de copt, se introduc exact în acelaşi mod.
Proeminenţa prezentă pe partea plană permite blocarea acestuia.
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
1. Butonul de selectare a funcţiilor
2. Buton programare durată de coacere
3. Butonul termostatului
Atenţie: butoanele sunt la nivelul panoului. Apăsaţi pe mijlocul butoanelor, pentru a le face să iasă
din locaşul lor.
4. Ledul termostatului
CUM SE UTILIZEAZĂ CUPTORUL
Rotiţi butonul de selectare a funcţiilor până la funcţia dorită.
Becul cuptorului se aprinde.
Rotiţi butonul termostatului, în sens orar, până la temperatura dorită.
Luminiţa indicatoare a termostatului se aprinde şi se va stinge din nou când cuptorul ajunge la
temperatura selectată.
La terminarea coacerii rotiţi butoanele pe poziţia „0”.
Fig. 1
Fig. 2 Fig. 3
1 32 4
RO41
DISPOZITIV PENTRU PROGRAMAREA DURATEI DE COACERE
Acest selector permite reglarea unei durate de coacere de la 1 la 120 de minute.
Pentru a seta durata, după selectarea funcţiei de coacere dorite, rotiţi complet butonul
în sens orar, apoi rotiţi-l în direcţia inversă, până la durata de coacere dorită. La
terminarea duratei de coacere setate, cuptorul se stinge, iar selectorul rămâne pe
poziţia „0”.
Pentru utilizarea cuptorului în modalitatea manuală, adică fără a programa o durată
de coacere, asiguraţi-vă că selectorul de programe este poziţionat pe simbolul „ ” .
ATENŢIE: Când butonul de programare e poziţionat pe „0”, cuptorul nu se aprinde.
Pentru a porni cuptorul, poziţionaţi selectorul pe simbolul ” sau setaţi o durată de
coacere.
RO42
TABELUL DE DESCRIERE A FUNCŢIILOR
BUTON PENTRU FUNCŢII
OPRIT Pentru a întrerupe prepararea şi a opri cuptorul.
BEC Pentru a aprinde/stinge becul din cuptor.
CONVENŢIONAL
Pentru a găti orice fel de mâncare, pe un singur nivel. Utilizaţi nivelul 3.
Preîncălziţi cuptorul la temperatura dorită. Luminiţa indicatoare a
termostatului se stinge în momentul în care cuptorul este pregătit şi se pot
introduce alimentele.
CONVECŢIE
Pentru a găti carne şi plăcinte cu umpluturi lichide (sărate sau dulci), pe un
singur nivel. Această funcție asigură o bază și un topping uniform, auriu și
crocant. Utilizaţi nivelul 3. Se recomandă să preîncălziţi cuptorul înainte de
a introduce alimentele.
GRILL
Pentru a prepara la grătar antricoate, frigărui şi cârnaţi, pentru a gratina
legume şi pentru a prăji pâine. Se recomandă să poziţionaţi alimentele pe
nivelul 4 sau 5. Când frigeţi carnea la grătar, utilizaţi tava pentru scurgerea
grăsimii pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării. Poziţionaţi-o
pe nivelul 3 sau 4, adăugând aprox. jumătate de litru de apă. Preîncălziţi
cuptorul timp de 3-5 min.În timpul coacerii, uşa cuptorului trebuie să
rămână închisă.
TURBO GRILL
Pentru a frige bucăţi mari de carne (pulpe, muşchi de vită, carne de
pasăre). Poziţionaţi alimentele pe nivelurile din mijloc. Se recomandă să
utilizaţi tava pentru scurgerea grăsimii pentru a colecta zeama rezultată în
urma preparării. Poziţionaţi-o pe nivelul 1 sau 2, adăugând aprox. jumătate
de litru de apă. Se recomandă să întoarceţi carnea în timpul coacerii,
pentru a obţine o rumenire uniformă pe ambele părţi. Nu este necesar să
preîncălziţi cuptorul. În timpul coacerii, uşa cuptorului trebuie să rămână
închisă.
DECONGELARE
Pentru a accelera decongelarea alimentelor. Poziţionaţi alimentele pe
nivelul din mijloc. Se recomandă să lăsaţi alimentele în ambalajul lor
pentru a evita deshidratarea suprafeţei.
TURBOVENTILATOR
Pentru a găti simultan pe maxim două niveluri alimente, chiar şi diferite,
care necesită aceeaşi temperatură de preparare (de ex.: peşte, legume,
prăjituri). Funcţia permite să se gătească fără ca mirosurile să treacă de la
un aliment la altul. Se recomandă să se utilizeze al 3-lea nivel pentru a găti
pe un singur ghidaj. Pentru a găti pe două niveluri, utilizați nivelurile 1 și 4.
Se recomandă să preîncălziţi cuptorul înainte de a introduce alimentele.
REZISTENŢĂ
INFERIOARĂ
Utilizaţi această funcţie după coacere pentru a rumeni partea inferioară a
preparatului. Se recomandă să aşezaţi mâncarea pe nivelul 1/2. Funcţia
poate fi utilizată şi pentru preparare lentă, de pildă a tocăniţelor de
legume şi carne; în acest caz, folosiţi nivelul 3. Nu este necesar să
preîncălziţi cuptorul.
RO43
TABELE DE COACERE
Reţetă Funcţie Preîncălzire Nivel
(numărat
de jos în
sus)
Temp.
(°C)
Dura
(min.)
Accesorii şi note
Torturi dospite
Da 3 150-175 35-90
Formă de prăjituri pe grătar
metalic
Da 1-4 150-170 30-90
Nivel 4: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Nivel 1: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Plăcinte
umplute
(prăjitură cu
brânză, ştrudel,
plăcintă cu
mere)
Da 3 150-190 30-85
Tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt sau
formă de prăjituri pe grătar
metalic
Da 1-4 150-190 35-90
Nivel 4: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Nivel 1: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Biscuiţi/
Tarte mici
Da 3 160-175 20-45
Tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Da 1-4 150-175 20-45
Nivel 4: grătar metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Profiteroluri
Da 3 175-200 30-40
Tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Da 1-4 170-190 35-45
Nivel 4: tavă de cuptor pe
grătar metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Bezele
Da 3 100 110-150
Tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Da 1-4 100 130-150
Nivel 4: tavă de cuptor pe
grătar metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
ine/Pizza/
Lipie
Da 3 190-250 12-50
Tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Da 1-4 190-250 25-50
Nivel 4: tavă de cuptor pe
grătar metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Pizza congelată
Da 3 250 10-15
Nivel 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt sau
grătar metalic
Da 1-4 250 10-20
Nivel 4: tavă de cuptor pe
grătar metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
RO44
Plăcinte picante
(plăcintă cu
legume, quiche
lorraine)
Da 3 175-200 35-55
Formă de prăjituri pe grătar
metalic
Da 1-4 175-190 45-60
Nivel 4: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Nivel 1: formă de prăjituri pe
grătar metalic
Vol-au-vent/
Pateuri din aluat
de foietaj
Da 3 175-200 20-30
Tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Da 1-4 175-200 25-45
Nivel 4: tavă de cuptor pe
grătar metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii/tavă de copt
Lasagna/Paste
făinoase la
cuptor/
Cannelloni/
Budinci
Da 3 200 45-55
Tavă de cuptor pe grătar
metalic
Miel/Viţel/Vită/
Porc 1 kg
Da 3 200 80-110
Tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Pui/Iepure/Raţă
1kg
Da 3 200 50-100
Tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Curcan/
Gâscă 3 kg
Da 2 200 80-130
Tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Peşte la cuptor/
în papiotă (file,
întreg)
Da 3 175-200 40-60
Tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Legume
umplute (roşii,
dovlecei, vinete)
Da 2 175-200 50-60
Tavă de cuptor pe grătar
metalic
Pâine prăjită Da 5 200 2-5 Grătar metalic
Fileuri/bucăţi de
peşte
Da 5 200 20-30
Nivel 4: grătar metalic
(întoarceţi alimentele la
jumătatea coacerii)
Nivel 3: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Cârnaţi/Frigărui/
Cotlete/
Hamburgeri
Da 5 200 30-40
Nivel 5: grătar metalic
(întoarceţi alimentele la
jumătatea coacerii)
Nivel 4: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Reţetă Funcţie Preîncălzire Nivel
(numărat
de jos în
sus)
Temp.
(°C)
Dura
(min.)
Accesorii şi note
RO45
* Durata de coacere este aproximativă. În funcţie de preferinţele personale, alimentele pot fi scoase din
cuptor mai devreme sau mai târziu.
Friptură de pui
1-1,3 kg
- 2 200 55-70
Nivel 2: grătar metalic (dacă
este necesar, întoarceţi
alimentele după ce au trecut
două treimi din durata de
coacere)
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii, cu apă
Muşchi de vită în
sânge 1 kg
- 3 200 35-45
Tavă de cuptor pe grătar
metalic (dacă este necesar,
întoarceţi alimentele după ce
au trecut două treimi din
durata de coacere)
Pulpă de miel/
But
- 3 200 60-90
Tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic (dacă este
necesar, întoarceţi alimentele
după ce au trecut două treimi
din durata de coacere)
Cartofi copţi - 3 200 45-55
Tavă pentru scurgerea
grăsimii / tavă pentru prăjituri
(întoarceţi alimentele după ce
au trecut două treimi din
durata de coacere, dacă este
necesar)
Legume
gratinate
- 3 200 20-30
Tavă de cuptor pe grătar
metalic
Lasagna şi carne Da 1-4 200 50-100*
Nivel 4: tavă de cuptor pe
grătar metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Carne şi cartofi Da 1-4 200 45-100*
Nivel 4: tavă de cuptor pe
grătar metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Peşte şi legume Da 1-4 175 30-50*
Nivel 4: tavă de cuptor pe
grătar metalic
Nivel 1: tavă pentru scurgerea
grăsimii sau tavă de cuptor pe
grătar metalic
Reţetă Funcţie Preîncălzire Nivel
(numărat
de jos în
sus)
Temp.
(°C)
Dura
(min.)
Accesorii şi note
RO46
Cum se citeşte tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia optimă de utilizat pentru diferite alimente care pot fi gătite pe unul sau mai multe
niveluri în acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul când alimentele sunt introduse în cuptor,
fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de coacere
au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început,
folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite suficient, treceţi la valori mai
mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare şi tăvi de prăjituri şi de copt din metal de culoare
închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere
se vor prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi recomandările din tabelul de coacere în
ceea ce priveşte alegerea accesoriilor (din dotare) care urmează a fi puse pe diferite niveluri.
Gătitul unor alimente diferite în acelaşi timp
Folosind funcţia „TURBOVENTILATOR” puteţi găti simultan, pe mai multe niveluri, alimente diferite care
necesită aceeaşi temperatură de coacere (de exemplu: peşte şi legume). Scoateţi alimentele care necesită
o durată de coacere mai scurtă şi lăsaţi în cuptor alimentele care au nevoie de un timp de preparare mai
lung.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia „Convenţional” numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri
din metal de culoare închisă şi puneţi-le întotdeauna pe grătarul din dotare. Pentru a găti pe mai
multe niveluri, selectaţi funcţia „Turboventilator” şi puneţi formele de prăjituri în zigzag pe grătare
pentru a favoriza circulaţia aerului cald.
- Pentru a verifica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în partea cea mai
înaltă a prăjiturii. Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi forme de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea
să nu crească uniform pe margini.
- Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coacerii, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de
asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (prăjitură cu brânză sau plăcinte cu fructe) folosiţi funcţia
„CONVECŢIE”. Dacă baza prăjiturii este prea umedă, folosiţi un nivel inferior şi presăraţi la baza
prăjiturii pesmet sau biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o
veţi găti. Când preparaţi fripturi, adăugaţi supă de carne în tavă, stropind carnea în timpul gătitului
pentru a obţine un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă
10-15 minute sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu grosime egală pentru a obţine o
preparare uniformă. Bucăţile foarte groase de carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru a
evita arderea cărnii la exterior, îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul metalic la un nivel mai
coborât. Întoarceţi carnea după ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă
în ea, direct sub grătarul pe care este pusă carnea. Completaţi cu apă când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Folosiţi acest accesoriu pentru a găti uniform bucăţi mari de carne şi de pui. Introduceţi carnea pe tija
rotisorului, legând-o cu o sfoară dacă este carne de pui şi verificaţi să fie bine fixată înainte de a introduce
tija în locaşul din peretele frontal al cuptorului şi de a o sprijini în suportul respectiv. Pentru a evita
producerea de fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă să puneţi pe primul nivel o tavă pentru
scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea. Tija rotisorului are un mâner de plastic, care trebuie
scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea pentru a scoate
alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile pentru ca baza pizzei să fie crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut
două treimi din durata de coacere.
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ŞI SUGESTII
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Whirlpool AKPM 6580/IXL Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului