Whirlpool ARC 2150 WST Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului

Acest manual este potrivit și pentru

149
INSTRUCÞIUNI DE FOLOSIRE
ÎNAINTE DE A FOLOSI FRIGIDERUL PENTRU
VINURI
RECOMANDÃRI PENTRU PROTECÞIA
MEDIULUI ÎNCONJURÃTOR
MÃSURI DE PRECAUÞIE ªI RECOMANDÃRI
GENERALE
INTRODUCERE DESPRE VIN
PUNEREA ÎN FUNCÞIUNE A PRODUSULUI
CURÃÞAREA ªI ÎNTREÞINEREA
GHID DE DETECTARE A DEFECÞIUNILOR
SERVICIUL DE ASISTENÞÃ TEHNICÃ
INSTALAREA
31102004RO.fm Page 149 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
150
ÎNAINTE DE A FOLOSI FRIGIDERUL PENTRU
VINURI
Produsul pe care l-aþi cumpãrat este un wine
cellar (un frigider-pivniþã sau frigider pentru
vinuri), produs profesional destinat în
exclusivitate pentru conservarea vinurilor.
Pentru a utiliza cât mai bine aparatul, vã
invitãm sã citiþi cu atenþie instrucþiunile de
utilizare, în care veþi gãsi descrierea
produsului ºi recomandãri utile pentru
conservarea vinurilor.
Pãstraþi aceastã broºurã pentru a o
consulta ºi pe viitor.
1.
Dupã despachetarea aparatului, asiguraþi-
vã cã uºa se închide perfect.
Eventualele defecþiuni vor trebui comunicate
vânzãtorului în termen de 24 de ore.
2. Aºteptaþi cel puþin douã ore înainte de a
pune în funcþiune aparatul, pentru a lãsa
timp circuitului de rãcire sã devinã
perfect eficient.
3.
Asiguraþi-vã ca instalarea ºi racordarea
electricã sã fie efectuate de cãtre un tehnician
calificat, în conformitate cu instrucþiunile
fabricantului ºi cu normele locale în vigoare.
RECOMANDÃRI PENTRU PROTECÞIA
MEDIULUI ÎNCONJURÃTOR
1. Ambalajul
Materialul de ambalaj este reciclabil 100% ºi
este marcat cu simbolul reciclãrii.
Pentru aruncarea acestuia respectaþi
dispoziþiile locale.
Materialele de ambalare (saci de plastic, bucãþi
de polistiren etc.) nu trebuie þinute la îndemâna
copiilor întrucât reprezintã o potenþialã sursã
de pericol.
2. Aruncarea la gunoi
Produsul a fost realizat cu material reciclabil.
Acest aparat este marcat în conformitate cu
Directiva Europeanã 2002/96/CE referitoare la
Deºeurile de Echipament Electric ºi Electronic
(Waste Electrical and Electronic Equipment -
WEEE).
Asigurându-se acest produs este eliminat în
mod corect, utilizatorul contribuie la prevenirea
potenþialelor consecinþe negative asupra
mediului înconjurãtor ºi sãnãtãþii persoanelor.
Simbolul de pe produs, sau de pe
documentele care însoþesc produsul, indicã
faptul cã acesta nu poate fi aruncat împreunã
cu deºeurile menajere, ci trebuie predat la
punctul de colectare corespunzãtor, pentru
reciclarea aparatelor electrice ºi electronice.
Când aruncaþi aparatul, faceþi-l inutilizabil prin
tãierea cablului de alimentare ºi prin
înlãturarea uºilor ºi a rafturilor, astfel încât
copiii sã nu poatã pãtrunde cu uºurinþã în
interiorul produsului.
Aruncaþi aparatul respectând normele locale
pentru eliminarea deºeurilor ºi predaþi-l la
centrele specializate de reciclare; nu îl lãsaþi
nesupravegheat nici mãcar câteva zile, deoarece
reprezintã o sursã de pericol pentru copii. Pentru
informaþii mai detaliate privind eliminarea,
valorificarea ºi reciclarea acestui produs, vã
rugãm contactaþi administraþia localã, serviciul
de eliminare a deºeurilor menajere sau
magazinul de unde aþi cumpãrat produsul.
3. Declaraþie de conformitate
Acest aparat a fost proiectat, construit ºi
comercializat în conformitate cu:
- normele de siguranþã din Directiva Joasã
tensiune 73/23/CEE;
- cerinþele de protecþie din Directiva
EMC 89/336/CEE,
modificatã de Directiva 93/68/CEE.
Siguranþa electricã a produsului este asiguratã
doar când este conectat corect la o instalaþie
eficientã de împãmântare, conformã cu
normele legale.
31102004RO.fm Page 150 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
151
MÃSURI DE PRECAUÞIE ªI RECOMANDÃRI
GENERALE
Folosiþi
frigiderul-pivniþã
în exclusivitate
pentru conservarea vinurilor ºi nu introduceþi
înãuntru nici un fel de alimente.
Aveþi grijã nu acoperiþi sau sã nu astupaþi
orificiile de ventilare ale aparatului.
Pentru evitarea riscului de sufocare ºi de a
rãmâne blocaþi, nu permiteþi copiilor sã se
joace sau sã se ascundã în interiorul
aparatului.
Înainte de a efectua orice operaþie de
întreþinere sau de curãþare, scoateþi
ºtecherul din priza de curent sau deconectaþi
aparatul de la reþeaua electricã.
Cablul de alimentare poate fi înlocuit doar de
cãtre o persoanã autorizatã.
Nu conservaþi în interiorul aparatului
substanþe explozive.
În timpul deplasãrii aparatului, aveþi grijã sã
nu deterioraþi podeaua (de ex. parchetul).
Nu folosiþi prelungitoare sau adaptoare
multiple.
Aparatul nu trebuie folosit de copii de vârstã
micã sau de persoane cu handicap, fãrã
control.
Nu deterioraþi circuitul fluidului de rãcire.
Nu utilizaþi aparate electrice în interiorul
compartimentelor aparatului în care se
pãstreazã alimentele congelate, dacã nu
sunt de tipul recomandat de constructor.
Plasaþi produsul într-o încãpere uscatã ºi
bine ventilatã. Aparatul este proiectat pentru
a funcþiona în încãperi în care temperatura
este cuprinsã în urmãtoarele intervale, care,
la rândul lor, depind de clasa climaticã
indicatã pe plãcuþa cu datele tehnice: s-ar
putea ca produsul sã nu funcþioneze corect
dacã e lãsat pe o perioadã mai lungã de timp
la o temperaturã superioarã sau inferioarã
intervalului prevãzut.
Important:
În cazul în care se introduc cantitãþi mari de
vin, pot trece mai multe zile înainte sã se
atingã o temperaturã constantã.
Atenþie! Temperatura de conservare nu
trebuie sã scadã niciodatã sub +6°C.
În timpul funcþionãrii produsului, pe peretele
compartimentului se formeazã picãturi de
apã sau cristale de gheaþã. Acest lucru
depinde de funcþionarea aparatului. Nu e
nevoie sã rãzuiþi gheaþa sau sã ºtergeþi
picãturile de apã. Peretele posterior se
dezgheaþã automat. Apa rezultatã din
dezgheþare este îndreptaautomat spre un
orificiu de evacuare, iar de aici se
acumuleazã într-un recipient de unde se
evaporã.
Grãtarele de lemn permit o pãstrare
ordonatã a sticlelor. Greutatea maximã care
poate fi susþinutã de fiecare raft e de 40 Kg.
De avut în vedere când aºezaþi sticlele
Puneþi sticlele în poziþie centralã pe grãtar.
Când închideþi uºa, aveþi grijã ca sticlele sã
nu atingã uºa de sticlã.
Atenþie: conservaþi vinurile cu un conþinut
ridicat de alcool doar închise ermetic ºi în
poziþie verticalã.
Din cauza circulaþiei aerului în frigider, se
formeazã zone cu temperaturi diferite:
Zonele cele mai reci sunt cele de lângã
peretele posterior, iar cele mai calde sunt
cele de lângã sticla uºii.
Conservaþi întotdeauna fãrã ambalaj vinurile
îmbuteliate, nu în lãdiþe sau în cutii de
carton.
Cantitatea recomandatã de sticle de 0,75 l,
de tip bordelez, e urmãtoarea:
- h 1400: numãrul de sticle este 88;
- h 1600: numãrul de sticle este 101;
- h 1800: numãrul de sticle e 119.
Structura produsului poate oricum sã susþinã
urmãtoarele încãrcãturi:
- h 1400: numãrul MAX de sticle e 101;
- h 1600: numãrul MAX de sticle e 121;
- h 1800: numãrul MAX de sticle e 137.
Clasa
climaticã
T. Camerei
(°C)
T. Camerei (°F)
SN De la 10 la 32 De la 50 la 90
N De la 16 la 32 De la 61 la 90
ST De la 18 la 38 De la 64 la 100
T De la 18 la 43 De la 64 la 110
31102004RO.fm Page 151 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
152
INTRODUCERE DESPRE VIN
Conservarea vinurilor
Dupã cum se ºtie, vinul poate fi conservat în timp:
dacã sunt pãstrate într-un loc corespunzãtor,
vinurile albe pot fi conservate aproximativ doi ani
dupã data culesului, dar e de preferat oricum sã
fie consumate în cursul primului an. Vinurile roºii
uºoare pot fi conservate, în schimb, pânã la doi
ani, în timp ce unele vinuri roºii corpolente pot
rezista zece ani, iar cele preparate din stafide pot
rezista chiar ºi douãzeci de ani.
Când cumpãraþi o sticlã de vin puneþi-o imediat
în pivniþã sau într-un alt loc corespunzãtor.
În procesul care duce de la cultivarea strugurilor
la coacerea acestora ºi apoi la culegere ºi
vinificare, sunt determinanþi trei factori: lumina,
umiditatea aerului ºi temperatura ambiantã.
Pentru ca gustul vinului ajungã la o învechire
deplinã ºi pentru a menþine aroma plãcutã a
vinului, e necesarã perfecta sa conservare prin
interacþiunea acestor trei factori.
Locul de conservare
Nu toatã lumea dispune de o încãpere la subsol
care poatã fi transformatã în pivniþã. Doar de
curând tehnologia a reuºit sã furnizeze un
înlocuitor eficace pentru pivniþa clasicã.
Frigiderul-pivniþã (Wine Cellar) pe care l-aþi
cumpãrat este un aparat special studiat pentru
a conþine ºi a conserva în mod corect vinurile. În
interiorul sãu nu se conservã fructe, legume ºi
cutii cu bãuturi, ci doar sticlele dv. preferate de
vin. Astfel, chiar dacã nu dispuneþi de o pivniþã,
e posibil sã lãsaþi la învechit, sã conservaþi în
mod adecvat ºi sã degustaþi orice tip de vin.
Modalitãþi de conservare
O regulã obligatorie pentru conservarea
sticlelor dv. preferate este sã le culcaþi pe o
parte sau sã le þineþi înclinate astfel încât vinul
ude dopul. Mulþi cred acest lucru produce
clasicul miros de dop. În realitate, contactul
vinului cu dopul favorizeazã elasticitatea
dopului, garantând funcþionalitatea sa.
Un alt element foarte important în conservarea
vinurilor este ordinea în care sunt poziþionate
sticlele: vinurile pot fi aºezate cum doriþi, dar în
ordine, în funcþie de locul de provenienþã,
tipologia de vin, zona de producþie, producãtor, an
de producþie, utilizând ºi etichetele de catalogare
furnizate în dotare. Un acces uºor la sticle, pentru
utilizarea lor, evitã clãtinãrile accidentale care, ca
ºi vibraþiile, pot face ca sedimentele sã se ridice,
modificând, pe o perioadã mai scurtã sau mai
lungã de timp, aspectul estetic al vinului. Miºcaþi
deci sticlele cât mai puþin posibil ºi lãsaþi vinul sã
se odihneascã. De asemenea, evitaþi sã puneþi
sticlele în contact cu peretele din spate, deoarece
acest lucru nu numai cã ar compromite
dezgheþarea eficientã, ci ar putea strica etichetele
sticlelor din cauza picãturilor de apã acumulate în
timpul dezgheþãrii.
Rafturile pe care se pun sticlele trebuie sã fie
de lemn, material care absoarbe eficient
eventualele vibraþii ºi menþine sticla departe de
peretele care transmite cãldura sau frigul.
De asemenea e fundamental sã se pãstreze
sticlele de vin departe de substanþe sau locuri
caracterizate de mirosuri puternice, deoarece
acestea se pot transmite cu uºurinþã vinului.
Pentru a evita acest lucru, aparatul pe care l-aþi
cumpãrat dispune de un filtru absorbant pe
bazã de cãrbune activ, care eliminã
eventualele impuritãþi prezente în aer.
Temperatura ºi umiditatea
Temperatura reprezintã un factor critic ºi
important pe întreg ciclul de viaþã al vinului ºi
determinã dezvoltarea sa corectã când rãmâne
în sticlã se învecheascã. Pentru o conservare
optimã, temperatura trebuie sã fie menþinutã
constantã, între 8° ºi 12°C. E fundamental sã se
evite schimbãrile bruºte ºi mari de temperaturã:
o temperaturã prea ridicatã duce la dilatarea
lichidelor ºi provoacã o accelerare a învechirii
vinului, în timp ce o temperaturã excesiv de
scãzutã (sub 4° - 5°C) poate provoca
precipitarea tartratului, defect care reduce
aspectul estetic plãcut al vinului. În cazul extrem
în care temperatura coboarã sub 0°C, vinul care
îngheaþã poate provoca explozia dopului.
ªi umiditatea e crucialã pentru buna
conservare: un mediu prea uscat favorizeazã
restrângerea plutei, în timp ce un mediu prea
umed va favoriza dezvoltarea mucegaiurilor ºi
a microorganismelor nocive. Nivelul necesar
de umiditate relativã e cuprins între 50% - 70%.
Dopul
Dopul reprezintã o componentã fundamentalã a
sticlei: calitatea sa, aleasã de producãtorul
vinului, este foarte importantã pentru o învechire
corectã a vinului. Starea perfectã a dopului,
chiar ºi la sticlele cumpãrate, depinde exclusiv
de standardele de utilizare ºi de înmagazinare
folosite de producãtor sau de îmbuteliator.
31102004RO.fm Page 152 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
153
PUNEREA ÎN FUNCÞIUNE A PRODUSULUI
Punerea în funcþiune a aparatului
Pornirea aparatului
Produsul e dotat numai cu comenzi externe.
Introduceþi ºtecherul în prizã pentru a pune în funcþiune aparatul ºi reglaþi termostatul situat pe
panoul frontal al aparatului pe poziþia doritã, un beculeþ indicator verde se lumineazã iar produsul
se aprinde.
În interiorul aparatului se aflã un bec care se aprinde automat când se deschide uºa (la modelele
cu uºa de metal) sau care se poate aprinde la nevoie de pe panoul de comandã, apãsând pe
butonul corespunzãtor (la modelele cu uºa de sticlã).
Reglarea temperaturii
1.
Pentru o corectã funcþionare a aparatului vã recomandãm sã reglaþi termostatul în funcþie de
indicaþiile din paragraful Introducere despre vin (pag. 152).
2.
Dacã doriþi sã modificaþi temperatura din compartiment, rotiþi butonul de reglare al
termostatului:
pe poziþia
MIN
dacã doriþi ca temperatura din interiorul compartimentului sã fie
MAI PUÞIN
RECE
;
pe poziþia
MED
pentru a obþine o temperaturã
MEDIE
;
pe poziþia
MAX
pentru a obþine o temperaturã
MAI RECE
.
Termostatul pe
z
: funcþiile aparatului ºi iluminarea sunt întrerupte dar aparatul este oricum
alimentat de la reþeaua electricã.
Notã:
Temperatura ambiantã, frecvenþa cu care se deschide uºa ºi poziþia aparatului pot influenþa
temperaturile interne. Poziþiile termostatului trebuie sã varieze în funcþie de aceºti factori.
Automatic winter function
Clasa climaticã SN garanteazã funcþionarea frigiderului dv. pentru vinuri la temperaturi ambiante
cuprinse între 10° ºi 32°C.
Noua funcþie "Automatic winter function" asigurã corecta conservare a vinului dv. în încãperi cu
temperaturi ambiante mai mari sau egale cu 6°C.
Aceastã funcþie este activatã în mod automat de cãtre un senzor extern pentru temperaturi mai
mici de 10°C.
Între 6 ºi 10°C e prevãzutã o temperaturã internã mai mare, în medie, cu 4°C faþã de cea externã.
31102004RO.fm Page 153 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
154
CURÃÞAREA ªI ÎNTREÞINEREA
Înainte de a efectua orice operaþie de întreþinere sau
de curãþare, scoateþi ºtecherul din priza de curent
sau oricum deconectaþi aparatul de la reþeaua
electricã.
Dezgheþarea frigiderului pentru vinuri se face în
mod complet automat.
Prezenþa periodicã a picãturilor de apã pe peretele
posterior intern al aparatului indicã faza de
dezgheþare automatã.
Apa rezultatã din dezgheþare este îndreptatã automat
spre un orificiu de evacuare, iar de aici se acumuleazã
într-un recipient de unde se evaporã.
Curãþaþi periodic partea internã a orificiului de drenaj
pentru apã, utilizând instrumentul din dotare, pentru a
garanta scurgerea constantã ºi corectã a apei
rezultate din dezgheþare.
Curãþaþi periodic condensatorul aflat în partea
posterioarã a aparatului folosind aspiratorul sau o
perie.
În caz de nevoie...
1.
Goliþi complet frigiderul pentru vinuri.
2.
Deconectaþi aparatul de la reþeaua electricã.
3.
Pentru împiedicarea formãrii mucegaiului, a
mirosurilor urâte ºi a oxidãrii, uºa aparatului trebuie
sã rãmânã întredeschisã (aprox. 3-4 mm).
4.
Curãþaþi aparatul.
Curãþaþi periodic interiorul cu un burete umezit în apã
cãlduþã ºi/sau detergent neutru. Clãtiþi ºi ºtergeþi cu o
cârpã moale. Nu folosiþi produse abrazive.
Curãþaþi exteriorul cu o cârpã moale umezitã în apã.
Nu utilizaþi paste sau bureþi abrazivi, nici substanþe de
scos petele (de ex. acetonã, terebentinã) ºi nici oþet.
Efectuaþi curãþarea geamului exterior cu orice fel de
detergent specific, iar partea interioarã numai cu o
cârpã umezitã, evitând utilizarea diferiþilor detergenþi,
în scopul de a respecta conservarea corectã a
vinurilor.
Cãrbune activ
În afarã de temperaturã, ºi calitatea aerului e
determinantã pentru corecta conservare a vinului.
Elementul fundamental care garanteazã filtrarea aerului
exterior este filtrul cu cãrbune activ, care garanteazã o
împrospãtare corectã a aerului, filtrând praful ºi
mirosurile (Fig. C1).
Filtrul poate fi înlocuit, iar piesa de schimb e disponibilã
la Serviciile de Asistenþã Tehnicã.
Curãþarea grãtarului
Pentru o curãþare corectã a grãtarelor din lemn de gorun
folosiþi o cârpã umedã.
Aveþi grijã nu stricaþi garnitura când extrageþi grãtarul
din frigider. Pentru aceasta se recomandã deschideþi
uºa la maximum.
31102004RO.fm Page 154 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
155
GHID DE DETECTARE A DEFECÞIUNILOR
1. Aparatul nu funcþioneazã.
S-a întrerupt curentul?
ªtecherul este introdus bine în priza de
curent?
Întrerupãtorul bipolar de reþea este
inserat?
Siguranþa este arsã?
Cablul de alimentare este rupt?
Termostatul este pe poziþia
z
(Stop)?
2. Temperatura din interiorul
frigiderului pentru vinuri nu este
suficient de scãzutã.
Uºa a fost închisã în mod corect?
Uºa nu se închide din cauza sticlelor?
Aparatul este instalat aproape de o sursã
de cãldurã?
Termostatul este pe poziþia corectã?
Circulaþia aerului prin deschizãturile de
aerisire este împiedicatã?
3. Temperatura din interiorul
frigiderului pentru vinuri este prea
rece.
Termostatul este pe poziþia corectã?
4. Aparatul face prea mult zgomot.
Instalarea aparatului a fost efectuatã în
mod corect?
Conductele din spate se ating sau
vibreazã?
5. Existã apã pe fundul aparatului.
Orificiul de scurgere a apei rezultate din
dezgheþare este astupat?
Notã:
Zgomotele de clipocit ºi ºuierãturile,
produse de circuitul de rãcire, pot fi
considerate normale.
SERVICIUL DE ASISTENÞÃ TEHNICÃ
Înainte de a contacta Serviciul de Asistenþã:
1.
Controlaþi dacã nu este posibil sã eliminaþi
singuri defecþiunile (vezi Ghid de detectare
a defecþiunilor).
2.
Puneþi din nou în funcþiune aparatul pentru
a vã asigura cã inconvenientul a fost
eliminat. Dacã rezultatul este negativ,
deconectaþi din nou aparatul ºi repetaþi
operaþia dupã o orã.
3.
Dacã rezultatul este din nou negativ,
contactaþi Serviciul de Asistenþã.
Comunicaþi:
tipul de defecþiune,
modelul,
numãrul Service (numãrul ce se gãseºte
dupã cuvântul SERVICE pe plãcuþa cu
datele tehnice situatã în interiorul
aparatului),
adresa dv. completã,
numãrul dv. de telefon ºi prefixul.
Notã:
Dacã operaþia de reversibilitate a uºilor
aparatului este realizatã de cãtre Serviciul
de Asistenþã tehnicã, nu e consideratã
operaþie de intervenþie în garanþie.
31102004RO.fm Page 155 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
156
INSTALAREA
Instalaþi aparatul departe de sursele de cãldurã.
Instalarea într-o încãpere caldã, expunerea directã la
razele solare sau poziþionarea aparatului în apropierea
unei surse de cãldurã (calorifere, cuptoare) mãresc
consumul de curent electric ºi ar trebui sã fie evitate.
În cazul în care acest lucru nu este posibil, este necesar
sã respectaþi urmãtoarele distanþe minime:
30 de cm faþã de aragazele pe bazã de cãrbune sau
petrol;
3 cm faþã de aragazele electrice ºi/sau pe bazã de
gaze.
Montaþi distanþierele din dotare pe partea posterioarã a
condensatorului aflat în spatele aparatului (vezi figura).
Pentru o funcþionare optimã, lãsaþi un spaþiu de cel puþin
5 cm deasupra aparatului ºi aºezaþi celelalte elemente
de mobilier alãturate la o distanþã suficientã, care sã
permitã o minimã circulaþie a aerului.
Aºezaþi-l într-un loc uscat ºi bine ventilat, perfect nivelat,
reglând picioruºele anterioare dacã este necesar.
Curãþaþi interiorul aparatului.
Introduceþi accesoriile din dotare.
Racordarea electricã
Racordãrile electrice trebuie sã fie fãcute în
conformitate cu dispoziþiile locale.
Informaþiile referitoare la tensiune ºi la puterea absorbitã
sunt indicate pe plãcuþa cu datele tehnice, situatã în
interiorul aparatului.
Împãmântarea aparatului este
obligatorie prin lege.
Producãtorul nu-ºi asumã nici o rãspundere pentru
eventualele pagube aduse persoanelor, animalelor
sau bunurilor, rezultate din nerespectarea normelor
mai sus menþionate.
Dacã ºtecherul ºi priza nu sunt de acelaºi fel, cereþi unui
tehnician calificat sã vã schimbe priza.
Nu folosiþi prelungitoare sau adaptoare multiple.
Deconectarea electricã
Deconectarea electricã trebuie sã fie posibilã sau prin
scoaterea ºtecherului din prizã, sau cu ajutorul unui
întrerupãtor bipolar de reþea situat înaintea prizei.
31102004RO.fm Page 156 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool ARC 2150 WST Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Acest manual este potrivit și pentru