Măsuri de siguranţă şi recomandări
RO
! Aragazul a fost proiectat şi fabricat conform normelor
internaţionale de siguranţă. Aceste avertismente sunt
oferite din motive de siguranţă şi trebuie citite cu atenţie.
Siguranţă generală
• Aparatul a fost conceput pentru uz casnic, în interiorul
locuinţei şi nu este destinat uzului comercial sau industrial.
• Aparatul nu va fi instalat afară, nici măcar în cazul în care
spaţiul respectiv este protejat de un acoperiş, deoarece
este foarte periculoasă expunerea acestuia la ploaie şi
intemperii.
• Nu atingeţi aparatul dacă sunteţi desculţ sau aveţi mâinile
sau picioarele ude sau umede.
• Aparatul va fi utilizat de adulţi exclusiv pentru
prepararea mâncărurilor, cu respectarea instrucţiunilor
din acest manual. Orice altă utilizare a aparatului (de
ex. pentru încălzirea încăperii) este necorespunzătoare
şi periculoasă. Producătorul nu va fi responsabil
pentru daunele cauzate de o utilizare
necorespunzătoare, incorectă şi nejustificată a
aparatului.
• Manualul de utilizare se referă la un aparat din clasa 1
(izolat) sau din clasa 2 – subclasa 1 (încastrat între două
componente de mobilier).
• Pe durata procesului de coacere elementele de încălzire
ating temperaturi ridicate.
Nu permiteţi accesul copiilor în
apropierea aparatului
.
• Evitaţi contactul dintre cablul de alimentare al altor aparate
electrocasnice şi părţile fierbinţi ale aparatului.
• Nu obstrucţionaţi orificiile de ventilare şi de dispersare a
căldurii.
• Utilizaţi întotdeauna mănuşi de bucătărie pentru
introducerea şi scoaterea vaselor de gătit în/din cuptor.
• Nu utilizaţi lichide inflamabile (alcool, benzină etc.) în
apropierea aparatului când acesta este în funcţiune.
• Nu introduceţi material inflamabil în sertarul de depozitare
al cuptorului: dacă aparatul este pus în funcţiune în mod
accidental, acesta ar putea lua foc.
• Suprafeţele interne ale sertarului (dacă există) se pot
încălzi.
• Când aparatul nu este în funcţiune, asiguraţi-vă
întotdeauna că butoanele se află în poziţia .
• Nu trageţi de cablul de alimentare pentru a-l deconecta de
la sursa electrică; scoateţi ştecherul din priză.
• Deconectaţi aparatul de la sursa electrică înainte de
efectuarea oricăror operaţiuni de curăţare sau întreţinere.
• Nu permiteţi copiilor să se joace cu aparatul.
• Dacă aragazul este instalat pe un piedestal, luaţi
măsurile necesare pentru ca acesta să nu alunece de
pe piedestal.
Scoaterea din uz
• Când aruncaţi ambalajul, respectaţi legislaţia locală
pentru ca ambalajele să poată fi reciclate.
• Directiva Europeană 2002/96/CE privind Deşeurile de
Echipamente Electrice şi Electronice (DEEE) stipulează că
aparatele electrocasnice nu pot fi evacuate împreună cu
deşeurile municipale nesortate. Aparatele scoase din uz
trebuie colectate separat în vederea optimizării costurilor de
reutilizare şi reciclare a materialelor din compoziţia acestora
şi a reducerii impactului asupra mediului şi a sănătăţii
umane. Simbolul tomberon barat este marcat pe toate
produsele pentru a indica obligaţia eliminării separate.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la eliminarea
corectă a aparatelor electrocasnice scoase din uz,
contactaţi autorităţile locale sau dealerul local.
Respectarea şi protejarea mediului
înconjurător
• Puteţi contribui la reducerea sarcinii de vârf în reţeaua de
distribuţie a energiei electrice prin utilizarea cuptorului în
intervalul orar cuprins între ultimele ore ale după amiezii şi
primele ore ale dimineţii.
• Pentru obţinerea unor rezultate optime şi reducerea
consumului de energie (cu aproximativ 10%), utilizaţi
programele de coacere GRIL cu uşa cuptorului închisă.
• Verificaţi cu regularitate garniturile uşii şi păstraţi-le curate
pentru a asigura o bună aderenţă între acestea şi uşa
cuptorului şi a nu permite pierderea căldurii.
• Evitați, pe cât posibil preîncălzirea cuptorului. Deschideți
cât mai rar posibil ușa cuptorului pentru a nu lăsa căldura
să iasă. Pentru a economisi energie, opriți cuptorul cinci-
zece minute înainte de finalizarea duratei de coacere
programată și utilizați căldura degajată de cuptor.
• Utilizați doar vase cu fundul plat.
• Dacă coaceți un aliment care necesită mai mult timp este
de preferat să utilizați o oală sub presiune care este de
două ori mai rapidă și economisește o treime din energie.
• Coaceți alimentele în caserole sau vase prevăzute cu
capac și utilizați cât mai puțină apă posibilă. Gătind
alimentele în caserole deschise va crește considerabil
consumul de energie.
• Baza caserolei sau a vasului de gătit trebuie să acopere
ochiul de încălzit. Dacă este prea mică, o cantitate
considerabilă de energie se va pierde, iar caserolele prea
pline vor lăsa reziduuri încrustate ce pot fi dificil de
îndepărtat.
11
• În cazul unor defecţiuni, nu încercaţi să reparaţi aparatul
de
unul singur. Contactaţi departamentul de asistenţă.
• Nu aşezaţi obiecte grele pe uşa deschisă a
cuptorului.
• Nu este recomandată utilizarea aparatului de către
persoane (inclusiv copii) care prezintă capacităţi fizice,
senzoriale sau mentale reduse, de către persoane
neexperimentate sau nefamiliarizate cu produsul, acestea
ar trebui să fie măcar supravegheate de o persoană
responsabilă de siguranţa lor sau să primească instrucţiuni
preliminare referitoare la utilizarea aparatului.