Supraveghere
Reţetele din carte au fost formulate cu mare grijă, însă succesul dvs. la prepararea lor
depinde de cât de multă atenţie acordaţi alimentelor în timpul preparării. Supravegheaţi
întotdeauna alimentele în timpul preparării. Cuptorul cu microunde este echipat cu un
bec care se aprinde automat când cuptorul este în funcţiune, astfel încât să puteţi vedea
în interior şi verica progresul preparatului. Instrucţiunile din reţete de a ridica, amesteca
şi alte asemenea trebuie considerate ca paşi minimi recomandaţi. Dacă pare că
alimentul nu se prepară bine, faceţi ajustările necesare, pe care le consideraţi adecvate
pentru corectarea problemei.
Factori care afectează timpii de preparare la microunde
Timpii de preparare sunt afectaţi de mulţi factori. Temperatura ingredientelor folosite la
o reţetă determină o mare diferenţă între timpii de preparare. De exemplu, coptul unei
prăjituri preparate cu unt, lapte şi ouă reci ca gheaţa durează mult mai mult decât al unei
prăjituri preparate cu ingrediente la temperatura camerei. Toate reţetele din această
carte oferă o serie de timpi de preparare. În general, veţi constata că alimentele nu
sunt complet preparate la timpii din capătul inferior şi este posibil ca uneori să doriţi să
lăsaţi alimentele în cuptor peste timpul maxim dat, conform preferinţelor dvs. personale.
Filozoa care guvernează această carte este aceea că cel mai bine este ca o reţetă să
e conservatoare în ceea ce priveşte oferirea timpilor de preparare. O mâncare ţinută în
cuptor prea mult timp este o mâncare pierdută. Unele reţete, mai ales cele pentru pâine,
prăjituri şi creme, recomandă ca preparatul să e scos din cuptor când nu este încă gata.
Aceasta nu este o greşeală. Dacă sunt lăsate să mai stea, de obicei acoperite, aceste
preparate vor continua să se pătrundă în afara cuptorului, deoarece căldura intrată în
porţiunile exterioare ale preparatului ajunge treptat în interior. Dacă preparatul este lăsat
în cuptor până este pătruns cu totul, părţile exterioare vor coapte, erte sau prăjite în
exces sau chiar se vor arde. Veţi căpăta experienţă treptat, în ceea ce priveşte estimarea
timpilor de preparare şi de aşteptare pentru diferite alimente.
Densitatea alimentelor
Alimentele uşoare, poroase, cum ar prăjiturile şi pâinea, sunt gata mult mai repede
decât alimentele grele, dense, cum sunt friptura şi preparatele în caserolă. Trebuie să
aveţi grijă când preparaţi la microunde alimente poroase, astfel încât marginile să nu se
usuce şi să nu devină casante.
Înălţimea alimentelor
Porţiunea superioară a alimentelor înalte, mai ales a fripturilor, va gata mult mai repede
decât porţiunea inferioară. Prin urmare, este recomandabil să întoarceţi alimentele înalte
în timpul preparării, chiar şi de câteva ori.
Caracteristicile alimentelor şi
preparare la microunde
Conţinutul în apă al alimentelor
Deoarece căldura generată de microunde determină evaporarea apei, alimentele relativ
uscate, cum ar fripturile şi unele legume, trebuie e stropite cu apă înainte de preparare, e
acoperite pentru a păstra umiditatea.
Conţinutul în oase şi grăsimi al alimentelor
Oasele conduc căldura, iar grăsimea este gata mai repede decât carnea. Trebuie să aveţi grijă
când preparaţi felii de carne cu os sau cu grăsime ca acestea să nu se pătrundă neuniform şi
să nu se ardă.
Cantitatea alimentelor
Numărul de microunde din cuptor rămâne constant, indiferent de cantitatea de alimente
preparate. Prin urmare, cu cât puneţi în cuptor o cantitate mai mare de alimente, cu atât timpul
de preparare va mai lung. Nu uitaţi să scădeţi timpul de preparare cu cel puţin o treime când
preparaţi o reţetă cu jumătate din cantitate.
Forma alimentelor
Microundele intră în alimente numai la circa 2,5 cm, iar partea din interior a alimentelor groase
se pătrunde pe măsură ce căldura generată în exterior intră înăuntru. Numai partea exterioară
a alimentelor este preparată termic cu energia microundelor; restul prin conducţie. Pentru un
aliment ce urmează a preparat la microunde, cea mai neconvenabilă formă este un pătrat
gros. Colţurile se vor arde cu mult înainte ca centrul să se încălzească. Alimentele rotunde şi
subţiri şi cele în formă inelară se pot prepara cu succes la microunde.
Acoperire
Capacul captează căldura şi aburul, ceea ce face ca preparatul să e gata mai repede. Folosiţi
un capac sau o folie autoadezivă (lm), cu un colţ îndoit în sus, pentru a preveni crăparea.
Rumenire
Carnea şi carnea de pasăre preparate timp de cincisprezece minute sau mai mult se vor
rumeni uşor în propria grăsime. Alimentele preparate un timp mai scurt pot unse cu un sos
brun, cum ar sosul Worcestershire, sosul de soia sau sosul de friptură, pentru a obţine o
culoare apetisantă. Având în vedere faptul că la preparat se adaugă cantităţi relativ mici de sos
brun, aroma originală a reţetei nu se alterează.
Acoperirea cu hârtie pergament
Hârtia pergament previne ecient stropirea şi ajută preparatul să păstreze căldură. Însă, având
în vedere că este o acoperitoare mai slabă decât un capac sau un lm, lasă preparatul să se
usuce uşor.
Aranjare şi spaţiere
Alimentele individuale, cum ar cartoi copţi, prăjiturile mici şi antreurile, se vor încălzi mai
uniform dacă sunt aşezate în cuptor la distanţe egale unele de altele, de preferinţă sub formă
de cerc. Nu le aşezaţi în nici un caz unele deasupra altora.