Electrolux EOB3301AOX Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
EOB3301
.......................................................... .......................................................
RO CUPTOR MANUAL DE UTILIZARE
CUPRINS
1. INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. INSTRUCŢIUNI PRIVIND SIGURANŢA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. DESCRIEREA PRODUSULUI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
4. ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
5. UTILIZAREA ZILNICĂ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
6. FUNCŢIILE CEASULUI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
7. UTILIZAREA ACCESORIILOR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
8. FUNCŢII SUPLIMENTARE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
9. SFATURI UTILE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
10. ÎNGRIJIREA ŞI CURĂŢAREA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
11. CE TREBUIE FĂCUT DACĂ... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
12. DATE TEHNICE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
13. INSTALAREA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
NE GÂNDIM LA DUMNEAVOASTRĂ
Vă mulţumim că aţi achiziţionat un aparat Electrolux. Aţi ales un produs care include decenii de experienţă
profesională şi de inovaţie. Ingenios şi stilat, a fost conceput special pentru dumneavoastră. Pentru ca oricând îl
utilizați puteţi fi sigur de aceleaşi rezultate extraordinare.
Bine aţi venit la Electrolux.
Vizitaţi website-ul la:
Aici găsiţi sfaturi privind utilizarea, broşuri, informaţii care vă ajută la rezolvarea unor probleme apărute
şi informaţii despre service:
www.electrolux.com
Înregistraţi-vă produsul pentru a beneficia de servicii mai bune:
www.electrolux.com/productregistration
Cumpăraţi accesorii, consumabile şi piese de schimb originale pentru aparatul dvs.:
www.electrolux.com/shop
SERVICIUL DE RELAŢII CU CLIENŢII ŞI SERVICE
Vă recomandăm utilizarea pieselor de schimb originale.
Atunci când contactaţi unitatea de Service, asiguraţi-vă că aveţi disponibile următoarele informaţii.
Informaţiile pot fi găsite pe plăcuţa cu datele tehnice. Model, PNC, Număr de serie.
Avertisment / Atenţie-Informaţii privind siguranţa.
Informaţii şi recomandări generale
Informaţii cu privire la mediul înconjurător
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri.
2
www.electrolux.com
1. INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA
Înainte de instalarea şi de utilizarea aparatului, citiţi cu atenţie in‐
strucţiunile furnizate. Producătorul nu este responsabil dacă insta‐
larea şi utilizarea incorectă a aparatului provoacă răniri şi daune.
Păstraţi întotdeauna instrucţiunile împreună cu aparatul pentru
consultare ulterioară.
1.1 Siguranţa copiilor şi a persoanelor vulnerabile
AVERTIZARE
Risc de sufocare, de rănire sau de provocare a unei incapa‐
cităţi funcţionale permanente.
Acest aparat poate fi utilizat de copiii cu vârsta mai mare de 8
ani, de persoanele cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale
reduse sau de persoanele fără cunoştinţe sau experienţă dacă
sunt supravegheate de o persoană responsabilă pentru siguran‐
ţa lor.
Nu lăsaţi copiii să se joace cu aparatul.
Nu lăsaţi la îndemâna copiilor ambalajul produsului.
Nu lăsaţi copiii şi animalele să se apropie de aparat atunci când
acesta este în funcţiune sau când se răceşte. Componentele ac‐
cesibile sunt fierbinţi.
Dacă aparatul are un dispozitiv de siguranţă pentru copii, vă re
comandăm să-l activaţi.
Curăţarea şi întreţinerea curentă nu trebuie efectuate de copii
nesupravegheaţi.
1.2 Aspecte generale privind siguranţa
Aparatul devine fierbinte în interior pe durata funcţionării. Nu
atingeţi elementele de încălzire care sunt în aparat. Folosiţi în‐
totdeauna mănuşi de protecţie pentru a scoate sau a pune în in‐
terior accesorii sau vase.
Nu folosiţi un aparat de curăţat cu abur pentru a curăţa aparatul.
Întrerupeţi alimentarea cu electricitate înainte de a efectua ope‐
raţiile de întreţinere.
ROMÂNA 3
Nu folosiţi substanţe abrazive dure sau răzuitoare ascuţite de
metal pentru a curăţa sticla uşii deoarece acestea pot zgâria su‐
prafaţa, ceea ce poate conduce la spargerea sticlei.
Utilizaţi senzorul recomandat pentru acest aparat.
Pentru a scoate suporturile pentru raft trebuie să trageţi mai întâi
de partea din faţă a suportului, după care să îndepărtaţi capătul
din spate de pereţii laterali. Instalaţi suporturile pentru raft în or‐
dine inversă.
2.
INSTRUCŢIUNI PRIVIND SIGURANŢA
2.1 Instalarea
AVERTIZARE
Doar o persoană calificată va instala
acest aparat.
Îndepărtaţi toate ambalajele.
Dacă aparatul este deteriorat, nu îl instalaţi
sau utilizaţi.
Respectaţi instrucţiunile de instalare furnizate
împreună cu aparatul.
Procedaţi cu atenţie sporită atunci când mutaţi
aparatul deoarece acesta este greu. Purtaţi
întotdeauna mănuşi de protecţie.
Nu trageţi aparatul de mâner.
Respectaţi distanţele minime faţă de alte apa‐
rate şi corpuri de mobilier.
Verificaţi dacă aparatul este instalat având în
jurul său structuri de siguranţă.
Laturile aparatului trebuie să rămână în apro‐
pierea altor aparate sau unităţi cu aceeaşi
înălţime.
Conexiunea la reţeaua electrică
AVERTIZARE
Risc de incendiu şi de electrocutare.
Toate conexiunile electrice trebuie realizate
de către un electrician calificat.
Aparatul trebuie legat la împământare.
Verificaţi dacă informaţiile de natură electrică,
specificate pe plăcuţa cu datele tehnice, co‐
respund sursei de tensiune. Dacă nu, contac‐
taţi un electrician.
Folosiţi întotdeauna o priză cu protecţie la
electrocutare corect instalată.
Nu folosiţi adaptoare cu căi multiple şi cabluri
prelungitoare.
Procedaţi cu atenţie pentru a nu deteriora şte‐
cherul şi cablul de alimentare electrică. Con‐
tactaţi centrul de service sau un electrician
pentru a schimba un cablu de alimentare de‐
teriorat.
•Nu lăsaţi cablurile de alimentare electrică să
intre în contact cu uşa aparatului, în special
atunci când uşa este fierbinte.
Protecţia la electrocutare a pieselor aflate sub
tensiune şi izolate trebuie fixată astfel încât să
nu permită scoaterea ei fără folosirea unor
unelte.
Introduceţi ştecherul în priză numai după în
cheierea procedurii de instalare. Asiguraţi-vă
că priza poate fi accesată după instalare.
Dacă priza de curent prezintă jocuri, nu co‐
nectaţi la ea ştecherul.
Nu trageţi de cablul de alimentare pentru a
scoate din priză aparatul. Trageţi întotdeauna
de ştecher.
Folosiţi doar dispozitive de izolare adecvate:
întrerupătoare pentru protecţia liniei, siguranţe
fuzibile (siguranţele cu şurub trebuie scoase
din suport), mecanisme de decuplare pentru
scurgeri de curent şi contactoare.
Instalaţia electrică trebuie să fie prevăzută cu
un dispozitiv de izolare, care vă permite să
deconectaţi aparatul de la reţea la toţi polii.
Dispozitivul izolator trebuie să aibă o deschi‐
dere între contacte de cel puţin 3 mm.
4
www.electrolux.com
2.2 Utilizarea
AVERTIZARE
Risc de rănire, arsuri sau de electrocu‐
tare sau explozie.
Utilizaţi acest aparat într-un mediu casnic.
Nu modificaţi specificaţiile acestui aparat.
Nu blocaţi fantele de ventilaţie.
Nu lăsaţi aparatul nesupravegheat în timpul
funcţionării.
Dezactivaţi aparatul după fiecare întrebuinţa‐
re.
Procedaţi cu atenţie la deschiderea uşii apara‐
tului atunci când aparatul este în funcţiune.
Este posibilă emisia de aer fierbinte.
Nu acţionaţi aparatul având mâinile umede
sau când acesta este în contact cu apa.
Nu aplicaţi presiune asupra uşii deschise.
Nu utilizaţi aparatul ca suprafaţă de lucru sau
ca loc de depozitare.
Ţineţi întotdeauna închisă uşa aparatului atun‐
ci când acesta este în funcţiune.
Deschideţi uşa aparatului cu atenţie. Utilizarea
unor ingrediente cu conţinut de alcool poate
determina prezenţa aburilor de alcool în aer.
Nu lăsaţi scânteile sau flăcările deschise să
intre în contact cu aparatul atunci când des‐
chideţi uşa.
Produsele inflamabile sau obiectele umezite
cu produse inflamabile nu trebuie introduse în
aparat, nici puse adiacent sau deasupra aces‐
tuia.
AVERTIZARE
Pericol de deteriorare a aparatului.
Pentru a preveni deteriorarea sau decolorarea
emailului:
– Nu puneţi vase sau alte obiecte în aparat di‐
rect pe baza acestuia.
– Nu puneţi folie din aluminiu direct pe baza
aparatului.
– nu puneţi apă direct în aparatul fierbinte.
– nu ţineţi vase umede şi alimente în interiorul
aparatului după încheierea gătirii.
– procedaţi cu atenţie la demontarea sau in‐
stalarea accesoriilor.
Decolorarea emailului nu are niciun efect asu‐
pra funcţionării aparatului. Nu este un defect
în ceea ce priveşte garanţia legală.
Folosiţi o cratiţă adâncă pentru prăjiturile siro‐
poase. Sucurile de fructe lasă pete care pot fi
permanente.
2.3 Îngrijirea şi curăţarea
AVERTIZARE
Pericol de rănire, incendiu sau de dete‐
riorare a aparatului.
Înainte de a curăţa aparatul, deconectaţi-l şi
scoateţi ştecherul din priză.
Verificaţi dacă aparatul s-a răcit. Există riscul
de spargere a panourilor vitrate.
Înlocuiţi imediat panourile vitrate ale uşii dacă
acestea sunt deteriorate. Contactaţi Centrul
de Service.
Atenţie când scoateţi uşa aparatului. Aceasta
este grea!
Curăţaţi regulat aparatul pentru a preveni de‐
teriorarea materialului de la suprafaţă.
Resturile de grăsimi sau de alimente din apa‐
rat pot duce la apariţia unui incendiu.
Curăţaţi aparatul cu o lavetă moale umedă.
Utilizaţi numai detergenţi neutri. Nu folosiţi
produse abrazive, bureţi abrazivi, solvenţi sau
obiecte metalice.
Dacă folosiţi un spray pentru cuptor, respecta
ţi instrucţiunile de siguranţă de pe ambalaj.
Nu curăţaţi emailul catalitic (dacă este cazul)
cu nici un tip de detergent.
2.4 Bec interior
Tipul de bec sau de lampă cu halogen utilizat
pentru acest aparat este destinat exclusiv
aparatelor electrocasnice. Nu îl utilizaţi în alte
scopuri.
AVERTIZARE
Risc de electrocutare.
Deconectaţi aparatul de la sursa de alimenta‐
re electrică înainte de a înlocui becul.
Folosiţi doar becuri cu aceleaşi specificaţii.
2.5 Aruncarea la gunoi
AVERTIZARE
Risc de rănire sau de sufocare.
Deconectaţi aparatul de la sursa de alimenta‐
re.
Tăiaţi cablul electric şi îndepărtaţi-l.
ROMÂNA 5
Scoateţi dispozitivul de blocare a uşii pentru a
preveni închiderea copiilor sau a animalelor
de companie în aparat.
3. DESCRIEREA PRODUSULUI
12
11
10
5
4
1
2
3
3 52 41
9
8
7
6
1
Buton pentru funcţiile cuptorului
2
Indicator de alimentare electrică
3
Dispozitiv de programare electronic
4
Buton pentru temperatură
5
Indicator temperatură
6
Priză pentru senzor
7
Grătar
8
Bec cuptor
9
Ventilator
10
Suportul pentru raft, detaşabil
11
Plăcuţă cu date tehnice
12
Poziţii rafturi
3.1 Accesoriile cuptorului
Raft sarma
Pentru veselă, forme pentru prăjituri, fripturi.
Tava de gătit
Pentru prăjituri şi fursecuri.
Grill- / Cratiţă pentru frigere
Pentru coacere şi frigere sau ca tavă pentru
grăsime.
Senzor
Pentru a măsura cât de bine sunt făcute ali‐
mentele.
4. ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Siguranţa.
4.1 Curăţarea iniţială
Scoateţi toate accesoriile şi suporturile rafturi‐
lor detaşabile (dacă este cazul).
Curăţaţi aparatul înainte de prima utilizare.
Consultaţi capitolul "Îngrijirea şi curăţa‐
rea".
4.2 Setarea orei
Trebuie să setaţi ora înainte de a pune
în funcţiune cuptorul.
Când conectaţi aparatul la sursa de electricitate
sau după o pană de curent, indicatorul pentru
Timp se aprinde intermitent.
Pentru a seta ora corectă apăsaţi butoanele +
sau -.
După aproximativ cinci secunde, indicatorul pen‐
tru oră încetează aprinderea intermitentă, iar afi‐
şajul indică timpul setat.
Pentru a modifica ora curentă apăsaţi
simultan + şi - până când indicatorul
funcţiei Timp se aprinde intermitent.
Funcţia Cronometru nu trebuie setată
simultan.
4.3 Preîncălzirea
Preîncălziţi aparatul gol pentru a arde grăsimile
rămase.
6
www.electrolux.com
1.
Setaţi funcţia şi temperatura maximă.
2.
Lăsaţi aparatul să funcţioneze timp de o
oră.
3.
Setaţi funcţia şi temperatura maximă.
4.
Lăsaţi aparatul să funcţioneze timp de zece
minute.
5.
Setaţi funcţia şi temperatura maximă.
6.
Lăsaţi aparatul să funcţioneze timp de zece
minute.
Accesoriile pot deveni mai fierbinţi decât de obi‐
cei. Aparatul poate emite un miros şi fum. Acest
lucru este normal. Aerisiţi bine încăperea.
5. UTILIZAREA ZILNICĂ
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Siguranţa.
5.1 Activarea şi dezactivarea
aparatului
1.
Pentru a selecta o funcţie rotiţi butonul co‐
respunzător.
Indicatorul de alimentare se aprinde atunci
când aparatul funcţionează.
2.
Pentru a selecta o temperatură rotiţi butonul
corespunzător.
Când temperatura aparatului creşte, se
aprinde indicatorul de temperatură.
3.
Pentru a dezactiva aparatul, rotiţi butonul
pentru funcţiile cuptorului şi butonul pentru
temperatură în poziţia Oprit.
5.2 Funcţiile cuptorului
Funcţia cuptorului Aplicaţie
Poziţia Oprit Aparatul este oprit.
Iluminare cuptor Pentru a activa becul cuptorului fără nici o funcţie de gătit.
Gatire conventio‐
nala : Incalzire de
sus + jos
Pentru a coace şi a prăji pe un singur nivel al cuptorului. Ele
mentele de încălzire aflate sus şi jos funcţionează în acelaşi
timp.
Incalzire de sus
Pentru a termina alimentele deja gătite. Funcţionează doar ele‐
mentul de încălzire de sus.
Incalzire de jos
Pentru a coace prăjituri cu bază crocantă sau tare. Funcţionează
doar elementul de încălzire de jos.
Grill (gratar)
Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în cantităţi mici în
mijlocul raftului. Pentru a face pâine prăjită.
Grill rapid
Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în cantităţi mari.
Pentru a face pâine prăjită. Funcţionează tot grătarul.
Gatire intensiva
Pentru a găti bucăţi mari de carne. Elementul grătarului şi venti‐
latorul cuptorului funcţionează unul după celălalt şi circulă aerul
cald în jurul alimentelor.
Gatire prin Con‐
vectie cu Aer cald
Pentru a frige sau coace alimente cu aceeaşi temperatură de
gătire, pe mai multe rafturi, fără transfer de aromă.
ROMÂNA 7
Funcţia cuptorului Aplicaţie
Setarea pentru
Pizza
Pentru a face pizza, quiche sau plăcintă. Grătarul şi elementul
inferior furnizează căldură directă şi ventilatorul asigură circula‐
ţia aerului fierbinte pentru a găti garniturile pentru pizza sau um
plutura din plăcintă.
5.3 Dispozitiv de programare
electronic
1 2 3 4
56
1
Indicator pentru Cronometru
2
Indicator timp
3
Indicator pentru funcţia Timp
4
Indicator pentru senzor
5
Buton +
6
Buton -
6. FUNCŢIILE CEASULUI
6.1 Setarea Cronometrului
Utilizaţi această funcţie pentru a seta timpul pen‐
tru numărătoarea inversă. Timpul maxim pe care
îl puteţi seta este de 2 de ore şi 30 de minute.
Această funcţie nu are nici o influenţă asupra
funcţionării cuptorului.
1.
Apăsaţi + sau - pentru a seta timpul nece‐
sar.
2.
Cronometrul porneşte automat după cinci
secunde.
3.
Este emis un semnal sonor după terminarea
duratei setate. Pentru a opri semnalul,
apăsaţi o tastă.
7. UTILIZAREA ACCESORIILOR
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Siguranţa.
7.1 Senzor
Senzorul măsoară temperatura zonei de mijloc a
cărnii.
Trebuie setate două temperaturi:
Temperatura cuptorului. Consultaţi tabelul
pentru prăjire.
Temperatura zonei de mijloc a cărnii. Consul‐
taţi tabelul pentru senzor.
Utilizaţi doar senzorul furnizat cu apara‐
tul sau piese de schimb originale.
AVERTIZARE
Procedaţi cu atenţie la extragerea vârfu‐
lui şi a conectorului senzorului. Senzo‐
rul este fierbinte. Pericol de arsuri.
1.
Introduceţi vârful senzorului temperaturii zo‐
nei de mijloc (cu simbolul
pe mâner) în
zona de mijloc a cărnii.
8
www.electrolux.com
2.
Introduceţi conectorul senzorului în priza din
partea frontală a aparatului. Simbolul pentru
senzor
se aprinde intermitent pe afişaj.
3.
Apăsaţi butonul + sau pentru a seta tem‐
peratura zonei de mijloc. Puteţi seta tempe‐
ratura între 30 °C şi 99 °C.
4.
Setaţi funcţia şi temperatura cuptorului.
5.
În timpul procesului de gătire, senzorul tre‐
buie să rămână introdus în carne şi în priza
pentru senzor.
6.
Când carnea atinge temperatura setată
pentru zona de mijloc, este emis un semnal
sonor. Pentru a opri semnalul, apăsaţi o
tastă.
7.
Dezactivaţi aparatul.
8.
Scoateţi conectorul senzorului din priză.
Scoateţi carnea din aparat.
Dacă carnea nu este gătită satisfăcător, efectuaţi
paşii de mai sus încă o dată şi setaţi o tempera‐
tură mai mare a zonei de mijloc.
8. FUNCŢII SUPLIMENTARE
8.1 Suflantă cu aer rece
Când aparatul funcţionează, suflanta cu aer rece
porneşte automat pentru a menţine reci suprafe‐
ţele aparatului. Dacă opriţi aparatul, suflanta cu
aer rece continuă să funcţioneze până când tem
peratura din aparat scade şi aparatul se răceşte.
8.2 Termostatul de siguranţă
Funcţionarea incorectă a aparatului sau compo‐
nentele defecte pot să cauzeze supraîncălzirea
periculoasă. Pentru a preveni acest lucru, cupto‐
rul are un termostat de siguranţă care întrerupe
alimentarea cu curent. În momentul în care tem‐
peratura scade, cuptorul se activează din nou în
mod automat.
9. SFATURI UTILE
Aparatul are cinci niveluri pentru rafturi.
Număraţi nivelurile rafturilor din partea de jos
a podelei aparatului.
Aparatul are un sistem special care produce o
circulaţie naturală a aerului şi o reciclare con‐
stantă a aburului. Cu acest sistem puteţi găti
într-un mediu cu aburi şi puteţi păstra prepara‐
tele moi în interior şi crocante la exterior. Re‐
duce la minimum durata de gătire şi consumul
de energie.
Umezeala poate produce condens în aparat
sau pe panourile de sticlă ale uşii. Acest lucru
este normal. Utilizatorul trebuie să se în‐
depărteze întotdeauna de aparat atunci când
deschide uşa aparatului pe durata gătirii. Pen‐
tru a reduce condensul, lăsaţi aparatul să
funcţioneze timp de 10 minute înainte de găti‐
re.
Curăţaţi umezeala rămasă după fiecare utili‐
zare a aparatului.
Nu puneţi obiecte direct pe podeaua aparatu‐
lui şi nu puneţi folie din aluminiu pe compo‐
nente atunci când gătiţi. În caz contrar este
posibilă modificarea rezultatelor obţinute şi se
poate cauza deteriorarea stratului de email.
ROMÂNA 9
9.1 Coacerea prăjiturilor
Nu deschideţi uşa cuptorului înainte ca 3/4 din
durata de coacere să fi trecut.
Dacă utilizaţi două tăvi de coacere în acelaşi
timp, lăsaţi un nivel liber între ele.
9.2 Gătirea cărnii şi a peştelui
Utilizaţi o cratiţă adâncă pentru alimentele
foarte grase pentru a evita pătarea perma‐
nentă a cuptorului.
Lăsaţi carnea aproximativ 15 minute înainte
de a o tăia, astfel încât sucul să nu se prelingă
afară.
Pentru a împiedica formarea de prea mult fum
în cuptor pe durata frigerii, se recomandă
adăugarea de puţină apă în cratiţa adâncă.
Pentru a preveni condensarea fumului,
adăugaţi apă de fiecare dată după ce se eva‐
poră.
9.3 Durate de gătit
Duratele de gătit depind de tipul de alimente, de
consistenţa şi volumul lor.
La început, monitorizaţi performanţa când gătiţi.
Găsiţi cele mai bune setări (setarea căldurii, du‐
rata de gătit, etc.) pentru vasele, reţetele şi can‐
tităţile dvs. când utilizaţi acest aparat.
9.4 Tabele pentru coacere şi frigere
PRĂJITURI
TIP DE MÂN‐
CARE
Caldura de sus + jos Aer cald
Durată de
gătire
[min]
Observaţii
Nivel raft
Temp
[°C]
Nivel raft
Temp
[°C]
Reţete cu
compoziţie
bătută cu telul
2 170 3 (2 şi 4) 160 45 - 60 Într-o formă pen‐
tru prăjituri
Aluat fraged 2 170 3 (2 şi 4) 160 20 - 30 Într-o formă pen‐
tru prăjituri
Prăjitură cu
brânză şi lapte
bătut
1 170 2 165 60 - 80 Într-o formă pen‐
tru prăjituri de 26
cm
Prăjitură cu
mere (plăcintă
cu mere)
2 170 2 (stânga şi
dreapta)
160 80 - 100 În două forme
pentru prăjituri
de 20 cm pe un
raft de sâr
1)
Strudel 3 175 2 150 60 - 80 Într-o tavă de
coacere
Tartă cu gem 2 170 2 (stânga şi
dreapta)
165 30 - 40 Într-o formă pen‐
tru prăjituri de 26
cm
Pandispan 2 170 2 160 50 - 60 Într-o formă pen‐
tru prăjituri de 26
cm
Tort de
crăciun/tort bo‐
gat în fructe
2 160 2 150 90 - 120 Într-o formă pen‐
tru prăjituri de 20
cm
1)
Prăjitură cu
prune
1 175 2 160 50 - 60 Într-o tavă de
pâine
1)
10
www.electrolux.com
TIP DE MÂN‐
CARE
Caldura de sus + jos Aer cald
Durată de
gătire
[min]
Observaţii
Nivel raft
Temp
[°C]
Nivel raft
Temp
[°C]
Prăjituri mici -
pe un nivel
3 170 3 140 -
150
20 - 30 Într-o tavă de
coacere
Prăjituri mici -
pe două nive‐
luri
- - 2 şi 4 140 -
150
25 - 35 Într-o tavă de
coacere
Prăjituri mici -
pe trei niveluri
- - 1, 3 şi 5 140 -
150
30 - 45 Într-o tavă de
coacere
Biscuiţi / pati‐
serie - pe un
nivel
3 140 3 140 -
150
30 - 35 Într-o tavă de
coacere
Biscuiţi / pati‐
serie - pe două
niveluri
- - 2 şi 4 140 -
150
35 - 40 Într-o tavă de
coacere
Biscuiţi / pati‐
serie - pe trei
niveluri
- - 1, 3 şi 5 140 -
150
35 - 45 Într-o tavă de
coacere
Bezele - pe un
nivel
3 120 3 120 80 - 100 Într-o tavă de
coacere
Bezele - pe
două niveluri
- - 2 şi 4 120 80 - 100 Într-o tavă de
coacere
1)
Chifle dulci 3 190 3 190 12 - 20 Într-o tavă de
coacere
1)
Eclere - pe un
nivel
3 190 3 170 25 - 35 Într-o tavă de
coacere
Eclere - pe
două niveluri
- - 2 şi 4 170 35 - 45 Într-o tavă de
coacere
Tarte 2 180 2 170 45 - 70 Într-o formă pen‐
tru prăjituri de 20
cm
Tort cu multe
fructe
1 160 2 150 110 - 120 Într-o formă pen‐
tru prăjituri de 24
cm
Sandviş Victo‐
ria
1 170 2 160 50 - 60 Într-o formă pen‐
tru prăjituri de 20
cm
1)
Preîncălziţi timp de 10 minute.
ROMÂNA 11
PÂINE ŞI PIZZA
TIP DE MÂN‐
CARE
Caldura de sus + jos Aer cald
Durată de
gătire
[min]
Observaţii
Nivel raft
Temp
[°C]
Nivel raft
Temp
[°C]
Paine alba 1 190 1 190 60 - 70 1 - 2 bucăţi, 500
g per buca
1)
Pâine de se‐
cară
1 190 1 180 30 - 45 Într-o tavă de
pâine
Chifle 2 190 2 (2 şi 4) 180 25 - 40 6 - 8 role într-o
tavă de coace‐
re
1)
Pizza 1 230 -
250
1 230 -
250
10 - 20 Într-o tavă de
coacere sau cra‐
tiţă adâncă
1)
Pateuri 3 200 3 190 10 - 20 Într-o tavă de
coacere
1)
1)
Preîncălziţi timp de 10 minute.
TARTE
TIP DE MÂN‐
CARE
Caldura de sus + jos Aer cald
Durată de
gătire [min]
Observaţii
Nivel raft
Temp
[°C]
Nivel raft
Temp
[°C]
Tarte cu paste 2 200 2 180 40 - 50 Într-o formă
Tarte cu legu‐
me
2 200 2 175 45 - 60 Într-o formă
Tarte tip Qui‐
che
1 180 1 180 50 - 60
Într-o formă
1)
Lasagne 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
Într-o formă
1)
Paste Cannel‐
loni
2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
Într-o formă
1)
1)
Preîncălziţi timp de 10 minute.
CARNE
TIP DE MÂN‐
CARE
Caldura de sus + jos Aer cald
Durată de
gătire [min]
Observaţii
Nivel raft
Temp
[°C]
Nivel raft
Temp
[°C]
Vită 2 200 2 190 50 - 70 Pe un raft de
sârmă
Porc 2 180 2 180 90 - 120 Pe un raft de
sârmă
12
www.electrolux.com
TIP DE MÂN‐
CARE
Caldura de sus + jos Aer cald
Durată de
gătire [min]
Observaţii
Nivel raft
Temp
[°C]
Nivel raft
Temp
[°C]
Viţel 2 190 2 175 90 - 120 Pe un raft de
sârmă
Friptură de vită
englezească,
în sânge
2 210 2 200 50 - 60 Pe un raft de
sârmă
Friptură de vită
englezească,
gătită mediu
2 210 2 200 60 - 70 Pe un raft de
sârmă
Friptură de vită
englezească,
bine făcută
2 210 2 200 70 - 75 Pe un raft de
sârmă
Ceafă de porc 2 180 2 170 120 - 150 Cu şorici
Picior de porc 2 180 2 160 100 - 120 2 bucăţi
Miel 2 190 2 175 110 - 130 Pulpă
Pui 2 220 2 200 70 - 85 Întreg
Curcan 2 180 2 160 210 - 240 Întreg
Rata 2 175 2 220 120 - 150 Întreagă
Gasca 2 175 1 160 150 - 200 Întreagă
Iepure 2 190 2 175 60 - 80 Bucăţi
Iepure de
câmp
2 190 2 175 150 - 200 Bucăţi
Fazan 2 190 2 175 90 - 120 Întreg
PEŞTE
TIP DE MÂN‐
CARE
Caldura de sus + jos Aer cald
Durată de
gătire [min]
Observaţii
Nivel raft
Temp
[°C]
Nivel raft
Temp
[°C]
Păstrăv/Do
radă
2 190 2 175 40 - 55 3 - 4 peşti
Ton/Somon 2 190 2 175 35 - 60 4 - 6 fileuri
9.5 Grill
Preîncălziţi cuptorul timp de 10 minute,
înainte de gătire.
Cantitate Grill Durată de gătire [min]
TIP DE MÂNCA‐
RE
Bucăţi [g] Nivel raft Temp
[°C]
Pe o parte Pe cealaltă
parte
File bucăţi 4 800 4 max. 12-15 12-14
Friptură de vită 4 600 4 max. 10-12 6-8
ROMÂNA 13
Cantitate Grill Durată de gătire [min]
TIP DE MÂNCA‐
RE
Bucăţi [g] Nivel raft Temp
[°C]
Pe o parte Pe cealaltă
parte
Cârnaţi 8 - 4 max. 12-15 10-12
Cotlet de porc 4 600 4 max. 12-16 12-14
Pui (tăiat în două) 2 1000 4 max. 30-35 25-30
Kebab 4 - 4 max. 10-15 10-12
Piept de pui 4 400 4 max. 12-15 12-14
Hamburger 6 600 4 max. 20-30 -
File de peşte 4 400 4 max. 12-14 10-12
Sandviş cu pâine
prăjită
4-6 - 4 max. 5-7 -
Pâine prăjită 4-6 - 4 max. 2-4 2-3
9.6 Gatire intensiva
Vită
TIP DE MÂNCARE Cantitate Nivel raft
Temperatu
[°C]
Timp [min]
Friptură de vită sau
file, în sânge
pentru fiecare
cm de grosime
1
190 - 200
1)
5 - 6
Friptură de vită sau
file, gătită mediu
pentru fiecare
cm de grosime
1
180 - 190
1)
6 - 8
Friptură de vită sau
file, bine făcută
pentru fiecare
cm de grosime
1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Preîncălziţi cuptorul.
Porc
TIP DE MÂNCARE Cantitate Nivel raft
Temperatu
[°C]
Timp [min]
Spată, ceafă, pulpă 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 90 - 120
Cotlet, antricot 1 - 1,5 kg 1 170 - 180 60 - 90
Bucata de carne 750 g - 1 kg 1 160 - 170 50 - 60
Picior de porc (se
mipreparat)
750 g - 1 kg 1 150 - 170 90 - 120
Viţel
TIP DE MÂNCA‐
RE
Cantitate Nivel raft Temperatură [°C] Timp [min]
Friptura de vitel 1 kg 1 160 - 180 90 - 120
Picior de vitel 1,5 - 2 kg 1 160 - 180 120 - 150
14
www.electrolux.com
Miel
TIP DE MÂNCA‐
RE
Cantitate Nivel raft Temperatură [°C] Timp [min]
Pulpa de miel,
friptura de miel
1 - 1,5 kg 1 150 - 170 100 - 120
Spată de miel 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 40 - 60
Gaina
TIP DE MÂNCA‐
RE
Cantitate Nivel raft Temperatură [°C] Timp [min]
Porţii de pui 200 - 250 g fie‐
care
1 200 - 220 30 - 50
Pui, jumătate 400 - 500 g fie‐
care
1 190 - 210 35 - 50
Pui, pasăre îndo‐
pată
1 - 1,5 kg 1 190 - 210 50 - 70
Rata 1,5 - 2 kg 1 180 - 200 80 - 100
Gasca 3,5 - 5 kg 1 160 - 180 120 - 180
Curcan 2,5 - 3,5 kg 1 160 - 180 120 - 150
Curcan 4 - 6 kg 1 140 - 160 150 - 240
Peşte (în abur)
TIP DE MÂNCA‐
RE
Cantitate Nivel raft Temperatură [°C] Timp [min]
Peste intreg 1 - 1,5 kg 1 210 - 220 40 - 60
9.7 Pastreaza cald - Incalzire jos
Fructe moi
CONSERVARE Temperatură [°C]
Fierbere până la apa‐
riţia bulelor de aer
[min]
Se continuă gătirea la
100 °C [min]
Căpşune, afine,
zmeură, agrişe coap
te
160 – 170 35 – 45
Fructe cu sâmbure
CONSERVARE Temperatură [°C]
Fierbere până la apa‐
riţia bulelor de aer
[min]
Se continuă gătirea la
100 °C [min]
Pere, gutui, prune 160 – 170 35 – 45 10 – 15
ROMÂNA 15
Legume
CONSERVARE Temperatură [°C]
Fierbere până la apa‐
riţia bulelor de aer
[min]
Se continuă gătirea la
100 °C [min]
Morcovi
1)
160 – 170 50 – 60 5 – 10
Castraveţi 160 – 170 50 – 60
Murături asortate 160 – 170 50 – 60 5 – 10
Gulie, mazăre, spa‐
ranghel
160 – 170 50 – 60 15 – 20
1)
După dezactivarea aparatului lăsaţi alimentele conservate în cuptor.
9.8 Uscare - Aer cald
Acoperiţi rafturile cuptorului cu foi de copt.
LEGUME
TIP DE MÂNCA‐
RE
Nivel raft
Temperatură [°C] Timp [ore]
1 nivel 2 niveluri
Fasole 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Ardei 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Legume pentru
supă
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Ciuperci 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Ierburi 3 1/4 40 - 50 2 - 3
FRUCT
TIP DE MÂNCA‐
RE
Nivel raft
Temperatură [°C] Timp [ore]
1 nivel 2 niveluri
Prune 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Caise 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Felii de măr 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Pere 3 1/4 60 - 70 6 - 9
9.9 Tabel pentru senzor
TIP DE MÂNCARE
Temperatura zonei de mijloc
[°C]
Friptura de vitel 75 - 80
Picior de vitel 85 - 90
Friptură de vită englezească, în sânge 45 - 50
Friptură de vită englezească, gătită mediu 60 - 65
Friptură de vită englezească, bine făcută 70 - 75
16
www.electrolux.com
TIP DE MÂNCARE
Temperatura zonei de mijloc
[°C]
Ceafă de porc 80 - 82
Picior de porc 75 - 80
Miel 70 - 75
Pui 98
Iepure de câmp 70 - 75
Păstrăv/Doradă 65 - 70
Ton/Somon 65 - 70
10. ÎNGRIJIREA ŞI CURĂŢAREA
AVERTIZARE
Consultaţi capitolele privind Siguranţa.
Curăţaţi partea din faţă a cuptorului cu o cârpă
moale, apă caldă şi agent de curăţare.
Utilizaţi un agent de curăţare obişnuit pentru a
curăţa suprafeţele metalice.
Curăţaţi interiorul cuptorului după fiecare utili‐
zare. Astfel, puteţi îndepărta murdăria mai
uşor şi aceasta nu se mai arde.
Curăţaţi murdăria rezistentă cu produs special
de curăţat cuptorul.
Curăţaţi toate accesoriile cuptorului după fie‐
care utilizare şi uscaţi-le. Folosiţi o lavetă
moale cu apă caldă şi un agent de curăţare.
Dacă aveţi accesorii anti-aderente, nu le
curăţaţi utilizând agenţi agresivi, obiecte cu
margini ascuţite sau în maşina de spălat vase.
Stratul anti-aderent poate fi distrus.
Pentru modelele din inox sau aluminiu:
Curăţaţi uşa cuptorului numai cu un bu‐
rete ud. Uscaţi-o cu o lavetă moale.
A nu se folosi bureţi din sârmă, acizi
sau produse abrazive, deoarece aces‐
tea pot deteriora suprafaţa cuptorului.
Curăţaţi panoul de comandă al cuptoru‐
lui cu aceeaşi precauţie.
10.1 Curăţarea garniturii uşii
Verificaţi la intervale regulate garnitura uşii.
Garnitura uşii se află în jurul cadrului cavităţii
cuptorului. Nu utilizaţi aparatul dacă garnitura
uşii este deteriorată. Contactaţi centrul de ser‐
vice.
Pentru a curăţa garnitura uşii consultaţi infor‐
maţiile generale despre curăţenie.
10.2 Suporturile raftului
Pentru a curăţa pereţii laterali puteţi scoate su‐
porturile pentru raft.
ROMÂNA 17
Scoaterea suporturilor pentru rafturi
1.
Trageţi partea din faţă a suportului pentru
rafturi şi îndepărtaţi-o de peretele lateral.
2
1
2.
Trageţi partea din spate a suportului pentru
raft şi îndepărtaţi-o de peretele lateral şi
scoateţi-o în afară.
Instalarea suporturilor pentru rafturi
Instalaţi suporturile pentru rafturi în ordine in‐
versă.
Capetele rotunde ale suporturilor pentru
rafturi trebuie îndreptate spre înainte.
10.3 Bec cuptor
AVERTIZARE
Aveţi grijă când schimbaţi becul cupto‐
rului. Există pericol de electrocutare.
Înainte de a schimba becul cuptorului:
Dezactivaţi cuptorul.
Decuplaţi siguranţele din tablou sau dezacti‐
vaţi întrerupătorul.
Puneţi o cârpă pe fundul cuptorului pen‐
tru a preveni deteriorarea becului cupto
rului şi a capacului de sticlă.
Întotdeauna ţineţi becul halogen cu aju‐
torul unei cârpe pentru a preveni arde‐
rea reziduurilor de grăsime pe bec.
1.
Rotiţi capacul de sticlă la stânga şi scoateţi-
l.
2.
Curăţaţi capacul de sticlă.
3.
Înlocuiţi becul cuptorului cu altul cores‐
punzător, rezistent la o temperatură de 300
°C.
Utilizaţi acelaşi tip de bec de cuptor.
4.
Instalaţi capacul de sticlă.
10.4 Curăţarea uşii cuptorului
Uşa cuptorului este prevăzută cu două panouri
de sticlă. Puteţi să scoateţi uşa cuptorului şi pa‐
noul intern de sticlă pentru a le curăţa.
Uşa cuptorului se poate închide dacă
încercaţi să scoateţi panoul intern de
sticlă înainte de a scoate uşa cuptorului.
18
www.electrolux.com
Scoaterea uşii cuptorului şi a panoului de sticlă
1.
Deschideţi complet uşa şi ţineţi cele două
balamale.
2.
Ridicaţi şi rotiţi pârghiile de pe cele două
balamale.
3.
Închideţi uşa cuptorului până la prima pozi‐
ţie de deschidere (jumătate). După aceea
împingeţi şi scoateţi uşa din locaş.
ROMÂNA 19
4.
Puneţi uşa pe o lavetă moale, pe o supra‐
faţă stabilă.
5.
Pentru a scoate panoul intern de sticlă eli‐
beraţi sistemul de blocare.
90°
6.
Rotiţi cele 2 dispozitive de fixare la 90° şi
scoateţi-le din locaşurile lor.
1
2
7.
Ridicaţi cu atenţie panoul de sticlă (pasul 1)
şi scoateţi-l (pasul 2).
8.
Curăţaţi panoul de sticlă cu apă caldă şi
săpun. Uscaţi cu grijă panoul de sticlă.
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB3301AOX Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare