18
cu pielea în sus. Închidem oala de preparat șuncă, o introducem în vasul cu apă. Temperatura apei în
timpul întregului proces de opărire a cărnii ar trebui să fie de aproximativ 95ºC, în timp ce temperatura
cărnii ar trebui să ajungă la aproximativ 80ºC (când se atinge temperatura de 80ºC, putem termina
opărirea). Timpul de opărire este de aproximativ 3 ore. Apoi, răcim oala de preparat șuncă și o depozităm
la o temperatură de 2-8ºC pentru câteva ore. După această perioadă turnăm peste oală apă fierbinte și
scoatem carnea preparată.
Șuncă din ceafă de porc și bacon afumat
Ingrediente:
200 decagrame de ceafă de porc
80 decagrame de bacon crud - afumat
30-45 g sare
4 g azotat de potasiu (silitră)
un vârf de cuțit de piper negru
un vârf de cuțit de ienibahar
foi de dafin
o crenguță de rozmarin proaspăt
un cățel de usturoi
70 ml apă
o linguriţă plată de gelatină
Mod de preparare:
Tăiați ceafa i baconul în bucăți de 3 x 3 cm și bateți ușor cu un ciocan pentru carne, baconul trebuie
tocat
Ambele ingrediente trebuie puse într-un castron în care adăugăm azotat de potasiu (silitră), sare și
condimente, amestecăm totul foarte bine. Acoperim castronul și introducem totul în frigider pentru 24 de
ore. După 12 ore amestecăm totul timp de 10 minute. După 24 de ore adăugăm apă peste carne, o linguriţă
plată de gelatină, stoarcem un cățel de usturoi și amestecăm din nou. Introducem totul în oala de preparat
șuncă și presăm foarte bine. Închidem recipientul. Opărim într-o baie de apă la o temperatură de
aproximativ 90ºC timp de 4-5 ore. După opărire scoatem preparatul din carne din oala de preparat șuncă.
Ciolan de porc din oala de preparat șuncă
Ingrediente:
aprox. 2 kg carne de ciolan de porc
2 cățel de usturoi
4 g azotat de potasiu (silitră)
30-40 g sare
Piper negru și pe bază de plante
maghiran
ardei roșu dulce (sau iute la discreție)
Mod de preparare:
Separăm carnea de pe ciolan, separați pielea de carne, apoi o tăiem în bucăți mai mici (aprox. 2-3 cm).
Frecăm fiecare bucată de carne cu usturoi, presărăm generos cu un amestec de condimente, sare și piper
și adăugăm azotat de potasiu (silitră) (datorită căruia carnea își va păstra culoarea frumoasă). Se lasă
totul timp de 5 ore la frigider. După această perioadă punem bucățile de carne pregătite în oala de preparat
șuncă și le îndesim bine (puteți folosi și o pungă pentru oala de preparat șuncă), închideți vasul cu capac,
puneți termometrul în capac. Turnați apă într-un vas mare și puneți-l pe aragaz, asigurându-vă că nivelul
apei este suficient de ridicat pentru a acoperi carnea. Apoi se fierbe aproximativ 4 ore până când
temperatura cărnii ajunge la 80ºC. După această perioadă, lăsăm oala de preparat șuncă închisă într-un
loc răcoros și după răcire, o punem în frigider pentru 12 ore. După răcire scoatem preparatul din carne din
oala de preparat șuncă. Pentru a scoate mai ușor carnea din oala de preparat șuncă, turnați peste oală
apă fierbinte.