Russell Hobbs 19550-56 Manual de utilizare

Categorie
Grătare
Tip
Manual de utilizare
82
Citiţi instrucţiunile, păstraţi-le într-un loc sigur; dacă daţi aparatul altcuiva, nu uitaţi să daţi şi
instrucţiunile. Îndepărtaţi toate ambalajele înainte de folosire.
A PREVEDERI IMPORTANTE DE SIGURANŢĂ
1 Aparatul poate fi folosit de copii în vârstă de 8 ani sau mai mari și
de către persoane cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale
reduse sau lipsă de experienţă și cunoștinţe dacă sunt
supravegheaţi/instruiţi și înţeleg pericolele la care se supun. Copiii
nu trebuie să se joace cu aparatul. Curăţarea și utilizarea de către
utilizator nu trebuie efectuate de copii decât dacă aceștia au
peste 8 ani și sunt supraveghei. Nu lăsaţi aparatul și cablul la
îndemâna copiilor sub 8 ani.
2 Nu conectaţi aparatul prin intermediul unui sistem cu
temporizator sau cu comandă de la distanţă.
3 În cazul în care cablul este deteriorat, trebuie înlocuit de către
fabricant, agentul de service sau orice altă persoană calificată,
pentru a evita accidentele.
¬ Suprafeţele aparatului se vor încinge.
¬ Ușa devine fierbinte – purtaţi mănuși de bucătărie.
H Nu introduceţi aparatul în lichid.
4 Aşezaţi aparatul pe o suprafaţă stabilă, nivelată, rezistentă la căldură, la cel puţin 75 cm
deasupra nivelului podelei.
5 Lăsaţi un spaţiu de cel puţin 50 mm în jurul aparatului.
6 Nu folosiţi aparatul lângă sau sub materiale inflamabile (spre ex., perdele).
7 Purtaţi mănuşi de bucătărie atunci când umpleţi sau goliţi aparatul.
8 Verificaţi dacă puteţi deschide ușa fără să o blocaţi.
9 Nu puneţi nimic pe ușă atunci când este deschisă - se va rupe.
10 Nu acoperiţi aparatul sau nu aşezaţi nimic pe el.
11 Când nu utilizaţi aparatul, înainte de a-l muta şi înainte de a-l curăţa, scoateţi-l din priză.
12 Nu folosiţi alte accesorii sau ataşamente decât cele furnizate de noi.
13 Nu folosiţi aparatul în niciun alt scop decât cel descris în aceste instrucţiuni.
14 Nu operaţi aparatul dacă este stricat sau nu funcţionează corect.
exclusiv pentru uz casnic
U ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE
1 Asiguraţi-vă că aţi îndepărtat toate ambalajele din interiorul aparatului și elementele din
jurul acestuia.
2 Băgaţi întrerupătorul în priză.
3 Setaţi temperatura la 230.
4 Reglaţi cuptorul pe H.
5 Reglaţi temporizatorul pe 10.
6 Operaţi aparatul gol.
7 S-ar putea să miroasă puţin, însă nu vă îngrijoraţi. Asiguraţi-vă că începerea este bine
ventilată.
83
instrucţiuni
C COȘUL ȘI TAVA
8 Coșul și tava se glisează în suporturile raftului de la capetele cuptorului.
9 Folosiţi suporturile de jos pentru coacere și fripturi.
10 Folosiţi suporturile de sus pentru grătar, pâine prăjită și cruste crocante.
11 Dacă nu gătiţi în tavă, puneţi-o pe suportul de jos, pentru a capta lichidul scurs.
C MÂNERUL
12 Pentru a monta mânerul pe coș/tavă:
a) prindeţi cârligele de deasupra coșului/tăvii
b) coborâţi mânerul până când partea de jos ajunge sub coș/tavă
c) ridicaţi mânerul, se va ridica și coșul/tava
d) cârligele de sus se potrivesc la tavă, cele de sus la coș
C FOLOSIREA CUPTORULUI
13 Băgaţi întrerupătorul în priză.
14 Setaţi controlul temperaturi la temperatura necesară (100-230° C).
15 Reglaţi cuptorul pe funcţia necesară:
/ toate elementele stinse
O elementul superior și rotisor
F element inferior
H ambele elemente
16 Rotiţi temporizatorul în sensul acelor de ceasornic, reglând timpul dorit. Becul se va aprinde.
, Dacă trebuie să gătiţi mai mult de 60 de minute, trebuie doar să setaţi din nou cronometrul
când ajunge la zero.
17 Când cronometrul ajunge la 0, aparatul se va stinge. Veţi auzi un „ding. Becul se va stinge.
18 Când folosiţi elementul inferior, sau ambele elemente (F H), preîncălziţi cuptorul și
așteptaţi până când se stinge becul înainte de a introduce alimentele.
C UȘA - DESCHISĂ SAU ÎNCHISĂ?
19 Ușa are 3 poziţii stabile - deschisă, închisă și deschisă pe jumătate (aprox. 30°).
20 Țineţi ușa pe jumătate deschisă atunci când folosiţi elementul de sus O, fie ca și grătar, fie ca
rotisor.
21 Aceasta va preveni acţionarea termostatului și oprirea elementului.
22 Țineţi ușa închisă atunci când folosiţi elementul de jos F, pentru copt, sau ambele elemente
împreună H, pentru gătit tradiţional.
C GTAR ȘI STROPIRE
23 Atunci când folosiţi grătarul sau când gătiţi vreun aliment care ajunge aproape de elementul
de sus, fiţi atenţi la mâncare pentru a evita stropirea cu grăsime sau sucuri pe elementul de sus.
24 Dacă vedeţi stropi, mutaţi mâncarea mai jos, departe de elementul de sus.
25 Este posibil să fie nevoie să măriţi puţin timpul de gătire pentru a suplini distanţa
suplimentară.
26 Stropirea va face dificilă curăţarea.
27 Reziduurile arse de pe elementul de sus îi pot scurta durata de funcţionare.
28 Reziduurile arse care cad pe mâncare pot afecta aspectul și gustul mâncării.
schiţe
c control temperatură
A control cuptor
T temporizator
0 oprit
1 bec
2 element superior
3 suporturi raft
4 ghidaj
5 acţionare rotisor
6 element inferior
7 ușă
8 mâner
9 coş
10 tavă
11 mâner
12 cârlige superioare
13 cârlige inferioare
14 şuruburi
15 frigărui
16 rotisor
17 punct
18 margini
19 furcă rotisor
84
C ROTISORUL
29 Indiferent dacă gătiţi pasăre, iepure sau o bucată de carne, alimentele trebuie montate în
centrul rotisorului.
30 Dacă nu sunt montate central, o parte se va găti mai repede decât cealaltă.
31 Nu trebuie să există bucăţi desprinse, nu se vor găti uniform.
32 Rezultatele vor fi mai bune cu cât obţineţi o formă cât mai cilindrică, iar alimentele sunt mai
pe centrul rotisorului.
33 Legaţi cu un șnur bucăţile desprinse cum sunt aripile sau picioarele mici.
34 Deșurubaţi ambele șuruburi, apoi scoateţi frigăruia din capătul rotisorului.
35 Împingeţi capătul prin centrul cărnii și scoateţi-l pe cealaltă parte.
36 Puneţi la loc frigăruia pe rotisor și împingeţi ambele frigărui în carne.
37 Carnea se va micșora în timp ce se gătește și nu trebuie să cadă de pe frigărui; împingeţi-o
bine.
38 Mutaţi carnea și frigăruile pe rotisor până când carnea ajunge în centru, apoi strângeţi
ambele șuruburi, pentru a o fixa.
39 Montaţi capătul rotisorului în cuptor, apoi coborâţi celălalt capăt în ghidajul de pe cealal
parte a cuptorului.
40 Asiguraţi-vă nimic nu atinge interiorul cuptorului în timp ce rotisorul se rotește.
41 Glisaţi tava în suportul de jos, pentru a capta stropii.
42 Lăsaţi ușa pe jumătate deschisă.
43 Setaţi controlul temperaturi la temperatura necesară (100-230° C).
44 Dacă temperatura este prea ridicată, exteriorul se va găti mai repede decât centrul.
45 Vă recomandăm să gătiţi la temperatură joasă sau medie.
46 Dacă doriţi ca partea exterioară a cărnii să devină crocantă, ridicaţi temperatura la finalul
ciclului de preparare.
47 Reglaţi cuptorul pe O.
48 Rotiţi temporizatorul în sensul acelor de ceasornic, reglând timpul dorit.
49 Folosiţi furca rotisorului pentru a scoate rotisorul din cuptor.
50 Montaţi capetele furcii sub marginile rotisorului.
51 Țineţi furca cu ambele mâini.
52 Ridicaţi puţin partea stângă, pentru a elibera capătul de pe ghidaj, apoi mișcaţi rotisorul în
dreapta, pentru a elibera capătul.
53 Scoateţi cu grijă furca și rotisorul din cuptor.
54 Vă sugerăm să exersaţi câteva ori înainte de a începe să gătiţi.
C ÎNGRIJIRE ŞI ÎNTREŢINERE
55 Scoateţi aparatul din priză şi lăsaţi-l să se răcească înainte de a-l curăţa sau depozita.
56 Ştergeţi suprafeţele exterioare cu o cârpă umedă curată.
57 Spălaţi părţile mobile cu apă caldă cu detergent, clătiţi bine, scurgeţi şi lăsaţi la uscat.
58 Nu folosiţi bureţi de bucătărie, bureţi de sârmă sau săpun.
59 Nu spălaţi nicio componentă a aparatului la maşina de spălat vase.
decolorare
60 În timp, suprafeţele aparatului se vor decolora.
61 Acest lucru este inevitabil, inofensiv și nu va afecta funcţionarea corectă a aparatului.
W
PROTEJAREA MEDIULUI
Pentru a evita probleme de mediu şi sănătate cauzate substanţele periculoase din
aparatele electrice şi electronice, aparatele marcate cu acest simbol nu trebuie aruncate direct la
gunoi, ci trebuie recuperate, refolosite sau reciclate.
85
C TIMPI DE GĂTIRE ŞI SIGURANŢA ALIMENTELOR
• Folosiţi aceşti timpi doar în scop informativ.
• Gătiţi carnea, puiul sau derivatele (mici, burgeri etc.) până când se evaporă sucul. Gătiţi
peştele până când carnea devine opacă.
• Pentru alimente pre-ambalate, urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj sau etichetă.
alimente temperatură alimente temperatură
carne de vită 190-210 °C patiserie 190-210 °C
pâine 200-220 °C carne de porc 190-210 °C
caserole 140-160 °C plăcintă/tartă cu fructe 160-180 °C
pui 190-210 °C prăjitură cu fructe 140-160 °C
peşte 170-190 °C biscuiţi 190-220 °C
carne de miel 190-210 °C cozonac 160-180 °C
bezea 90 -110 °C budincă Yorkshire 200-220 °C
budincă cu lapte 140-160 °C
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Russell Hobbs 19550-56 Manual de utilizare

Categorie
Grătare
Tip
Manual de utilizare