51
Recomandåri
Elemente de re†inut când se efectueazå decongelarea
manualå
* Forma ambalajului influen†eazå durata decongelårii.
Pachetele plate dreptunghiulare se decongeleazå mai
repede decât un bloc mare.
* Separa†i bucå†ile când încep så se decongeleze; feliile
separate se deocongeleazå mai ußor.
* Înveli†i pår†ile de alimente cu mici bucå†i de folie dacå
acestea începe så se încålzeascå. Se pot folosi scobitori de
lemn pentru a fixa aceste foi†e de aluminiu.
* Când decongela†i este bine så låsa†i alimentele încå pu†in
înghe†ate pentru a låsa ca procesul så se încheie în timpul
în care alimentele sunt låsate în repaus.
Cantitatea de alimente
Cu cât vre†i så prepara†i o cantitate mai mare de alimente, cu
atât aceasta vå va lua mai mult timp. De regulå o cantitate
dublå de alimente va necesita pentru a fi pregåtitå o perioadå
de timp aproape de douå ori mai mare. Dacå este nevoie de
patru minute pentru a coace un cartof, va fi nevoie de
aproximativ ßapte minute pentru a coace doi cartofi.
Cantitatea de apå
Dat fiind cå microundele sunt atrase de umiditate, timpul de
pregåtire a mâncårurilor depinde direct de cantitatea de apå
con†inutå de acestea. Alimentele cu un con†inut ridicat de
apå, precum legumele, peßtele ßi pasårea, se vor coace mai
repede ßi în mod mai uniform. Alimentele mai uscate,
precum orezul sau fasolea uscatå au nevoie så se adauge
apå pentru a fi pregåtite la microunde.
Condensul
Umiditatea ßi apa din alimente pot produce uneori condens
pe pere†ii cuptorului sau în interiorul ußii. Este un lucru
normal în cazul gåtitului. În general alimentele acoperite
produc mai pu†in condens decât alimentele neacoperite.
Zahår
Când pregåti†i alimente cu un con†inut ridicat de zahår sau de
gråsimi cum ar fi un tort de Cråciun, o plåcintå cu carne sau
o pråjiturå cu fructe, urmåri†i cu multå grijå instruc†iunile de
coacere recomandate. Depåßirea timpului de coacere
recomandat poate duce la arderea mâncårii ßi la producerea
de stricåciuni cuptorului.
Eliberarea presiunii din alimente
Unele alimente sunt acoperite etanß de
pieli†e sau memebrane. Aceste
alimente trebuie în†epate cu o furculi†å
sau cu o scobitoare pentru a elibera
presiunea ßi a preveni exploziile atunci
când vaporii cresc în interiorul lor în
timpul coacerii. Aceastå recomandare
este valabilå pentru cartofi în coajå,
cartofi, ficå†ei de pasåre, cârna†i,
gålbenuß de ou ßi unele fructe.
Timpul de repaus
Låsa†i Întotdeauna alimentele în repaus
pentru câtva timp dupå ce a†i folosit
cuptorul. Timpul de repaus dupå
decongelare, coacere/încålzire
îmbunåtå†eßte rezultatele permi†ând
cåldurii så se distribuie uniform în
alimente. În cuptorul cu microunde
alimentele continuå så se coacå chiar
atunci când energia microundelor a fost
întreruptå. Ele nu mai sunt coapte de microunde, dar
continuå så se coacå prin conducerea cantitå†ii mari de
cåldurå råmase spre centrul alimentelor. Durata perioadei de
reapus depinde de volumul ßi de densitatea alimentelor.
Uneori poate fi foarte scurt, practic timpul necesar pentru a
scoate mâncarea din cuptor ßi a o servi la maßå. Alteori, când
este vorba de mâncåruri în cantitå†i mai mari sau cu o
densitate mai mare timpul de repaus poate fi chiar de 10
minute. Mâncarea îßi va continua coacerea în timpul acestei
perioade.
Cele mai bune rezultate se ob†in dacå alimentele sunt
distribuite uniform pe platou. Acest lucru se realizeazå pe
diferite cåi în cazul coacerii la microunde pentru a ob†ine
rezultatul unei coaceri cât mai uniforme.
Dacå trebuie så coace†i diferite bucå†i din
acelaßi tip de alimente, precum cartofi cu
coajå, aßeza†i-le pe o farfurie rotundå pentru
o coacere uniformå.
Când coace†i alimente de mårime sau
grosimi diferite, aßeza†i bucå†ile mai mici
sau mai sub†iri din respectivele alimente
spre centrul farfuriei ßi astfel ele se vor
coace la sfârßit.
Alimentele neregulate, precum peßtele,
trebuie så fie aranjate în cuptor cu cozile
spre centru.
Dacå pune†i o mâncare la frigider sau
aßeza†i un fel de mâncare la încålzit,
aranja†i pår†ile mai groase ßi mai dense
spre exteriorul recipientului, iar cele mai
sub†iri sau mai pu†in dense spre mijloc.
Pune†i feliile sub†iri de carne una peste alta
sau intercala†i-le.
Feliile groase, precum pulpe de carne sau
cârna†i, trebuie sa fie aranjate foarte
aproape una de cealaltå.
Sosurile sau sucurile trebuie så fie încålzite
într-un recipient separat.
Alege†i mai curând un recipient sub†ire ßi înalt
decât unul larg ßi de micå înål†ime. Când
încålzi†i sosuri sau sucuri, nu umple†i
recipientul mai mult decât pe douå treimi.
Când pregåti†i sau încålzi†i peßte
întreg, curå†i†i-l de piele, ceea ce-l
împiedicå så crape.
Înveli†i-i capul ßi coada în bucå†i mici
de folie de aluminiu pentru a preveni
ca acestea så se coacå prea tare, dar
asigurându-vå cå folia nu atinge par†ile
laterale ale cuptorului.
Compozi†ia mâncårurilor
Mâncårurile ce con†in mult zahår sau gråsimi se vor încålzi
mai repede decât mâncårurile ce con†in multå apå. Gråsimile
ßi zahårul vor ajunge la o temperaturå mai înaltå decât apa în
timpul procesului de coacere.
Mâncårurile mai dense vor avea nevoie de mai mult timp
pentru a se încålzi. Alimentele "foarte dense", precum carnea,
vor avea nevoie de un timp mai mare pentru a se încålzi
decât alimentele mai sub†iri, mai poroase, precum pâinea.
Dimensiunile ßi forma
Bucå†ile mai mici de alimente se vor coace mai repede decât
bucå†ile mai mari ßi bucå†ile regulate de alimente se vor
coace mai uniform decât alimentele de formå neregulatå.
Pentru a asigura o coacere uniformå trebuie så tåia†i
alimentele în bucå†i de dimensiuni ßi forme foarte
asemånåtoare.
Mestecarea ßi întoarcerea alimentelor în timpul coacerii
Mestecarea ßi întoarcerea alimentelor sunt modalitå†i ce se
folosesc atât în pregåtirea mâncårurilor în mod traditional,
cât ßi în cuptorul cu microunde pentru a distribui în mod
rapid cåldura spre centrul mâncårii ßi a evita arderea pår†ilor
ce se gåsesc spre margine; învârtirea mâncårurilor este
importantå în aceasta situa†ie mai ales pentru cå permite o
coacere mai uniformå. Ca ßi în gåtitul traditional,
mâncårurile, precum fripturile,trebuie så fie înål†ate pentru a
nu permite så se coacå la aburi în propriul lor suc.
Aranjarea alimentelor