niu sau în pungi de polietilenă pentru a ex-
clude aerul cât mai bine posibil.
Sticle: acestea trebuie să aibă dop şi să fie
păstrate în raftul pentru sticle de pe uşă.
Bananele, cartofii, ceapa şi usturoiul, dacă
nu sunt ambalate, nu trebuie păstrate în fri-
gider.
Recomandări privind păstrarea în
congelator
Pentru a obţine o congelare eficientă, iată
câteva recomandări importante:
• cantitatea maximă de alimente care poa-
te fi congelată într-o perioadă de 24 de
ore este indicată pe plăcuţa cu datele
tehnice;
• procesul de congelare durează 24 ore. În
acest interval de timp nu mai pot fi
adăugate alte alimente de congelat;
• congelaţi numai alimente de calitate su-
perioară, proaspete şi bine curăţate;
• faceţi porţii mici de alimente, care să se
poată congela rapid şi complet, iar apoi
să puteţi dezgheţa numai cantitatea ne-
cesară;
•înfăşuraţi alimentele în folie de aluminiu
sau de polietilen
ă şi verificaţi ca pachetele
să fie etanşe;
•aveţi grijă ca alimentele proaspete, ne-
congelate, să nu vină în contact cu cele
deja congelate, evitând astfel creşterea
temperaturii celor din urmă;
• alimentele fără grăsime se păstrează mai
bine şi pe o perioadă mai îndelungată de-
cât cele grase; sarea reduce perioada de
păstrare a alimentelor;
• îngheţatele pe bază de sucuri, dacă sunt
consumate imediat după scoaterea din
congelator, pot produce degerături ale
pielii;
• se recomandă să notaţi data congelării
pe fiecare pachet, pentru a putea ţine
evidenţa perioadei de conservare.
Recomandări pentru conservarea
alimentelor congelate
Pentru a obţine cele mai bune rezultate cu
acest aparat, procedaţi astfel:
•verificaţi dacă alimentele congelate au
fost păstrate în mod corespunzător în
magazin;
• alimentele congelate trebuie transferate
din magazin în congelator cât mai repede
posibil;
• nu deschideţi uşa prea des şi nu o lăsaţi
deschisă mai mult decât este necesar;
•după dezgheţare, alimentele se deterio-
rează rapid şi nu mai pot fi recongelate;
•nu depăşiţi perioada de păstrare indicată
de producătorul alimentelor.
ÎNGRIJIREA ŞI CURĂŢAREA
Atenţie Scoateţi ştecherul din priză
înainte de a efectua orice operaţie de
întreţinere.
Acest aparat conţine hidrocarburi în
unitatea de răcire; prin urmare, întreţi-
nerea şi reîncărcarea trebuie efectuate
numai de tehnicieni autorizaţi.
Curăţarea periodică
Aparatul trebuie să fie curăţat regulat:
•curăţaţi interiorul şi accesoriile cu apă
caldă şi cu detergent neutru.
• verificaţi regulat garniturile uşii şi ştergeţi-
le, pentru a vă asigura că sunt curate.
•clătiţi şi uscaţi bine.
Important Nu trageţi, nu deplasaţi şi nu
deterioraţi tuburile şi/sau cablurile din
interiorul carcasei.
Nu folosiţi niciodată detergenţi, prafuri abra-
zive, produse de curăţare foarte parfumate
sau ceară de lustruit pentru a curăţa interio-
rul, deoarece acestea vor deteriora suprafa-
ţa şi vor lăsa un miros puternic.
Curăţ
aţi condensatorul (grila neagră) şi
compresorul din spatele frigiderului cu o pe-
rie. Această operaţiune va îmbunătăţi per-
formanţele aparatului şi va duce la econo-
mia de energie.
Important Aveţi grijă să nu deterioraţi
sistemul de răcire.
Multe substanţe speciale de curăţat supra-
feţele din bucătărie conţin substanţe chimi-
ce care pot ataca/deteriora materialul plas-
tic utilizat în acest aparat. Din acest motiv,
se recomandă să curăţaţi carcasa exte-
rioară a aparatului numai cu apă caldă în
care s-a adăugat puţin detergent.
După curăţare, conectaţi din nou aparatul la
reţea.
leonard 27