Electrolux EOB32000X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare
informaþii pentru utilizator
Cuptor
EOB32000
2 electrolux
Cuprins
Instrucþiuni de siguranþã ............................... 3
Descrierea aparatului.................................... 4
Înaintea primei utilizãri .................................. 6
Deservirea cuptorului.................................... 7
Utilizãri, tabele ºi sfaturi................................ 12
Curãþarea ºi întreþinerea............................... 20
Ce trebuie fãcut atunci când …................... 27
Indicaþii privind montajul............................... 28
Pãstrarea curãþeniei ...................................... 31
Garanþie/Service............................................ 32
Service............................................................. 35
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri
Urmãtoarele simboluri sunt utilizate în acest manual de utilizare:
1
Informaþii importante cu privire la siguranþa dvs. personalã ºi informaþii cu privire la modul
de evitare a deteriorãrii aparatului.
3Informaþii ºi recomandãri generale
2Informaþii cu privire la mediul înconjurãtor
electrolux 3
1 Instrucþiuni de siguranþã
Siguranþa electricã
Aparatul are voie sã fie racordat la
reþeaua electricã numai de cãtre un
specialist autorizat.
În cazul defecþiunilor sau deteriorãrii
aparatului: siguranþele trebuie
deºurubate, respectiv scoase din
funcþiune.
Reparaþiile asupra aparatului au voie sã
fie fãcute numai de cãtre specialiºti
autorizaþi. Reparaþiile
necorespunzãtoare pot crea pericole.
Pentru reparaþii, contactaþi service-ul
nostru autorizat sau distribuitorul dvs.
Siguranþã pentru copii
Copiii mici nu trebuie lãsaþi
nesupravegheaþi cât timp aparatul este în
funcþiune.
Siguranþa pe durata utilizãrii
Persoanele (inclusiv copii), care datoritã
capacitãþilor lor fizice, senzoriale sau
intelectuale, sau datoritã lipsei lor de
experienþã sau necunoaºterii nu sunt în
stare sã utilizeze aparatul în siguranþã, nu
trebuie sã utilizeze acest aparat fãrã
supravegherea sau îndrumarea unei
persoane responsabile.
Acest aparat trebuie folosit numai pentru
fierberea, prãjirea ºi coacerea
mâncãrurilor, acasã.
Atenþie la racordarea la reþeaua de
curent a aparatelor electronice în prize
aflate în apropierea acestui aparat.
Cablurile de racord nu au voie sã fie
prinse sub uºa fierbinte a cuptorului.
Avertizare: Pericol de ardere! La
exploatare, interiorul cuptorului
devinefierbinte.
Dacã utilizaþi produse cu conþinut de
alcool în cuptor, se poate forma un abur
de amestec cu aer ce este uºor
inflamabil. În acest caz, deschideþi cu
grijã uºa. Nu umblaþi cu jar, scântei sau
foc.
3 Instrucþiuni cu privire la acrilamid
Conform celor mai recente descoperiri în
domeniu, prãjirea intensivã a alimentelor,
mai ales în cazul produselor care conþin
amidon, apare o periclitare a sãnãtãþii
datoritã acrilamidului. De aceea vã
recomandãm sã gãtiþi la temperaturi
scãzute, ºi sã nu prãjiþi prea tare felurile
de mâncare.
Evitarea deteriorãrii aparatului
Nu îmbrãcaþi cuptorul cu folie de
aluminiu ºi nu aºezaþi nici o tavã de
coacere, cratiþã, etc. pe partea inferioarã,
pentru cã smalþul cuptoruluipoate fi
afectat de acumularea de cãldurã.
Sucurile de fructe care picurã de pe tava
de coacere creeazã pete care nu se mai
pot ºterge. Pentru prãjituri suculente
utilizaþi o tavã adâncã.
Nu puneþi nimic pe uºa deschisã a
cuptorului.
Nu turnaþi niciodatã apã direct în cuptorul
încins. Se pot produce deteriorãri ale
smalþului ºi decolorãri.
Puterea aplicatã, mai ales pe marginile
foliei din faþã, poate sã spargã sticla.
Nu pãstraþi obiecte inflamabile în cuptor.
Puteþi sã vã ardeþi la punerea în
funcþiune.
Nu pãstraþi alimente umede în cuptor. Pot
apare deteriorãri ale smalþului.
Aveþi grijã ca dupã decuplarea suflantei
cu aer rece sã nu lãsaþi mâncãruri
deschise în cuptor. În spaþiul de coacere
sau pe sticla uºii se poate forma
umezealã, care poate ajunge ºi la
mobilier.
3 Indicaþie cu privire la stratul de smalþ
Modificãrile de culoare ale stratului de
smalþ ale cuptorului datorate utilizãrii nu
au influenþã asupra exploatãrii normale,
respectiv în parametrii a aparatului. Acest
lucru nu ridicã probleme în ceea ce
priveºte dreptul de a solicita garanþia.
4 electrolux
Descrierea aparatului
Privire de ansamblu
Niºã de deservire
Uºã de sticlã
Niºã de deservire
Mânerul uºii
Funcþiile cuptorului Selectarea temperaturii
Taste funcþiuni
Bec de control al funcþionãrii
Afiºajtemperaturã/timp
Bec de control al temperaturii
electrolux 5
Dotarea cuptorului
Accesorii cuptor
Grãtar
Pentru veselã, forme pentru prãjituri, fripturi ºi
grãtare.
Tavã pentru coacere
Pentru prãjituri ºi fursecuri.
Tigaie pentru grãsime
Pentru coacere ºi prãjire, respectiv ca tavã de
colectare a grãsimii.
Þepuºa pentru carne
Pentru determinarea exactã a gradului de
preparare a bucãþilor de carne.
Temperaturã superioarã ºi element de încãlzire a grãtarului
Sistemul de iluminare a
cuptorului
Þepuºã pentru carne
fiºã
Ventilator
Temperaturã inferioarã
Nivel de utilizare
Grilaj mobil,
demontabil
6 electrolux
Înaintea primei utilizãri
Reglarea ºi modificareaorei
exacte
Dupã racordarea electricã sau în cazul unei
cãderi de tensiune becul funcþiei Ora
exactã clipeºte automat.
1. Pentru modificarea unei ore exacte deja
reglate, tasta ºi trebuie apãsate
simultan pânã când becul funcþiei Ora
exactã clipeºte.
2. Cu ajutorul tastei sau reglaþi ora
exactã.
Dupã circa 5 secunde nu mai clipeºte ºi
ceasul indicã ora exactã reglatã.
Aparatul este gata de utilizare.
3 Ora exactã poate fi modificatã numai
atunci când nici o Perioadã de timp
scurtã nu este reglatã.
Prima curãþare
Înainte de a utiliza pentru prima oarã cuptorul,
trebuie sã-l curãþaþi bine.
1 Atenþie: Nu utilizaþi substanþe de
curãþare abrazive, corozive! Suprafeþele
pot fi deteriorate.
3 Utilizaþi substanþe de curãþare uzuale
pentru metalul din faþã.
1. Reglaþi comutatorul funcþiilor cuptorului
pe sistemul de iluminare .
2. Toate accesoriile ºi grilajul trebuie
scoase ºi curãþate cu apã caldã ºi sãpun.
3. De asemenea cuptorul trebuie spãlat cu
apã caldã ºi sãpun, ºi apoi trebuie lãsat
sã se usuce.
4. Partea frontalã a aparatului trebuie
ºtearsã cu o cârpã umedã.
electrolux 7
Deservirea cuptorului
Pornirea ºi oprirea cuptorului
1. Rotiþi comutatorul funcþiilor cuptorului la
funcþia dorit.
2. Rotiþi comutatorul de selectare a
temperaturii la temperatura dorit.
Becul de control al funcþionãrii lumineazã,
atâta timp cât cuptorul este în funcþiune.
Becul de control al temperaturii lumineazã,
atâta timp cât cuptorul încãlzeºte.
3. Pentru a opri cuptorul, rotiþi comutatorul
funcþiilor cuptorului ºi cel de selectare a
temperaturii pe poziþia Oprit.
3 Suflantã cu aer rece
Suflanta se cupleazã automat pentru a
menþine rece suprafaþa aparatului. Dupã
ce se decupleazã cuptorul, suflanta
funcþioneazã în continuare pentru a rãci
aparatul, ºi apoi se opreºte automat.
Selectarea funcþiilor cuptorului Selectarea temperaturii
Afiºaj temperaturã/timp
Bec de control al funcþionãrii
TastaTasta
Bec de control al temperaturii
Afiºaj Sonda pentru carne
8 electrolux
Funcþiile cuptorului
Pentru cuptor vã stau la dispoziþie
urmãtoarele funcþii:
Montarea grãtarului, tãvii de copt
ºi a tigãiipentru grãsime
3 Siguranþa la scoatere ºi siguranþa la
rabatare
Pentru siguranþa scoaterii, toate
componentele mobile sunt dotate la
marginea stângã cu un mic ajustaj în jos.
Componentele mobile trebuie astfel
introduse încât ajustajul sã se afle în
spaþiul de coacere în spate. Ajustajul este
important ºi pentru siguranþa la rabatare
a componentelor mobile.
Montarea tãvii, respectiv a tigãii pentru
grãsime:
Introduceþi tava respectiv tigaia pentru
grãsime în ºinele de ghidaj ale nivelului ales.
Funcþia cuptorului Utilizare
Sistem de iluminare
Cu ajutorul acestei funcþii puteþi ilumina interiorul cuptorului, de exemplu
pentru curãþare.
Aer cald
Pentru
gtirea
pe pân la
dou nivele.
Temperaturile cuptorului trebuie reglate cu 20-40 °C mai puin decât în
cazul temperaturilor superioare/inferioare.
Temperaturã
superioarã/inferioarã
Pentru
coacere
ºi
prãjire
pe
un singur nivel
.
Temperaturã
inferioa
Pentru
coacerea
prãjiturilor cu
suprafaþa de jos crocantã
.
Prãjire la grãtar pe
suprafatã mare
Pentru
prãjirea
alimentelor plate în
cantitãþi mari
ºi pentru
pâine
prãjitã
.
Prãjire la grãtar cu
aer cald
Pentru
prãjirea
bucãþilor de carne mai mari, sau a cãrnii de pasãre pe
un singur nivel.
Funcþia se preteazã ºi la
frigere în cuptor
ºi
gratinare
.
electrolux 9
Introducerea grãtarului:
Grãtarul trebuie astfel poziþionat încât
picioruºele sã fie îndreptate în jos.
Grãtarul trebuie introdus între ºinele de ghidaj
ale nivelului ales.
3 Datoritã marginilor înãlþate ale grãtarului,
vesela este asiguratã suplimentar
împotriva alunecãrii.
Grãtarul ºi tigaia pentru grãsime trebuie
montate împreunã:
Grãtarul trebuie aºezat pe tigaia pentru
grãsime.
Tigaia pentru grãsime trebuie
introdusã între ºinele de ghidaj ale nivelului
ales.
Funcþii suplimentare
Se poate regla Perioadã de timp scur
sau Sondã pentru carne .
3 Instrucþiuni generale
Dupã selectarea unei funcþii, afiºajul
clipeºte pentru circa 5 secunde. Pe
parcursul acestei perioade de timp, cu
ajutorul tastei sau se pot regla
timpii doriþi.
Dupã reglarea timpului dorit, afiºajul
clipeºte încã o datã circa 5 secunde.
Începe numãrãtoarea inversã.
Semnalul acustic poate fi oprit prin
apãsarea oricãrei taste.
Funcþia doritã a cuptorului ºi temperatura
pot fi selectate înainte sau dupã reglarea
funcþiilor ceasului.
Dupã terminarea procesului de gãtire
rotiþi comutatorul funcþiei cuptorului ºi cel
de selectare a temperaturii din nou pe
poziþia OPRIT.
Perioadã de timp scur
Pentru reglarea unei perioade de timp
scurtã.
Sondã pentru carne
Pentru reglarea unei temperaturi a zonei de
mijloc.
Afiºaj timp sau temperaturã
Taste de reglare
10 electrolux
Perioadã de timp scurtã
3 Aceastã funcþie nu are nici o influenþã
asuprafuncþionãriicuptorului.
1. Apãsaþi orice tastã.
Pe afiºaj lumineazã “0.00”.
2. În interval de 5 secunde cu tastele sau
reglaþi perioada de timp scurtã doritã
(max. 2 ore 30 minute).
Dupã 5 secunde pe afiºaj apare timpul
rãmas.
Dupã ce se scurge întreaga perioadã de timp,
clipeºte “0.00 ºi se aude un semnal acustic
timp de 2 minute.
3. Semnalul acustic poate fi oprit prin
apãsarea oricãrei taste.
Sondã pentru carne
1 Atenþie: Trebuie sã se utilizeze numai
sonda pentru carne livratã! În caz de
înlocuire trebuie folosite numai piese de
schimb originale!
1. Vârful sondei pentru carne trebuie astfel
introdus în bucata de carne, încât acesta
sã se afle cât mai în mijlocul bucãþii de
carne.
2. ªtecherul sondei pentru carne trebuie
introdus pânã la limitã în priza de contact
de pe peretele lateral al cuptorului.
electrolux 11
3. Cu ajutorul tastei sau trebuie reglatã
temperatura doritã a zonei de mijloc a
cãrnii.
Afiºajul comutã pe temperatura actualã a
zonei de mijloc.
3 Temperatura zonei de mijloc va fi afiºatã
începând cu 30°C.
4. Reglaþi funcþia ºi temperatura cuptorului.
Imediat dupã ce se atingetemperatura reglatã
a zonei de mijloc, se aude un semnal acustic.
5. Pentru a opri semnalul apãsaþi orice
tastã.
6. Rotiþi comutatorul de selectare a funcþiei
ºi temperaturii cuptorului pe poziþia oprit.
1 Avertizare: Sonda pentru carne este
fierbinte! La scoaterea ºtecherului ºi a
vârfului existã pericol de ardere!
7. ªtecherul sondei pentru carne trebuie
scos din fiºa de contact ºi carnea
pregãtitã trebuie scoasã din cuptor.
Modificarea temperaturii cuptorului
Modificaþi temperatura cu sau .
12 electrolux
Utilizãri, tabele ºi sfaturi
Coacerea
Funcþia cuptorului: Aer cald sau
Temperaturã superioarã/inferioarã
Forme de coacere
Pentru Temperaturã superioarã/
inferioarã se preteaz forme din metal
închis la culoare i cu strat de acoperire.
Pentru Aer cald se preteaz i formele
din metal deschise la culoare.
Nivel de utilizare
Coacerea cu Temperaturã superioarã/
inferioarã este posibil numai pe un
singur nivel.
Cu Aer cald putei coace produse de
panificaie uscate i tarte mici pe 2 tvi
concomitent.
Tava de coacere 1:
De exemplu Nivelul de utilizare 3
Forma de coacere 1:
De exemplu Nivelul de utilizare 1
Tava de coacere 2:
De exemplu Nivelul de utilizare 1 ºi 3
Instruciuni generale
Aºezaþi tava cu tãietura oblicã spre
înainte!
Puteþi coace cu Temperaturã superioarã/
inferioarã sau Aer cald i dou forme
în acelai timp una lâng alta pe grilaj.
Durata de coacere se prelungeºte
nesemnificativ.
3 La utilizarea procedeelor pentru produse
îngheþate, tãvile utilizate pot sã se
contracteze pe durata pregãtirii. Acest
lucru se datoreazã diferenþei mari de
temperaturã dintre produsele îngheþate ºi
cuptor. Dupã rãcirea tãvilor, deformarea
va dispare singurã.
Indicaii pentru tabelele de coacere
În tabele gãsiþi pentru un fel de mâncare
selectat, informaþii cu privire la temperaturã,
timpi ºi nivele de utilizare corespunzãtoare.
Temperaturile ºi timpii de coacere sunt
valori orientative, pentru ca depind de
conþinutul aluatului, de cantitate ºi de
forma de coacere.
Vã recomandãm ca la prima încercare sã
reglaþi valoarea redusã a temperaturii ºi
numai dacã este necesar, de exemplu în
cazul în care doriþi o rumenire mai
puternicã, sau în cazul în care timpul de
coacere este prea mare, sã alegeþi o
temperaturã mai ridicatã.
Dacã nu gãsiþi date concrete pentru o
anumitã reþetã, orientaþi-vã dupã un fel de
mâncare similar.
La coacerea prãjiturilor pe tava de
coacere sau în forme pe mai multe
nivele, este posibil ca timpul de coacere
sã fie mai lung cu 10-15 minute.
Produsele umede (de exemplu pizza,
prãjiturã cu fructe etc.) vor fi preparate pe
un nivel.
Diferenþa de înãlþime la începerea
procesului de coacere a produselor
poate sã ducã la diferite grade de
rumenire. În acest caz v rugm s nu
modificai reglajele temperaturii.
Diferenþele de rumenire se compenseazã
pe timpul procesului de coacere.
Noul dvs. cuptor poate avea un alt
comportament la coacere/prãjire faþã de
electrolux 13
precedentul dvs. aparat. De aceea,
adaptaþi reglajele dorite (temperaturã,
timpi de coacere) ºi nivele de utilizare
conform recomandãrilor din tabelele
urmãtoare.
2 În cazul timpilor mai lungi de coacere
puteþi opri cuptorul cu 10 minute mai
repede pentru a utiliza cãldura rezidualã.
Tabelele sunt valabile, atâta timp cât nu
este altceva precizat, pentru introducerea
produsului în cuptorul rece.
Tabel pentru coacere
Tipul
produsului de copt
Funcþia cuptorului
Nivel de
utilizare
Tempe-
ratura °C
Timp
Ore: Minute
Coacere în forme
Cozonac înalt sau rotund cu
gaur la mijloc
Aer cald
1 150-160 0:50-1:10
Pandiºpan/checîmbrcat în
ciocolat
Aer cald 1 140-160 1:10-1:30
Tort de biscuiþi Aer cald 1 140 0:25-0:40
Tort de biscuiþi Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 160 0:25-0:40
Cocã fragedã pentru blat de tort Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 180-200 0:10-0:25
Cocã pentru chec Aer cald 3 150-170 0:20-0:25
Tort cu mere acoperit Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 170-190 0:50-1:00
Plãcintã cu mere (2forme
Ø20cm, aezate în diagonal)
Aer cald 1 160 1:10-1:30
Placintã cu mere (2forme
Ø20cm, aezate în diagonal)
Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 180 1:10-1:30
Prãjituri picante (de exemplu
Quiche Lorraine)
Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 180-200 0:30-1:10
Tarte cu brânzã Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 170-190 1:00-1:30
Coacere în tvi
Cozonac împletit Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 170-190 0:30-0:40
Colaci de Crãciun Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 160-180
1)
0:40-1:00
Pâine (pâine din secarã)
-prima da
-dupã aceea
Temperaturã
superioarã/inferioarã
1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Choix-a la-crème/Ecler Aer cald 3 160-170
1)
0:15-0:30
Ruladã de biscuiþi Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 180-200
1)
0:10-0:20
Prãjiturã cu nucã uscat Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Prãjiturã cu unt/zahr Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 190-210
1)
0:15-0:30
14 electrolux
Prãjiturã cu fructe
(pe aluat din drojdie/foietaj)
2)
Aer cald 3 150 0:35-0:50
Prãjiturã cu fructe
(pe aluat din drojdie/foietaj)
2)
Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 170 0:35-0:50
Prajiturã cu fructe pe cocã
fragedã
Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 170-190 0:40-1:20
Prãjituri cu straturi sensibile
(de exemplu iaurt, fric, drojdie)
Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (cu multã umpluturã)
2
Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (subþire) Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 230-250
1)
0:10-0:25
Specialitate de pâine cu brânzã Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 250-270 0:08-0:15
Tarte Temperaturã
superioarã/inferioarã
1 200-220 0:35-0:50
Tarte mici
Fursecuri Aer cald 3 150-160 0:06-0:20
Fursecuri Aer cald 1 / 3 150-160 0:06-0:20
Gogoºi Aer cald 3 140 0:20-0:30
Gogoºi Aer cald 1 / 3 140 0:25-0:40
Gogoºi Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 160
1)
0:20-0:30
Turte Aer cald 3 150-160 0:15-0:20
Turte Aer cald 1 / 3 150-160 0:15-0:20
Croissant cu ou, bezele Aer cald 3 80-100 2:00-2:30
Picromigdale Aer cald 3 100-120 0:30-0:60
Foietaj cu drojdie Aer cald 3 150-160 0:20-0:40
Foietaj din aluat franþuzesc Aer cald 3 170-180
1)
0:20-0:30
Chifle Aer cald 3 160
1)
0:20-0:35
Chifle Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 180
1)
0:20-0:35
Prãjituri mici (20de buci/tav) Aer cald 3 140
1)
0:20-0:30
Prãjituri mici (20de buci/tav) Aer cald 1 / 4 140
1)
0:25-0:40
Prãjituri mici (20de buci/tav) Temperaturã
superioarã/inferioarã
3 170
1)
0:20-0:30
1) Preîncãlzire cuptor
2) Tava de colectare respectiv tigaia pentru grãsime introduse
Tipul
produsului de copt
Funcþia cuptorului
Nivel de
utilizare
Tempe-
ratura °C
Timp
Ore: Minute
electrolux 15
Sfaturi pentru coacere
Tabel Budinci ºi gratinate
Rezultatul coacerii Cauzã posibilã Remediere
Prãjitura este prea deschisã
la culoare pe partea
inferioa
Înãlþime greºitã a nivelului Introduceþi prãjitura mai jos
Prãjitura se fãrâmiþeazã
(devine cleioasã, lipicioasã,
urme de apã)
Temperaturã de coacere prea mare Reglaþi temperatura de coacere mai
jos
Timp de coacere prea scurt Prelungiþi timpul de coacere
Timpii de coacere nu pot fi
scurtai prin ridicarea
temperaturii
Prea mult lichid în aluat Utilizaþi mai puþin lichid
inei cont de timpii de amestecare,
mai ales la utilizarea roboilor de
buctrie
Prãjitura este prea uscat Temperaturã de coacere prea scãzutã Reglaþi mai sus temperatura de
coacere
Timp de coacere prea lung Scurtaþi timpul de coacere
Prãjitura se rumeneºte
inegal
Temperaturã de coacere prea înaltã ºi
timp de coacere prea scurt
Temperatura de coacere trebuie
scãzutã ºi prelungit timpul de
coacere
Aluatul este distribuit inegal Distribuiþi aluatul uniform pe tava de
coacere
Prãjitura nu este gata în
decursul perioadei de timp
date
Temperaturã prea scãzutã Reglaþi temperatura de coacere mai
sus
Fel de mâncare Funcþia cuptorului
Nivel
deutilizar
e
Tempe-
raturã
°C
Timp
Ore:
Minute
Budincã cu paste fãinoase
Temperaturã
superioarã/inferioa
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Temperaturã
superioarã/inferioa
1 180-200 0:25-0:40
Gratinate
Legume
1)
Prãjire la grãtar cu aer
cald
1 160-170 0:15-0:30
Baghete gratinate
1)
Prãjire la grãtar cu aer
cald
1 160-170 0:15-0:30
Budinci dulci
Temperaturã
superioarã/inferioa
1 180-200 0:40-0:60
Sufleuri de peºte
Temperaturã
superioarã/inferioa
1 180-200 0:30-1:00
Legume umplute
Prãjire la grãtar cu aer
cald
1 160-170 0:30-1:00
1) Preîncãlzire cuptor
16 electrolux
Tabel semipreparate îngheþate
Prãjire
Funcþia cuptorului: Temperaturã
superioarã/inferioarã sau Prãjire la
grãtar cu aer cald
Vesela pentru prãjire
Pentru prãjire se preteazã orice fel de
veselã rezistentã la cãldurã (þineþi cont de
informaþiile producãtorului!).
Fripturile mari pot fi preparate directîn
tava de colectare sau pe grãtar cu
tava de colectare montatã dedesubt.
Toate tipurile de carne macrã
recomandãm sã le gãtiþi în oala de
fripturã cu capac. Astfel carnea rãmâne
suculentã.
Toate tipurile de carne care trebuie sã
facã o crustã, puteþi sã le preparaþi în
oala de fripturã fãrã capac.
3 Instrucþiuni privitoare la tabelul de
prãjire
Valorile din urmãtorul tabel sunt
orientative.
Vã recomandãm sã preparaþi carne ºi
peºte în cuptor numai dacã au peste 1
kg.
Pentru a evita o ardere a sucului din
carne sau a grãsimii ce se scurge, vã
recomandãm sã adãugaþi puþin lichid în
tavã.
Friptura trebuie întoarsã când este
necesar (dupã 1/2 - 2/3 din timpul de
gãtire).
Bucãþile mari ºi carnea de pasãre, pe
parcursul gãtirii trebuie stropite cu sos de
fripturã. Astfel obþineþi un rezultat mai bun
la prãjire.
Opriþi cuptorul cu aproximativ 10 minute
mai repede, pentru a utiliza cãldura
rãmasã.
Tabel pentru prãjire
Fel de
mâncare
Funcþia cuptorului
Niveldeutil
izare
Temperaturã
°C
Timp
Pizza îngheþatã
Temperaturã
superioarã/inferioarã
3
conform datelor
producãtorului
conform datelor
producãtorului
Cartofi
prãjiþi
1)
(300-600 g)
Prãjire la grãtar cu aer
cald
3 200-220
conform datelor
producãtorului
Baghete
Temperaturã
superioarã/inferioarã
3
conform datelor
producãtorului
conform datelor
producãtorului
Prãjiturã cu
fructe
Temperaturã
superioarã/inferioarã
3
conform datelor
producãtorului
conform datelor
producãtorului
1) Notã: Cartofii prãjiþi trebuie întorºi de 2-3 ori
Tipul cãrnii Cantitate Funcþiacuptorului
Nivel
deaplicare
Tempe-
raturã
°C
Timp
Ore: Minute
Carne de vitã
Fripturã înãbuºitã 1-1,5 kg
Temperaturã
superioarã/
inferioa
1 200-250 2:00-2:30
Fripturã de vitã sau file
pe cm
înãlþime
electrolux 17
- înãuntru roºu
pe cm
înãlþime
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 190-200
1)
0:05-0:06
- înãuntru roz
pe cm
înãlþime
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 180-190 0:06-0:08
- bine fãcut
pe cm
înãlþime
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 170-180 0:08-0:10
Carne de porc
Spatã de porc, ceafã,
ºuncã
1-1,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 1:30-2:00
Cotlet, cotlet
cu os
1-1,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 170-180 1:00-1:30
Fripturã din carne
tocatã
750 g-1 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-170 0:45-1:00
Ciolande porc (fiert) 750 g-1 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 150-170 1:30-2:00
Carne de viþel
Fripturã de viþel 1 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 1:30-2:00
Ciolan de viþel 1,5-2 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 2:00-2:30
Miel
Pulpã de miel, fripturã
de miel
1-1,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 150-170 1:15-2:00
Spate de miel 1-1,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 1:00-1:30
Vânat
Spate de iepure,
pulpã de iepure
pânã la 1 kg
Temperaturã
superioarã/
inferioa
3 220-250
1)
0:25-0:40
Spate de cãprioarã/
cerb
1,5-2 kg
Temperaturã
superioarã/
inferioa
1 210-220 1:15-1:45
Pulpã de cãprioarã/
cerb
1,5-2 kg
Temperaturã
superioarã/
inferioa
1 200-210 1:30-2:15
Pasãre
Pasãre bucãþi
pentru fiecare
200-250g
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 200-220 0:35-0:50
Jumãtãþi de pui
pentru fiecare
400-500g
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 190-210 0:35-0:50
Pui, pasãre îndopatã 1-1,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 190-210 0:45-1:15
Tipul cãrnii Cantitate Funcþiacuptorului
Nivel
deaplicare
Tempe-
raturã
°C
Timp
Ore: Minute
18 electrolux
Prãjirea uniformã la grãtar
Funcþia cuptorului: Prãjire la grãtar pe
suprafatã mare cu reglarea maximã a
temperaturii
1 Atenþie: Folosiþi grãtarul numai cu uºa
cuptorului închisã.
3 Preîncãlziþi întotdeauna cuptorul gol cu
ajutorul funcþiilor de grãtar pentru 5
minute!
Pentru prãjire introduceþi grãtarul pe
nivelul de utilizare recomandat.
Introduceþi tava de colectare
întotdeauna pe nivelul 1de utilizare de
jos.
Timpii pentru prãjire sunt orientativi.
Grãtarul se preteazã mai ales la bucãþi
netede de carne ºi peºte.
Tabel prãjire la grãtar
Raþã 1,5-2 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 180-200 1:15-1:45
Gâscã 3,5-5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 2:30-3:30
Curcan/curcã 2,5-3,5 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 160-180 1:45-2:30
Curcan/curcã 4-6 kg
Prãjire la grãtar
cu aer cald
1 140-160 2:30-4:00
Peºte (în abur)
Peºte întreg 1-1,5 kg
Temperaturã
superioarã/
inferioa
1 210-220 0:45-1:15
1) Preîncãlzire cuptor
Tipul cãrnii Cantitate Funcþiacuptorului
Nivel
deaplicare
Tempe-
raturã
°C
Timp
Ore: Minute
Produs de prãjit la grãtar
Nivel de aplicare
Timp de prãjit la grãtar
1. parte 2. Parte
Chiftele 4 8-10 minute 6-8 minute
File de porc 4 10-12 minute 6-10 minute
Cârnaþi 4 8-10 minute 6-8 minute
Fripturã din file de vacã, friptu
de viþel
4 6-7 minute 5-6 minute
Carne de vacã, fripturã de vacã
(aproximativ 1 kg)
3 10-12 minute 10-12 minute
Pâine prãjitã
1)
3 4-6 minute 3-5 minute
Pâine prãjitã unsã 3 6-8 minute ---
1) Nu se preîncãlzeºte
electrolux 19
Fierberea
Funcþia cuptorului: Temperaturã
inferioarã
Pentru fierbere utilizaþi numai vase de
sticlã obiºnuite, de aceeaºi mãrime.
Vasele de sticlã cu capac cu filet sau
tip baionetã ºi cutiile metalice nu se
preteazã.
Pentru fierbere trebuie utilizat
primul nivel de jos.
Pentru fierbere utilizaþi tava. Pe aceasta
aveþi loc pentru ºase vase de sticlã
fiecare cu un conþinut de un litru.
Vasele de sticlã trebuie sã fie umplute
egal ºi închise.
Aºezaþi vasele de sticlã pe tavã astfel
încât sã nu se atingã între ele.
Turnaþi aproximativ 1/2 litru de apã în
tavã pentru ca în cuptor sã se formeze
destulã umiditate.
Imediat ce lichidul din primele vase de
sticlã începe sã picure (la -celede 1 litru
dupã aproximativ 35-60 minute), opriþi
cuptorul sau reduceþi temperatura înapoi
la 100°C (vezi tabelul).
Tabel pentru fierbere
Timpii ºi temperaturile pentru fierbere sunt
valori orientative.
Uscarea
Funcia cuptorului: Aer cald
Utilizai grtare îmbrcate în hârtie
pergament sau folie pentru coacere.
Vei obine un rezultat mai bun dac la
jumtatea timpului de uscare scoatei din
funciune cuptorul, îl deschidei, i cel mai
bine îl lsai s se rceasc peste noapte.
Dup aceea se usuc mai departe
produsul.
Produs de fiert
Tempe-ratu
în°C
Fierbere pânã la
apariþiabulelor de
aer
în minute
Fierbe în
continuare la
100°C
în minute
Fructe de pãdure
Cãpºuni, afine, zmeurã, agriºe coapte 160-170 35-45 ---
Agrilºe necoapte 160-170 35-45 10-15
Fructe cu sâmbure
Pere, gutui, prune 160-170 35-45 10-15
Legume
Morcovi
1)
160-170 50-60 5-10
Castraveþi 160-170 50-60 ---
Murãturi amestecate 160-170 50-60 15
Gulie, mazãre, sparanghel 160-170 50-60 15-20
1) A se lãsa încuptorulscos din funcþiune
20 electrolux
Curãþarea ºi întreþinerea
1 Avertizare: Înainte de curãþare decuplaþi
aparatul ºi lãsaþi-l sã se rãceascã.
Avertizare: Din motive de siguranþã nu
curãþaþi aparatul cu jet de aburi sau cu agenþi
de curãþare sub presiune.
Atenþie: Nu utilizaþi agenþi de curãþare
corozivi, obiecte ascuþite sau substanþe
pentru îndepãrtarea petelor.
Uºa din sticlã a cuptorului nu trebuie curãþatã
cu agenþi abrazivi sau cu rãzuitor de metal
care ar putea zgâria suprafaþa. Sticla se poate
sparge astfel.
Aparatul din exterior
ªtergeþi partea din faþã a aparatului cu o
lavetã moale ºi apã caldã cu sãpun.
La pãrþile frontale din metal utilizaþi
substanþe de întreþinere din comerþ.
Vã rugãm nu utilizaþi prafuri de curãþat ºi
bureþi abrazivi.
Spaþiul interior al cuptorului
Curãþaþi aparatul dupã fiecare întrebuinþare.
Murdãria se poate îndepãrta sau arde cel mai
uºor când nu este lipitã.
1. Pentru curãþare, puneþi în funcþiune
sistemul de iluminare al cuptorului.
2. Dupã fiecare utilizare, curãþaþi cuptorul cu
un produs de spãlat vase ºi uscaþi.
3 Murdãria lipitã puternic curãþaþi-o cu
produse speciale pentru cuptoare.
1 Atenþie: În cazul în care utilizaþi un spray
pentru curãþat cuptoare, vã rugãm
respectaþi neapãrat instrucþiunile
producãtorului!
Accesorii
Toate componentele mobile (grãtar, tavã de
coacere, grilaj, etc.) trebuie clãtite dupã
fiecare utilizare ºi apoi trebuie uscate. Pentru
o curãþare mai uºoarã trebuie înmuiate puþin.
Produs de uscat
Temperatura în
°C
Nivel de utilizare
Timp în ore (Valoare
orientativ)
Nivelul 1 Nivelul 2
Legume
Fasole 60-
70
3 1 / 4 6-8
Ardei (fâii) 60-
70
3 1 / 4 5-6
Legume pentru sup 60-
70
3 1 / 4 5-6
Ciuperci 50-
60
3 1 / 4 6-8
Zarzavaturi 40-50 3 1 / 4 2-3
Fructe
Prune 60-
70
3 1 / 4 8-10
Caise 60-
70
3 1 / 4 8-10
Felii de mr 60-
70
3 1 / 4 6-8
Pere 60-
70
3 1 / 4 6-9
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB32000X Manual de utilizare

Tip
Manual de utilizare