AKG 612 IX

Whirlpool AKG 612 IX Manualul utilizatorului

  • Bună! Sunt un chatbot AI antrenat să vă ajut cu Whirlpool AKG 612 IX Manualul utilizatorului. Am citit deja documentul și sunt gata să vă ofer răspunsuri clare și simple.
103
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A CUPTORULUI
PENTRU RACORDAREA LA ELECTRICITATE, CONSULTAŢI PARAGRAFUL DESPRE INSTALARE.
1. Panoul de comandă
2. Uşa cuptorului
3. Mânerul cuptorului
4. Indicator luminos al termostatului
5. Indicator luminos al funcţiei cuptorului
ACCESORII ÎN DOTARE
Fig. A Fig. B Fig. C Fig. D
A. GRĂTAR DE SÂRMĂ: se foloseşte pentru a găti alimentele sau ca suport pentru oale, forme pentru
prăjituri sau alte recipiente adecvate pentru cuptor.
B. TAVĂ PENTRU SCURGEREA GRĂSIMII: se foloseşte pentru a aduna grăsimea sau bucăţile de alimente
când este plasată sub grătar, sau ca tavă, pentru a găti carne, pui, peşte cu sau fără legume. Pentru a
evita fumul şi împroşcarea cu grăsime sau ulei, vărsaţi puţină apă în tava pentru scurgerea grăsimii.
C. ROTISOR: pentru prepararea cărnii de pui şi a fripturilor.
D. GHIDAJE DE ALUNECARE: pentru a facilita introducerea şi scoaterea accesoriilor.
Numărul de accesorii poate varia în funcţie de modelul achiziţionat.
ACCESORII CARE NU FAC PARTE DIN DOTARE
Se pot cumpăra separat de la Serviciul de Asistenţă Clienţi.
3 2
4
5
1
104
INTRODUCEREA GRĂTARELOR ȘI A ALTOR ACCESORII ÎN INTERIORUL CUPTORULUI
Grătarul şi celelalte accesorii sunt dotate cu un sistem de blocare care împiedică scoaterea lor accidentală.
Fig. 1
1. Introduceţi grătarul orizontal, cu partea ridicată „A orientată în sus (g. 1).
2. Înclinaţi grătarul în dreptul poziţiei de blocare „B” (g. 2).
Fig. 2 Fig. 3
3. Aduceţi grătarul în poziţie orizontală şi împingeţi-l până la introducerea completă „C (g. 3).
4. Pentru a scoate grătarul, procedaţi în mod invers.
Pentru celelalte accesorii, cum ar  tava pentru scurgerea grăsimii, introducerea se face exact în acelaşi mod.
Proeminenţa prezentă pe partea plană permite blocarea acestuia.
GHIDAJE DE ALUNECARE
Utilizarea rotisorului
Puneţi tija rotisorului A în unitatea de acţionare şi canelura B în cotul C.
Rotiţi mânerul de plastic D în sens antiorar.
Introduceţi grătarul în ghidajele cuptorului, având grijă ca tija să intre
în oriciul F.
Raftul pentru rotisor trebuie montat întotdeauna în mijlocul cuptorului
(a doua poziţie de jos).
105
DESCRIEREA PANOULUI DE COMANDĂ
A. Butonul de selecţie a temperaturii termostatului.
Utilizaţi termostatul pentru a regla temperatura de gătit dorită. Termostatul
poate  reglat între 50°C şi 250 °C.
B. Comenzi prin atingere.
Utilizaţi pentru a selecta:
- Reglarea ceasului
- Cronometrul
- Durata de coacere
- Sfârşitul duratei de coacere
- Programarea coacerii automate
- Reglarea semnalului acustic
C. Butonul de selecţie a funcţiei, în sens orar.
l OFF (OPRIT)
- Becul cuptorului
- Convenţional
- Coacere prin convecţie
- Rezistenţă inferioară + ventilator
- Grill
- Turbo Grill
- Aer forţat
Notă: Decongelarea este posibilă la toate funcţiile cu ventilator, prin
lăsarea butonului de selectare a temperaturii la 0°C.
LISTA FUNCŢIILOR
l
OFF (OPRIT)
Becul cuptorului (rămâne aprins cât timp cuptorul este în uz).
Rezistenţele inferioară şi superioară. Reglare a termostatului de la 50°C la MAX.
Rezistenţele inferioară şi superioară cu ventilator. Reglare a termostatului de la 50°C la MAX.
Rezistenţa inferioară cu ventilator. Reglare a termostatului de la 50°C la MAX.
Rezistenţe superioare (grill mic, putere redusă). Reglare a termostatului de la 50°C la 200°C.
Rezistenţa superioară dublă cu ventilator (grill pe o zonă mare).
Reglare a termostatului de la 50°C la 200°C.
Rezistenţa circulară cu ventilator. Reglare a termostatului de la 50°C la MAX.
A
B
C
106
COMANDA PRIN ATINGERE A CRONOMETRULUI
Reglarea ceasului
Figura 1
Atunci când unitatea este pornită pentru prima oară, „Auto şi „0:00” vor începe să clipească atunci când
unitatea este pornită pentru prima oară. Pentru a regla ceasul, apăsaţi butonul din mijloc aproximativ 3
secunde. Atunci când apare , apăsaţi „+” sau „-” pentru a regla ora corectă.
Aşteptaţi până când un bip vă informează asupra faptului că ceasul a fost reglat (gura 1).
Pentru a regla timpul într-o etapă ulterioară, apăsaţi „+” şi „-” simultan timp de 3 secunde şi apoi reglaţi
ceasul aşa cum se descrie mai sus.
Cronometrul (minute minder)
Figura 2
Pentru că acest cronometru nu controlează cuptorul, după ce termină numărătoarea, cuptorul va continua
să funcţioneze.
Pentru reglare, apăsaţi butonul din mijloc timp de 3 secunde până când apare (gura 2). Apăsaţi pe „+” şi
„-” pentru a regla timpul dorit.
Pentru a regla cronometrul într-o etapă ulterioară, apăsaţi butonul din mijloc timp de 3 secunde şi reglaţi
aşa cum se descrie mai sus.
Cronometrul va emite un bip în momentul în care termină de numărat. Pentru dezactivare, apăsaţi orice buton.
Durata de coacere
Figura 3
Aceasta este o funcţie de coacere semi-automată. Poate  utilizată pentru a regla duratele de coacere.
Apăsaţi butonul din mijloc timp de 3 secunde. Apoi apăsaţi-l din nou până când apare „dur (gura 3).
Apăsaţi pe „+” şi „-” pentru a regla durata de coacere dorită.
Sfârşitul duratei de coacere
Figura 4
Sfârşitul duratei de coacere poate  de asemenea reglată.
Apăsaţi butonul din mijloc timp de 3 secunde. Apăsaţi butonul din mijloc consecutiv de două ori şi aşteptaţi
să apară „Sfârşit (gura 4). Apăsaţi pe „+” şi „-” pentru a regla sfârşitul dorit al duratei de coacere.
Cuptorul va funcţiona în modul setat şi la temperatura setată până la sfârşitul duratei de coacere.
107
Programarea coacerii automate
Figura 5
Funcţia de coacere cu timpi reglaţi.
Apăsaţi butonul din mijloc timp de 3 secunde. Apoi apăsaţi-l din nou până când apare „dur. Apăsaţi pe „+” şi
„-” pentru a regla durata de coacere dorită. Aşteptaţi câteva secunde pentru ca setarea să e memorată.
Apăsaţi butonul din mijloc timp de 3 secunde. Apăsaţi-l de încă două ori şi aşteptaţi să apară „Sfârşit (gura
4). Apăsaţi pe „+” şi „-” pentru a regla sfârşitul dorit al duratei de coacere.
De exemplu:
Ora curentă: 12:30
Durata de coacere: 10 minute
Sfârşitul duratei de coacere: 14:00
Cuptorul va începe gătitul la 13:50 (14:00 minus 00:10) la temperatura setată şi în modul setat şi se va opri la
ora 14:00
Cuptorul va emite un bip în momentul în care opreşte coacerea. Pentru dezactivare, apăsaţi orice buton.
Reglarea semnalului sonor
Pentru a regla volumul pentru bip, apăsaţi simultan pe „+” şi „-”. Apoi apăsaţi butonul din mijloc şi aşteptaţi să
clipească „ton1” (volum ridicat). Apăsaţi „-” pentru a selecta „ton2” (volum mediu) sau „ton3” (volum redus).
Apăsaţi butonul din mijloc pentru a seta volumul selectat.
108
DESCRIEREA FUNCŢIILOR
TIT CONVENŢIONAL
La gătitul convenţional se utilizează rezistenţa superioară şi
inferioară pentru a găti un singur fel de mâncare.
Puneţi mâncarea în cuptor numai în momentul în care
temperatura de gătire a fost atinsă, adică atunci când
indicatorul încălzirii se stinge.
Dacă doriţi să măriţi temperatura superioară şi inferioară
spre nalul ciclului de gătit, reglaţi controlul de temperatură
în poziţia din dreapta. Se recomandă să deschideţi uşa
cuptorului cât mai puţin posibil pe durata gătitului.
TIT CU VENTILATOR
Pentru acest tip de gătit, un ventilator poziţionat în partea
din spate permite circulaţia aerului cald în interiorul
cuptorului, ceea ce duce la crearea unei călduri uniforme.
În acest fel, gătitul este mai rapid decât în cazul gătitului
convenţional. Este o metodă potrivită pentru gătit
mâncăruri pe mai multe niveluri, în special în cazul în care
acestea sunt de feluri diferite (peşte, carne etc.)
DECONGELARE
Prin selectarea uneia din funcţiile de gătit cu ventilator şi
reglarea termostatului la zero, ventilatorul permite circulaţia
aerului rece în interiorul cuptorului. În acest fel alimentele
congelate pot  decongelate rapid.
TIT CU GRILL
Utilizaţi grillul pentru a frige sau a rumeni alimentele.
Unele cuptoare pot  echipate cu un motor electric, rotisor
şi ţepuşe pentru rotisor.
Puneţi raftul cu alimentele de gătit pe prima sau a doua
poziţie de sus.
Preîncălziţi cuptorul timp de 5 minute.
Rotiţi termostatul la o temperatură între 50° şi 200°.
VENTILATORUL DE RĂCIRE
Ventilatorul este aşezat în partea de sus a cuptorului şi
creează un cerc de aer rece în interiorul elementului de
mobilier şi prin uşa de la cuptor.
Este pornit atunci când temperatura exteriorului cuptorului
atinge 60°C.
La pornirea cuptorului cu termostatul la 200°C, ventilatorul
începe să funcţioneze după aproximativ 10 minute.
Este oprit atunci când temperatura exteriorului cuptorului
scade sub 60°C.
La pornirea cuptorului cu termostatul la 200°C, ventilatorul
se opreşte din funcţionare după aproximativ 30 de minute.
110
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ȘI SUGESTII
Cum se citește tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia cea mai indicată de utilizat pentru diferite alimente, care pot  gătite pe unul sau mai
multe niveluri în acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul când alimentele sunt introduse în
cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de
coacere au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La
început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite sucient, treceţi la
valori mai mari. Folosiţi accesoriile din dotare şi, de preferat, tăvi de prăjituri şi de copt din metal, de culoare
închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se
vor prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi cu grijă recomandările din tabelul de coacere,
în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor din dotare, care urmează a  puse pe diferitele niveluri.
Gătitul unor alimente diferite în același timp
Folosind funcţia „AER FORŢAT, se pot găti simultan alimente diferite care necesită aceeaşi temperatură de
coacere în acelaşi timp (de exemplu: peşte şi legume), utilizând rafturi diferite. Scoateţi alimentele care necesită
o durată de coacere mai redusă şi lăsaţi în cuptor alimentele care necesită o durată de coacere mai lungă.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia Convenţional, numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri din
metal de culoare închisă şi puneţi-le întotdeauna pe grătarul metalic furnizat. Pentru a găti pe mai multe
niveluri, selectaţi funcţia cu aer forţat şi puneţi tăvile de prăjituri în zigzag pe grătare, pentru a favoriza
circulaţia aerului.
- Pentru a verica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în mijlocul prăjiturii.
Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi tăvi de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece este posibil ca
prăjitura să nu crească uniform pe margini.
- Dacă prăjitura „se lasă în timpul coptului, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de
asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (plăcinte cu brânză sau cu fructe) folosiţi funcţia „COACERE PRIN
CONVECŢIE”. Dacă baza prăjiturii este prea umedă, coborâţi grătarul şi presăraţi baza prăjiturii cu pesmet
sau cu biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas din pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care
o veţi găti. Pentru fripturi, se recomandă să se adauge nişte supă de carne în tavă, stropind carnea în
timpul gătitului, pentru un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă
10-15 minute sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu o grosime uniformă, pentru a obţine
o preparare uniformă. Bucăţile foarte groase de carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru
a evita arderea cărnii la exterior, îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul la un nivel mai coborât.
Întoarceţi carnea după ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă
în ea, direct sub grătarul pe care este pusă carnea. Completaţi atunci când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Introduceţi carnea pe axul rotisorului, legând-o cu o sfoară, dacă este carne de pui, şi vericaţi să e bine
xată înainte de a introduce rotisorul în locaşul din peretele frontal al peretelui şi de a-l sprijini pe suportul
respectiv. Pentru a evita producerea de fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă să se pună tava pentru
scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, pe primul nivel. Tija rotisorului are un mâner de plastic,
care trebuie scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea,
pentru a scoate alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile, pentru ca baza pizzei să e crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut
două treimi din durata de coacere.
1/120