110
RECOMANDĂRI DE UTILIZARE ȘI SUGESTII
Cum se citește tabelul de coacere
Tabelul indică funcţia cea mai indicată de utilizat pentru diferite alimente, care pot gătite pe unul sau mai
multe niveluri în acelaşi timp. Durata de coacere începe din momentul când alimentele sunt introduse în
cuptor, fără a lua în calcul şi preîncălzirea (în cazurile în care este necesară). Temperaturile şi duratele de
coacere au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La
început, folosiţi cele mai mici valori recomandate, apoi, dacă alimentele nu sunt gătite sucient, treceţi la
valori mai mari. Folosiţi accesoriile din dotare şi, de preferat, tăvi de prăjituri şi de copt din metal, de culoare
închisă. De asemenea, puteţi folosi cratiţe şi accesorii din pirex sau din ceramică, dar duratele de coacere se
vor prelungi. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, urmaţi cu grijă recomandările din tabelul de coacere,
în ceea ce priveşte alegerea accesoriilor din dotare, care urmează a puse pe diferitele niveluri.
Gătitul unor alimente diferite în același timp
Folosind funcţia „AER FORŢAT”, se pot găti simultan alimente diferite care necesită aceeaşi temperatură de
coacere în acelaşi timp (de exemplu: peşte şi legume), utilizând rafturi diferite. Scoateţi alimentele care necesită
o durată de coacere mai redusă şi lăsaţi în cuptor alimentele care necesită o durată de coacere mai lungă.
Dulciuri
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia Convenţional, numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de prăjituri din
metal de culoare închisă şi puneţi-le întotdeauna pe grătarul metalic furnizat. Pentru a găti pe mai multe
niveluri, selectaţi funcţia cu aer forţat şi puneţi tăvile de prăjituri în zigzag pe grătare, pentru a favoriza
circulaţia aerului.
- Pentru a verica dacă o prăjitură dospită s-a copt, introduceţi o scobitoare din lemn în mijlocul prăjiturii.
Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi tăvi de prăjituri antiaderente, nu ungeţi cu unt şi marginile, deoarece este posibil ca
prăjitura să nu crească uniform pe margini.
- Dacă prăjitura „se lasă” în timpul coptului, setaţi o temperatură mai mică data viitoare, încercând, de
asemenea, să reduceţi cantitatea de lichid din aluat şi să-l amestecaţi mai delicat.
- Pentru prăjituri cu umpluturi umede (plăcinte cu brânză sau cu fructe) folosiţi funcţia „COACERE PRIN
CONVECŢIE”. Dacă baza prăjiturii este prea umedă, coborâţi grătarul şi presăraţi baza prăjiturii cu pesmet
sau cu biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
Carne
- Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas din pirex, adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care
o veţi găti. Pentru fripturi, se recomandă să se adauge nişte supă de carne în tavă, stropind carnea în
timpul gătitului, pentru un gust mai bun. Când friptura este gata, lăsaţi-o să se odihnească în cuptor încă
10-15 minute sau înveliţi-o în folie de aluminiu.
- Când doriţi să frigeţi carne la grătar, alegeţi bucăţi de carne cu o grosime uniformă, pentru a obţine
o preparare uniformă. Bucăţile foarte groase de carne necesită durate de preparare mai lungi. Pentru
a evita arderea cărnii la exterior, îndepărtaţi-o de grill, poziţionând grătarul la un nivel mai coborât.
Întoarceţi carnea după ce au trecut două treimi din durata de coacere.
Pentru a aduna zeama, se recomandă să se pună tava pentru scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă
în ea, direct sub grătarul pe care este pusă carnea. Completaţi atunci când este necesar.
Rotisorul (numai la unele modele)
Introduceţi carnea pe axul rotisorului, legând-o cu o sfoară, dacă este carne de pui, şi vericaţi să e bine
xată înainte de a introduce rotisorul în locaşul din peretele frontal al peretelui şi de a-l sprijini pe suportul
respectiv. Pentru a evita producerea de fum şi pentru a strânge zeama, se recomandă să se pună tava pentru
scurgerea grăsimii, cu jumătate de litru de apă în ea, pe primul nivel. Tija rotisorului are un mâner de plastic,
care trebuie scos înainte de a începe gătitul şi care trebuie folosit din nou după ce s-a terminat coacerea,
pentru a scoate alimentele din cuptor fără să vă ardeţi.
Pizza
Ungeţi puţin tăvile, pentru ca baza pizzei să e crocantă. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au trecut
două treimi din durata de coacere.