- 21 -
ARANJAREA ALIMENTELOR ÎN FRIGIDER
Compartimentul frigider
• Pentru a regla compartimentul frigider, bara de grafic 5 va fi suficientă pentru condiţii normale.
• Pentru a reduce umiditatea şi, prin urmare, creşterea nivelului de îngheţare, nu plasaţi niciodată
lichide în recipiente nesigilate în frigider.
• Nu aşezaţi alimente calde în frigider. Alimentele calde ar trebui să fie lăsate să se răcească la
temperatura camerei, iar în compartimentul frigider ar trebui să se asigure circulaţia aerului.
• Aranjaţi carnea şi peştele curăţat (împăturite în pachete sau folii de plastic) pe care puteţi să
le folosiţi peste 1-2 zile.
• Puteţi pune fructele şi legumele în lada frigorifică fără să le împachetaţi.
Compartimentul congelator
• Pentru a regla compartimentul congelator, bara de grafic 5 va fi suficientă pentru condiţii
normale.
• Congelatorul este destinat depozitării alimentelor foarte congelate sau congelate mai mult timp
şi pentru crearea de cuburi de gheaţă.
• Nu puneţi alimente proaspete sau calde în sertarele de pe uţa congelatorului. Utilizaţi numai
pentru depozitarea alimentelor congelate.
• Nu puneţi alimentele proaspete şi alimentele calde cu alimentele congelate deoarece acestea
pot striga alimentele congelate.
• Utilizaţi sertarul pentru congelare rapidă pentru congelarea alimentelor gătite (şi a alimentelor
pe care doriţi să le congelaţi) mai repede datorită puterii de congelare mai mari a camerei de
congelare.
• Când congelaţi alimente proaspete (de exemplu carne, peşte şi carne tocată) divizaţi în părţi
pe care să le utilizaţi o dată.
• Când congelaţi alimente proaspete, cantitatea maximă de alimente proaspete (în kg) care
poate fi congelată în 24 de ore este indicată pe eticheta aparatului.
• Pentru ca performanţa optimă a aparatului să ajungă la capacitatea maximă de congelară, rotiţi
butonul termostatului în poziţia max. cu 24 de ore înainte de plasarea alimentelor proaspete în
congelator.
• După plasarea alimentelor proaspete în congelator, 24 de ore în poziţia max. sunt, în general,
suficiente. După 24 de ore nu este nevoie să lăsaţi butonul termostatului în poziţia max.
• Atenţie, pentru a economisi energie, când congelaţi cantităţi mici de alimente, nu este nevoie să
rotiţi butonul termostatului congelatorului în poziţia max.
• Pentru depozitarea alimentelor congelate, instrucţiunile indicate pe pachetele alimentelor
congelate trebuie urmate întotdeauna cu atenţie, iar în cazul în care nu este furnizată nicio informaţie
alimentele nu trebuie congelate mai mult de 3 luni de zile de la data cumpărării lor.
• Când cumpăraţi alimente congelate, asiguraţi-vă că acestea au fost congelate la
temperaturi corespunzătoare şi că ambalajul este intact.
• Alimentele congelate trebuie transportate în recipiente corespunzătoare pentru a menţine
calitatea alimentelor şi ar trebui reaşezate în suprafeţele de congelare ale unităţii în cel mai scurt timp
posibil.
• Dacă un ambalaj al unui aliment congelat dă semne de umiditate sau umezeală anormală, este
probabil ca acesta să fi fost stocat la o temperatură necorespunzătoare şi conţinutul să se fi
deteriorat.
• Durata de stocare a alimentelor congelate depinde de temperatura camerei, setarea
termostatului, frecvenţa de deschidere a uşii, tipul de alimente şi durata necesară transportării
produsului de la magazin acasă. Urmaţi întotdeauna instrucţiunile imprimate pe ambalaj şi nu depăşiţi
niciodată durata maximă de stocare indicată.
CAPITOLUL-3.
RO
BOLUM-3 (RO) FOR PDF.p6520.03.2008, 14:4721
PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com