KitchenAid 5KES100EOB Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului

Acest manual este potrivit și pentru

1
Română
Model 5KES100
Expresor
EXPRESOR ARTISAN
GHIDUL OBŢINERII REZULTATELOR PROFESIONALE
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 1 4/29/11 2:27 PM
2
Română
Cuprins
Siguranţa Expresorului .............................................................................................2
Reguli importante de siguranţă .........................................................................3
Condiţii electrice ..........................................................................................................3
Model 5KES100 .............................................................................................................4
Caracteristicile expresorului ..................................................................................4
Pregătirea expresorului pentru utilizare .......................................................6
Ataşarea suportului de ceaşcă .................................................................6
Îndepărtarea şi spălarea rezervorului de apă .................................6
Umplerea şi clătirea boilerelor ..................................................................6
Brasarea cafelei ..............................................................................................................7
Înspumarea şi aburirea laptelui ..........................................................................9
Pregătirea Cappuccino-ului .......................................................................9
Dozarea apei calde ..................................................................................................10
Îngrijire şi curăţenie .................................................................................................10
Înainte de a curăţa expresorul ...............................................................10
Curăţarea braţului şi a duzei de înspumare..................................10
Curăţarea carcasei şi a accesoriilor .....................................................10
Curăţarea sitei de stropire ........................................................................11
Amorsare după perioade lungi de neutilizare ............................11
Îndepărtarea calcarului...............................................................................11
Depanare ........................................................................................................................11
Ce este Espresso? ......................................................................................................12
Supraextracţie şi subextracţie ..........................................................................12
Înainte de brasaj:
Elementele unei cafele delicioase .................................................................12
Boabe proaspete de cafea .......................................................................12
Apă cu gust grozav .......................................................................................12
Măcinatul perfect – şi Râşniţa de cafea perfectă ......................12
Metoda de brasare a cafelei ..............................................................................13
Temperatura de brasaj ................................................................................13
Măcinare...............................................................................................................13
Dozare ...................................................................................................................13
Nivelare .................................................................................................................13
Amestecare ........................................................................................................14
Volum .....................................................................................................................14
Rată de extracţie .............................................................................................14
Crema Aurie .......................................................................................................14
Depanarea cafelei pe măsura brasării .............................................15
Glosarul băuturilor din cafea .............................................................................15
Garanţia pentru expresorul electrocasnic
KitchenAid™ Espresso ............................................................................................16
Centre de service ......................................................................................................16
Serviciul clienţi ............................................................................................................16
Siguranţa expresorului
Siguranţa dvs. şi a celorlalţi este foarte importantă.
Am introdus în acest manual şi am aplicat pe aparat multe mesaje de siguranţă importante. Citiţi şi respectaţi întotdeauna
toate mesajele de siguranţă.
Acesta este simbolul de avertizare asupra siguranţei.
Acest simbol vă avertizează asupra posibilelor pericole care vă pot ucide sau răni pe dvs. şi pe alţii.
Toate mesajele de siguranţă vor urma după simbolul de siguranţă şi după cuvântul “PERICOL sau
AVERTIZARE. Aceste cuvinte înseamnă:
Puteţi fi ucis sau rănit grav dacă nu urmaţi imediat instrucţiunile.
Puteţi fi ucis sau rănit grav dacă nu urmaţi instrucţiunile.
Toate mesajele de siguranţă vă spun care este pericolul potenţial, cum să reduceţi probabilitatea de accident şi ce se
poate întâmpla dacă nu urmaţi instrucţiunile.
PERICOL
AVERTIZARE
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 2 4/29/11 2:27 PM
3
Română
REGULI IMPORTANTE DE SIGURANŢĂ
Când folosiţi aparate electrice trebuie să urmaţi întotdeauna măsurile fundamentale de precauţie care cuprind următoarele:
1. Citiţi toate instrucţiunile.
2. Nu atingeţi suprafeţele fierbinţi. Folosiţi mânere sau butoane rotative.
3. Pentru a proteja împotriva incendiului, electrocutării şi a accidentelor personale nu scufundaţi cablul, prizele sau aparatul în apă
sau în alte lichide.
4. Acest aparat nu a fost construit pentru a fi utilizat de persoane (inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale sau mentale reduse,
sau fără experienţă şi fără cunoştinţe, decât dacă sunt supravegheate sau dacă au fost învăţate cum să folosească aparatul, de
către o persoană responsabilă de siguranţa lor. Copiii ar trebui supravegheaţi pentru a vă asigura că nu se joacă cu aparatul.
5. Deconectaţi aparatul de la priza de perete când nu-l folosiţi şi înainte de curăţare. Lăsaţi-l întotdeauna să se răcească înainte de
a monta şi demonta piese şi înainte de curăţare.
6. Nu utilizaţi aparatul cu un cablu sau un ştecăr defect sau după ce aparatul a funcţionat defectuos sau după ce a fost avariat în
orice fel. Aduceţi aparatul la cel mai apropiat service autorizat pentru examinare, reparaţie sau reglare.
7. Utilizarea ataşamentelor accesorii care nu sunt recomandate de producătorul aparatului pot conduce la incendii, electrocutare
sau accidente personale.
8. Nu folosiţi aparatul în exterior.
9. Nu lăsaţi cablul să atârne deasupra marginii mesei sau a tejghelei sau să atingă suprafe fierbinţi.
10. Nu aşezaţi pe sau lângă un cuptor electric sau cu gaz fierbinte sau într-un cuptor încălzit.
11. Opriţi întotdeauna aparatul, apoi scoateţi ştecărul din priza de perete. Pentru deconectare, opriţi aparatul şi apoi scoateţi
ştecărul din priza de perete.
12. Nu utilizaţi aparatul în alt scop decât cel pentru care a fost construit, adică electrocasnic.
13. Aveţi mare grijă când folosiţi abur fierbinte.
PĂSTRAŢI ACEST MANUAL
Condii Electrice
Tensiune: 230-240 volţi, curent alternativ
Frecvenţă: 50 Hz
NOTĂ: Pentru a reduce riscul de electrocutare, ştecărul trebuie
să se potrivească în priză doar într-un singur sens. Dacă ştecărul
nu se potriveşte în priză contactaţi un electrician calificat. Nu
modificaţi ştecărul.
A fost furnizat un cablu de curent scurt pentru a reduce riscul
de încâlcire sau de împiedicare din cauza unui cablu lung. Nu
folosiţi un prelungitor. Dacă cablul de curent este prea scurt,
solicitaţi unui electrician calificat sau unui reparator să instaleze
o priză lângă aparat.
Acest manual este marcat conform directivei europene 2002/96/
EC cu privire la Reziduurile de Echipamente Electrice şi
Electronice (WEEE).
Dacă vă veţi asigura că acest produs este aruncat corect veţi
ajuta la prevenirea posibilelor consecinţe negative asupra
mediului înconjurător şi sănătăţii omului, care, în caz contrare, ar
putea fi provocate de aruncarea necorespunzătoare a
reziduurilor rezultate din acest produs.
Simbolul
aplicat pe produs sau în documentele care
însoţesc produsul, indică faptul că acest aparat
nu trebuie tratat ca gunoi menajer. În schimb, trebuie predat
unei unităţi de colectare autorizate pentru reciclarea
echipamentelor electrice şi electronice.
Aruncarea trebuie efectuată în conformitate cu legislaţia locală
de mediu pentru aruncarea reziduurilor.
Pentru mai multe informaţii detaliate despre tratamentul,
recuperarea şi reciclarea acestui produs, vă rugăm să contactaţi
biroul local, serviciul local de reciclare a deşeurilor sau
magazinul de unde aţi cumpărat produsul.
Pericol de electrocutare
Conectaţi la o priză împământată.
Nu îndepărtaţi ştiftul de împământare.
Nu folosiţi un adaptor.
Nu folosiţi prelungitor.
Nerespectarea acestor instrucţiuni poate provoca
decesul, incendiul sau şocul electric.
AVERTIZARE
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 3 4/29/11 2:27 PM
4
Română
Model 5KES100
Buton de pornire/oprire
Apăsaţi-l o dată pentru a porni expresorul şi apoi încă o dată
pentru a-l opri. Când este pornit, cele două boilere încep să se
încălzească iar butoanele
şi vor funcţiona.
Indicator de alimentare electrică (I)
Când expresorul este pornit, ledul indicator se va aprinde.
Buton de cafea Espresso (
)
Apăsaţi butonul
pentru a declanşa pompa de apă pentru
brasarea cafelei. Pentru a opri fabricarea cafelei apăsaţi butonul
a doua oară.
Buton de apă caldă ( )
Dacă butonul de rotativ de abur
este deschis apăsaţi şi ţineţi
apăsat butonul pentru a porni pompa de apă şi pentru
prelua apă caldă de la braţul de înspumare. Pompa se opreşte
automat în momentul eliberării butonului.
Buton rotativ de abur (
)
Pentru a doza abur sau apă caldă prin braţul de înspumare,
deschideţi butonul rotativ
rotindu-l în sens opus acelor de
ceasornic. Volumul de abur poate fi controlat prin poziţia butonului
rotativ: roti butonul rotativ în sens opus acelor de ceasornic
pentru mai mult abur şi în sensul acelor de ceasornic pentru mai
puţin abur. Pentru a opri aburul, închideţi butonul rotativ
rotindu-l în sensul acelor de ceasornic până când se oprte.
Manometru de temperatură
a boilerului de cafea ( )
Cap de brasaj
Suport de filtru
Suport de ceşti
Cană de înspumare
Coşuri de filtru
Lingură de cafea şi perie
de sită de stropire
Amestecător
Tavă de scurgere
Rezervor de apă
(în spate)
Indicator tavă de scurgere
Buton de pornire/ oprire
Buton de cafea ( )
Caracteristicile Expresorului
Model 5KES100
Expresor
Indicator de alimentare
electrică (I)
Braţ şi duză de
înspumare
Manometru de temperatură a
boilerului de înspumare (
)
Buton rotativ de abur ( )
Buton de apă
caldă (
)
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 4 4/29/11 2:27 PM
5
Română
Caracteristicile Expresorului
Cap de brasaj
Capul de fabricare a cafelei, de dimensiune comercială este
făcut din alaşi placat cu crom pentru o durabilitate
excepţională şi pentru stabilitatea temperaturii de fabricare.
Boilerul de brasaj este înşurubat direct pe capul grupului
astfel încât grupul de brasaj se încălzeşte rapid şi complet.
Braţ şi duză de înspumare
Dozaţi abur sau acaldă cu ajutorul braţului de înspumare.
Braţul se poate pivota orizontal şi vertical pentru a oferi o
poziţie convenabilă. Duza îmbunătăţeşte înspumarea şi poate
fi detaşată pentru curăţenie.
Tavă de scurgere
Tava de scurgere mare şi detaşabilă captează picăturile şi
poate fi spălată în maşina de spălat vase dacă este aşezată pe
raftul superior. Tava este prevăzută cu o placă de picurare
detaşabilă, făcută din el inoxidabil.
Indicator tavă de scurgere
Vârful indicatorului se ridideasupra plăcii de picurare când
aceasta este aproape plină.
Rezervor de apă
Rezervorul de apă detaşabil alunecă spre stânga sau spre
dreapta pentru o umplere uşoară şi este marcat cu linii uşor
de “max (1.8 litri) şi “min”. Datorită faptului rezervorul este
transparent nivelul apei se poate observa dintr-o privire.
Rezervorul poate fi spălat pe raftul superior al unei maşini de
spălat vase.
Suport de ceşti
Deasupra unităţii pot fi depozitate 4 - 6 ceşti de cafea pentru
încălzire. Suportul de ceşti din oţel inoxidabil previne
spargerea ceştilor.
Manometru de temperatură a boilerului de cafea (
)
Manometrul indică momentul în care boilerul de cafea a atins
temperatura optimă de brasaj.
Manometru de temperatură a boilerului de înspumare (
)
Manometrul indică momentul în care boilerul de înspumare a
atins temperatura optimă de înspumare.
Suport de filtru
Suportul de filtru de mărime comercială este făcut din alamă
şi este placat cu crom, fiind prevăzut cu un mâner larg, uşor
de apucat. Se prinde de capul de brasaj printr-o răsucire
fermă spre dreapta.
Coşuri de filtru
Coşurile de filtrare din el inoxidabil intră în suportul de
filtru. Folosiţi coşul de capacitate mipentru o singură
ceaşcă (30 ml) de cafea, şi coşul de capacitate mare pentru
două ceşti (60 ml). Coşul mic poate cuprinde şi saci de cafea
din hârtie.
Cană de înspumare
Cana din oţel inoxidabil, cu capacitatea de 255 ml este
neprețuipentru înspumare.
Amestecător
Amestecă uniform cafeaua într-un coş de filtru.
Lingură de cafea şi perie de sită de stropire
Folosiţi o linguriţă rasă de cafea pentru fiecare ceaş(30 ml)
de cafea. Peria pentru sita de stropire va ajuta să păstraţi
capul de brasaj şi sita de stropire lipsite de zaţ.
Neilustrate:
Boilere duble
Boilerele separate elimină timpul de aşteptare de care aparatele
cu un singur boiler au nevoie pentru a schimba între înspumare
şi brasaj. Elementele de încălzire ale boilerului nu ating
niciodată apa: ele se află în afara boilerului pentru o
temperatură extraordinară de brasaj, pentru consistenţă şi
rezistenţă la ardere. Boilerele cu încălzire rapidă ating
temperaturile de funcţionare în cel puţin 6 minute.
Sistem anti-picurare cu ventil electromagnetic cu 3 căi
Un ventil electromagnetic cu 3 căi elimină virtual picăturile prin
reducerea instantanee a presiunii în grupul de brasaj când
pompa se opreşte. Suportul de filtru poate fi îndepărtat imediat
după brasaj fără pulverizarea dezordonată a zaţului de cafea.
Pompă de 15 Bari
Pompa de apă cu auto-amorsare alimentează facil 9 bari de
presiune care se potrivesc perfect cererilor de cafea.
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 5 4/29/11 2:27 PM
6
Română
Pregătirea Expresorului pentru Utilizare
Ataşarea suportului de ceaş
Aliniaţi cele trei picioruşe de suport la găurile de deasupra
expresorului. Apoi apăsaţi picioruşele ferm în găuri.
Îndepărtarea şi spălarea rezervorului de apă
1. Ridicaţi puţin rezervorul şi apoi îndepărtaţi-l trăgând partea
inferioară a rezervorului din expresor.
2. Spălaţi rezervorul cu apă caldă şi săpun şi clătiţi-l cu apă
curată. Rezervorul poate fi spălat şi pe raftul superior al
maşinii de spălat vase.
3. Aşezaţi rezervorul înapoi în expresor, asigurându-vă că
furtunurile de sifon sunt introduse în interiorul rezervorului.
Muchiile de pe partea inferioară a rezervorului se potrivesc
în crestăturile de pe baza carcasei.
Umplerea şi clătirea boilerelor
Boilerele trebuie umplute şi clătite înainte de prima utilizare a
expresorului. De asemenea, boilerele trebuie umplute când:
expresorul nu a fost utilizat o perioadă îndelungată de timp
rezervorul de apă se usucă în timpul utilizării (aceasta poate
avaria expresorul)
mai multe băuturi sunt aburite fără a brasa cafea sau a doza
apă caldă
1. Alunecaţi rezervorul de apă către stânga sau către dreapta
pentru a expune partea superioară şi umpleţi-l cu apă rece şi
proaspătă până la linia de maxim.
NOTĂ: După umplerea rezervorului de apă, readuceţi-l în
poziţie de mijloc astfel încât să nu se întindă în cealaltă parte.
Aceasta asigură că apa eliberată prin supapa de suprapresiune
nu cade în afara rezervorului, unde, prin contactul repetat cu
vopseaua de finisaj, poate provoca avarii în timp.
NOTĂ: Apa distilată sau apa minerală poate deteriora
expresorul. Nu folosiţi niciuna din ele pentru a brasa cafea.
2. Introduceţi capătul cablului de curent fără ştifturi în mufa de
cablu din spatele expresorului.
3. Introduceţi celălalt capăt al cablului într-o priză de perete
împământată.
4. Asiguraţi-vă că butonul rotativ
este închis rotindu-l în
sensul acelor de ceasornic cât de mult posibil.
5. Apăsaţi butonul pentru a porni expresorul. Când
expresorul a pornit, indicatorul de alimentare electrică (I) se
va aprinde, cele două boilere vor începe să se încălzească iar
butoanele şi vor funcţiona.
6. Aşezaţi o ceaşcă de cafea sub capul de brasaj. Nu prindeţi
suportul de filtru de capul de brasaj.
Pericol de electrocutare
Conectaţi la o priză împământată.
Nu îndepărtaţi ştiftul de împământare.
Nu folosiţi un adaptor.
Nu folosiţi prelungitor.
Nerespectarea acestor instrucţiuni poate provoca
decesul, incendiul sau şocul electric.
AVERTIZARE
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 6 4/29/11 2:27 PM
7
Română
Pregătirea Expresorului pentru Utilizare
7. Apăsaţi butonul – trebuie să aşteptaţi până când se
încălzeşte boilerul. Acesta porneşte pompa de apă şi umple
boilerul de brasaj cu apă. După câteva secunde, apa va
curge din capul de brasaj. Când ceaşca este plină, apăsaţi
din nou butonul pentru a opri pompa de apă. Boilerul
de brasaj poate fi utilizat acum.
8. Aşezaţi cana de înspumare sub duza braţului de înspumare.
9. Deschideţi încet butonul rotativ rotindu-l în sens opus
acelor de ceasornic şi apoi apăsaţi şi ţineţi apăsat butonul
. Acesta declanşează pompa de apă şi umple boilerul de
înspumare cu apă. După câteva secunde, din duză va începe
să curgă apă.
10. Când cana este pe jumătate plină, eliberaţi butonul şi
închideţi butonul rotativ rotindu-l în sensul acelor de
ceasornic până când se opreşte. Boilerul de înspumare este
acum pregătit de utilizare.
11. Dacă nu doriţi să faceţi o cafea în acest moment, apăsaţi
butonul pentru a opri expresorul.
NOTĂ: Nu apăsaţi butoanele sau dacă nu este apă în
rezervor. Pompa de apă se poate deteriora.
Expresorul ar trebui oprit atunci când nu-l utilizați. Aceasta va
economi energie şi va reduce uzura maşinii.
Brasarea cafelei
Pentru cele mai bune rezultate ale brasării cafelei, consultaţi
paginile 12–15.
1. Asiguraţi-vă că rezervorul de apă conţine o cantitate
adecvată de apă (nivelul apei ar trebui să se afle între liniile
de max” şi “min”).
2. Selectaţi coşul de filtru de capacitate mică sau mare. Folosiţi
coşul de capacitate mică pentru o ceaşcă (30 ml) de cafea şi
coşul de capacitate mare pentru două ceşti (60 ml). Coşul de
capacitate mică poate fi folosit cu saci de cafea din hârtie.
3. Apăsaţi coşul filtrului în suportul de filtru până când intră pe
poziţie. Nu umpleţi suportul de filtru cu cafea acum.
4. Poziţionaţi suportul de filtru sub capul de brasaj şi aliniaţi
mânerul suportului de filtru la de pe partea stângă a
inelului metalic. Ridicaţi suportul de filtru în capul de brasaj
şi apoi împingeţi spre dreapta mânerul suportului de filtru
astfel încât să se alinieze la de pe inelul metalic.
5. Apăsaţi butonul pentru a porni expresorul.
6. teptaţi până când expresorul atinge temperatura de
funcţionare; va dura aproximativ 6 minute.
Început
Sfârşit
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 7 4/29/11 2:27 PM
8
Română
Brasarea cafelei
Când acul indicatorului de temperatură a boilerului de cafea
urcă către zona expresorul este gata de brasaj.
7. Îndepărtaţi suportul de filtru din capul de brasaj prin
împingerea mânerului spre stânga. Introduceţi o măsură de
cafea măcinată (sau un con din hârtie de cafea) în coşul mic
de filtru, sau două măsuri de cafea măcinată în coşul mare.
Aveţi grijă să folosiţi o râşniţă de cafea cu măcinare fină
pentru cafea.
8. Cu ajutorul amestecătorului, amestecaţi cafeaua ferm
printr-o mişcare de răsucire. Asiguraţi-vă că suprafaţa cafelei
este cât de dreaptă posibil. Consultaţi “Îndreptare” şi
Amestecare la paginile 13 şi 14 pentru detalii.
9. Strângeţi resturile de cafea rămase pe marginea suportului
de filtru şi introduceţi suportul de filtru în capul de brasaj.
10. Aşezaţi una sau două ceşti de cafea pe tava de scurgere de
sub gâtul suportului de filtru. Apăsaţi butonul şi
cafeaua va începe să curgă în ceşti. Când aţi brasat
cantitatea dorită de cafea, apăsaţi butonul pentru a
opri brasajul.
NOTĂ: nu îndepărtaţi suportul de filtru în timpul brasării.
11. Expresorul este echipat cu un ventil electromagnetic cu 3
căi care eliberează instantaneu presiunea din grupul de
brasaj când pompa de apă se opreşte, astfel încât suportul
de filtru poate fi îndepărtat imediat după brasaj. Îndepărtaţi
suportul de filtru prin împingerea mânerului spre stânga.
Când aruncaţi zaţul de cafea din coşul de filtru evitaţi să
loviţi mânerul suportului de filtru.
12. După îndepărtarea suportului de filtru, aşezaţi o ceaşcă sub
capul de brasaj şi apăsaţi butonul timp de o secundă
sau două. Astfel, sita de stropire se curăţă şi eliberează tot
uleiul şi zaţul de cafea care a pătruns în capul de brasaj.
13. Pentru a brasa mai multă cafea, repetaţi paşii de la 6 la 12,
dar consultaţi şi sfaturile Barista de mai jos.
Sfaturi Barista
Când brasaţi mai multe ceşti:
1. Folosiţi un prosop pentru a curăţa şi usca coşul de filtru
înainte de a umple cu cafea. Aceasta vă contribui la
extragerea uniformă a cafelei.
2. Pentru a menţine o temperatură corespunzătoare de brasaj
este important să menţineţi cald grupul de brasaj, astfel că:
Nu clătiţi suportul de filtru cu apă de la robinet altfel
filtrul se va răci. Cel mai bine este să ştergeţi zaţul
rămas pe filtru cu un prosop.
Când sunteţi ocupat cu alte treburi, cum ar fi
măcinarea cafelei sau înspumarea laptelui, păstraţi cald
suportul de filtru gol prinzându-l de capul de brasaj.
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 8 4/29/11 2:27 PM
9
Română
Înspumarea şi Aburirea Laptelui
Înspumarea şi aburirea laptelui necesi puţin exerciţiu dar veţi fi
surprins(ă) cât de repede vi se vor dezvolta abilităţile. Expresorul
Artisan™ vă oferă toate sculele de care aveţi nevoie: o cană din
el inoxidabil având o formă specială pentru înspumare, un braţ
de înspumare care poate fi reglat orizontal şi vertical pentru o
poziţie de lucru confortabilă, o duză de înspumare proiectată să
îmbunăţească înspumarea, şi un buton rotativ care vă
permite să controlaţi cu precizie volumul aburului de înspumare.
NOTĂ:Este recomandat să nu depăşiţi 60 de secunde când
produceţi abur sau luaţi apă caldă.
1. Apăsaţi butonul pentru a porni expresorul.
2. Aşteptaţi până când expresorul atinge temperatura de lucru;
va dura aproximativ 6 minute. Când acul indicatorului de
temperatură a boilerului de înspumare urcă în zona
expresorul este pregătit pentru înspumare.
3. Umpleţi cana de înspumare în proporţie de
1
3 cu lapte rece.
4. Cu braţul de înspumare introdus într-o ceaşcă goală,
deschideţi butonul rotativ pentru un moment şi scurgeţi
excesul de apă de pe linie. Pentru a deschide butonul rotativ
, rotiţi-l încet în sens opus acelor de ceasornic; pentru a
închide butonul rotativ , rotiţi-l în sensul acelor de
ceasornic până când se opreşte.
5. Cu butonul rotativ închis, reglaţi braţul de înspumare
astfel încât să stea într-o poziţie de lucru confortabilă, şi
scufundaţi vârful duzei de înspumare exact sub suprafaţa
laptelui din cana de înspumare.
6. Deschideţi încet butonul rotativ
rotindu-l în sens opus
acelor de ceasornic. Cu cât rotiţi mai mult butonul rotativ
cu atât mai mare va fi volumul de lapte obţinute. Înclinaţi
cana într-o parte pentru a crea o mişcare turbionară în lapte,
menţinând vârful duzei de înspumare la aproximativ 5 mm
sub suprafaţa laptelui. Dacă se creează bule mari de lapte sau
dacă laptele stropeşte înseamnă că duza este ţinută prea sus.
7. Pe măsura extinderii spumei, trebuie să coborâţi cana.
8. Când laptele înspumat s-a extins la circa
3
4 din volumul cănii,
coborâţi duza de înspumare în cană pentru a termina
aburirea (încălzirea) laptelui. Ţineţi cana înclinată pentru a
menţine mişcarea turbionară în lapte. Aburiţi laptele până
când ajunge între 60 şi 74 de grade Celsius. (La aceste
temperaturi cana va fi foarte caldă la atingere.) Evitaţi să
opăriţi laptele, ceea ce se produce la 80 de grade.
9. Înainte de a îndepărta braţul de înspumare din lapte,
închideţi butonul rotativ rotindu-l în sensul acelor de
ceasornic până când se opreşte. Aceasta împiedică stropirea.
Sfaturi Barista
Curăţaţi imediat după utilizare braţul şi duza de înspumare. A
se vedea “Îngrijire şi Curăţare de la pagina 10.
Laptele cu grăsimi mai puţin este, în general, mai uşor de
înspumat. Laptele degresat poate fi complicat pentru
formează spumă foarte uşor dar are tendinţa de a face bule
mari şi vârfuri uscate care îi deteriorează textura. În cele din
urmă, alegerea laptelui este o problemă de experimentare şi
gust. Cei mai importanţi factori pentru obţinerea unei spume
deosebite sunt experienţa şi o răcire bună: cu cât este mai
rece laptele pe care-l folosiţi cu atât mai bine.
Pregătirea Cappuccino-ului
Cuvântul italian cappuccino“ derivă din “Capuchin, un ordin de
călugări care purtau îmbrăcăminte în culoarea acestei băuturi
făcute din cafea, care era cea mai populară. Un cappuccino
normal este un amestec de lapte aburit şi cafea care este
acoperit cu un strat de spumă de lapte; de regulă, se serveşte
într-o ceaşcă în formă de bol de 180–210 ml.
Pentru a pregăti cappuccino, înspumaţi şi aburiţi laptele
înainte de a brasa cafeaua. Aceasta permite spumei să se
întărească puţin şi să se separeu complet de lapte. După
prepararea laptelui, brasaţi o ceaşcă (30 ml) de cafea într-o
ceaşcă de cappuccino, şi apoi turnaţi laptele înspumat şi aburit
în ceaşcă printr-o mişcare uşoară de agitare. Pentru un aspect
deosebit, puneţi deasupra ciocolată rasă.
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 9 4/29/11 2:27 PM
10
Română
Dozarea apei calde
Apa caldă poate fi obţinută tot prin braţul de înspumare.
Acesta oferă o metodă comodă de a prepara Americano, ceai sau
ciocolată caldă. Umplerea pe jumătate a unei ceşti cu apă caldă
este un mod grozav de a o încălzi înainte de a brasa cafeaua.
NOTĂ: Este recomandat să nu depăşiţi 60 de secunde când
produceţi abur sau când preluaţi apă caldă. Dozaţi întotdeauna
apa caldă într-un recipient gol – dozarea ei într-o ceaşcă sau
cană care conţine şi alte ingrediente poate provoca împroşcarea.
1. Apăsaţi butonul pentru a porni expresorul.
2. Aşteptaţi până când expresorul atinge temperatura de lucru;
va dura aproximativ 6 minute. Când acul indicator al
temperaturii boilerului de înspumare urcă în zona ,
expresorul este pregătit să dozeze apă caldă.
3. Cu braţul de înspumare îndreptat într-o ceaşcă goală,
deschideţi butonul rotativ rotindu-l încet în sens opus
acelor de ceasornic. Apoi apăsaţi şi ţini apăsat butonul
pentru a obţine apă caldă.
NOTĂ: Aburul de înspumare rezidual poate ieşi din duză înainte
de apă. Poate dura câteva secunde până când să înceapă
curgă din duză.
4. După ce a curs cantitatea de adorită, eliberaţi butonul
şi închideţi butonul rotativ rotindu-l în sensul
acelor de ceasornic până când se opreşte.
Îngrijire şi curăţenie
Menţinerea expresorului Artisan™ în stare curată este vitală
pentru brasarea celei mai bune cafele posibile. Uleiurile din
cafea învechită care persistă pe suportul de filtru, pe coşurile de
filtru şi pe sita de stropire vor strica aroma celei mai profesionist
pregătite cafele, iar laptele rămas pe braţul de înspumare
trebuie îndepărtat.
Înainte de a curăţa expresorul
1. Opriţi expresorul.
2. Deconectaţi expresorul de la priza de curent sau întrerupeţi
alimentarea electrică.
3. Lăsaţi expresorul şi piesele sau accesoriile atașate acestui să
se răcească.
Curăţarea braţului şi a duzei de înspumare
Braţul şi duza de înspumare trebuie cuţate întotdeauna du
înspumarea laptelui.
1. Îndepărtaţi manşonul de înspumare de pe duza de
înspumare trăgându-l în jos. Manşonul de înspumare poate
fi spălat cu apă călduţă şi săpun. Asiguraţi-vă că orificiile din
manşon sunt lipsite de reziduuri.
2. Ştergeţi braţul şi duza de înspumare cu o cârpă umedă şi
curată. Nu folosiţi burete abraziv de curăţare.
3. Conectaţi-l la o priză împământată.
4. Porniţi expresorul, şi lăsaţi boilerele să ajungă la temperatura
de funcţionare. Îndreptaţi braţul de înspumare înspre ceaşca
goală şi deschideţi pentru o clipă butonul rotativ
pentru
ca aburul să curgă din duza de înspumare. Aceasta va curăţa
vârful duzei.
Curăţarea carcasei şi a accesoriilor
Nu folosi detergenţi abrazivi sau bureţi de curăţare pentru a curăţa
expresul sau orice altă piesă sau alt accesoriu al expresorului.
Ştergeţi carcasa expresorului cu o cârpă umedă şi curată şi
uscaţi-o cu o cârpă moale.
Spălaţi suportul de filtru cu apă călduţă şi detergent şi clătiţi
cu apă curată. Uscaţi cu o cârpă moale. Nu spălaţi suportul de
filtru în maşina de spălat vase.
Coşurile de filtru, tava de scurgere, placa de scurgere,
rezervorul de apă şi cana de înspumare pot fi spălate pe raftul
superior al maşinii de spălat vase, sau manual, cu apă călduţă
şi detergent. Dacă spălaţi la mână, aveţi grijă să clătiţi cu apă
curată şi să uscaţi cu o cârpă moale.
Folosiţi peria de sită sau o cârpă umedă pentru a peria sau
şterge zaţul de cafea de pe garnitura capului de brasaj şi de
pe sita de stropire.
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 10 4/29/11 2:27 PM
11
Română
Îngrijire şi curăţare
Curăţarea sitei de stropire
O dată la 75 - 100 ceşti de cafea, sita de stropire trebuie
îndepărtată din capul de brasaj pentru a o curăţa complet.
1. Cu ajutorul unei şurubelniţe scurte, îndepărtaţi şurubul din
mijlocul sitei rotindu-l în sens opus acelor de ceasornic. Du
eliberarea şurubului sita ar trebui să cadă din capul de brasaj.
2. Spălaţi sita de stropire cu apă caldă şi detergent şi clătiţi-o
cu apă curată.
3. Aşezaţi sita în capul de brasaj cu partea netedă îndreptată în
jos şi prindeţi-o cu şurubul său. Rotiţi şurubul în sensul
acelor de ceasornic până când se blochează.
NOTĂ: Când prindeţi sita de stropire, şurubul din mijloc trebuie
să fie înecat în suprafaţa sitei. În caz contrar, îndepărtaţi sita,
întoarceţi-o şi prindeţi din nou.
Amorsare după perioade lungi de neutilizare
Pentru a obţine cea mai gustoasă cafea, amorsaţi expresorul cu
apă proaspătă după o perioadă îndelungată de neutilizare.
Amorsarea va asigura şi că boilerele se umplu şi că expresul este
pregătit de utilizare.
1. Îndepărtaţi rezervorul, goli apa învechită, înlocuiţi-o şi umpleţi
rezervorul cu apă proaspă până la semnul de maxim.
2. Umpleţi boilerele cu apă proaspătă. Pentru instrucţiuni, a se
vedea “Umplerea şi clătirea boilerelor” la pagina 6.
Îndepărtarea calcarului
Depunerile de calcar din apă se acumulează în expresor în timp
şi pot afecta calitatea cafelei. Calcarul ar trebui îndepărtat o dată
la patru luni; starea de duritate a apei locale poate necesită
îndepărtări mai frecvente ale calcarului. Folosiţi o substanţă
ambalată de îndepărtare a calcarului sau tablete de decalcifiere
corespunzătoare.
1. Îndertaţi sita din capul de brasaj. A se vedea “Curăţarea sitei
de stropire din partea stân pentru instrucţiuni.
2. Asiguraţi- că rezervorul de apă este gol. Urmând indicaţiile
de pe pachetul substanţei de îndepărtare a calcarului,
amestecaţi soluţia de calcar şi introduceţi-o în rezervor.
3. Pentru a prinde soluţia de curăţare, aşezaţi o ceaşcă mare sub
capul de brasaj (nu prindeţi suportul de filtru), şi o alta sub
duza de înspumare.
4. Apăsaţi butonul
pentru a porni expresorul. Nu este
nevoie ca boilerele să se încălzească înainte de a continua cu
următorul pas.
5. Apăsaţi butonul şi dozaţi substanţa de curăţare prin
capul de brasaj circa 15 secunde; apăsaţi butonul din
nou pentru oprire.
6. Deschideţi butonul rotativ rotindu-l în sens opus acelor
de ceasornic şi apoi apăsaţi şi ţineţi apăsat butonul timp
de 15 secunde pentru a doza substanţa de curăţare prin
braţul şi duza de înspumare.
7. Apăsaţi butonul pentru a opri expresorul.
8. teptaţi 20 de minute, şi apoi repetaţi paşii 4–7. O dată la 20
de minute, repetaţi paşii 4–7 până când aproape toa soluţia
din rezervor a trecut prin expresor. Nu lăsați rezervorul să se
goleas complet.
9. Îndepărtaţi rezervorul de apă şi clătiţi cu apă proaspătă, apoi
montaţi-l la loc şi umpleţi-l cu apă proaspă până la linia de
maxim. Apăsaţi butonul pentru a porni expresorul şi clăti
expresorul prin dozarea rapidă a conţinutului rezervorului,
alternând între capul de brasaj şi braţul de formare a spumei.
Nu lăsaţi rezervorul de apă să se golească complet.
10. Prindeţi sita de capul de brasaj. A se vedea “Curăţarea sitei de
stropire de la această pagină pentru instrucţiuni. Avi grijă
să adăugi apă proaspătă în rezervor pentru brasaj.
Depanare
Dacă indicatorul de alimentare electrică (I) rămâne stins şi
boilerul nu se încălzeşte după apăsarea butonului ”:
Verificaţi dacă expresorul este conectat la curent; dacă este,
deconectaţi-l de la priză, conectaţi-l din nou şi apăsaţi din nou
butonul . Dacă expresorul tot nu funcţionează verificaţi
siguranţa sau întrerupătorul de pe circuitul electric la care este
conectat expresorul şi asiguraţi-vă că circuitul este închis.
Dacă cafeaua nu curge din suportul de filtru poate că…
rezervorul de apă este gol, sau boilerul de brasaj nu este plin
furtunurile de sifon ale rezervorului de apă s-au încâlcit
sau sunt aşezate greşit
sita de stropire trebuie curăţată
expresorul trebuie curăţat de calcar
cafeaua nu este măcinată destul de fin
cafeaua este amestecată prea ferm
Dacă pompa de apă este zgomotoasă, poate că…
rezervorul de apă este gol
furtunurile de sifonare ale rezervorului de apă sunt
încâlcite sau aşezate greşit
boilerele nu sunt pline
Dacă apa se scurge din suportul de filtru…
suportul de filtru nu este prins corect de capul de brasaj
resturi de cafea au rămas pe marginea suportului de filtru
sau pe garnitura capului de brasaj
garnitura capului de brasaj este murdară sau uzată
Dacă se produce abur sau spumă puţin(ă), poate că…
boilerul de înspumare nu a atins temperatura de
funcţionare
butonul rotativ
nu s-a deschis complet
duza de înspumare trebuie curăţată
rezervorul de apă este gol sau boilerul de înspumare nu
este plin
Dacă problema nu poate fi rezolvată cu măsurile enumerate
mai sus, a se vedea Garanţia Expresorului KitchenAid™ de la
pagina 16.*
* Nu aduceţi expresorul la vânzător - el nu oferă service.
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 11 4/29/11 2:27 PM
12
Română
Supraextraie şi subextracţie
Brasarea unei cafele grozave ia semnificaţia a ceea ce ajunge în
ceaşcă când cafeaua este expusă la apă. Aproximativ 30% dintr-o
boabă de cafea prăjită este făcut din compuşi solubili în apă.
20% din aceşti compuşi se dizolvă destul de repede, în timp ce
restul de 10% durea ceva mai mult ceea ce este un lucru bun
pentru că acea parte mai puţin solubilă, de 10%, este acidică,
amară şi, în general, neplăcută. Scopul producerii cafelei este de
a dizolva uşor uleiurile şi compuşii fără a lăsa restul în zaţ.
Dacă cafeaua măcinată se îmbibă în apă prea mult timp, toţi
compuşii solubili vor fi extraşi ceea ce face un brasaj foarte
amar. Aceasta se numeşte supraextracţie. Opusul supraextracţiei
este subextracţia care se produce când cafeaua nu este expusă
la apa de brasaj mult timp, lăsând gustul şi aromele esenţiale
blocate în zaţ. Subextracţia determină o cafea slabă.
Dacă cafeaua brasată este supraextrasă, subextrasă sau
potrivită, depinde de mai mulţi factori, inclusiv de raportul
dintre cafea şi apa de brasaj, de fineţea măcinatului, de
temperatura de brasaj şi de durata de timp în care apa se află în
contact cu cafeaua. Toţi aceşti factori sunt afectaţi direct sau
indirect de tehnica lui Barista.
Înainte de brasaj: Elementele unei cafele delicioase
Înainte de a conecta la curent expresorul aveţi nevoie de câteva
elemente pentru a obţine o cafea delicioasă.
Boabe proaspete de cafea
O cafea delicioasă poate proveni numai din boabe proaspete de
cafea, bine prăjite. Mulţi barista (ospătari specializaţi în
prepararea cafelei) recomandă cumpărarea boabelor prăjite care
să nu fie mai închise la culoare ca o prăjire medie, culoare fiind a
unei ciocolate negre şi uniforme. Această prăjire păstrează
zahărul natural şi aroma boabei, ceea ce delimitează o cafea
excelentă. O prăjire medie are culoarea cea mai închisă pe care
o poate avea o boabă prăjită fără apariţia uleiurilor la suprafaţă.
Boabele prăjite la culoare închisă - de maro închis sau
aproape negru - arată foarte bine, dar prăjirea excesivă
copleşeşte aromele cafelei mult mai delicate şi caramelizea
zaharurile. O aromă de cafea foarte prăjită, puţin amară şi
tăioasă, va predomina la o prăjire de culoare închisă.
Pentru a păstra prospeţimea boabelor de cafea:
Ţini boabele într-un recipient opac şi etanşat şi depozitaţi-le
într-un loc rece şi uscat. Nu este recomanda răcirea pentru că
pe boabe tinde să se formeze condens în momentul deschiderii
recipientului. Îngharea poate ajuta la păstrarea boabelor
păstrate pe o perioadă îndelungată dar le va compromite aroma.
Apă cu gust grozav
Un element adesea trecut cu vederea la o cafea delicioasă este
apa de brasaj. Dacă apa de robinet nu are aromă nu o folosiţi
pentru a brasa cafea – folosiţi în schimb apă îmbuteliată şi
purificată. Pentru că nu durează mult ca apa proaspătă să prindă
o calitate şi un gust “fad”, o idee bună este să schimbaţi des apa
din rezervor şi să reumpleţi boilerele după o perioadă lungă de
nefolosire.
Nu folosiţi apă minerală sau apă distilată - pot deteriora
expresorul.
Măcinatul perfect – şi Râşniţa de cafea perfectă
Cafeaua Espresso necesită o măcinare foarte fină şi consistentă.
Râşniţele de cafea cu lame şi râşniţele cu ieftine nu reuşesc, de
regulă, să producă măcinatul necesar pentru un Espresso
extraordinar.
Cea mai bună cafea necesită o râşniţă de cafea de calitate
cum este râşniţa de cafea Artisan™. O râşniţă bună de cafea va
maximiza gustul şi aroma cafelei producând un măcinat extrem
de consistent cu o încălzire fricționară foarte mică.
Ce este Espresso?
Espresso a început ca o tentativă în anii 1800 de brasare rapidă a
cafelei la cerere, cu ceaşca. Scopul a fost servirea celei mai
proaspete şi mai aromate cafele şi evitarea gustului de ars şi
vechi al cafelei păstrate calde pe plită. Pentru a accelera procesul
de brasare, pionerii cafelei s-au lovit de ideea forţării apei prin
cafea măcinată sub presiune. La început s-a folosit abur pentru a
furniza presiune, urmat de aer comprimat, pistoane acţionate
din pârghii, şi, în cele din urmă, pompa electrică de apă.
De-a lungul deceniilor, elementele brasării cafelei au fost
testate şi rafinate pentru a produce calitatea de astăzi: o ceaşcă
(30 ml) de cafea adevărată provine din expunerea a 7 grame de
cafea măcinată fin şi ambalată, la apă la 90–96°C sub 9 bari de
presiune. În doar 25 de secunde, sunt extrase majoritatea
aromelor şi uleiurilor foarte aromate din cafea, în timp ce
compuşii mai amărui şi fără gust sunt lăsaţi în urmă.
Când cafeaua măcinată este proaspătă şi brasajul se face bine,
apa de brasaj presurizată emulsionează uleiurile din cafea într-o
spumă galbenă numită cremă, care încoronează cafeaua cu o
aromă şi un gust desăvârşite.
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 12 4/29/11 2:27 PM
13
Română
Metoda de Brasare a Cafelei
Temperatura de brasaj
Temperatura apei şi stabilitatea temperaturii influenţează direct
aroma cafelei. O cafea grozavă provine din brasajul la o
temperatură optimă, ideal între 90 şi 96° C. Boilerele şi
termostatele moderne excelează în producerea şi menţinerea
temperaturii potrivite, dar există un factor de complicaţie care
reprezintă o problemă mare pentru barista: menţinerea căldurii
în grupul de brasaj.
Dacă apa este pompată din boiler la aproape exact 93° C, dar
curge în suportul de filtru la temperatura camerei, apa se va răci
dramatic – iar temperatura de brasaj efectivă va fi mult mai
mică decât cea de care are nevoie cea mai bună cafea. Dacă
temperatura apei scade sub 90° C, cafeaua încă poate să
prezinte o cremă bună dar va dobândi o notă amară distinctivă.
Pentru a asigura o temperatură corectă de brasaj
Prindeţi întotdeauna suportul de filtru (cu coşul de filtru) de
capul de brasaj când expresorul se încălzeşte. Acesta
încălzeşte filtrul.
Aşteptaţi întotdeauna până când boilerele se încălzesc
complet înainte de brasaj – cel puţin 6 minute.
Dozaţi şi amestecaţi rapid cafeaua şi brasaţi imediat. Aceasta
împiedică răcirea semnificativă a suportului de filtru.
Nu clătiţi niciodată suportul de filtru cu apă rece dacă brasaţi
mai multe ceşti. După aruncarea zaţului vechi din filtru
ştergeţi zaţul rămas în coş cu un prosop curat. Asiguraţi-vă că
coşul filtrului este uscat înainte de a adăuga mai multă cafea.
Păstraţi suportul de filtru gol, prins de capul de brasaj când
sunteţi angajat în alte treburi, cum ar fi măcinatul sau
înspumarea.
Încălziţi o ceaşcă sau o ceşcuţă aşezând-o deasupra
expresorului înainte de brasaj. Ceştile pot fi încălzite instant şi
cu abur de la braţul de înspumare.
Expresorul Artisan™ a fost proiectat să ofere o temperatură de
brasaj optimă. Boilerele duble dedicate elimină variaţiile de
temperatură care sunt întâlnite de obicei la modelele cu un
singur boiler atunci când alternează între brasaj şi formarea
spumei. Grupul de brasaj din alamă, placat cu crom, se
încălzeşte repede şi are o dimensiune comercială dintr-un motiv
foarte bun: grupurile cu dimensiune comercială reţin căldura
mai bine decât grupurile mici.
Expresorul contribuie la asigurarea temperaturii corecte de
brasaj. Restul depinde de barista!
Măcinare
Un Espresso excelent necesită cea mai proaspătă cafea iar cea
mai proaspătă cafea este măcinată întotdeauna exact înainte de
brasaj. Cei mai delicaţi compuşi aromatici din cafea se învechesc
în doar câteva minute de la măcinare, aşa că măcinaţi numai
atât cât intenţionaţi să brasaţi imediat.
Dozare
Dozarea este procesul desurare a cafelei măcinate în cul de
filtru. O singură ceaşcă (30 ml) de Espresso necesită 7 grame de
cafea – două ceşti, cantitate dublă. Dacă este umplută cu cafea
fin măcinată, linguriţa furnizată împreună cu Expresorul Artisan™
este aproape măsura perfectă pentru o ceaşcă de Espresso.
Barista cu experienţă nu se obosesc, de regulă, să facă
măsurători precise când dozează: ei umplu pur şi simplu coşul
aproape de margine şi îndepărtează excesul de cafea de pe filtru
cu degetul, lăsând exact cât au nevoie. După ce aţi acumulat
experienţă în dozarea, nivelarea şi amestecarea cafelei, veţi putea
să dozaţi corect cafeaua din ochi, exact ca profesioniştii.
Dacă dozaţi cafeaua fără ajutorul unei linguriţe de măsură,
este important să nu umpleţi excesiv coşul de filtru. Cafeaua are
nevoie de spaţiu să se dilate în timpul brasajului. Dacă cafeaua
este strivită contra sitei de stropire, va împiedica împrăştierea
uniformă a apei prin filtru, provocând o extracţie neuniformă şi
o cafea de calitate scăzută. Iată cum vă puteţi da seama dacă
umpleţi excesiv coşul de filtru:
1. Umpleţi coşul, nivelaţi cafeaua şi aplicaţi o amestecare bună
(a se vedea capitolul Amestecare”).
2. Prindeţi suportul de filtru de capul de brasaj şi apoi
îndepărtaţi-l imediat.
3. Dacă cafeaua din suportul de filtru are o amprentă de sită
sau de şurub al sitei, înseamnă că în coşul de filtru exis
prea multă cafea!
Nivelare
Nivelarea cafelei după dozare în filtru este o metodă critică
pentru un Espresso delicios. Dacă cafeaua nu este distribuită în
mod uniform în filtru, amestecarea cafelei va crea zone de
densitate mică şi mare. Apa de brasaj sub presiune mare va
urma în mod inevitabil traseul cu cea mai mică rezistenţă,
curgând în mare parte prin partea de cafea cu densitate mică –
supraextrăgând compuşii amari din cafea – şi, curgând uşor prin
cafeaua de densitate mai mare, subextrăgând esenţele pline de
aromă. Această extracţie conduce la obţinerea unei cafele
subţiri, slabe şi amare.
Pentru a nivela cafeaua în coşul de filtru:
Asigurați-vă că coşul de filtru este uscat înainte de a introduce
cafeaua; umezeala din coş va crea un traseu cu cea mai mică
rezistenţă pentru apa de brasaj.
După dozarea filtrului cu cafea, nivelaţi cafeaua trecând cu
degetul înainte şi înapoi peste filtru. Nu treceţi cu degetul
într-un singur sens - aceasta va determina acumularea cafelei
pe o singură parte a coşului şi va genera o extracţie
neuniformă. Încercaţi să imprimaţi cafelei o uşoară formă de
bol, cu centrul mai jos decât părţile laterale.
Asiguraţi-vă că nu există goluri între cafea şi părţile laterale
ale filtrului.
Cafea nivelată corect
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 13 4/29/11 2:27 PM
14
Română
Metoda de Brasare a Cafelei
Amestecare
Amestecarea presează cafeaua într-un disc drept care ţine o
rezistenţă uniformă apei de brasaj sub presiune mare. Cafeaua
nivelată şi amestecată corect va produce o extracţie uniformă a
compuşilor din cafea - şi un Espresso grozav. Cafeaua
amestecată prea uşor va fi deformată de apa de brasaj,
conducând la o extracţie neuniformă, la un brasaj rapid şi la un
Espresso mediocru. Cafeaua amestecată prea ferm va încetini
timpul de brasaj, generând o băutură supraextrasă şi amară.
Metoda corectă de amestecare
1. Mânerul de amestecare trebuie apucat ca un mâner de ușă,
cu baza mânerului strânsă bine în palmă. În timpul
amestecării încercaţi să ţineţi amestecătorul, încheietura şi
cotul pe o linie dreaptă.
2. Cu partea inferioară a suportului de filtru rezemată pe o
suprafaţă solidă, apăsaţi uşor amestecătorul în cafea cu
scopul de a crea o suprafață nivelată. Scoateţi amestecătorul
din coşul de filtru prin-o mişcare uşoară de răsucire - acesta
va împiedica amestecătorul să tragă afară fire de cafea.
3. După îndepărtarea amestecătorului, este posibil ca unele
granule de cafea să se lipeas de partea coşului de filtru. Bateţi
uşor suportul de filtru pe masă pentru a înghesui cafeaua
măcina de pe discul de cafea al amestecătorului. Nu bati
prea tare sau cafeaua amestecată se va disloca sau fisura.
4. Efectuaţi o a doua amestecare de finisare (numită şi
amestecarea de strălucire). Presaţi drept cafeaua cu circa 15
kilograme de presiune şi apoi relaxaţi uşor forţa (la circa 9
kilograme) şi lustruiţi cafeaua rotind amestecătorul complet
de două ori.
5. Verificaţi amestecătorul. Discul de cafea ar trebui să fie
netede şi drept, fără goluri între partea laterală a coşului de
filtru şi cafea.
Măsurarea presiunii de amestecare
9 kilograme, 15 kilograme – cum ştiţi ce forţă de amestecare
folosiţi de fapt? Faceţi ce fac barista: folosiţi un cântar de baie!
Aşezaţi un cântar pe o masă sau pe tejghea şi amestecaţi
cafeaua pe el. Foarte rapid veţi începe simţiţit înseamnă
9 sau 15 kilograme de forţă.
Volum
Grupul de brasaj şi boilerele s-au încălzit. Cafeaua proaspătă a
fost măcinată, dozat în suportul de filtru, nivelată în mod
profesionist şi amestecată cu precizie. Acum vine momentul
adevărului: brasajul!
Pentru cea mai bună cafea, nu extrageţi mai mult de o
singură ceaşcă (30 ml) folosind coşul mic de filtru sau două ceşti
(60 ml) folosind coşul mare. Dacă brasaţi mai mult veţi
supraextrage cafeaua care va ieşi subţire şi amară.
Atunci când curge, cafeaua perfectă are o culoare maro
roşiatică intensă, cu o textură groasă precum a mierii care curge
de pe linguriţă. Formează adesea ceea ce se numeşte codicuţe
sau cursuri subţiri de sirop. Odată cu extragerea crescândă a
compuşilor amari şi acidici, cafeaua curgândă va începe să se
deschidă la culoare; uneori, cafeaua va deveni aproape albă.
Barista experţi vor observa cu atenţie cafeaua care curge şi vor
opri rapid brasajul dacă începe să se deschidă la culoare.
Cafeaua Ristretto este cafeaua brasată cu mai puţin decât
volumul normal. Pregătiţi expresorul pentru a brasa două ceşti
dar opriţi brasajul când doar 45 ml au fost extraşi. Ceea ce aţi
făcut este că aţi limitat cafeaua care conţine numai cele mai
aromate şi mai puţin amare uleiuri şi esenţe din cafea.
Rată de extracţie
Zecile de ani de experienţă au arătat că cel mai bun Espresso
indiferent că e o singură ceaşcă sau două ceşti– durea
aproximativ 20–25 secunde de brasat.
Dacă cafeaua dvs. se brasează într-un timp mai lung sau mai
scurt de 20-25 secunde şi metoda dvs. de amestecare este
bună, reglaţi măcinatul! Măcinaţi mai fin la o rată de extracţie
mai lentă, şi mai grosier pentru o rată de extracţie mai rapidă.
Menţineţi doza şi amestecaţi.
Cafeaua este sensibi la umiditatea din încăpere pe care o va
absorbi de îndată. Aceasta va afecta rata de extracţie. Într-un
mediu umed, rata de extracţie va fi încetinită; în condiţii uscate,
rata de extracţie va fi accelerată. Este posibil să trebuiască
reglaţi râşniţa de cafea în funcţie de anotimp sau de vremea zilei.
Unele râşniţe de cafea nu permit reglajele fine necesare
corectării ratei de extracţie. Cea mai bună soluţie este de a
investi în Râşniţa de Cafea KitchenAid™ Artisan™. Dacă acest
lucru nu este posibil, experimentaţi cu presiunea de amestecare.
Amestecaţi cu mai puţină forţă pentru o cafea mai rapidă şi cu
mai multă forţă pentru o cafea mai lentă.
Crema aurie
Ceea ce distinge o cafea fină este crema, o spumă aurie densă
de uleiuri de cafea emulsionate care captează esenţa aromei de
cafea. O cremă bună ar trebui să fie groasă şi să se lipească de
partea laterală a ceştii când este înclinată; cea mai bună cremă
ar trebui să reziste la împrăştierea zahărului circa 30 de secunde.
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 14 4/29/11 2:27 PM
15
Română
Metoda de Brasare a Cafelei
Depanarea cafelei pe măsura brasării
Pe măsură ce curge, dacă cafeaua dvs…
dobândeşte o culoare de scorţişoară, în loc să se
devină maro închis:
asiguraţi-vă că grupul dvs. de brasaj şi boilerele sunt
complet încălzite
• folosiţi un amestec de cafea mai puţin acidic
…este albicioasă cu fâşii maro subţiri:
• schimbaţi metoda de amestecare – cafeaua amestecată
s-a rupt, sau s-a creat un gol între cafea şi partea laterală a
coşului de filtru
…este subţire şi curge repede:
schimbaţi metoda de amestecare – amestecarea poate
nu fie suficient de fermă cât să ofere o rezistenţă uniformă
la apa de brasaj
• folosiţi o râşniţă mai fină
• verificaţi prospeţimea cafelei
…aproape că se scurge din suportul de filtru:
• verificaţi metoda de amestecare – amestecarea poate fi
prea fermă
• folosiţi o măcinare mai grosieră
Glosaruluturilor din Cafea
Americano
180–240 ml de apă caldă într-o singură ceaşcă (30 ml) de cafea.
Aceasta determină obţinerea unei ceşti superbe de cafea.
Café Latte
250 - 300 ml de lapte aburit adăugat într-o singură ceaşcă
(30 ml) de cafea. Laptele se aromatizează adesea cu sirop.
Café Mocha
O cafea cu lapte îmbogăţită cu sirop de ciocolată şi acoperită,
de regulă, cu frişcă şi fulgi de ciocolată. Poate fi pregătită şi fără
sirop folosind lapte de ciocolată aburit.
Cappuccino
Un cappuccino obişnuit este o combinaţie de lapte aburit şi cafea
care este acoperită de un strat de spumă de lapte; de regulă, se
servte într-o ceaşcă în formă de bol de 180210 ml. Deasupra se
poate împrăştia ca garnitu pudră de cacao sau scorţişoară.
Classic Cappuccino
Classic cappuccino este cunoscut în Italia şi este cafea simplă
acoperită cu spumă de lapte.
Doppio
O ceaşcă dublă de cafea.
Espresso Breve
Cafea cu jumătate aburit şi jumătate turnat deasupra.
Espresso Con Panna
Cafea acoperită cu un strat de frişcă.
Espresso Lungo
Cafea “lungită – adică, brasată cu un volum mai mare decât cel
normal. Această metodă generează o cafea cu foarte multă
cofeină care este mai subţire, de culoare mai deschisă şi cu mai
puţină consistenţă decât în mod normal. Pentru a face un
Espresso lungo, brasaţi 45 ml folosind coşul mic de filtru, sau 90
ml folosind coşul mare de filtru. Folosiţi o râşniţă puţin mai
grosieră pentru a menţine durata de brasaj între 20 şi 25 de
secunde; prelungirea duratei de brasaj peste 30 de secunde va
face Espresso lungo excesiv de amar.
Espresso lungo este adesea folosit pentru a face Americano
sau cafele cu lapte cu gust mai intens.
Espresso Macchiato
Cafea cu un strat subţire de lapte aburit adăugat deasupra.
Espresso Ristretto
O cafea scurtată – adică, brasată cu un volum mai mic decât
cel normal pentru a maximiza aroma şi pentru a minimiza
amăreala. Pentru Ristretto, brasaţi simplu circa 22 ml folosind
coşul mic de filtru sau 45 ml folosind coşul mare de filtru.
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 15 4/29/11 2:27 PM
16
Română
Garanţia pentru Expresorul electrocasnic KitchenAid Espresso
Durata garanţiei:
Europa, Australia şi
Noua Zeelandă:
Garanţie completă de doi ani de la data
cumpărării.
Celelalte:
O garanţie completă de un an de la data
cumpărării.
KitchenAid va plăti pentru:
Piesele de schimb şi manopera de
reparaţie pentru remedierea defectelor
de material sau manoperă. Service-ul
trebuie furnizat de un centru de service
autorizat KitchenAid.
KitchenAid nu va plăti pentru:
A. Reparii dacă Expresorul este folosit
pentru alte operaţii decât pentru
pretirea alimentelor casnice.
B. Avarii rezultate din accidente,
modificări, utilizare necorespuntoare,
abuz sau instalare/utilizare prin
nerespectarea legisliei electrice
locale.
KITCHENAID NUŞI ASUSPUNDEREA PENTRU PREJUDICIILE INDIRECTE.
Centre de Service
BILANCIA EXIM SRL
DN1 KM 19,3 Corbeanca, Ilfov, Romania
Pentru vânzări: Tel.: +40-(0)21-352.88.88
Fax: +40-(0)21-352.33.33
vanzari@bilancia.ro
www.bilancia.ro
Toate lucrările de service trebuie executate la nivel local de un
centru de service autorizat KitchenAid. Contacti dealerul de la
unitatea de la care aţi cumpărat expresorul pentru a obţine
numele celui mai apropiat centru de service autorizat KitchenAid.
(7053IdZw0411)
Serviciul Clienţi
® Marcă înregistrată KitchenAid, U.S.A.
™ Marcă înregistrată a societăţii KitchenAid, U.S.A.
Drept de autor 2011. Toate drepturile rezervate.
Specificaţiile pot fi modificate fără preaviz.
Pentru service: Tel.: +40-(0)21-352.38.68
Fax: +40-(0)21-352.38.63
vanzari@bilancia.ro
www.bilancia.ro
7053I_5KES100_UCG_Romanian_04_28_11_FNL.indd 16 4/29/11 2:27 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

KitchenAid 5KES100EOB Manualul utilizatorului

Tip
Manualul utilizatorului
Acest manual este potrivit și pentru