RO72
Interiorul cuptorul
IMPORTANT: Nu folosiţi bureţi abrazivi sau de sârmă sau răzuitoare metalice. Cu timpul, utilizarea
lor poate duce la deteriorarea suprafeţelor emailate şi a sticlei uşii cuptorului.
• După fiecare utilizare, lăsaţi cuptorul să se răcească, apoi curăţaţi-l, de preferat când încă este cald,
pentru a înlătura murdăria depusă şi petele cauzate de resturile de mâncare (de ex. alimente cu
conţinut ridicat de zahăr).
• Folosiţi detergenţi speciali pentru curăţarea cuptorului şi urmaţi cu stricteţe instrucţiunile
producătorului.
• Curăţaţi geamul uşii cu detergenţi lichizi speciali. Uşa cuptorului poate fi scoasă pentru a facilita
curăţarea (vezi ÎNTREŢINEREA).
• Rezistenţa superioară a grillului (vezi ÎNTREŢINEREA) poate fi coborâtă (numai la unele modele)
pentru a curăţa partea de sus a cuptorului.
NOTĂ: când se gătesc alimente cu un conţinut ridicat de apă (de ex. pizza, legume etc.) se poate forma
condens pe partea internă a uşii şi pe garnitură. După ce cuptorul s-a răcit, uscaţi cu o cârpă sau un burete.
Accesoriile:
• Puneţi accesoriile la înmuiat în apă cu detergent pentru vase, după utilizare, mânuindu-le cu mănuşi
de bucătărie, dacă sunt încă fierbinţi.
• Resturile de mâncare se pot îndepărta uşor cu o perie sau cu un burete.
Curăţarea peretelui posterior şi a panourilor catalitice laterale ale cuptorului (dacă există):
IMPORTANT: nu folosiţi detergenţi corozivi sau abrazivi, perii aspre, bureţi de sârmă sau sprayuri pentru
cuptor, care ar putea deteriora suprafaţa catalitică şi i-ar distruge proprietăţile de autocurăţare.
• Lăsaţi cuptorul să funcţioneze în gol la o temperatură de 200°C timp de circa o oră, cu funcţia „Convecţie”.
• După aceea, lăsaţi aparatul să se răcească, înainte de a îndepărta resturile de alimente cu un burete.
Ciclul de curăţare al cuptoarelor cu funcţia piroliză:
Această funcţie permite eliminarea murdăriei produse în timpul coacerii. Resturile de murdărie sunt arse
(la o temperatură de circa 500°C), producând depuneri care pot fi înlăturate uşor, cu un burete umed, după
răcirea cuptorului. Nu activaţi funcţia de autocurăţare după fiecare coacere, ci doar atunci când cuptorul
este foarte murdar sau când se emană fum şi mirosuri neplăcute atât în etapa de preîncălzire, cât şi de
preparare.
• În cazul în care cuptorul este instalat sub o plită, asiguraţi-vă că în timpul ciclului de autocurăţare
(piroliză) arzătoarele cu gaz sau arzătoarele electrice sunt stinse.
• Accesoriile trebuie scoase din aparat înainte de a activa funcţia piroliză (inclusiv grătarele laterale).
Pentru a obţine rezultate optime când curăţaţi uşa, eliminaţi depunerile de dimensiuni mai mari cu
un burete umed, înainte de a utiliza funcţia piroliză.
Aparatul este dotat cu 2 funcţii pirolitice:
1. Ciclul economic (PYRO EXPRESS/ECO): consumul se reduce cu circa 25 % faţă de ciclul pirolitic
standard. Activaţi-l la intervale regulate (după ce aţi gătit carne de cel puţin 2-3 ori consecutiv).
2. Ciclul standard (PYRO): garantează curăţarea eficientă a unui cuptor foarte murdar.
• În orice caz, după un anumit număr de utilizări, în funcţie de gradul de murdărie, se recomandă,
printr-un mesaj de pe afişaj, să efectuaţi un ciclu de autocurăţare.
NOTĂ: în timpul funcţiei de piroliză, uşa cuptorului rămâne blocată şi este imposibil să fie deschisă
până când temperatura din interiorul cavităţii nu ajunge la nivelul de siguranţă adecvat.
AVERTIZARE
- Nu atingeţi cuptorul în timpul ciclului de piroliză.
- Nu lăsaţi copiii să se apropie de cuptor în timpul ciclului de piroliză.