RO
15
CITIREA TABELULUI CU INFORMAŢII PRIVIND
PREPARAREA
Tabelul indică funcţia optimă care trebuie utilizată
pentru diferitele alimente care pot fi gătite pe unul
sau mai multe niveluri în acelaşi timp. Durata de
preparare începe din momentul în care alimentele
sunt introduse în cuptor, fără a se lua în calcul şi
preîncălzirea (în cazurile în care este necesară).
Temperaturile şi duratele de preparare specificate
au caracter pur orientativ şi depind de cantitatea de
alimente şi de tipul de accesorii utilizate. La început,
folosiţi cele mai mici setări recomandate, apoi, dacă
alimentele nu sunt gătite suficient, treceţi la setări mai
mari. Se recomandă să folosiţi accesoriile din dotare,
precum şi tăvi de copt şi forme pentru prăjituri din
metal, de culoare închisă. De asemenea, puteţi folosi
cratiţe şi accesorii Pyrex sau unele din ceramică, dar,
în cazul acestora, duratele de preparare vor fi puţin
mai mari. Pentru a obţine rezultate optime, respectaţi
recomandările din tabelul cu informaţii privind
prepararea la alegerea accesoriilor care trebuie
poziţionate pe anumite niveluri.
GĂTITUL SIMULTAN A UNOR ALIMENTE DIFERITE
Utilizând funcţia „Coacere convecţie”, puteţi prepara
simultan diverse alimente (de exemplu: peşte şi
legume), pe niveluri diferite. Dacă este necesar,
schimbaţi nivelurile după ce au trecut două treimi din
durata de preparare. Scoateţi alimentele care necesită
o durată de preparare mai scurtă şi lăsaţi în cuptor
alimentele care necesită un timp de preparare mai
îndelungat.
DESERTURI
- Gătiţi deserturile delicate cu funcţia Convenţional
numai pe un singur nivel. Folosiţi tăvi de copt din
metal, de culoare închisă, şi aşezaţi-le întotdeauna pe
grătarul metalic din dotare. Pentru a găti pe mai mult
de un nivel, selectaţi funcţia „Aer forţat” şi poziţionaţi
tăvile de copt pe diferite niveluri pentru a facilita
circulaţia aerului fierbinte.
- Folosiţi tăvi de copt din metal, de culoare închisă, şi
aşezaţi-le întotdeauna pe grătarul metalic din dotare.
- Pentru a verifica dacă un tort dospit s-a copt,
introduceţi o scobitoare din lemn în centrul tortului.
Dacă scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
- Dacă folosiţi tăvi de prăjituri antiaderente, nu ungeţi
cu unt şi marginile, deoarece prăjitura ar putea să nu
crească uniform pe margini.
- Dacă preparatul „se umflă” în timpul coacerii, folosiţi
o temperatură mai scăzută data viitoare şi încercaţi
să reduceţi cantitatea de lichid adăugat sau să
amestecaţi mai uşor.
- Pentru deserturi cu umpluturi sau ingrediente
umede (cum ar fi plăcinta cu brânză sau tartele cu
fructe), folosiţi funcţia „Coacere cu convecţie”. Dacă
baza prăjiturii este prea umedă, folosiţi un nivel
inferior şi presăraţi la baza prăjiturii pesmet sau
biscuiţi sfărâmaţi înainte de a adăuga umplutura.
CARNE
Folosiţi orice fel de tavă de cuptor sau vas pirex,
adecvate pentru mărimea bucăţii de carne pe care o
veţi găti. Când preparaţi fripturi, adăugaţi în tavă supă
de carne, stropind carnea în timpul procesului de
gătire, pentru a obţine un gust mai bun. Vă rugăm să
ţineţi cont de faptul că se vor genera aburi în timpul
acestei funcţionări. Când friptura este gata, lăsaţi-o
în cuptor încă 10-15 minute sau înveliţi-o în folie de
aluminiu.
- Atunci când frigeţi la grătar bucăţi de carne, alegeţi
bucăţi cu aceeaşi grosime pentru ca acestea să
fie gătite uniform. Bucăţile de carne foarte groase
necesită durate de preparare mai îndelungate. Pentru
a evita arderea cărnii la exterior, coborâţi grătarul
metalic, menţinând carnea la o distanţă mai mare faţă
de grătar. Întoarceţi carnea după ce s-au scurs două
treimi din durata de coacere. Deschideţi uşa cu grijă,
deoarece pot ieşi aburi.
Pentru a colecta zeama rezultată în urma preparării,
vă recomandăm amplasarea unei tăvi de colectare
a picăturilor, umplută cu 200 ml de apă potabilă,
direct sub grătarul metalic pe care se află alimentele.
Reumpleţi după cum este necesar.
PIZZA
Ungeţi puţin tăvile pentru ca blatul pizzei să fie
crocant. Presăraţi mozzarella peste pizza după ce au
trecut două treimi din durata de preparare.
FUNCŢIE AUTOMATĂ PENTRU PÂINE
Utilizaţi această funcţie atunci când coaceţi pâine:
Pentru a obţine rezultate optime, urmaţi cu atenţie
instrucţiunile din reţetă.
Reţetă pentru 1000 g de aluat:
600 g de făină, 360 g de apă, 11 g de sare, 25 g de
drojdie proaspătă (sau două pachete de pudră de
drojdie).
Metodă de preparare:
- Amestecaţi făina şi sarea într-un castron mare.
- Diluaţi drojdia în apă (aceasta trebuie să fie călduţă –
aproximativ 35 °C).
- Faceţi o gaură în mijlocul făinii şi adăugaţi amestecul
de apă şi drojdie, apoi frământaţi până obţineţi
un aluat uniform, uşor lipicios. Frământaţi aluatul
cu mâinile, întinzându-l şi împăturindu-l timp de
aproximativ 10 minute. Modelaţi aluatul în formă
de bilă şi lăsaţi-l să crească într-un castron acoperit
cu un capac transparent pentru a împiedica uscarea
suprafeţei aluatului.
- Aşteptaţi până când aluatul şi-a dublat volumul:
Pentru o dospire optimă, lăsaţi aluatul la dospit timp
de aproximativ 90 de minute la temperatura camerei.
- Împărţiţi aluatul în unul sau două calupuri, presăraţi
făină şi faceţi tăieturi mici pe suprafaţa acestora. Apoi,
aşezaţi pâinea în tava de copt tapetată cu hârtie de
copt.
- Introduceţi aluatul în cuptor (care trebuie să fie
rece), turnaţi 100 ml de apă potabilă rece în partea
inferioară a cuptorului şi activaţi „Funcţia automată
pentru pâine”. După preparare, lăsaţi aluatul la dospit
pe un grătar metalic, până când este complet răcit.
RECOMANDĂRI UTILE