ZM21M4 RO
5
5. Nu puneţi nimic deasupra pe cuptor. Partea de
sus a cabinetului se înfierbântă foarte tare, aşa
că orice produs aşezat acolo poate fi deteriorat
de căldură. Este normal ca aburul să iasă prin
crături minuscule, să apară o pâclă uşoară.pe
uşă, sau chiar în jurul uşii şi ca în timpul
procesului de preparare a alimentelor să apară
stropi de apă sub uşă. Aceste fenomene sunt
doar o simplă condensare datorată căldurii
emanate de mâncare şi nu afectează siguranţa
cuptorului. Uşa nu are rolul de a etanşa complet
interiorul cuptorului. Nu puneţi obiecte pe cuptor
întrucât partea lui superioară devine foarte
fierbinte şi orice obiect pus acolo va avea de
suferit.
• Nu forţaţi rotirea manuală a platanului. Acest lucru
poate duce la o funcţionare necorespunzătoare a
aparatului.
• Formarea unui arc electric în cuptor atunci când
microundele sunt în funcţiune se datorează
de obicei
utilizării ustensilelor metalice. Totuşi, formarea lui
continuă poate deteriora aparatul şi, în acest caz,
opriţi programul şi verificaţi ustensila.
• Nu acoperiţi orificiile de ventilaţie localizate în părţile
de sus, din spate şi laterale ale cuptorului.
• Puneţi un vas de gătit în cavitate împreună cu un
pahar pe jumătate plin cu apă. Acţionaţi cuptorul la
700 W (100%) timp de un minut. Dacă vasul s-a
înfierbântat, nu trebuie folosit. Dacă s-a încălzit uşor,
poate fi utilizat la reîncălzirea mâncării dar nu şi la
gătit. Dacă a rămas la temperatura încăperii, poate fi
folosit la gătitul cu microunde.
• Serveţelele de hârtie, hărtia de parafină, farfuriile,
ceştile cartoanele, ambalajele de produse congelate
sunt ustensile extrem de utile. Asiguraţi-vă
întotdeauna că recipientele sunt pline cu alimente
care să absoarb
ă energia, evitând astfel posibilitatea
supraîncălzirii.
Multe tipuri de farfurii de plastic, ceşti, recipiente
pentru produse congelate şi ambalaje din plastic pot
fi utilizate în cuptorul cu microunde.
• Nu lăsaţi cuptorul nesupraveghiat, şi uitaţi-vă la el
din timp în timp atunci când încălziţi sau gătiţi
mâncare în plastic, hârtie sau alte recipiente
combustibile. Dacă observaţi fum, ţineţi uşa închisă
şi opriţi sau deconectaţi cuptorul până la oprirea
fumului.
• Ustensilele metalice şi ustensilele cu margini
metalice nu ar trebui introduse în cuptorul cu
microunde, dacă nu sunt recomandate special în
acest sens.
• Recipientele cu deschideri mici, de exemplu sticlele,
nu trebuie utilizate la gătitul cu microunde. Fiţi
precauţi când îndepărtaţi capacul unei farfurii pentru
a evita arsurile provocate de aburi.
• Nu încălziţi mâncare în căni. Transferaţi
întotdeauna alimentele în recipiente potrivite.
• Nu prăjiţi carne foarte grasă în cuptorul cu
microunde întrucât temperatura gră
similor nu
poate fi controlată, existând riscul apariţiei unor
situaţii neprevazute.
• Puteţi pregăti popcorn în cuptorul cu microunde,
însă doar în pachete sau ustensile special
desemnate în acest scop. Această operaţie de
preparate nu trebuie lăsată nesupravegheată.
• Inţepaţi alimentele cu suprafeţe sau membrane
neporoase pentru a împiedica acumularea de
abur şi crăparea lor. Merele, cartofii, ficăţeii de
pui şi gălbenuşurile de ou sunt exemple de
produse care trebuie înţepate..
ATENTIE: Când încălziţi lichide, ex. supe, sau băuturi în
cuptorul cu microunde, supraîncălzirea lichidului dincolo
de punctul de fierbere poate avea loc fără barbotare,
ceea ce poate duce la darea în clocot a lichidului
fierbinte. Pentru a împiedica această posibilitate este
bine să urmaţi paşii următori:
1. Evitaţi folosirea recipientelor cu pereţii drepţi şi
gâtul subţire.
2. Nu supraîncălziţi.
3. Agitaţi lichidul înainte de a introduce recipientul
în cuptor şi încă odată la jumătatea timpului
afectat încălzirii.
4. După încălzire , lăsaţi lichidul în cuptor o
perioada scurtă de timp, amestecându-l cu grijă
înainte de a scoate recipientul.
• Unele produse cum ar fi ouăle întregi sau
recipientele sigilate – de exemplu borcanele de
sticlă cu capac – pot exploda şi nu ar trebui
încălzite în cuptorul cu microunde. Ocazional,
ochiurile pot exploda în timpul gătirii. Inţepaţi
întotdeauna gălbenuşul, apoi acoperiţi-le şi
lăsaţi-le aşa un minut înainte de a îndepărta
capacul.
NOTĂ:
• Nu forţaţi rotirea manuală a platanului. Acest
lucru poate duce la funcţionarea
necorespunzătoare a aparatului.
• Formarea unui arc electric în cuptor atunci când
microundele sunt în stare de funcţiune se
datorează utilizării ustensilelor metalice.
Totuşi, formarea continuă a acestor arcuri poate
deteriora aparatul. Opri
ţi programul şi verificaţi
ustensila.
• Trebuie să evitaţi obturarea orificiilor de aerisire
plasate în părţile de sus, din spate, laterale şi de
jos ale cuptorului.
Nu folosiţi acest cuptor în scopuri comerciale.
Acest cuptor a fost proiectat doar pentru uz casnic.
Păstraţi aceste instrucţiuni
Testarea compatibilităţii veselei utilizate
la gătit
Siguranţa alimentelor
www.markabolt.hu